Keresés

Részletes keresés

Pepin Creative Commons License 2007.11.08 0 0 283
Az ő részükről korrekt. Az a baj, hogy azt, hogy akár csak a javaslatot is kitegyék a netre, a XVIII kerületben nem valószínű, hogy meglépnék: amiatt az egy kilométeres szakasz miatt nagyon nagy a lakossági ellenállás, a vezetőség meg szvsz a sunnyogás mellett tette le a voksát.
Előzmény: Törölt nick (282)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.08 0 0 282
marshal Creative Commons License 2007.11.04 0 0 281
Aprócska megjegyzés, hogy jó volna a hírekről, információkról időnként azokat is értesíteni, akik - bármilyen okból - nem tudnak internetezni, illetve a környékbeliek közül sem biztos, hogy mindenki ismeri a KKK fórumot, ezért nem talál el a lev.listára sem. Esetleg időnként valamiféle "postaládás szórólapos" terjesztés? Mit gondoltok erről?
marshal Creative Commons License 2007.11.04 0 0 280
Pepin, köszi a lev.lista létrehozását. Én már fel is íratkoztam.
Előzmény: Pepin (279)
Pepin Creative Commons License 2007.11.04 0 0 279
A magam részéről úgy vélem, hogy ezzel a projekttel kapcsolatban elég vérszegény az információáramlás, beleértve ebbe minden szereplőt. Hogy ezen javítsak valamit, létrehoztam egy levelezési listát: hogy legyen egy olyan média, ahol véleményeket lehet cserélni, ahol meg lehet beszélni a friss híreket, esetleg egyeztetni a közös teendőket. (És amely azoknak is megfelel, akik nem rutinos törzsasztal tagok.)

A részletekről itt lehet olvasni.
marshal Creative Commons License 2007.11.02 0 0 278
Busz ügyben ott a pont!
Előzmény: Szaki Danee (276)
Szaki Danee Creative Commons License 2007.11.01 0 0 277

Szerintem meg pont azt írja a térkép, hogy "védelemre javasolt erdőterület". Ha megnézed, az "országos jelentőségű védett természeti terület" sötétzöldje az a sötétzöld, amivel a budai hegyvidéket jelölték. Ennél valamivel halványabb zöld jelöli a védelemre javasolt területeket, ilyen a Halmi-erdő is. Mindenesetre üdvözlöm azt, aki ezt a színskálát választotta, mert hosszú percekig nézegettem, mire erre a következtetésre jutottam.

 

Egyébként ellentmond a védettségnek az, hogy annak határát a bevezető utakon kócsagos(?) táblával jelölni szokták, túrázásaimon legalábbis ezt látom mindenfelé.

 

Abban feltétlenül egyetérthetünk, hogy a természet értékeinek védelme messzemenően fontos (magam is gyakorló természetjáró vagyok), ugyanakkor én - kicsit sarkítva - inkább tartom helyi Népligetnek ezt az erdőt, mintsem egy arborétumnak. Magyarul kikapcsolódásra tökéletes (most), de ha keresztülmegy rajta egy út majd, egyszer, az sem fog a természetnek megártani. Inkább fog az embereknek, akik kikapcsolódásra, pihenésre használjuk az erdőt.

 

Ezt a kérdést csak azért tartom fontosnak, mert nagyon nem szeretném, ha bármilyen zöldmozgalom megkörnyékezné az út ügyét. Félek ugyanis, hogy ez esetben az emberek nyugalmánál nagyobb prioritást kapna a természetvédelem, ez pedig a beruházás ellenzői körében megosztottsághoz vezethez. Az oszd meg és uralkodj-elvét pedig kitűnően ismerik városatyáink...

Előzmény: PriceJ (274)
Szaki Danee Creative Commons License 2007.11.01 0 0 276

Cím: Péterhalmi út 8., tömegközlekedéssel való megközelítés a 82-es busz segítségével.

 

Mármint 184, 284E buszok segítségével.


Előzmény: marshal (275)
marshal Creative Commons License 2007.11.01 0 0 275
Apropó Péterhalmi erdő...

