Sziasztok!
Ezt a topikot azért hoztuk létre,hogy legyen egy hely ahol minden témáról lehet beszélni,akár kerti növény akár szobai,kerti tó,növények kártevői,barkácsolás a kertben,tanácskérés,szép tájak növényei,nyaraláskor lefényképezett pálmák,leanderek,rózsák,fenyők,vagy ha csak meg akarod mutatni a kedvenc virágodat,a kedvenc kutyádat ,macskádat ,akármit!!!!mindenkit várunk,itt nincs OFF téma:)
Köszönöm! Akkor talán még kihajtanak, ha Nálad sem hajtanak még. Én még nem tudtam mindent végignézni, de nem láttem hajtani az átvizsgált részeken egyetlen Echinaceát és egyetlen Liatrist sem. Egy csomó rózsám durván visszafagyott, és vannak olyanok, melyek kipurcantak szerintem. A Perpetually Your'snak, amelyik még sosem fagyott vissza, most jó, ha a töve él. Az új beszerzésű L.D.-k közül az egyik tutira hulla szerintem. Az Elizabeth-ek sem biztos, hogy mind túlélték a telet. Az Octavia Hill is gyanús. És még továbbiak... :-(( Ilyen rossz még sosem volt a helyzet. :-((
Megvolt az első kertészkedés, hulla fáradt vagyok a téli városi tespedés után! :-)))) Rengeteget locsoltam, kétségbeejtő a helyzet. Szerintem nagyon komoly károkat tett a fagy, és ez a szárazság is nagyon durva. Egy csomó dolog még ki sem bújt, aminek már kint kéne lenni, remélem, ez nem jelenti azt, hogy nem is fog. Most inkább nem is sorolom a károkat. A fű tök sárga, de az most nem is érdekel, elsősorban a cserjéket, fákat, évelőket mentem. Ha marad rá idő, akkor kap majd a gyöp is.
Az árnyliliomok Nálatok hajtanak már? A páfrányok?
Nekem kikeleti van. 2009. ősszén ültettem. Most olyan 1 méter magas. Nagyon kevés virágot hozott mindhárom évben. Állítólag februárban már virágzik. Nekem pedig most. Nagyon illatos virága van.
Nagyon árnyékban van. Én már nem tudom otthon máshová ültetni. Én félárnyékot javasolnám.
Ja, bocsánat....rohanok... irok majd neki, csak annak még hely kell, majd megbeszélem vele. Előre szeretném a kocsibeállóhoz tenni... azt hiszem...azt meg majd pár hét múlva csinálják.
Akkor trágya kell bele? És azt hogy fogok évente a tartóba varázsolni? És az nem büdös?:s
Megyünk kertezni, megjöttek a növények Árvaitól, ültetünk ezerrel. Nem tudom még, hogy milyenek, nem bontottam még ki a csomagot... meglepően nagy (inkább magas) csomagot küldött, csodálkoztam is rajta.. .a végén még ilyen nagyok lesznek a növények? Ilyenkor mindig arra a két cérnaszálra gondolok, amit rózsaszin cserjés pimpónak kaptam a kolibritől:s :D
A bangitát rakhatom egy ideig cserépbe?? Nem akarnám beültetni a végleges helyére az egyiket, amelyik a fatároló mellett lesz majd, nehogy kitapossák majd az épitéskor.:(
Várj, akkor ha jól értem, ez ránk egyáltalán nem vonatkozik:
"azt a kibocsátót terheli, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá"
Nálunk nem áll rendelkezésre a csatorna, magyarán nincsen. Ugye jól értem, hogy akkor ránk nem vonatkozik? Nyugtass meg, légy szíves, mert már az infarktus kerülget! :-)))
11. §10(1) A talajterhelési díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót terheli, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és helyi vízgazdálkodási hatósági, illetve vízjogi engedélyezés hatálya alá tartozó szennyvízelhelyezést, ideértve az egyedi zárt szennyvíztározót is, alkalmaz. Amennyiben a közcsatornát év közben helyezik üzembe, a díjfizetési kötelezettség a kibocsátót a közcsatorna üzembe helyezését követő 90. naptól terheli.[...]
12. § (1)11 A talajterhelési díj mértékét a talajterhelési díj (2) bekezdésben meghatározott alapja, a (3) bekezdésben meghatározott egységdíj, valamint a település közigazgatási területére vonatkozó területérzékenységi szorzó határozza meg.
(2)12 A talajterhelési díj alapja a szolgáltatott, vagy egyedi vízbeszerzés esetében a méréssel igazolt felhasznált, illetve mérési lehetőség hiányában az átalány alapján meghatározott víz mennyisége, csökkentve a külön jogszabály szerinti locsolási célú felhasználásra figyelembe vett víz mennyiségével.
(3)13A talajterhelési díj egységdíjának mértéke: 1 200 Ft/m3.
(4) A talajterhelési díj számításának részletes szabályait e törvény 3. számú melléklete határozza meg.
14. § A talajterhelési díj alapja csökkenthető azzal a számlákkal igazolt mennyiséggel, amelyet a kibocsátó szennyvíztárolójából, olyan arra feljogosított szervezettel szállíttat el, amely a folyékony hulladék jogszabályi előírások szerinti elhelyezését igazolja.
-------------
Kötelező, ez törvény.
A befizetendőt csökkentheted a szippantott mennyiséggel, ha van róla számlád.
A mennyiséget az elhasznált vaz alapján számítják.
mi sem tudtuk volna, ha nem ír a jegyző februárban egy levelet.
jól elsumákolták.
számunkra ez azt jelenti, hogy erre még jön 3-szoros szorzó ("érzékeny terület"), tehát köbméterenként 3600 forint a talajterhelési díj, amit víz köbméter után számolna ki.
a dolog január 1-től él.
még jó, hogy ki van építve nálunk a csatorna, és simán rá tudtunk kötni.
egyszerűsítve: számunkra ez 30-szoros szorzót jelent!
