Keresés

Részletes keresés

Kapocska Creative Commons License 2021.12.05 -1 1 122245

Az volna a hatékony ,ha a hálózatról leválasztanád a bojlert és a hozzá tartozó
csöveket,csapokat és egy hurkot képezve ebben a rendszerben  keringetnéd a dioxidos (3%?) vizet. (65-70fokos vizet is pl. egy szivattyúval)
Nem a légionella okoz záptojás szagot (a cikk a légióra volt kihegyezve) ezért
elsősorban a biofilmet kellene eltávolítani (ebben él a légió is)

"A klórdioxidos legionella-mentesítés előnyei:
eltávolítja a biofilmet, így a legionella tovább már nem szaporodhat;
• a vezetékhálózat „zsákutcáiban” is hat;"

Előzmény: feketefelhoo (122240)
allampapi Creative Commons License 2021.12.05 0 0 122244

Egy olyan elméleti kérdésem lenne, hogy ha kondenzációs kazánomat rákötném egy indirekt tárolós bojlerre, az mennyire reális?
Ha az előremenőm 40C akkor ennél több az indirektbe sem tud menni. Viszont tippem szerint mi sima bojlerként azért ennél többel használjuk.

Magyarul mennyi egy bojler jellemző használati hőfoka? (ok, tudom, hogy mondjuk 10-65C között kalibrálhatók, de mégis, mi az amire ti állítjátok?
(az enyémen nem jelzi ki a hőfokot)

Mert ha ez felette van egy akár külső hőmérséklet vezérelt, állandó keringtetéses kondikazános rendszernek (gyakran ugye ilyenkor egész nap megy egy negyven fok alatti előremenővel), akkor az indirektből nyert vízzel a család női tagjai nem igen lesznek megelégedve...

Van aki kondenzációs kazánnal használ indirektet? S milyen hőfokon?

Kőpál21 Creative Commons License 2021.12.05 0 0 122243

Üdv. Azt szeretném kérdezni, hogy Mofém 79 radiátorszelephez lehet még kapni tömszelencét, javító készletet? Csöpög, és jó lenne ha nem kellene kicserélni az egész szelepet. 

xrami Creative Commons License 2021.12.04 0 0 122242

Mivel a szögegyszerű kérdésemre http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=160022828&t=9054448

Egy reagot se kaptam, kerítettem irodalmat. (úgy látszik, hogy csak komplex problémát szabad megkérdezni)

Szóval a te kérdésedre adható lehetséges válasz jött tokkal vonóval szembe az egyik oldalán.

Olvasd el és filózgass rajta mennyiben lehetséges ez, és mielőtt szétvernéd az aristont, pláne, hogy automatán lemegy légióirtásba, előbb iktasd ki befolyó és kifolyó oldalon is a mosógépet próbaképp pár napig, ahogy írtam korábban. (állítsd vissza a korábbi állapotot). Csak a visszaállított állapot pár napos próbája után pakold ki az aristont, de azt ettől függetlenül tekintsd karbantartásnak. S ha megszűnt a visszaállításkor a kölniszag, akkor újra kösd rá a mosógépet és addig ne nyúlj az aristonhoz amíg ezt a kört meg nem oldod, mert akkor nem az aristonnal van a gond. 

No, de itt vannak a vonatkozó oldalak és a fellelési helyük.

Előzmény: feketefelhoo (122241)
feketefelhoo Creative Commons License 2021.12.04 0 1 122241

A bojlert mindenképp szétszedem. A bele legyen rendben, aztán jöhet a többi.

Mellesleg ennek a bojlernek van olyan funkciója, hogy havonta egyszer felfűti 70C-ra épp a legionella miatt. Csak épp gyárilag nincs bekapcsolva ez az opció. Kettő gombot kell 4 mp-ig nyomni az aktiváláshoz :-)

Tudom : azért van a manuál, hogy elolvassuk.