Büszkeségünk a Halomi erdő-Lakossági fórum
Csoportok: alap
Szerző:

Lakossági fórumunk időpontja és helye:
November 15. (csütörtök), 16 óra,
M5 logisztika kft. Telephelye (volt darugyár),
Cím: Péterhalmi út 8., tömegközlekedéssel való megközelítés a 82-es busz segítségével.

Zöld felületeink megóvását fontosnak tartó lakótársaink kezdeményezésére civil szervezeteink napirendre tűzik az erdőinkben folyó tevékenységek megismerését. Célunk, hogy közbenjárásunk eredményeként a Halomi erdő valóban a természetkedvelők kikapcsolódási terepe legyen, ahol nincs ipari tevékenység, illegális szemétlerakás, vagy a faállományt károsító aránytalan tehergépjármű forgalom.

Szervezők:
Katona Sándor Kertvárosunk 18 Egyesület elnöke
Baraksó Gábor Alacskai Környezetért Egyesület elnöke
Endrédi János Pestszentimre Környezetéért Egyesület elnöke


Forrás:
bp18.hu - Hirdetőtábla
PriceJ Creative Commons License 2007.11.01 0 0 274
Megtaláltam a Budapest főváros településszerkezeti tervének természetvédelemre vonatkozó térképét, ezen pontosan azt írják, hogy országos jelentőségű védett természeti terület..

Itt a link: http://htv.uw.hu/tszt_termeszetvedelem1.jpg
Előzmény: Szaki Danee (266)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.01 0 0 273

Az UKIG-nál? (annak nem sok köze van a városi útfejlesztésekhez...)

 

akkor inkább már a FŐMTERVnél... (vagy a BFVT-nél... esetleg a Közlekedés-nél)

 

de nem, egyiknél sem... :-)

Előzmény: Yoral (264)
marshal Creative Commons License 2007.11.01 0 0 272
Szaisztok!

Még az jutott eszembe, hogy létezik olyan, h közösségi szociális munkás, akinek a feladata az, hogy segítsen a közösségnek az érdekeikért való kiállásban. Szerintem hazánkban nem igazán elterjedt, de igen hasznos lehet, ha be tudunk vonni egy ilyen személyt, aki már ismer stratégiákat, de akár abban is tud segíteni, h közelebb hozza a két felet. Többféle irányzat van ebben is. alapvetően 3: közösségfejlesztés, közösségtervezés és közösségi akció. Nálunk elsősorban közösségfejlesztésre és akcióra van szükség (szerintem). Előbbi röviden abból áll, h összekovácsolja az azonos érdekű és/vagy "tulajdonságú" és/vagy azonos helyen lakó közösséget, segít nekik kiállni az érdekekért. Utóbbi a konkrét akciók tervének kidolgozásában tud segíteni. Ezek az "irányzatok" tisztán nem léteznek, keverednek (legalábbis ezt tanultam és elég logikusnak is tűnik). A közösségfejlesztő és talán az akciót segítő közösségi szoc. munkásnak is elsődleges feladata a közösség érdekeinek képviselete, de csak terelgető módon, azaz maga a közösség áll ki az érdekeiért, a közösségi szoc.munkás csak segít.

Egy igen jelentős alakja volt a közösségi szociális munkának Saul Alinsky. Magyarországon több könyve is megjelent. Ő eléggé radikális és fondorlatos terveket készített és hajtott végre, amik a segítségünkre lehetnek. A "radikális" itt NEM lincselést vagy fizkai agressziót jelent! Meg kéne szerezni a könyveit, átböngészni hátha találunk használható dolgot. Megpróbálom megszerezni Alinsky könyveit, mert még jól jöhetnek (akár csak saját használatra is)!
Pl. egyik könyvéről itt olvashatsz.

Ő mondta többek között azt is, hogy

"Minden gyökeres változást megelőz egy passzív, egyet nem értő, de nem kihívó beállítottság az emberek részéről. Reménytelenül sikertelennek, megvertnek, elveszettnek kell érezniük magukat, hogy el legyenek szánva: szakítanak a múlttal és szerencsét próbálnak a jövővel."

Alinky életéről pedig itt olvashattok.

