Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2023.05.15 0 0 68

Arról akarsz meggyőzni, hogy ezek a detektálhatatlan hullámok már a kezdetek kezdete óta léteznek?

Vagy esetleg arról, hogy Schrödibger macskájának sorsát nem a valódi véletlen határozta meg, hanem már eleve meg volt írva ezekben a hullámokban?

Előzmény: construct (67)
construct Creative Commons License 2023.05.15 0 3 67

Többet én már nem tehetek érted. Nincs királyi út. Több tanulásra és kevesebb kalandozásra, sokkal kevesebb önhittségből eredő hitetlenkedésre volna szükséged.

Például:

"Mekkora időintervallumon dolgozik az FFT?"

El se hiszem, hogy ilyet kérdez egy villamosmérnök informatikus. Ráadásul azután, hogy mértél már vele! Az FFT analízis akkora időintervallumon dolgozik, amennyi a felső határfrekvencia és a mintaszám beállításból adódik.

" . . . a pillanatról pillanatra változó spektrum . . . "

Pillanatnyi spektrum nem létezik. Bármi, ami ennek látszatát kelti, mondjuk egy felejtőfüggvénnyel súlyozott gördülő spektrum, csak részben szól magáról a jelről, részben mindig az analízis (vagy mérés) paramétereit tükrözi. A mérés művészete e kettő arányának javításában áll.

Előzmény: Törölt nick (66)
Törölt nick Creative Commons License 2023.05.15 -2 0 66

Ez fárasztó volt. Múltkor nem jutottam túl a második oldalon, mert a halastó lecsapolásának alig volt gradiense.

Persze utólag érthető, hogy mit akart a párbeszéd köré font történettel megvilágítani.

Khhhm. Amikor beiratkoztam az egyetemszerű intézménybe, még én sem sejtettem, hogy békaemberekkel fogok találkozni.

A végén lévő matekot pedig nem értettem.

Mert ahogy egy ismerősöm megfogalmazta egy paródiában:

Ezt a tantárgyat ketten adjuk elő Pótlaborfalvy tanár úrral. A tananyag egyes részeit én nem mondom el, más részeit ő nem mondja el. A két halmaz metszete potenciális vizsgaanyag. (Esetenként ez a munkamegosztás két tanszék között oszlik meg.)

Aki nem akarja végigolvasni: ez a világ (egyik) legtudományosabb összeesküvés elmélete.

Nem új dolog az ilyesmi. Oswald is feltételezte, hogy atomok valójában nem léteznek, csak úgy tűnik.

Ha most feltámadna, és olvasná a részecskemezők keltő/eltüntető operátorait, ugrálva tapsikolna örömében.

Sajnos a végén lévő matematikai részt nem tanították meg rendesen. Lehetséges, hogy unalmas módon ledarálták egy részét. Ha megkövetelték volna a vizsgán, a társaság nagyobbik felét ki kellett volna rúgni. De ez nem ide tartozik.

Mint az elején említettem, itt egy ontológiai probléma van.

Tényleg ott vannak azok az egymást kioltó frekvenciák, vagy csak a matematika űz tréfát velünk?

Orosz László egyik előadása a nullponti energia meghatározásáról szól. Nehéz megmérni. De a Van der Waals erők segítségével lehetséges. Van még másik kettő is. Sajnos a másik neve most nem ugrik be, két fémlemez közötti erő. A harmadikat pedig mindig elfelejtem.

Tegyük fel a kérdést:

Lehetséges az, hogy két teljesen különböző (nem izomorf) egyenletnek ugyanaz a megoldása?

Egy matematikus azt mondaná, hogy ebben semmi különös nincs.

Sean Carroll viszont elárulta a nagy titkot: emergencia.

Két fajtája van, a gyenge és az erős. Hogy melyik az egyik és a másik, azt mindig összekeverem.

Az egyik esetben a modellünk csupán részletesebb. A másik esetben pedig egy teljesen különböző matematikai modellről van szó. Nem tudhatjuk, hogy a valóság melyikhez áll közlebb.

Megpróbálom valahogy megérteni ezeket az integrálokat. Habár még reziduum-nak is több különböző dolgot neveznek. Viszont nem vagyok róla meggyőződve, hogy ennek a modellnek a megértése előrébb visz a természet megértésében. Kicsit olyan érzésem van, mintha a láthatatlan rózsaszín egyszarvút kergetnénk.

A párbeszédet és az egész történetet azért találtam fárasztónak, mert ezeket a tapasztalatokat ismerjük. Nem fog megszólalni a hangvilla az ágyúlövés előtt stb.

Egyébként pedig a kioltó interferenciának is lehetnek következményei.

Fogsz egy rudat. Ha mindkét irányból egyforán húzod, az nem ugyanaz, mintha egyis irányból sem hatna rá erő.

