Természetesen -műszaki ember lévén- évente/15000-ként fogom hordani, ez nem kérdés. Csak mert én nem Magyarországon vásároltam, ezért nincs infóm az otthon adott szervízkönyvek tartalmáról. Engem itt a sógóróknál azzal engedtek utamra a szalonból, hogy találkozunk 2 év vagy 30000 km múlva. Jelenleg 11500 van a kocsiban, de saját magam vitt olajjal már 2700 km-nél alatt megvolt egy első olajcsere. A következőt 1 éves korára tervezem, addigra lesz benne kb 15-17000 km.
Nyilván sok mindenben igazad lehet és valóban túl van lihegve ez az olaj dolog. Viszon a 7 év garancia feltélele az évenkénti szerviz látogatás és az ekkor esedékes munkák elvégzése. Amennyiben lehetőség van arra, hogy vigyük az olajat akkor miért ne tennénk, főleg úgy ha adott esetben ugyan azért pénzért (vagy olcsóbban) jobb minőségü olaj kerülhet bele. Gondolom mindenki a legjobbat akarja az autójának és ezáltal magának is:)
Teljesen laikusként, élve a joggal, hogy hülyeségeket beszéljek, szerintem manapság ez az olaj dolog kissé túl van lihegve. Motorgyártói specifikációk, többféle paraméter,...nyilván van különbség az olajak között, de azt nem hiszem, hogy egy korszerű olaj, amit pl. Ford specifikál a közepes teljesítményű benzinmotorjához, ne lenne megfelelő egy hasonló jellegű Opel, vagy épp KIA motorba. És viszont, és bármely gyártó esetén.
Volt egy cikk nemrég, bevizsgáltattak olyan olajat, amit sok évig, sok kilométerig, messze, többszörösen a megadott csere előírásokon túl használtak, és majdnem minden paramétere megfelelő volt az olajnak.
Tudom, van az a mondás is, hogy inkább gyakrabban cseréljünk, mint a megadott csere szükségesség, főleg a sok kilométer vagy több év esetén, de ez nem biztos, hogy helytálló az előzőek fényében.
Átlag futást feltételezve egy autó 20 éve alatt megy 300 ezer kilométert, és akkor a motorja még elvileg egész jó állapotban van (olajozott kopó helyek tekintetében). Nem hiszem, hogy sokkal másabb lenne a helyzet, ha nem évente lenne cserélve az olaj (és az átlag futást tekintve 15 ezrenként), hanem mondjuk 2 évente és 30 ezrenként.
Biztos nem véletlen, hogy jópár autó esetén épp ez van megadva :-)
A fentiek ellenére mindenki cseréltesse az olajat a szervizkönyv előírásai szerint!
Bevallom, én a 13 éves Fusion-ömben, amivel évi pár ezer kilométert megyek, nem cserélek évente olajat. Inkább hidegen melengetem egy percet, és kímélve használom ezután az első pár percben.
Olajcsere elött végigkérdeztem a nagy Kia kereskedéseket, és szinte nem volt közös pont ami egyezett volna az ajánlott olaj paramétereit tekintve. Volt köztük 5W30, 5W40, A5/B5, C3, Mercedes szabvány(MB 229). Szerintem mindenki azt ajánlja ami van neki.
Ha megengedik, hogy vigyél akkor a könyv szerintit kell beletenni, abból nem lehet probléma.
én nem vagyok se motortervező se olajmérnök ezért azt rakom bele amit a szervizkönyv előír ha abc123 minősítést ír elő akkor azt és nem hagyom hogy erről a szerviz lebeszéljen, csak azért mert nekik pont valami más van raktáron vagy mert úgy szokták meg ha holnap megáll a motor mint a szög, akkor úgyis az lesz az igazságügyi szakértő első kérdése amikor ki kell verni a kiából meg kiváló szervizből a garis javítást hogy akkor mikor volt az utolsó olajcsere milyen anyagokkal és az hogyanis viszonyul a gyári előíráshoz
Időközben megtaláltam az első olajcserés számlát, miszerint MANNOL 5W30 C3 olajat raktak bele.
Az ACEA C3 szerint:
"C3: Stabil, viszkozitástartó motorolaj, amely használható katalizátor-kompatibilis olajként DPF-fel és TWC-vel szerelt járművekhez, nagyteljesítményű dízel és benzin üzemű személy- és kishaszon-járművekhez, amennyiben minimum 3,5 mPa*s az elvárt HTHS viszkozitás. Ezek az olajok meghosszabbítják a DPF és a TWC élettartamát."
A vastagon kiemeltek miatt mindenképp C3-as olaj kell bele szerintem. Abban nem vagyok biztos hogy 3 utas katalizátor van benne(TWC), viszont a start stop miatt 3,5 centipoise viszkozitás szükséges lehet.
Azt szeretném kérdezni, hogy akinek 1.6GDI-je és még start-stop rendszere is van, milyen olajat használ?
Szeretnék egy 15ezres cserét, de nem találok megfelelő olajat...
Ha minden kötél szakad marad a márkaszervíz...
A gondom az az hogy 5W30 ACEA A5 az előírás, namost olyat nem nagyon találok(csak Castrol benzin-dieselt...A3/B3-ban de legalább start stop). Az egyéb szabványok meg nem feltétlen relevánsak.
Bár a katalógusok szerint 1500-as fordulattól rendelkezésre áll a teljes forgatónyomaték, szerintem 2000 felett érzi jól magát ez a dízelmotor, az meg országúton hatodikban már fizetős.
Nekem 3 hete kétszer is leragadt az EGR-em végállásban. Szerencsére csak annyira, hogy jelezte a hibát, nem maradt meg így elég volt kilőni a check engine lámpát. Azt merték feltételezni rólam, hogy papperosan vezetek... Bevallottam, hogy így is van. :D Azóta üzemmeleg állapotban rendesen használom az autót, 3000 körül váltok feljebb, hibajelzés (kopp-kopp) 300 km-e nincsen. A fogyasztásom pedig lement 6-ról 5.7-re, Bp-tel vegyítve.