és sumákban, egy salátatörvényben jött ki a módosítás, eldugva.
ha a jegyző nem szól, akkor félévkor csak nézünk, hogy mennyit kell fizetni ( pl. havi 10 köbméter víz esetén 6 hónapra = 36000 * 6
bizonyára a szívemhez kaptam volna.
oké, ösztönözzék a rákötés, de nem kellett volna előre szólni???? ez már van olyan összeg...
egyébként a napi c vitamin igénye a szervezetnek 60-100 mg, a többit - mivel a c vitamin vízben oldódó- a vesének kell kiválasztania, és hát ez nyilván megterheli hosszú távon.
egyszeri löket jól jöhet az immunrendszrenek, de ne legyen belőle rendszer.
Vesd össze azzal, amit ZsuR írt. Csak a vízdíja is (csatornadíj nélkül) 2,88 USD/köbméter. Szóval szerintem nem kell mindent komolyan venni, ami az interneten köröz. :-) Mondjuk ennek az irománynak már eleve a megfogalmazása stb. egyértelművé teszi, hogy nem szabad komolyan venni. :-)
Ó, ez szerintem pont ugyanaz, amit én is olvastam. Elég régóta köröz az interneten.
3 dollár egy köbméter víz Magyarországon.
Nem a vízdíj lehet ennyi, hanem a víz-csatorna díj, míg külföldön általában külön számlázzák és számolják is a kettőt. És a víz-csatorna díj is hol ennyi? Mert ugye nem egységes országosan. Van, ahol több is amúgy, van, ahol meg kevesebb. Én sem örvendezek amúgy a víz-csatorna díjnak, csak maradjunk a tényeknél. :-.)
Afrikában fél dollár
Afrika -- egy kontinens egy díjjal említve? :-) És mondjuk Etiópiáról, a Dél-afrikai Köztársaságról vagy egy gazdag arab országról beszélünk? Mert én úgy hallottam, hogy van olyan gazdag olajország is a világon (Egyesült Arab Emirátusok, Abu Dhabi), ahol fizet az állam az állampolgároknak csak azért, hogy állampolgárok, dolgozniuk sem kell hozzá. (Az állampolgárok alanyi jogon részesedést kapnak az ország olajbevételeiből.) Ezt is felvethetnénk, szerintem vezessük be. :-)) (Csak hol van hozzá az olaj? :-))
A mienk is tégla, és a padlástér is szigetelt, ez sem szokott könnyen melegedni. A múlt héten a férjem és a kisebbik gyerek valószínűleg már szellőztetett, mikor kint voltak egy napot, és szerintem a nagyon meleg március is sokat számított, a homok könnyen melegedő talajféleség. Kellemes meglepetés volt! :-)
Ásni most nem kell (nincs mit), illetve az átültetésekhez én is kellek. :-) Remélem eláll ez a nyavalyás szél...
Nálam is járt már (valószínűleg ugyan)ez, de szerintem azért nem kell minden hecckampánynak felülni. Ha ez ugyanaz, ami nálam is járt (nagy eséllyel), annak én utánanéztem egy-két számadatnak, és nem felelt meg egy az egyben a valóságnak. No meg eleve értelmetlen ebben a formában, hogy Magyarországon ennyi, mert minden településen más és más. Vannak kiugróan magas vízdíjú települések.
Én meg fölébredtem, hogy fázom a paplan alatt. A befújós melegítőt ugye muszáj volt kikapcsolni, mikor lefeküdtünk, és így visszahűlt pár fokot a ház hajnalra, mert a tégla még nem melegedett át. No most bekapcsoltam. :-) Úgy nézem az Időképen, ma éjjel amúgy nincs különösebben hideg (persze mihez képest), az ország legnagyobb részén plusz van, csak mutatóba van néhol egy kis mínusz.
Tárgy: 3 dollár egy köbméter víz Magyarországon. Röhej, Afrikában fél dollár, nálunk 3 dollár egy köbméter víz. Az alábbi statisztika talán gondolkodásra késztethetne mindenkit! Víz! Néhány adat a NatGeo-ból:
USA legmagasabb vízdíj: San Diego 1,65 USD Ausztrália legmagasabb vízdíj: Sydney 1,61 USD Japán: Kumamoto 1,04 USD Ázsia: Szingapúr 0,61 USD Afrika: Windhoek 0,42 USD Európa: Budapest 2,89 USD
Megerkeztek a katicak es a fatyol lepke. A katicak mar repulni akartak - kiszortam oket azokra a fakra, fak korul, ahol gondom van - a fatyol lepkek meg petek, oket kis zacskokban kellett felakasztgatni a fak agaira... remelem sikerul elkerulni vegyszerezest.
Csak jönne már. Este 10-kor a határban voltunk, mert lángolt a fél domboldal... félelmetes volt.
Aztán ahogy jöttünk vissza befelé a faluba, a patakparton, a lakóépületek között lángolt egy jó 50 méteren a növényzet, nagyra nőtt nád, vagy mifranc.... olyan puskapor szárazság van, hogy már minden meggyullad... katasztrófa:((((((((
Hát ez sok minden lehet. KÉrdés, hogy mikor csip?:)) Pisilésnél, illetve a húgycsövedet érzed egyébként is, hogy csip (olyan késsel hasogatnak érzés van benne), vagy más a gond? Ha utóbbi, akkor nőgyógyász.
Ha előbbi, akkor tőzegáfonya készitményt szedjél, az pár napon belül helyrehozza... ha mégsem, akkor urológia, ne várd meg, mig véreset pisilsz.:s
Köszönöm, irok majd neki akkor, ha megérkeztek a növények tőle.
Nekem kimondottan az a vanille fraise kellene, amit mutattam... na majd megbeszélem vele.:)
Éva!!!
Vettem neked az obiban ma egyetlen tő loncot, azt a pirosasat, amit szerettél volna... sajnos a teltvirágú klematiszból már egy darab sem volt nekik.:(
Majd a cimed küldd át mailben, hogy postázni tudjam.
