Valakinek nincs egy "titkos" jó áron foglalható legalább 2 hálószobás Zadar,Sibenik,esetleg Split környéki apartman tippje?(ahol voltunk azt az apartmant odaadták jövőre másnak így augusztus végén nem tudunk menni).A part közeliség és a grillező elvárás.(ja meg ne "heringes" helyen legyen)
meg tudlak erősíteni, fantasztikus környezetben fekszik és az egész kiszolgálás valóban elsőosztályú, úgy ahogy a nagykönyvben meg van írva. Ehhez mérten az árak is magasak és borral egy vacsora könnyen kerülhet 100-150 euróba / fő. A 2013-as vörösbor (pincészeté) viszont mesél, utoljára ilyen jó bort Isztrián és talán Lanzarotén ittam. Tehát Boskinac pincészet Pag sziget 5* ! Ha Hvaron is van valami hasonló jó tipped, kérlek ne tartsd magadban :)
Konkrétan ismerek szlovák nemzetiségű embereket akik egymással magyarul beszélnek mert így szokták meg mivel töbségben magyar lakta városban nevelkedtek és a baráti körük 90%-a magyar nemzetiségű.
Szerintem meg nem.. De ha egyszer eljösz mondjuk egy DAC meccsre,talán megérted milyen összetartásban élünk és mennyire büszkén vállaljuk magyarságunkat! Persze mindenhol vannak kivételek.
Bocs az OFF-ért de ez nagyon háklis téma.Nem hagyhattam szó nélkül ;)
Horvátországba Zadar környékére a nyaralómba szeptember elején pár napra egy kis motorcsónakos nudizós nyaralásra szívesen vendégül látnék párokat hölgyeket
Itt van bennem a szakadás... korábban írtam az emberi természetről. A politika, a más nemzet, vallás stb. szeretete-utálata-elfogadása egy dolog, de annyira összeegyeztethetetlen, hogy emiatt az erdőket miért kell rágyújtani a másikra? Miért kell zsigerből kegyetlenkedni az erdővel is és persze az emberrel is?
Láttam 2 hete a korábbi Peljesac félszigeti tüzek nyomait Trstenik körzetében, ma is rettenetes látvány és érzés. Vannak filmjeim a 3-4-5 évvel ezelőtti érintetlen gyönyörűségről, most meg a pusztulás nyomairől. Ha azt hallom dirrekt gyújtanak ilyen tüzeket, hát szörnyű.
A ma esti Jutarnji list közöl egy cikket, egy hosszabb analizist, hogy mivel magyarázhatók a tűz esetek. Mivel az írás hosszúra sikeredett én röviden megosztom itt , hogy milyen eredményre jutottak. Többnyire piromán , mentálisan zakkant egyénekről van szó, de van köztük jó számmal olyan is aki, nemzeti, politikai, ideológiai lázadásból követ el ilyen tettet.
21-én mentünk Split-be. Jól megszívtuk! Zadar1-től Zadar 2-ig több, mint egy órát araszoltunk, aztán Zadar 2-nél letereltek minket, tűz miatt lezárták a pályát. Sibenikig ismét araszolás a Magistrala-n...Kényelmes tempóban ez az út 6 óra alatt volt eddig. Most 11 óra alatt sikerült. :-( Már azt hitte a szállásadónk, hogy nem megyünk.:-) Persze rossz volt az időzítésünk abból a szempontból is, hogy utánunk kb. fél órával már megnyitották az összes kaput és fizetés nélkül leengedtek mindenkit a pályáról. Tőlünk még azért bevasalták az ácsorgásért a díjat.:-(
Nagyon sajnálom az ott élőket, naponta élik át különböző helyeken a tűzvész fenyegetését. Minden nap láttunk valamelyik irányból füstöt, ment a két repcsi szinte egész nap valahol. Persze ezeknek a tüzeknek csak kis része véletlen. megtalálták több helyen a foszforos patronokat. Már három napra rá hogy mentünk, 7 ember volt fogdában. Úgyhogy sajnos igaz a hír...valakiknek érdekük fűződik a tüzekhez.:-(
Én meg kétszer is olyanba futottam bele, h a magyar rendszám láttán echte szlovák magyarra váltott, egyikük szabadkozva amiért csak keveset tud, másikuk viszont őszinte örömmel, h egy főként magyarok lakta faluban nőtt föl, gyerekként még anyanyelvi szinten beszélt, de azóta Pozsonyban sokkal ritkábban van szüksége használni ezért sokat felejtett...
Tényleg a politika generálja a feszültséget itt is, ott is.
Azok csak magyarul is beszélő szlovákok lehettek..nagy különbség!
60km-re lakok a határtól és biztosíthatlak,hogy nem olyan vészes a helyzet ahogy azt ribble kolléga leírta. ámulattal olvasom miket hordtok itt össze :D
OFF pedig így van. Szlovákiában kétszer is találkoztam életemben ilyennel, hogy magyarul beszélő emberek mikor látták hogy magyar vagyok átváltottak szlovákra. A jelenség létezik.
Hát én most mint felvidéki magyar,jót nevettem ezen a marhaságon amit leírtál :D Halvány lila gőzöd nincs a dolgokról :D Méghogy nem szólalunk meg magyarul amikor tót van a közelben...ugyan már..
Nem akarom ezt a témát folytatni, de annyit hadd tegyek hozzá, hogy nem kirándulni/bevásárolni járok arra, ennél mélyebben (de azért kívülállóként) ismerem a mindennapokat. Bár tévednék, de sajnos nem.
én napi szinten járok át Szlovákiába bankolni, vásárolni, stb., abszolút nem tapasztalom, amit írsz! Kétnyelvűek az emberek, teljesen természetes ez nekik, van magyar iskola is, a bankban nem is boldogul olyan ügyintéző, aki nem beszél magyarul, s még az is próbál magyarul beszélni velem, aki alig pár szót tud. Persze ez konkrétan itt (Fülek-Losonc környéke) jellemző, a déli határ mentét nem ismerem.
Sziasztok! 31-én megyek Vinisce-be! :) Remélem jó lesz az idő, és a vizhőfok is, tavaly annyira nem volt jó, bár az idő nem volt rossz, csak egyik nap esett. Újra meglátogatjuk a parti kis apartmant.
Tegnap jöttünk Podgorára nyaralni! A Makarskai Riviérán Brelától kezdve több helyen jól látszik az erdőtüzek nyomai.Tegnap Makarskán a Biokovó hegy mögött folyamatosan repülővel oltották...a nap folyamán többször láttunk füstöt a hegyek mögött de nem ijesztő,az idő fantasztikus a tenger mondhatni langyos.
Ez Kolozsvárott,Vásárhelyen,meg a többi betelepített részen igaz. De pl.Székelyföldön a fiatalok nagy része alig beszlél románul,nem is akarnak megtanulni. Megszállóknak tekintik a románokat.
A Balkánon sehol és senki nem volt olyan szemét velem, minta szerbek, a jogtalan bírságolásaikkal, a cigi elvéttel/elkéréssel (ha nem volt, órákig tartottak vissza) cola/sör kartonszámra, hogy átmehessek. És ez civil autó, és család volt! Meg utasként busz. Mindent elszedtek és vitték a "visszaváltóba" vagyis pénz csináltak belőle. Mindezt géppisztollyal a hónuk alatt.
Mégis. Értem én, hogy NATO, meg minden, csakhogy mindenki hazament innen, mi meg maradtunk.
Hètfön este utazunk Razanjba. Münchenből indulunk. Melyik Szlovén határátkelő a legmegfelelőbb? Ahány navigációs programot nézek, annyi fèle variációt dob fel. Már most stesszelek. Kèrem segítsen valaki.
rövid leszek: a szerbek minket a történelem miatt gyakorlatilag náciknak tartanak. cseppet se kedvelnek.
a horvátoknak se vagyunk a szívük csücske de engem már állítottak félre 94ben a szerb határon befelé olyan 5 órára a napra a rendszámom miatt. vannak jó fej szerbek de ..
a balkáni háborúról annyit hogy a szerbek sokszor próbáltak minket belerángatni. jópár próbariadót kellett emiatt megcsinálnom katona koromban.
igazából kelet EU egy szláv élettér, csoda hogy mi még itt vagyunk.
Többünknek van kötődése, sokfelé, származás, szülők, nagyszülők nemzetisége, vallása, lakóhelye és még olyan is, hogy élet/házastárs esetleg nem a mai magyarországi születési hellyel... vagy épp nem magyar az illető. További ismeretségek, barátságok. Nekem az a naiv(?) véleményem, hogy van a jó és rendes, becsületes ember, meg a gané. Mindegy hol született és hogy nevelkedett, lehet román hazafias, pozíciót is vállaló orvos, mint a barátom, és emellett egy nagyon rendes ember - velünk magyarokkal is, és éppen szinmagyar feleséggel. Van jó román, aki itt vagy bárhol Európában dolgozik és boldogul, és van a gané alja magyar, aki autókat tör fel Olaszországban és abból él.
Horvátország. A II. világháború után a Titó egyesítette Jugoszlávia egy nagyon erős kézzel és terrorral egybehozott/tartott, stratégiailag fontos terület volt. Évszázados ellentéteket fogtak vissza, de végig gyűlölték és lenézték egymást. A háborújuk megmutatta, mire képesek egymás ellen. Utána is: Splitben láttam a hatalmas transzparensen a tömeggyilkos tábornokot, akik Hága elitélt - ettől még a horvátok nemzeti hőseként ünnepelték otthon. Láttam a szétlőtt-robbantott házakat, horvát a szerbét, és viszont ill. mindenki a bosnyákokét. Százszámra az elhagyott házak a "másik" területén. Ezek a lappangó ellentétek továbbra is ott parázslanak.
De hát nézzük meg az itthoni gyűlöletet, itthon sem vitákat csinálnak az emberek. Hanem el akarják puszítani a másikat, mert ide v oda szavaz, drukkol pl. Tényleg nem ostoba az Ember? Francia forradalom: napi 20+ fej a kosárba, aztán csere, mások mondták kit kell lefejezni és a végén csak felkerültek a padra a segédek és a hóhérok is. Nincs zsigeri gyűlölet?
Szerencsém van, remek embereket ismertem meg, románt, horvátot, szerbet stb. Nagyon vigyázva a személyes mezőkre, hogy identitásérzésükre/gondolatikra ne mondjak semmit, hogy próbáljam elfogadni az előítéleteiket is. Azt hiszem az a jó, ha tiszta szívvel közelít az ember, ha én nem vagyok gané, egy szinten lehetünk. Aki meg gané... azt elkerülöm, mint itthon.
Rettentesen fájt, amikor bombáztuk a szerbeket. Szégyeltem magam.
Nézem a korculai/viganji videokat full HD... Remélem jó lesz ott élni nekik és jó lesz, tudunk mi is menni hozzájuk! Köszönöm a türelmet, aki végigolvasta.
Szerintem te most nagyon félreértsz valamit! Én is nem régen beszéltem egy fiatal kolozsvári kollégával aki elmondta, hogy tök természetes neki, hogy kétnyelvűségben nőttek fel, együtt játszottak a román gyerekekkel és semmi megaláztatás!
Az egyetemen románul tanultak, de egymás között magyarul beszéltek s ezt mindenki tudomásul vette.
Sajnos ezeknek az embereknek az önbecsülését már régen összetörték, már fel sem veszik azt a rengeteg sértést, megaláztatást, amit el kell viselniük. Sokan közülük elfogadták, hogy másodrangúak és mindent megtesznek, hogy ez megszűnjön. De sajnos nem úgy, hogy küzdenek a helyzet ellen, hanem próbálják meghúzni magukat és beolvadni (pl. ha szlovák van a közelben nem szólalnak meg magyarul). Csak kisebb részük dacol még konokul, és vállalja fe magát, a többiek már feladták. Tudod, aki benne él, már észre sem veszi ezt. Nagyon szomorú dolog ez.
Hogy a témánál maradjunk, Szlavóniából is teljesen eltűntek a magyarok. A II. vh előtt még nagyon jelentős magyar közösség volt ott is (nem csak a Baranya háromszögben).
Nem vitaindítónak szánom, csak elmondom! :-) Egyik magyar ismerősöm tizenpár éve jött át Erdélyből ill. tavaly Losinjon beszélgettünk egy 4 fős, szlovákiai magyar fiatalokból álló csapattal. Érdekes módon mindkét esetben ugyanazt fogalmazták meg, mikor az együtt élésről kérdeztem őket. Elmondásuk alapján a hétköznapokban messze nem annyira érezhető, tapintható a feszültség, mint innen gondoljuk. Szerintük a politika jelentősen gerjeszti a folyamatot ill. a média felnagyítja, ahogy az lenni szokott! Engem meglepett, de lehet csak én vagyok naív és tájékozatlan! :-(
Kér éve találkoztam szerb renszámú szabadkai magyarokkal Orebicben. Megkérdeztem tőlük, hogy nem gond-e ezzel a rendszámmal közlekedni itt. Azt válaszolták, hogy mostanában már nem, azelőtt nem mertek volna így jönni.
"Kicsi esélyt látok rá "...írod, ami valós. Egy általad leírt példa nyomán egy hasonló történt velem is. Orebić a kedvenc helyünk, egy alkalommal megemlítettem, hogy elhoznám ide sarajevoi barátaimat / férj és feleség./ is van-e valami kifogásuk ellene, ha foglalnánk számukra is szobát. Az öregasszony rám förmedt, hogy " ide ne hozd őket". De azért rákérdezett , hogy milyen vallásúak . Mondom, a férj echte boszniai horvát, az asszony szintén boszniai, de szerb, ráadásul agnosztikus. Mire ő- miféle család ez?! Rájöttem, hogy reménytelen a dolog. Nem számított, hogy a férj hithű katolikus. Zsigerből, csípőből lőtt az öreglány.
"...és az nekünk milyen dicsőséges korszak volt, azért az egy másik nemzetnek elnyomást jelentett!"
Ez nem teljesen van így, mert egyrészt a nemesi osztályt lehetne csak elnyomónak tekinteni, az meg sok nemzetiságű volt (lásd Zrínyiek), másrészt a paraszti/jobbágyi réteg is sok nemzetiségű volt.
