Az IAW-003 helyére gyakorlatilag bármelyik kaposvári kocsi behelyettesíthető. :) A HRE-939-cel szoktam leggyakrabban utazni a 16.05-ös Siófok-Lelle-Kaposváron sulipéntekenként.
5906/125+rásegítő (Kaposvár ind. 12.20 - Siófok érk. 14.58). Elvileg. De lehet, hogy a rásegítő kocsi nem megy be Gamásra és Őszödre, így hamarabb érkezik Siófokra.
Tudnátok segíteni, hogy sulis péntekenként, amikor FLX-114 Pestre megy és IAW-003 csinálja a 16:05-ös Siófok-Kaposvár járatot, akkor az IAW-003 és HFL-399 melyik járattal jön fel Kaposvárról Siófokra?
Az ilyen tanulószállításos járatokon kötelező legalább egy kísérő felnőttnek lennie. Általában az iskolából egy pedagógus szokott lenni, de láttam már "Településőr" feliratos láthatósági mellényben lévő emberkét is diákokat kísérni (igaz, menetrend szerinti járatra szállnak föl).
BRS-559: Inámpusztáig megy üresen, onnan viszi a gyerekeket Taszárig.
A délutánin elvileg az LVN-873-nak kell lennie, szintén Inámpusztáig.
Elképzelhető, hogy a kísérő tanár szerepe nem oldható meg egy Inámpusztáról ingázó pedagógussal, esetleg a taszári iskolában így oldják meg a pedagógusok kötelező óraszámát, stb.
Milyen logika lehet abban, hogy amikor a BRS-559 reggel tanulójáratot csinál, és Kaposvárról bemegy a taszári iskolához, és onnét megy ki talán Fonó felé(?), és úgy vissza Taszárra? Máma 17:15 körül pedig egy EN9,5-ös tanulójáratot láttam Taszárra bemenni, ami talán Fonó felől jött vissza. Talán megy ezekkel a tanulójáratokkal egy kísérő tanár, és őt kell fölvenni illetve letenni?
Ezekszerint a szigetelése szar mindegyiknek, ugyanis a fóti 412-esen is meg lehet sülni nyáron a hátsó sorban/sorokban.
Illetve az összes ex. wuppertali-ra panaszkodnak, hogy hangosak. Hozzátenném, hogy a szintén Mercedes motoros fóti 412-es is förtelmes hangot produkál.
Oké, hogy nyáron leállnak, de az még messze van :(
a csukló utáni részben a motor baromira fűti az utasteret, nyáron nem lehetett megmaradni hátul
OFF:
Akkor azért maradt meg nekem hőmérséklet szempontjából jó élményként a KFH-522 egy hideg januári túráról? *-) A leghátsó soron ültünk. Ki túl sokat nem láttunk ugyan, mert annyira összecsapta magát kosszal a busz.
On.
Nyáron ilyen probléma tuti nem lesz a Kaposnál. :) :P Nyárra leáll minden csuklós és egy kivételével az összes 3tengelyes.
Én az SzKT-s gépeken tapasztaltam, hogy a csukló utáni részben a motor baromira fűti az utasteret, nyáron nem lehetett megmaradni hátul. Ez érvényes a Jászkunosokra is?
Hmmmm... Guglitérképbe betáplálták a főbb földutakat is, vagy ez tényleg aszfaltos? A közvetlen Somogysárd-Sörnyepuszta úton van buszjárat, igaz, napi 2× munkanapokon...) Mezőcsokonyán ki van táblázva az út Somogyfajsz felé...
Meg van egy ilyen út is... Kaposszerdahely, Szenna, Patca, Zselickisfalud és Szilvásszentmárton ráadásul a kadarkút-nagybajomi kistérség része...
Alakul ez, mint púposgyerek a prés alatt... Egyébként ugyanaz volt, amit Ekornél is látott: KFH-528. Majd szerintem megnézem egyszer ezt a 7.25 körüli pályaudvari ott-tartózkodását...
Máma reggel én is láttam egyet a pályaudvaron 7:25 körül. Gondolom, üresen ment ki valahova (mert csuklósnak csak az út szélén van megállója). Jó ronda hangja volt. Ha netán nálunk maradnának, akkor az lenne az igazi, ha úgy föl tudnák újítani, hogy megbízható(bb) legyen.
A kaposvár-siófok vonalon szokott sokszor kavirc lenni mert szoktak elég sok buszt javitani vinni kaposvárra és van hogy felvisznek egy busz és egy másikkal jönnek le. amugy az FLR-el mivan mert már elég régota GNW-039 van helyette. Amugy az FKC-ről meg a BOS-ról tud valaki valamit kint vannak?
Akkor valami nem tiszta számomra... A KGC-964-et láttam Kaposváron tegnap, a 13.10-es Kvár-Igal-Tab-Siófokot csinálhatta, amin az LWD-t láttam a nyáron. Az LWD-875 csinálta a 14.10-es Kvár-Lelle-Siófokot, amin a KGC-vel utaztam korábban többször is. A két kocsinak ezt a két járatát megcserélték? (Vagy kompletten a két buszt?)
A BPD-ből láttam még kiszállni sofőrbát, ahogy táblát beszed, kitakarít, buszt lezár, stb. Siófok-Nyim-Siófok táblát szedett be.
Tegnap a HRE-939 ment Bajára, az FLX-792 14.35-40 körül kanyarodott a Füredinél a buszállomás irányába (a Hajnóczy csp. felől érkezett), mivel mi is pont akkor kanyarodtunk, túl sokat nem sikerült dekódolni a táblájából, csak annyit, hogy ...-Kaposvár.
A KPH-220 helyett az IAW-002 volt, az IAW helyén a HFL-397, annak a helyén meg a BPD-034. A mondat vége nem 100%-ig biztos.
Beülsz az autódba, aztán elautókázol oda, és megkérded Te. :P Nekem szó szerint annyi időm volt Somogyváron, hogy leszálltam az AFF-694-ről, és már állt be a KGC-963 mögé (két külön busz"öböl"ről van szó). Amíg beszállított a Credo, magam elé tessékelve mindenkit meg tudtam lesni az Ivecot, ahogy bekanyarodott a buszöböl melletti ovi parkolójába.
Nem biztos... És most NEM erről a képről beszélek:Tegyük föl, hogy egy képen látszik, hogy egy sofőr beszélget egy hölggyel, amit esetleg a sofőr felesége nem venne jó néven. És a feleség meglátja ezt a képet...
Ugye, a második kép meg lett beszélve a képen látható mindkét résztvevővel? Állítólag nem illik olyan képet csinálni a buszról, amin az látszik, hogy a sofőr beszélget valakivel - nehogy valamilyen hátránya származzon ebből pont a kép miatt...
Szerintem nincs nekik pesti telephelyük. Miért is lenne? Kaposvár és Salgótarján telephelyekkel alvállalkoztak, és bár honlapjuk nincs, úgy tudom, máshol nem szereztek vonalat. Egyébként praktikus lenne, ha Pesten tárolnák a tartalék kocsikat, és az általad leírt módon állítanának be másodrészt.
(Én szinte vártam már az Aresek megjelenését a Bp-kaposvári járatokon, elvégre fiatal, Tempo100-as kocsik, amik feladat nélkül álltak eddig.)
Ezzel függhet össze, hogy a 13.15-ös Siófok - Bp járat kaposos hosszú Irizarja mögött érkezett közvetlenül egy Di-Cam-es rövid Irizar a fővárosba. Így elvileg az alvállalkozó saját hatáskörében meg tudja oldani a pénteki rásegítést.
Hm, pedig azt hittem, hogy pont azért csinálja a DI-Cam, hogy pesti telephelyes (?) busszal ők csak akkor állnak be másodrészezni, ha kell.
Ha már ezt a Győr-Kaposvár járatot feszegetjük: Volt másodrész Siófoktól megint (mivel nagyon expressz volt, Mernyén sem állt meg, majdnem üresen ment az infóim szerint). Ha ez rendszeres, akkor meg kellene hirdetni Igal felé. Akkor a Veszrpémben tanuló ráksi haveromért nem kellene Mernyére menni kocsival... :-) De boncolgattuk már ebben a topicban, hogy pénteken van annyi teljesítmény Veszprém-Kaposvár között (és egy nagy lyuk Veszprém-Siófok viszonylatban 15:00 és 17:40 között), hogy egy másik Veszprém-Kaposvár járatot is ki lehetne sakkozni... Az 1174 pesti mellett is párhuzamosan megy egy másodrész (5916/744), ami szintén érdekes megoldás. Ezeket a másodrészeket egyáltalán nem kellene falujáróra tervezni, legyenek lehetőség szerint gyorsak, de valami újdonságot adhatnának... (Jó, az, hogy expresszben megy, az is újdonságot ad. ;-)
Ezzel függhet össze, hogy a 13.15-ös Siófok - Bp járat kaposos hosszú Irizarja mögött érkezett közvetlenül egy Di-Cam-es rövid Irizar a fővárosba. Így elvileg az alvállalkozó saját hatáskörében meg tudja oldani a pénteki rásegítést.
