Keresés

Részletes keresés

Tan-csi Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71949

A részleteket? Hmm...érdekes, jellegzetes...:))

Nagy múltú, komoly fórumtársak követték el, még talán van egy kicsi, viszek a ZD-re összehasonlítani.

Előzmény: kupeci (71945)
sogi01 Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71948

"Az almáról."

Idén főztem szentiváni almát : illata zamata szerintem fenomenális:)

Nejem nem szokott pálinkát inni de ezt megkostolta ...ízlett neki:)

Előzmény: faesztergályos (71944)
vf1 Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71946

Gyanúsan kérdezgedsz....ennyire rossz lett???

:))

Előzmény: kupeci (71943)
kupeci Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71945

kérem a részleteket!:)

Előzmény: Tan-csi (71940)
kupeci Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71943

Térjünk a tárgyra!

Létezhet az hogy ha nincs a sárgadinnyében  kabai akkor nem is lesz belőle gyakorlatilag semmi?:)

Előzmény: snapszmester (71932)
sogi01 Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71942

Ezt a mostaninál is megcsináltam és ugyanúgy kotyogott. De tény hogy most hűvösebb van llegalább 10 fokkal. Pincém nincs ezért a garázsban van.

Előzmény: faesztergályos (71936)
Tan-csi Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71940

Nyugodtan próbáld ki. Külön a dinnyét, külön a "törkölyét" . Én csak a sárgadinnye törkölyt kóstoltam, de "különlegességnek" számít.

Előzmény: Mr.Stratos (71897)
snapszmester Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71938

Jól beszélsz testvér. Mindent értek csak a pénzéhséget nem.

Előzmény: CefreTársaság (71934)
faesztergályos Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71937

1-1.5 óra

Ez kimaradt.

Előzmény: faesztergályos (71936)
faesztergályos Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71936

A Sogi a múltkor azt írta,hogy mielőtt kifutott a cefre, festékkeverővel nyomta le folyadék alá a bundát.Hát ez az oka.Ezt már én is elkövettem,többször is és mindig ugyanigy jártam.

Szerintem az ok az,hogy oxigént viszünk a cefrébe a festékkeverővel,s emiatt robbanásszerű élesztősejtszaporodás következik be,ezért  aztán hirtelen sokkal több széndioxid keletkezik,mint amennyinek lenne ideje átbuborékolni a cefrén,hát megemeli,oszt kilöki.

Nálam az erjedésben levő cefre festékkeverőzése után 1-1.5 után szokott ez megtörténni.

Többet ezt nem csinálom. 

Előzmény: vf1 (71926)
kupeci Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71935

Mindenki próbál húzni valamiből, én momentán az idei meggyemből! Egs!:)))))

Előzmény: snapszmester (71932)
CefreTársaság Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71934

Nem értek egyet.

Az "acetonos beütésű", azaz előpárlatos egyértelműen főzési/ főzőmesteri hiba. Sajnos nagyon sok helyen - akár bér-, akár kereskedelmi főzdében -elkövetik. Én nem tartom bocsánatos bűnnek, vagy pénzéhség, vagy tudáshiány, vagy nemtörődömség az oka.

 

Az alma egyébként kellemes pálinkát ad, vannak preferáltabb fajták, amik illatban jobbak (Golden, Breaburn, stb). Kevésbé marerás a feldolgozása, mint a birs, de elsőre, megfelelő eszköz híjján azért lehet vele kínlódni. A klasszikus répadaráló sem tartozik - legalábbis számomra- a megfelelő eszköz fogalmába. Szokták hencézni (hőkezelés), ami a sterilitás és a pektinbomlás terén előny. Tetszett itt lejjebb az alko ágaprító, nekünk is hasonló a feldolgozó szerkezetünk.

 

Lepárlásnál problémát okozhat, hogy sokkal hamarabb jön az utópárlat, s míg pl. a baracknál érdemes húzni egy kicsit a végét, mert akkor jön egy jelentősebb dózis aroma, itt veszélyes. Hőmérséklet növekedés/ alkohol csökkenés elkezdődésekor óvatosan, több felé szedve érdemes felfogni s utána a legelső felől kicsit meghígítva kóstolni, eldönteni, hogy hozzá mehet-e a középpárlathoz.

 

Üdv, CT

Előzmény: Zsiga85 (71905)
sogi01 Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71933

Már megint a balhé... Nem lehetne alkalmazkodni egy kicsit?