Szóval itt horvát nemes nyomott el szlovákot, magyar nemes nyomott el németet és román nemes meg magyart nyomott el. Az csak a szlovák történelemfelfogásban van úgy, hogy a szegény galamblelkű szlovákokat sanyargatták a magyarok.
Azt sem hiszem, hogy elnyomásnak lehetne tekinteni, hogy magyar hadak segítettek a horvátoknak Zárát (Zadar) védeni Velencével szemben évszázadokon keresztül. Az egyik ilyen alkalmat, amikor Velencének sikerült legyőzni a magyar-horvát védőket és Zárát elfoglalni és kifosztani Tintoretto is megörökítette:
Olyan meg nem fordult elő a I. Vh-ig, hogy Magyarország megtámadta volna bármelyik szomszédját (akkor is osztrák döntésre mentünk neki Szerbiának). Az ellenkezőjére meg jó sok példa volt (pl. Jellasics)
Szerintem ideje leszámolni ezzel a magyar elnyomás című mítosszal.
Szívesen mondanám, hogy igen...de nem! :-) Bármilyen hihetetlen, értem az elvet, amit mondtál, de itt egy konkrét eset, konkrét viselkedési formájáról volt szó, amivel nem volt szerencsés párhuzamot vonni! Hitlernek is voltak elvei, meg ki is tartott mellette, mégsem vele oktatják az ,,elvek következetesen" témakört. A hosszabb írásod viszont teccett! Azért nekem sokszor eszembe jut, hogy mikor 4 tenger mosta a partjainkat és az nekünk milyen dicsőséges korszak volt, azért az egy másik nemzetnek elnyomást jelentett! :-S Szóval nehéz itt okosnak, meg igazságosnak lenni, talán első körben tényleg elég lenne csak objektívnek! Kicsi esélyt látok rá! :-S
Addig ez nem fog bekövetkezni, amíg itt a népek kizárólagosságra törekednek. Ha képesek lennének elfogadni a másik nép kötődését, történelmét, jussát a másik országban levő területhez, régióhoz, akkor lehetne megoldás. Amíg megtagadják egymás történelmét, addig ez kizárt.
Mostani példa: Tengerentúlon született és élő unokatestvérem nálunk járt, bejártuk Magyarországot és a környéket. Pociteljben megnéztük a várat is, meg akartam neki mutatni a várnál levő ismertető táblát, miszerint a várat Mátyás király építette. A tábla eltűnt. Egy helyi idegenveztőt ott gyorsan megkérdeztem, hogy nem tudja-e, mi lett a táblával. Azt mondta "biztos valaki elvitte". Persze valaki. Aki éppen arra járt, elvitte. Ugyanez Klissza várával. Gyerekkoromban még szépen megemlékeztek IV Béla tatárok előli meneküléséről. Talán 5 éve jártam arra, és már nyoma nem volt az ismertető táblának. A felújításkor eltüntették. Ezeket csak azért említem meg, mert elvileg a horvátok, bosnyákok még a legbarátibb szomszédok, a szlovákokra, vagy a románokra már ki sem térek. Tőlünk is nem tudom mit várnak addig, amíg meghamisítják és eltagadják a történelmünket, kultúrális örökségünket. A térségben még mi vagyunk a legliberálisabbak, hiszen nekünk nem gond elfogadni, hogy pl. Erdély sok nemzetiségű, és azzal már szerintem minden megoldódna, ha a közös történelmünket, örökségünket tisztelettel ápolnák. A méregfogát húznák ki a konfliktusoknak, és ez szerintem igaz a többi nemzetre is.
Azt még megemlítem, mert szerintem sokan nem tudják, hogy milyen hivatalos történelemhamisítás folyik mindegyik környező országban: két külön szót használnak Magyarországra ugyanis. A Magyar Királyságra Ugarska, vagy Uhorsko, a mai Magyarországra pedig Madarska/sko kifejezést használnak, teljesen elkülönítve a kettőt, tagadva a kettő folytonosságát, összetartozását. Míg nekünk egyértelmű, hogy a Magyar Királyság = Magyarországgal, addig ezt ők tagadják. Ez azért kell, hogy azt állíthassák, a magyar csak egyike Hungária népeinek, nem államalapító, államalkotó nép, csak éppen olyan, mint a szerb, vagy a szlovák. Így természetesen szerintük semmi köze egy mai magyarrnak pl. a Szlovákia, vagy Horvátország területén levő városokhoz, emlékhelyekhez, hiszen ezek soha nem voltak magyarok (Madzarski), csak Ugarski. Így természetesen a valaha ott élt emberek sem voltak magyarok: pl. Kosztolányi is természetesen szlovák, Zrínyi meg horvát.
Igen látványos pl. a két (magyar és horvát) Wikipedia bejegyzés összehasonlítása a Zrínyi családról:
- a magyar így kezdődik:
A Zrínyi család tagjai a magyar és a horvát nemzeti történelem hősei, a Subics-Zrínyiek (horvátul ubić-Zrinski), a középkor és a korai újkor legdicsőbb horvát-magyar családja a ubić nemzetségből.
- a horvát pedig így kezdődik: Zrinski, vplivna hrvaka plemika rodbina (Zrínyiek, befolyásos horvát nemesi család)
majd később:
"Nikola IV. je postal glavni vojaki poveljnik jugozahodnem delu Ogrske (desno od Donave). Z vztrajno obrambo Sigeta (s katero je zaustavil turko prodiranje proti Dunaju) in z junako smrtjo si je pridobil svetovno slavo."
Ez lenne itt a mi Zrínyi Miklós hősünk, de semmi magyar nincs itt megemlítve. Szigetvár is úgy szerepel, mint Siget. Dél-Magyarország helyett pedig Ogrske szerepel, a Dunátol jobbra :))))))
Ha ezt egy horvát olvassa, semmit nem tud meg abból, hogy mi milyen nagyra tartjuk a Zrínyieket, mint KÖZÖS történelmi családot. Arról meg végképp nincsen szó, hogy a dédunoka írta az egyik legfontosabb magyar hőskölteményt magyarul. (aztán vannak még ott lejjebb viccesebb dolgok is, mint pl. Bratislava 1626-ban, meg ilyenek)
Én meg elég szomorúnak! Ugyanis attól, hogy valakinek vannak elvei és ki is tart mellettük (ez magában pozitív), az nem jelenti azt automatikusan, hogy az helyes, dícséretet érdemlő, követendő példa. Na, itt különbözik a véleményünk! Ahogy magában a kor sem érdem, csak egy állapot! Szerintem ne menjünk bele filozófiai vitákba, egyszerű hétköznapi sztory-ra reagáltam. Egy vendéglátásból élő horvát ember vélt-vagy valós sértettségével, emlékével, egy olyan emberrel szemben, akivel életében nem találkozott, és a szívélyes vendéglátás okán borítékolhatóan nem is fognak és akivel amúgy semmi baja nem lett volna, ha nem az, aki. Ennyi volt a történet, nem több!
A statisztikához: Churcill óta tudjuk, csak azt a statisztikát szabad elhinni, amit saját magad hamisítottál!
De hogy Viktorunktól is idézzek egy klasszikust: TBC-snek jobb lenni,mint milliomosnak a statisztika szerint, mert azoknak csak 10%-a hal meg, míg a milliomosokból az összes.
Összegezve: ne kezdjük el Ádámtól-Évától, volt egy eset, amivel én nem értettem egyet, Te meg igen!
Tiszteletben tartom a véleményedet, szerintem tedd ezt Te is! :-)
"Nem szoktam ilyen beszélgetésekbe belefolyni, de ez megint csak erős általánosítás, ami ált. nem szerencsés, de legalábbis félreérthető/félremagyarázható!"
Bölcs szokás, mert itt tényleg nem értetted meg, amit írtam. De először hadd reagáljak egy latin mondással: Timeo Danaos et dona ferentes
Lehet, hogy a rómaiak (vagy itt konkrétan Vergilius) is idióták voltak, hiszien ilyen következtetést vontak le a trójai háborúból?
Hadd döntsem már én el, hogy kikben bízom, kiket tisztelek, kiket engednék be a házamba és kiket nem.
De amit írtam, az mégsem ez, hanem:
- jobban megbecsülök egy olyan ellenséget, akinek elvei vannak, mint egy olyan barátot/szövetségest, aki a pénzért mindenre hajlandó. És itt függetlenül attól, hogy az adott ember elveivel, értékrendjével egyetértek-e, vagy sem.
A felemlített horvát ember nem volt hajlandó az elveit pénzért feladni. Ezt én nagyra tartom.
Megint én..nem bírom megállni, hogy ne írjam le az ordíto cikket a Jutarnji list címlapjáról. Kötődik Rezsee alábbi hozzászólásához. Minő véletlen! Íme " Zato ni 22 godine nakon rata dva naroda i dvije drave ne mogu uspostaviti dobre odnose, je li je vrijeme za trajnu pomirbu Hrvata i Srba. Ugledni povjesničar tvrdi da će im svake godine biti jo tee, ne pomire li se uskoro: bit će sve manji i izolirani, a Balkan će sve vie sličiti na Bliski istok." Magyarul: 22 évvel a háború után a két nemzet és állam, miért nem képes megbékélni, jó viszonyt ápolni, itt van-e az idő a tartós megbékéléshez a Horvátok és Szerbek között. Tekintélyes történész állítja: évről évre egyre rosszabb a viszony: egyre több lesz a kisebbség és az elszigeteltség, a Balkán egyre jobban kezd hasonlítani a Közel keletre."
Azért annyit még hozzátennék ehhez a Bakirhoz, hogy a Peljesaci híd megépítéséhez nagyon nem járul hozzá- hiszen az Eu már jóváhagyta, a lóvé is megvan- de ő azt állítja, hogy sérti Bosznia szuverenitását. Hivatkozik arra, hogy a határvonalak még mindig nincsenek kijelölve,amiben nagy szerepe van többek között az apjának.Persze a hivatalos horvát politika röhög rajta.
Így van, ahogy írod. A "törökök" elnevezést, még úgy ahogy,elviselik, de a másik ragadvány nevüket, a "balija" nem tűrik. Nagyon sértő. Ezért ha netán valaki hallotta is ezt a fogalmat, lehetőleg Boszniában ne használja.
Amennyire nagyra becsülöm a barátságos, segítőkész és kultúrált embereket, annyira sok alapból hülye és rosszindulatú is látszik... az idők folyamán. Mi lehet az a valami, amikor valaki okosra és erősre issza magát, majd halálos karambolt okoz, családokat kiírtva? Sőt esetleg ő is a halálát leli?
Bánatában, vagy mert bántották? Talán hülye is volt.
És mitől lesz alapvetően gonosz, kegyetlen? Minden háborúra igaz... az isis gyilkosai hogyan tudtak/nak kéjjel ölni, válogatott módon tűzbe vetni, vízbefojtani embereket? Mi vezethet idáig? Ezt nem hiszem meg lehet tanulni és nem sérelmeik miatt lettek ilyen iszonyatosan gonoszak.
Aztán amit a szerbek a többiekkel és a többiek a szerbekkel csináltak?
Innen merítettem a gonoszságot...persze a történelmi tapasztalat, hogy egyik nép gyűlöli a másikat. Erre az ember fejlődésének leírásával Csányi prof. munkássága is bizonyítékokkal szolgál.
Itt a kérdés csak az, vezet-e ez valahová? Erről mindig Jasszer Arafat jut eszembe a csikos-kockás fejkendőjével, akit gyerekfejjel mindennap meghallgathattunk a tv-ben a palesztin-izraeli konfliktusról. Azóta eltelt 40 év és pont ugyanott tartanak! :-S De szó szerint...
Teljes mértékben egyet értek veled. Iborli barátunk szépen egy csokorba gyűjtötte a lényeget. Akinek van szeme a látásra és füle a hallásra, érti. Ezért azt ajánlom, hogy most lapozzanak át a bosnyák fórumra és olvassák végig azt a cikket, amit mellékeltél. Talán közelebb kerülnek a magyarázathoz. Az ilyen gyűlöletre most még egy lapáttal rátett Izetbegovic bosnyák elnök, aki nagy mellénnyel kijelentette a napokban, hogy a horvát nemzet nem létezik, ők bosnyákok, mert tőlük származnak. Erre mondjuk mi "...Morgit...hát noormális?"
Tényleg nem elég a nemzetség, meg kell nézni az embert. Az viszont igaz, hogy egy-egy nemzetségre bizonyos tulajdonságok jellemzőbbek, ebből jön az általánosítás. Én mindig az embert nézem, a szemét, az arcát, a tartását, az mindent elárul.
az én naivitásomra gondolsz? magamról annyit hogy 1992ben a balkáni háború alatt voltam fiatal és sorállományú határőr voltam Letenyén olyan 300 napot. tehát nem idén vettem az első pályamatricámat lefelé.
Nem szoktam ilyen beszélgetésekbe belefolyni, de ez megint csak erős általánosítás, ami ált. nem szerencsés, de legalábbis félreérthető/félremagyarázható! Nem vagyok bevándorlás párti, de soha nem jutott eszembe, hogy utáljak egy horvátot, szlovákot, szerbet bárkit, csupán történelmi ,,hagyományaink" miatt, vagy mert xy származású. Amúgy mi alapján szelektálnál a vendégeid között? Viselkedés, szándék alapján? Az ok.! Származás alapján...?
Szó se esett arról, hogy bármi gond lett volna az ominózus vendégekkel, ,,csupán" szerbek voltak. Szóval csak átgondoltan, higgadtan...
Azért nekünk magyaroknak, lehetne valamit visszatanulni a gernicességből. A pénz nem minden. Én se fogadnék be akárhit a házamba, akármilyen bevételkiesés lenne. Mások (legtöbben?) itthon a pénzért BÁRMIT megtennének.