Információim szerint ma a Győr-Kaposvár járaton is 3 tengelyes ex-Nógrádos Irisbus volt. Nocsak, a DI-Cam beújít (vagy saját maga pótolja a kiesett buszát)? :-)
"Hasonlítsd össze a két utolsó képen látható buszt. Szerintem dizájnban és minőségben is elég nagy a kontraszt..."
Nekem is a NABI tetszik jobban, de a Credo a reálisabb. De nem igazán szeretnék több ilyen színkombinációval (EN9,5-nek jól áll, de az EC12-nek és IC12-nek nem).
Korábban, amíg volt egy szint (Alfabusz), amihez képest mindenképpen jobb minőséget kellett előállítani, addig tűrhetőek voltak a Credo-k. De a mostani felhozatal...
Hasonlítsd össze a két utolsó képen látható buszt. Szerintem dizájnban és minőségben is elég nagy a kontraszt...
Ha így is van/lesz, akkor a CCN-t selejtezik-e vajon, vagy az átkerül mondjuk Kaposvárra valaminek a helyére? Mert annyira még nem öreg összességében sem, és a Kaposhoz is csak 3 és fél éve került, felújítva.
-------
A JUP közlekedik mostanában? Csak kérdezem, mert az még nem lett megemlítve a 417-esek lehetséges helye kapcsán.
Hát, ha netán NABI Siriusok nem is jönnének (pedig ezek is jöhetnének), remélhetőleg Credók (EC12, IC12, esetleg EN18) jöhetnek majd.
Ha netán nem jönnek EN18-ak vagy csuklós NABI buszok, akkor szerintem a Kapos Járműgyártó csinálhatna 2-2db 700SE-ből 1-1db csuklósbuszt (esetleg ilyet is - csak bírja a motor a 2 vagy 3 légkondit):-))).
"De én nem akarnám fölgyújtani őket, hiába József Attilától idéztél... :)"
Már három MFB-hiteles tender sikeres lett (mindegyiket több Volán együtt pályázta). Remélem, csurran-cseppen a dél-dunántúli régió Volánjainak is valamicske... Aztán jöhet 40 NABI Sirius + 2 csuklós NABI. :)
BPD.álmodik
"...akkor mi van, ha nem válnak be (megbízhatóság, stb.)?"
Hát, ha nem megbízhatók, nem válnak be, akkor - szerintem - ne is legyenek a mieink... Jövőre se lehet új buszokat beszerezni? Mert, ha igen, akkor talán célszerűbb lenne addig a 280-asokkal kitartani(??).
"...akkor mi van, ha nem válnak be (megbízhatóság, stb.)?"
Mondjuk azon gondolkodtam már, hogy jó, hogy itt vannak ezek a buszok, megy a levesbe papíron 2 db 280-as (vagy 1 csuklós + 1 szóló???), de akkor mi van, ha nem válnak be (megbízhatóság, stb.)?
Van rajta? Még sosemnem utaztam vele, csak 'Mariskán láttam ajtót nyitni. Nem tűnt föl semmi különleges szerkezet a hátsó ajtónál. De persze, ez nem kizáró ok, legfeljebb nem figyeltem elég jól...
Sokat nem vesztettél, túl sok látnivaló nincs ott. Egy szűk buszforduló, ami valójában egy elég tág utcatorkolat, valami kőkereszttel díszítve (ha jól emléxem - még a BPD-054-gyel jártam ott 1×).
Most megnéztem menetrendek.hu-n, mert csak pislogok, hogy ez egy csuklósforda része. Mekkora poén lehet este 280-assal zúzni a 68-ason, hát még rinyaújlaki betérővel... :D
Az AFF-692 (vagy a 417-es helyette) 8.15-12.50-ig Kaposváron van, vagy javít vagy Nostra. 14.10-14.25-ig Atádon tűnik föl, aztán 15.45-16.20-ig Kaposváron van, majd a 16.20-as Kvár-Barcs után 19.35-kor indul Barcsról Atádra, és vége a napnak.
Na, nézegetve a mindenféle papírkákat, táblázatokat, menetrendeket, egy szép kis vonulást kell végigböngészni ahhoz, hogy kiderüljön, minek a helyére kerülhetett akkor...
A vonulásra a tippek:
AFF-694 - Somogyvámos-Kaposvár ugyebár kiesett
FJF-003? - Mezőcsokonya-Kaposvár
GDK-110 (ex-DZL-120 ex-ex-HIA-528 forda) - Marcali-Kaposvár - ami járatokon láttam ezeket a kocsikat a fordán, gyakorlatilag elfér a csuki (majdnem?) minden járaton (Marcali, Kaposvár, Böhönye, Nagybajom)
Ma reggel megint láttam, de jött a régi zöld 280-as is. És ismét az elkerülő út környékén futottunk össze vele. Lehet hogy az iskolaidőben közlekedő somogyjádi rásegítő volt? Talán holnap okosabb leszek e tekintetben.
Ma reggel megint a kék csíkos busz jött befelé Kaposvárra, de délután a régi zöld csuklós (AFF-694) ment Somogyvámosra. Most vagy csak a reggeli járatra fogták be az új szerzeményt, vagy valami más fordulón van. Egy biztos:hétfőn a városon kívül láttam, az elkerülő felüljárójánál jött velünk szembe. Abból az irányból csak a somogyvámosi és a somogysárdi forda jöhetett szóba eddig csuklós esetében. De a sárdin is a régi Rába volt ma délután. Szóval eddig még egy kicsit rejtélyes ez a dolog.
Aznapra egy "csillagtúra" volt Kaposvár környékén: Szilvásszentmárton, Nadalos és Zimány. Első körre a DUD-876 jutott, de nem jó fényviszonyok voltak, ráadásul a meleg elől beállt a fák alá. Onnan buffotó nyet. Nadaloson parádés fényviszonyok voltak, de aki érzékeny a darázscsípésre, annak nem ajánlatos, mivel a buszváró szépen faragott tetejében milliónyi darázs lakik. :/ Zimányban beszállítás közben tudtam volna lőni az FLX-785-öt, de amivel utazom, annak a buszsofőrjét különösen nem célszerű magamra haragítani, így hagytam...
Egyébként a Mezőcsokonya és Somogysárd környéki rendszámokat meg tudnád súgni? Az a környék nem 100%-ig tiszta számomra, hogy melyik járatot mi csinálja. Ráadásul a BRS-559 is csak beugró volt pont azon a járaton, ami az egyik legnagyobb fehér folt volt... :D
A cikk utolsó két bekezdésében a MÁV méltatása mellett a Kapos Volánt is megszólaltatták...
"emelkedik a dolgozói bérletek száma, míg a teljes árú menetjegyeknél és a tanuló bérleteknél visszaesés mutatkozik."
Naigen. Aki tud, az spórol: a teljesárú jegyet vásárlók kétszer meggondolják, elinduljanak-e vagy sem (pl. a szomszéd faluba vagy a kistérség központjába vásárolni, stb.). A tanuló bérletek számának csökkenésére egy tipikus példa szerintem Csurgó és környéke: a tavaly beszerzett kistérségi busszal elhordják a gyerekeket a Kaposos járatok elől.
Egyébként a HPK-045 lakóhelyének számító semmi közepe után még mész egy falut a világ vége felé, sőt, még azon is túl - Nadalosra -, ott nagyon jók a fények koradélután (ha találsz valami járatot, amiért érdemes kimászni oda, mert nem telephelyezik ott semmi).
GBG-284 már azóta NEM JÁR Mosdósra, amóta jeleztem, hogy az LVN-874 jár a GBG sofőrjeivel - de a mostani tanévtől már csak hétfőn, szerdán és pénteken (kedden és csütörtökön az LKC-147 jár gondolom a sját sofőrjeivel). Egyáltalán a Kapos Volánnál van még a GBG-284? És a két DZL? Vagy lehet, hogy már mindhárom járgány tartalék?
Nem tudom mennyire volt csak nekem újdonság, de ma délután 1/2 4 körül egy volt Nógrádos Dicamos kocsi ment a Bp-Marcali-Böhönye (ennyit figyeltem meg a tábláján, lehet hogy tovább is ment) járaton.
Én a 002-re emlékszem. Lehet, hogy tévedtem, de szinte biztosan azt láttam. Képpel nem tudnám igazolni, így ha más látta, hogy nem 002 volt, remélem kijavít. :)
Érdekes, hogy a Kapos úgy tűnik hosszabb távon tervez még a 400-as szériával, miközben sok másik Volán már javában selejtezgeti őket. Lehet előbb hullik ki az összes 200-as (256.42-ket is beleértve) és E94-es?
A "mai napi rejtvényre" lehetett volna egy olyan kiegészítés is, hogy "hol járt aznap IAW-002". :) Ugyanis KXE-305 helyén járt Budapesten. Hazafelé láttam indulni, alig volt félház felett a kihasználtsága.
A 60-as [vasúti] vonalig lapozva még mindig a szokásos BPD.hajattép menetrend várható:
a barcsi 10.40-es buszrajzáshoz az égvilágon semmiféle vonat nem érkezik. Az első pesti IC + személy Szentlőrincen van 8.30-8.45 körül. Papíron. Barcs felé nyista csatlakozás...
