Keresés

Részletes keresés

FD77 Creative Commons License 2003.07.04 0 0 390
Kedves Víz és akik a kutyatémával kapcs. megnyilvánultak!

Kajti kutyám egy két éves fekete spániel. Természete egészen egyszerűen elképesztő, mivel a gazdin és a családon kívül mindenkire fittyet hány, azaz észre sem veszi. A külvilág, vagyis abból az emberek abszolút nem érdekli: a maga kis világában él. Idegenekhez nem megy oda, sőt fél tőlük, és bujik a gazdi szoknyája alá. Harapni pedig kizárt dolog...más kutyákkal való balhé: méginkább, minden kutyához (akit egyáltalán észre vesz) teljesen naivan közeledik. Erre a "legjobb" példa egy nem is olyan régi pibullos találkánk, amikor is úgy mentettem ki a pitbull magánakciójából...elkapta a másik kutya, ő pedig csak állt naivan és a farkát csóválta...
Nem szeretnék senkit meggyőzni Kajti szelídségéről, de Víz, a te aggodalmaidat is abszolút megértem.

Arra azért mindig figyelek, hogy ha szembe jönnek velünk, Kajti mellettem legyen.

Bocs, hogy kissé offtopic voltam, de Kajtiért mindent.(na és az ügy tisztázása végett).

Sziasztok és kellemes utakat mindenkinek!

fd

Előzmény: Víz (377)
M41 2127 Creative Commons License 2003.07.04 0 0 389
Eddig kb. 2 csepp... :-(
Előzmény: Stms (388)
Stms Creative Commons License 2003.07.04 0 0 388
Reméljük leér valami oda is. :)
Előzmény: M41 2127 (387)
M41 2127 Creative Commons License 2003.07.04 0 0 387
"Volt eső errefelé tegnap. És lesz is. :)"

Tudod, én abból indultam ki amit itt Szeged környékén tapasztalok, már hónapok óta... :-(

Előzmény: Stms (384)
M41 2127 Creative Commons License 2003.07.04 0 0 386
Ugyanazon a hétvégén, amikor az Óbányai-völgynél voltunk, jártunk Abaligeten is, a tónál és a barlangnál! Nos ott (a jegypénztárban) lehetett kapni egy kis prospektust pár Forintért, amelyben az Abaligeti Tanösvényt ismertetik. Nekünk nem volt időnk bejárni, de az ismertető alapján mindenképpen érdemes, ha már ott vagy!

Van a Kis-kör (2km, 5 állomás), a Közepes-kör (3km, 6 állomás) és a Nagy-kör (5km, 12 állomás).

Jó utat!

Előzmény: Stms (385)
Stms Creative Commons License 2003.07.04 0 0 385
Tudnátok ajánlani kisebb túrákat Abaliget környékén?
A tó, barlang megvan, egyéb ajánlatokat várok :)
Stms Creative Commons License 2003.07.04 0 0 384
Volt eső errefelé tegnap. És lesz is. :)
Szóval túrához elő a bakancsot, kamáslit. :)
Előzmény: M41 2127 (383)
M41 2127 Creative Commons License 2003.07.04 0 0 383
"ilyen esős időszak után nagy sár lehet arra..."

Sajnos már hónapok óta nem láttam igazi esőt... :-(( Nem hinném, hogy mostanában túl nagy sár lenne arrafelé...

Előzmény: Fatboy Slim (382)
Fatboy Slim Creative Commons License 2003.07.04 0 0 382
"Hamarosan szeretnék elmenni a Rám-szakadékhoz is. Biztosan sokan jártatok már arra. Mennyire veszélyes/nehéz végigjárni? És hamár ott vagyok talán érdemes lenni a Prédikálószékre ill. a Vadálló-kövekhez is felnézni... "

Ha van egy jó bakkancsod, egyáltalán nem nehéz. a patakon csúszós, ingatag köveken kell átkelni, ezért van szükség rá. meg egy-két kaptató miatt is. ilyen esős időszak után nagy sár lehet arra...

