Jól látszik a forgalmi grafikonon, hogy 2005 eleje és 2006 közepe között duplázódott a forgalom, pedig már javában dübörgött az internet, és ráadásul 2 éven keresztül maradt is a kiemelkedő forgalom (tetőépítés :-)). Majd 2010-ben jött még egy jelentős forgalomnövekedés a tetőn lévő felezés után, és azóta beálltunk a földbe (az utóbbi 1,5 évről sajnos nincs statisztikám, de vélhetően nem volt jelentős változás a 2015 közepéhez képest). Kb. 2001-ben volt hasonló apátia a határidős forgalomban, mint ami most van, igaz hogy ott is majd 4 év telt el, amíg a lokális mélypont, és egyben a forgalmi mélypont után 2005-től volt egy nagyobb forgalmi fellendülés. Ebből a logikából a 2015-ös mélypont után most 2018-2019-ben kellene megugorjon a forgalmunk. :-)
Egyetértek. Sajna az árjegyzők nem tudnak megfelelően fedezni, mert a prompt blue is illikvid lett (OTP könyve tök üres).
Díjcsökkentés, letétcsökkentés a profibb spekiknek alapvetően nem hiszem, hogy annyira releváns, nekik a likviditás hiányzik.
A régi forgalom,likviditás már nem fog sose visszatérni, mert azóta az internetnek hála kinyílt a világ.
Egy kezdő kis speki egy CFD brókernél kvázi korlátlan likviditás mellett Bux-hoz képest ultra kicsi spreadre tud kötni szinte bármit.
Ráadásul sok termék 24 órás, vagy legalább 14 órás, tehát a gap kockázat is kisebb.
(És ha hazait akar, akkor BUX-ot is lehet kötni pl. XTB)
Kik vannak még a Bux határidőn? Szerintem nagyobb hal csak az maradt, aki legalább már 2006- 2008 előtt is itt volt és megszokásból maradt (pl. látjuk Hathor se képes váltani a certikről a sokkal jobb CFD-re).
BUX-nak egyetlen előnye, hogy 4 blue határozza meg a mozgását, ill. talán az itteni intézmények jobban együtt mozognak, mint a kintiek, tehát esetleg-talán lehet azt gondolni, hogy jobban ki lehet számítani a mozgását (persze tudjuk, hogy nem, mert sokszor a többi piac ellen mozgunk).
Szóval egy kezdő spekulánst nem tudom mivel lehetne rávenni, hogy Bux határidőt kössön, mivel a hazai pályán kívül csak hátránya van?
A itt maradt régieket nem kéne elüldözni a jelenlegi még vegetáló dec. hati szétverésével.
Igen, jót tenne a likviditásnak az 50 pontra álló 50k, bár megértem miért nem teszik így az árjegyzők.
És Hathor tényleg el van tévedve, mert amint elkezdené ütögetni mondjuk a júniusi árjegyzést és esetleg nyerne rajta folyamatosan, hirtelen tuti kiállnának onnan is, mivel az árjegyző broki se jótékonysági intézmény.
Igen, tudom hogy lehet fedezni. Csak épp ha hozzászámolod a spreadeket (0.1-0.3%) amik a bluekban vannak meg az oda-vissza kötés jutalékát (0.4%) akkor 0.5%-0.7% jön ki. Az pedig a mai árakkal kb. 200 pont és még az árjegyző nyeresége nincs is benne. Ezért írtam az árjegyzőnek - ha tényleg akarnak likvid hatit - bizony nulla jutalék közelében kéne kötnie akkor talán tudna hozni egy 70-80 forintos spreadet de még ezt is nagyon nehéz. Ez ellen viszont az itthoni brókercégek lázadnának fel, mert akkor egyes ügyfeleik akik a prompt piacon vennének teljes bux kosarat inkább az árjegyzőn keresztül vennének "nulla jutalékért" papírt.
Abban viszont egyetértek ha bevezetik az xx03-at, xx06-ot meg a xx09-et azzal tényleg beverik az utolsó szöget a koporsóba.