Előzmény: xrami (122234)
feketefelhoo Creative Commons License 2021.12.04 0 1 122240

A kérdésem arra irányult, hogy milyen eszközzel, milyen módszerrel lehet házilagosan fertőtleníteni. Ha ezt tudom akkor eldönthetem képes vagyok-e megcsinálni. Általában képes vagyok. A linkelt leírásban is a termikus fertőtlenítést említik, mint a leggyakrabban használt módszert.  És itt pattant ki a nagy kérdőjel a fejem felett : hogyan lehet a teljes rendszert felfűteni ?!

Középállásba nyitva a zuhany csapot nyilván van átjárás a hideg és meleg ág között. Tehát ha ledugózom a zuhanyrózsához menő ágat, és felfűtöm a bojlert, akkor elvileg át tudom "főzni" a hideg ágat is.

Ez így megállja a helyét ?

Előzmény: Kapocska (122230)
cucu Creative Commons License 2021.12.04 0 0 122239

Úgy emlékszem, ki kell csak húzni! Felfelé.

Előzmény: Ragen (122238)
Ragen Creative Commons License 2021.12.04 0 0 122238

Sziasztok!

Egy kis problémába ütköztem, a csöpögő keverőcsap megjavításával...

Kerámiabetétet akartam cserélni, levettem a kart és a burkolatot, és a képen látható megoldás fogadott. Ez nem hogyan lehet szétszedni? Ez is csavaros? DE akkor valami spec fogó kellene?

Egy lengyel Deante tusoló csapja:

joetata Creative Commons License 2021.12.04 0 0 122237

Én sem ellentétes működésre gondoltam. Ugyanis  a szeleptesteken a beszerelés irányát jelző nyíl ugyanaz mindkettőnél. Sokkal inkább a termék váltásakor más jelölést adtak neki. Egyébként egy helyen észleltem némi vizesedést a talajon, max. fél dl. Mindig csak akkor, amikor a víz lehűlt és a kazán a termosztát beállítása miatt éjszaka ritkábban kapcsolt be. Valószínű, hogy túlhúztam egy hollandit és a tömítést begyűrte. Melegen ez nem volt látható. Nem tudom, hogy esetleg javítókészletet lehet-e hozzá venni, ha a szétszedés és egy alapos tisztítás után sem működik. Honeywellnek van, azt tudom.

Köszi: Joetata

Előzmény: Kapocska (122231)
cucu Creative Commons License 2021.12.04 -1 0 122236

Vagy érdemes lenne egy új boylert venni. Ebből már nem lesz énekes halott, ha éveken át langyon vízzel használták.

Előzmény: xrami (122234)
xrami Creative Commons License 2021.12.04 0 0 122235

Az még nem lehet esetleg, hogy a lefolyóból érzi a kölniszagot mert valahol dugulása van és így talál utat a lég amikor folyik a legmagasabban levő lefolyón? 
Ettől függetlenül szétkapnám az aristont, már csak a vízkő miatt is.

Előzmény: hobby 66 (122232)
xrami Creative Commons License 2021.12.04 0 0 122234

Na akkor lehet szétverni az aristont vízkőkibelezéssel egybekötve. Ezt a büdösirtás nélkül is megteheted.

A megelőzés majd nagyon egyszerű lesz, feljebb kell tekerni a hőfokot.

A helyedben csúcsra járatnám a cuccost pár napig, rendszeres teljes leeresztésekkel, utána kibelezném és hagynám kiszáradni teljesen. 1 hét után új anóddal összerakni, megint csúcsra járatni pár napig majd normál üzem, de havonta 1× kapcsolj turbót rajta. A sztori olyan mint a mosógépnél, csak ott nyitva van az ajtó és kiszárad, de ettől még ott is illik legalább negyedévente kifőzni, főleg, ha a gépnyomkodó literszám önti az "öblítő" nevű vakítást.

Olcsóbb lesz így mintha szakit hívnál aki hypóval önti fel.