Előzmény: M41 2127 (381)
M41 2127 Creative Commons License 2003.07.03 0 0 381
Ígyekszem elolvasni az egész eddigi termést, addig is íme a leguttobbi ide kívánkozó élményem:

Május legelején voltam a szüleimmel Pécsett és ellátogattunk többek között az Óbányai völgybe is, mert nagyon sok jót olvastam róla. Kocsival mentünk Óbányáig. Már a Mecseknádasd és Óbánya közötti része is nagyon szép a völgynek, amint egyre jobban szűkül, de az Óbányától Kisújbányáig tartó rész minden képzeletet felülmúlt (Kár, hogy kissé túl sok volt a kiránduló...). A hatalmás fák több helyütt kereszbe dőltek a patak fölött, nagyon szép látvány volt az egész. És mindennek a csúcsa a Ferde-vízesés volt.

Eddig a Cuha-szurdok volt az amit ehhez tudnék hasonlítani! Annyi a különbség, hogy a Cuha-patak sajnos nagyon szennyezettnek tűnt, míg az óbányai völgyben nem láttam olyan zavarosnak és habosnak a patakot!

Hamár a szurdokvölgyeknél tartunk. Hamarosan szeretnék elmenni a Rám-szakadékhoz is. Biztosan sokan jártatok már arra. Mennyire veszélyes/nehéz végigjárni? És hamár ott vagyok talán érdemes lenni a Prédikálószékre ill. a Vadálló-kövekhez is felnézni...

Minden jót!

Előzmény: M41 2127 (380)
M41 2127 Creative Commons License 2003.07.03 0 0 380
Sziasztok!

Nagyon király ez a topic, kár, hogy nem fedeztem fel hamarabb!!!

M41 2127

Fatboy Slim Creative Commons License 2003.07.03 0 0 379
Kedves Víz,

megint a segítségedre hagyatkozom, mint már többször tettem :)).
Túrát tervezünk Gemencre, majd a Bükkbe, ill a Zemplénbe.
van-e bárhol személyes tapasztalatod szállás terén? olcsóság szempont. a 3 helyet úgyis végigjárjuk előbb-utóbb, úgyhogy mindegyik érdekel.
köszönöm

attila

Előzmény: Víz (377)
fargo Creative Commons License 2003.07.03 0 0 378
Az ember általában azért viszi kirándulni a kutyáját, hogy ne pórázon kelljen futtatnia, hanem az hadd mozoga ki magát. Persze ehhez illik egy jólnevelt kutyát is mellékelni, egy "öntörvényű" állatot én sem szíveen engednék szabadon, sehol sem.

Kb két hónapja Zsámbék felett mászkáltunk valahol, volt a társaságban 2 kisebb, 3 meg 6 éves kisgyerek. Egyszer csak jött egy bazi nagy németjuhász és elkezdett "ismerkedni" a gyerekekkel. Nem bántani akarta ôket, csak rájuk ugrott meg összenyalogatta ôket, de ezt fôleg a kisebbik gyerek másként élte meg. Komolyabb baj nem lett belôle, leszámítva azt a néhány karcolást amit a fiam szerzett, miközben legurult egy kisebb horhosba, amikor a kutya fellökte. Sajna nem tudtunk elég gyorsan a gyerekek mellett teremni, örülök hogy nem egy agresszív kutyával hozott össze a sors.

Viszont ami felháborított, az a gazdák viselkedése volt. Ott sétáltak a kutyától 60-80 méterre, két helybéli tufa. Megpróbáltak nem tudomást venni a dologról, füttyentgetve hívták a kutyát, de eszük ágában sem volt megfékezni vagy valamit tenni a gyerekek védelme érdekében, pedig ordítva hívtuk ôket. Amikor nem jöttek, annak szegény kutya látta a kárát, mert én kicsit eltángáltam szegényt, jobb híján. A dolog vége majdnem verés lett, annyira flegmák voltak a gazdák. A barátomat, akinek a 3 éves fiát lökte fel és taposta meg a dög, úgy kellett lefogni hogy ne essen nekik. Megvallom, bennem is erôst munkált az indulat, de mi a kölköket eleve úgy neveljük, hogy nem kerítünk nagy feneket az efféle dolgoknak, inkább szokjanak hozzá az állatokkal való kontaktushoz.