A 1561/1571 vonalak időadatai alapján egy Szentlőrinc, vá. - Barcs, vá. buszjáratnak bő 1 óra elegendő lenne... Akár a 1571-be betolni egy új járatpárt, Szentlőrinc, vá-t betérésben lévő megállóhelyként föltüntetni... (Az első Pécs-Bp vonatokhoz elvileg lesz Barcsról vonatcsatlakozás, azt valahogy meg kellene megoldani, hogy ne ütközzön semmivel időben.)
2007-ben egy szép májusi csütörtökön utaztam még az első IC+barcsi csatlakozó vonattal Barcsra (régi szép idők, mikor még Pesten melóztam). Akkor sokan szálltak át Szentlőrincen a BZ+2mellék vonatra. A főbb leszállási helyek Szigetvár, Darány és persze Barcs voltak. Szép számmal voltunk, akik Barcson szálltunk le (10.39-re ért a vonat Barcsra). Az utasok zöme szaladt a buszokhoz.
Igen,öné a hangszóró! Nem találta a kijáratot.,Fényszóró és a tompított lámpája között kereste a kiutat! Délutánra rendbe rázódtak a dolgok.Eltűnt a fenevad..Remélem!
Na látjátok!!! Én mondtam hogy meg lenne a helye a DZE-691-nek. Mert atádra teljesen fölösleges 3 ajtós busz. Most tényleg meg lenne a helye Siófokon. Szóval talán még van remény, hogy egyszer Siófok útjait járja majd...
ÁLMOMBAN voltam egy Ikarus-kiállításon, amit Taszáron a volt honvédség parkolójában tartottak. Érdekes volt a kiállítás: volt néhány busz, sok kép - köztük jó pár 3D-s (csak nem találtam hozzájuk a szemüveget). Sőt különbusz (talán a LIZ-526 rendszámú E95 Express) is ment oda, ami az Egyetemhez is betért, én ott szálltam föl rá. Ez egy hétköznap délelőtt "volt", de elfelejtettem a főnökömtől elkéretőzni arra a pár órára. Talán le is bukhattam, mert ő is ott ült ezen a különbuszon, és jött a kiállításra...:-)))))
Mellesleg az Egyetem parkolójában volt már buszkiállítás 2003. augusztus végén, azt akkor meg is néztem - nem álmomban, hanem valóságban. Az a mostani tököli buszfesztivál "elődje" volt?
Akkor már csak az a kérdés, h mi volt ott a kettő között? Mert a HFT-462 még vígan élte világát Inámpusztán, mikor a GFX-693 már rég nagyatádi tartalék volt...
Bátya! Maga egy zseni! :) Pont azt a kotlát keresem, amelyiket Pusztakovácsiban a HFT-462 váltotta... Ennek a képnek a megfejtése egyenlő azzal a megfejtéssel.
Pont így hívták. Emlékszem a buszra,jól ismerem egykori sofőrjét.Sajnos már rég találkoztam vele.Ha összefutunk ,megkérdem a rendszámát.A "csencses" korszakban sok Isztambult megjárt a busz.
És mit tesznek be helyettük? Credókat (ez még rendben van) vagy használt nyugati buszokat?
Vagy-vagy. Cége válogatja.
Talán azért inkább a 415-ösökkel számolnak, mert azokból több - nagyjából - egyforma járgány van, mint EAG-ból, és emiatt gazdaságosabb a fölújításuk és a fenntartásuk?
Vagy talán a 415-ösökben még kevesebb az ócskavas...
Pedig a letörlés apró munka a följebb leírtakhoz képest (lehet, hogy a szerelők csak szerelni, újítani szeretnek, és törölgetni nem?
Nem tudom.
Ezek szerint nem a sajátját vagy pl. egy 260-asét tették bele?
Utaztam már vele korábban, és nem emléxem csomagtartóra korábbról...
Szerintem ajánld Magad, mint külső dekorációs céget, és csináld meg a föliratokat a buszokra!:-)))
Ühüm... Én inkább lepasszolnám a dolgot a címfestő rokonomnak. :)
"...más helyeken már javában hajigálják ki a 400-asokat (pl. Alfa Volán Zöerté, Hajdú Volán, Kisalföld Volán, stb."
És mit tesznek be helyettük? Credókat (ez még rendben van) vagy használt nyugati buszokat?
"...lecsupaszítani egy buszt, új padlóműanyagtól kezdve minden, azt kell mondjam, hogy szép. Tetszik. Tetszik, hogy ennyit foglalkoztak vele, nem kis munka lehetett."
Szerintem is jó dolog (jó, hogy nem a 260-asokat tartogatják a végtelenségig), de kár, hogy állítólag az EAG-buszokkal nem teszik ezt a Kapos Volánnál:-((. Talán azért inkább a 415-ösökkel számolnak, mert azokból több - nagyjából - egyforma járgány van, mint EAG-ból, és emiatt gazdaságosabb a fölújításuk és a fenntartásuk?
"...a felújítás során a plafon dekoritlemezét nem mozdították el különösebben a helyéről, de még csak le sem törölték egy nedves ronggyal..."
Pedig a letörlés apró munka a följebb leírtakhoz képest (lehet, hogy a szerelők csak szerelni, újítani szeretnek, és törölgetni nem? Én pl. kevésbé szeretek számlákat másolni, mint táblázatba berögzíteni.).
"Ráadásul valami házigyártmány belső csomagtartókat kapott, amik elég érdekesen néznek ki..."
Ezek szerint nem a sajátját vagy pl. egy 260-asét tették bele?
"És már megint vagy még mindig (kérném a megfelelőt aláhúzni) nincs Kapos Volán felirat..."
Szerintem ajánld Magad, mint külső dekorációs céget, és csináld meg a föliratokat a buszokra!:-)))
JSW-725 van ma. Szintén göllei, v. környéki, mint a HFT-462 volt. De most néztem, h. az LKG-883 is az "eredetileg is", max. volt némi csere-bere a Rába távozásával. Akkor is: a 3. kocsi kiléte ismeretlen. ???
Ha igazak a pletykák a Kapos Volán adna másodrészt de előre kéri elöljáróitól az évi 5 millió forintot, mely szerinte a másodrész (péntek+vasárnap) éves működtetésének vesztesége.
Nos ha ez az előre látónak egyáltalán nem nevezhető "levél" vagy pletyka igaz akkor egzisztenciálisan igen jól lehetnek eleresztve a gondolat szerzői mert hosszú távon bizonyosan nem a KV-nál képzelik el jövőjüket.
Akinek van miből, az könnyen keménykedik főnökeivel.
Akár veszteséges, akár nem, az alvállalkozó járata mellé a Kaposnak kellene biztosítania a másodrészt szerintem, mivel az alvállalkozónak az 5 járatra 5 busza van...
Az idézett mondatot arra értettem, hogy akkor kellene spórolniuk, ha jól megérdemelt módon kiebrudalnák őket az 1177-es vonalról... (Ugyanis nem hiszem, hogy veszteséges az a vonal.)
A többi részével természetesen egyetértek... De én őszintén szólva nem értem ezt a céget (ha nem műszaki hiba van a dolog mögött): Ennyire nincsenek tisztában a saját járataik kihasználtságával? Ugyanis MINDEN szeptemberben ez van. Ha pedig tisztában vannak vele, akkor is úgy döntenek, hogy nem küldenek másodrészt, annak tudatában, hogy már volt "balhé" másodrész hiánya miatt? Vagy csak egyszerűen "elfelejtik", oszt' jó napot?
Vagy lesz egy drasztikus menetrendi visszafejlesztés (remélem, nem), hogy elég legyen ennyi kocsi, vagy pedig Siófokból kiprésel a Volán újabb két buszt...
Sajnos ezzel is csak mi, somogyiak szívnánk meg, ugyanis akkor valószínűleg spórolnia kellene a cégnek
Miért, az jobb spórolás, amikor az utasokat spórolják meg? Annakidején marketingből tanultuk: az elégedett vásárló/ügyfél/utas a legjobb reklám. Ha kap egy jó terméket/szolgáltatást vagy elégedett a kiszolgálással, elmondja, javasolja másik 2-3 embernek. Viszont az elégedetlen nem csak 2-3 embernek mondja el a negatív tapasztalatát, hanem legalább 10-nek.
Most ottmaradt ~8 ember a Ligetben, ki tudja mennyi még a külső megállókban. Az alábecsülve is ~80-100 embert jelent, aki értesül erről, és fogadja meg, hogy soha többé Kapos Volános Bp-Barcs.
Én az FGM-293-at tanulmányoztam át elmúlt szombaton Niklától Lengyeltótiig.
Ha azt veszem, hogy más helyeken már javában hajigálják ki a 400-asokat (pl. Alfa Volán Zöerté, Hajdú Volán, Kisalföld Volán, stb.), azt kell mondanom, hogy szép. Tetszik. Tetszik, hogy hosszabb távon számolnak velük.
Ha azt veszem, hogy lecsupaszítani egy buszt, új padlóműanyagtól kezdve minden, azt kell mondjam, hogy szép. Tetszik. Tetszik, hogy ennyit foglalkoztak vele, nem kis munka lehetett.