Vagy példáuk a Föld középpontjában a gravitáció nem vonz, de talán mégsem olyan a téridő görbülete, mintha az a böhöm nagy tömeg nem venné körül. Newton szerint ott nincs gravitáció. Einstein szerint milyen a metrika?

Szóval egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy azok az egymást kioltó frekvenciák tényleg ott vannak,

az idők kezdetétől az idők végezetéig, változatlan formában. Szerintem ez csak matematikai fikció.

Közelítsük meg másképp a dolgot:

A pillanatnyi sebességet lehet definiálni az átlagsebesség határértékeként.

Lehet definiálni a pillanatnyi frekvenciát valamilyen hasonló módon?

Egy időben változó amplitudójú jelet ki tudunk számolni minden pillanatban: f(t) = A(t) cos(ωt)

Na de visszafelé is meg lehet ezt csinálni?

Mekkora időintervallumon dolgozik az FFT?

Nyilván nem a teljes időtartományon.

Mértem ilyeneket. De a mérőeszközt valamikor legyártották, és azt azt megelőző időtartományról nem lehet információja. Valamint azóta a szerkezet elromlott, sőt az épületet is lebontották.

Szóval ez a Fourier-transzformáció egy nagyon szép matematikai módszer,

de valahogy ösztönösen valamilyen életszerűbb megoldást keresnék a pillanatról pillanatra változó spektrum meghatározására. Még akkor is, ha a kauzális Green-fügvényekkel ez egy konzisztens módszer.

Előzmény: construct (65)
construct Creative Commons License 2023.05.14 0 2 65

A probléma megoldását megtalálod itt:

http://www.bolyai.elte.hu/download/eloa ... dig_II.pdf

A 99. oldalon kezdődő II. függelékben, didaktikusan kifejtő párbeszédes formában.

Előzmény: Törölt nick (64)
Törölt nick Creative Commons License 2023.05.14 0 0 64

A kérdésem félig matek, félig fizika.

Mi értelme van a Fourier-transzformációnak?

Tegyük fel, hogy belefújok a sípomba délután egykor, keletkezik néhány egész periódusznyi színusz. Gondosan úgy fújom meg a sípot, hogy a periódusidő végénél legyen nulla a vége. Előtte és utána csend.

Viszont ha ezt a jelet transzformálom, mindenféle frekvenciákon megszólalnak sípok.

Persze olyan módon, hogy az interferencia kioltja mindet a megadott tartományon kívül.

Na jó, jó.

De ha odateszek egy mikrofont mindenféle trükkös szűrőkkel és csillapítom a frekvencia tartomány jelentős részét, meg kellene jelenjen egy morajlás a maradék frekvenciákon. Vagy például a szűrőmmel csak egyetlen frekvenciát engedek át, annak is szólnia kellene az idők végezetéig. Valamit nagyon nem értek. :(

Előzmény: Macska Bonifác (-)
Törölt nick Creative Commons License 2022.11.13 0 1 63
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2022.11.03 0 0 62
Kettéharapott sárkány Creative Commons License 2022.10.28 0 0 61
joe314159265 Creative Commons License 2022.10.19 0 1 60

Igen, sajnos ilyen.

Ezért én két menetben csinálom (700W): 2'45" után kiveszem, 75-80% kipattogzott, kiszedem, a maradék magot visszateszem 1'45"-ig.

Így nincs égett, de valamennyi mag még mindig marad, kb 2-4%.

Kicsit macerásabb, de legalább nem bosszant a sok égett, vagy kipattogzatlan mag.

Előzmény: mmormota (58)
szabiku_ Creative Commons License 2022.10.19 0 0 59

Én nem szoktam pattogatott kukoricát sütni. 😀

mmormota Creative Commons License 2022.10.19 0 0 58

Egyszer sikerült olyant is venni, amelyiket lehetetlen volt rendesen elkészíteni. A többség még mag formában, a kevés kipattogzott már megégve.

Előzmény: joe314159265 (56)
mmormota Creative Commons License 2022.10.19 0 0 57

Ezt én is kitaláltam, behajtom a sarkokat. Néha sikerül, máskor meg nem. :-)))

Előzmény: joe314159265 (56)
joe314159265 Creative Commons License 2022.10.19 0 0 56

Ahogy kezd pattogni, fúvódik fel a zacskó, és megszorul, nem forog.

