Keresés

Részletes keresés

Hansági. Creative Commons License 2010.12.08 0 0 4706

Miután erre a felvetésedre már megszületett a válasz, nem ismétlem az előttem szólókat.

Előzmény: Uff (4704)
Uff Creative Commons License 2010.12.08 0 0 4704

Hááááát,  ....   :o))))

Ha erről a szinvonalról kell indulni, akkor hosszú út áll még előttünk, amíg alapvető összefüggéseket megértesz.

Na mindegy, ismétlés a tudás atyja. Tehát:

Az, hogy milyen szolgáltatás mennyit ér csak az dönti el, hogy számos szolgáltató versenyében milyen ár alakul ki.

Egy lépéssel tovább: ahol a verseny eleve kizárt a szolgáltatás alaptermészetéből adódóan, ott fenti alapösszefüggés természetszerűleg nem érvényesülhet,  ezen kivételes esetekben az Állam árszabályozóként hatalmi döntéssel állapítja meg az árat.

Ha gondolod, majd továbbléphetünk a duopoliumok, a monopolisztikus piacok felé is, de egyenlőre ne terheljük túl a kapacitásaidat.

Előzmény: Hansági. (4693)
Hansági. Creative Commons License 2010.12.08 0 0 4702

No, arra én is kiváncsi lennék. De szerintem nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy leírjuk: nem egyhamar.

Előzmény: Apellator (4699)
Apellator Creative Commons License 2010.12.08 0 0 4701

A gyatra jogalkalmazás és az itt-ott hiányos jogszabályok lehetővé teszik a kartellszerű működést. Emellett a régóta magas kamatszint sem egészséges, ami a forintkamatot illetően persze nem (közvetlenül) a kereskedelmi bankok felelőssége.

Előzmény: Uff (4700)
Uff Creative Commons License 2010.12.08 0 0 4700

A magyar banki piacon megközelítőleg sem tökéletes a verseny.

Na ez érdekelne.  Mi korlátozza a bankok közötti versenyt ?

Előzmény: Apellator (4696)
Apellator Creative Commons License 2010.12.08 0 0 4699

Egyébként érdekes paradoxon, hogy pont egy jogszabály által generált piacon, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási piacon alakult ki tavaly és idén olyan piaci helyzet, ami már úgy-ahogy hasonlít a tökéletes versenyre. Le is törtek az árak elég szépen. Mikor mutat ilyesmit a bankrendszer?

Előzmény: Hansági. (4697)
Apellator Creative Commons License 2010.12.08 0 0 4698

Akkor lehetne itt - persze aljas rosszindulattal - vérszívásról beszélni, ha mondjuk az állam valamekkora árfolyamkülönbözet átvállalásával átváltotta volna a devizaalapú hiteleket forinthitelre. Volt is ilyen koncepció, de a forintot ennek a puszta megemlítése után megtámadták.

A valóságban azóta fel sem merül ilyesmi, sőt, olyan intézkedésről sem tudok a témakörben, ami jelentős költségvetési kiadást eredményezett volna. Jelentős költségvetési kiadással járna az eszközkezelő társaság létrehozása, de ahogy elnézem, most az sem téma, persze nem is a legjobb megoldás. Viszont ezt több országban bevezették, és volt, ahol jól jött ki belőle az állam.

Szóval hol a vérszívás? Mutasd meg!

Előzmény: ELŐRE! (4689)
Hansági. Creative Commons License 2010.12.08 0 0 4697

Nem szoktam vaterázni. De lehet, hogy érdemes volna. :)

Ezek legkevésbé sem voltak normális könyvek.

Előzmény: Apellator (4696)
Apellator Creative Commons License 2010.12.08 0 0 4696

Szerintem a Vaterán párszáz forintért vásárolhatsz ilyet újra. :-)

Normálisabb közgázkönyvek leírják a korlátozott verseny eseteit is (monopólium, duopólium, kartell, stb.). A magyar banki piacon megközelítőleg sem tökéletes a verseny. Tökéletes versenyben az ár az adottság, korlátozott versenyben - minél inkább korlátozottabb a verseny, annál inkább - a kereslet az adottság.