Én is azt gondolom, hogy az évközben lejáró határidők bevezetése nem oldana meg semmit. Sőt, inkább rontana a helyzeten. Igy is alig van forgalom a BUX határidőben. Ha a traderek egy része évközben lejáró határidőket kötne inkább, akkor az évvégi lejáratban még kisebb lenne a forgalom, az évközi lejáratokban meg kalimpálna két-három trader, és az is előfordulhatna, hogy napokig nem lesz kötés. Hiányzik ez valakinek?
Először egy likvid terméket kellene összehozni (pl. 1712), és nem a meglévőt még széttördelni, mert így az összes ("új", és régi) termék is kereskedhetetlenné fog válni illikvid mivolta miatt, mert az amúgy is "imbolygó szék lábát is kihúznák".
A kockázatot az árjegyző kezelhetné úgy, hogy fedezi az ügyleteket a 4 blue chip részvénnyel. Régen is láttunk már ilyet, akkor az egész bux kosárt adták, vagy vették, de most a 4 nagy fedezi a kosár 96,06%-át. (2017.03.01-től => Mtel 9,08%, Mol 28,05%, Otp 34,93%, Ricsi 24%) Ahogy az árjegyzést is egy rutin végzi a prompthoz kötve, ugyan így a fedezeti ügyleteket is össze lehetne kötni ugyan azzal a programmal.
Most ez az új mesterterv, hogy nem a 1712-őt erősítik, hanem a köztes lejáratokat akarják tolni? Ha mondjuk ezt jól kommunikálnák és év vége után vezetnék be még talán lenne is értelme. A letét szerintem nem probléma, a brokiknak kell valamekkora biztonság. Én nem csökkenteném. Az árjegyző már más kérdés de az meg nehéz, mert nem tudod a kozkázatokat kezelni jól. Mindenki aki nem tudna adni a prompton ütné az árjegyzőt.
Az egy jó stratégia lehetne a béttől, hogy a határidőre mondjuk nem kér kötési díjat egy évig. Esetleg visszaemelnék a multipliert 2x vagy 5x-ére a mostaninak úgy, hogy a díjak maradnak ugyanott.
Túlbonyolítják a BET-es "szakértők" a határidő sorsát. Elég lenne a mindenkori decemberi határidőbe 50-50 pontra az azonnalitól, 50-50K ajánlatot betenni. Ehhez képest megy az 5letelés a közelebbi határidőkre, mert Hathor azt hiszi, hogy neki az jó lenne.
Régen 3.000K volt az átlag forgalom, a kiugró meg 6.000K, ami a mostani 30.000K-nak, és 60.000K-nak felel meg a tizedelés miatt. Ehhez képest van most kiemelkedő napokon 3.000K, ami a huszada a réginek (a nyitott állomány is töredéke a korábbinak). Mindez történt a régi töredékelés ellenére, illetve a kötésdíj, és a letétek emelésének örömére (ez utóbbiak a lényeg). Tehát a forgalom élénkítéshez elég lenne a kötésdíjak, és letétek csökkentése, és 50-50K-s árjegyző 50-50 pontra az azonnalihoz.
A "zsenik" most kitalálják, hogy a 9.000K nyitott kötésállományt még tovább bontják havi, negyedéves, és decemberi kötésekre. Ha ez "sikerül", akkor lesz 5.000K decemberi nyitott állomány, meg 4.000K több havi letétben el/szétszórva (ez az új spanyol viasz). Hathor örül, mert azt hiszi, hogy mindig tud az árjegyzővel kötni szűk spread-re ("Bearnek és nekem jó lesz"), de a gyakorlat az lesz, hogy újra eltűnik majd az árjegyző, pláne akkor, amikor szükség lenne rá (na meg a nyitó, és záró szakaszokban, meg intenzív elmozdulásoknál), és "öröm" lesz zárni, vagy nyitni úgy, hogy a rövidebb határidőben lesz majd összesen 1.000K nyitott állomány ... elképzelhető, hogy mennyivel üresebb könyvekkel, mint most a 0712-ben. Igazi nagy szívás lesz, pláne záráskor, amikor kiderül, hogy még messzebb vannak az ajánlatok a mostanitól. Az csak hab a tortán, hogy 1-2 tudatlanabb speki csak akkor jön majd rá, hogy ott nem tudja decemberig finanszírozni a kisebb poziját, hanem havonta nyithatja, meg zárhatja, mert kifut a termék, és emiatt később tovább csökkenhet majd az eddig is gyér likviditás.
