Keresés

Részletes keresés

Bmrenault Creative Commons License 2024.01.24 0 0 34643

3 félém volt mindegyikbe volt manuális beállítás.

Előzmény: (M)Ákos (34638)
Bmrenault Creative Commons License 2024.01.24 0 0 34642

Géptől is függ van amelyiknek eleve elég jó a szinergiája, van amelyiknek lehet megfelelően állítani meg van ami szar.

Szar a tipikusan alsó polcos kínai gépek.

Nekem most fél szinergikus van amit nem kapni elméletileg mon. Beállítod az anyagot megadja az ajánlást de szabadon eltérhetsz tőle. Nem kell bűvészkedni. Manuális módba meg arra állítod amire szeretnéd.

Előzmény: Amadeus214 (34637)
(M)Ákos Creative Commons License 2024.01.24 0 0 34641

Kösz.

Ez a videó úgy lett volna meggyőző(bb) nekik, ha az is látszik rajta, ahogy nyomod a gombot a pisztolyon. Így mondhatják, hogy biztos csak egy pillanatra nyomtad meg, amikor a hiba van. Mondjuk, nehéz lenne pont ugyanolyan kis pöttyöket gyártani az alapanyagra, ami nem is pötty, hanem szinte csak pár szikra eredménye.

Olyan, mintha beleokoskodna a gép, és pl. full rövidzárlatot érzékelve leállítaná magát, hogy itt úgyse tud már kialakulni az ív. Ez lehetne akár egy "segítő" vagy "védelmi" funkció, csak mintha túltolták volna. Csak ötletelek.

Bocs, de érthetetlen számomra, hogy miért hagytad lerázni magad, ha tényleg a gép hibája, és már beküldted vele. Ok, ezzel így akár együtt is lehet élni, ha az enyém is ilyen lesz, lehet hogy veszek egy levegőt, aztán hagyom a francba.

Azt látom, hogy nincs olyan gyári számos matricád. A gari lapján csak rajta van. Rohadtul nem fontos, ha nem találod, csak kíváncsi lennék, hogy "hány gépre vagyunk egymástól". Ha jól értelmezem a gyári számot, akkor év/hónap/hányadik darab. Nekem a dobozán is volt egy ugyanolyan (fehér alapon kb. 1 centis fekete betűs) matrica, azt ragasztották át a gari jegyre.

Előzmény: Laci-59 (34639)
(M)Ákos Creative Commons License 2024.01.24 0 0 34640

Tipikusan szinte az összesen a feszültséget lehet korrigálni, viszonylag egyszerűen.

Leegyszerűsítve: ha lefelé korrigálsz, akkor vékonyka, de púpos varratod lesz. Ha felfelé, akkor meg széles és lapos.

 

Hogy maradjunk az "én gépemnél": https://www.youtube.com/watch?v=XuF40s_B7-0

Ha megnézed 6:03-tól, akkor ott állítja a jobb tekerővel szinergiában: azaz a feszültséget + az előtolást (vagy az egyszerűség kedvéért az Ampert) egyszerre állítja.

Aztán 6:12-nél ott van a feszültség korrekció. Ez a gép ezt %-ban is tudja mutatni, azért nyomja 6:19-nél a gázteszt gombot. Utána meg, ha jól látom, %-ban is állítható.

 

Zeus 200: https://www.youtube.com/watch?v=sN7UeIpi7g0

1:52-től tekergeti szinergikusban, és úgy sejtem, hogy a jobb oldali "potit" tekerve közvetlenül lehetne is a feszültséget korrigálni, oda is van írva a képernyőre a gomb fölé.

Előzmény: Amadeus214 (34637)
Laci-59 Creative Commons License 2024.01.24 0 0 34639

Igen,csak mig 2t- nél van hiba. Mig s2t,tehát ugyanúgy marad a manuális mód,nincs hiba........

 

https://youtu.be/nTb7NVw5XrM?si=VmvTYxP3J3_LMXJl

 

Én visszaküldtem annó a szervizbe,és egy tőmondattal elintézték......

 

" a gép hibátlanul működik"

Ja.......hogy hozzáértő,vagy nem hozzáértő vizsgálta e,nem tudni,egy biztos,plafon áramerősséggel hegesztett,ugyanis a gép megjegyzi az utolsó értékeket........ hümm. Én ez miatt nem vinném szervizbe.......