Közösségfejlesztésről emitt találtok információt.
PriceJ Creative Commons License 2007.10.31 0 0 271
Szia Szaki Danee,

lehet, hogy a wikipédiának van igaza, én mégis a Pilis Parkerdő Zrt. munkatársainak hiszek inkább, akik persze lehet, hogy rossz tájékoztatást adtak róla, és az igen nagy baj lenne.. :)

Üdv.:

JPrice
Előzmény: Szaki Danee (266)
marshal Creative Commons License 2007.10.31 0 0 270
Igen, ez lesz, csak kár, hogy ezzel a fórummal még csak ma találkoztam, így a héten már nem tudok bemenni az önkormányzathoz.

Más... A hozzászólások visszaolvasásában kb. 180.-nál megakadtam, annyira parttalannak éreztem a dolgot. Néha megtudtam vmit, megnyugodtam kissé, aztán megint jött vki...
Előzmény: Szaki Danee (267)
Szaki Danee Creative Commons License 2007.10.31 0 0 269

Most költöztünk ide pár hónapja. Egyáltalán miért adtak építési engedélyt ide?

 

Mert még nincs kiszabályozva az út helye. Magyarul a kerület telekkiosztásában még nincsen meg az út (40 méter széles) helye. Más kérdés, hogy el lehetett volna rendelni (gondolom) változtatási tilalmat azokra a helyekre, ahol az út menne, de a pontos nyomvonal még nincs kijelölve és valljuk be, a képviselőtestületnek is könnyebb ez esetben nem foglalkozni ezzel, mert egy ilyen intézkedés már az építkezés előkészítésének egy konkrétan megfogható lépése lett volna. Mint ilyen, politikailag kockázatos megtenni anélkül, hogy a lakók véleményét megkérdezték volna. A nem döntéssel (ami, mint tudjuk, szintén egy döntés...) inkább felvállalták tehát annak a kockázatát, hogy néhányan az út nyomvonalán fognak építkezni pár évvel a kisajátítás előtt, mintsem hogy azonnal elvigye őket a népharag (attól függetlenül, hogy akar-e bárki is építkezni).

 

Más kérdés, hogy a lakfórumon megkapták a népharagot amúgy is.

Előzmény: cs.adri (252)
marshal Creative Commons License 2007.10.31 0 0 268
Janicsar! Én is csak a neten találkoztam véletlenül a Városkép okt. 8-i számával, és ott láttam az önfeledt ömlegést, h milyen jó is ez a körút, de semmi nincs arról, h ez mivel jár majd. Így ma írtam és küldtem egy levelet a kedves szerzőnek, aki amúgy a felelős szerkesztője a lapnak.
Előzmény: Törölt nick (136)
Szaki Danee Creative Commons License 2007.10.31 0 0 267
Inkább járj utána személyesen az önkormányzatnál, a neten aligha fogod megtalálni az éppen aktuális terveket. Félreinformálni magadat pedig nem szerencsés, mert az optimális mennyiségtől eltérő számú álmatlan éjszakát okozhat.
Előzmény: marshal (265)
Szaki Danee Creative Commons License 2007.10.31 0 0 266

Ne érts félre, jelen formájában én sem támogatom az út megépültét, mert szerintem nem a létező legjobb megoldás került előterjesztésre. (Aggályaimat valahol lejjebb meg is fogalmaztam.)

 

De a korrektségért szeretném felemelni a szavamat. Hozzászólásodban részben olyasmit sikerült kiemelned félkövér betűkkel, ami konkrétan nem igaz. A (Péter)Halmi-erdő ugyanis nem élvez természetvédelmi védettséget

http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_v%C3%A9dett_term%C3%A9szeti_ter%C3%BCleteinek_list%C3%A1ja

 

A fenti Magyarország valamennyi nemzeti parkjának, természetvédelmi területének és tájvédelmi körzetének listája.

 

Ezt az erdőt tehát nem a természeti értékei (értsd: védett növények, állatok, képződmények) miatt kell védeni, hanem azért, mert a környékbeliek számára - a magam számára is - értéket képvisel. A kettőt nem szabad összemosni. Az előbbi egyetemes, globális érdek, az utóbbi lokális, így nem olyan magas rendű. Tényleg, nem kekeckedésből írom ezt, hanem azért, hogy bárki, aki ide látogat, korrekt információk alapján ítélje meg a helyzetet.