Előzmény: feketefelhoo (122228)
Kapocska Creative Commons License 2021.12.04 -1 0 122233

"Amellett,hogy azt a min.65fokos vizet áramoltatni kellett volna a külső csöveiben is"

Hideg-meleg (flexi gumis)a csaptelepben is....................

Előzmény: hobby 66 (122232)
hobby 66 Creative Commons License 2021.12.04 0 1 122232

Azt írtad, hogy ha a zuhany hideg csapját nyitod, akkor is büdös.

Az meg nem át a bojleren.

Kapocska Creative Commons License 2021.12.04 0 0 122231

" Mindenesetre még várok tőlük egy választ."

Ha nem kedvező szedd szét (rongy a csőfogó pofák alá).

Az,hogy P v.B nem hiszem , hogy ellentétes működést jelentene.

Mint írtam ettől fontosabb a tömörtelenség helyének behatárolása,megszüntetése.

Előzmény: joetata (122229)
Kapocska Creative Commons License 2021.12.04 -1 0 122230

"Saját kezűleg meg lehet oldani ezt a kezelést ? "
Azt,hogy Te megtudod e oldani azt én nem tudhassam.
https://www.e-gepesz.hu/cikkek/16597-legionella-mentesitesi-megoldasok-vizhalozatokban

joetata Creative Commons License 2021.12.04 0 0 122229

Hú erre nem gondoltam. Tegnap egész nap googliztam. A kazántöltő FERRO gyártmányú.  Felkerestem minden olyan áruházat amelyek forgalmazzák ezt a típust. Minden mellékelt fotón a szeleptesten P3 felirat szerepel. Megnéztem az enyémet, azon viszont 1B!!!!! felirat van. Ezután úgy kerestem rá a googliban, hogy direkt 1B jelzést is feltüntettem. Egyetlen találatot nem adott ki. Rákerestem a FERRO  termékkatalógusára, ott is P3 feliratos szerepel. Valószínű, amit írtál, ez egy rég kifuttatott típus és egy balekra rásózták. Nagy a valószínűsége, hogy a házban belül van a gubanc. De szétkapni nem akarom, a garancia vesztés miatt. Reklamáltam az ügyfélszolgálatnál. Vigyem be, bevizsgáltatják, stb stb. De közel 400 km-re az üzemanyag kb 14 ezert Ft. Ez nem olyan jó bolt. Mindenesetre még várok tőlük egy választ. Ha nem jutunk dűlőre, marad a Fogyasztóvédelem.

Előzmény: Kapocska (122210)
feketefelhoo Creative Commons License 2021.12.04 0 0 122228

Az, hogy folyattam a forró vizet 10 percen át a rózsából keringetésnek számít ? A bojleren 80C a legmagasabb beállítható hőfok, oda tekertem.

Saját kezűleg meg lehet oldani ezt a kezelést ? 

Pénteken fél napot túrtam a neten olyan vállalkozót, aki vállal fertőtlenítést. Az egyik hirdeti, de nem vállalja. A másik 10 perc múlva visszahív. Már nem várom.

Előzmény: Kapocska (122226)
Kapocska Creative Commons License 2021.12.04 0 0 122227

Ok.

Az elvi rajz.

Előzmény: Pityu954 (122225)
Kapocska Creative Commons License 2021.12.04 -1 0 122226

"Erre mi lehet a magyarázat ?"
Lehet,hogy a rendszer biofilmjét gyérítetted , de ez nem a teljes védelem.
Amellett,hogy azt a min.65fokos vizet áramoltatni kellett volna a külső csöveiben is
kellene egy klór-dioxidos kezelés is mert a biofilm lakói (bennük vannak a légiósok) igen szívósak.

Előzmény: feketefelhoo (122220)
Pityu954 Creative Commons License 2021.12.04 0 0 122225

Köszi a választ .

Előzmény: Kapocska (122202)
Skirivitez Creative Commons License 2021.12.04 0 0 122224

Sziasztok!

Van valakinek tapasztalata a Hunor HDU-5 T termosztátos konvektoroklaé kapcsolatban? Vagy úgy általában a márkával kapcsolatban?