Ha meg közel megyek, és úgy nézem, akkor meg van egy-két csúnya ecsetvonás, amiért kár. Ráadásul a vezetőfülke mögött a plafonon elég jól látszik, hogy a felújítás során a plafon dekoritlemezét nem mozdították el különösebben a helyéről, de még csak le sem törölték egy nedves ronggyal... Az első szélvédő és a kasztni találkozásánál - az ablak tetejénél középen belül - ott virít, hogy fehér volt a busz. Ráadásul valami házigyártmány belső csomagtartókat kapott, amik elég érdekesen néznek ki... És már megint vagy még mindig (kérném a megfelelőt aláhúzni) nincs Kapos Volán felirat...
Ez a kép meg egy héttel korábbi, mint ahogy utaztam vele. Mielőtt bárki belekötne, hogy nyitott ajtó: a parkolóból indult, ment mínusz gyökkettővel, hogy előreguruljon beszállítani.
Akkor a 2 siofoki E 94 helyett jönni fog valami új busz helyibe mert igy elég sovány lesz a felhozatal ugyanis 2 tartalék állt be helyettük és ez gondolom hosszú távon kevés lesz meg amugy is a GHB-061 még festésre vár.
Egyszer-kétszer képesek voltak betolni a Karosát másodrészbe. Ha már egy-két alkalommal ezt már meg lehetett csinálni, igazán lehetne rendszert is csinálni belőle. :(
Szó szerint egyetértek, ezt már keresztbe-hosszába megbeszéltük a volán-topicon. :-( Nem baj, legalább a MÁV-Startnak is jut valamennyi utas. (Nyáron hallottam egy utastól, hogy "tanév alatt azért utazom vonattal - Nagyatádra -, mert pénteken nem lehet felférni.")
Sajnos ezzel is csak mi, somogyiak szívnánk meg, ugyanis akkor valószínűleg spórolnia kellene a cégnek, és amikor a Kapos Volán spórol, akkor is olyan nagyszerű ötletek pattannak ki a fejéből, mint 1174-on a pesti lassú visszavágása Fehérvárig, vagy 1176-on a pesti expressz kihúzása kedden és szerdán...
Nézd, az utóbbi években arra jutottak a cégnél, hogy a 415-ösök további üzemeltetése gazdaságosabb, mint a többi hasonszőrű típusé. Nem nagy titok, hogy az egyelőre ellőtt, 40 db-os beszerzés következtében sem vágtak volna ki egyetlen 415-öst sem, és ez nemcsak a felújítások miatt lett volna így.
De sofőrpletyka szintjén az is közismert, hogy a beszerzés megvalósulása esetén a régi 200-asokkal együtt repült volna a maradék 256.42 is - és innét tovább lehet gondolni a dolgot további típusokra is, mint az E94.
Ezek után teljesen érthető, hogy ha már egyszer leépítés esete állt fent a siófoki helyijáratnál, akkor melyik két kocsit szavazták ki.
(Arra meg ki sem térnék, hogy Scania gépészetes autókat mennyivel költségesebb üzemeltetni - nem sokkal viszonylag, de megérezni azért.)
Háát, elég sűrű napom volt. A 874-et láttam ma, tehát val'sz'eg az.
...de, ha JLW-990 olv'társ tippje helyes, akkor az LKG-883-nak holnap 10.55-kor kell mennie innen K.várra, azaz egy "biztos járat hozzá". (a hsz. óta 3. szombaton végre csak meg tudom lesni)
Miért pont az EAG-okat selejtezik / selejtezték?:-( Már annyira "típusidegenek" lettek? Netán a 415-ösök masszívabbak, tartósabbak, mint az EAG-ok (itt nemcsak Siófokra gondolok, hanem úgy általában)?
Az FGM-291 máma pl. a 16:30-as Kaposvár-Dombóvár járatot csinálta (talán az LTE nem ért be időre valahonnét?).
Az FGM-291-ben nem cserélték ki a fölújításkor a belső csomagtartók vászonszerű burkolatát, de az ajtók és a szélvédők fölött ugyanaz a "márványmintás" műanyag van, mint az LLN-873-ban. És múltkor (aug. 20. vagy 21.) írtam, hogy megvariálták a hátsó világítás függőleges sorrendjét, mert középen van a tolatólámpa, és a alul a fék és hátsó világítás. Szerintem váltót is cseréltek benne, mert észrevettem benn a HJL-581-hez hasonló fokozatkijelzőt. Megmaradt a busz lassításakor hallható jellegzetes hörgő hangja. Kívül szerintem elég csúnya, csikorgós hangja van elinduláskor, de ez az utastérben nem zavaró.
Alant van még egy kibogozandó dolog... :) LVN-874 - LKC-147 páros reggeli mosdósi járataiba belétársult az LLN-873 is mostanság. Ha Barcson széjjelnézne (amikor épp van rá alkalom), T. Topiktársam, mi indul 17.30-kor, végtelen hála töltene el. :)
Tyű, na ez megdöbbentett. Ezer éve nem utaztam rajtuk, idén nyáron helyiztem eleget, de mindig a 415-ösök meg a "gyerekbusz" (Nabi) jött. Na akkor ezexerint be kellett volna ruháznom egy útra direkt E94-gyel is... :( :( :(
Kavarc van ám!!! Mert nem a GHB-061 és az Iveco kerültek az E94-esek helyére... A 060 helyett a GHZ jár, a 212 helyett vmelyik HJY, helyette a GHB. Az Iveco meg csak 7végén van kinnt általában.
Az ország 60 városát érintő roadshow célja, hogy minél több településen biztosítsa a lakosságnak az ingyenes látásszűrés lehetőségét. A vizsgálaton személyre szabott szaktanácsadással is várnak mindenki.
A Városháza utcai parkolóban álló szűrőbuszon tesztgép segítségével mérik be a szemek dioptriáját, de vizsgálják a színtévesztést és a térlátást is. Somogyban minden harmadik ember szemüveges. Egyre több gyermeknek romlik el már fiatal korban a látása. Ebben oroszlánrésze van a számítógépeknek is."
Ha netán nem ez csinálná pl. a 17:10-es Kaposvár-Kercseliget járatot iskolaidőben, akkor biztosan írta volna valaki itt.
Igen, egy vt976 nevű topiktárs biztosan. ;)
Gondolod, hogy selejteznek olyan járgányokat is, amiket nemrég újítottak föl?
Hátöööö... Bízom benne, hogy nem.
Jut eszembe, akkor az LVN-874 (és a GBG-284) barcsi vagy kaposvári?
Szerintem kaposvári. Egy fordaváltós játékot meg lehet játszani két különböző telephelyes járgánnyal is, nem feltétlenül kell ugyanabba a "faluba" valónak lenniük...
"Hű, akkor arra benézek, csak ne selejtezzék már rögtön aznap délután, mint a BPD-036-ot... :$"
Bár tanévben még nem utaztam vele, de most nyáron még ez járt a HJL-581 helyett. Ha netán nem ez csinálná pl. a 17:10-es Kaposvár-Kercseliget járatot iskolaidőben, akkor biztosan írta volna valaki itt. Gondolod, hogy selejteznek olyan járgányokat is, amiket nemrég újítottak föl?
"LLN-873 szerintem Kaposvár."
Azért gondoltam barcsinak, mert tegnap jött Mosdós-Kaposvár járatként, amikor az LKC-147-re számítottam (nekem mellesleg mindegyik megfelel, még az LVN-874 is, föltéve, ha max. ÉPPEN megtelik Baté felsőnél). Jut eszembe, akkor az LVN-874 (és a GBG-284) barcsi vagy kaposvári?
1) A reggeli 6:40-es Kaposvár-Gölle-Igal járatot egy GSM csinálja.
2) Máma már a KAY-485 csinálta a 16:50-es Kaposvár-Kaposkeresztúr járatot (ezt jobban szeretem, mint az AFF-600-at). Ezek szerint az AFF-600 tartalékjárgány lett?
Én is arra a következtetésre jutottam, hogy a GHB-061 helyén kell lennie a BHT-nek, ezexerint már ketten vagyunk. :) Jó, megsavazva... :)
A GNW-054-et láttam én is, meg is lepődtem, hogy most mi van...
A HFT-462 helyén valami GFX-es vagy GNW-s Rába állt 2008. késő őszén Pusztakovácsiban. Nem emléxem már. :( Azóta nem utaztam arrafelé. Ráadásul ez a Marcali környéke amúgyis totál homály nekem, annyit kavarnak a fordaváltós kocsikkal, hogy sosem sikerül kibogozni teljesen. Szép apránként talán fog menni, de ahhoz legalább 2 hétre ki kéne ülni a marcali buszállomásra több zsák szotyival, és megtiltani, hogy bármelyik busz is lerobbanjon. :)
Ja, és eltűnt a GLW-212 is... :(
Neeee... :'(
Amit még láttam, de még nem néztem utána, hogy most csak egy hétvégi járatpár erejéig, vagy fixre: LPZ-170 (ex-GFX-690) Rinyakovácsira volt kitáblázva.
Az EOR-241 a pu. -n álldogál mostanában Kváron...
Akkor a BHT van a GHB-061 helyén, legalábbis ha az infók nem csalnak.
Szombaton a GNW-054 a régi sofőrével a régi fordáján, lehet ennyit volt a GSM-312 náluk?