Losinj felé menet, pálya feletti hídon láttam háromlábút, gazdival, Krk felé közeledve. Mondjuk inkább a seb.határ alatt közlekedek, mint felette, ami a 130-at illeti. Amit megfigyeltem (magamat is beleértve), hogy a köztes sebesség határokat (110, 100, 90,80) senki nem veszi komolyan, nem nagyon lassít le az adott sebességre. Szóval, ha ilyen helyen mérnének, akkor már jobban kellene izgulnom! :-(
Autópályán egy kivétellel - ahol a szlovén-horvát határ után a pálya alagút miatt megszűnik és 60/80 lesz - nem láttam mérést. Viszont az A1-esen bosiljevói csomóponttól Zadarig van pár az útirányt jelző konzolra szerelt fix mérő.
Mi ugyan oda járunk éve óta egy családhoz ahol pár éve a következő jelentet láttuk: Megérkezett a vendéglátóhoz egy szerb család amit a férj nehezményezett. Igaz csak a vendégek 3-4 napot voltak, de mégis a helyi családban emiatt parázs viták voltak és feszült hangulat. Nekem ebből az jött le, hogy a férjnek valami negatív élmény miatt a szerbekre volt fújhatnékja.
A család amúgy válogatott vendégeket fogad el, de akkor egy ott nyaraló családban bekövetkezett egészségügyi esemény miatt egy apartman üres lett. A helyi idegenforgalmis pedig a szerb családot közvetítette ki. A háztartás meg házkiadást vezető feleség meg nem akart akkora kiesést és nem gondolt a férje problémáira.
Mindig szívesen olvasom hsz-eidet, mert egyrészt normális emberségről, más részt mérhetetlen Ho. és Adria szeretetedről tesznek tanúbizonyságot.
De: az emberek nem alapból hülyék vagy rosszindulatúak.
Vmi miatt lettek olyanok, amilyenek, még ha nekünk "normálisoknak" nem is tetszik a viselkedésük. Én sem gyújtanék fel soha semmit házat/erdőt/stb-t, de hogy megkeresném és szíve panaszának gondos meghallgatása után a törvény erejével úgy bekasztliznám, mint a sicc, az biztos. :)
Mi a tapasztalat, mennyire mérnek mostanság a horvát pályákon? Korábban a 150-160-as (valódi) utazó nem volt gond. Esetleg van valami olyan app, mint nálunk a trafihunter?
A háború előtt az egységes YU rendszámon csak a város/megye azonosítója árulkodott a tulaj hová valóságáról.
A háború (a 2., tehát '95/96) után még a vajdasági magyar/bunyevác barátaimnak is rendszámtáblát cseréltek a határon Ho.-ba belépvén, hogy hvari domíniumaikra eljuthassanak.
A kilencvenes évek legvégére kezdtek feltünedezni a valódi szerbiai rendszámok, amik ugye akkor már erőst különböztek a horvátokétól, s akik első ijedtségükben nem adták el szarér-hugyér a szigeti nyaralóikat, kezdtek visszatérni régi helyeikre.
Nem akarok most kitérni az ideiglenes HR rendszámokat, majd valódi szerb rendszámokat viselő autókat néha ért károkra, hiszen a "trükk" közismert volt, de már mintegy tízéve nem ritkaság a SRB államjelű rendszám Ho.-ban.
De, mint Emojnarode testvérem helyesen mondta, a parázs alatt azért izzik vmi.
Ezért ne tessék a rendesen mérsékeltebb Mo.-i hevülettel összehasonlítani horvát/szerb/bosnyák/macedon/albán testvéreink "balkáni", a jelző itt nem dehonesztáló, pusztán földrajzi értelemben veendő, vérmérsékletét.
Az ember alapvetően ostoba, gyűlölködő. Aki nem ostoba, ha még esetleg kulturált is, átadja a gyerekeinek a jót es nevel, tanít. Feltehetően sosem gyújtja fel az erdőt, hegyoldalt... Borzalmas emberi mocsadék és/vagy a legaljasabb legostobabb tesz ilyet.
Nem tudom, hogy megszüntették volna, de feltűnt, hogy augusztusban az olasz turistainvázió szokásos hónapjában idén nem mondtak tfc infot olaszul, bár a HAK honlapjának valóban van olasz nyelvű írásos verziója. Talán már nem dolgozik a HAKnál, aki a korábbi években olvasta a híreket. Sajnos nem emlékszem a nevére.
Amit az erdőtüzek hátteréről írsz, ilyen hírek korábban (még a háború előtt) is voltak, szinte szóról-szóra ugyanezek. Szomorú!
ezt az eurot sokszor felhozzak. egyszeruen nem tudom felfogni, hogy ha van egy orszagnak hivatalos fizetoeszkoze, miert vinnel oda masikat? duplan akarsz valtan i? dupla koltseg? maaaagit!
mi evek ota losinj szigetere jarunk. ott losinjban alapvetoen nem problema a kartyaval fizetes, de kisebb telepuleseken, akar veli losinjban is, nincsenek elfogadohelyek. ugyanigy az egyik legnagyobb strand barjaban sem tudtam az elmult 2 evben kartyaval fizetni. szoval erdemes kunat tartani a farzsebben.
autopalya. erdemes kartyas kaput valasztani es azzal fizeni, gyorsabb. mi az iden mart autopayakutyut bereltunk itthon, meg gyorsabb volt az atjutas.
kulonosebb intelmem nincs, nem kell felni semmitol sem.
Amúgy van valami hivatalos tűzgyújtási tilalom, ami saját kertben grillezésre vonatkozik? Nehezen tudom elképzelni, hogy most a konobák, vendéglők se grilleznének. Nálunk egy elég zárt épített grill van és faszenet használunk. Meg valamikor jó egy hete a bóra előtt eső is volt.
A Stanici-i szállásadónk (ház egy kis fenyőliget közepén a parton) nyomatékosan megkért, h ne használjuk a grillezőt, mert mint mondta 5 (!) hónapja semmi csapadék nem volt (hihetetlennek tűnik számomra)! Elmondása szerint extrém a jelenlegi időjárás, nagyon hideg de nagyon száraz volt a tél is!
Szevasz Iborli testvérem. Igen, szoktam hallgatni én is a horvát útinfót , de arról nem tudok, hogy az olasz nyelvűt megszüntették. Pedig naponta elolvasok 6-8 horvát lapot is, de ezzel a hírrel nem találkoztam sehol sem. Beütöttem a keresőbe a Hak informacije na talijanskom jeziku és ott is végig jelöli, hogy működik a szolgáltatás ezen a nyelven. Egy helyen találtam utalást, kizárólag az olasz nyelvre vonatkozóan, a Hr-2 "drugi" és a Radio Dalmacija meg a Katolički radio. Érdekes lenne, hogy miért szűnt meg az olasz nyelvű szolgáltatás, hiszen ebben a hónapban rohanják le a talijánok az Adriát. Ami a tűzeseteket illeti , ez külön fejezetet érdemelne itt a fórumon, de ennek kitárgyalása erősen politikai téma lenne, amit nem hiszem, hogy szívesen fogadna a fórum olvasó tábora. Ami tény, a szerb sajtó kárörvend a horvát tűzesetek kapcsán és tény, hogy azok akiket most rajtakaptak Dalmáciában és letartóztatták őket, szerb nemzetiségűek és van köztük szerb állampolgár is. Az ebben a témában megjelent hozzászólások mind azt bizonyítják, hogy izzik a gyűlölet mind a két fél részéről a zsarátnok alatt.
Igen, ez a mentalitás erősen ismerős a terrortámadás gyanús attakok utáni azonnali reakciókkal, amik élből, minden vizsgálat/ismeret nélkül, mintegy előre cáfolják a támadás terrorista voltát, aztán kiderül, ami kiderül...
Igazából egy teljesen banális kérdésre várnék választ, kedves Emoj, amennyiben van vmi infód róla.
Ez pedig az a borzasztóan fontos kérdés, hogy az előző évek gyakorlatától eltérően idén elmaradt a HAK drugi programon óra harmincas hírek utáni útinformjának olasz nyelvű verziója.
Június 15-től, mint rendesen, a horvát nyelvű közlekedési híreket követően angolul és németül is elmondták (ha nem is olyan részletesem, mint horvátul) a traffic infot, de augusztus 1-től, minden olasz szabadságra indulásától, ez olasz nyelven elmaradt. Vajh miért? :)
Évek óta október elején (is) megyek Horvátország déli részeire, vagy Montenegróba kirándulni, főleg város, vagy tájnézésre.
Nincs nagy forróság, nincs tömeg, de a szolgáltatások még teljes gőzzel működnek.
A tenger ilyenkor még kitűnő, 22-23 fokos, tehát, ha valaki a vénasszonyok nyarában akar nyaralni a délebbi területek még egészen jók ebből a szempontból is.
A horvát lapok és a tv is bemutatott egy érdekes dolgot a tűz kapcsán. Egy helyi tűzoltó parancsnok állítja, hogy az egyszerre több helyen fellobbanó tüzek szándékos gyújtogatás nyomait viseli. Bemutatott egy nagyobb méretű üveg ampullát, mely dugójából kiáll két műanyag szál, benne egy hengeres papír, az üvegben foszfor található. A belügyminiszter ezt kapásból megcáfolta, mondván, hogy ez egy közönséges gyerek játék. De azért letartóztattak vagy tíz "csókát" a benkováci környéken , gyújtogatás gyanújával.
Ma reggel és délelőtt itt Orebicben hatalmas "jaka bura" volt, de már minden rendben, csodajó az idő. A tűzoltók készenlétben, miden magaslaton önkéntesek figyelik az erdőket, mindegyiknél kézi oltó készülék van.
Évek óta főszezonban nyaralunk, de nem tudom tulajdonképpen meddig használható Horvátország nyaralás céljából(fürdés) ??? Szeptember,október??? Már bocsi a kérdésért, de érdekelnének a tapasztalatok, egy esetleges hosszúhétvégés visszatérés okán. Köszi !!
Augusztus utolsó hetében megyünk nyaralni,úticél Crikvenica.27-én indulunk.Kinek mi a tapasztalata,autópálya,és az átkelők forgalma mekkora vajon ilyenkor?Mikor érdemes indulni?
Crikvenicai strandokon vannak tengerisünök?Kislányom a medúzáktól is parázik.
Az infó mindig jól jön, főleg annak akinek nincs...
A pár km kerülőt úgy értem, hogy a horvát oldalon megtett út valamivel több... A bosnyák oldalon inkább kihagynám a kis utakat, vagy az általam nem ismert helyeket...
Az autópályát a kérdező akarta kizárni, én a nagy lejtmenetet tettem ki az egyenletből, de nem vagyok szakértő...
A határátkelő forgalmát személy szerint sehogyan nem tudom előre megmondani, nem bújom a fórumokat ez tény, de ha ez segít, akkor majd ezután fogom...
Szerencsére teljesen jól vannak. Minden "egyben" eltelt újabb nap az öröm. Pont ma volt meg a 29. hét. Most a 30. a cél. Amitől folyamatosan tartok, azok a többi "hölgyemény" a kórteremben. 5-en vannak egy szobában, ebből kettőnek valami vírusos betegség miatt van veszélyben a terhessége (nem kell mondani, rettegek, hogy esetleg megfertőzik), ebből az egyik (hogy is mondjam) igénytelen (nem igazán szeret fürdeni, kezet mosni, stb)...ezekkel kell azonos fürdőt, WC-t stb használni. Nálunk "csak" burok repedés van. Napi szinten nézik a magzatvíz mennyiségét, illetve hetente kétszer a crp értéket (gyulladásra utaló)...nos ezek mellett ez utóbbi eléggé kényes téma. Legjobb esetben megyünk a 34. hétig, akkor mindenképpen meg kell születnie és utána közel addig kórházban kell hagynunk (persze folyamatosan látogathatjuk) amikorra elvileg születnie kellene (azaz közel másfél hónapig)...szóval mindenképpen gáz.
Teljesen jogosak a negatívumok. Legközelebb (ha megyünk) én sem Karbuni-t tervezem. Annak idején is véletlenül mentünk oda, mindamellett a mai napig nem bánom. Tökéletes pihenésünk volt. Már 9-10 között ágyban voltunk, reggel úsztunk, utána reggeli, strand, bevásárlás, étterem és vissza...és újra. Tényleg teljesen kipihenten és ráncok kisimulva jöttünk haza.
Persze elmentünk Dubrovnik-ba, illetve Mljet-re is, de a két hétbe belefért...ja és 80e huf volt kettő hétre a szállás (új épület, tényleg nagyon tiszta, tengerre néző terasz...stb).
lehet, de nem ajánlom. A héten kétszer mentem oda-vissza, 8 fizetőkapu, egy hídpénz, 3x próbáltak átb@szni... igaz, nem sokkal. kubában adnak vissza legtöbbször.
"akkor Metkovic határátkelő a tuti. Ott van még benzinkút a horvát oldalon, ami boszniai :) ... Csak pár km-t kell majd északi irányban visszafele gurulni Makarska-ig."
Hát Makarskára Metkovic jó nagy kerülő, nem pár kilométer, egyáltalán nem tuti, nem javasolnám (pláne a hosszú várakozás miatt, simán lehet 2 órát várni a határon). Ha már valaki Mosztárig lejött, akkor onnan Citluk-Bijaca felé a horvát A1 autópálya, majd a Baska Vodai (Rastovac) alagút a legcélszerűbb.
"A határon állás az lehet 10 perc, de lehet két óra is, ezt előre nem lehet megmondani. Mi lefelé a horvát, boszniai határon kb két órát álltunk, visszafelé 10 percet..."
A bosnyák fórumon sok infót osztottunk meg, hogyan lehet kikerülni a várakozást a határon. Fél óránál többet soha nem szoktam várni.
Metkovic helyett Gabela Polje vagy ha észak fél megy valaki akkor Bijaca, esetleg dél felé Cepikuce. Gradiska helyett meg Jasenovac stb.
Úgy emlékszem végig lehet menni rajta autóval Potirnáig, de úgy rémlik, hogy a Potirnai útelágazásnál kint van a bringaút tábla, tehát elvileg nem lehetne rajta autóval közlekedni. Zaglavnál nem tudom, hogy van-e kint tábla. A helyi telek tulajdonosok viszont biztos, hogy használják autóval.