Mennyire igényes/igénytelen a kivitelezés? Megbízhatóak? Tényleg pattogásmentes öntvény a hőcserélő? És mennyire használható a termosztát?

Minden infó érdekel! :)

Előre is köszi

feketefelhoo Creative Commons License 2021.12.04 0 0 122223

Jól hangzik, de pl. azt nem tudtam, hogy a legionella szagtalan.

Előzmény: cucu (122222)
cucu Creative Commons License 2021.12.04 0 0 122222

Tudja ő, ügyes srác, csak kíváncsi a véleményünkre...

Előzmény: Unicalfan (122218)
feketefelhoo Creative Commons License 2021.12.04 0 0 122221

Nem biztos, hogy akarok barkácsolni, de azért utánanézek ennek.

Előzmény: Unicalfan (122218)
feketefelhoo Creative Commons License 2021.12.04 0 0 122220

Igen külön bojler van.

Van visszacsapó szelep. Mielőtt bármit összerakok, mindig utánanézek mit és hogyan kell beépíteni.

Mindegy merre nyitom a csapot a szag érezhető. Ezt mondjuk leírtam :)

Milyen skálán határozzam meg a porlasztás mértékét ? :-) Passz. Egy teljesen átlagos IKEA zuhanyrózsám van.

A rózsámat nem szereltem át máshova, de a sajátomra felszereltem egy másik rózsát, de nem volt változás szag tekintetében.

Viszont tegnap este felfűtöttem maximumra a bojlert ~ 1 órára és most határozottan kevésbé érzem a szagot.

Erre mi lehet a magyarázat ?

Előzmény: Kapocska (122219)
Kapocska Creative Commons License 2021.12.04 -1 0 122219

"Valószínűleg időszerű lenne belenézni."

Igen.

Akkor ezek szerint a melegvíz nem lentről jön,hanem külön bojler van fönt.
Van visszacsapó a bojler hideg bemeneti vizen?
Ha csak a hidegvizet nyitod ugyan az a tapasztalat,szag?
Mennyire "porlaszt" a zuhanyrózsád,azzal lett kipróbálva a ház többi részén  is ?

Előzmény: feketefelhoo (122215)
Unicalfan Creative Commons License 2021.12.04 0 1 122218

A legionellának nincs szaga....

A te esetedben a problémát a víz kéntartalma,és a boiler magnézium anódjának kettőse okozza : záptojás szag=kénhidrogén.

A Mg,anódot ki kell cserélni TITÁN anódra,amit egy külső áramforrással kell táplálni...

Előzmény: feketefelhoo (122217)
feketefelhoo Creative Commons License 2021.12.03 0 0 122217

Ezen már túl vagyok. Nem segített.

Viszont előkerestem a bojler leírását és ezt találtam benne :

A “termikus fertőtlenítés ciklus” (legionella ellen) aktiválása

A Legionella baktérium elleni védelem (alapbeállításban ki van kapcsolva), egy olyan ciklus, amely a vizet 65 °Cosra melegíti elpusztítva ezáltal a már említett baktériumokat. Ha a funkció be van kapcsolva, a készülék naponta egyszer 1 órára 60 °C-ra melegíti a vizet. A készülék kikapcsolt állapotában, a legionella baktérium elleni védelem is ki van kapcsolva. Ha a készüléket a legionella ellen védő funkció megszakad, és a funkció nem fejeződik be. A készülék visszakapcsolásakor a legionella ellen védő funkció is visszakapcsol. A ciklus végén az üzemi hőmérséklet visszatér a felhasználó által korábban beállított szintre.

Ezt pedig a neten. Záptojás szag stimmel. 

legionella | Hátha valakinek ez is segít (wordpress.com)

Előzmény: cucu (122216)
cucu Creative Commons License 2021.12.03 0 0 122216

Akkor  viazont kurva egyszerű, mert a zuhanycsövet a rózsával együtt cseréld ki.

Előzmény: feketefelhoo (122215)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!