Sziasztok
Egy olyan topikot kívánok létrehozni , ahol a szakrális ház építésrő és tetőépítésről esik szó .
Rég elfeledett fa kötések , ács-szerkezeti megoldások , furfangos ötletek .
Kérünk ide minden fotót ami az ,, életem nagy műve ,,-ként lehetne aposztrofálni .
Nem a merőleges és precíz megoldások hanem inkább az elrugaszkodott , fantázia dús ,egyéni ötletek tárháza ként kívánnám működtetni .
Teret kívánok adni a régi ács mesterséggel kapcsolatos tudás megjelenítésére és megtárgyalására, sok fotó melléklettel .l
- anyag, - sokkal rosszabb minőségű anyagból gyártották le mint amilyen a bemutatójukban szerepelt.... gyakorlatilag az összes 14,5*14,5 feles tartóm hosszában totál szét volt repedve és nem csak egy helyen. A nyugati oldali kutyaház egyik főtartóját szó szerint körbe kellett acélpánttal fogni mert félő volt, hogy nem tölti majd be a szerepét.
- pontatlansag, - a keresztartókat következetesen téves hoszban gyártották le.
- hanyagsag, - nem megfelelő csapolások .... csapolásokról annyit, hogy az összes függőleges tartóban levő kereszttartónak a csapját mind át kellett munkálnom, mert az ő elképzelésük szerint a jobb oldali csapnak máskép kell kinéznie mint a baloldalinak. Mert ezzel akadályozzák meg hogy nehogy fordítva rakd össze. Csak az volt a baj, hogy az összes fügőleges oszlop mind a két oldalára azonos lukat készítettek, amibe a keresztartó csapja nem fért be.
Szóval voltrendesen káromkodásom és faragás, csiszolás mire összepasszolt az egész...:))
- hiányos szállítás - anyagjegyzék szerinti hiány... na meg magából az épületből is hiányzott. ( Annyi a javukra írható, hogy abban a pillanatban amikor megmondtam melyik sorozatszámú alkatrész hiányzik, azt másnapra minden kételkedés nélkül leszállították. )
Ami a legjobban mérgesít, hogy az eredeti terveimet felülírta az ottani áttervező (statikai dologba ez nem számított) az ereszt amit eredetileg 120cm -re kértem, ők 80 cm-re készítették. Valamint a három kutyaház ereszét is lecsökkentették 40 cm-re. Azért, mert szerintük akkor a spalettákat nem lehetett volna kitárni. Na de, én nem kitárni akartam, hanem csak kinyitni. Viszont az előtetőnek a rövidsége miatt most sokkal jobban besüt a nap mint amennyire szertném.
Mindegy az egész. Akkor amikor csináltam bennem volt hogy a nyakukba zúdítok minden problémát, képpel mellékelve. Aztán felépítettem a házat és a francnak sem hiányzott, hogy azt érezze valaki, hogy én most "okoskodom" és mindezt utólag.
De nem . Mi a szarufa ? Honnan ered ez a szó , mitől jelenti azt amit .
Hogyan lehetne másképpen megfogalmazni ?
Véleményem szerint , ez az összetett szó, védelmet - védelmezőt jelent .
kőműves megépíti a falakat az Ács rá rakja a koszorú gerendát , ami összetartja a falakat és megépíti a szaruzatot .
Véleményem szerint a szaru az ökör szarvának az Égi nézete . Biztonságot sugall. Minél magasbb és arányosabb a tető , annál inkább lesz az épület a SZEMNEK szép . A szép tető olyan ,mint egy csinos női fejen egy elegáns kalap .
Szimbólikusan a házban lakók szellemiségét is sugalja .
Arányosan felállítva egy épületet az ember arányaihoz hasonlóan és magából az emberből kiindúlva osztódik különböző szerkezeti elmekre. pl. torok gerenda vagy mell szorító vagy a fogópárok helyei.
A tervekhez meg " csak" térlátás kell. Én a FlooPlan-t vettem meg , ott még sétálhatsz is a berendezett házban.Persze vannak profibb programok is.A Veto AG-nak a W-Easy Abbund 1.0 XP 30napos Demoverzió kipróbálható.Türelem kell hozzá
így sem sokkal egyszerűbb, de bármelyik alkatrészről lehet képet készíteni. Ez három nézet és egy axonometria... csak szétszedtem mert egészben felrakva az indexre, tényleg láthatatlanul icsi lenne...