Eper kérdés:
Nagy fagyálló cserépedénybe akarom beültetni a lidlis eperkéket... mielőbb sort kell keritenem rá, mert nem nagyon dijazzák már ezt a kis müanyag tartót, amiben eredetileg vannak... hiába locsolom őket, kókadoznak:s
Ha normál virágföldet rakok nekik az edénybe, az jó lesz? Vagy még trágyát is kellene? MOndjátok, hogy nem muszáj.:D
Tápoldattal locsolni lehet az epret? Mondjuk trágya helyett.:p :))))
Gyűjtögetem a képeket, most, hogy állandóan itt lakunk, könnyebb alakítgani a kertet. A növények is lassan szaporodnak, mindig találok valamit, nálam még van hely. :-)
Ismerem, amit csináltok, ingázni, izgulni, mi maradt a tél után, nyáron locsolni, hurcolkodni ide-oda. Mi évekig műveltük, épp ideje, hogy vége.
Igen, jövő hét elejéig jöttünk ki. Még nem is igazán tudtam felmérni a károkat, mert alighogy kiértünk, elég erős szél támadt, és be kellett jönnöm emiatt. Ami szembeszökő volt rögtön, hogy több rózsám nagyon durván visszafagyott, és nem lehetetlen az sem, hogy néhány teljesen elfagyott. Nem tudom, hogy az normálisnak tekinthető-e, hogy a nagy meténgek mind elvesztették a levelüket. Vajon megpurcantak?
Szia, köszönöm, gondolom most tavaszi szünetre kimentek a telekre, egy kis pihenés és kertészkedés. Hogy vészelték át telet és ezt a mostani aszályt a növényeid?
Sajnos én most pont nem találtam olyan képet. :-) A Brookes-könyvekben vannak például ilyenek, ahol ráfolyik a növényzet a kövekre, nagyon tetszik! :-)
A szép vágott terméskő lapok nagyon jól néznek ki, és természetes hatásúak is. A közöket egy idő után benövik a növények. :-) És az is nagyon ütős, amikor részben terméskő lapok vannak, de köztük/mellettük kavics, nagyon jól néz ki. Sajnos képet most nem tudok mutatni, mert a Google képkeresőt végképp nem bírja el a mobilnet. (Készülj fel rá lelkileg, az idén még lassabb, mint tavaly.)
Az alighanem hólyaghurut lesz inkább. A 3000 mg C-vitamin egyszeri bevétele szerintem tutira nem okozhat ilyesmit. Én többször szedtem már ilyen nagy dózisban. Vesekövet ilyen gyorsan semmiképp nem okozhat (úgy rémlik, amúgy sem a C-vitamint, hanem a vivőanyagot szokták felelőssé tenni érte nagy dózisoknál), de annak tudtommal nem is ez a tünete.
Nem is volt olyan hideg a ház, ahogy számítottunk rá, olyan 15 fok körül volt, mikor lejöttünk, viszonylag hamar sikerült felfűteni a nappalit, és már a kanapé sem hideg. (Mondjuk ment több órán keresztül három fűtőapparát itt egy szobában.) Most itt már 24 fok van, és a gyerekszobát fűtjük fel.
Mikor kiértünk, kettő körül, nagyon kellemes idő volt, csak sajnos kisvártatva feltámadt a szél, így én bemenekültem. A fiúk nagyon élvezték a szabadságot. :-)
Most is megy a kis pedrolo szipka. Locsolok 1000-rel.
Most néztem hogy van ebből fehér is, de nem sok kedvem van kertészetből vásárolni, mert egyre több rosz tapasztalatom van az árudás növényekkel. Sokkal többet érnek a kapot, szerzett csereberélt növények...
Köszi. Akkor azért elég hideg volt, gondolom, nálunk sem kedvezőbb a helyzet. Reméljük, nem esett semminek baja. Egyik évben májusban volt mínusz hét fokos fagy, az már elég komoly károkat okozott. Nárciszom nekem már nincs is (az évek során eltűntek), botanikai tulipánjaim vannak.
Megsütjük még itthon a fasírtot, mert ott a hideg házban nem lehet egyből főzni, meg nagytakarítani is kell előbb tél után, ma szendvics lesz ebédre. Szerintem dél körül érünk ki, addigra kicsit melegszik is az idő legalább. Nagyfiamat amúgy most sikerült kiugrasztanom végre az ágyból. :-DD (Pedig mikor suliba megy, fél hétkor kel.)
Ősszel kaptam Puskinvirág hagymákat. Ami meglepett, hogy már vagy 2 hete virágzik. Meddig fog még? A krókuszok és hagymás íriszek csak 5-6 napig bírták. Hiába gyönyörűek, ha csak alig pár napig látja őket az ember.
Nalunk -5,6 °C volt a minimum, de aztán jöttek felhők és hatra fölmelegedett -1,5-ig. Most már szépen süt a nap és egész jó idő van, bár a szél megint föltámadt.
Ha nem néztem volna a hőmérőt, nem sejtenék semmit a mínuszokból, semminek nincs baja. Hajnalban a nárciszok még le voltak hajolva, de most már teljes pompájukban virítanak.
Egyszer -8 fokban üvegesre fagytak a jácintok, de talán idén ezt megússzuk. A fák még nem virágoznak, a rügyek is csak a ribizlinél bomlottak ki, de annak nem árt.
Hát igen, tudom, hogy ilyen volt... és van most is, sajnos, mert sokan nem tudják kifizetni a vizet. Mi is sokszor a kikapcsolás határán állunk, az utolsó pillanatban van befizetve, amikor már nagyon muszáj:(
Nem is tudom, hogy lehetne spórolni vele, majd nézek valami viztakarékos zuhanyfejet, vagy nem tudom.... :O
hármat vettem mindkettőből, dzsungel lesz, de nem érdekel, mielőbb nézzen ki hátul az a kerités valahogy mostmár, mert már évek óta kinlódunk vele, se a vadszőlő, se a borostyán nem maradt meg rajta soha.:s
Hát igen, de félárban locsolod az itteni vizdijhoz képest.
