Lefulladásig gyenge és rángat az alapjárat közeli, induláshoz tartozó fordulatszámon, ha nagyobb gázt adsz, akkor meg elkapar.
Pontosan úgy viselkedik, mint mikor egy benzinmotor alapelőgyújtása nagyobb a kelleténél. Mivel elég nehéz lenne megszámolni, hány autót vezettem rövidebb-hosszabb ideig, meglepett ez a viselkedés. Az a kulturált járás és kiszámítható felpörgés, amit a benzines rokonai tudnak, egyszerűen nyomokban sem található meg benne. Állítólag a common rail diesel-ek sajátja az előbb leírt, alacsony fordulati rángató, gyenge járás - de pl. a Citroen 1.6 HDi - ben nyoma sincs ennek (?)
Fecskendezniük kellene a hengerbe IS és a szívócsőbe IS. Sőt, folyékony üzemanyaghoz nem részben elpárologtató berendezés, hanem azt elgázosító berendezés lenne jobb(magas hőmérsékletű tartályba lőni az üzát szabályozottan).
Sajnos igazad van ... Az EUROxx előírások miatt egyre rosszabb működési - fenntarthatósági paraméterekkel gyártott motorokat készítenek. Nekem durva meglepetés volt egy kb. 30 000 km-t futott BMW 320d motorja, elindulni alig lehetett vele. Először azt hittem, csak az a motor ilyen, de mint kiderült, ez konstrukciós sajátosság ...
Vagy mégis számított a szívócsőbe fecskendezett üzemanyag tisztító hatása, EGR jó ideje van már, közvetlen befecskendezéses motoroknál szaporodnak a szívó szelep szár koksz lerakódások.. 100e km alatti közvetlen befecskendezős motorok, és már "EGR" problémás? Érdekes.
Suzuki Swift központi befecskendezős +EGR 300e km-t futott motor, kopott szelepszár szimering, égéstérbe álló motornál szelepszáron beszivárgó motorolaj, mégis töredéke volt a szelepszáron a lerakódás, mint a szelep "szépségverseny" győztes képeken látható.
EGR helyett el tudnék képzelni üzem meleg motornál bekapcsoló vákuumos vízpára adagolást, ez nem teljesítményt csökkent, mint az EGR, két legyet egy csapásra. Anno 1894-ben már alkalmazták a vizet belsőégésű izzócsöves motoron.
Közvetlen befecskendetés mégse olyan jó dolog... visszanyal a fagyi
4T otto motor + EGR - > a szívó szelep szárán szép trutymó keletkezik 100e km alatt, mivel az addig beáramló friss levegő üzemanyag keverék lemosta a szívó szelep szárat, de ez a tisztító hatás a közvetlen befecskendezésnél elmarad.
Nagyvárosban nem előnyös az autó. Ott a tömegközlekedés reális áron, és a keskeny kétkerekű előnyös(lehetőleg pedálhajtású/elektromos/pneumatikus üzemben, ne okádja akipufogógázt).
Autópályára kis légellenállású jármű jó hatásfokú és kis környezetterhelésű üzemanyaggal működő motorral.
A gyártott autók nem kis légellenállásúak, nem jó hatásfokúak, és nem bioüzemanyagot használnak.
Ottót a belvárosban legépuskázzák a forgalom feltartása miatt, de egy "madársejár" úton farmra naponta többször járni megfelel az alacsonyabb tempó is. Oda viszont előnyösebb megoldás lehet egy szívódízel, gázos négyütemű, vagytalán egy bioetanolos kétütemű is.
Tükör és ablaktörlő maradhatna, YARIS-ba max pár dl jelenthet, a litereket már lefaragta, 220-as előmelegítőt is használ, mindig meleg hűtővízzel - motorral indul, ami azért képes spórolni jó pár L "feleslegesen" elpöfögött üzemanyagot. Inkább dobja ki a többi ülést, pótkereket, ne cipeljen felesleges tömeget, vagy üljön egy kétkerekűre...
