Én személy szerint egy teljes disznóvágást disznónként 6-7 ezer ft-ér szoktam vállalni.Haveroknál nincs bér csak legközelebb egy kocsmázás a delikvens számlájára :-)Az áruról nagyon részletesen nem beszélnék de 1400-2000Ft/kg között mennek az árak nálam.Nagyjából ki lehet következtetni melyik termék mennyibe kerül:)
Amint olvasom nálatok is ugyanaz a helyzet mint Somogyban. Nálunk is kiment a divatból a disznótartás. Valamint az emberek nem értékelik a minőséget hanem csak az árat.
Ahogy olvasom azért mindenki probálkozik valamivel. Én is csináltam pár évvel ezelött szezonban havi 6-12 disznó kapacitással de mint tudni illik megmutatkozott a magyar mentalitás és feljelentettek. Ugyhogy Kiszáltam. Én is most gondolkozok rajta hogy újra kéne kezdeni. Föleg hogy az alapanyag ellátás biztosított mivel az aposom mg vállalkozó és vannak disznók rendesen.
Fő problémám hogy utánna jártam hogy hogyan is lehetnek ezt hivatalossan is csinálni.
Sehogy mivel a magyar előírások olyan szigorúak hogy a legkisebb méretü vágohíd és húsfedolgozó kivitelezése minimum 60millió ft. Igaz annak olyannak kell lennie hogy napi 100 disznót is le lehet rajta vágni. azt meg havi 10 disznóból kitermelni nem lehet.
Kérdeznék egy két számszaki dolgot ha nem veszitek tolakodásnak. Mennyiért vágtok le egy disznót töltéssel és annélkül? Valamit felétek mennyibe kerül a házi kolbász és szalámi kilója.
A meglátásod sajnos jo! csak a legnagyobb baj,h a kurva multikat segiti mindenki. az állam és a polgárok is akik oda járnak vásárolni és +veszik tőllük az álltalad részletezett árukat! a magunkfajta becsületes,tisztességesen megélni probálo munkásembereket viszont senki nem támogatja:(! jomagam pontosan tavaj ota kilincselek a nagyobb hatoságoknál,h támogatást vagy pályázatot tudjak intézni! az agrárkamarátol a kirendelt falugazdászig bejártam mindent és a legtőbbhelyen csak pislogtak!
Én akkor szomorodok el , amikor a multik és más egyebek ontják a pár filléres SAVANYÚ ÉS MÓCSINGOS, disznót akkor látott, amikor a címkét ráragasztották kolbásznak nem nevezhető szart. Háztól meg sokallják a KOLBÁSZ kilónkénti árát. Na de mindegy........ Hátha lesz még jobb világ is!!!
sajnos rossz a helyzet! visszaemlékezve kb 15 éve csak a családon bellül vágott disznok száma bőven meghalatta a 15 db-t.most?:( csak remélni tudom,h nem jőn az az idő amikor elárasztják az országot a kokány sufnisintérek és lépten nyomon árulják a 6+700 forintos kolbászokat! mert aki valamirevalo matériábol késziti a termékeit az tudja,h ennyi pénzből nem lehet minőségi terméket csinálni,sajnos sok a laikus aki ezeknek az embereknek pénzt ad a szemétért:(
Hát itt azért még mindig van vágnivaló de lényegesen kevesebb mint pár évvel ez előtt!Csampi kollégával egyetértve éhesek az emberek,viszont pénzük nincs vagy nagyon kevés,hogy hízót tartsanak.Igen,az egyik szempontból jó mert van meló annál aki bevállalja a tartást és még saját kis bizniszt is lehet csinálni azok számára akik nem.De számomra elkeserítő,hogy itt tartunk,hogy az emberek el kell gondolkozzanak azon,hogy lesz-e pénzük fent tartani 1 vagy esetleg több hízót.Sajnos egyre többen döntenek úgy,hogy inkább megveszik a húst de szerencsére nagyon sokan nem boltba hanem háztól,piacon veszik a saját készítésű árut.Van jó és rossz oldala is ennek. :-)
hello csampi éhesek és szegények! 1részről jo mert van munkánk bár a sertések tuti mást mondanának másrészt nem tul jo mert nagy a pénztelenség és sokan mint pl én is +fogadtam,hogy mig élek tőbbet nem fizetek a boltokban x ősszeget 1 kevés husért stb.igy aki tud sporol egész évben,h mire bejőn a tél tudjon venni legalább 1 disznot és izlése szerinti dolgokat készitsen(készittessen) belőlle!