Egy kutyát általában lehet kezelni és leszerelni is, ha a torkodat akarja átharapni, akkor is. Mondjuk egy kisgyerek a "hatástalanításra" nem képes, de arra igen, hogy a viselkedésével ne váltsa ki egy kutya támadását. Az embernek soxor nagy szerepe van abban, ha egy kutya nekiesik. Engem még soha nem harapott meg kutya, még akkor sem, amikor a falu rettegett fenevadját kellett leszednem a láncról, hogy elvigyük dokihoz...

Lényeg a lényeg, szerintem csak az engedje szabadon a kutyáját, aki képes rá hogy uralma alatt tartsa. Kezelhetetlen, szófogadatlan állat maradjon pórázon...

Előzmény: Víz (377)
Víz Creative Commons License 2003.07.03 0 0 377
Egyszer én is szeretnék "csak úgy" sátrazni. A "ZENDŐ" közepén! De tartok egy-két dologtól. Talán ezért jó, hogy veled megy Kajti. Sajnos én félek a kutyáktól. Csak egy bizonyos fokig tudom őket "elviselni". Azért meg egyszerűen haragszom, ha szembe jön velem a turistaúton gazda (nélkül) vagy a gazdát jócskán megelőzve egy "fenevad", mert hát az ember nem tudhatja(!) Eleve kiszámíthatatlannak és öntörvényűnek tartom szegény kutyákat. Ezt az érzést bennem sajnos rossz emlékek éltetik. Te ismered (vagy nem ismered) a kutyádat, nem tudom mekkora, milyen fajta, de kérlek, az ösvényeken tartsd pórázon! Ha engeded a kutyádat szabadon rohangálni, egy kellemesnek ígérkező túra vagy kirándulás alatt rendkívül kínos helyzetek elé állíthatsz más arra túrázókat.
Szép és tartalmas kirándulást kívánok neked és Kajtinak (pórázon)!!! Kérlek írd meg élményeiteket, kíváncsian várom a beszámolód!
Előzmény: FD77 (374)
Víz Creative Commons License 2003.07.03 0 0 376
Prédikálószéken a CSÚCSKÖNYV a fa alatti asztalon volt egy szakadt neylon borítóban. Mintha az lett volna beleírva, hogy idén lett kirakva oda. Újra el kell menjél! :-)
Előzmény: FSO Papa (375)
FSO Papa Creative Commons License 2003.07.03 0 0 375
Víz,

hol láttad a Prédikálószéken a csúcskönyvet? Mi tavaly augusztusban jártunk ott, de nem láttuk sehol. Lehet, azért mert Dömös felől jöttünk, és bár a kilátás gyönyörű volt, fél szemmel az Esztergom felől érkező viharfellegeket bámultuk, melyek aztán visszafelé Dömös határában el is értek minket, derekasan megöntöztek...esőkabát mindig rulez.

p

Előzmény: Víz (358)
FD77 Creative Commons License 2003.07.02 0 0 374
Sziasztok,

kedves Víz, köszi az infókat! A kutyámat természetesen az erdőben szabadon engedem. Túrázáshoz szokott kutya Kajti, és nagyjából és egészében követi az ösvényt. Persze az ösvényről egy - egy méterre gyakran kitér, mert az idegen és izgató erdei illatoknak képtelen ellenállni:) Amikor tudom, hogy valamilyen út következik, mindig pórázra veszem, ugyanis eléggé öntörvényű kutya, és nem áll meg az út előtt. (nem számít autó stb.)
Mégis, kérdésedből valami rossz érzést vélek kiérezni? Miért kérded?

A sátorozást úgy tervezem, hogy valahol az erdőben, ahol épp ránk sötétedik, felverjük és ott megalszunk. Elvileg ezt ugye nem szabad, de...