Csak picit alkalmazkodj hidd el segítenek!! 

snapszmester Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71932

Te is tudhatnád a fórumon nem megy át az íz, illat, irónia. Majd élőben leteszteled. Nem saját volt, csak a hasznot húztam belőle. :-)

 

Előzmény: kupeci (71930)
kupeci Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71931

Most akkor hogy induljak a megmérettetésen!:))

Még a végén NYEREK !:)))))

Előzmény: snapszmester (71914)
kupeci Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71930

Szia Sm, én meg itt várom ám de nagyon hogy  milyen lett a sárga? Most látom,ha jól látom hogy borral együtt főzted ki!?:))))

Előzmény: snapszmester (71914)
vf1 Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71926

Én múltkor is hőmérséklet füügővé tettem a kifutást.....:)))

Előzmény: sogi01 (71923)
deszegregator Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71925

"...- Ha koncentrált az aroma (én ezt hiszem) akkor is kell hígítani több alkoholban, mert a koncentrált aroma sértő tud lenni..."

 

DDDD

 

Remélem az alszeszben figyelő kajszim "megsért" valami jó aromás barackpálinkával! Megsértődnék rá ha túl sok aroma elveszne tisztázásnál a mostani ígéretességéből! Én még nem hogy nem főztem, de még nem is ittam eddig "sértően" aromás pálinkát, persze az ágyazott, csühölt xarokat ne vegyük ide!

Előzmény: Feriba51 (71899)
sogi01 Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71923

Sziasztok!

Lenne egy -két kérdésem:

Pár napja írtam ,hogy kifutott az almacefrém a hordóbol.Mert annyira erjedt. Na mostmár 

utóerjedés szakaszban van. Vasárnap főzöm. Ennél minden rendben van.

Kérdés.

Megint cefréztem 2 napja: almát,kicsi fosoka,kicsi szilva,  Ennél elmaradt ez a nagy erjedés pedig ugyanúgy cefréztem. Erjedés van mert a kotyogóm buborékol.

Lehet most hűvösebb van és azért? 

bujukcekmece Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71919

Én dinnyében már nem is merek nyilatkozi semmit!

 

Lehet már szóba sem állak velem a ZD-n...

Előzmény: Mr.Stratos (71897)
Mr.Stratos Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71917

Szevasztok Urak ! Köszi a tippeket....nincs vesztenivalóm mert ingyen vóóót...:))))

40 Kg nem a világ, hajt a kiváncsiság...azt nem tudom mi lenne ha héjjastúl,belestűl cefrézném le.

Nagyobb baj hogy éjjel főztem egy adag sárgabarackot és sikerűlt elaludnom....15 lityi veszendőbe,

ma vettem trisót a kukta súroláshoz....jó hogy nem égett le a lakás..tanultam az esetből ((((   Jólét: Satu

snapszmester Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71916

De akkoris, írjon vékonnyal.:-)

Előzmény: vf1 (71915)
vf1 Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71915

Kiabálás a net világában: ACSUPANAGYBETŰVEL, nagy betűvel, nagy betűvel írás.

snapszmester Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71914

Vadszílva nem harap csak meghajt(fosóka).

5,6 L/ 100 kg a kihozatal. Finom, illatos, marcipános utóízzel.

Sárgadinnye: 300 kg dinnye, 100 L bor, valamennyi cukor/ 44 l pálinka. Íze, íllata dinnye. Nekem nem tetszik, de elfogult vagyok.

zsuzska60 Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71913

cukrot nem ajánlunk, de ha teszel, ne tegyél sokat, max. 3%.

Nem savazok, gyorsan főzöm, nem szokott bajom lenni vele.

Előzmény: Fémkohász (71909)
vf1 Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71912

Minden gyümölcs savas.
Az alma 3.1, 3.7 között van.

Cukrot 3%-ot szoktunk beletenni. 

Előzmény: Fémkohász (71909)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71911

húsdaráló?

Előzmény: Zsiga85 (71908)
Fémkohász Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71909

Pár éve én is ittam olyan almapálinkát, hogy azt mondtam hogy soha többé ilyet.

Az idén én is megpróbálkozom vele, lesz most bőven alma, már részben érik is.

Mennyi cukrot ajánltok? Mennyi szokott lenni a pH-ja az ilyen nyári almacefrének savazás nélkül?

Előzmény: vf1 (71906)
vf1 Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71906

Pedig, ha acetonos, inkább főzés.

Megmos, lezúz, élesztő, pektinbontó, ph, hordó, nyomkod, főz.

Na jó, ha gyorsan főzöd, a ph elmaradhat....

Lezúz:


Előzmény: Zsiga85 (71905)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.07.25 0 0 71904

a vad szilva rúg, harap vagy karmol?

Előzmény: snapszmester (71903)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!