Előzmény: PriceJ (259)
marshal Creative Commons License 2007.10.31 0 0 265
Direkt írtam, h "ahogy én tudom", mert sajnos a lakossági fórumon nem tudtam ott lenni, de a szomszéd elmondta, hogy mit látott ott. Szerinte a mi házunk, ami az 5. telek a Fiume utcától (beleszámítva a sarki házat is!), már megmaradna. A gáz az, hogy ezzel sem vagyunk beljebb.

Örülnék, ha vki informálna, hogy hol tudok meg részleteket a tervről (az interneten), mert én csak semmitmondó cikkeket találtam. Előre is köszi. (Azért még visszanézek korábbi hozzászólásokra, hátha már esett szó erről.)
Előzmény: Törölt nick (258)
Yoral Creative Commons License 2007.10.31 0 0 264
Főni, te nem véletlenül az UKIG-nál dolgozól??? ;)
Előzmény: Törölt nick (255)
Thibi Creative Commons License 2007.10.31 0 0 263
Értem. Így nem csoda,hogy nem kell a kerületnek az út
Előzmény: PriceJ (262)
PriceJ Creative Commons License 2007.10.31 0 0 262

Szia!

 

A Nagykőrösi út (kerület egyik széle) a kezdet, Ipacsfa utcai a szennyvíz-iszap lerakodó csatlakozása lesz, a Nefelejcs utcai az, amit én Gyömrői úti csatlakozásnak hívtam (a kerület csaknem másik határa), a Ferihegyi út pedig már jócskán 17. kerület. Az Ipacsfa és a Gyömrői/Nefelejcs fekszik van a kerület legnagyobb része.

 

Ez kb. olyan, mintha az Üllői útra felmehetnél a Szarvas csárda téren, a Lakatos utcánál, meg mondjuk a Lajosmizsei sorompónál, máshol nem..

 

Üdv.:

 

JPrice

Előzmény: Thibi (260)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.31 0 0 261
Szia!

Gyakorlatilag saját magad válaszoltad meg:

- az Üllőire - mint az egyik leglényegesebb kerületi út - nincsen csatlakozás
- az Ipacsfa és a Nefelejcs között sincsen, csak felette áthajtás. A távolság itt elég nagy, ráadásul szerintem az a Nefelejcs téves, mert elvileg az épülő Aucahnnál lesz, az meg nem a Nefelejcs.

Jan
Előzmény: Thibi (260)
Thibi Creative Commons License 2007.10.31 0 0 260
Ez a "nem tudnak csatlakozni" nekem nem világos.
Lentebb ez szerepelt:
" * Áthajtás az út felett a Halomi, Sallai utaknál lesz.
felcsatlakozási pontok listája.
* Nagykőrösi út
* Ipacsfa utca
* Nefelejcs út
* Ferihegyi út
"
Ez a négy utca nem a 18. kerületben van?
Az Üllői úttal mi lesz?
Előzmény: PriceJ (259)
PriceJ Creative Commons License 2007.10.31 0 0 259

Sziasztok!

 

Laci, azt hiszem - a hozzászólásaid olvasva -, hogy te a lényeget nem érted a KKK-val kapcsolatban: ez az út egy országos jelentőségű természetvédelmi övezeten, valamint zöldövezeti lakóövezeten menne keresztül, úgy, hogy a kerületi lakók szempontjából igazán előnye nem lesz, hiszen nem tudnak becsatlakozni, csak valahol az M5-ösnél, illetve a Gömrői útnál. Ez az út nem fogja megoldani érdemben a most meglevő dugókat (Ráday, Baross u. - ezeket említette az alpolgármeser), mivel azokat a szakaszokat nem váltja majd ki jobban, mint most az M0-ás újabb szakasza. Ellenben az M0-ás forgalmának jó része átterelődik majd ide, hiszen hamarabb elérheted majd vele a 2254-ben megépülő M0-ás most még nem létező vonalát. Tehát a főváros egésze szempontjából lehetne akár hasznos is, de a kerületi vezetők helyében én azért nem engedélyezném, mert ez az egyik legjobban terhelt kerület (repülő, vasút, gyorsforgalmi, szennyvízlerakó, stb), és ezt a most még élhető településrészt a végletekig ellehetetlenítik majd. Miközben gyakorlati haszna nem lesz az itt élőknek. A Levegő Munkacsoportos srác jól mondta a tájékoztatón: az embereknek akarunk jót, vagy az autóknak? Én nyilván a tömegközlekedést fejleszteném, s ha már kéreg alatt megyünk, miért is nem csinálunk metróvonalat a nyomvonal alá? (ne válaszolj, nem komoly a kérdés..:))