Na meg vedd hozzá ötünknek a wc-húzgálást, mosogatást, mosást... én már mondtam, hogy majd úgy csináljuk, a legtisztább fürdik először, utána koszossági sorrendben a többi... egy kád vizben... mint a régiek... nem arattam túl nagy sikert az ötlettel:s :D
hát mi a gatyánkat költjük vizre, öten, gondolhatod... mire mindenki lezuhanyzik... a kisebbik lányom, meg a fiam ráadásul kacsa... egy focicsapat lezuhanyzik, mig ők egyedül. Katasztrófa. Mindig rinyálnom kell rájuk, hogy igyekezzenek:s
Még szerencse, hogy locsoláshoz van kutunk. Itt az 5 méter mély kútban 3 méter viz van... kézzel sk. fúrta azuram a haverjával.
Még csak ismerkedünk, lépésről-lépésre foglalom el a kertet. Biztos szépeket kapok, ha ennyien dícséritek. Majd lalával nézzük, hogyan nőnek. Testvérek lesznek. :-)
Mi már benyújtottuk az engedélyezés kérését, a héten jön a tervező, aztán be kell adni a vizművekhez engedélyezésre, mert az első engedélyezés t egy másik is követi - dupla lóvé lehúzása - aztán jön a vizóra és remélem mire jüön a nyár akkor már csak 190 forintot kell fizetni m3-enként a mostani csatornadijjal megfűszerezett 500 helyett:-(
Eddig kaptunk nyáron 10% locsolási kedvezményt de az lófax:-))))
Kb. 100 rugóra tippelek én is mire minden összejön, de ennyi virág mellé muszáj beleinvesztálni:-)))
Nagyon szép fajta mindkettő, az itteni obiban ezt a kétfélét lehetett kapni. A nevükre most igy nem emlékszem, kint vannak a garázsban.... talán az egyik Belgica...vagy mi.:D
Majd mindjárt megpróbálom visszakeresni, mert krisevának raktam be linket róluk.
A mi cicánk most ismerkedik a környékkel, eddig városban szobamacska volt.
Tetszik neki, csak este alig lehet becsalogatni, múltkor is zseblámpával, hangosan szólongatva kerestük a fél hegyen. Imád fára mászni, legalább nem a bútorokon élezi a körmeit. :-))
Trombitafolyondárról lebeszéltem magam, illetve már Apu is lebeszélt, amikor akartam rakni anno.... a nyaralóban is volt, mindenhol ott van:s
Nagyon szép és erős loncokat vettem az obiban, nagyon örülök nekik. REndeltem árnyékoló hálót a szanaszét szaggatott nád helyett a drótkeritésre, ha az megjön, felrakjuk és utána beültetem a loncokat, meg a klematiszokat, hadd másszanak a drótra (háló kivül lesz).
Szerintem amiatt hólyagvessző, mert a kérge leválik idősebb korában... gondolom előtte olyan, mintha felhólyagosodna.
Ismerősnél van egy hatalmas bordó levelű... az valami gyönyörű, amikor virágzik.:)
-5 fokig bírja a növény, hogy a virág is azt nemtudom, de az enyémek is kint vannak, és van közöttük egy ami szintén virágzik. A télen majdnem "sikerült" kiszárítani, de túl élte.
Ha odamentek a megadott találkahelyek valamelyikére, akkor ingyenes a szállítás. Mi így szoktuk átvenni Pesten, de igazodni kell hozzá időben és helyben.
A csatornadíjat nem számlázzák, így kb. 500Ft 1000 helyett. Mivel tavaly csak locsoltam, 60m3 fogyott, de már itt lakunk, számítana. Gyűjtöm az esővizet is, csak eső nincs. :-((
Szerintem nem jársz vele rosszul ha rászoksz! :-) Azért ő sokkal jobb áron adja, mint a faiskolák, és általában sokkal nagyobb és szebb növényeket. Ezenkívül időnként igazi ritkaságok is vannak nála, fajlagosan szintén nem drágán.
Ez gyönyörű. És nagyon tetszik a lilaakác, de azt hiszem, hogy ide talán túl nagy is lenne. 2,5 méter magas lesz a fatároló, oda is majd lonc megy... a keritésre is, meg klematiszok.
Amennyire nem akartam loncot, most tisztára beloncosodok. :O :DD
Mennyivel előrébb jársz nálunk Te is. Nagyon szépek.
MOndjuk ennek a hideg fekvésnek talán annyi haszna van, hogy később indulnak meg itt a növények, nem is virágzik még semmi, igy túl nagy kárt nem tud okozni a fagy... gondolom...remélem:)))
Szia, akkor még nem raktad el hólapátot, ugye, én is azt érzékelem mostanában az időjárás egy kicsit le van maradva, de bízom benne, hogy majd behozza, addig is itt egy tvalyi kép.
Valószinűleg onnan hozták, ahol eddig laktak. Itt nincs hely nekik, jól ismerem azt a házat, jó ismerősök laktak benne. Hacsak be nem viszik a nappaliba azt a sok leandert majd télire:s :D
Átestem én is a tűzkeresztségen, életemben először rendeltem növényeket a netről. Annyit dícsértétek Árvait, szerdán jön egy Ázsiai bangitám, egy Annabelle hortenzia és meténg 3 cseréppel. Most néztem, egy piros levelű holyagvesszőt lehet, hogy holnap hozzácsapatok, ha már... :-))
Állitólag -5 fokig jók a leanderek is, de vannak kicsik, amik még nem birják ezt, meg persze vannak közepesek is, amikről nem tudom:-(((
Itt is olyan szél volt 5 napig, hogy a fejem szétesett. Tegnap nagykabátban slaggal locsoltam 2 órát, mert már a nagy tuják + a nagy fenyőm is leguggolt a szárazságtól. kisértetiesen hasonlitott a dolog a tavaly nov. 30.-i állapotra, amikor szintén eklőadtam ezt a manővert, csak szél nélkül:-)))
Nem tudom, hogy most van-e lent szél, mi Pesten vagyunk. :-) Nem mentünk ki végül is ebben a vacak időben. A leandereknél biztos más a helyzet, de az átlagos kerti növények egy-két fok mínuszt ki kell hogy bírjanak.