A GHB-057 még felújítódik, ahogy a 060 is, előbbi helyett a GFX-694 teljesít tartalékszolgálatot Marcaliban, a 060 helyett meg ezek szerint a 312
:-) És ezeknek mi köze az AFF-600-hoz?:-) Mindkét GHB-t fölújítják? (Vagy netán mennek a "levesbe"?:-()
...
Máma reggel az LLN-873 volt a Mosdós-Kaposvár járat. Ez is barcsi gép? Érdekes, hogy a vászonszerű kárpitokat (csomagtartókon, ajtónyitó-burkolatokon) vajszínű "márványmintás" műanyagokra cserélték. A kék üléshuzat is jó választás szerintem. (Bár gondolom, ezen észrevételek csak nekem hatnak az újdonság erejével:-), mert most utaztam először fölújított 415-össel.)
Pénteken meg a KVT-670 helyett a BPD-034 ment Marcaliba:) és az FKC-664 meg Kötcsézett a HTZ-763 helyett. Akkor nem értem Siófok minek kapta GHB-061 et meg ha ugyis felujitják mindjárt és kiesik. viszont régen láttam már a GSM-311 et Siófokon mi van vele?
BHT-498 Marcaliban, gyanítom, hogy valamelyik 415-ös helyett (múlt szombaton is láttam Marcaliban, igaz, akkor szerelőbácsik keze között). Ha minden igaz, talán Somogyfajsz/Kürtöspuszta környékén keresendő munkaidején kívül (Somogyfajszon, a libickozmai elág-nál láttam szombaton, ahogy várta azt a járatot, amivel én utaztam).*
HFT-462 Pusztakovácsiban telephelyes.
GHB-058 Lengyeltótiban az EOR-241 táblájával szokott állni, viszont az EOR-t azóta nem láttam, mióta a GHB váltotta.
Szombaton a BPD-314 volt azon a fordán (jó kis gép, belül határozottan jobban tetszik, mint felújítása előtt), amin a DZL-120-szal utaztam régebben. Úgy tudom, hogy a GDK-110-et kapták meg nemrég.
*: Nem tudom, van-e a két kocsi között összefüggés?
Rendszám: ghb-057 Gyártmány: IKARUS Típus: 415.27 Szin: FEHÉR A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű nincs forgalomban
Továbbá - még mindig felújítódik:
Rendszám: ghb-060 Gyártmány: IKARUS Típus: 415.27 Szin: FEHÉR A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű nincs forgalomban
EOR-241-re meg azt írja, hogy forgalomban van - zöld-fehéren. Ha jól számolom, akkor a GHB-061 és az EOR-241 a két utolsó zöld-fehér 415-ös...
1) Máma reggel (megint) nem jött a Mosdós-Kaposvár járat.
2) Tegnap este 7 óra körül egy EN 9,5-ös Credót is láttam pihenni Batéban a HJL-581 előtt. Vlószínűleg akkortájt érhetett oda, mert láttam ott 1-2 sofőrt is.
Nekem Mernyével összesen annyi volt a bajom, hogy ugyebár két külön megálló, két külön megállónév, nagyjából ugyanakkor érkező járat az egyik megállóban, mint induló járat a másikban. Két választási lehetőségem volt: vagy bemegyek Kaposvárra, amit már ismerek valamennyire, és a 3tengelyes Rábával megyek, vagy pedig Lelle felől, de akkor több, mint 1 órát unom magam a "semmi közepén", viszont van időm megtalálni az igali megállóját... Végül utóbbit játszottam meg, nem mertem kockáztatni. (Apropó: maradt az AFC-190 a fordán?)
Kár, hogy annyira hülye helyen van az igali végállomása, hogy esélytelen a fonyódinak megállót kijelölni az utcatorkolathoz. :( Egy pár kamion elzúgott jóval több, mint 50-nel mindkét irányból...
Mondjuk az is rossz, hogy az átszállási lehetőség úgy van megoldva, hogy sprintelhet az utas ~300 métert... :( Az szimpatikus volt májusban, hogy az átszállókat, akik odaértek elég hamar (egy jókora futással), megkérdezte a sofőr, hogy van-e még valaki, akire várjunk egy kicsit. Ők mondták, hogy nincs, aztán indultunk is.
Igen ez mindig előre megbeszélés alapján ment sajnos, mivel a Fonyódi rendszeresen késve indul el a pu-ról. De legtöbbször az előtte induló Siófoki busz miatt, mert az rendszeresen késve áll be a megállóba. De csak 5 percet???? ez nagyon kevés, de legalább valami.
Az 5991/848 (10.10 Mernye-Igal) kapott várakozási időt az 5905/723-ra (9.30 Kvár-Mernye-Fonyód) Mernyén - szept. 15-től lép életbe. Mikor utaztam májusban a Mernye-Igallal, rendes volt a sofőr, megvárta a Kaposvár felől érkező buszt. De azt nem tudtam, hogy baráti szeretetből tette, és nem azért, mert kötelező volt neki. Pedig a kaposvári késése miatt mi is kicsit később indultunk.
Szerintem olyan buszokat lenne célszerű kifejleszteni, amik tudják változtatni a méretüket: ha szükésges, akkor 9,5m hosszúak lennének, ha kell, akkor pedig 12m:-)).
Nekem mellesleg tetszenek ezek a buszok is (annak ellenére, hogy nem épp EAG-buszok...). Máma pl. elég lett volna az LVN-874, de most az LKC-147 jött: jó szellősen utaztunk rajta. Reggel késett a kaposkeresztúri járat, és az LKC jött előbb, de Baté italboltnál rajtam kívül senki nem szállt föl rá. Talán ülőhelyben reménykedtek - de szerintem máma se a HJL-581 volt a kaposkeresztúri busz.
Szerintem olyan buszokat lenne célszerű kifejleszteni, amik tudják változtatni a méretüket: ha szükésges, akkor 9,5m hosszúak lennének, ha kell, akkor pedig 12m:-)).
Ha egy levest késsel akarok megenni kanál helyett, hosszú ideig fog tartani.
A midit arra és ott kell használni amire való.
Régi és vállalattól független magyar közlekedési felsővezetői betegség, hogy ha valami új, akkor ott használják ahol a felsővezetőnek/politikusnak kedves, nem pedig ott ahová való.
Így jár pár Desiro motorvonat, FLIRT villamos motorvonat és a Credo midi is.
1) már kicsinek bizonyult az LVN-874: Baté felsőnél páran már nem fértek föl:-(,
Az egy midi Crepto?
Néhány Volán-társaságnál nagy divat lett mostanában az ilyenek beszerzése. Az lehet, hogy szombat délután, meg vasárnap hajnalban, vagy akár tanszüneti munkanap csúcsidőben ez is elég, viszont iskolaidőben már nem. De erre tesznek magasról. Lényeg az, hogy új busz, szép busz (mondjuk ez nem igaz, de mindegy), és midi, vagyis még takarékosak is vagyunk...
Már a "múltkor" is akartam írni, h. úgy néz ki egy-két "forda-részlet" megmaradt a tanszünetből. Elég sok tartalék fordult meg mostanában Barcson (és addig nem akartam b@szkolódni, h. ki-kicsoda), de lassan "helyére kerül minden". Ha időm engedi nekiállok "megfigyelni".
1) az LKC-147 csinálta a Mosdós-Kaposvár járatot. Jó is volt, hogy ez jött, mert most eléggé tele volt. Lehetséges, hogy ezután kedden és csütörtökön az LKC-147 csinálja (múlt csütörtökön is ez jött), hétfőn, szerdán és pénteken pedig az LVN-874 (tegnap és pénteken ez jött)?
2) A 7:25-ös 18-as járatot pedig a LUM-129(!) csinálta.
Nem. Nem maradtál le semmiről, legfeljebb furcsán fogalmaztam. :-) "Régen" isinapokon sem tért be, úgy járt, mint most szombaton. (Kábé 12-13 éve térítették be.)
Egyébként ha már itt tartunk, a Kapos Volán is számít Nemesdéd-Kaposvár utasokra/diákokra (az én időmben 3-4 bérletes volt is). Én még emlékszem arra, amikor az [5:20]Nagykanizsa-Kaposvár[7:20] járatot betérítették reggel Nemesdédre, illetve ez a szóban forgó Csurgó-Nemesdéd járat is csak Véséig járt (akkor még nem sokan jártak Nemesdédről/Varászlóról tömegközlekedéssel Vésére iskolába - falubusz volt -, tehát a továbbhosszabbítást is részben a Kaposvárra járók "járták" ki). A Somogyi Hírlap olvasói levél rovatában lehetett követni a fejleményemeket anno, egy nemesdédi hölgy volt nagyon aktív ebben a kérdésben. ;-)
Még egy apróság, amit csak most vettem észre a menetrend-módosításban:
6130/275 Csurgó(14:40)-Nemesdéd járatot 10 perccel későbbre teszik (bár ez még nem jelent meg a menetrendek.hu-ban). Ennek biztos megvan az oka, és tény, hogy a Kaposvár-Nemesdéd utasok/diákok száma elenyésző a járat teljes utasforgalmához képest, de ennek a módosításnak a 14:00 Kaposvár-Nagykanizsa járatról átszálló emberek nem fognak örülni. (Kanizsa felől így viszont biztosabb lesz a csatlakozás Inkén vagy Iharosberényben...) Elvileg délután Kaposvárról szabályosan csak így tudnak hazajönni (a Vasi Volán tele van nyomva értelmetlen "csak felszállóhely" korlátozással a környéken), ami most már majdnem 2 óráig tart, vagy várnak 17:10-ig...
