Keresés

Részletes keresés

Barret02 Creative Commons License 2020.01.25 0 0 1025

A rozsdamentes tartály nagyon sokat tágul melegítésre.Ezért forró vízzel érintkezve "lerugja" a borkövet.

Előzmény: Falusi1 (1024)
Falusi1 Creative Commons License 2020.01.25 0 0 1024

Nekem acéltartályom van,  ha nektek is, azt semmikép ne vakarjátok, mert ahol a legkisebb mértékben is megkarcolódik az acél felülete, ott tapad meg a legjobban a borkő.

Egyébként a meleg víz, a hőmérséklet különbség miatt (mármint a tartály falához képest) viszonylag könnyen leviszi a borkövet. Mindössze egyszer próbálkoztam trisóval, de fölöslegesnek tartom.

szervezkedő Creative Commons License 2020.01.25 0 0 1023

Én csak jól kimostam vízzel, majd kicsepegett fejjel lefelé, egy éjszaka alatt. De ez nem biztos hogy jó is volt így, majd kijavít valaki gyakorlottabb, ha másképp kellett volna.

Előzmény: IsKol (1022)
IsKol Creative Commons License 2020.01.25 0 0 1022

Túl vagyok az első derítésemen bár már seregben is derítettem fel;-)

 

A borkő eltávolításához használtam a nagynyomásút ami elég jól "takarított" mind addig amíg el nem tört a csatlakozó a markolat és a cső között...

Folytatás következik a jövő héten de már kérek lúgos segítséget is. Használtál valami "savas" közeget utána?

 

Na de mindegy, úgyis csak 1 hetet tölt a bor abban a tartályban.

Előzmény: szervezkedő (1021)
szervezkedő Creative Commons License 2020.01.24 0 0 1021

A tartalyteto kialakítása szerintem  adja magát. Ha mellé tudod önteni az olajat akkor miért ne?!?!

 

Borkő:

A sikálás, vakarás szerintem nem jó mert osszekaristolodna belsejét. Magasnyomású mosóra is gondolhasz...

Nekem szépen levált a belsejéről, nem nagy kaland a.takarítása.

Sanaton szerintem szuper anyag, borkőoldáshoz toményebb oldator csinálj

Előzmény: IsKol (1020)
IsKol Creative Commons License 2020.01.24 0 0 1020

Holnap derítés meg egy kicsit kénezés majd egy hét múlva fejtés.

A tömlős úszófedelet lecserélem a PP-tartályokon paraffinosra ami majd csak 1-2 héttel később lesz kész mint a fejtés.

Használhatom a meglévő fedelet tömlő nélkül paraffinnal amíg a másik meg nem érkezik?

 

Borkő eltávolítás:

Használtatok már savas vagy lúgos tisztítószereket (Sanaton, Detersol, Chempion) műanyag tartály borkő eltávolítására?

Vagy esetleg forró víz is megteszi?

Halfkey Creative Commons License 2020.01.24 0 0 1019

Köszi!

 

Töröm a fejem de továbbra se értem hogy müködik ez :D Miért nem folyik csak vissza a cucc rögtön az  elsõ lap után?

Előzmény: szervezkedő (1018)
szervezkedő Creative Commons License 2020.01.24 0 0 1018

 

 

Előzmény: Halfkey (1015)
szervezkedő Creative Commons License 2020.01.21 0 0 1017

Mit jelent az hogy túlkénezett? Mennyi van benne?

 

(Házasítás.)

Előzmény: apilusz (1016)
apilusz Creative Commons License 2020.01.21 0 0 1016

Túl kénezett boron hogyan lehet segíteni? Az illatát nem érzem, csak a bőr utóízén.

Szellőztetve átfejtettem. 

 

Halfkey Creative Commons License 2020.01.20 0 0 1015

Igen a sablont.

Előzmény: szervezkedő (1013)
gombászok Creative Commons License 2020.01.20 0 0 1014

Köszönöm a fahordós tanácsodat, igen, a tiszta vizes mosás-kicsurgatás-kénezés megvolt.

A három közül kettő "örökölt", régi, de gondozottan jött a házhoz, a harmadik elsőbálos volt.

Akkor maradnak a pince melegebb, szárazabb részében, én kénezem őket. Valamint szagolgatom is.

Előzmény: Falusi1 (1011)
szervezkedő Creative Commons License 2020.01.20 0 0 1013

Pontosan mit fényképezzek le, a sablont?

 

Nincs viszonyítási alapom ahhoz hogy véleményt monđjak róla. Működik normálisan.

Előzmény: Halfkey (1012)
Halfkey Creative Commons License 2020.01.19 0 0 1012

Igen így működik, lyukasztóval (arról nincs képem, esetleg tudsz feltölteni?). Te elégedett vagy vele?

Előzmény: szervezkedő (1010)
Falusi1 Creative Commons License 2020.01.19 0 0 1011

Mivel nincs nagy tolongás leírom az én véleményemet.

 

Miután a bor kikerült a hordókból mosd ki  hideg vízzel, amíg nem lesz tiszta a víz, majd  kb. 2 napig az akonanyílással lefelé csorgasd ki, természetesen a fenékdugót is vedd ki. Ezután a hordót az akonanyílással fordítsd felfelé és bedugózva égess el benne kénlapot. A hordó űrtartalmának megfelelően ez esetben 1/2 kénlapot és hagyd őket bedugózva.