Karbuni-ról vissza kell menni Blato irányába, a szeméttelepnél (áááááá) rövidíteni lehet, és kocsival egészen az adott öbölig le lehet menni. Potirna tengerparti részén az utolsó ház utáni murvás út szélén nyugodtan lehet parkolni, strand kb 20m.
Én Prizbáról Grscica érintésével a parton végig a murvás úton Karbuni melletti Zaglav öbölig jutottam. Nem tudod, onnan visz tovább Potirnáig, vagy csak bringás út?
A parkolási gondokról szerintem találsz infót a neten.
A völgy gyönyörű, az utak jók, ha nagy a forgalom, akkor lassabb lesz a tempó.
Tankolás:
Szinte bárhol, a mosdók inkább a problémásak. Vannak nagyobb kutak, ahol vannak kiülős helyek...
Két éve jól számították az Euro-t de a kártya is működött. Szerintem azért legyen ottani valuta is.
A határon állás az lehet 10 perc, de lehet két óra is, ezt előre nem lehet megmondani. Mi lefelé a horvát, boszniai határon kb két órát álltunk, visszafelé 10 percet...
Trafipax bárhol lehet, engem még nem állított meg rendőr, apósomnak már volt dolga velük, ő rendszeresen jár arra Pécsről indulva.
A fennsík Makarska előtt érdekes látvány. Ha nem akartok nagyot gurulni lefelé, meredek hegymenetben, akkor Metkovic határátkelő a tuti. Ott van még benzinkút a horvát oldalon, ami boszniai :) ... Csak pár km-t kell majd északi irányban visszafele gurulni Makarska-ig.
Ezt az utat motorral és kocsival is megtettem már, nem volt gondom, mindent meg lehetett találni, minden rendben volt...
Karbuni-t véletlenül választottuk. Mindenképpen a sziget nyugati végét céloztuk meg és találtunk Karbuni-n egy jó szállást (az egyik legjobb eddig Horvátországban kivett apartmanok közül, pedig előre foglaltunk). Az épített part nekem nem tetszik ... az apartmanháznak ilyen volt. Úszásra tökéletesen alkalmas nekem, de én az Adrián a természetes strandokat szeretem. Augusztus vége, szeptember elején voltunk két hetet. A település kihalt volt. Az egyetlen bolt bezárt. Vela Luka-n bármelyik étteremben bármennyien mehettünk volna. Talán Prizba és Korcula város volt kicsit nyüzsgő. Összeségében nekem nagyon bejött, de legközelebb főszezonban tervezek, ha megyünk.
Sziasztok! Nem tudja valaki véletlenül, mikor nyit Baska-n a Vela Plaza Strand, azaz mikortól lehet napágyakat és napernyőt bérelni? Elég korán érkezünk meg szombaton, és egyből strandolás lenne a terv, amíg el nem tudjuk foglalni a szállást:) Előre is köszönöm a segítséget.
Holnap egy rövid kirándulásra utazunk a Plivicei tavakhoz. Az lenne a kérdésem, hogy ott a büvékben lehet bankkártyával fizetni? Erről nem találtam infót sehol. Nizonytalan vagyok, hogy váltsak-e pénzt.
Szia! Köszönöm szépen a tippet. Egyelőre még nem voltunk, úgy gondoltam ha lenne egy felhősebb, hűvösebb nap, akkor mennénk, de szép napsütéses jó meleg idő van mióta itt vagyunk. Így aztán marad a strandolás. Tegnap átautóztunk Murter szigetre, Podvrske beachre, csodálatos, elképesztően szép ott a víz!
Érdekesség, hogy Dubrovnik július havi átlaga 22,2 C, , ennél 5,9 C fokkal magasabb volt az idén, ami 26,1 C fokot jelent, mint július havi középhőmérseklet. Ez nagyjából Tel-Aviv (Izrael) időjárási jellemzőinek felel meg. Ezek után nem csoda a folyamatos erdőtüzek sorozata, ami várhatóan az elkövetkezendő hetekben is aktuális lesz.
Potirna (Google Maps-en Nova öbölként jelölve) nyugati végén közvetlenül. Nagyon jó kis strandolós hely. Karbuni-ról mindig oda jártunk át, az apartmannál, ahol laktunk max reggeli/és vagy esti úszás volt.
Segítséget kérnék a Szegedről Makarskára történő, horvát autópályát sok év után végre elkerülő útvonal megtervezéséhez. Szombat hajnali indulásban gondolkodom, Neretva-völgy, Mostar, esetleg Medjugorje rövid megtekintése már világosban a tervek közt, ha belefér. Nem tudom jól megbecsülni az adott időpontokban a várható határátkelési időket, továbbá 1-2 megállás civilizált mosdóval, és esetleg kávé üdítő, boszniai tankolási lehetőséggel jó lenne.
Mi rendszeresen a Bosanska Gradiska-Banja Luka-Jajce-Bugojno-Kupres-Tomislavgrad-Arzano útvonalat használjuk. Igaz mi mindig a Makarska-i Riviérát célozzuk meg. Ez az út nekem bejön, bár korábban volt egy másik javasolt útvonal, azt tervezem legközelebb kipróbálni. Lehet haladni, szép a táj.
Igaz elég korán érekeztünk (talán 8-9 között), de lehetett még találni helyet kényelmesen. Ha jól emlékszem 6 kuna volt óránként. Ez közvetlenül a buszpályaudvar és a piac mellett van, az Óváros széle 5 perc séta.
Ez egy hatalmas terület, biztosan van hely mindig. Itt néhány évvel ezelőtt 20 kuna volt a napijegy. Innen talán 20 perc besétálni az Óvárosba, de végig vízparton mész, szóval nem vészes (mi babakocsit toltunk itt anno).
Itt az volt, hogy a hajót gyorsabban vitte a szél, mint ahogy a mókus tudott úszni (gondolom nem volt lehorgonyozva a hejó, mert akkor vissza tudott volna úszni a hajóig). Itt sem az áramlattal volt a gond, hanem a széllel.
Amit te keresel, az a rip current. De az Adrián ilyent ne keress, mert nincs. Az ár-apály okozta áramlatok is kicsik. Ami áramlat van, azt simán leúszod.
Valóban a szél viszont komoly veszély. Felfújható bizbasszal csak a part mellett szabad lenni és figyelni kell, hogy pl. a délutáni szeles idő nehogy kint érjen a vízen. Láttam már pár csúnya küzdelmet a széllel. Nagyon meg tudod szívni, van, hogy esélytelen visszamenni a partra egy gumicsónakkal, pláne egy gumimatraccal. (ha a szélirány olyan, akkor elvisz Olaszországba, nem csak annyi lesz a gondod, hogy csak arrébb tudsz visszamenni a partra és nem oda ahonnan indultál.)
Egyébként a rip currenttel sincs semmi gond az óceánpartokon. Keresztbe kell úszni az áramlatra merőlegesen, és 200 m-rel arrébb már ki tudsz menni a partra. Csak nem szabad küzdeni vele, és szembe úszni, mert akkor véged.
Az elmúlt hét szombatján Vis partjainál a viharos szélben, egy kis vitorlás vitorlarúdja belelökte a tulajdonost a tengerbe. Hiába dobta be a mentőmellényt a hajón lévő felesége, az áramlat és a hullámok elsodorták. Képtelen volt a hajóig visszaúszni. Az eredmény, még ma is keresik a mentők.
az Adria azért nem az Atlanti-Óceán :) Sokkal gyakoribb, hogy hirtelen feltámadó helyi szél miatt (legyen ez bora, jugó stb) kerülnek bajba turisták, nem feltétlen úszok, akár kisebb vitorlások, motorcsónakok is. Talán egy hete volt, hogy menteni kellett vitorlásokat, akik Olaszország felé sodródtak a viharos szél miatt az Észak-Adrián.
A tengeri balesetnek arról a fajtájáról hallottatok e már, illetve megtörtént e veletek hogy olyan távolra úsztatok be
a parttól h egy áramlat annyira besodort h nem bírtatok visszaúszni a partra és mentést kellett kérni, ill. megvárni egy arra járó hajót hogy felvegyen?
Kerestem az ilyen jellegű balesetekre a google-ban és itt is de érdemi találatot nem kaptam. Előfordulnak beúszós elsodródós balesetek a horvát tengerparton?
Épp Karbuninál mintha lenne szemben pár "menekülési" lehetőség :-) Én csak a Zaglav öbölig jutottam, gucsó hiányában :-( Grscica helyett aztán Blaton keresztül vissza - lehetőleg mindig más úton. Prizbán keresgéltem legelőször én is, de engem zavar /és ez most be is igazolódott este visszafelé/, hogy sétány helyett csak az autók között lehet gyalogosan közlekedni :-(
Persze, nagy részét nem láttam, csak végigautóztam, de korábbi emlékek azért már vannak a Korcula-Lumbarda-Racisce régióról, ezért volt kitűzve most a sziget egy másik "szelete". Olyan kedvelt strandok, mint Pupnatska luka is kimaradtak.... Majd egy következőn :-)
Igen, mindenkinek megvannak a saját szempontjai. Azért Prizbán a legtöbb háznak saját strandja van, és azok így egyáltalán nem zsúfoltak, mert csak a házban nyaralók használják. Én sem azt javasoltam, hogy a Priscapaci apartman-telepre menjen, hanem a Priscapaci apartmanok között nézzen körül.
Én pl. szeretem a nyílt vizet (ezért pl. Karbuni nekem annyire nem jön be), főleg, ha van néhány kisebb sziget, ahova át lehet menni. Ennek az a hátránya, hogy ha fúj a szél, akkor nem lehet ott fürödni. Ezért jó, ha van a közelben egy öböl, ahol szeles időben is lehet úszni egyet.
Kikötőben viszont nem szeretek fürödni (és Brna ilyen). Ha meg nagyobb város van a közelben, akkor be sem teszem a lábam a vízbe.
Viszont te még akkor nem láttad a sziget nagy részét. :)
Igen, láttam a képeidet, nagyon tetszetősek! :) Nos, a "városi" rendes strandok milyensége pont semennyire nem szempont, sosem fordulunk meg ezeken a helyeken, viszont az apartman saját strandja legyen szuper! Ezek a sziklás placcok a képeiden pont ideálisnak tűnnek! :)
Kéreznék én is :-) Van valakinek tapasztalata: kompon mennyire mérik az autók hosszát? Egy ismerős aggódik, hogy a biciktartó+bringák miatt /hossz/ növekszik a díj. De akkor ez autópályán is más kategóriát jelentene?
Amelyik többet kínál! :-) De hát valószínű mindegyik leginkább "csak" tengert, szigetekből kevesebbet /bár ne így lenne/. Nekem Vis még mindig fehér folt, viszont Korculáról autóval /komppal/ megvolt egy lastovói csodás nap - így tényleg körül lehetett nézni! Azért kiváncsian várom, melyik lett, hisz Visre egyszer nekem is át "kell" még jutnom - akármilyen módon, Hvarról :-)
Pag és Hvar között eltöltöttem /"kitöltöttem"/ rövid 4 napot Korculán, brnai szállással /szerintem azokat a nagyméretű képeimet Te máshol is láthatod :-) /
Felfedezésnek szántam Korcula nyugati felére, hosszabb nyaralásra nem tudom, melyiket választanám :-) Szerintem Nektek Brna tetszene! Prizbán az a "magyar telep" elég zsufi, a másik Prizba se fogott meg :-( /annál inkább Prizba és Karbuni között/.
A csúcspont persze a proizdi nap, meg a lastovoi kirándulás :-) Persze még odafelé megálltam Potomjében, visszafelé már nem, hisz Lastovoról is jófajta nedűkkel jöttem el :-) Zsazsi, kérdezz! /lehet máshol is :-) /
Brna nekem csak a bázis volt, mert mindig menni "kellett" :-) A falu előtti part szakasz tényleg nem annyira csábító, de a két szélen nagyon szép a sziklás rész /engem sajnos zavart a mély víz/. Prizba irányában van egy "dagonyás" öböl is.
Sajnos az északi oldal, így Prigradrica se fért bele a rövid időbe :-)
Sziasztok! Podgoraról indítanak hajókirándulást Vis szigetre vagy Korculára.Mivel csak egy hajóutat terveztünk be ti melyiket javasolnátok hogy arra fizessünk be?
Én két hete mentem arra, annyi különbséggel, hogy Capljinánál felmentem Bijacára, mert ott nem kell várni soha és onnan Ploce már csak 15 perc.
Asszonypajtás meg egy hete ment Gabela Poljén át, de akkor ott 52 autó volt előttük. Metkovicnál viszont 6 km-es sor volt, úgyhogy még az 52 autó volt a rövidebb. :(
A Prigradica nicket csak ideiglenesen használtam kb. 1,5 évig, ezért érdemes megnézned az ezzel a nickel írt hozzászólásaimat is.
Most csak röviden:
Az első Prigradica közepén van, de ahogy látod, nem közvetlenül a parton. Előtte az út nem forgalmas, ezzel nincs gond. Viszont a parton minding viszonylag sokan vannak (persze itt sohasem túl zsúfolt, de Korculai mértékkel nézve több itt az ember). Nem tudom, hogy vajon szoba is jár a medencéhez? Viszont itt minden közel van.
Naplovacot én szeretem, ez egy eldugottabb öböl, kb. fél óra séta Prigradica központja. Mellette hatalmas, gyönyörű villák épülnek, ez lesz az egyik legmenőbb hely nemsokára. Nyáron nem lehet építkezni, úgyhogy nincs vele gond. Itt van a ház, amit kinéztél. Itt néhány emberen kívül biztos nem lesz senki a parton, ugyanakkor nem vagy túl messze mindentől.
Dancát felejtsd el, hacsak nem akarsz Ronbinsonosat játszani. Az sziget egyik legeldugottabb része.
Brnát személy szerint nem kedvelem. Ez egy zárt öböl, olyan, mint egy kikötő. A nyíltabb részei többé kevésbé OK, de elég vegyesek a házak. Van ott egy nagy hotel oszt ennyi.
Gradina egy semmi (közvetlenül Vela Luka környékén nem nagyon van jó hely). Az is leginkább csak egy horgonyzóhely.