Nem tudom ültettél-e már át,de idén a szomszéd kért belőle,hát megszakadtam,mire kiszedtem,vagy fél méter mélyen volt a gyökere,és itt nem homok van,hanem mocsadék agyag,kőkemény.
Nem is gondotam,hogy ilyen mélyen van a gyökere,3 éve lett ültetve.
igen, valahogyan nekem is muszáj lesz átültetni, mert így nem jó.. szerintem ki fogja bírni, csak az első évben picit kisebb lesz, de ha utána beindul..:-)
Ez csodaszép:)))Tavaly nekem is visszaborult,pedig volt támasztéka,de nem bírta.Idén szálanként felkötöttem,és végigvittem az előteraszon.Majd mindig tekerem a madzagra,ahogy nő.
Az ovisokat már tegnap bevittem, a többinek meg birnia kell. Nincs az az Isten, amiért én mégegyszer bepakolom és 2 nap múlva meg kipakolom a 160 cserepemet:-))))
Majd megedződnek, ami meg nem birja, az nem életre való:-))))
Tegnap nagykabátban, slaggal locsoltam kb. 2 órát, mert már letérdeltek a nagy tujáim, fenyőim is a szárazságtól, és féltem, hogy nem lesz nyárra árnyék, ha nem locsolom meg őket. A fűről már nem is beszélek:-((((
Én nem tudom mikor lesz itt tisztességes eső?:-((((
Remélem az éjjel nem lesz fagy, bár bevittem az ovis leandereimet, a többi kint van, nem szertném ha elfagynának.
Szia Róz, nálam is ez volt ma. Olyan volt minden, mint amikor apálykor visszavonul a tenger, szép sima homok mindenhol. Egy pár vödörnyit oda is hordott a ház elé a teraszra. Még valami zsindely darabot is letépett a tetőről, mosz van egy rés rajta :( Azt senki sem fogja nekem megjavítani :(
Megvették az egyik szomszédos házat mellettünk... se pince, se garázs, ház se túl nagy.
Az új lakók már dolgoznak a házon, a kertbe is hoztak pár növényt, köztük vagy 10 hatalmas cserép leandert, gyönyörűek, extra nagyok, dúsak... de hogy télen hová fogják rakni?:O
ezt találtam, nincs túl sok virág rajta, de a méret talán látszik:-) egy fehér és egy rózsaszín van egybe ültetve. ezzel a tővel indult leander-mániás pályafutásom, a párom nagymamájától örököltük 5éve. azóta kicsit "eldurvult" a helyzet:-)))
nem vészes.. nekünk kút van, beindítom a slagot, a nagyoknak azzal adok teljesen eláztatva a cserepet, a kicsiket meg kannával. van egy óriási tövem, keresek egy képet:-)
Nekem éppen most fő a fejem, hogy mit felejtünk itthon. Már nagyjából összepakoltam, a hűtendő marad reggelre főként. Ősszel mindent hazahozunk, ilyenkor újra fel kell tölteni, szerintem tutira kimarad valami.
Hát már én is előre reszketek! :-)) A házat befűtjük, az odáig oké, de hogy fogunk kimenni a kertbe? Pedig muszáj lenne elvégezni a teendőket, meg locsolni... És épphogy kimásztunk az influból.
Már nem is tudom, melyik bokor milyen fajta volt eredetileg (pláne, hogy egy csomószor átültettük őket), mind olyan egyenletesen majdnem fehér, pasztellsárga virágokat hoz. Csak a növekedési erélyből lehet sejteni, melyik melyik volt (például a piros az törpilla, az eredetileg halványsárga meg elég erős növekedésű).
Sajnos a homoktalajért sem rajong a klematisz. Védett helyre ültetném mondjuk a délkeleti házfal elé, nem fagyzugos ott, és a ház a szelet is felfogja.
Nekem az elvileg élénksárgák is kifehéredtek. A Goldfinger nevű fajta, ha jól emlékszem. De nap és nap közt is van különbség, homokon szerintem sokkal erősebben érvényesül a napsugárzás (a visszavert fény miatt).
HÁt igen, ezek meg ketten vannak, meg mindig itt vannak, nem csoda, hogy kiszaladják.
Pisi... hát inkább a fű, mint a növények:D TAvaly nyáron TAra tenyésztője beugrott hozzánk látogatóba. Szlovákiában voltak valahol kiállitáson, 4 kutyával jöttek, ebből 1 volt kan... végigpisálta az összes növényemet, imádtam:s :DD
Ja, értem. Szerintem nem lesz tőle baja, én nem szoktam visszavágni mondjuk. De nagyon törpésíteni azért biztos nem lehet. Egyméteresnek el tudom képzelni metszve.
Ezt nem tudtam! Illetve a sárga biztosan nem fehéredik ki, mert a szállodánál van legalább 10-15 tő kint az utca felé, és azok full napon vannak, árnyékot soha nem kapnak, és rikisárga mind:)
kiszaladtunk ma locsolni,befagyott a seggem,szegeny uram 10 percenkent kerdezte,mikor vegzek mar,inkabb besegitett a kannaval,csak menekulhessunk hazafele...Nem volt a z a kimondott kertes ido
Ha nem okozok vele gondot, próbáljuk meg... túl nagy kísértés! :-))) Hátha ez jó életerős tő, és kibírja! Előre is nagyon szépen köszönöm! :-)) Mivel viszonozhatnám?
Itt egy kép a hólyagcserjékről.Aki szeretne gyönyörű hunyorokat nézegetni annak itt egy link. https://www.facebook.com/media/set/?set=a.340502862637459.79983.172571719430575&type=1
Nálunk ruhát szárítani sem jó az ilyen idő, mert teleszórja a ruhát a szél minden sz.rral, full gusztustalan lesz. Nálunk szemben "dzsungel" van, és az a fő szélirány.