Tavaly a Mátrában jártunk, és első éjszaka a Nagy - Szár -hegy előtt valamivel vertük fel a sátrunkat, egy elhagyott és teljesen lepusztult erdészkunyhó mellett, a nagy erdőben egy miniatűr tisztás szélén. Akkor eludtam életemben először nagy erdő közepén, nem kempingben. Óriási. Hiába a 25 év kempingezés a Tátrában és a Fátrában, ez mégis összehasonlíthatatlan. Másnap a Kékes után a Csórréti - tó partján aludtunk. Elvileg ott sem lehet. Másnap a vízügyes, ahogy már meséltem, el akart küldeni, aztán mégsem tette. Elmesélte, hogy randalírozó fiatalok kijárnak gyöngyösről piálni, és ott hagyják a sörösdobozokat stb, ezért nem szeretik őket...Mi persze ilyesmit nem tettünk, csupán feküdtünk, a társam egész nap gombát szedett, én olvastam, és a kutyus nagyokat úszott a tóban. Ebben semmi kivetnivaló nem volt. Sőt.

Ezért tervezem az erdei sátrazást az idén is, ahol ránk sötétedik.
Ez ellenjavalt?

fd

Előzmény: Víz (372)
Víz Creative Commons License 2003.07.02 0 0 373
Szervusztok!
A turistatérképeken több jelzés is akad, amit nem magyaráznak meg. Ilyen a következő is: (próbálom beszúrni). Nem megy. Akkor körülírom:
Középen üres kör, "körülötte" háromszög alakban három teli kör (vagy pont) és ezeken kívül még ugyanígy háromszög alakban 3 pont. Ezek a jelzések hol feketék, hol kékek.
Próbáltam megfejteni: kutatófúrások helye?? Esetleg lezárt kutak?
Ha tudtok, segítsetek nekem tudatlannak!
Előre is kösz.
Víz Creative Commons License 2003.07.02 0 0 372
Szia FD77!
Nagyon kellemes túrázást kívánok nektek!
Nekem is egyik kedvencem a Mecsek. A legszebb része biztosan Kisújbánya és az Óbányai-völgy. Természetesen vannak még említésre méltó helyek, pl.: a KÉK jelzés vonalvezetése nagyon el lett találva. A Hidasi-völgy kevésbé járt, vízszegény időben talán nem is olyan mutatós. A forrásai sajnos (foglalásai) nem szakszerűek, tönkre mentek vagy már tönkre tették őket. A Csurgó érdekes. Jó ötlet volt a sziklára vezetni a vizet. Püspökszentlászlón a Diós-kút hűvös vize megérdemel egy látogatást! Igaz, hogy a környezete hagy kívánni valót maga után. A Zengő megmászása után ajánlom lefele menet az Etelka-forrást felkeresni a Réka-völgyben. Itt hangulatos pihenő van kialakítva. Onnan mehetsz végig a Réka várig, azaz Mecseknádasd faluszélig. A völgyben érdemes figyelni, mert még augusztusban is lehet találni agancsot, eső után pedig szokott lenni vargánya és rókagomba. A kutyádat túra közben ugye nem engeded szabadon?
Ja! Ha sikerült bekéredzkedned a sátraddal valahová, kérlek írj majd pár sort, hvá és hogyan, na meg mennyiért.
Kisújbányán tudok tuti helyet, nagyon aranyos házi nénivel. Sátorhely+hidegvizes mosdó+WC. Vagy akár egy kellemes felújított ház villanyboylerrel, zuhanyzóval. Elérhető áron.
Ha érdekel, ne a megadott e-mailre írj, mert már azt nem tudom használni. Üzenj itt.
Előzmény: FD77 (371)
FD77 Creative Commons License 2003.07.01 0 0 371
Sziasztok!

Már kinyomtattam a turaajánlataitokat, nagyon örültem neki!
Sokat megyünk kutyámmal mi is kirándulni.
Hétvégén mennénk a Mecsekbe, egy kb. 3 napos túrázásra.
Terveink szerint első nap a püspökszentlászlói kulcsosház mellett szeretnénk sátorozni. Csak kutyasátorral. Mit tudtok erről, megengedik, hogy ott sátorozhasson a kiránduló?