Eddig gondolom ugyanezt csináltad.

Ezt követően elég 2 havonta  is kénezni, legalább is én így csinálom. Az én hordóim is összeszáradnak, ami azt is jelenti, hogy egyben a belseje is kiszárad.

Ne hurcold a hordóidat sehová. A fent leírt eljárást követve a hordóimnak semmi baja. Még a több évtizedes, használaton kívüli hordóimnak sem. Nem penészednek és nem ecetesednek.

A használatban lévőkön kívül van két 1 hektós és két 60 l körüli hordóm és a fent leírt eljárást folytatva még mindig használhatóak lennének, de mivel tölgyfatannint már aligha adnának a bornak, nem használom őket, pedig a kisebbeket fel is újíttattam, csak tudnám minek. Mindezek ellenére nincs szívem sorsukra hagyni őket.

Előzmény: gombászok (998)
szervezkedő Creative Commons License 2020.01.19 0 0 1010

Nekem is hasonló van. 

Én kaptam hozzá egy sablont, és lyukasztóval kiütöm a papíron a lyukakat. Ezeken a képeken nem látszik hogy alakul ki a szűrés, sima 20x20as papír való hozzá. Nekem van alá egy tálca, ami az esetleges csurgalék felfogására szolgál, de nálam nincs.meg hozzá a képen látható zöld keret, lehet az már valami saját célt szolgál.

Előzmény: Maci_P (1006)
zsorsz Creative Commons License 2020.01.19 0 0 1009

Köszönöm!

Előzmény: Maci_P (1008)
Maci_P Creative Commons License 2020.01.19 0 0 1008

Általában 10°C alatt nem ajánlott a derítés, mert ott a hatékonysága már eléggé kérdéses.

Előzmény: zsorsz (1007)
zsorsz Creative Commons License 2020.01.19 0 0 1007

Hány fok ajánlott?

Előzmény: szenyor Lopez (1001)
Maci_P Creative Commons License 2020.01.19 0 0 1006

Elég érdekes darab. Itt az az érdekes, hogy hogy alakul ki a "cső" a keretek összeszorítása után. Mert a hagyományos esetben a gumik tömítenek, de itt ilyen nincs, ha beszivárog a szűretlen is, akkor nem jó semmire.

Előzmény: Halfkey (1005)
Halfkey Creative Commons License 2020.01.18 0 0 1005

Íme.

 

Előzmény: Jocó0423 (1004)
Jocó0423 Creative Commons License 2020.01.18 0 0 1004

Én még nem láttam ilyet. Mutatnál képet róla?

Előzmény: Halfkey (1003)
Halfkey Creative Commons License 2020.01.18 0 0 1003

Hallottatok már olyan lapszüröröl aminek nincsen oldalt ‘menete’ (amibe a tömítögyürük mennek), hanem a lapokon kell lyukakat vágni? Ez mennyire lehet problèma?

IsKol Creative Commons License 2020.01.17 0 0 1002

Hát akkor úgy lesz!

Köszi!

Előzmény: Maci_P (1000)
szenyor Lopez Creative Commons License 2020.01.17 0 0 1001

Igen, a hőmérsékletre figyelj, én is túl hidegben próbáltam deríteni és kb. semmi sem történt.

Előzmény: IsKol (999)
Maci_P Creative Commons License 2020.01.17 0 0 1000

A derítés alapfeltételei megvannak: ki lett választva a célnak megfelelő szer és szükséges mennyisége? A környezeti hőmérséklet alkalmas derítésre? Ha a válaszok igen, akár csinálhatod is.

Előzmény: IsKol (999)
IsKol Creative Commons License 2020.01.17 0 0 999

Van valami ellenjavallat a finomseprőről való fejtés utáni kénessav-szint beállítás és derítés egyidejű elvégzésének?

Ha már keverem-kavarom...

Előzmény: Jocó0423 (997)
gombászok Creative Commons License 2020.01.15 0 0 998

Fahordó kezeléssel kapcsolatos kérdésem (erjedt benne must, ill. érleltem benne bort):

 

A klasszikus eljárás szerint kiürítés, kimosás után hagyjuk kicsepegni, és havonta kénezzük. Várhatóan csak a következő szezonban venném újra elő, a pincében szerintem előbb-utóbb összeszárad, elszökik a kén, fennáll a romlás veszélye, mert nem fog kiszáradni.

Lehetne-e ezt a folyamatot meggyorsítva, kivett dugókkal szándékosan meggyorsítani, felhozni szellős, de árnyékos helyre, tető alá. Akkor a belseje is kiszáradna, és nem tudna ecetesedni, penészedni. Használatbavétel előtt úgyis be kell dagasztani, abroncsot húzni.

55 literes hordóim vannak.

Jocó0423 Creative Commons License 2020.01.15 0 0 997

Szerintem igen.

Viszont palackozás előtt, már ha akarod palackozni, feltétlen szükséges mert időállónak kell lenni a bornak.

Előzmény: IsKol (996)
IsKol Creative Commons License 2020.01.14 0 0 996

Mint korábban már beszéltük, a derítésnek/szűrésnek van hatása a színre és ízre is. Ez az jelenti, hogy az extrakt tartalom csökken(het)?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!