őkelmét kellene valahova áttelepítenem, ahová futhat is, de egyelőre fogalmam nincs hová.. és kiszedni sem egyszerű már.. csak itt nem tud futni, csak saját magán:-((
nem fogod elhinni:-) ebben a pillanatban akartam beszúrni, hogy ilyenem van:-) rózsaszín. nekem tűző napon van, eleinte rózsaszín, után a kifakul. de nagyon hálás kis növényke.
mindenféleképpen jóval terebélyesebb lesz, mint az általad behatárolt "méret"... a túl gyakori és drasztikus visszavágás meg szerintem azért nem tesz túl jót egy növénynek.. mármint, ha túlságosan zanzásitani akarják ahhoz képest, mint amekkora ő szeretne lenni.
Nem lenne az "egy kuka kötelező"-vel semmi baj, ha tényleg akkorára fizetnél, amekkorát teleraksz. Ha 60 literes kukád van, akkor abba nem tudsz többet rakni, mint 60 litert, igy nem fordulhat elő, hogy a "kisebb szolgáltatásért" fizetsz, mégis többet szemetelsz... ezért nem értem, miért nem engedik. Na mindegy... csak a lenyúlásra megy ez is, mint sok minden. Mert simán előfordulhat, hogy egy 2 fős háztartás jóval többet szemetel, mint mi öten... na mindegy.:s
Nagyon helyeske, a bordót ismertem.:) REmélem elég gyorsan is nőnek majd.
Kiváncsi leszek, ez az Árvai milyen töveket küld majd. Mert amúgy a kolibrinél jóval drágább minden, de amit én eddig rendeltem, azok elég kis nyamvadtak voltak. Azt néztem, hogy a klematisz 2500,- náluk... szinte hajszálvékony kis pilicka hajtás volt, amit küldtek.
Lala, ez mindenhol így van sajnos. mármint hogy egy háztartáshoz legalább egy kuka kötelező! mondjuk azt nem tudom, hogy a kisebb kuka tényleg nem engedhető-e négy fős családnál.. mi is gondolkoztunk rajta, hogy a legkisebb kuka is elég lenne, mert szelektíven gyűjtjük és azóta viszonylag kevés a szemét... de aztán úgy voltam vele, hogy minimális (kb.1000Ft) a különbség negyed évente, ráadásul meg kell venni a kukát, és negyedévente bemenni újból jelenteni hogy te a kis kukát rakod ki...milyen hülyeség ez is...
Nem tudom ki hogy van vele, de én már kivagyok ettől a széltől:-(
semmit nem lehet kint csinálni, mert nem lehet öt percig megmaradni annyira fúj:-( annyira voltam kint, hogy meglocsoljam a tujákat, tulipánokat, mert kókadnak lefelé.
most nézem az előrejelzést, hogy csütörtökig így fog fújni???! ráadásul húsvétkor sem lesz túl meleg:-(
mondtam én hogy lesz még böjtje a márc-i nyárnak:-(
kérdés: tűző napra nem túl tágas helyre milyen évelő növénykét tudtok ajánlani? tavaly ültettem oda egy kis levendulát, de kipusztult:-( mindenképp virágzót szeretnék
Két ügyvezető igazgató beszélget: - Te fizetsz az embereidnek? - Én nem. - Én sem. És bejárnak? - Be. - Az enyéim is. - Te, nem kéne ezektől belépődíjat szedni?
Ezek a városgondozás saját zsákjai, tőlük lehet venni 380,-Ft-ért, tehát én úgy gondolom, ha "iktatnák", hogy ki milyen lakcimről vette a zsákot, akkor ezzel letudható lenne a szemétszállitási dij. Csak persze azért nem akarják, mert igy egy zsákot csak két hetente raknál ki, amikor megtelik, és úgy rögtön kevesebbe kerülne a szállitás, mint igy, matricával.
Itt 23 ezer egy évre... szerintem is marha drága, pláne, hogy a fele elég lenne, mert ez a 120 liter heti elszállitásának a dija, 60 litert nem engednek fizetni.:(((
Bolti 120 literes kukászsákokat szoktunk venni, és azzal együtt viszik el. Jó kis kiadás havonta, mert az az erősebbik fajta, amelyik nem megy szét, elég húzós áron kapható.
Ilyen fizetős zsák megoldás nálunk sincs, telkenként megállapítják a díjat, és teljesen mindegy, kiteszel-e annyi szemetet vagy sem, fizetni kell. Egy fél évre 10 ezer forint heti egy elszállítással, szerintem elég durva. Ráadásul annyira szenyák a szemetesek, hogy összevissza járnak, és ha egy mód van rá, el sem viszik. Előre nem jó kitenni, mert jönnek a vagdosósok, aztán úszik a szemét az utcán, ezért csak hétfő reggel szoktuk kitenni, általában csak kora délután jönnek. De volt már hogy reggel hét felé jöttek, mikor hallottuk a kocsit, már futottunk a zsákokkal, de sz.rtak rá, szépen elhúztak a telek előtt, pedig látták. Akkor rohaszthattuk ott még egy hétig.
Ja, hát ott úgy valószinűleg nem... egy hét alatt biztos lába kelne.
Ott akkor fizetős kukazsákokat lehet venni, a 120 literest, ugye?
A héten próbálkoztam az önkormányzatnál, amikor befizettem az első félével szemétszállitást. MOndtam nekik, hogy veszünk egy 60 literes kukát és csak 60 literes matricát szeretnék fizetni. Nincs annyi szemetünk, hogy heti egy szállitást fizessek 120 literre, félig sincs tele a kuka. ZÖld megy a komposztba, papir és müanyag szelektivbe, alig van szemetünk.
És nem engedték! Ezen kiakadtam kicsit. Mert nem az számit, mennyi szemetet termelsz, hanem, hogy hányan laktok a házban. Csak 1 max. 2 fős háztartás fizethet 60 literre dijat, ennél nagyobb családnak muszáj kifizetnie a 120 litert.:s :(((
MOndtam nekik, hogy akkor nem fizetek matricát, hanem veszek fizetős zsákokat, árban ugyanott tartunk, mintha a 60 litert hetente vitetnénk el, illetve a 120 litert két hetente. És igy akkor rakom ki a zsákot, amikor megtelik. Ezt sem engedték, mert muszáj matricát venni rendes kukára, állitólag törvényi előirás, kötelező szolgáltatás... erről ennyit. Fizesd duplán a szemétdijadat.:s
3 éve kaptam valamilyen fehér liliomot a kolléganőmtől. Első évben semmi, aztán ősszel átültettem, következő, azaz tavaly megint semmi, most úgy néz ki, hogy lesz belőle valami, mert most is szép zöld, mint eddog, de mintha kezdene "ágaskodni".