A fenti videó linkjét is küldtem papirra nyomtatva.........

 

Egyébként egy érdekes megjegyzés itt a fórumon hangzott el.......; igy szólt két társunk szóváltása  ; " észrevette "

 

2021 03 hóban vettem. A cimkéjén,meg a füzetében sem látok évjáratot......

 

Szivesen segitek,ha elakadsz a dp módnál. Ha már hegesztettél vele,ird ide az értékeid,utána megirom az enyémeket.

Egyébként a dp nem ajánlott csak aluhoz,meg savállóhoz,esetleg a legvékonyab lemezhez,és csak vizszintes,vagy enyhén lejtőre. Fejfeletti,vagy függőlegesre bem ajánlották. 

Hogy ezt hol olvastam,már nem tudom.

A huzal is megáll,az odasült huzalt akkoriban lebillentettem a vasról,mára rájöttem,hogy odasülve is hegeszt,újab pisztoj meghúzással..........Hangyúlyozom,nincs nagy hibája S2t - vel hibátlan a nanuális mig funkció......Tehát porbeles,meg cusi is működhet..........

Előzmény: (M)Ákos (34635)
(M)Ákos Creative Commons License 2024.01.24 0 0 34638

Ja igen. Még egy érv volt a 235 mellett a full manuális MIG program. Ez nem igazán van más szinergikus gépeken.

Elképzeltem, hogy valamiért porbeleznék, pl. a szomszédhoz nincs kedvem átrángatni a palackot 5 cm varratért.

Porbeles program ugyebár egyikőnk gépén sincs.

 

235 DP:

Full manuál program, aztán érzékszervi alapon beállítom a feszültséget / előtolást, vékony anyaghoz kb. a fejemben is vannak a feszültség értékek. Egyébként is úgy szoktam, hogy feszültség fejből, hangra hozzáállítom az előtolást. (Ha baj van a beolvadással, akkor még finomítok mindegyiken.)

 

Zeus:

"Behazudok"pl. tömör huzalt (manuál program hiányában), odáig rendben is van, hogy látom a feszültséget.

De akkor ahhoz már nem tudok előtolást állítani, hiszen csak a feszültség korrigálható.

A kijelzett, várható Amper valószínűleg faszság lesz, tehát abból se indulhatok ki. Ahogy a kijelzett anyagvastagságból sem.

Nyilván kísérletezéssel be lehet állítani valahogy porbeleshez is, mert a feszültség korrekciós képessége nagyon nagy a gépnek. De fejben nekem ez sokkal bonyolultabbnak tűnik, mint teljesen manuál beállítással.

Előzmény: (M)Ákos (34633)
Amadeus214 Creative Commons License 2024.01.24 0 0 34637

Jut eszembe erről egy láma kérdés: általánosságban ezeket a szinergikus gépeket lehet a usernek paraméterezni? Akár eseti beállítással, akár gyári értékek felülírásával? Ha igen, ez egyszerű gombtekerés/ nyomogatás vagy menüben kell b@szkolódni?

Előzmény: (M)Ákos (34633)
(M)Ákos Creative Commons License 2024.01.24 0 0 34636

...ahogy írtam, 290-ért a Zeus lett volna a választásom.

 

vagyis 190-ért

Előzmény: (M)Ákos (34633)
(M)Ákos Creative Commons License 2024.01.24 0 0 34635

Kösz neked is. Inkább küldjetek pénzt gratuláció helyett, és akkor a végén ingyen lesz. :DDDDDD

Sokszor leírtad, de nehéz lenne visszakeresni: tehát akkor csak "sima" MIG és 2T-ben csinálja?

Annak a tudatában vettem meg, hogy elképzelhető, hogy problémás lesz. Az egyik Welding Dragon (piros tesó) YT videó alatt is olvastam hasonló kommentet egyébként, ezt is tudtam már vásárlás előtt.

Ha gond lesz, én nem hagyom magam. Elvégre garis ügyekkel (is) foglalkozom meló szinten, mondhatni képben vagyok a jogaimmal.

Esetleg leírhatod a részleteket is, kb. milyen beállítások, mekkora szünetek a pöttyök között. Köszi. Ha jól emlékszem, a huzal adagolás is megáll, ugye?