A déli oldalon Nova jó lehet, de elég messze van mindentől. Hasonló helyek ott a Tri Porte, Tri Luke, vagy a Karbuni parszakasz. Sokan imádják ezeket.
Van akinek Zavalatica is bejön, nekem az is olyan egy kicsit, mint Brna. De legalább Zavalaticán vagy egy jó öböl (igaz hideg a vize), a Zitna.
Prizba, vagy azon belül Priscapac biztos jó választás, főleg, ha a víz felől találsz apartmant. Ha ott találsz jó áron, nem fogod megbánni.
Ezt most mondjuk kihagyhattad volna. :) Ennyit nem ér a fórum népe, hogy még a mentős szolgáltatásokról tapasztalatot szerezz nekik. :)
Örülök, hogy nem lett nagyobb baj. Ebből az a tanulság, hogy ha már megérkezik az ember, akkor le köll ülni, bontani egy hideg sört és nézni a tengert. A többi ráér.
Az EU-s kártya tényleg jó. Én már jópárszor igénybe vettem. pl. legutóbb 2 hete egyre erősödő fogfájással indultam útnak. Mire leértem, már nem volt elég a pálinka :), kellett valami erősebb fájdalomcsillapítás, hogy kibírjam a nyaralás végéig.
De jártam már úgy is, hogy kertészkedés közben belement valami a szemembe, és jól begyulladt. Muszáj volt felíratnom valamit, hogy egyáltalán haza tudjak vezetni. Azért 12 órás út fél szemmel nem lett volna vicces.
Szombat reggel eső, ma hajnalban kaptunk egy kis borát. Víz megkeverve, visszahült kb. 3-4 fokot. Idő most szuper, elvileg ilyen is marad és szép lassan visszamelegszik a víz. ( Pag sziget )
Két héttel ezelőtt nyaraltunk Korculán,bejártuk a szigetet.Én mindegyik helyet javasolnám neked,mert csendes kis települések,nincs zsúfoltság.Nekem Prizba tetszik legjobban,gyönyörű tiszta a tenger,az apartmonoktól közvetlen le tudsz menni a tengerhez,ugyan mély a víz,általában létráról lehet bemenni a vízbe.
A település szélén van egy magyar érdekeltségű apartmanszálló,a Hotel Priscapac,ott lehet búvárkodni,és egyéb lehetőségek vannak.
Brna is egy csendes kis település,viszont az ottani strand nem igazán jó.
A tapasztalat azt mondatja velem, hogy Samac átkelőnél gyorsabb a kilépés Brodhoz képest. A szebb útvonal Banja Luka és Bugojno között vár rád. De Zenica és Travnik felé sem rossz, hiszen úgyis Bugojno-nál érsz ki.
tudom, sokaknak még az idei nyaralás aktuális, de én már a következőt keresgélem... :)
Korcula szakik, és kiemelten Prigradica, kérlek mondjatok véleményt pár esélyes szállásról.
Szuper part menti szállásokat találtam több településen, de mivel egy röpke Korcula városi kiránduláson túl nem ismerem a szigetet, nem tudom, melyik lenne jobb választás. Amit kedvelünk, a néptelenebb, saját strandok (a rögtön mély víz nem baj, sőt), sznorkelezési lehetőséggel, kis központ pár étteremmel, bárral nem árt, ha hajóbérlési lehetőség lenne az meg maga a tökély... :)
Mit gondoltok, Brna, Prigradica vagy Prizba? Esetleg a Vela Luka környéki öblökben lévő házak ajánlatosak? (Gradina, Nova öblök? ott is láttam jókat, de Gradinára rákeresve Prigradica nem túl jó véleménnyel volt pl....)
Csak óvatosan! Figyeljetek egymásra! Jó nyaralást!
Pár napja említettük a TB kártya és/vagy a biztosítás szükségességét.
Különben kitöltöttem, amit ki kellett, mellékeltem, amit kért a biztosító (AXA) és néhány napra rá megkaptam a határozatot, hogy utalják az orvosi számla összegét.
Kis cimletu eur, de csak papirpenzt fogadnak el! Tehat "no metal!" Ertelemszeruen nem itt kell felvaltani az otven meg szaz eurost:) Erre erdemes figyelni. ( a palyadij fizetesrol beszelek)
Nem tudom, hogy honnan indultok, de, ha nem nagy kitérő, akkor Barcsnál menjetek át a magyar határon és a belinkelt térképen jelzett útvonalon menjetek Trogirba.
Ezt az utat számos alkalommal megjártam. Gyér forgalom van, lehet haladni is és szép tájak vannak.
Konvertibilis márkát ne váltsál sokat, vigyél kis címletű eurót, mert szinte mindenhol beváltják az eurót, igaz márkát kapsz vissza. Használhatsz (pl tankolásnál) bankkártyát is. Volt már olyan, hogy márka nélkül keltem át Bosznián és semmi gondom nem volt.
Az eurós fizetés előtt azért kérdezd meg: "Moe platiti sa eurom" (lehet-e fizetni euróval) :)
Majdnem megnyithattam a "Horvátország mentőautóval" topikot, de remelem másnak nem lesz rá szükség. Senki ne akarjon lakókocsit tologatni, meg pakolni 42 fok melegben, úgy hogy majd eszek, ha elkészülünk. Vércukor le - black out - mentő - infúzió - happy end. Mindez két őrás nyaraláskiesést okozott. Csak másnap rnedeztük be a kemping helyet. Uniós TB kártya legyen mindenkinél. A mentős azonnal kerdezte, hogy van-e biztosításom. Volt, de a TB kártya is elegendő volt ez esetben, de ha nagyobb lett volna a gond, csak az utazási biztosítás hozott volna haza, mert a feleségem nem tud vezetni.
csütörtökön jöttem le a Gradiska -Jajca útvonalon, tökéletes. Pénteken reggel Gabela Poljenel jöttem át senki nem volt előttem, meg az okmányokat se kellett mutatn, csak intettek.
Segítséget kérnék olyanoktól akik rendszeresen Bosznián át utaznak. Majd 50 oldalt visszaolvastam, így már teljesen tanácstalan vagyok. :)
Úgy alakult - gépkocsi csere miatt -, hogy az autópályázást ki kell hagynunk. Legjobb megoldásnak az látszik, hogy Bosznián keresztül jutunk le Trogirba. Udvarnál tervezem a Horvát átlépést és Kamenskonál a Bosnyák kilépést.
Milyen útvonalat javasoltok? Az idő, másodlagos tényező, mivel terepjáróval megyünk, aminek az utazó sebessége 100-110 km/h. A sebesség miatt lesz idő nézelődni, így a látvány remélem majd kárpótol mindent.
Az iGo és a GoogleMap is más-más útvonalat javasol. Szeretném megtalálni a kompromisszumot a legrövidebb út és a leglátványosabb között.
Még egy kérdésem lenne: Mi az az összeg Márkában amit javasoltok váltani, hogy gondtalan legyen az átjutás?
igen, ez is fizetős. Van beljebb is parkoló, a kikötői benzinkútnál és az előtt jobbra a téren, de vagy korán kell érkezned, vagy nagy szerencse kell helyet találni.
Ugye a Roamint miatt sokak lehet nem élnek horvát SIM-es lehetőséggel én mégis használom még mindig. A VIPNET-nél történt egy "negatív" változás amire szeretnél felhívni a figyelmet. Ha valaki a heti opcióról napira vált pl. 14:33-kor akkor a következő nap vagyis minden nap 14:33-kor küldeni kell a 13220 számra a DAILY szavas SMS-t. Mert ha nem akkor átvált adatforgalmi alapra és szippantja le az egyenleget. A korábbi években nem volt erre szükség, minden nap ameddig volt keret vagy le nem lett mondva a napi funkciót automatikusan használta.
Ez egy csalódás volt a több éves gondtalan működés után.
Sibenik-ben tudtok adni tippet parkolásra ahonnan közel a belváros (kisgyerekkel megyünk, így nem mindegy mennyit kell gyalogolni), illetve nem kerül nagyon sokba? Katedrális, Városháza, Teknősös kút, Erőd, esetleg van valami "titkos" tipp még hogy mit nézzünk meg?
Illetve Pirovac-ról milyen kirándulást javasolnátok még? Köszi!
Az itthon "bérelt" ENC-s dobozzal pont ugyanannyiba kerül, mintha a kapuknál fizetne az ember. Nekik azért éri meg, mert a kártyáról olyan 20-21 %-kal kevesebbet vonnak le (azaz ennyi a "bérleti" díj)
Ha valaki vesz ilyen kütyüt, akkor ennyivel olcsóbban tud utazni a gyors kapun áthaladás mellett. Csak az egyszeri ára nem tisztázott még számomra...
Köszönöm szépen. Néztem az oldalukat, elég régen frissült. De ha tudod, hogy konkrétan foglalkoznak ilyesfajta társítással is, akkor írok nekik egy privit.
Régi vágyam egy vitorlás túra az Adrián, de az ismerőseim közül nem hajózik senki. Nincs ötletetek, hogy hogyan lehetne betársulni esetleg valakikhez???
jajjisteneeem! Sok hülyeséget beszélnek az emberek.
Oszt hogyan lesz az erdőből építési telek? Nem attól erdő egy terület, mert fák vannak rajta, hanem mert a földhivatali besorolása "erdő". Teljesen mindegy, hogy van rajta fa, vagy nincs.
Attól, hogy a területről eltűnik a fa, attól még erdő marad, nem változik meg a besorolása.
Átminősíteni építési telekké meg fával, és fa nélkül is át lehet. Elvileg. A gyakorlatban viszont nagyon nehéz. Itthon gyakorlatilag lehetetlen. Ami erdő volt, az erdő is marad.
A horvátoknál valószínűleg helyben persze meg tudják "oldani" az átminősítést, de ez egy másik történet, ehhez nem kell felgyújtani az erdőt.
Gazdagok meg leginkább a part menti 70 m-es sávban szeretnek építkezni, nem pedig a hegyomlásban.
Ez pletyka. Kis fantáziával jobbakat is ki lehet találni. ( Csak gondold el, hogy ha neked kellene megszervezned egy ilyen erdő gyújtogatást vajon kiben bíznál meg annyira ismeretlenül, hogy aztán életed végéig függőben maradj tőle.)
pontosan. aki e enge egyszer utazik, annak nyilvan nem eri meg megvenni egy ilyen kutyut. habar nem tudom mennyibe kerul. viszont cserebe szeled a vajat. lucskonal felfele egy teherauto direkt elallfa az utat, hogy le tudjak kanyarodni. amint ez sikerult, azon al abszolvaltam a kaput.
a Novalján található Plodine egy normális, nagy szupermarket kielégítő kínálattal? (a kérdésem arra irányul, hogy a hetes nagybevásárlást elég ott megejteni vagy mindenképpen útközben kellene keresni valamit)
Sajnos, én is ezt tapasztalom, hogy egyre romlik a helyzet.
Barátnőmék pár év után visszamentek Lovistere, mert ott találtak egy gyönyörű öblöt, de idén már messze nem volt olyan gazdag az élővilága.
Lokrum se az az "akvárium", ami volt 90-ben, amikor először jártam ott. Néhány évvel ezelőtt Lopud kavicsos strandján nézelődtem a víz alatt egy igazán jót; szépséges tengeri csillagok, stb... illetve Saplunárán a laguna sziklás bejáratánál.
Ezért mertem megkérdezni, hogy a szárazföldön Sibenik és Omis környéken tud-e valaki egy "gazdagabb" öblöt. Ősszel megyek kollégákkal, akik még nem "búvárkodtak" sehol és a hivatalos programok után szeretnék mutatni nekik valami szépet, de annyi időnk nem lesz, hogy szigetekre menjünk.
Az ENC kütyüt általában nem azért veszik/bérlik az utazók mert attól olcsóbb lesz a le, és a visszaút, hanem a várakozás, és sorbaállás nélküli gondtalan utazásért.
Fogalmam sincs mennyibe került volna fizetőkapuknál sorbaállásokkal az oda-vissza út, nekem a sorban állások kikerülése "minden pénz megért", az ENC-doboz pedig ezt jelentette.
Hát barátom, a Vörös tenger. Hihetetlen mértékben visszaszorult a part melletti élővilág, esetleg a mélyebb területeken, vizeken találni, de ott a merülés nem gyerekjáték.
Persze halak ez-az van, csak mégse az a paradicsomi állapot, amit keresünk.
20 éve 5 szemetesbe csomagolt ezernyi kincset hoztak haza a gyermekeim. Manapság part mellett alig találni valamit.
Pag szigeti helyzet : levegő 35 C, víz 26 C, enyhe jugó. Hajnali 3.00 órás indulással 6 óra volt az út. Letenyén 2 autó volt előttünk 5.00-kor. Lucko 2 perc 6.30-kor.
Megértettem, elolvastam a honlapon lévő leírást. Szóval nem bérleti díjat kell fizetni a kütyü után, hanem a huszonegy százalék kedvezménynek megfelelő összeget kapja meg a cég a használat után.
Tulajdonképpen lehet azt mondani, hogy mindenki jól jár ezzel a konstrukcióval...
en az iden mar bereltem az enc kutyut. nagyon kenyelmes, gyors. ugyanannyiba kerül, mintha kp-val fizetned a dijat. a honlapon bejelolod hova mesz, es kiszamolja a dijat. nem gaz, ha nincs rajta a celteruleted, kb a kozelebe lojel. amikor atveszed a kutyut, kifizeted a szamitott dijat. amikor leadod, vagy fizetsz ra a tulhasznalatert, vagy visszakapod a kulonbozetet, ha kevesebbet hasznaltad. en speci visszakaptam kb 1500 penzt.
Na én ebből a választási lehetőségből nem tudom, hova álljak. Ilyen feliratokat láttam csak eddig, semmi utalást a kártyás lehetőségre.:-) A nyíl számomra a kp-s fizetést jelenti alapban.:-)
"Dudsz fizetni a kapuknál kp., kártya, odaadod a jeggyel együtt kiírja a kijelzőre, hogy mennyi. Lehúzza visszaadja aztán mehetsz. Pin nem kell. Tankoláskor sem."