van is felétek vágnivalo? mert sajnos felénk már nagyon kevesen tartanak,mondjuk még a tavalyi szezonom elég türhető volt pláne,h mellette párhuzamban csináltam a saját bizniszt+stb. de már tavaly is csongrádbol kellett hordjam a selejt kocát+ a nagysujjut mert errefele nem is volt tul sok és az is überdrága volt!nállatok mi a szitu?
sziasztok! érdeklődnék. savállo asztal csontozo betéttel vagy annélkül. érdekelne fa tőke az sem baj ha felujitásra szorul. segitségeteket előre is kőszi!
ez 1 3q kőrüli kanlott sertés volt villával kábitottam mert nem volt segitségem és majdnem rá is b.. tam mert a selytettnél sokkal vastagabb volt a páncélja! a dolgot még az is bonyolitotta, 1 futon kellett szurni szoval a villa nem ment elég méllyre és igy félkábán harcoltam vele amig nem tudtam átnyomni teljesen a villát. de végülis a vérnyomáscsőkkentés viszonylag simán ment:)
hello a sertés 3q kőrüli kanlott volt és villával kábitottam mert nem volt segitségem 1ébként pisztolyal szoktam:) ebben az esetben majdnem +szivtam mert a vártnál joval vastagabb volt a páncélja és a villát nem tudtam kellőképp beletolni tehát félig éberen 1 futon vergődtünk de szerencsére aztán sikerült teljesen áttolni a villát a páncélján és a vérnyomáscsőkkentés viszonylag simán ment:)
sajnos a csabai fesztivált nem kell bemutatni mert én is csabai vok. amiota létezik mindig kint voltam és dolgoztam de mostanság jo pár éve csak 1 rakat fos(paraszthináztatás) viszont a régi az"eredeti" az jo volt,az még a kulturával foglalkozott! ez a mostani ez ...... amiota a barom védnőke eledtta a jogot valami csilliárdos zsidonak azota a csak a stex ről szol és hogy minnél szarabb alapanyagokbol álitsák elő a "termékeket"
Farkasbi! én is teszek a kolbászba borst! nem is keveset he-he:) és nem az eredeti csabai receptet használom hanem saját magam kidolgozta szisztémával!azért nem irtam,h recepttel mert sajnos nagyon nehéz eggyenletes minőségü alapanyagot beszerezni ezért a recept sztem nem állja meg a hejét sajnos
Én még nem voltam de nem is megyek, sejtettem, hogy olyan lesz, mint amit leírtál. Nemrég fogyott el a házi szalámink-kolbászunk és a feleségem vett a sparban egy fél szál csabai lángolt kolbászt, mely akciósan került 1800 ft/kg ba. Már ezt is el tudják baszni.Ehetetlenül szar,mócsingos stb volt.Megnéztem a papírját kb 15 összetevő, köztük FESTÉK, stb !!
Én tavaly voltam a csabai kolbászfesztiválon. Öszintén megmondva egy alkalomnak elment így elmondhatom hogy voltam versenyezni a híres békéscsabai kolbászfesztiválom.
De ennyi. Szerintem az már nem a versenyről szól. Hanem a presztizsről és a látszatról.
Igazából nem vártam azt hogy nyerjek hiszen tudva illik hogy én Somogy megyéből mentem versenyezni a csabai kolbász hazájába. Gondolom tudod hogy a csabai kolbász sok köménnyel készül bors nélkül és a zsüri a csabai kolbász ízvilágát várja el.
Mig somogyban raknak borsot is a kolbászba.
A melletünk lévő asztalnál egy helyi nagyvállalkozó volt akinek az emberei szakácsruhába gumikesztűben dobálva kiabálva az asztalra csapkodva keverték a kolvászt és kabáltk hogy ez a nyertes. Megkostolhattuk és finiman fogalmazva ehetetlen volt. Ennek ellenére kölöndíjas lett.
Öszintén megmondva ha van lehetőséged mennyél el, hogy el tudd mondai hogy voltál ott.
Egy jó tanács vigyél magaddal egy csomag belet mert amit adnak az nem elég.
Szerkesztés-kép-nyújtás/döntés- vedd kb. 40%- ra a 100%-ot /függőlegesen és vízszintesen is /aztán már megy is. Szerintem túl nagyok a képeid. Jöhetnek a disznóvágós képek:-))