De nem baj, mert a bróker cégek ideig-óráig megint jól járnak, mert a BET kifizeti nekik az extra jutalékot az új árjegyzési "munkáért", és plusz bevétel a rövidebb kifutású határidők miatti zárás-nyitás költsége is. És a BET is újra lekommunikálhatja, hogy a befektetők milyen örömmel fogadták az új termékeket, és mennyivel élénkült a piac (ugyan úgy, ahogy Hathor örült a nemlétező árjegyzőknek az idei év elején --- igaz, hogy úgy nem nehéz, hogy még mindig azt hiszi, hogy az árjegyzőnek nem kell az azonnalival együtt mozognia, így a normál ajánlatra is azt hiszi/hitte, hogy árjegyző ---, ami persze szimplán az elmozdulás miatt volt forgalomnövekedés, nem az árjegyzők miatt, majd rá hivatkozva lejött a BET közlemény, hogy örültek a befektetők az új ötletüknek ... kár, hogy csak egy ember véleménye az érdekes, és egy fórumot sem olvasnak a sokdiplomás, de gyakorlathoz láthatóan köze nincs "szakértők"). Megint úgy lesz kommunikálva, hogy végre sokak érdeke teljesült, amiből gyakorlatilag csak a brókercégek profitálnak, a BET meg kipipálhatja, hogy megint tett valami "előre mutatót". Azon már senki sem gondolkodik el, hogy korábban mitől volt a mostani forgalomnak sokszorosa ... inkább "kreatív módon" ezt a kis forgalmat is szétforgácsolják még ... gratula hozzá az elméleti "szakembereknek".
Azt tudni kell, hogy a cégeket legalább olyan jól eltartja a 1-200K-t pár naponta nyitó, és záró ügyfél, mint aki százmisiket mozgat meg, de csak évente max 1-2-szer. Nem lényeg a tőke növelése, elég ha sok ügylet mellett nem bukja el a pénzét, mert akkor nem megy el a kedve a rendszeres üzletkötéstől. Ha kisebbet bukik, az külön ösztönzőként hat, mert többet köt, hogy "visszanyerje" a pénzét. Tehát nem érdekeltek a kötésdíj, vagy a letét csökkentésében, ezért minden "kreatív" ötletre vevők, ami növeli a bevételüket, még ha csak rövid távon is ...
Mik az ötletek, mert én olyan sokat nem tudok elképzelni. A spexek léptek le teljesen és a legszomorúbb az egészben, hogy most épp egy tartós emelkedés után vagyunk azaz ilyenkor jönnie kéne a sok új beszállónak (baleknak :) ), de még így is szinte teljesen üres a hati könyve. A héten volt olyan nap amikor az egész napi forgalom 293 darab volt. Még 30 régi kontraktus sem. 10-15 éve egy ársávon ennél több kontraktus volt a könyvben.
dehogy.. segítem a tárgyalásokat, a határidő sorsától felhasználói oldalról.
USA napi aljas esés
és egy boldog húsvétot hír:
Amerika a világ eddigi legnagyobb nem nukleáris bombáját dobta Afganisztánra2017. április 13. 19:03A részletekről egyelőre nem sokat tudni, a CNBC értesülései alapján az Egyesült Államok egy GBU-43-as típusú bombát, amelyet csak a "bombák anyjaként" emlegetnek dobtak le a mai napon Afganisztánban.
az amerikai haderő minden elővigyázatosságot megtett annak érdekében, hogy ne legyenek civil áldozatok. Mindazonáltal addig folytatódik az offenzíva, amíg az ISIS-t teljesen meg nem semmissül Afganisztánban
Ne is mond, Richtert shortoltam ma 6822-ről, visszakorrigált 6800-ra de nem zártam mert gondoltam letörik innen, természetesen nem jött be, kis bukóban kidobtam. Nagyon erős a papír.