 

A lényeg: nyilván megállapodtak az Auchannal, s ezért nyilván sokba kerülne az önkormányzatnak, ha vétózna, úgyhogy út szerintem mindenképpen lesz, mégha ketté is vágják vele a fokozottan védett tájvédelmi körzetet (amerre én pl erdőn keresztül gyalog viszem az oviba a gyermeket, s ehelyett majd átkelünk a 2x2 sávos úton), s megszüntetik a kerület egyik zöldövezeti részét. Lelkük rajta, de a 18. kerületiek ettől hasznot nem remélhetnek.

 

Azt gondolom, hogy előbb építsük végig az M0-ást, bővítsük 3x3 sávosra a dél-délkeleti vonalat, s utána ötleteljünk, hogy kell-e ez az út.

 

Üdv.:

 

JPrice

Előzmény: Törölt nick (255)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.31 0 0 258
Szia!

Ezt a 4-4 házat milyen információra alapozod?? Én a másodikban lakom. :-((

Jan
Előzmény: marshal (257)
marshal Creative Commons License 2007.10.31 0 0 257
Kedves Cs.Adri!

Ahogy én tudom, a vasútra párhuzamos utcákban a vasúttól számított 8 ingatlan kerül veszélybe közvetlenül, tehát egy utca minkét oldalán 4-4 ingatlan (telek). A mi utcánkban legalábbis a mienk lenne az első, ami megmarad. Így sem tudom, hogy pl. mi milyen módon tudnánk eladni, mennyiért?

Szép, szép a forgalom elterelése egy másik 2x2 sávos útra, de ehhez - szerény becslésem szerint - közel 100 házat kell lebontani, rengeteg fát kell kivágni, megszűnik a zöldövezet, a csend és a nyugalom (legalábbis városi viszonylatban csend és nyugalom). A mi házunkat még nagyszüleim építették és csak a mi utcánkban 3 olyan ingatlan érintett a lebontással, amelyben az 1960-as évek óta ugyanaz lakik!!! Az utcában ezen kívül 4 hasonló ingatlan van (amik elvileg megmaradnának). Néhányban már az újabb generáció lakik, de mindvégig egy család tulajdonában volt az ingatlan!

Örömmel olvastam a legutóbbi bejegyzést. Ennek ellenére megírom tiltakozó leveleimet és elküldöm az illetékeseknek. arra buzdítok mindenkit, hogy tegyen így. Ne csak a képviselőinkre bízzuk, mi is lépjünk fel!
Előzmény: cs.adri (252)
keletikorut Creative Commons License 2007.10.30 0 0 256

Végre...

 

Végre eljött ez a nap is.
Végre összejöttek a XVIII. kerület képviselői, hogy döntsenek. Vagy mellettünk, vagy ellenünk, de dönteniük kellett...


És végre döntöttek a képviselő urak. Az SzDSz-es képviselők tartózkodása a szavazástól is döntés volt. Nem lehet elegánsnak nevezni tettüket, de tőlük nem is vártunk mást...


Végre bebizonyították a kerület lakói, hogy egy fontos ügy érdekében nem csak egy pillanatnyi fellángolás erejéig tudnak összefogni. Ha kell, néhány naponta is összejönnek, hogy kétségbeesett, és nem kevésbé dühös tekintetüket megmutassák.