Mit ajánlotok még? Első nap VÁraljáról indulunk, és Püspökszentlászkóig mennénk. Ha tudtok a környéken valami jó kis táborhelyet, szívesen várom az ötleteket:)

Másnap a Zengőt szeretnénk megmászni, aztán harmadik nap a Dombay-tótól indulunk haza. Már rég jártam a Dombay-tónál, asszem évek óta nem lehet benne fürdeni. (Kajti azért nem fogja kihagyni:)
Mi a helyzet idén?
Ja!:) És a Dombay- tónál vajon lehet-e sátrazni?
(Tavaly a Mátrában a Csórréti - tó partjáról is el akartak minket küldeni, de aztán a vízügyes inkább ment tovább gombát szedni, és magunkra hagyott:)

Köszi, és jó túrázást!

fd

Sandorson Creative Commons License 2003.06.27 0 0 370
Általában csakugyan nem kérik az útlevelet, de mégis érdemes elvinni, fogadjátok meg ezt a tanácsot, különben úgy járhattok, mint azok a túrázók akiket nem engedtek fel a kilátóba az osztrák határörök útlevél nélkül és hiába mondták nekik tökéletes németséggel, hogy öket bizony úgy tájékoztatták, hogy nem kell útlevél. Az osztrák azt mondta ízes burgenlandi tájszólással, hogy "mindjárt jön a váltás és ellenörizhetik öket a feletteseik és most csak útlevéllel mehet bárki is, kész". Nos, nem azt mondom hogy ez sokszor fordul elö, de amikor mi voltunk, akkor pont ez történt, és nagyon rossz érzés volt azoknak, akik ezért nem mehettek fel.
Előzmény: _db (369)
_db Creative Commons License 2003.06.27 0 0 369
Az elmúlt év során az osztrák és a magyar oldalról is voltam az Írott-kőn, de tőlem egyik esetben sem kérték az útlevelet, és mástól sem, akik éppen ott voltak. A határőrök közvetlenül a kilátó bejáratánál tanyáznak.
A gyerekek teherbírását te ismered, mindenesetre a Kőszegi hegység kiválóan alkalmas arra, hogy könnyebb túrákat tegyen az ember. Ha kocsival jöttök, nem csak a szálláshelytől lehet a túrára indulni, hanem fel lehet menni a hegyre autóval egy darabig, és onnan rövidebb kiránduláskat tenni. Például az Írott-kő a Hörmann-forrásnál lévő parkolótól - ha jól emlékszem - fél-háromnegyed óra alatt elérhető, a Hétforrásig pedig el lehet menni végig kocsival.
Előzmény: Víz (368)
Víz Creative Commons License 2003.06.27 0 0 368
Köszönöm írásaitokat! Egyre nagyobb kedvem van eljutni oda. Ha tehetném, azonnal indulnék. Érdekes amit írtok, hogy Írottkőn kell az útlevél, a hazai fellelhető turista irodalom, legalábbis a frissebbek azt írják, hogy a kilátó közös az osztrákokkal. Biztonság kedvéért ha el nem felejtem, vinni fogjuk az útleveleinket.
Mit tanácsoltok? Két 6 éves gyerekkel is elmerjek indulni túrázni? Nem túl megerőltető a terep? Főleg, hogy a kislányom bizony nem bírja azt amit a fiam. Elég nehéz közös programokat kitalálnom, mert ikrek ugyan, de két különböző (nemcsak) nemü, beállítottságú kisemberekről van szó. Valaki említette, hogy Velemben van valami kemping. Még nem tudtam utánajárni. Főleg a költségek miatt kellene megnéznem, mert ha a kempinghez közeli áron lehet egyéb szállást is találni, akkor a két gyerek miatt talán azt kellene választanom. Bár ideje lenne őket "megsátraztatni".
Sandorson Creative Commons License 2003.06.26 0 0 367
