Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
A G anyag igazából nagy kárt nem tesz a rakéta testében (ugyebár a hajtóanyag tartály a rakéta teste) Az csak szimpla idegméreg, más kárt nem csinál. Az anyagot a tartályból szinte 100 százalékban le lehet szívni. Az O anyag viszont nem sokáig marad meg a helyén, ugyanis bármennyire is saválló anyag a tartály fala, azért apránként csak eszegeti azt. Nálunk például éppen ezért hordták ki a hosszú ideig ügyeletes rakétákat éleslövészetre. Két év után a rakétatörzs annyira képes volt meggyengülni, hogy egy erőszakos manőver esetén akár el is tört. Épen ezért azokat lövöldöztük el. De ha a tartályban - ami egyébként ugyancsak 100 százalékban leüríthető - marad valami anyag, az néhány év múlva kiszabadul.
Leeresztés, illetve tárolásba helyezés, vagy nagyobb távú szállítás előtt semlegesíteni kellett a tartályokat. Az O tartályt jó sűrű, mosószeres vízzel, a G tartályhoz meg volt külön vegyszer.
Semmi "állítólag" nincs ebben. Az X-47B betegségei miatt a Navy "fantasztikus" ötlete az volt, hogy akkor a gép legyen tanker. A stealth kialakítása erre kb. annyira teszi alkalmassá, mint a Trabantot teherszállításra, de legalább ezzel sem a szupeszonikus Hornet és Super Hornet repideje fogy. Kb. 1 éves a hír a tervről.
Egy igen elméleti kérdés. Kváziszimultán célleküzdés közeli célok esetén lehetséges az Sz-200-zal? Én eddig úgy tudom, hogy Sz-200-nál lehetséges az imételt célbefogás, ha valami okból a rávezetőállomás elvesztte a célt.
Mi történik akkor, ha ezt szándékosan csinálják? Mondjuk jön 6 db B-52 egy irányból és vele szemben áll egy kétosztályos Vega osztálycsoport. Indít két rakétát az osztály és mikor a rakéta vagy rakéták már a célpont felé száguldanak és mondjuk 100-120 km távolság táján vannak, akkor indít mégegyet ugyanarra a célra és így tovább. Az első rakéta elcsapja a célt és a következő is afelé tart, amikor lekapcsolják a célmegvilágítást és új célt világítanak meg, amikor a második rakéta a céloktól akár 60-100 km-re is lehet, de kinematikailag alig tér el. Ez esetben képes lenne a Vega elcsapni a második célt úgy, hogy eredetileg más célra ment a rakéta?
Még a kőkorszaki Volhov is képes volt AVR-el indítáás utáni célmegvilágításra, addig az AVR adta az inputot neki, akkor ez alapján ez lehetetlen lenne a Sz-200-zal? Ok, értem, ehhez baromire képzett személyzet kell meg jó időzést, de elvi szinten technikai akadálya volt ennek?
oroszország keleti része teljes harci készültségben. Készülnek az eltévedt észak koreai rakéták fogadására. Stilszerűen "Védelem a hülyék ellen" a cikk cime. Felsorolják mekkora orosz lérak erők várják az égi áldást. Vlagyivosztok van a legközelebb, S300 és 400 rendszerekkel, kb 50 inditó állással, de komszomolszk na amure is teljes készültségben kb 80 inditóval. A csendes óceánon a varjagon van az s300 tengeri változata telepítve, illetve az űrbe telepitett korai riasztó renszerek is ezerrel figyelnek.
Anno elképzelhetetlenül durva dolgok voltak az biztos. Én is jártam olyan elhagyott "kiürített" lőszerraktárban, ahol mindenhol gázállarcok hevertek és valami csipte a szemünket stb. Most is van slendriánság, vannak sztorik a sajtóban, de alapvetően más a helyzet, mert ma már teljesen más karrier katonának lenni oroszországban mint a szu szétesése után. Nemrég olvastem pl egy olyan programról, ahol a hadsereg szedi össze a sarkkörön otthagyott roncsokat. Több tiz ezer tonna szemetet gyűjtenek össze.