Am. az FHJ kuplungos lett szombaton, azért van helyette a 061, így szombaton a GNW-039 volt Dunaföldváron.
KVT-670-nel meg volt egy kis gond, Kaposváron volt tegnap javítani.
vt976-ot kérdezném, h az nem lehet esetleg, h az LKG-883 a HFT-462 helyére került? (láttam kétszer is azóta, mindkétszer a HFT-s sofőrrel.)
LKG-882 pedig a GFX-689 helyén.
KYX-433 a lakócsai fordán.
Mi került a GHB-061 helyére???
Rendszám: bos-244 Gyártmány: IKARUS Típus: 260.32 Szin: VILÁGOSZÖLD A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű nincs forgalomban
Ma behalt sión az eggyik helyilyárat és az FKC-664 jött helyette,BOS- 233 Tabozik,GHB-061 Nagyatádozik és egy érdekesség GDK-110 jött Marcaliból KVT-670 helyett
11.30 körülre minden irányból beér az ember (a Bp-Atád hosszabbítóval, Kaposvárról, Kanizsa felől vonattal, stb.) - csak tovább nem nagyon van járata... :/
"Meg Pécs felé is... Egyébként fájó pont, hogy megszűnt a Pécs-Barcs-Pécs Pannonos járatpár, ami csatlakozást biztosított az utsó Pécs-Bp VB-os járathoz..."
Az 5686-nak tilleg lőttek, de a járatpár azért meg vala az 1561-en Kanizsáig meghosszabbítva. Csak most az utolsó előtti pesti buszt lehet vele elérni Pécsen. 5 perc a "várakozás" /én mondjuk az ilyen csatlakozást csípem/, amivel sokan úgy vannak, h. mi lesz ha késik a busz??? ...17.25-kor van még egy.
A vonatos részhez mög: Azóta "változott a helyzet" (majd utánanézek mikortól). A második IC-hez már van csatlakozás, és 11.44-re lehet Barcsra érni. Az elsőhöz meg a nagy semmi... Ha nem is Barcsig (isten háta möge),
Ha adódik valami lehetőség helyette, felőlem... Mert az, amit bohóckodnak az elmúlt években februártól novemberig vágányzári menetrendre hivatkozva a MÁV-osok, az tarthatatlan. Én szeretem azt, amikor ki tudom számolni, hogy x időre odérek valahová, még ha ez időbe telik is. A vonatnál meg egy félnapos időtartományt csak nem adhatok meg, hogy "majd odaérek valamikor, ne várjatok reggelivel/ebéddel/vacsorával farkaséhesen"...
Lehet, hogy hülyének nézel (vagy bárki más), de én általában a Balaton-part - Bp távot képes vagyok akár helyközivel is megtenni, csak ne kelljen vonatozni.
Hülyének ugyan nem nézlek, de én biztos vonatoznék, pedig én is szeretek buszozni... ;-)
Hát igen, itt tipikus feloldhatatlan érdekellentét van. :-) Aki Bp-Balatonpart (átszálló) utas, az nyilván abban érdekelt, hogy maradjon meg az extra buszos lehetősége. Aki pedig Somogy délebbi részéből szeretne Pestre utazni, az meg abban, hogy mi somogyiak is élvezzünk már valamennyit az M7 előnyeiből, mert már lassan mindenki élvezi rajtunk kívül (itt a Kapos Volánnak jár egyedül piros pont, hogy legalább napi 1-1 expressz-járatpár van 1177-en és 1176-on).
Nekem az piszkálja a csőrömet a vonattal kapcsolatban, hogy mindig legalább 10 percet késik. Néha fölmegy ez a késés akár 3 órára is... Nekem nincs fölösleges fél napom arra, hogy ott szobrozzak a semmi közepén csatlakozásra várva, mert lekési a vonat vagy azért, mert tojik jönni (attól függően, hogy vonatról buszra, vagy buszról vonatra szállnék át). Tegnap is elég csúnyán pofára estem, mikor vonatoznom kellett (hazafelére már kisírtam azt, hogy kocsival értem jöjjenek). A 30-as vonalat szívem szerint becsuknám, fölszedném a síneket, és beszórnám sóval még a helyét is. A vonat az, amit C50-es mozdony, ill. BZmot húz. A többi a kabaré kategória.
Lehet, hogy hülyének nézel (vagy bárki más), de én általában a Balaton-part - Bp távot képes vagyok akár helyközivel is megtenni, csak ne kelljen vonatozni. Nem egyszer mentem már úgy, hogy Siófok-Enying - Enying-Fehérvár - Fehérvár-Bp. Meg a 12.40-es Bp-Érd-Agárd-Szfhv-Siófok járattal szoktam még elég sűrűn utazni a Bp - Balaton-part utazásaim során.
Ha a vonat hozza azt a színvonalat, amit egy kényelmes, autópályás buszjárattól elvárhat az ember, akkor azt mondom, hogy oké, lehet mutogatni, hogy "tessék, ott a vonat". Addig meg aki mutogat, annak tőből törném le a karját...
Egyébként Barcsot ki lehetne szolgálni Kaposvár felé is, csak hát a Bp-Kaposvár gyorsbuszok sem akarnak jönni.
Ja. Meg Pécs felé is... Egyébként fájó pont, hogy megszűnt a Pécs-Barcs-Pécs Pannonos járatpár, ami csatlakozást biztosított az utsó Pécs-Bp VB-os járathoz...
De azt sem értem, hogy 2007-ben (emlékeket visszapörgetve, 2008-ban is megvolt még a járat) még volt a legelső Bp-Pécs IC-hez szentlőrinci csatlakozás Barcs felé, amivel 10.40-re odaért az ember. A BZ-re özönlöttek át a népek (egyszer mentem vele, mikor még Pesten dolgoztam, egy májusi csütörtöki napon). Barcson mind a mai napig megvan ez a 10.40 körüli "rajzás", csak vonat nincs, amit be kéne várni. Akár azt is meg lehetne játszani, hogy egy reggeli Barcs-Szentlőrinc, vá.-Barcs buszjáratpárt egy új vonal nyitásával létrehozni úgy, hogy csatlakozzon az első IC-hez, és érjen be 10.40 előtt picivel. (Nem néztem menetrendet, gőzöm nincs, hogy mennyi idő lenne erre.)
Na mindegy, az a lényeg, hogy nekem ez nem tetszik, ami most van.
Ja, nekem is jobban tetszene egy olyasmi sűrű menetrend, mint a zalai vonalakon van. A 1177 mostani állapota - a VB-os járatokat nézve - nem rossz. Siófokon van jópár átszálló Tab felé, ráadásul ugyanaz a kocsi megy tovább Tabtól a kertek alatt Lellére. Azt már nem tudom követni pontosan, hogy mely arcok szállnak át a pestiről és mely arcok mennek át Tabon, de a lehetőség adott... Siófoktól és a többi Balaton-parti településről is szoktak lenni legalább Marcaliig utasok. Valamint elég sokan használják helyközi viszonylatban a járatot Balatonboglár-Lengyeltóti között. Hétköznap és hétvégén egyaránt.
Egyébként ha ezt a Budapest-Déli part buszos relációt boncolgatjuk, akkor még mindig az átszálló utasok jelentik a legütősebb érvet (számomra) a busz megtartása mellett, ugyanis a vonat-busz csatlakozás bizonytalan, nem jut el elég infó róla az utasokhoz (bár az új menetrendek.hu valamikor talán fogja tudni a vonat-busz csatlakozást), és a vasúti menetrend túl hektikusan változik, hogy bármi "állandót" lehessen tervezni...
Szerintem nem ez a helyes válasz arra, hogy nem fér föl senki már Öreglakon és Lengyeltótiban. :( Ezzel a probléma nem oldódik meg...
Szerintem sem... Bár én inkább arra hajlok, amit zárójelben odabiggyesztettem megjegyzésként.
Illetve le fogod harapni a fejemet, de a javaslatodat olvasva én elgondolkodnék azon is, hogy biztos, hogy naponta jó-e így az 1177. Szerintem sokkal jobb az, amit a Kapos Volán csinál, hogy Barcs-Budapest gyors, Atád-Siófok között meg helyközi járat. Tehát a volánbusz is menetne Barcsig gyorsítva, Siófok-Nagyatád(-Barcs?) között meg helyközivel pótolni, akár Veszprémtől. Én is azt mondom, hogy a Balaton partra sok helyről rossz a közlekedés, de pont nem Pestről (pláne ha végre kikalapálják a 30-ast), akkor miért pont onnan kell hozni azt a kevés járatot, ami van (vagy ha már van Bp-Siófok expressz, akkor miért nem inkább Kaposvár felé veszi az irányt). Persze az korántsem biztos, hogy lenne elég utas Bp-Barcs-Bp viszonylatban, mert azért a Barcs-Bp-Barcs irány jóval erősebb (kivéve ugye vasárnap délután). Na meg a pályára kirakás úgy szokott menni Magyarországon, hogy utána a kiesett helyközit semmivel sem pótolják (ld. mai Zala Volán topicos hozzászólásom), és az úgy nem frankó...