Neked mivel kezdődik a gép gyári száma? Hátul van a fehér matrica. Nekem 2021/10, de a 10-ben most nem vagyok biztos, majd megnézem.

Előzmény: Laci-59 (34632)
(M)Ákos Creative Commons License 2024.01.24 0 0 34634

...már be is ugrott valami: a Zeusban jobb előtoló van, azaz direkt hajtású a nyomógörgő is. A 235-ben ugyanaz a (nem hajtott nyomógörgős) előtoló van, mint a 205-ben. Azt 0,8 huzallal meg 5 méteres munkakábellel is probléma nélkül használtam. Úgyhogy ez igazán nem volt döntési szempont, de mégis jobb ebben a Zeus.

Előzmény: (M)Ákos (34633)
(M)Ákos Creative Commons License 2024.01.24 0 0 34633

Szerintem is igénytelenség a műszaki adatok hanyag kezelése, de (már) nem érdekel.

A Zeus 200 könyvét azért dicsértem meg, mert ott látszik a befektetett energia a pontosság és részletesség tekintetében. Mellesleg (ha jól emlékszem), megtaláltam valami annál is részletesebb könyvet arról a gépről, pontosabban a klónjáról. Úgyhogy lehet, hogy csak a magyar fordítást kell dicsérni. :D

Nyilván az enyém is tudja a 0,6-ot megfelelő kiegészítőkkel, csak nincs rá szinergikus programja. Na bumm, lehet hogy sose fogom azzal használni. Ha meg igen, majd beállítom manuálisan. A géped egyébként kuriózum abban, hogy 0,6 / 0,9 huzalokra is van szinergiája, a nézegetett Sherman-okban (a tiéd klónját is beleértve) nincs ilyen.

Ja, mellesleg a 205-ös Gorillám adatai is össze-vissza vannak a könyvben meg a gépen. Ez tényleg igénytelenség.

 

Miért lett a 235?

Jobban tetszik a gép. A Zeus nekem túl van dizájnolva. Hülyeség, de ez is szempont.

A tekerők működése nem logikus/egyértelmű. Megnyomva fixen gázteszt/befűzés funkciójuk van, amikor ezt sokkal értelmesebb dologra is használhatni lehetne, pl. egy menüpontba belépésre. A tekerentyűk nagyon kicsinek és egymáshoz közelinek tűnnek, elképzeltem, hogy kesztyűs kézzel hogy fogom azokat tekergetni.

Kinagyítottam valós méretűre a képernyőjét a telómon, ami használhatónak/olvashatónak tűnt, de még mindig kicsi (más LCD-s gépeken is), ezért picikék rajta a feliratok is, ráadásul az A és V értékeket én biztos nagyobbra terveztem volna. Gyorsan hozzáteszem, hogy még f.ngom sincs, hogy a 235 pl. mennyire olvasható jól erős fényben.

Kicsit erősebb.

Van benne pulse MMA (valószínűleg csak kipróbálom, oszt' annyi).

0,5 méterrel hosszabb test- és elektródafogós kábel (a 205 eladásánál lesz érdekes).

Talán logikusabb barangolás a menüben.

Az LCD képernyővel szemben talán strapabíróbb kijelző, ha véletlenül ráesne valami. Esetleg javítható is.

Kezelőfelület védő ajtócska.

Hirtelen ennyi jutott eszembe.

Oh, a venti talán tényleg csak annyit megy, amennyit kell, ezt LaciAtilla tudná jobban. A Zeus-on fix 5 perc meló után. Nem tehetek róla, de rohadtul idegesít a folyamatos zúgás, ahogy már régebben is írtam. Csak ez az "okosabb" a venti lekapcsolás (+5 perc nélkül) megérte volna nekem a +20 ezer Ft-ot.

Legalább néhány netes vélemény van róla, és az mind 5 csillag, bár valaki írta, hogy a testkábel egyszerűen elfüstölt neki.

Ne vedd fikázásnak, ahogy írtam, 290-ért a Zeus lett volna a választásom.

 

A Zeus egyébként ezekben jobban tetszett volna:

2 év helyett 3 év gari. Bár, kicsit kétséges, a kezelésibe valami olyat írtak, hogy jogszabályi alapon kötelező 3 évet adnak. Na most, az 250e Ft vételártól van. Nem vagyok jogász, hogy a kezelésiben leírt az tényleg kötelező vállalás-e abban a megfogalmazásban.