Egyébként múlt hét vasárnap mi is túráztunk a Börzsönyben. A Királyrét - Hárs-rét - Foltán-kereszt - Csóványos - Szabó-kövek - Nagy-Hideg-hegy - Magas-taxi th. - Királyrét kört (kb 17km) kényelmesen haladva és sokat fényképezve 7 óra alatt tettük meg. A Három-hárs bérce (gyönyör? bükkös) miatt megérte a kis kerülöt odafelé. A Spartacus túristaház után a kék négyzet jelzés kétszer is keresztezi a muutat, nem árt figyelni, mert mindkét esetben nagyon könnyü eltévedni, a túra során talán egyedül itt csapnivalóan rossz és hiányos a felfestés.
_db Creative Commons License 2003.06.26 0 0 366
Igen, érdemes elmenni oda kirándulni, nagyon jó kis túrákat lehet tenni. Egy hétvégét, de akár egy egész hetet kellemesen el lehet tölteni. Az erdőben még a kánikula is elviselhetőbb. Az Írott-kőt és az Óház-tetőt mindenképp ajánlom, csodás a kilátás. Sajnos a túrautak jelzése nem a legjobb, vagy csak nekünk volt rossz térképünk, de néhányszor bizony jelzés híján letértünk a tervezett útvonalról (azért nem olyan veszélyes).
Szállás ügyben nem tudok segíteni, mivel Szombathelyen lakom, így nem kellett keresni. Az osztrák túrákkal foglalkozó topicban ajánlottak egy panziót Kőszegdoroszlón, ez közel van Velemhez. Nincs tapasztalatom róla, csak nemrég olvastam :)
Előzmény: Víz (364)
Sandorson Creative Commons License 2003.06.26 0 0 365
Velemben mi a Boróka Villa panzióban laktunk tavaly augusztusban, 8E köröl volt 2 f?re reggelivel éjszakánként, fizeto vendégszolgálat ennél olcsóbb nyilván, fel kell hívni a helyi Savaria tourist irodát.
A Velem-Szent Vid kápolna-Hörmann forrás-Írott ko-Asztal-ko-Velem turánk (kék L-kék kör-kék, illetve visszafelé a piros jelzés) nagyon szép volt, igaz nem volt nagyon hosszú (kb.13km). Az Írott koi kilátó már Ausztriában van, igaz kb 5 méterre a határtól, tolunk elkérték az útlevelet.
Klassz még túrázni végig a kéken Írott-ko-Stájerházak-Vörös kereszt-Óház-teto-Hét vezér forrás-Koszeg, de szép az egész vidék, foleg a fenyvesek és a bükkösök. Velemben alkotóház, Cákon régi pincesor, Bozsokon kastély. A Cáki csárda igen színvonalas és mérsékelt árak vannak. Jó utat!
Előzmény: Víz (364)
Víz Creative Commons License 2003.06.26 0 0 364
Köszönöm az infot! Bíztam benne, hogy ott még van víz. Akkor érdemes ellátogatni oda.
Egyébként milyen a környék kiránduló szemmel? Tudsz-e mondjuk Velemben elfogadható áron szállást 2 személynek?
Előzmény: _db (363)
_db Creative Commons License 2003.06.26 0 0 363
Víz:
Kb. másfél hónapja voltam a Hétforrásnál, ott szépen folyt a víz (bár nem tudom, hogy régebben mekkora volt a vízhozam, most jártam ott először). A Hörmann-forrásból is jön még víz, bár lényegesen kevesebb mint a Hétforrásból.
Előzmény: Víz (362)
Víz Creative Commons License 2003.06.26 0 0 362
Járt-e valaki mostanában Írottkő környékén? A Kőszegi-hg. forrásai milyen állapotban vannak??
Hétforrás? Még az idén szeretnék eljutni oda, talán csak egy hétvégére fogja futni, de szeretném bebarangolni a környeket. Csak elszomorít ez a nagy aszály. Évek óta tart, a források meg elapadnak sorra. Ott még van víz?
Stms Creative Commons License 2003.06.24 0 0 361
Árvalányhaj? Utoljára tavaly láttam a Börzsönyben. :)
Előzmény: Víz (360)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!