hát azért annyira nincs rendben. bár a trappkölykök elmentek felettünk, de a helyette lévő fiatal pár, nagyjából elmegy. Tv-t néha bömböltetik, székhúzogatás néha de nagyjából elmegy..nade a nagyszoba melletti lakásban kis tuctucos buzi kölykök laknak önkontroll nélkül. pl éjjel 1 kor simán beinditja a zenét
teljesen gátlástalan a kölyök , úgy megrúgdosnám, Édes Istenem!:-)
Talán még egyszerűbb, ha év elején egy A/4-es lapra táblázatszerűen kinyomtatjátok a heteket és a "felelősöket". Akkor még az sincs, hogy kedden felmos a szomszéd, te meg szombaton azt hiszed, rajtatok a sor. ;-)))
Anyáméknál 10-en laknak egy folyosón, sok vénasszony. Ott is van kint tacepao, kinek mikor kell felmosni. Be is tartják, sőt lesik egymást, überelik egymást ki fényezi fel jobban:o)))
Egyébként korábban én is úgy csináltam, hogy amikor a lakásban takarítottam, akkor kimentem a lépcsőházba is a végén. Aztán párszor felháborodva szólt a szembeszomszéd, hogy ő éppen tegnap napközben mosott fel, és hogy én megint miért? Különben ő egész nap otthon van, én meg napközben véletlenül dolgozom, és nem láttam, amikor takarított.
Ráadásul a földszinten lakunk, nálunk a legnagyobb a kosz...
Én sem takarítok. Nem elvből, hanem mert nem szeretek:o)
Tréfát félretéve én már olyan dzsuvás lépcsőházba költöztem, hogy eszembe sem jutott megváltani a világot. Mondtam magamnak, ha a másik két lakónak nem számít, én sem foglalkozom evvel. Egyszer megpróbáltam a "Szeretlek Marika" "Cucu" és egyéb markerral felírkált baromságokat oldószerrel lepucolni a liftajtóról, de nem jött le, így szartam arra is. Egyedül a falon véstem egyet, mert odavolt róva, hogy "Szilvi és Meli a két csöves", és az én lányom is Szilvi. Na azt valahogy kikapargattam, nehogy valaki azt higgye az én lányom volt csöves. Most szembe új lakó költözött, az megpróbálja megváltani a világot, még a szemétledobót is felmosta. Bár látom lassan ő is kezdi feladni. Összefogásról meg nem lehet szó, elég maguknak való emberek mindkét szomszéd. Becsukom az ajtót, oszt szarok rájuk. Monnyuk az új lakó hiába játsza az eszét a felmosásával, amikor a három lánya tökmagot köpköd a liftajtó elé, és grafitiznek ezerrel. Tuti ők, annyira hülyék, hogy még a nevüket is kiírják.
Egyébként, ahogy alább is írtam, én három évvel ezelőttig nem laktam semmiféle építésű társasházban. A mostani lakhelyem az panel, nem is olyan régi, mert a 80-as évek végén épült. Nem vagyok egy nyavajgós típus, de amikor már a rádiót vagy a TV-t is fel kell hangosítani azért, mert valahol centrifugál egy mosógép, az már sok. És akkor nem is beszélek mondjuk egy gyertyafényes vacsoráról, halk zene mellett. Gondolhatod, hogy olyankor lőttek mindenféle romantikának.
Esküszöm, a saját fürdőszobánkból kevésbé hallom a mosógépet, mint valahonnan a fejem fölül.
Anyáméknál a lépcsőházban van egy óra (kartonlapból vágták ki, rajzszöggel beletették a mutatót), mindig mutatja, melyik szomszéd esedékes a négyből. Hétvégén megcsinálja az illető, aztán továbbnyomja a mutatót. 21 éve működik. Amelyikünk az előszobát takarította, az automatikusan kint is felpucolt, ha mi voltunk soron. (Ez mára az ősökre maradt. ;-) )
Ennél még cifrább sztorik is vannak, de most nem untatlak ezzel titeket. Három évvel ezelőttig nem volt társasházas gyakorlatom, mert falunk, családi házban laktunk. Nem gondoltam volna, hogy ilyen nehéz együtt élni másokkal. Főleg ha pénzről is szó van. Az előző közös képviselő sikkasztott, ezért nincs elég pénz a számlán, és nem lehet szigeteltetni a házat.
Na most jól megdöbbentem. Nekem a mostani lakásom az első, ahol zavaróan hallom, ha valaki mos. Előtte a panelban úgy-épphogy hallottam messziről centrifugálást, egyéb lakásokban meg egyáltalán semmit. Ezek szerint minden társasház szarul van megépítve, és én csodákban laktam? - gondoltam, de aztán bevillant, hogy talán inkább úgy van, hogy nem véletlen kerültetek ide a zavaró szomszédok topicba...:-)
Ez egy olyan dolog, hogy én vidéken egy kb. 5 lakásos "társasházban" béreltem lakást, nem is kis pénzért. Elvileg takarítani kellett volna a lépcsőházat, de igazából én nem tettem, ide-oda ingáztam bp és a város között össze-vissza, követni sem tudtam mikor kellene. Nem is szólt érte senki.
Nálunk meg a közgyűlésen azon borult ki az egyik hülye, hogy miért a UPC szolgáltatja a kábel-tv-t merthogy van más lehetőség is. Üvöltött a barom, amig fel nem világosították, hogy más kábeles cég nem szolgáltat a kerületben, nem muszáj bekötni, ha jobban tetszik tegyen ki saját antennát, vagy mikrót. Hihetetlenek az emberek, tényleg...
Sajnálom. Én minden egyes közgyűlés alkalmával megdöbbenek azon, hogy milyen egyszerűek az emberek, és mennyi dolgot nem képesek felfogni.