Végre a képviselőink megértették, hogy egy akármilyen összetákolt "tervet" semmilyen magasabb cél érdekében sem lehet lenyomni a lakosság torkán. Büntetlenül legalábbis többé már nem. És kell-e annál nagyobb büntetés egy politikusnak, mint a teljes bizalom vesztés? Föleg egy ilyen kiélezett helyzetben, amikor sorban állnak az önjelölt újabb reménységek egy-egy jobb székért? (Ez költői kérdés volt...).


Végre egybehangzóan tudtak dönteni a képviselők. Ugyan utólag kellett pár sort javítani az előre megírt(!) jegyzőkönyv szövegén (pl.: hány ellenszavazat volt; hát a végén egy sem akadt, pedig a jegyzőköny szerint hétnek kellett volna lennie!!!), de végül - a két SzDSz-es képviselő tartózkodása mellett - megszületett az egyhangú döntés: ezt a tervet nem fogadja el a kerület.

 

Végre kisimulhatnak a ráncaink a homlokunkon. Vagy talán mégsem? Hát nem! Most már minden elhangzott szóra ügyelni kell. A polgárMester úr ragaszkodott az "EZT NEM" terminushoz. Akkor hát mit igen? Még nem tudjuk, de szintén a kerület első emberének szájából hangzott el, hogy teljes elutasítással nem mehet a Főváros elé. Pedig ezt nem is kérte tőle egyik képviselő sem. Csupán azt, hogy előbb várjuk meg, hogy elkészüljön (végre!) az M0 autóút az M3-ig, kerüljön át erre az új M0 szakaszra (végre!) a tranzit forgalom, ekkor valósuljon meg (végre!) az a bizonyos ominózus átmenő-forgalom számlálás a kerületek között, és ennek eredménye alapján legyen meghatározva a következő lépés. Túl nagy kérés mindez? Nem tűnik annak...

 

Nagyon lényeges dolog, hogy végre tanultunk valamit mi is. Mégpedig azt, hogy nem lehet többé másra várni, hogy az majd segít a bajunkban. Végre rájöttünk, hogy a világ más lett, keményebb lett. Végre megízlelhettük a közös akarat, az összefogás nagyszerű ízét. Végre elértünk valamit. Még nem mindent, de valamit már igen.
Végre!!!

Törölt nick Creative Commons License 2007.10.30 0 0 255

hát ha ott, akkor biztos úgy van...

 

mellesleg ez is csak azt bizonyítja, hogy nem várható nagy forgalom, különben rögtön 2x2-re építenék...

 

egyszerűen a meglévő forgalom kap egy normális utat, (ami most 1xűen nem létezik)különszintű kereszteződésekkel, vasúti felül/aluljárókkal, amin ezáltal akadálytalanul lehet haladni...

 

(pl.: egyetlen szaros lámpa is baromira meg tudja fogni a forgalmat:

1etlen sávon akadály nélkül óránként simán elmegy 1800 autó.

de egy lámpás kereszteződéssel ez leesik kb. 5-600-ra.

vagyis ha 700 autó érkezik óránként, akkor a 100-200 többlet egyszerűen feltorlódik...

pedig ugyanaz ez 1etlen sáv lámpa nélkül több, mint a 2xesét is elbírná...

 

az már csak hab a tortán, hogy a fékezős-ácsorgós-gyorsítós vánszorgásnál mennyivel több kipufogógáz keletkezik, mint az egyenletes 50-60as haladásnál...)

 

(menj végig a gyorsforgalmi, aztán az üllőin vissza...)

 

 

kár hogy ezeket a forgalmi elemzéseket nem teszik közzé, így csak találgat az ember össze vissza, ami a legrosszabb opció...

 

jó lenne tudni, hogy a térségbeli utakon pontosan mekkora a forgalom, és hol mekkora csökkenésre, átrendeződésre számítanak a KKKval.

 

nekem van egy teljes budapestet ábrázoló forgalmi grafikonom, de elég gyenge a felbontása, abból nem lehet pontos értékeket leolvasni csak durván saccolni...

 

Előzmény: paca664 (254)
paca664 Creative Commons License 2007.10.30 0 0 254

ezt hol olvastad?

 

A műszaki leírásban. 2021-re tervezik a másik (bal) útpályát megépíteni.

Előzmény: Törölt nick (253)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!