Nem tudom városban használja e a kocsi, szerintem nem annyira. De nem ismerem a híres Ottót. :)
A tükör nélküliség meg az ablaktörlőnélküliség nálam is kivágta a biztosítékot. Mert csalásnak vélem. Műszakilag forgalomra alkalmas kocsival kell elérni szerintem minél kisebb fogyasztást (már akinél ez a cél). Az ő autója meg nem alkalmas rá. Ugyanis a bal oldali tükör szerintem kötelező! Ablaktörlő is fontos ha esik az eső, bár tudom, hogy viszi a csomagtartóban, de vajon egy kis esőcsepergésnél is ráteszi???
"A kipugáz így is büdösalapjáraton (szúrós szag. Dús keverék???)." E85 szereti a gyárinál jóval intenzívebb gyújtószikrát, nem csak az előmelegített levegőt. Normál gyújtószikránál növeled az előgyújtást, az csak némileg előbb gyújtja meg az üzemanyagot, de az égés sebessége ettől még lassú lesz az E85-nak!
Kipróbáltam a Ladán a kipugáz egy részének visszavezetését. Már a légbeszívó nyílás közelébe tartva is csökken a fordulatszám, fullad a motor.
Tankoltam kb. felesbe E85-öt a benzinhez. Nagyobb gázállás azonos tempóhoz, gyengébb gyorsulás. Az előgyújtást próbáltam nagyobbra állítani, de a fordulatszám csökkent, ezért maradt így.
80km/h-nál pici rántások, munka nélküli ütemek. Ide kell a többpólusú plazmagyertya, szikrasorozatos szupergyújtás és HHO.
A levegőt a kipukönyökről szívatva (téli állás) a rángatás megszűnt. A kipugáz így is büdösalapjáraton (szúrós szag. Dús keverék???).
Az MZ-nél a kipugáz cefreszagú volt, lehet, hogy az a cucc elégetlenül szökött át a motor hengerén.
"The car weights 120kg and has a top speed of almost 140kph (87mph) using the up to 1.2kW of power available from the sun – equivalent to that of a powerful iron or vacuum cleaner."
Egy részét, amit könnyen meg lehet csinálni, érdemes saját bármilyen járgányunkon alkalmazni, mert több lehet a végsebességünk. Bár ami szerintem mérvadóbb, hogy országúti és autópálya tempónál mérhetően csökkenhet a fogyasztásunk.
Csak mint érdekesség kiszámoltam, hogy ha egy gyári 2T Wartburg motort (50Le-s) beleszerelnének az XL1-es VW-be, akkor 197,5km/h lenne a végsebessége. Vagyis írtózatosan kicsi ennek az autónak a légellenállása. Jó munkát végeztek a VW mérnökei.
"1500-as Ladával hitelesített fogyasztásméréssel fogyasztási versenyen elértek 3,8 L/100 km-es fogyasztást.Ennek fele országút fele város/Bp./volt. Szóval lehet csökkenteni a fogyasztást.
Jött olyan autó hozzánk aminek már minden szelepe be volt égve,pedig Ladánál ez nem mindennapos. Kicsit túl szegényítették.
1. Soha, senki nem fog nekiállni lebontani egy hengerfejet, fotókat készíteni a szelepre rakódott kokszról, majd összerakni, adalékolt üzemanyagot tankolni és újra szétszedni mindent csak azért, hogy bebizonyítsa, az adaléktól nem múlt el a lerakódás.
2. Csak néhány baksissal kerül többe az adalékolt üzemanyag, az emberek fejében az a kép van, hogy ennyit bevállal a tisztább motorért.
Ami 800 fokon ráégett, azt nem szedi le semmilyen adalék. :(
Néha meg lehet vlük tankolni az autókat az előnyös tulajdonságaik miatt. Pl. ha úgy gondoljuk, hogy lerakódéások vannak a rendszerben, vagy nagyon nagy hidegben is jobbak a prémium dízel üzemanyagok! Általános körülmények közt és új autóknál viszont kisebb a jelentőségük, hacsak nem a megelőzés.