Sokkal durvább sztorik vannak egyébként a közvetlen szomszédságunkban, lásd a pár hónapja felrobbant és hetekig égő hatalmas lőszerraktárat ahol még pár napja is felrobbant egy épp hatástalanított rakéta. Mondjuk a sereg sehol sem az a kifejezetten zöld kategória. Az amerikaiak sem afganisztánban vagy irakban.
Pontosan az évtizedekkel ezelőtti lazaságról beszélek. A szovjet időkban vagy azt azt követő zűrzavarban a csúcstechnika egy részét úgy el lehetett vinni, hogy akkor kvázi senki rá sem nézett és benne volt életveszélyes anyag? Ezek után tényleg kíváncsi lennék, hogy vajon a fincsin mérgező folyékony hajtóanyagból vajon volt-e a rakétában valamekkora mennyiség... Mennyire viszkozús vajon az üzemanyag, mennyire lehetett teljesen leereszteni? Utána mosni is kellett belűlről a tartályokat?
Én inkább úgy mondanám, hogy a nyugat elgondolkodhatna azon hova vezetne egy kierőszakolt gazdasági politikai káosz, ha gondolkodna. A rakétákat valszeg nem most "lopták" hanem akár évtizedekkel ezelőtt.
A cikk megemlit még két esetet. Az egyik egy moszkvában csődbe ment vegyi üzem, amelynek a raktáraiban ott állt halmokban a robbanóanyag, a másik egy az elfuserált papirmunka miatt egy időre elveszett (de megkerült) vasúti teherkocsi tele robbanóanyaggal.
Az oroszok nagyon komolyan veszik a terrorizmus elleni harcot egyébknt..
Pedig ez semmi... Ukrajnában a csernobil melletti roncstelep gyakorlatilag 100%-a eltűnt... A népi milíciák is zsákmányoltak harckocsit amitől kiakadt a geiger-számláló.
Számorma egészen elképesztő az eset. Valahol igen komoly szegénységi bizonyítván a keleten uralkodó állapotokról....
Mondjuk nyugaton egyszer volt valami hasonló, a reptér bejáratánál kiállított gépben benne voltak a piropoatronok vagy a rajta fityegő légiharc rakétában a robbanófej vagy valami SAM-en a harci rész. Már nem emlékszem melyik. Ott is elhűltek, mert valami 20 év után vették észre.
Az orosz eredetiben arról van szó, hogy a robbanófejet nyitották fel a hulladéktelep dolgozói. Csak a munkájukat végezték, az volt a hülye aki leadta mint fémhulladékot. Valszeg nem is tudta mi az. A tűzszerészek több rakétát is találtak még a telepen.
Sz-200 felnyitása roncstelepen. Nem kellett volna...
Mondjuk, hogy honnan a frászból kapartak elő egy 50+ éves rakétát számomra homályos. Az is, hogy hogyan maradt benne harci rész vagy nafta. Vagy ezek a zsenik a szilárd gyorsító rakétát vágták fel? Mondjuk rakéta üzemanyag tutira nem lehetett benne, mert az ennyi idő alatt szétmarta volna rég a rakétát...
Nem kommancsos technó, annál régebbi, az ős-technó a 70-es évekre nyúlik vissza, amikor egy halk és nehezen észlelhető heli kellett pld.NDK-s kirándulásokhoz:)
Ez ütött szöget a fejembe nekem is. Valamiért nem hiszem, hogy a verbákkal 900$-os alibabáról rendelt, tablettel irányitott wifis drónokra vadásznának.
Bizony, rendeznek nekik is versenyt. Viszont az nem olyan látványos mint a Tank Biatlon, így nem közvetítik. Kár.
Amúgy ha érdekel, a Tank Biatlon élőben nézhető, szerintem rendkívül érdekes és izgalmas. Főleg ha az oroszok vagy a kínaiak vannak a pályán. Kb. délelőtt 10 óra körül kezdődik