Most jut eszembe. Itthon mindig kéri a PIN-t, kivéva ha "paypass" érintős a tranzakció és 5000 alatti az összeg. De visszagondolva, mintha horvátországi tankolásaimkor valóban nem kérték volna. Ez lehetséges?
Eddig úgy van, hogy hétfőn megyünk és vasárnap jövünk vissza.
Igazából a kártyás fizetés technikai részére lettem volna kíváncsi, hogy mindegyik kapunál van-e erre lehetőség és milyen feliratú kaput válasszak hozzá, mert eddig csak ENC feliratot láttam a normáltól kaputól eltérőt. Nem szeretném, ha mögöttem 28 autós dudálna és szitkozódni, milyen szerencsétlen voltam, hogy rossz sorba álltam. Szégyenlem, de eddig mindig kp fizettünk és sosem figyeltem meg milyen lehetőségek vannak még.
Ne izgulj a fizetés miatt,kártyával pár másodperc.Inkább a várakozás kiszámíthatatlan.Melyik nap mentek?
Mi pl.hétfő hajnalban értünk Luckohoz,két autó volt előttünk.Visszafelé szerda délután értünk a kapuhoz,szintén pár autó volt előttünk.Szóval zökkenőmentes volt.Tapasztalatom szerint jobb hétközben utazni,elkerülhettőbb a dugó,várakozás.
Ugyan augusztus a legzsúfoltabb hónap.Számolni kell ilyenkor minden eshetőséggel!
Hat lefel sv helena nincs kulon. De ott azert messze nincs olyan sor. Kiallod es fizetsz kartyaval.
Luckonal a cetliert ha belegebedsz is kivatod a sort. Lehajtasnal meg oszlik a tomeg nincs para.
A vasarnap nem garancia. Mi oda es vissza hetkozbap is besz@ptuk. Es haza is marha nagy sor volt luckonal. Szoval inkabb kavezz egy kuton az utolso lipabol ;-)
Értem és köszönöm az infót, de lefelé fontosabb lenne a kártyás fizetés. Abban az irányban tudsz esetleg infót? (Visszafelé biztos marad pénz, nem szoktuk az utolsó fillért (lipát, bocs) is elkölteni, nem szeretek pénz nélkül utazni. Akkor elköltjük pályadíjra.) Mivel vasárnap jövünk vissza, amúgy sem lenne tragédia ha a kp-s sorba tévednénk. Lefelé nem lesz aprónk és közvetlen a kapu előtt nem szeretnék szerencsétlenkedni.:-)
Szakvélemény: Ha nem hoztad haza 100 Ft-ért a kocsit akkor nem károsítottad meg a Lidl-t. Ha megtetted, akkor sem a Szlovák népgazdaságot károsítottad volna meg :)
Egyébként szerintem elégséges ha mi megtudjuk különböztetni a fémpénzeket egymástól.
Köszönöm a tanácsokat bankkártya ügyben. Azért vagyok kicsit tanácstalan, mert nem emlékszem "no cash" feliratú kapukra. Vagy sima személykocsi jelzéseket szoktam látni, vagy ENC feliratot. Szeretném kerülni a készpénzes sorbanállást (persze azon ok mellett, hogy nem lesz nálam apró, most nem maradt tavalyról :-) )
Olvastam, hogy "no cash" kaput kell keresni bankkártyás fizetéshez. Na pont azt nem találom. Ha odaadom a kártyát akkor persze nem kell PIN, azt csak paypassnál kérik 5000 ft felett, ami ugye itt is felette lesz a 200 Kunás szakaszt tekintve.
Jut eszembe. Ha netán rossz összegt számol egy ilyen "kapuk őre" akkor hova lehet menni reklamálni? Van valami bódé a fizetőkapu után jobbra a megállókban? (Még sosem figyeltem, csak bedobtam a visszajárót a tartóba. Mindig később jöttem rá, hogy átvertek.)
Kérnék egy szakvéleményt arról, hogy amikor Párkányban vásárolni voltunk, akkor a LIDL áruháznál lévő bevásárlókocsiba az 1 eurós helyett 100 Ft-or érmét rakva károsítottam-e a Szlovák népgazdaságot?
Mert szemrebbenés nélkül elfogadta...
Ellenben a parkolóautomata nem fogadta el az 1 eurós érme helyett a 100 Ft-os érmét, mert azér' a szlovákok se teljesen hülyék.
Szóval nem újságcikkeket kellene a horvátoknak írnia a gaz magyarokról, hanem olyan automatákat alkalmazni, amelyek meg tudják különböztetni a fémpénzeket egymástól :-))
Nálam mondjuk abszolúth refereciapont. De természetesen mindenki maga válszat referenciát. De egyébként adtam Ormánsági referenciapontot is. Nem volt ebben semmi baxatás.
ausztrália mióta referencia az itt fórumozók részére? ausztrália 10 ezer km-re van horvátországtól és ezt most elsősorban nem földrajzi távolságra értem
na mindegy, látom, hogy ma nem tudtad becserkészni az asszonyt, mert mást is erősen baszogatsz, szóval hagyjuk a témát
Hadd kérdezzem meg, itthon rendben van az ilyesmi? Nyilván nem. Nem az a legnagyobb gond, hogy megírják-e horvát lapok, hanem, hogy a társadalmunk egy része ilyen emberekből áll. Nemcsak, hogy rutinszetűen csal, de a legkisebb lelkiismeretfurdalás, vagy szégyenérzet nélkül teszi ezt. Még dicsekszik is vele.
A Trogirban megszállóknak ajánlom a szomszédos Seget Donji strandját, a komp kikötőtől kezdődik, végig sétány, kb a felétől éttermek a sétány mindkét oldalán. Illetve Kastel Stari strandja is hasonló, a sétány este korzóvá válik. Nagyon hangulatos. A víz tiszta.
Tengeri cipő nem árt ha van, Seget Donji másik végénél sünök is vannak.
Az ilyen megoldások öregbítik nemzetünk hírnevét. Már cikkeztek is róla csak akkor parkolóórák kapcsán. Ezért kaptad a negatív véleményt, de gondolom már rájöttél magad is.
Dudsz fizetni a kapuknál kp., kártya, odaadod a jeggyel együtt kiírja a kijelzőre, hogy mennyi. Lehúzza visszaadja aztán mehetsz. Pin nem kell. Tankoláskor sem.
Van, ahol ki kell adnod a kezedbol. Es van, ahol bedugod es kikopi, hajthatsz is tovabb. Ahol elveszik, kapod a cetlit is, sosem vontak le tobbet az utdijnal.
Elvileg végig tudod használni, akár a Cash ablaknál, akár a kártyás ablaknál (ahol csak ENC-t jelöli, ott értelemszerűen nem).
Azért elvileg, mert kb. 1 hete Luckónál hazafelé nem fogadta el a kártyámat (előtte és utána is mindenhol tudtam vele fizetni, mint mindig). Szerencsére volt nálunk másik kártya, mert a No Cash résznél voltunk, ahol a készpénz nem opció.
Sziasztok! Idén szeretnék autópályadíjat bankkártyával fizetni. Mindenhol azt olvasom, hogy ki van építve a kártyás fizetés, tábla jelzi a fizetőkapunál a kártyás kaput (no cash), stb. Ennek ellenére márciusi képeken csak ENC feliratot látok a kapuknál. Kérem akinek van friss infója segítsen! Split-ig (Dugopolje) mennénk. Goricantól le lehet jutni végig kártyás fizetéssel? Paypass funkció is van, tehát csak odaérintem ahogy a boltokban? (bár asszem 5000 felett ott is kérnek PIN kódot) Kissé bizalmatlan vagyok, nem szeretném kiadnia kezemből a kártyát. (mondjuk megvan az oka, eddig alig volt olyan nyaralás, amikor ne akartak volna átvágni a visszajáróval! Mert ugye aprót nem lehet pénzváltóban venni, csak akkor volt amikor előző évből maradt. Köszönöm!
Igen ez így van. Meg az is igaz, hogy nincs pénzük a befejezésre. Meg az is igaz, hogy meleg a nyár, nincs kedvük (sőt tilos is építkezni a turistaszezon alatt). Meg az is igaz, hogy jó az úgy. Ez így mind egyszerre igaz.
Nincs összefüggés a gazdaság és rendezettség, tisztaság között.
Ez itt pl. az Ormánság, annak is a legszéle. Az egyik legszegényebb település az országban. Mégis végignézheted a Street view-val, hogy szinte minden porta rendezett. Az árokpart és az udvarok is végig nyírva vannak, nincs szinte egyetlen rendetlen udvar sem, nyugodtan benézhetsz mindenhova. (pedig ez egy sáros téli kép). Az, hogy szegénység van, látszik, és az hogy ez egy rendezett a falu, az is látszik.
Ez meg itt egy random kép Bp környékéről, Szigethalom, közvetlenül Bp mellett. De ilyent Bp-en belül is lehet találni. Ez kb. Bosznia szahabb északi része. A középső és déli részei Boszniának ennél sokkal rendezettebb. Ez meg itt Buda. hehe
A félkész házak rejtélyét én is évek öta próbálom megfejteni. Olyan mintha azt a gondolkodást takarná, hogy most eddig jutunk és majd 10-20 év múlva jön az emelet és a tető. Sok esetben ezek a torzók be is vannak pucolva/színezve. Viszont a második emeleti ajtó erkély nélkül erre nem magyarázat. Ilyet is láttam nem egyet.
Rohadtul mást látsz itt, mint Svájc/Németo./Ausztria stb. gazdag vidékein vagy bármelyik európai ország letisztult, gazdag és hagyományosan tiszta, gondozott, mintaszerű vidékein.
Menj fel a Szabadság hegyre például és azt fogod hinni, valami elképesztő gazdag nyugati helyen vagy. És tényleg... Haladj végig külvárosainkon, vidéken, kis településeken, istenhátamögötti kicsi falvaiban, de lehet el sem kell addig menned... Az isten óvjon, hogy "kihegyezett optikával" haladj itthon... csalódás ér, mert volt és van óriási fejlődés, de a szegénység és a nemtörődömség döbbenetes nyomait látni. A balkánon bárhol érnek meglepetések... A mesés Nápoly átvezető autópályáján, útban a pazar délnek, Sorrento-Amalfi és Capri felé, amit látsz az út mentén maga a döbbenet és a nyomor.
És ezek nem valami luxus-szálloda részei, hanem közterek, közparkok. Nincsen ekerítve, egyszerűen ilyen az utca (mint pl. a Feneketlen tó). Az emberek le tudnak menni kicsit fürödni, piknikezni. A parkban vannak grillezéshez (BBQ) sütők, ahova vagy be van készítve előre a fa tüzelő, vagy gázzal működik. Ingyen.
az eu-s kartya olyan ellatasra jogosit, amit az ottani lakos is megkap az ottani tb-tol. ha eltorod a labad, be fogjak ingyen gipszelni.
Be fogják ingyen gipszelni HA a helyi alap TB-vel rendelkező helyi állampolgárok is megkapják ezt a szolgáltatást!
De ha a helyieknek pl. vizitdíjat kell fizetni (fél Európában van ilyen!) akkor az EU kártyásoknak is ki kell ezt fizetni (BBP biztosítás megléte esetén nem kell fizetni), ha a helyiknek a felhasznált eszközöket (pl. sín) fizetni kell (negyed Európában van ilyen!) akkor az EU kártyásoknak is ki kell ezt fizetni (BBP biztosítás megléte esetén nem kell fizetni), stb. stb.
De a legszörnyűbb az, ha meghal valaki, akkor az EU kártyára kb. egy hétig vállalják a holttest tárolását, aztán odaadják a hozzátartozónak, csináljon vele, amit akar. Egy holttest külföldről történő hazaszállítása pedig vagyonokba kerül (BBP biztosításra ez is ingyenes).
Az EU-s kártya használata még nálunk Magyarországon is tökéletesen működik. A 30 éve Németországban élő sógornőm hazalátogatásakor simán tudja használni a körzeti orvosnál, ügyeleten, szakorvosnál. Sőt, használata sokkal zökkenőmentesebb, mint bármelyik utasbiztosító papírja. Ugyanis az EU-s kártya egyfajta (taj kártyaként) működik, amiért az azt kibocsátó állam vállal garanciát.
kihagytam egy fontos dolgot. ha nincs eu-s kartya, akkor a sima tb ala tartozo kezelesert is fizetni kell helyben, es csak utolag kapod vissza a penzt. ezert erdemes lennie.
tobbeknek. az eu-s kartya olyan ellatasra jogosit, amit az ottani lakos is megkap az ottani tb-tol. ha eltorod a labad, be fogjak ingyen gipszelni. ennyi. ha kulon biztositasod is van, akkor _akar_ a teljes nyaralas arat is visszateriti a biztosito.
Tudom, de a biztosítás több mindenre szól. Az eu-skártyát ráadásul a kocsiban (a kempingben) hagytam. Így csak személyit tudtam prezentálni a betegfelvételin.
Most egérrel a kezemben és ezzel a lehetőséggel, végigolvastam az általam "rejtjelezett"-nek minősített bejegyzésedet.
Az első, hogy bocsánat !
Úgy írod, ahogy akarod... amit leírtál, azért minden együttérzésem és teljes megértésem. Az általad leírtakat megismerve teljesen közömbös a hogyan, meg érteni azt is, hogy nem akartad vastag betüvel írni.
Nagyon nagyon sok szerencsét és sok örömöt a családodban!
Az idei horvátországi nyaralásunk keddre esett. Gondoltuk kedden megyünk, kedden jövünk. Csak arra nem gondoltunk, hogy ugyan az a kedd lesz. (2 hetet terveztünk.)