Több paraméter van egyszerre a képernyőn áttekinthető formában, nem kell végignyomkodni a menüt.

Eredeti Binzel munkakábel (kb. 45 e Ft értékben), amit lehet, hogy megpróbáltam volna eladni.

Nincs a hülye tekergető a pisztolyon, amit én 99%, hogy úgyse fogok használni. Na, ezt így nem nagyon adnám el, max. ha pisztolyt cserélek rajta, ami alsó hangon 5-10e Ft, ami miatt értelmetlen lenne eladni. :)

Plusz szinergikus program 0,6 huzalra. A 0,9-re azért nem adok piros pontot, mert porbél program úgysincs, úgy meg kb. haszontalan.

Részletesebb, érthetőbb könyv, de egyébként érzésem szerint felfogtam már mindent agyilag a témában.

 

Ha valami még eszembe jut, leírom.

A paraméterek állítási tartománya emlékeim szerint kb. pont ugyanaz a gépeinknél. Pl. impulzus freki, kitöltés, feszültség korrekció, stb. Pl. egy iWELD 225 DP ebben jóval gyengébb (meg a bekapcsolási időben is), azt azért is húztam ki már korábban a listámról.

Előzmény: NeomatiK (34631)
Laci-59 Creative Commons License 2024.01.24 -1 0 34632

Gratula.

Megvetted a tesót.......

Manuális mig 2t.

Próld ki. Rövid pontokat csinálj,ha akár egyszer is nem fog ivet,jelezd,kiváncsi vagyok.

Ha megfestettem az ördögöt,ez még nem a világ vége......

Előzmény: (M)Ákos (34620)
NeomatiK Creative Commons License 2024.01.24 0 0 34631

Ami nekem furcsa a gépeden, hogy a weboldalon a leírásban írja a 0,6-os huzalt, viszont a kezelőpanelen 0,8-1,0-1,2 értékek vannak.

 

https://hegesztokbolt.cdn.shoprenter.hu/custom/hegesztokbolt/image/cache/w1000h1000wt1q100/product/235dp.png

 

https://timarszerszam.hu/iweld-gorilla-pocketmig-235-dp-hegeszto-inverter-800mig235dp/t

 

 

Az iweld saját weboldalán is 0,6-1,0 -re van írva a huzalátmárő (jobboldali oszlopban alul).

https://iweld.hu/ivhegesztes/migmagfcaw-hegesztes/migmagfcaw-hegesztogepek/800mig235dp-iweld-gorilla-pocketmig-235-dp-hegeszto-inverter

 

Nem értem, hogy miért nem lehet erre figyelmet fordítani, hogy ne írjanak valótlanságot a paramétereknél. Vagy esetleg tényleg tudja a 0,6-ot? De akkor miért rossz fotó van kitéve? Számora az ilyen egy cég megítélésében eléggé igénytelenségnek tűnik, rontja egy cég renoméját, megítélését. Esetleg direkt megtévesztésből írják rá a 0,6-ot? Az még durvább.

 

 

 

Neked mi miatt jobb 230ezer Ft-ért az Iweld, mint 210ezer Ft-ért a Panelectrode?

Előzmény: (M)Ákos (34628)
gss Creative Commons License 2024.01.23 0 0 34630

Gratula!

...hiába na, ma már a pulzusos úlyhullámos gép a menő :-)))

 

Előzmény: (M)Ákos (34620)
Bmrenault Creative Commons License 2024.01.23 0 0 34629

Én ac dc awit nézegetek :D. Gondolkoztam hogy elkéne adni a faszba a gépet de sima awi ezzel is menne. Meg amennyit hegesztek mostanság....

A tímár sokszor árul 2 éves raktárkészletet. Gondolom felvásárolja olcsóbban. Anno így vettem az első ütve csavarozómat is.

Nem kell a kamu hogy érdekelt, egyszerűen neked minden pénzt megér hogy kupaktanácsot tarthass Attilával, ne feled megnézni a syn mig 2 est hogy fog szikrát :D

Annyi pénzért nem rossz gép. Gari van aztán kész.