Ez a sok virág mennyivel szebb lenne nálam,ha gyönyörű zöld gyep venné körül.De az elkövetkezendő 10 évben,még biztos nem fog ilyen előfordulni:((((Hiába,így van ez,vagy kutya,vagy kert.Bár nálam a virágokat tisztelik,de a gyepet kirohangálják,páne mikor sár van,és arról meg nem tehetnek:(
Nem tudom,erre mifelénk királyliliomnak hívják,gyönyörű,de én mérges vagyok rá,mert gyorsabban terjed,mint a gaz.
És elég hamar elmegy a virágja.Leheteten kiírtani legalább egy részét,benövi nekem a többi virágot is,pedig már ásóval szedtem ki tavaly,gyökerestől,és most látom,hogy uganott már megint tele van hajtásokkal.
Én mondtam Lala,de a trombitafolyodárt is kordában lehet tartani,nekem is volt a másik házamnál,sodás volt felfuttatva végig a teraszra,meg a kerítésre.Csak azt figyelni kell,és kiszedni a is hajtásokat.Nálam csak addig terjedt,ameddig én engedtem.
Viszont amit mondtam,az a szomszédban volt,ahol 1 évig nem is laktak,elötte sem törödőtt vele a pasi,ott bizony felnyomta a kerítés betonját,és kettétört a beton.De mondom,ott évekig rá sem nézett senki,nőtt vadon.
Én is onnan szedtem ki magamnak,és ültettem el a kertemben.Én imádom,most is ültettem a kerítés mellé.
Régebben bent tartottuk a garázsban, a házból ki sem kellett menni, mert a nappali felől a garázsba be lehet menni... de ott nem volt jó, mert ott már tényleg sokszor szaga volt, ezért került ki a garázs elé.
Azért ez nem semmi, ez a mindent ellopnak dolog. :((
Nekünk nincs keritésünk sem elöl, tudod, 2 db 120 literes kuka vigyorog az utca felé, egyikbe a lenyirt füvet raktuk, mig nem volt komposztáló, most üres... itt azért elég sok cigány is lakik, de még soha nem tűnt el semmi.
A bejárati ajtóhoz vezető járdától azért távol van a kuka, ott nem zavaró. Meg ott nem üldögélünk, hátul "lakjuk" a kertet inkább, oda ezért nem tenném... na meg kényelmi szempontokból sem.. lusta vagyok.:s :D
Nálunk egy héten csak egyszer viszik el a szemetet, és egy hét alatt már rendes "illata" van, ezért tettük a letávolabbi csücsökbe. :-) Kukánk nincsen, hatalmas kukászsákokban van, mivel a kukát tutira ellopnák, mikor kitesszük az elszállításhoz az utcára.
Akkor lehet, hogy ez azért nem olyan túl gyors növekedésű. Majd azt csinálom, hogy egy loncot egészen közel ültetek az ottani keritésnél a fatárolóhoz, és akkor egyik oldalra mehet a keritésre, másik felé meg a fatároló oldalára a rácsra. És az ott elég gyorsan fog takarni. Ettől függetlenül egy ilyen bangita mehet oda szerintem, és majd olyan tempóban növöget, ahogy jól esik neki.:)
Na jó, hagyjunk valamit jövőre is, ha most teleültetek mindent, tényleg nem lesz hely semminek, úgy hogy most csak nagyranövőket a kerités és a házfal mellé, ez az idei project.
Az úgy klassz, de mi lusták vagyunk a kert végéből előre cipelni a kukát az utcára szemétszállitáskor. Meg ott elöl csak kilépek az ajtón és közel van a kuka, praktikusabb. Majd valami tárolót én is szeretnék neki, ne látszódjon... olyan is teljesen jó lenne, amilyen a komposztálónk, lécekből összeszögelve, úgyis lesz mellé ültetve növény is. Csak erre kell egy ajtó, hogy a kukát ki-be lehessen rakni... de az csak két zsanér, meg egy tolóretesz, a zuram biztosan meg tudja oldani.
Hát ugye hogy nálam a homokon mennyire nő, az nem feltétlenül jelent valamit. :-) Az enyémet két éve vettem, de szerintem a homokhoz képest azért elég szépen nőtt, most olyan hatvancentis lehet, jóval kisebb volt.
Igen ezek szépek. Van nekem is kétféle japán gyöngyvesszőm. Az egyiknek rózsaszíntarka a levele, nagyon tetszik. :-) A másik szerintem meg pont ez a fajta.
Nem tudom, én még nem hallottam ilyet, de attól még lehet.
Nekünk leghátul van a szeméttároló meg mellett a sarokban a fa- stb. tároló, és félkörívesen beültettem előtte cserjékkel, ha teljesen összezárnak, egyáltalán nem látszik majd a kert felől.
Eléggé takarná is az oldalát idővel, ugye? Nálad ez mennyire gyorsan nő? Arra emlékszem, hogy most akarod áttenni az új ágyásba előre a kapu mellé, de arra már nem, hogy most mekkora, ill. menyni idős.
A vendégházban van bordó levelű, de az már valami hatalmas, és gyönyörű szép, amikor virágzik.:)
Nekünk elöl van a kuka a kocsibeállónál... majd ott is, ha le lesz betonozva végre, két oldalán akarok kihagyni földsávot, hogy lehessen ültetni oda is növényeket.
Első körben a telek széle felőli oldalra trombitafolyondárra gondoltam, hogy ott legalább nem terjed világba, mert betonozva lesz... de valaki azt mondta, hogy még a betont is képes feltörni.:O Igaz lehet ez? Mert akkor nem ültetek oda sem trombitafolyondárt.:s
Az ázsiai bangitád most jutott eszembe, hogy nézelődök az Árvai honlapján....az is nagyon szép, olyat is szeretnék.