9:40-re megérkeztünk kedvenc kis családi kempingünkbe. Megszokott sátorhelyükkel és nagy szerettel fogadtak a házigazdák (mint máskor is!!). Az üdvözlés utáni első feladat a hütőbox hálózathozcsatlakoztatása a hűtés folytonosságának biztosítása végett. :-) No ekkor megcsúsztam és a beton virágágyás szélében, úgy sípcsontig több centi hosszan és jó mélyen felsértettem a bőrt és húst. 20 perc múlva már a sibeniki sűrgősségin voltam. A házigazda fia vitt be a saját autójukkal és intézte dolgokat a korházban. Párom nem tehetett mást a kutyával ott kellett maradnia a kempingben. Pikk-pakk mentek a dolgok, mint nálunk idehaza (itt érezzétek ki az iróniát!!!!). 14:45-kor hagytuk el a sürgősségit. Szerncsére törés nem volt, de kaptam néhány öltést és egy 790 kunás számlát. (Lehet fizetni bankkártyával.) Még jó, hogy minden évben kötünk biztosítást. Eddig a 15-20 év alatt nem használtuk ki egyszer sem. Most az első napon kellett. Amíg a kórház felé tartottunk fel is hívtam őket és elmondatam az esetet. Küldtek emilben nyomtatványt, amit majd ki kell tölteni és csatolni hozzá az orvosi jelentést és a számlát.
Visszaérve a kempingbe tudattuk a családdal, hogy mivel víz nem érheti a sebet és folyamatos kontrolra szorúl ezért sajnos inkább hazamegyünk. Átadtuk a nekik szánt ajándékainkat, kölcsönösen megsirattuk egymást és a rövidre sikeredett nyaralást, visszasegítették a hűtőboxot a kocsiba és fogadkozva, hogy jövőre újra jövünk és jöjjünk elindúltunk haza. Éjfél előtt pár perccel már itthon is voltunk. Ez volt idei, mindent egybevetve, 22 órás nyaralásunk története.
Köszönet a háziaknak a segítségért, a többi kempinglakónak, hogy addig pátyolgatták páromat.
Tehát legyen utasbiztosításotok, mert bármi megtörténhet!!!!
(Neten kötöttem. 5 perc. Nem a legalapabb, de kedvezményekkel kb 12.000,- forint volt 15 napra 2 főre.)
Pontosan, Peter es meg sokan masok is igy vondoljak mint Te, elony nelkul dragabban, felesleges palyazni. De van elony is a boszniai uton, a latvany es sok meglatogatni valo, piheno hely. Elvileg a palya mellett szol szamomra a biztonsag, a gyorsabb haladas meg az evtizedekig tarto kanyargas megutalasa, amiben vot szerencsem. ( nem panasz...) Manapsag mar ez a palyan levo biztonsag tenyleg az ejszakai utazasra igaz, nappal annyi a forgalom, a rutintalan/felelotlen, akinek az ido a vélt ellenfele... es ezek egyutt sok balesetet okoznak. Egy vicc a M1 es 7, az M5 Kiskunfelegyhazig egy savos volt a multkor, a szele kamionnal 90 km hosszan teli. De nem tud/mer mindenki ejjeli utban gondolkodni, hat en is valtogatom.
Idèn a nyaralás összekapcsolódik egy toszkánai barát meglátogatásával,így Riminiben vagyunk èppen. Pár ève itt isngymásba èrtek a napernyők,annyira,hogy anapot vagy az árnyèkot csak akkor tudtad követni,ha melletted lèvő szomszèdaid is hasonlóan cselekedtek.
Most az a szitu,hogy kènyelmes távolságot tartanak. Ennek ellenére nagyon hiányzik a kirstálytiszta poljicai víz.
És persze, korrekt, igen. De azért őt sem kell sajnálni, mert azért egy hét áránál többért ott van neki 2 fő 4 helyett. Kevesebb víz, nem kell fizetni az üdülőhelyi díjat 2 fő után (ez benne van az árban)! És a tengerpart foglaltságat latva biztos, hogy ki tudja adni még a második hetet..... Lehet, hogy még ő jár jól!! De tényleg korrekt, meg is köszöntem neki e-mailben.... Sőt ajándékot is vittek a gyerekek.
OK Persze, ezt tudom én is......... Nem is ezt vitatom. Hanem szeretnék neki segíteni esetleg kiadni a második hetet..... Ez egy szerencsétlen helyzet, mert 1 nap alatt nem találtunk senkit, aki el tudott volna menni. Aki ment volna beteg lett...
Nem előleget küldtetek hanem FOGLALÓT.(nagyon korrekt volt a szállásadó,mert akkor kellett volna csak a gyerekeket beengedni ha az egész apartmant kifizetik 2 hétre a kulcs átadásakor)
Rég írtam, nem nagyon volt időm. Pedig az idén már túl vagyok két osztálykiránduláson, Crikvenica Hotel ad Turres és Porec Lanterna apartman félpanzióval! Mindkettő remek volt.
Most viszont nagy problémám van. Már kora tavasszal lefoglaltam ezt az apartmant augusztus 5-től 14 éjszakára.
A fiam és három másik fiú mrnt volna. Az utolsó nap, tegnap két fiu lemondta az utazást. Nagy dilemma után elment a fiam es a barátja. Nem rég értek oda. Mondták a tulajnak, hogy csak 1 hétre maradnának, mert ez a helyzet. Én ertem, hogy nem volt boldog ettől. Rögtön lezárta az egyik szobát. És kért tőlük még 200 eurót, az előleg 220 euró volt. Most ott vannak 420 euróért ketten. És még nem is használhatják az egész apartmant...... A második hét nem érdekel eseleg valakit? Az 55 eurós ár szerintem nagyon baráti 4 főnek...
Megkockáztattam Metkovicot. Péntek reggel 8 körül Bosznia irányába 3 perc volt az átlépés. Viszont Horvátországba legalább 800 méteres sor várt bebocsátásra. Tehát a tenger felé egyértelműen Gabela lett volna a nyerő.
Ami meglepett az délután az Udvarnál történt 20 perces várakozás. Valakinek valami nem stimmelhetett a papírjaival, mert negyedik autó voltunk és előttem egy osztrák kisbusz állt, amitől nem nagyon láttam. 20 perc múlva valamelyik bódéból odajött egy magyar és egy horvát rendőr megnézték a személyinket és a magyar mondta, hogy kerüljem ki a kisbuszt és menjek isten hírével. Ahogy a tükörből láttam, a hátam mögöttiekkel is kikerültették az osztrákot.
Tegnap jöttünk haza két hetes Blace-i nyaralásunkból. Minden nagyon pöpec volt. (szállás a tavalyi így nem csalódhattunk) Az idő príma volt, bár a múlt hét eleji hidegfront széle oda is elért, de minden nap szikrázó napsütésünk volt.
Ami új tapasztalat volt, hogy legalábbis a Neretva delta környékén nagyon sok a civil autós rendőr. A metkovici Lidl parkolójában egy horvát bácsi rányitotta az ajtót egy szerb csodaautójára (valami tényleg szép Kia suv volt) és öt perc alatt ott termett egy ezüst Audi két egyenruhással. Mindjárt azzal kezdték az intézkedést, hogy mindkét felet megszondáztatták. A végét nem vártam meg, mert jött az asszony bepakoltunk és elhúztunk. Három nap múlva ugyanebben a parkolóban a kocsiban ülve vártam az asszonyra, amikor szép lassan egy szintén civil autó többször körbement a parkolón. Amikor előttem ment el akkor láttam, hogy egyenruhás rendőr ül benne. Úgyhogy kérem minden honfitársamat, hogy (úgy általában amúgy is) tartsuk be a szabályokat és akkor az erős rendőri jelenlét értünk van és nem ellenünk. :)
Ennek a fórumnak éppen az a célja, hogy akinek kérdése van, az kérdezhessen. Aki pedig tud, akar-örömmel, segítőkészen - az válaszol. Válaszolni nem kötelező.
nem az hogy felmérés készítéshez adatszolgáltatás..... amennyiben elégedetlen vagy a válaszadókkal, próbálkozz másik fórumon - nem feltétlenül a indexen!!!
A belinkelt oldal (horvát autóklub) által hivatkozott eredeti oldalon van naprakész horvátországi átlagár, ha kb. középre görgetsz. A legfrissebb a mai napi dátum:
Egy felmerest csinalok nehany orszag mostani benzinararol ezert kellett volna pontos adat. Az a tuti amit valaki latott es nem interneten van irva. Hr ben minden benzinkuton ugyanannyi az ar legalabbis regen igy volt.
Nyilvánvalóan a nyaralóknak különbözőek az anyagi helyzeteik, de szerintem ha már az ember elmegy nyaralni, jelen esetben a horvát tengerpartra, akkor nem hinném, hogy a pillanatnyi üzemanyagár sok jelentőséggel bírna.
Ugyanez érvényes az útdíjra is, nekem nem került 16 ezerbe ENC-vel, de ha több lett volna akkor is lementem volna a tengerpartra, még nem számoltam ki (nem is fogom) , hogy mennyi lett volna autópályán kapuknál fizetve kunában.
Koszi, csak tovabbra sincs eger a telomon/benazok, meg sose ertem most mi van? Arnyekban akarok mondani vmit? Itt minden a temahoz tartozik!!!:) Nyomjad vastag betukkel, mert nem latom! :):):)
Az ott is biztos, hogy a palyákon sokkal drágább az üzemanyag és hogy BosniábN pedig jóval olcsóbb. Aztan ahogy esik ugy puffan, beszelunk higy az autopalya milyen draga LETT, pedig mar az volt es nem is a szgk annyira, hanem a lakokocsival es vagy kisbusszal (1.9 felettimarmagassag) eseten. De a kaja nőtt a magasba, etterem kb 2xes, meg minden, nehez 400-500 kozott tartani egy ettermi kajat, pl 4 főre. Viszont nyugi, mert masutt is ennyi v tobb. Persze vannak kedvezoek, de ez van ott a tengeren:) Legalabb tudjuk ertekelni itthoni arainkat:)
Én is hasonló véleményen vagyok, ha mondjuk 7 kuna helyett 10 kuna az üzemanyag literje akkor is kénytelen az ember tankolni ha az éppen kiszáradt vagy kiszáradó félben van.
Bocs, de egy kicsit pikirt leszek. Nem mindegy...... ,hogy mennyibe kerül a benzin, a tej, a kenyér, a stb.? Egyszer -kétszer tankol, egy -két hétig veszel kenyeret, tejet, paradicsomot odakint, lehet kicsit drágábban, mint itthon. Ezek nem tételek. Ilyeneken gondolkozol aztán meg veszel többszáz kunárért egy Kínában összeragasztott kagylókalózhajót. Viszont itthon meg addigis nem fogy az áram, víz, gáz...
Régóta olvasgatom a fórumot, kedvelem a beírásaidat! Ismeretlenül is szorítok, MINDEN RENDBEN LESZ!!!! Az aprócska termetük ellenére, hihetetlenül nagy bennük az élniakarás :) <3 Az Édesanyának, sok nyugalmat és pihenést!
((Ha az egérrel a sor elejére kattintasz, majd a gombot nyomva tartod és végighúzod az egész világos beíráson, kijelöli az egész hátteret kékre és olvasható a szöveg (mintha kimásolni szeretnéd))
A masik ez a plusz/minuszolas. Mar irtam rola. Ez nem mas, mint az ember alantas lenyenek a kielegulese, lehet anonim modon titokban jol benyomni egy tusket. Nem kell velemeny mi nem tetszik, es miert... A plusz meg ertelmetlen, mert odairom a kolleganak, hogy egyetertek. Dedo az egesz. Es az istenert nehigy vki komolyan vegye ! !!!!
Ez a titkosirS nagyon szar, telon probalkozva, hogy olvassam, kulonosen. Ok az en benasagom, de nem lehetne okos gondolatokat olvashatoan??? Sok mosolygo fej a vegen, tudom masnak meg ez nem jelenik meg😊😊😊😊😊😊😊
Párom néhány napja kórházban fekszik, mert elkezdett szivárogni a magzatvíz, ami burok repedésre utal. Folyamatosan feküdnie kell orvosi felügyelet mellett. Legalább a 34. hétig ki kellene húzni így, hogy minden rendben legyen. Most tartunk a 27.-nél...kb 1 kg-os most...
Egyébként meg no comment az ostoba, szűk agyi kapacitású emberekről...nem érnek meg egy betűt sem, nem csak itt (most is csak azért írom le, mert olyanba gázoltak bele, amit talán még nekik sem kívánnék...de csak hajrá, szerezzenek minél több hasonló tapasztalatot a jövőben), hanem szerintem a való életben sem. Szerintem egy kis senkik, akik nem mernek kiállni a véleményükkel nyíltan, hanem sunyi módon, közben recskázva vigyorognak a monitorjuk előtt. Én mindig kimondtam a véleményem és ki is fogom bármilyen témában. Gondolom ez sok embert bánt, de sokkal tisztább és őszintébb vélemény nyilvánítás. Az meg, hogy bárkinek is nem tetszik az életkörülményem (van ilyen valóságban, nem csak itt virtuálisan), az nem tudja mi van mögötte. Az nem tudja, hogy a napi gyakran 15-16 óra meló miatt, közben max 3-4 óra alvásokkal, a sok stresszel sikerült tavaly egy epilepsziás rohamot is kapnom (alvás közben a párom mellett, olyan módon, ami stroke-ra is utalhat...csak később derült ki, hogy epilepsziás roham...szóval mellett, aki ezek után teljes sokkban hívta ki a mentőket, és végignézte ahogy elvisznek). Közben már ott volt az akkor még csak 2 éves kisfiam. Ez az egész sok mindenre megtanított, visszavettem, nem vállalok már el minden munkát, csak a komolyabbakat, igyekszem többet pihenni (ami nehezen megy, mert imádok pörögni), többet a családdal lenni. Közben hatalmas örömöket megélni a kisfiammal, megkönnyezve a hírt, hogy lesz még egy babánk, sokat sírni a friss fejlemények miatt. Most is itt szuszog mellettem a kis törpém, aki most akár hetekig nem láthatja az anyukáját, mert a betegszobába nem mehet be, az anyukája nem jöhet ki. Maximum a telefon beszélgetések mellett facetime-on láthatja beszélgetések közben...képzelje el ezt bárki, amikor a kettőjük teljes szimbiózisban élt eddig. Szeptember elején megy először óvodába, ha minden jól megy, akkor az anyukája nem lehet ott vele, akinek még most az is "összejön", hogy nekem lassan megint neki kell állnom melózni (mert meg is kell élni valamiből), így lesz egy újabb ember (nagyszülő, nagynéni, stb), aki napközben vele lesz, egy újabb biztos pont (azaz én) nem lesz vele folyamatosan.