Szóval elég rövid életű volt nálad a másik gorila :D

 

Hegesztés. Volt tervbe a futóm átalakítása lassan 2 éve állt itt.. Aztán eladtam. Most rollerezek inkább :D

Csomagtartó a kölyök motorjára. Kocsira is kéne.. eh faszom a bérelt házba :D

 

 

Előzmény: (M)Ákos (34628)
(M)Ákos Creative Commons License 2024.01.23 0 0 34628

Az az igazság, hogy hónapok óta sasoltam a DP gépeket. Jelenleg semmi szükségem rá, de érdekelt, és kész. Ha szerzek Argon palackot, akkor mást is tudok vele majd értelmesen hegeszteni. Na mindegy, átestem a ló túloldalára, ez van.

Ja, ez kb. annyiba került most, mint a 2021-es bevezető ár (ha jó az Árukereső diagramja). És Ft-ban annyi, azaz jóval olcsóbb lett. Szerintem marhára beragadhatott a készlet az iWELD-nél, ld. a gépem gyártási évét.

Ja, hónapok alatt találtam 2 db potenciális használt DP gép hirdetést, de irreális árat kértek lejárt garis gépekért, úgyhogy nem lett biznisz.

Volt még egy ötletem, mert megtaláltam a hegesztők-bolt eredeti cseh/szlovák webshopját, ahol a 3 féle kinézett Sherman gép kb. 20e Ft-tal olcsóbb lett volna. Van is szlovák ismerős, simán megrendelte volna nekem, aztán meló ügyben arra járva elhoztam volna. De végiggondoltam, hogy van-e kedvem nekem 10 euroért Szlovákiából visszaküldözgetni a gépet, ha van vele valami. Inkább nem. A magyar webáruházukról meg vegyesek a vélemények, meg ugye a gépek se nagyon olcsóbbak. Van mondjuk magyar ügyfélszolgálat, meg visszaküldési cím.

A Panelectrode Zeus 200 volt még a listámon, de sokadszor is csak 210-re van leárazva, annyiért nem kell. Vettem volna meg én év végén az akkori utolsó darabot, de csak nézegettem inkább. 😀

Előzmény: Bmrenault (34627)
Bmrenault Creative Commons License 2024.01.23 0 0 34627

Annyit megért. Most már te is elveszhetsz enterprison :D

Előzmény: (M)Ákos (34626)
(M)Ákos Creative Commons License 2024.01.23 0 0 34626

Köszi. Simán lehet, hogy egy anya kölykei. A Tiéd kicsit más kezelőpaneles, az is van a szivárvány minden színében.

2 példa a 235 tesóira:

https://weldingdragon.ua/ua/p412792454-poluavtomat-svarochnyj-welding.html

https://www.hegesztok-bolt.hu/46126-sherman-inverteres-hegesztogep-digimig-200-impulzusfaklya-kabelek?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA5L2tBhBTEiwAdSxJX7C72V1lPPLeoRIgtBQj62C9qRbgdvh4QA7PiR98pOtmH2dEKzXmjBoCm3EQAvD_BwE

Persze vannak kis eltérések, gondolom, melyik “gyártó“ hogy rendelte. Pl. egyikben van CuSi, a másikban nincs (de cserébe van kétféle rozsdamentes).

Egyelőre csak kipakoltam a dobozból, és körbenéztem. Nem kapcsoltam be, mert hidegből hoztam be a kecóba.

Essünk túl a fikázáson, úgyis rettenet napom van:

Sík felületen billeg a gép.

Enyhén karcos és sorjás a kezelőszerv védő plexi ajtó. Komoly esélyt látok, hogy nem odafigyelve le lehet törni egy rossz mozdulattal. Ja, nyílhatna feljebb.

25 mm2 (3 m) test- és elektródafogós kábel, bakker, a 205-höz 35 mm2-t adtak. Nyilván ez is alu kábel. “Mindegy”, nem ezekkel fogom használni.

Az előlapi polaritásváltó fütyit a helyére csavarva felkunkorodik a kábel, a faszé’ nem tudták fél fordulattal elfordítva rögzíteni a dinse dugóban. Majd megoldom.

Az elektródafogó fosul néz ki, szerintem a cukiforce-hoz jobban sikerültet adtak. “Természetesen” rezezett vas érintkezős ez is.