Előzmény: Hansági. (4695)
Hansági. Creative Commons License 2010.12.08 0 0 4695

Na igen, nagyon más...

Amúgy nem neolib, én már anno is ezt tanultam "Kapitalizmus politikai gazdaságtana" címszóval az egyetemen. Ma már sajnálom, hogy kidobtam azt a könyvet, Ma muzeális érték volna, a "Szocializmus politikai gazdaságtana" cíművel együtt. Főleg kabaré kategóriában, jókat lehetne rajta derülni.

Előzmény: Psycho Dad (4694)
Psycho Dad Creative Commons License 2010.12.08 0 0 4694

Valamelyik neolib pénzügyi könyvből. Kár, hogy az élet más...

Előzmény: Hansági. (4693)
Hansági. Creative Commons License 2010.12.08 0 0 4693

"Az, hogy milyen szolgáltatás mennyit ér cask az dönti el, hogy számos szolgáltató versenyében milyen ár alakul ki."

Hát ezt meg honna veszed?

Előzmény: Uff (4691)
Psycho Dad Creative Commons License 2010.12.08 0 0 4692

A pék megemeli utólag a zsemle árát?

Előzmény: Uff (4691)
Uff Creative Commons License 2010.12.08 0 0 4691

a mi vérünket szívják a bankok. Ezerrel.

Lehet és kell is küzdeni egyes banki gyakorlatok ellen, de azok ellen konkrétan, specifikusan kell fellépni. ( pl. devizahitel azonos devizanemben való közvetlen törlesztését tiltják, egyösszegű végtörlesztés esetén díjat számítanak fel, pedig nincs olyan költség, amit ez okoz. (pl. 1 hónapos előzetes bejelentéssel az eszköz-forrás összhangot a banki treasury vígan kezelni tudja, veszteség, többletmunka nem keletkezik )

Az ilyen általános fröcsögés épp a cél elérése ellen hat. 

Neked alapvetően a piacgazdaság normáival ütközésed.

Vajh miért nem kifogásolod a pékek, a mobilszolgáltatók,...... árképzését ?

Az, hogy milyen szolgáltatás mennyit ér cask az dönti el, hogy számos szolgáltató versenyében milyen ár alakul ki. A többi mesebeszéd.    

Előzmény: Hansági. (4690)
Hansági. Creative Commons License 2010.12.08 0 0 4690

Már te is kezded? Ugyan már, miféle vérszívás, írd már le nekem??? Ki van itt olyan devizahiteles, aki bárkinek is a vérét akarja szívni? Egyelőre éppen hogy arról van szó, hogy a mi vérünket szívják a bankok. Ezerrel.

Előzmény: ELŐRE! (4689)
ELŐRE! Creative Commons License 2010.12.08 0 0 4689

Az nem sárba tiprás, ha szót emel valaki a vérszívás ellen!

Előzmény: Hansági. (4686)
Hansági. Creative Commons License 2010.12.08 0 0 4688

Hát nem tudom. Az euro se jobb, szerintem. A forint alapúnál talán valamivel, de csak akkor, ha belátható időn belül áttérünk az euróra.

Előzmény: Psycho Dad (4682)
Hansági. Creative Commons License 2010.12.08 0 0 4687

Jav: másokat sárba tiporsz...

Előzmény: Hansági. (4686)
Hansági. Creative Commons License 2010.12.08 0 0 4686

"Elég volt a képes, de tenni nem akaró emberekből, akik ezer szálon szívják a tenni akaró és tisztességesen adózó emberek vérét."

Ugyan már, hány ilyen embert látsz itt? De ha csupán arról van szó, hpgy magadat csak így tudod valakinek érezni, hogy másokat sárba tiporj, akkor ám tedd - de a továbbiakban egyedül.

Előzmény: Uff (4677)
Hansági. Creative Commons License 2010.12.08 0 0 4685

Az biztos is. Nem egy olyan ismerősöm van, akik évek óta nem kapnak munkát, mert túl vannak az 50-en. Messze még a nyögdíj, munka viszont nincs, minek is akarna valaki egy öreget alkalmazni, ha alkalmazhat fiatalt is?