Egyébként Barcsot ki lehetne szolgálni Kaposvár felé is, csak hát a Bp-Kaposvár gyorsbuszok sem akarnak jönni. Na mindegy, az a lényeg, hogy nekem ez nem tetszik, ami most van.
Szerintem nem ez a helyes válasz arra, hogy nem fér föl senki már Öreglakon és Lengyeltótiban. :( Ezzel a probléma nem oldódik meg...
Erre válaszként - ha én szerkeszthetném a menetrendet és nem kellene ettől-attól mindenféle engedély - meglépnék egy sulivasárnapos délutáni fordát.
12.30 környékén indítanék egy buszt Babócsa +/- 2-3 falu környékről Barcsra 6096-os vonalszámon.
Aztán pihenő.
13.40-kor indítanék egy meghosszabbított 6101-es járatot (a megállókiosztást mindenki elképzelheti, ha kinyitja a Kaposos menetrendi kötetet a 1177-nél és megnézi a Nagyatád-Barcs szakasz megállóneveit + a 6101-nél és megnézi a Nagyatád-Siófok megállóneveit). A teljes táv - ha jól számolom - 162,4 km lenne Barcstól Siófokig. Megyén belül szép teljesítmény, az tény...
A körülbelüli időadatok a nagyobb településeken:
13.40 Barcs
14.20-14.30 Nagyatád
14.52 Böhönye
15.20-15.30 Marcali
16.00 Lengyeltóti
16.23 Balatonlelle, vmh.
17.05 Siófok
Visszafelé Atádig közlekedtetném vagy a 6101-et nevezném át és írnám úgy, hogy Siófok-Marcali-Nagyatád-Barcs/Csurgó, az alábbi paraméterekkel (megállók listáját lásd menetrendi kötet 6101-es mező):
18.00 Siófok
18.42 Balatonlelle, vmh.
19.05 Lengyeltóti
19.35-19.45 Marcali
20.13 Böhönye
20.35 Nagyatád
Innen vagy 6120-ként vagy lásd fent, és vinném tovább 20.45-kor, várakozási időt adva az 5966/149-hez (20.40-re érk.), Csurgóra érkezne 21.15-kor. Koleszba jópáran járnak a megye északi részéről is - körbe Nagykanizsán keresztül vonattal... Mesélt egy ismerősöm néhány kalauzos rémtörténetet az utazásaik nehézségeiről.
Csurgón pihenő, aztán 22.00-22.10 körül mehetne 6096-on vissza Babócsa +/- 2-3 falu felé.
Aztán, hogy melyik busz menne a fordán, nekem 8. KIH-272, DUD-789 oder más...
Ha már létezik a Kaposvár-Tapolca és a Kaposvár-Bp társvolános járatok előtt is ilyen előremenő "másodrész" vagy rásegítő járat vagy mi a szösz, a 1177 esetében miért nincs?
Pozitívum a Kapos Volán részéről: Siófokon a nyáron tolmácslányok segítették a szóbeli utastájékoztatás gördülékenységét a buszállomáson.
Hatalmas fekete pontok:
1. fekete pont:
A váróteremben is csak magyar nyelvű feliratok és jelmagyarázatok találhatók az érkező és induló járatokat tartalmazó nagy táblákon. Volt szerencsém útbaigazítani egy angolul beszélő turistát, hogyan jut el legkönnyebben Kiskunhalasra. (Mielőtt bárki nekiállna megrendelni a bronzot a lovasszobromhoz, jelezném, hogy a szoborról önzetlenül lemondok, mert azt a pénzt lehetne 3-4 db A/4-es papírra is költeni, amire angolul és németül kinyomtatják az "érkezés", "indulás" szavakat és a jelmagyarázatot.)
2. fekete pont:
Ez a fekete pont a Tesco-val karöltve jár a Kapos Volánnak. A tesco.húha szerint aug. 31-ig közlekednek a teszkósjáratok. A valóságban csak aug. 20-ig voltak. És magyarázd el angolul egy szláv turistának, ahol egy 10 éves kislány a tolmács, hogy bocsi, legegyszerűbben gyalog jutsz el a Tesco-ba, ha nem akarsz fizetni...
3. fekete pont:
Magamnak, hogy közel 10 év alatt mennyit felejtettem az angol nyelvtudásomból... :S Érettségi óta gyakorlatilag nem kellett használnom, no. Erre meg 1 óra alatt kétszer is... És egyiksenem dontszpíkdzsörmen...
Sajnos semmi jó hír, csak most már papíron sem áll meg Marcali után a Barcs-Bp gyorsjáratuk (a gyakorlatban eddig sem fért fel senki), gondolom akkor Marcalinál felküldik a pályára. Remélem, hogy a harmadrésszel kitalálnak valami okosat (ha igen, akkor én meg is hirdetném, illetve a barcsin visszatenném Szenyért, Kelevízt és Bizét)...
OFF Egyébként másfél héttel ezelőtti pénteken Zegre járó LVB-611 nagy Merci volt a barcsin, néztem is nagyot. ON
Évek óta már csak a GTY-s Hungarobuszt látni NÉHA forgalomban (egyszer talán BPD-017 írta, hogy ez nagyon tartalékjárgány), a GVY-t már évek óta nem láttam.
A héten kezdődik az iskola, talán jobban látszódnak majd, hogy mik vannak meg... Érdemes lenne kiülni a helyi buszállomásra egy zsák szotyival, aztán nézni, mi újság... Igaz, én várhatóan csak jövő hét szombaton jutok legközelebb be Kaposvárra (mézfesztivál).
Egyébként nekem is ezek lettek volna a tippjeim, valamint a 306 (mert július eleje óta akár le is állíthatták volna). Viszont a 9607. hsz-ban linkelt videón szerepel a 306 és a 301 is, tehát aug. 8-10. körül még megvoltak (ténylegesen is forgalomban). Szóval akkor még 6 db 280-as van, vélhetően az év végéig fog kihullani közülük kettő.
A szólók esetében az 1 db-os csökkenés adódhat abból, hogy a Siriusnak még valószínűleg tart a garanciális időszaka, így a szükséges javításokat a NABI végzi, ezért nincs benne a pályázati kiírás darabszámában. Vagy ha ez nem így van, akkor szólók között is van/lesz selejt, amire az ACG-317 lenne a tippem, vagy esetleg az egyik Hungarobusz...
Az 5970+6100 egyes járatainak összevonása szimpatikusabb megoldásnak tűnik, mint a 6197 teljes szétbombázása... Van ismi, aki, ha épp nem éri el (vagy időben nem megfelelő neki) az 5966-on közlekedő járatot, Böhönye felé közlekedik...
A Somogyszob-Segesd-Böhönye-Nagybajom-Kaposvár gyakorlatilag párhuzamos lenne a vasúttal. Segesdről így is jó csatlakozásokkal el lehet jutni Kaposvárra. Aki akar, mehet Somogyszob felé, majd onnantól vonattal, aki akar, mehet Böhönye felé busszal.
Segesd somogyi viszonylatban nagy falu (több, mint 2500 fős), és csak kábé 43 km-re van Kaposvártól. Szerintem ilyen "paraméterek" mellett illene közvetlen járatnak is járnia a megyeszékhelyre, főleg ha más falvakkal hasonlítjuk össze (Varászló, Mesztegnyő stb). Nyilván az előző pontban előadott ötletelésemet nem úgy kell érteni, hogy két óránként legyen járat, kezdetben "jelzésszinten" (napi 1 pár, jól belőve) bőven elég lenne valami. Vagy legalább kísérleti jelleggel sulipénteken/sulivasárnap (akár másodrész jelleggel); engem legalábbis nagyon elgondolkodtatna, ha 10+ Segesd-Kaposvár utas nem gyűlne össze rá. A Somogyszob-Kaposvár járatot pedig nyilván nem utazná végig senki, a Somogyszob-Böhönye és a Segesd-Nagyatád szakasza lenne érdekes. De felőlem lehet Kaposvár-Böhönye-Nagyatád járat is... [ha Kaposvár-Nagybajom és Böhönye-Kaposvár járatok "összevonásában" gondolkodunk, akkor az alig többletteljesítmény (2 * 9,5 km).]
Rendszám: brs-301 Gyártmány: IKARUS Típus: 280.06 , 280.52 /147 FŐ/ Szin: KÖZÉPKÉK A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű forgalomban van
Rendszám: cct-434 Gyártmány: IKARUS Típus: 280.03 Szin: ÉLÉNKKÉK A jármű körözés alatt áll? NEM A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás adatai: A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) állásfoglalása alapján adat nem adható ki. Forgalmi adatok: - Egyéb: A lekérdezett jármű forgalomban van
Erre BPD topiktárs lekeresőzte, és akkor csak 2 db, a BAN-403 és a BRS-304 volt forgalomból kivonva. Ehhez képest valóban még két 280-ast selejteztek, vagy akarnak selejtezni.