Egyébként nálunk eddig csak az a 70-es vagy 80-as évekbeli plakát van kifüggesztve, amin valami házirend olvasható. Ehelyett már pont aktuális lenne egy új SZMSZ. Egy olyan, amit mindenki be tud tartani.
Különben én is zavaró szomszéd vagyok. Három éve költöztünk ide, és akkor azt mondták, hogy szóbeli megállapodás alapján mindenki a saját szintjén takarítja a lépcsőházat, és mivel három lakás van egy emeleten, így három hét után kerül sor újra ugyanarra a lakóra. Egy darabig működött is, még meg is beszéltem az egyik szomszéddal, hogy a mi takarításaink ne ütközzenek. Egyszer aztán az egyik közgyűlésen felvetődött, hogy kellene fogadni egy takarítónőt, aki egy kis pénzért az egész lépcsőházat (pincétől a negyedikig) rendesen, hetente egyszer takarítja. Ment a vita róla, több órán keresztül. Egyesek még a rendes közös költséggel is évek óta el vannak maradva, sokan azt mondták, hogy nem tudnak havi plusz 100 Ft-ot kifizetni. Így nem alkalmazunk takarítónőt. A vita során mi kifejtettük, hogy sajnos nem igazán érünk rá arra, hogy állandóan figyeljük, mikor kerül ránk a sor, és nem akarunk vitatkozni azon, hogy egymás után két napon mosunk fel a szomszéddal, ezért mi jobbnak tartanánk, ha lenne egy takarítónő. Miután nem szavazták meg, mi nem takarítunk. Egyáltalán. Ennek már vagy másfél éve, és nem is mer senki szólni, mert gondolom emlékeznek rá, hogy mi volt a közgyűlésen.
Azért meg lehet próbálni. Nem mindenki elvetemült. Pl. ez a éccakai mosógépes, lehet eddig azt mondta, hogy nincs leírva sehová, hogy ilyet nem lehet. Most meg majd le lesz. Hátha...
Persze, a szabályzat arra lenne való. Viszont minden szabályzat annyit ér, amennyit betartanak belőle, nem többet. Ha továbbra is éjszaka fog mosni, sok mindent nem tehetsz ha amúgy nem normális az illető, max. lobogtatod a szabályzatot, ő meg kiröhög.
Hát pont ez az! Ezért lehet a saját szájatok íze szerint formálni a megkötéseket. És ki az a marha, aki azt akarja, hogy zavarják? Meg kell beszélni a közös képviselővel, hogy mi az ami tényleg zavaró, és nem a normális lakhatással kapcsolatos (pl. éjszakai mosás), és azokat bele kell tenni. Tuti mindenki elfogadja.
Amikor az én tortúrám volt annak idején, direkt még a "hi-fi" szót is külön beletették.
Megpróbálom valahonnan letölteni. Szerinted Pécsett hasonló lehet, mint Budapest különböző kerületeiben? Volt már itt néhány idézet, de pécsit nem láttam.
Szerezd meg az Önkorminak a szabályzatát. Abban eleve nem 10 óra van, hanem 8. Társasházi szabályzatnál inkább még szigorítanak, mint ettől engednek. Abban például az is benne van, hogy napszaktól függetlenül semmi olyat nem lehet csinálni, amivel a másik szomszédot zavarhatod.
Hát, lényegében semmit. Ugyanis most jut eszembe, hogy szankció viszont nincs a szabályzat-tervezetben. Azt is kellene kitalálni (mondjuk éjszakára kikapcsolni az áramot, ha-ha).
Szerintem az, aki minden éjjel mos, nincs is tisztában azzal, hogy mennyire zavar másokat. Ha erre felhívnánk a figyelmét, és a közgyűlésen szóba kerülne, akkor talán elgondolkodna, és nem tenné újra. Biztosan magára ismerne, név nélkül is. Én bízom ebben, de lehet, hogy naív vagyok. A mi lépcsőházunkban roppant primitív emberek laknak /engem kivéve :-) /
"A mosógép zaja lehet olyan zajjal járó tevékenység, amire vonatkozik a fenti szabályozás? Vagy ha nem, akkor hogyan kellene megfogalmazni, kiegészíteni? Háztartási gépek által keltett zaj, vagy valami hasonló...? Segítsetek légyszi, mert nemsokára lesz közgyűlés, amin el kell fogadni a szabályzatot."
Ha beveszik a szabályzatba és az illető mégis tovább mos minden éjjel, akkor mit tudsz tenni?
Egy témába vágó kérdésem lenne. Tegnap dobták be a postaládánkba a mi társasházunk tervezett SZMSZ-át. Okulva az itt olvasottakból rögtön megnéztem, hogy milyen utalás van a hangoskodásra, lakók zavarására. Sajnos kevés. Csak annyi van benne, hogy hétköznap este 10 és reggel 6 között nem szabad hangosan rádiót hallgatni, TV-t nézni, barkácsolni, vagy más, zajjal járó tevékenységet végezni.
Engem legjobban az idegesít, amikor hajnali 2-kor, vagy esetleg szombaton reggel 5-kor mosógép centrifugálására ébredek. Ez komoly, minden nap van ilyen, a lépcsőház 15 lakás közül valamelyikben (de lehet, hogy mindig ugyanabban, mert egyfelől jön a hang) MINDIG mosnak.
A mosógép zaja lehet olyan zajjal járó tevékenység, amire vonatkozik a fenti szabályozás? Vagy ha nem, akkor hogyan kellene megfogalmazni, kiegészíteni? Háztartási gépek által keltett zaj, vagy valami hasonló...? Segítsetek légyszi, mert nemsokára lesz közgyűlés, amin el kell fogadni a szabályzatot.