Előzmény: Törölt nick (4675)
Hansági. Creative Commons License 2010.12.08 0 0 4684

"aki képes, de nem hajlandó tenni önmagáért sok-sok kényelmetlenség, kockázatvállalás, alkalmazkodás árán is mielőtt más adófizetőktől vár el anyagi támogatást."

Mást se teszek egész életemben, mint teszek önmagamért és a családomért - soksok lemondás, alkalmazkodás, kényelmetlenség árán. És nem várok el semmiféle támogatást más adófizetőktől. Nem tudom, hányszor kell még leírnom, hogy semmi mást nem várok el, csak megértést. (Valószínűleg az empátia szót nem érted, ezért írtam le inkább magyarul.)

Előzmény: Uff (4671)
Hansági. Creative Commons License 2010.12.08 0 0 4683

"Én mindenképpen díjazom az őszinteségedet, de ezzel, hogy ennyire kidobsz IRL-infókat, ezen a fórumon szerintem vigyázz! Iszonyat gyökér emberek írnak ide, illetve olvasnak..."

Kösz. A figyelmeztetést is. :) Amúgy annyira azért szerintem nem egyedi az esetünk, hogy túlságosan IRL-infók legyenek. Amúgy csak szemléltetésként írtam, hátha elgondolkoznak rajta azok, akik "unják" a "nyivákolásunkat". Vagy ha ők nem is, azok, akiknek van lelkiismeretük... 

"MINDEN ÁRON (!) el kellene takarítani közhatalmi funkciókból (illetve már el kellett volna)."

Egyetértek. Bár alighanem nem fogják őket eltakarítani.

Előzmény: Apellator (4654)
Psycho Dad Creative Commons License 2010.12.08 0 0 4682
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.07 0 0 4681

"Nézd, ha más nemzetek fiainak, lányainak nem derogál hazájuk határain kívül megkeresni a megélhetésükhöz kellő jövedelmet"

Azt mondod ezzel te is,hogy a magyar nem mozdul?

Szerintem meglepodnel sokakkal egyutt,ha a hatalom vegre nyilvanossagra hozna,mennyi honfitarsunk indult kulfoldre dolgozni az utobbi idoben!

Előzmény: Uff (4679)
Uff Creative Commons License 2010.12.06 0 0 4680

és hol mondtam én azt, hogy te szívod a vérünket ? Az általad szolidaritásnak nevezett, valójában komcsi értékrendet vallók szívják a vérünket.  

Előzmény: Törölt nick (4678)
Uff Creative Commons License 2010.12.06 0 0 4679

Nézd, ha más nemzetek fiainak, lányainak nem derogál hazájuk határain kívül megkeresni a megélhetésükhöz kellő jövedelmet, ha otthon  -  a qurmányuk szociális osztogató politikája következtébven a nemzetgazdaság erősítése helyett a populista népi osztogatást részesítik előnyben ( a nemzeti össztermék olyan magas hányadát mint nálunk tették, teszik) - nem találnak,   akkor a magyaroknak sem derogáló.

Régi magyar mondás: kaparj kurta. Aki nem törekszik, azzal nem kell szolidárisnak lenni.  

Előzmény: Törölt nick (4675)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.06 0 0 4678

Ember,a haverod azzal dicsekedett itt,hogy egy filler adot sem fizet!

A masik:nehany orszaggal odebb elek toletek,nekem aztan ne vakerj,hogy a te veredet szivom!

Mas sem,de a kulfoldon elok aztan plane nem!

Előzmény: Uff (4677)
Uff Creative Commons License 2010.12.06 0 0 4677

Ha te mást értesz szolidaritás alatt, mint amit alább írtam, akkor jól is teszed, ha meghajolsz.

Elég volt a képes, de tenni nem akaró emberekből, akik ezer szálon szívják a tenni akaró és tisztességesen adózó emberek vérét.

Előzmény: Törölt nick (4673)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.06 0 0 4676

Bofikeztel egy kicsinyt,haver?!

Előzmény: autodidakta diplomás (4674)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.06 0 0 4675

"Ez nem kor kérdése."

Ahogy itt bemutatkoztal,lelkiismeretfurdalas nelkul elhajtanad,ha a te cegednel jelentkezne!

Előzmény: Uff (4671)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!