A Sogi a múltkor azt írta,hogy mielőtt kifutott a cefre, festékkeverővel nyomta le folyadék alá a bundát.Hát ez az oka.Ezt már én is elkövettem,többször is és mindig ugyanigy jártam.
Szerintem az ok az,hogy oxigént viszünk a cefrébe a festékkeverővel,s emiatt robbanásszerű élesztősejtszaporodás következik be,ezért aztán hirtelen sokkal több széndioxid keletkezik,mint amennyinek lenne ideje átbuborékolni a cefrén,hát megemeli,oszt kilöki.
Nálam az erjedésben levő cefre festékkeverőzése után 1-1.5 után szokott ez megtörténni.
Az "acetonos beütésű", azaz előpárlatos egyértelműen főzési/ főzőmesteri hiba. Sajnos nagyon sok helyen - akár bér-, akár kereskedelmi főzdében -elkövetik. Én nem tartom bocsánatos bűnnek, vagy pénzéhség, vagy tudáshiány, vagy nemtörődömség az oka.
Az alma egyébként kellemes pálinkát ad, vannak preferáltabb fajták, amik illatban jobbak (Golden, Breaburn, stb). Kevésbé marerás a feldolgozása, mint a birs, de elsőre, megfelelő eszköz híjján azért lehet vele kínlódni. A klasszikus répadaráló sem tartozik - legalábbis számomra- a megfelelő eszköz fogalmába. Szokták hencézni (hőkezelés), ami a sterilitás és a pektinbomlás terén előny. Tetszett itt lejjebb az alko ágaprító, nekünk is hasonló a feldolgozó szerkezetünk.
Lepárlásnál problémát okozhat, hogy sokkal hamarabb jön az utópárlat, s míg pl. a baracknál érdemes húzni egy kicsit a végét, mert akkor jön egy jelentősebb dózis aroma, itt veszélyes. Hőmérséklet növekedés/ alkohol csökkenés elkezdődésekor óvatosan, több felé szedve érdemes felfogni s utána a legelső felől kicsit meghígítva kóstolni, eldönteni, hogy hozzá mehet-e a középpárlathoz.
"...- Ha koncentrált az aroma (én ezt hiszem) akkor is kell hígítani több alkoholban, mert a koncentrált aroma sértő tud lenni..."
DDDD
Remélem az alszeszben figyelő kajszim "megsért" valami jó aromás barackpálinkával! Megsértődnék rá ha túl sok aroma elveszne tisztázásnál a mostani ígéretességéből! Én még nem hogy nem főztem, de még nem is ittam eddig "sértően" aromás pálinkát, persze az ágyazott, csühölt xarokat ne vegyük ide!
Pár napja írtam ,hogy kifutott az almacefrém a hordóbol.Mert annyira erjedt. Na mostmár
utóerjedés szakaszban van. Vasárnap főzöm. Ennél minden rendben van.
Kérdés.
Megint cefréztem 2 napja: almát,kicsi fosoka,kicsi szilva, Ennél elmaradt ez a nagy erjedés pedig ugyanúgy cefréztem. Erjedés van mert a kotyogóm buborékol.