A testcsipesz érintkezői nem rézből vannak, hanem valami krómozottnak tűnő cuccból. Mágnes fogja. Ezt sem fogom használni.

Piros acél spirál van a munkakábelben + egy 0,8-as áramátadó a pisztolyban. What?? Meg adtak hozzá még egy 0,8-ast + 1,0-t. Egyébként adtak egy piros teflon huzalvezetőt is, meg 1,0 / 1,2 U görgőt. A gépben meg a 0,8 / 1,0 V van. Porbeles görgő nincs, oké, ez nem is indokolt.

A gép a gyári száma alapján 2021-ben készült, a könyve is 2020-as kiadású (azért ezeket szokták újítgatni). Nem érdekel, hogy 2+ éve gyártották, de remélem, hogy pl. a kezelőpanel “matricája” nem porlad szét hamarabb az öregedéstől.

- - -

A pisztoly egyébként 24-es, 4 méteres, és rajta van felül a távvezérlő poti, aminek én gyakorlati hasznát nem nagyon látom, de talán nem lesz útban. A munkakábel bazi vastag egyébként, az eredeti Binzel 25-ösöm elbújhat mellette. Viszont ennek örömére nem is csuklik annyira a pisztolynál. Egyébként valószínűleg megy a fiókba, a mostani 5 méteressel fogom használni első körben.

Holnap be is kapcsolom, de csak nézelődés céljából.

A próba várat magára, amíg jó idő lesz.

Akinek kéne ilyen 230 ezerért, spurizzon a Tímár webáruházba. 260-ért van belistázva, de az adatlapján ott a -30 ezres link.

Előzmény: refse2 (34621)
zoppermagnio Creative Commons License 2024.01.23 0 0 34625

india hatalmas. nincs olyan kijelentés ami nem lenne igaz rá... és az ellenkezője is. egyébként csinálhatsz tuktukot, csak AM kategóriába férjen be. van pár előírás: lámpa meg fék kell rá de egyébként mehet közúton

 

Előzmény: Bmrenault (34616)
Bmrenault Creative Commons License 2024.01.23 0 0 34624

Ehhez már barát is jár :D

Előzmény: (M)Ákos (34620)
MrJones512 Creative Commons License 2024.01.23 0 0 34623

Kölcsönkérte valakitől, aki vett egy ilyen hegesztőgépet. :)

Előzmény: NeomatiK (34622)
NeomatiK Creative Commons License 2024.01.23 0 1 34622

Eddig csak a dobozt láttuk. Szerintem csak a dobozt vette meg! :)

Előzmény: refse2 (34621)
refse2 Creative Commons License 2024.01.23 0 1 34621

Gratula hozzá!

Úgy látom olyan doboza van mint az én krameremnek. Lehet ugyanott is gyártják.

Nagy szerencséd hogy van egy fórumtársunknak is ilyen, így ha elakadsz a beállításoknál Ő tud segíteni :)

Előzmény: (M)Ákos (34620)
(M)Ákos Creative Commons License 2024.01.23 0 0 34620

Bakker, mit tettem vettem!

Bmrenault Creative Commons License 2024.01.23 0 0 34619

https://totalcar.hu/tesztek/totalelectri/

 

Mindegy az europai szabályzásba nem fér bele hogy tuk tukkal közlekedjünk.

Előzmény: Bmrenault (34618)
Bmrenault Creative Commons License 2024.01.23 0 0 34618

Ez mind elektromos. Made in kitalálod honnét.

Itt nem gyártunk ilyet mert....

A rollert leszámitva mindnek van benzines verziója.

 

Előzmény: MrJones512 (34617)
MrJones512 Creative Commons License 2024.01.23 0 0 34617

MrJones512  2021.06.26    0 0 23

Ne viccelj már... az elektromos autó kb. feleannyi alkatrészből készül, mint a robbanómotoros párja. És hát nemigen kell fejleszteni hozzá semmiféle úttörő kasznit, vagy futóművet. Erőátviteli rendszere pedig jóformán nincs is, a kerekenkénti direkt hajtásnak köszönhetően.

Az akkuval meg felesleges is foglalkozniuk, arra vannak jobbak. (Bár az ugye... egy teljesen új terület lenne, ráadásul nagy falat az autó árából. Amit megértek, hogy nem szívesen engednének ki a kezükből.)