Az , hogy roppant könnyedén elérhető azt vitatnám !! örülök, hogy be tudom kapcsolni a gépemet . Most tanulom az exellt használni , már majdnem feladtam .
Köszi.... Jómagam is olvasgattam arról a területről ami téged foglalkoztat. De az én környezetmeben ez a megoldás volt az egszerűbb - legalább is ezen írányú affinitásom nagyobb volt..:))
Ami még érdekelt és ha más anyagból építkeztem volna, akkor a földdel fedett "barlang" házat építettem volna. Mert az illeszkedik a hegyvidéki környezethez és adott lett volna a lejtési is, amiben ezt meg lehette volna csinálni.
közben keresgéltem a gépemen és megtaláltam az eredti terveimet - ez egy összeállítási rajz róla - roppant könnyedén érthető...:)) (3D-studióban van tervezve)
" amit a "paraszt" évszázadokkal ez előtt szakmai képesítés nélkül megcsinált, azt egy fehérembernek meg kell tudnia csinálni...:))"- ezzel egyet értek, csupán avval egészíteném ki, hogy az akkori anyagoknak is alkalmazni kéne minél többször és több helyen. Gratula a házadhoz , szép munka. Valamikor gondolkoztam én is könnyűszerkezetben, sőt csináltam egy melléképületet, de most már inkább a szalma, vályog és a föld építészet felé kacsingatok.
sajnos a kért képpel nem szolgálhatok, mert annakidején amikor építkeztem, akkor ott még egy nagy skyroket nevű fa állt. Ez a kép oldalról mutatja azt a részt amit látni szerettél volna.
a nagy házról annyit kell elmondanom, hogy az egészet én terveztem. Gyakorlatilag ilyen vázszerkezeti formában, mint amilyen a képen látható. A terveimhez képest annyi a változás, hogy az a cég aki NC géppel megmunkálta a fát, az az én elképzeléseimat "aplikálta" az ő programjához.
Gyakorlatilag ilyen "lego" formában kaptam meg a vázszerkezet anyagát. Amit aztán összekellett dugdosni a megfelelő sorrendben...:))
Ez a kép az első napon készült amelyen meghozták a kamionnal a vázszerkezetet. Még az nap estére már állt a bejárati oldal...
hali... szóval mondhatsz bármit, mert "eső után köpönyeg" - azaz lassan tíz éve készen van és a tudás amit most adsz, már nem igazán fogja befolyásolni a készterméket...:))) - legfeljebb a jövőben elkövetésre kerülő cucaimat...
- szerintem a kapupánt csavarok fejét nézed "kalapnak"
- mint már korábban említettem, azon kivül, hogy egy életen keresztül megfigyeltem, hogy ki, mit és hogyan készít ... gyakorlatilag akár elmehetnék egy szabó topikba is, ahol értekezheznénk az öltönyvarrásról (mert varrtam is eleget)... vagy villanyszerelésről... esetleg számítógép építésről integráltáramkörökböl... vagy nádtetelyű ház nádazásáról... vagy bútorkészítésről... stb... (és még számtalan egyébb szakma és munka)
szóval, az életfilozófiám szerint... amit a "paraszt" évszázadokkal ez előtt szakmai képesítés nélkül megcsinált, azt egy fehérembernek meg kell tudnia csinálni...:))
Egyébként a nagyház építéséről több ezer képem van... olyan 10 giga lehet...
gyakorlatilag a "házilag" könnyen megoldható "kapcsolatokat" amiket csináltam, azt ezeken a képeken lehet látni. A kis háznál és a szaletlinál ezekkel oldottam meg mindent:
Szevasztok...megint gépközelben... majd válaszolok a kérdésre. De fogalmam sincs hogy milyen kötéseket használtam:)... mert "botcsináltadoktor vagyok" - azaz megfigyeltem az életem során, hogy ki miként és mit csinál... én meg "utánzó művész" vagyok....:))
"Az irtáshoz a másik választási lehetőség február utolsó három napja, ha ezek fogyó holdra esnek. Az ilyenkor kivágott fa nem nő újra, sőt még a gyökere is elkorhad"
Tegnap én is kivágtam egy diófát ,ma reggel kinéztem az ablakon és nem nőt ki újra.