Egyébként ez azt jelenti, hogy selejteztek (vagy a jövő évig selejtezni kívánnak) további 1 db csuklóst és 1 db szólót. Szólóból ugyanis 23 db kellene, hogy legyen, itt viszont csak 22-t írnak. (Vagy a Siriust még nem számolták bele?)
Hú, azt meg el is felejtettem. Akkor ezek szerint még 2db 280-ast selejtezhettek időközben(??) - brá ezt nem igazán hiszem. Vagy ezután megy a "levesbe" 2 busz?
A Nagyatád-Kutas-Nagybajom nem lenne rossz ötlet, főleg, hogy az első járatpár esetében adja is magát a dolog Nagybajom-Kutas-Nagyatád viszonylatban...
2.) Én a vonatpótlóból maximum a (legkihasználatlanabb) Somogyszob-Segesd-Böhönye (lehetőleg Böhönyén jó csatlakozásokkal) szakaszt tartanám meg, lehetőleg Kaposvárig továbbhosszabbítva. Miért? Segesd végre kapna közvetlen kaposvári járatot. A vonatpótló helyett természetesen (Barcs-)Nagyatád-Keszthely.
Vannak a 6197-en olyan járatok, amik amolyan iskolabuszként is funkcionálnak. Pl. az a járat, ami betér Hosszúvízre is és Gadányba is. Reggel is van olyan járat, ami Böhönye felé viszi az iskolás népet... Annak ellenére, hogy gyakorlatilag egyszerre fut némelyik járat más járattal, ill. járatokkal, akadnak utasok. Nekem a legnagyobb gondom az, hogy a 68-as úti járatok nincsenek jól elosztva.
A Somogyszob-Segesd-Böhönye-Nagybajom-Kaposvár gyakorlatilag párhuzamos lenne a vasúttal. Segesdről így is jó csatlakozásokkal el lehet jutni Kaposvárra. Aki akar, mehet Somogyszob felé, majd onnantól vonattal, aki akar, mehet Böhönye felé busszal.
Többet vártam volna a módosítástól... Főleg, amennyi rezsi teljesítmény létezik megye-szerte...
Pl. 6096-on lehetne beszúrni egy Babócsa-Barcsot, 15.30 környékére - akár gyorsjáratként, hogy Babócsa, Komlósd, Boróka étt. és a vá. lenne csak. Hatalmas lyuk van a menetrendben, igény is volna rá...
Akkor az FLX-114 helyett mi jár Siófokra??? ja és a GHB-061 siófoki lett végleg vagy csak egy darabig megkapták valami helyett mert a napokban a KKL-146 helyett volt.
Természetesen pár keresetlen megjegyzést fűzök hozzá. ;-)
Nagy horderejű változások (Budapest?!) nincsenek, inkább csak pár perces tili-tolik illetve menetidő-korrekciók. (Ahogy más volánoknál is ez a helyzet, ahogy nézegetem a módosításokat. Tudom, hogy a menetrendi naptár decemberben vált, de azért szerintem a szeptember 1. egy fontos dátum a diákok miatt. Szóval én ilyenkor mindig több újdonságot várok, de lehet, hogy nyáron inkább nyaralnak az ezzel foglalkozó emberek...)
A két fontos változás közül az egyik az (egy kercseligeti járathosszabbítás mellett), hogy Nagybajom kapott egy új Nagybajom-Marcali hajnali és Marcali-Nagybajom éjszakai járatot (ez is járathosszabbítás), mellé Böhönye-Nagybajom "rezsi jellegű" járatokat (amellyel átszállás nyílik Kaposvár felé és felől szintén hajnalban és éjszaka). Ez örvendetes.
Néhány megjegyzés a térséggel kapcsolatban:
1.) Szerintem a Nagyatád-Kutas, illetve Kutas-Nagybajom járatok helyett össze kellene ollózni Nagyatád-Kutas-Nagybajom járatokat is, sőt, én még Kaposvárig továbbvinném őket lehetőleg úgy, hogy a vasutat kiegészítse (a páratlan egészes vasúti kaposvári pók és a faluszéli vasútállomások miatt szerintem erre igény is lenne). Nagyatád-Kutas között Ötvöskónyi és Lábod felé is érdekes lenne, bár utóbbi vonalon elég lassúak a járatok...
2.) Én a vonatpótlóból maximum a (legkihasználatlanabb) Somogyszob-Segesd-Böhönye (lehetőleg Böhönyén jó csatlakozásokkal) szakaszt tartanám meg, lehetőleg Kaposvárig továbbhosszabbítva. Miért? Segesd végre kapna közvetlen kaposvári járatot. A vonatpótló helyett természetesen (Barcs-)Nagyatád-Keszthely.
Persze a fenti dolgok részben ellentmondanak egymásnak (vasúthoz igazítás + hivatásforgalomnak is jó legyen stb.), illetve Böhönye/Nagybajom-Kaposvár között is annyi teljesítmény kell, amennyi, plusz az is fontos szempont, hogy hol lakik a buszsofőr bácsi, de én körülbelül valami ilyesmi felé haladnék, és minél kevesebb Kaposvár-Nagybajom járatot hagynék meg ilyen rövid formájában.
Köszönöm az infókat (a magánban küldötteket is)! Akkor lehet, hogy hétfőn, szerdán és pénteken egy másik EC12-es csinálja a Kaposkeresztúr-Kaposhomok-Kaposvár járatot(?).
Köszönöm az infót! De amúgy félreértettem a hsz.-t, mert azt hittem, hogy a "kicsengetés" a Fehér Bálnára vonatkozik. (Egykor Csehszlovákiában az iskolai ballagást hívták kicsengetésnek. Ugyanott a rendszerváltáskor az előző rendszer politikusainak mondták, hogy kicsengettek.)
Kedden és csütörtökön az "LVN-874 nyári-barcsi fordulót helyettesítő egység(ek) /pl. HRE-938, HXW-460 és mások/" nem a K.vár-Barcs gyorsjárattal érkezik 13.00-kor /ezen esetekben az LKC érkezik haza eme járatval/, hanem kedden az LKC járatával Nagyatád felől 7.40-kor, csütörtökön (még egy csavar) az LVN-731 (ekkor ez jön 'Atád felől)helyett Szigetvár felől 8.00 után nem sokkal. És jut idő mindkét nap 10.45-kor fordulni egyet Szentborbásra. A távozás pedig, mint a hét bármely munkanapján 17.30-kor Nagyatádon át K.várra.
Úgy látszik, nyáron az LKC-147 csinálja reggel a Kaposkeresztúr-Kaposhomok-Kaposvár járatot. Átkerült Barcsról Kaposvárra, vagy barcsi / Barcs környéki sofőr van rajt (nekem ismeretlen volt máma a sofőr)?
Egyik legnyomósabb ok, az volt hogy beleuntam és csak halmozódott a frissíteni való, de rászánni nem sikerült magamat. Másik ok, ami indoknak is tekinthető, elegem volt már belőle hogy a sajtó folyamatosan lopkodja a képeimet.
Háát, nem tudom/emlékszem reggel mi ment. A késésből, meg, h. fél-dél körül az EZY még a fák alatt husi ö hüsizett - val'sz'eg döglés vala. Ma a (nosztalicska:) GDK-110 ment Úgy általában a nyáron a HRE-, meg a GDK- mellett a CCP-077 volt még min. kétszer...
Augusztusi Somogy-Zala-Csongárd megyei látogatásaimból a videóbeszámolókkal elkészültem. Az esetleges érdeklődőknek a figyelmükbe ajánlom a Kapos Volán és KT Zrt. videó mellett a két OFF tartalmút is:
Ha jók az infóim, macskát szállító box volt, de azt nem lehet felvinni az utastérbe. A csomagtérbe még én sem raknék állatot (pedig szállítottam már számítógépet monitorral ott karcolás, winchester-problémák nélkül), pláne ha sok csomag van...
Az FGM-291 egyik ismertetőjegye, hogy a hátsó lámpákban középre kerültek a tolatólámpák és alura a világítás és féklámpák. Tegnap találkoztunk vele Bárdudvarnok és az elkerülőúti körforgalom között: jött Kaposvár felé.
Egy továbbított utaspanasz: A lassú Bp-Kaposvár járatról előreváltott jeggyel leszállított székesfehérvári cicás utasnak nem tetszett, hogy élőállat szállítása tilos, és nem kapja vissza a jegyárat sem.
A társaság teljesen szabályosan járt el, de az utas számára valóban zavaró lehet, hogy ahány volán, annyiféle szabályozás. (A Bp-Székesfehérvár járatok többségén lehet élőállatot szállítani.) Jobb lenne minél több mindenben egységességre törekedni (ez a közlekedési rendre is vonatkozik, vidéki egyetemekhez igazodó egyetemista-járatoktól eltekintve).
Ez igaz. De az lesz a közvélemény átlaga majd suliidőben a csúcsban, hogy kicsi, szűk, adhattak volna nagyobbat is, stb. Egyébként én is utaztam EN 9,5-tel a nyári melegben, mikor a Balaton vize is pisimeleg volt (ja, volt ilyen is még a nyár első felében), és nem voltam megelégedve a légkondival. Meg amilyen úton mentünk, én oda tankot sem küldtem volna, nemhogy alacsonypadlós buszt... Ennyi a magam szerény véleménye.