Nos ezek után, főleg lesz@rom az ilyen senkiházi, agyilag korlátozott cselekvő-képességű embereket. Most is azért írtam ennyit, mert olyanba nyúltak bele, amit nem fogok elnézni és legalább megtudják a véleményem. Én ezennel lezártam ezt a témát, nem érnek ezek meg többet egyetlen karaktert sem...sem itt, sem gondolatban.
Szorítok,hogy minden rendben legyen!A nyaralás másodlagos..Az idén mi sem jutottunk el a tengerhez,helyette túrázgattunk a hegyekben de majd jövőre behozzuk a lemaradást :) Sok szerencsét nektek és jó egészséget!
...és akkor erre a " nagyon nem egyszerű helyzetre" bevág egy mínuszt egy kretén. Szeretnék vele találkozni, amikor egy méretes szívlapát nyelére támaszkodom. Sok szerencsét kívánok nektek.
Off! Két terhes nő egy gyerek és egy irdatlan nagy sörhasú pacák állnak egy buszmegállóban. Kérdi az egyik nő a másikat: te mit vársz? Kisfiút. és te? Én kislányt.
A gyerek kérdi az ipsét, hogy a bácsi mit vár? Én buszt várok.
Erre a gyerek végig méri, s mondja, ja ez látszik is!:-)))
Kitartást nektek, a végén biztos minden rendben lesz. A dokik azért tudják a dolgukat, láttak már sok mindent. A nyaralást meg egye meg a fene, veletek legyen minden rendben.
Mi is sok durva dolgon mentünk át a gyerekekkel kapcsolatban. Szorítunk nektek.
Nem megyünk idén nyaralni. Rosszul alakulnak a dolgok a kis pocaklakónkkal...mára már kezdtem összeszedni magam, de nagyon nem egyszerű a helyzet... :(
Nem az adott szobában, apartmanban, hanem valami másik helyiségben! Ami meg a másik családot illeti, szerintem Ti sem 11-kor foglalhatjátok el, hanem mondjuk 14-től, ami az utánatok jövőre is vonatkozik, bár ez most lényegtelen.
Hülye vagyok! :-(( Autóbusz állomás van!!! A kemping bejárattól nem messze a város felé, ahol a benzinkút is van. Esetleg ott érdemes megnézni! Mondjuk, ha van is, a méret kérdéses!
Jó néhányszor voltunk Omis-ban, én nem tudok ilyen lehetőségről, az is igaz, hogy konkrétan nem kerestem, mert nem volt rá szükségünk. Mindenesetre autóbusz állomás, pályaudvar nincs, hol alapból lehetne ilyen. Én azért az apartmanra ráírnék a helyetekben, ha van elérhetőség, mert ok. hogy 10-ig el kell hagyni, elsősorban a takarítás miatt, de valami félreeső helyen valószínűleg el tudnák helyezni a készre csomagolt utazótáskákat. Végső esetben valami helyi kapcsolatot, ismeretséget kiépíteni a nyaralás végéig. Esetleg egy túrista irodában, nem tudom...
A pagi Holdbéli kopárság helyett a lombos, másképp vadregényes áll hozzám közelebb. Nagy hegyek, távlatok, menekülés az árnyékba:) A módos olasz tip. számozott napernyők, hát az meg nem. Ezt a szolgáltatást nem kérjük, persze gy hotel helyet kell biztosítson, viszont én sem igénylem az időhöz kötött etkezést es valójában a piscinát sem hiszen ott a tenger, amit imádok.
Nincsenek is túl nagy igényeink. Az elhagyatott nyugis helyeket szeretjük, pl. pag szigeti filing. De lassacsakán már a zöldebb helyeket keresem, hegyek legyenek, nyugalom, ingyenfüge és naplemente. :)
Ma hazafele jövet Korculáról tapasztaltuk a hőséget.Az autópályán a kijelzők végig 40-42 fokot mutattak.A KRKa Nemzeti Parknál égett,messziről lehetett látni a hatalmas füstöt.
Szörnyű milyen pusztítást tud végezni.
Amúgy forgalom alig,végig zökkenőmentesen lehetett jönni,a fizetőkapuknál csak 2 autó volt előttünk.
Javasolni tudom a hétközbeni utazást.
Szombaton pl. Korculán,Domince kikötőnél több száz méteres kocsisor várakozott a kompra.
a mai napon megdőlt Pazinban (Belső-Isztria) az eddigi rekord: 2 méterrel a talaj (fű) felett és árnyékban 38,8 C fokot mértek (1961 óta vannak mérések), de a legmelegebb Split-Resnikben volt, itt hivatalosan 42,3 C fokot mértek. A Horvátországban valaha miért legmagasabb hőfok 42,8 C.
Minden bizonnyal a következő napokban ez megdőlhet, mivel egyre nagyobb forróság lesz.
Tisztességes napernyőkre helyi sörmárkák vannak írva, hogy ne lehessen kétség :) De ez a kék-fehér túltengés, akárcsak a zsúfoltság, tényleg Görögo.-ra lenne jellemzőbb.
Ahogy a másik fórumon emlegetett zsetonos fürdés is vicces! Tudnék rá más szinonimát is! :-S (Utolso bejegyzés szerint pl. 5kn/5 perc) Értem én, hogy fejlődött az infrastruktúra, meg hogy a víz érték, ezzel együtt nem szeretnék a szépen feltornászott kemping árak mellé még plusz 11 ezerért/hét fürdeni mondjuk negyed magammal napi 2x. Mert ennyire jön ki. Lehet csak én vagyok ilyen árérzékeny, de ahogy fizetős strandon sem voltam/leszek a tengerparton, valószínűleg ilyen kempingben sem.
Minket idén hazafelé a határőr figyelmeztetett anyósom személyije miatt, ami jövő szeptemberben jár le, hogy ha jövünk jövőre is, akkor hosszabbítsa meg. Rémlik valami, hogy legalábbis nem nézik jó szemmel, ha fél éven belül lejáró okmánnyal akarsz utazni. De ezt nem tudom mennyire hivatalos, vagy csak szokásrend.
Lehet buta kérdést teszek fel, de nem találtam leírást róla.
Aug. 20 án indulunk, személyivel, de a feleségem szem. igazolványa szeptember közepén lejár. Nem találtam ilyet, hogy meddig kell érvényesnek lennie, sztem amíg érvényes addig mehet vele.
Nehany kisebb tüzet átéltünk qz elmúlt években,láttuk a tengerból vizet felvevő repülőket, meg tereltek az erdei útra, vártunk a lezárások miatt stb. Ez a pusztítást nehéz elmondani, még 2 év távlatából is rettenetes. Vannak videoim a korabbi erdőkről és tegnap megnéztem a múlt heti videokat, mi maradt, hát ma is elrettentő mi lehetett itt. Fekvorendor, kozvetlen utana lattad, hat en elkepzelni se tudom, félelmetes.
A tűz nyomai nem, par kmrrel beljebb volt. Zuljana egy apro kis hely, semmi nincs itt, amiert erdemes, egyebkent... meg kell keresni az öblöket, mindenert karpotol... De őszintén szólva nem egy magas igényeket kielégitő hely. 1987-ben is igy volt, akkor jártam itt először. Van itt egy kemping, egy csillagos, nomad es kompromisszumokat igenyel, na szoval mai szemmel gyenge. De a környék, a tenger eszméletlen szép és finom! Fenn a hegyen állnak a nqgy német lakókocsik, persze csak par fer el nagyon nomad de van aki ennyire szereti es itt taborozik.
Tavaly előtt volt az a nagy tűz arrafelé. Mi utána két héttel mentünk Orebicbe, a tengervíz még akkor is tele volt pernyével, a kiégett házak, kocsik még érintetlenek voltak, a főút mellett akkor kezdték eltakarítani az elszenesedett facsonkokat.
Rettentes. Főleg (Peljesacon) Tristenik környékén, egész hegyoldalak, a városka közvetlen környéke. Maga az apokalipszis. Mi lehetett itt, amikor égett?
Nemrégen ott erdők virultak, most megsemmisült, kopár, kiégett minden.
Ezekről telós fotók és video van, de még nem töltöttem le.
Ezenkívül Split előtt a hegyoldalakon kiterjedt égés látszik, ez is szörnyű.
A feleségem meg nyugdíjba 40 év munkaviszony után, de mivel világéletében közalkalmazott volt, mikor bejelentette, hogy ennyi volt, akkor indul a 8 havi felmentési idő, amiből csak a felét kell ledolgozni.
Ez csak a közalkalmazottaknál van így, és a felmentési idő is arányosan csökken a nem közalkalmazotti munkaviszony arányában.
Ezek szerint a rend éber őrei is kényszeresek, hiszen nem tolerálják a piás vezetést, pedig sok kényszeres ivó be sem mer ülni a kocsiba egy-két feles nélkül!:-))
Aki beteg az orvoshoz menjen, ne nyaralni! Amit írsz az kimeríti a zaklatás tényálladékát!:-)
Fekvő kényszerest ezek szerint Péternek hívják? :-))))))))))))))
Nálunk idén (is) Brela a célpont, pénteken indulunk. 3 éve felmentünk a Biokovo-ra egy quad segítségével. Idén is ez lenne a terv, de sajnos ahol akkor béreltünk quadot, már megszűnt. Tudtok ajánlani Makarskán helyet ahol quadot lehet bérelni? Neten találtam párat de a saját tapasztalat mindig jobb.
Csak már lennék ott, lehet, hogy én is mosolyognék, de még bő egy hét...
Nálam már csak a feleségem türelmetlenebb. A maival együtt még három munkanap, aztán a maradék szabi, aztán dec. 31-ig felmentési idő a munkavégzés alól felmentve, aztán jan. 1-től a 40 év utáni jól megérdemelt... :-)
Péter! Vannak olyan emberek, akik semmilyen változást képtelenek tolerálni. Ez egyfajta betegség, őket nevezik kényszeresnek. Amúgy teljesen normálisak, de csak a megszokottat képesek elviselni, még akkor is, ha a változás az előnyükre szolgálna. Én elég gyakran találkozom ilyesmivel :(
Sarli! Általában nem éjszakára, hanem ebédidőre hagyják ott az emberek a motyójukat (legalábbis Vinisceben) De szerencsére ez senkit nem zavar, mert a strand nem "nagy forgalmú" (akkor már rég nem mennénk oda), mindenkinek jut hely. Olyat is láttam, hogy egy "kényszeres" német család (kb. 8 fő) olyan 11 órakor megjelent a kedvenc pálmájuk alatt, ahol addigra már mások rendezkedtek be. Valahogy elmagyarázták, hogy ők csak ITT, mert ezt szeretik és az új telepesek mosolyogva átcuccolt a 10 m-re levő másik pálmafához :D
"Senki nem cuccol fel a partról, csak köveket rak a motyóra,"
Nem tudom ki, hogyan van vele, de ez engem zavar, ha szabad strandokon egész napra (éjszakára) otthagyják helyfoglalás gyanánt a matracot, törülközőt, polifoam szivacsot. Voltam már olyan csendes kis öbölben, ahová már reggel 9-kor lementem, még senki sem volt ott, de helyet alig találtam, a kővel, sziklával rögzített törülközők, matracok mellett. Mi lenne, ha egy bevásárlóközpont bejáratához közeli szabad parkolóit egyes vásárlók már előzőleg lefoglalják úgy, hogy otthagynak valami cuccot.
Nem véletlen, hogy például Spanyolországban ezt a fajta helyfoglalást már kifejezetten tiltják egyes nagy forgalmú strandokon.
Makarskai kérdésem lenne: jól nevelt kutyával mennénk és bicajjal szeretném reggel lefárasztani. Van ott olyan parti sétány, ahol ezt reggel, kb 8 óra előtt (tömeg miatt) meg lehet tenni?
Mi majdnem elmentünk a slanaig, elötte lévő kiszögellésnél megálltunk. Jo mély volt a víz és asszonynak fáradságos túra. Parkolótól kb. 1 óra lassú tempóban. Asszony befáradt, pedig elmentem volna a koncentráció s táborig. ;)
mi a hegy (és az öböl) másik oldalára járunk, Poljicára, de az érveik a hely mellett ugyanazok...
A harmadik nap már mindenki ismerős arcról a strandon, sétálva minden elérhető, a gyerekek szabadon rohangálnak, mert az a napi 10 autós is odafigyel, mert az ő gyerekei is ott rohangálnak naphosszatt. Senki nem cuccol fel a partról, csak köveket rak a motyóra, hiszen a szél az egyetlen tolvaj....
nekünk ez jön be. És persze a kis öblök, textílmentesen...:-)
Igen ezt néztem térképen, Staratól keletre van, a Velebit felé néző part, köszi a képeket!
Viszont akkor a Rucicától délre (Vrata, Malin), délkeletre lévő strandok, partszakaszok azok a szárazföldről még gyalogosan (értelemszerűen túracipőben) sem közelíthetők meg? A térkép annyira nem adja ki a szintet, google 3d alapján talán lehetséges, ha nem csal, ami látok pl a Malinra vezető kiszáradt folyómedreket. Valaki próbálta?
A Biokovo is elég jó mikroklímát tud biztosítani a Makarska-i Riviérának. Eddig egyszer sem volt olyan, hogy ne tudtunk volna akár csak egy nap is fürdeni. Mondjuk olyan volt, hogy az előrejelzés szerint felhős, hűvösebb időt jósoltak...elmentünk kirándulni, szikrázó napsütésben, melegben. Még a Biokovo tetején sem volt megfelelően hűvös hozzá.
Pag sziget. Az első képes helyre,csak úgy lehet lemenni, hogy a kocsit a kozelben levő fizetos parkolóban hagyjuk? Mi nem talaltunk ingyenest. Asszem 20kn/nap volt 2013ban.