Hülyeség, a leptop ica nem romlik olyan könnyen. Mégis mit akarsz méregetni a lakmusszal? Tökmindegy már milyen a péhája amikor az erjedés zömén túl van! Savazás ilyenkor már nem jó, mert az oxigénbevitel több kárt okoz, mint a savazás haszna. Nem lesz ott semmi gond, ugyan szoktam péházni, de anélkül sincs baja egy ilyen évjáratban a szilvának ha még tárolod 3 hetet, sőt jót tesz a minőségnek zilva esetében az utóérlelés. 3 % cukker az meg aztán a savazást is fölöslegessé teszi alapból.
A hordó belső faláról tisztítsd le a felhabzott felragadt trutyit úgy, hogy ne kerüljön a cefrébe. Ha ezek után is ecet szaga van akkor főzés hama-hama.
Ne lakmusszal vacakolj !!! Az nem nekünk való > elég olcsón - digitális kijelzővel vehetsz PH mérőt . De a szilva cefre 10 nap alatt nem lesz ecetes - akkor sem ha semmit sem teszel hozzá !
Azért élesztő - pektin bontó sokat segíthet abban hogy jó pálinkád legyen !! :-)
Hát nem tudom mennyire vagy jártas - de mert ma annyi rossz történt velem <> segítek !
A a bodzát egy hétig ha gyűjtögeted egy edénybe az nem gond - csak az első adagot ha cefrézed > élesztőt adj neki - én pektinbontót és 3 % cukrot is adnék > aztán ahogy szedegeted már csak tedd hozzá > a bodza ha szeded a fürtről bogyózd le -könnyen megy tedd vödörbe és töltsd fel vízzel a zöld és éretlen szemek nagy része a tetején fog úszni azt szedd le - a vizet öntsd ki és a bogyót zúzd ( ki mivel ) én festék keverővel ( nabiti - rettenetes ) Y Szerintem már a cefre is finom illatos - mézre emlékeztet ha nem bas.... el - a pálinka Prémium kategória -ha jól csinálod - sok sikert :-)
Régóta olvaslak benneteket, bár még nem szóltam hozzá. Sok mindent tanultam tőletek.
Cefréztem 4 hordó lepotica szilvát mult hét végén, raktam hozzá 3 % napfényt, de sajnos csak a kamrában tudom tárolni, ahol nincs túl hideg. savbeállítást nem tudtam végezni.
Nyomkodtam a tetejét a lé alá minden nap. mivel nem zárnak jól a hordók, letakartam őket nejlonnal.
Ma azt vettem észre hogy 2 hordó kezd ecetszagú lenni.
Tudok még ez ellen tenni valamit?
Szeretném őket megmenteni valahogy ebben kérném a segítségeteket.
A másik kettőnek még nincs baja.
Hol tudok lakmusz papírt venni? A gazdaboltban? Nem szinezi el félreérthetően a lakmuszt a vörös szinű lé?
Simogatni a macskát kell :-) akkor talán marad !!!
Vettem őszibarackot reggel 400 ért árulták 10kor kérdeztem ha mindet viszem 150 ért adja-é .nem adta délben rám-csörgött 200-ért vihetem -még kicsit várattam aztán 180 ért vittem 80 kg
na 1/3 -a 1 osztály az befőtt lesz ! a többi -Pá - lesz ! :-))