Szerinted az alkalmas lenne arra (úgy irják ott, hogy 3 méter magasra nő), hogy a majdani fatároló oldala mellé ültessem, hogy ott takarjon kicsit? Az egy 2 méter x 5 méteres fatároló lesz, az udvar bal hátsó sarkában. A bal oldali hátsó kerités mellett lesz a hosszabbik, 5 méteres oldala, "befelé" lesz 2 méter széles. Fa oszlopok, hogy jól szellőzzön a fa, a tetején bitumen zsindely tetővel. Az oldalára valamilyen rácsozatot gondoltam, hogy majd futtatok rá valamit, loncot, vagy lilaakácot (de az lehet, hogy túl nagy is lenne oda).
De most eszembe jutott ez a bangita, ez a napos helyet szereti, és ha tényleg megnő három méteresre, gondolom terebélyesedik is, oda jó lenne, nem?
Az almafáért tényleg kár lenne, különösen, hogy -- mint írtad -- nem is beteges. A kétféle hólyagvessző nagyon jól mutat együtt, nekem hátul van úgy, a szeméttároló takarására ültettem őket, de azok még elég kicsik.
Igen, biztosan, az évelők mindig jól jönnek:) Valószinűleg az iriszekről nem beszéltünk... nekem is van pár tő, de olyan mostohagyerekek. Kint az utcán nagyon sok helyen van, mindig megcsodáljuk őket, amikor virágoznak, mert akkor nagyon szépek tényleg.... de az olyan rövid ideig tart. Mindenhová nagy tömegben vannak ültetve, általában a járda és az árok közé, nagyon mutatósak úgy... de aztán elvirágoznak és onnantól nem mutat semmit az egész.:(
Van ott egy nagy rózsalonc, két pünkösdi rózsa és egy árnyékliliom. Szerintem még három cserje fér el max. Libasorban a házfal mellett, beljebb nem nagyon lehet terjeszkedni, mert kell a hely középen, hogy autó hátra tudjon menni. Ja, ezek a két ház közti keritésnek a befelé eső oldalán vannak, ide szeretnék még pár virágzó cserjét ültetni... kintebb szintén a házfal mellett van két boróka, meg valami nagyranövő sárga virág... ha túlélte a telet...
A két ház között össz. 6 méter van. Ezekkel szemben a mi házunk, mellette 90 cm járda. A nappali ablak előtt, a járda mellett van a két futórózsa, két oldalukon van egy-egy pünkösdi rózsa szintén. Tervezem, hogy esetleg a járda mellett végig lehetne még ültetni pár pünkösdit, és akkor már nem lenne olyan "pusztaság" ott. Most vizuálisan olyan üres, hogy középről kikerültek a bokrok. De középen csak fű lesz majd.... egy évben egyszer ki kell birja, hogy az almafáig hátramegy a teherautó a tűzifával.
Azt azért nem vágjuk ki onnan, csak addig és nem tovább:D
Iriszt én biztosan nem kértem, nem szeretem őket. (pirul)
Azaz szépek, csak nem kell... olyan rövid ideig virágoznak...
Akkor megrendelem a két hólyagvesszőt, meg az egy jezsáment.... a jezsámen annyira tetszik, hogy csak külön szerencse lesz, ha a Tiéd is megmarad, majd találok helyet nekik.:D
Cserépben is kibirják még pár hétig majd biztosan, mig meglesz a helyük...
Csak már mielőbb szeretnék valamit ültetni a házfal mellé, az most nagyon ronda ott, hogy tavaly kivettem a két nagy sást a fal mellől, most nemrég a nagy buxust, meg a tarka levelű kecskerágót középről, most egy nagy pusztaság van ott, már a családom is megreklamálta.:s :)))
A telt virágú boglárkacserje és az írisz az tutira él. A nagylevelű meténg valószínűleg rendben lesz. A többi kérdőjel, a jezsámen is. A Cornus alba Sibirica kifejezetten rosszul néz ki például.
A jezsámen él, azt lehet tudni? Ő a sarkalatos pont. Szeretnék rendelni pár cserjét még a szomszéd házfala mellé (nem szeretem nézni azt a nagy üres fehér házfalat), és jezsáment mindenképpen szeretnék oda. Ha nem él a tiéd, akkor rendelek azt is.
MÁs cserje van még kivéve nálad, vagy a többi az már évelő virág?
Megnéztem a növényeket, de csak "gyorsban" (ahogy a kisebbik fiam mondja), mert nagyon fújt a szél itt. Két-három, amiről már most is tudható, hogy bizonyosan él. A többi még kérdés, úgyhogy mindenképp várni kell.
Ha jól látom, hogy a gyöngyvessző van hátul, azt ki kéne onnan hozni, mert a hólyagvessző nagyobbra nő, teljesen be fogja nőni ott. És a legszebben szabad térállásban jön ki amúgy is a formája. A három felsorolt közül a cserszömörce lesz a legnagyobb.
Sajnos a fotóról úgy tűnik, eléggé föl van kopaszodva. Csak az "élő" részig szabad visszavágni, a megfásodott szárból nem hajt ki, de amennyire csak lehet, vágd vissza minél erősebben.
Itt vannak a szomoru levendulaim... latom, jonnek uj hajtasok, latom hogy hol vannak a remenytelen szarazok... Nagyon kivancsi vagyok, mi lesz belole...
Ja, most úgyis hideg van nekik, talán fagy is lesz még...
Jó, hogy nem ültettem el, amikor vettem. Ha Ti nem lennétek, a csomag alapján elraktam volna simán. Ott márciustól ültethető jel van.
Párom csinált egy olyan tartót, amit a földbe lehet szúrni, a kardvirágoknak... de szerintem nagyon kicsire csinálta... mármint a karikát, elég szűkösnek találom, max. szerintem 3-4 fér bele.
Ez gyönyörű! De lehet, hogy nekem nem is jó, túl sok helyet foglal. A hólyagvessző (képeken legalábbis) nem ennyire széthajló, kevesebb helyet foglal talán. Olyanod van esetleg?