Nem éppen. Gondolj bele, ha a csónak vízhez viszonyított sebessége elég kicsivel több csak, mint a folyó folyási sebessége, akkor a fölfelé út bármilyen hosszú lehet. Ha pedig nem nagyobb, akkor soha sem ér föl a felső bólyához.
Ezek gyakorlatilag séma-feladatok, biztos találsz hasonlókat a könvyedben/példatáradban. Ezeket is ugyanúgy kell megoldani, mint azokat.
Az első feladatban külön kell foglalkozna a gyorsuló, a lassuló, és az egyenletesen mozgó szakasszal. A második feladatban úgy kell a kérdéses erőket megatározni, hogy a színes testre ható összes eredők vektori eredője 0 legyen (vagyis a vízszintes és a függőleges komponenseknek is 0-nak kell lennie).
Néhány apróság. Egy ilyen kisnyomású hálózatban nem mindegy, hol van a szivattyúd. Mert ha fön van a tetején, és előtte nagy fojtás, és avíz is meleg, akkor kavitálhat. A szivattyúnak van egy un. üresjárási nyomása. Amikor nem szállít semmit. A hátrahajló lapátozású szivattyúknál ez a nyomás szokott lenni a legnagyobb. Az előrehajlónál, ez nem a legkisebb. Ha megszalad az előrehajló lapátozású szivattyú, több vizet szállít, az áramfelvétele nő, leéghet. Ha a szivattyú háromfázisú, és tévesen van bekötve, akkor is szállít, de sokkal kevesebbet. Ilyenkor csupán két fázist kell megcserélni, és a dolog rendbe jön. A szivatyúk öntvényházába különböző méretű járókerekek szerelhetők. A legjobb hatásfok többnyire a legnagyobbal érhető el. stb....
Huuu :) De ez egy keringeto szivattyu, megpedig a Grundfos UPS 25-60 -a. A 60 azt jelenti hogy 6 meter magas vizoszlopot tud megtartani nyugalmi allapotban. Az az ha mindket vegen nyitott U cso aljaba berakom a szivattyut es bekapcsolom akkor a ket szar kozti szintkulonbseg 6 meter lesz mikor egyensulyba kerol a folyadek a szivattyu mukodese mellett. Egyik szarban 3 metert sullyed a masikban 3 metert emelkedik es igy marad.
Az en 7 meter magas zart rendszeremben csak a csohalozat aramlasi ellenalasa felelhet meg az U szarain levo vizoszlop magassaganak. (en eloszor tevesen azt hittem hogy a rendszerem magassaga). De akkor aramlasi ellenallas meg ugy sincs(remelem:) amin 6 meter magas vizoszlop altal kifejtett nyomas ne menne at..az kb 0.6 bar....nagyon remelem. Eggyenes csonek is van aram,lasi ellenallasa, meg aztan fugg hany kanyar van benne. De gondolom ezt egy epuletgepesz kene tudja... CSak nem tudom kit kerdezzek it a Forumon :(
A szivattyu csak meg kell forgassa a vizet nem kell ugymond felemelje, igaz ?
Tehat csak a halozat aramlasi ellnalasatol fug hogy at tudja fogatni vagy sem , igaz ?
Es a masik dolog akkor meg meg mindig igaz ? Vagyis hogy meg ha zart is a rendszer, akkor is az aljaban a szintkulonbsegbol adodoan nagyobb lesz a nyomas mint a legmagasabb pontjan es pontosan a vizoszlop sulyaval. Az az ha mondjuk 10 meter a szintkulonbseg a rendszerben (meg ha zart is:) akkor is az aljan kb 1 bar-al nagyobb lesz a nyomas mint a legfelso pontjaban , igaz ?
Tuti ? Mert felhivtam a Grundfost, ugyanis vasaroltam egy szivattyut aminek teljesitmenye egy 6meteres vizoszlopot tud egyensulyban tartani es nekem a zart futesi rendszerem szintkulonbsege 7,2 meter es azt hittem nem tudja megforgatni a vizet benne, az az a legaljatol a legtetejeig felnyomni. Aztan azt mondtak hogy ha nyilt lenne a rendszer akkor igen de igy a nyomas nyugalmi allapotban uganannyi lent mint fent az az ahogy en kivettema szivattyunak nem kell megemelnie azt a 7 meter vizoszlopnyi sulyt ahhoz hogy atkergesse a vizet a rendszeren.