Én 1-1 cm-t behajtok a két végén mielőtt beteszem, és végig forog. :D

Előzmény: mmormota (55)
mmormota Creative Commons License 2022.10.19 0 1 55

Ezt szokta csinálni a mikrós pattogatott kukorica. Ahogy kezd pattogni, fúvódik fel a zacskó, és megszorul, nem forog. Aztán, ahogy még több kipattog, gömbölyűbb lesz, és megint forog... :-)

(én meg ott tipródok, hogy kivegyem már, és akkor sok lesz az ehetetlen ki nem pattogott, vagy elkések, és mind ehetetlen égett lesz)

Előzmény: szabiku_ (53)
mmormota Creative Commons License 2022.10.19 0 0 54

Egy valamennyire is jó sütőben nem kell középre tenni. Ez nem jelenti azt, hogy garantáltan mondjuk 10%-on belül ugyanannyit kap oldalt, sose mértem térerőt sütőben. Gyakorlati szempontból nem fontos, hová teszed a korongon. A korongon kívül, valamelyik sarokban könnyen el tudom képzelni, hogy sokkal kevésbé melegedne - de oda nemigen teszi senki... :-)

Ha nagyon érdekel, letesztelheted néhány vékonyra szeletelt sajttal. :-)))

Vagy több pohár vízzel.

Előzmény: joe314159265 (52)
szabiku_ Creative Commons License 2022.10.19 0 0 53

Nagyjából középre, mert különben nekiverődik a mikró falának a cucc, miközben forgatja a tányér. 

Előzmény: joe314159265 (52)
joe314159265 Creative Commons License 2022.10.19 0 0 52

Köszi, most már szinte mindent tudok a mikróról.

Csak egy valamit nem, ami igazán érdekel, hogy a mikrohullámú sütőbe a kaját középre kell tenni, vagy nem. :D

Előzmény: joe314159265 (46)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2022.10.18 0 0 51

A mikrohullámú sütőben többször verődnek ide-oda a sugarak !

mmormota Creative Commons License 2022.10.18 0 1 50

Szépen kirajzolja a maximumokat

Ez tetszik, nem gondoltam volna. :-)

Hasított tápvonalban tologatható szondával méregettük, így érdekesebb lett volna...

Előzmény: Fat old Sun (47)
mmormota Creative Commons License 2022.10.18 0 0 49

Nem nyaláb van, hanem állóhullám eloszlás. Mivel az a cél, hogy ne csak középen melegítsen, igyekeznek úgy kialakítani a dolgokat, hogy minél egyenletesebb legyen a térerő. Mivel ez csak korlátozottan lehetséges, vagy az ételt forgatják, vagy valamilyen a hullámteret befolyásoló alkatrészt. Így próbálják megoldani, hogy legalább átlagban minél egyenletesebb teljesítméy kapjon az étel minden része.

pk1 Creative Commons License 2022.10.18 0 1 48

A hullámhossz azért mérhető sajttal, mert - a nevével ellentétben - sokkal nagyobb, mint néhány mikrométer.  :o)

Előzmény: Fat old Sun (47)
Fat old Sun Creative Commons License 2022.10.18 0 1 47

Nincs sugár"nyaláb". Állóhullámok vannak benne.

Tegyél bele pár szelet sajtlapot, úgy, hogy ne forogjon.  Szépen kirajzolja a maximumokat, ahol megolvad. Még  a hullámhosszt is meg tudod mérni :)

joe314159265 Creative Commons License 2022.10.18 0 0 46

A mikrohullámú sütőbe a kaját pont középre kell tenni, vagy nem pont középre?

Azaz, a sugárnyaláb a tányér közepére van irányítva? Mert ha igen, akkor az ételt nem középre kell tenni. Viszont ha nem, akkor igen (középre). :D

Bölcs Árnyék Creative Commons License 2022.09.14 -1 0 45

De válasz rá . 

Ugyanis egy fogalmat kerestünk .

Előzmény: pk1 (44)
pk1 Creative Commons License 2022.09.14 0 0 44

35 nem válasz a 32-re. Vagy nem is annak szántad?

Előzmény: Bölcs Árnyék (35)
Mungo Creative Commons License 2022.09.13 0 3 43

... de hová is ?

Afelé atébolyda felé, amilyenné az ide is látogató trollok valamennyi értelmesebbnek látszó topikot szeretnének átalakítani.

Előzmény: Bölcs Árnyék (42)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2022.09.13 0 0 42

no ugye, haladunk ...

, de hová is ?

Előzmény: 2robot2 (41)
2robot2 Creative Commons License 2022.09.13 0 0 41

ez nem feltétlen hülyeség. a zöld szín is egy hossz :)

Előzmény: NevemTeve (40)
NevemTeve Creative Commons License 2022.09.13 -1 1 40

Természetesen. Egy másik hasonló bölcsesség: A krokodil hosszabb, mint zöld.

Előzmény: 2robot2 (36)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2022.09.13 0 0 39

A kvantumfizika a mikrokozmoszt tanulmányozza, és hogy az digitális vagy analóg az csak egyik aspektusa a sokrétű kutatásnak . 

Előzmény: 2robot2 (36)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!