 

Bmeg... tényleg röhejes lesz, amit most mondok, de... láttam a YT-n egy indiai fószert, aki elektronyosra építette át a csotrogány kocsiját (a mi "csettegőnkkel" volt egy kategória), kb. egy óra melóval: még az eredeti motort sem szedte ki, csak rárögzítette a villanymotort, ráfűzte a motor kimenetéről levett láncot, bekötötte a kínai teljesítményelektronika-szettet, bepakolta az akkut, behúzott egy madzagot a fülkébe "gáznak", oszt' úgy nagyjából sajt.

És elcsalingázott vele.

 

Ugyanezt (minimum!*) nem tudná megoldani egy százéves autógyár, tervezőmérnökök százaival? Hát menten szét is röhögöm a számat!

 

*Természetesen tudom, hogy a fölöslegessé vált egységek (pl. motor, sebességváltó) elhagyhatók.

-----------------------

 

Ennek persze meglesz az az ára, hogy a keleti/indiai ember kreatív, intelligens lesz, a nyugati meg szakbarbár droiddá hülyül.

Előzmény: Bmrenault (34616)
Bmrenault Creative Commons License 2024.01.23 0 0 34616

A keletiek megcsinálják, nálunk max hobbi részen.

Hol látsz te ott hegesztő mérnököt?

Minket  lefolytanak minden lófaszal ott meg csinálják.

 

Én csinálok egy tuktukot kitolom az utcára a rendőr máris ápolja a seggem.

Rendszámot nem kaphat mégha tervem is lenne rá.

Előzmény: zoppermagnio (34615)
zoppermagnio Creative Commons License 2024.01.23 0 0 34615

Csak mosolygok amikor az ilyen videók kommentjeit látom.

 

Az eljárás módja/eszközei önmagában nem befolyásolják a minőséget. manufaktúra, félautomatizált vagy teljesen automatizált eljárás ugyanolyan vagy akármilyen minőségi különbséget is produkálhat. 

 

A különbség a világlátásban van. Láttam egy videót amiben a csóka derékig érő vízben flexelt egy vasdarabot, a másik tartotta a hosszabbítót szintén a vízben állva. Egy másikat ahol bedugták a flexet, felpörgették majd kihúzták és odarohantak a vasdarabhoz és a még forgó géppel próbálták levágni (nem volt elég hosszú a hosszabbító). A munkások az egyik építkezésen amire járok aggregátorról töltik a csavarbehajtó akksiját.

 

annyira megszoktuk a technológiát hogy már nem is tudunk másban gondolkodni. Amint valaki kalapáccsal üti a szegecset, a néző már úgy érzni mintha az őskorba tekintene.  egy kézi fűrész, egy kézi csavarhúzó, egy vezetékes berendezés akkus helyett (vagy akár egy nagyobb akkuról tölteni a kisebbet) sokaknak már nem fér a fejébe.

 

Az akkutöltésről egy másik mosolygós eset jut az eszemba amikor egy ismerősöm a napelemről töltött akkura kapcsolt inverterbe dugott 230v-os telefontöltővel töltötte a telefonját. Amikor a Construmán megkérdeztem a standon, hogy ugy-e az autonom inverterrel összeépített akkutelepen van-e telefontöltő csatlakozó az inverter előtt, a fickó nem értette a kérdést, meg hogy "minek?"

Előzmény: Bmrenault (34613)
MrJones512 Creative Commons License 2024.01.22 0 0 34614

"Azthittem,hogy röhögőgörcs fog el,amikor az egyik lakatos vállalkozó ismerősöm meséli,hogy a kovácsolt utánzatú diszei eltűntek a kadmiumozó medencébe......! Valami porkohászattal gyártott kinai vackok voltak."

 

Az nagyon érdekes, mert azok a szarok közönséges biliacélból, precíziós (többé-kevésbé) öntéssel készülnek.

Mivel elég tiszták, jól is hegeszthetőek. Csináltunk néhány ilyen kaput.... (a franc essen bele, hogy nem tudom betenni a legszebbet - a Napoleon-ív maga is külön megért egy misét.)

 

Gőzöm sincs, hogy mi "olvadhatott el" egy galvanizálástól, de hogy nem acél volt, az biztos.

Előzmény: Laci-59 (34609)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!