Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2021.12.06 0 0 9618

Törölt nick Creative Commons License 2021.12.06 0 0 9617

Azt értem, hogy a harmadik oltás miért szükséges. Mert már nem elég hatásos az előző.

De azt megmagyarázhatná valaki, hogy az első kettő miért kétdózisú.

JimmyQ Creative Commons License 2021.12.05 0 0 9616

Épp abban az évben volt 26 ezer többlethalálozás, amelyikben 28 ezer emberről történetesen tudjuk, hogy haláluk közvetlen előzményeként megfertőződtek a covid vírussal.

Nagyon nehéz lenne értelmesen amellett érvelni, hogy ez az egyezés puszta véletlen.

Hogy nem a covid miatt, hanem valami más rejtélyes okból halt meg ebben a legutóbbi évben épp ennyivel több, mellesleg ilyen sokkal több cukorbeteg, daganatos beteg, szívbeteg, tüdőbeteg. Szemben egy átlagos évvel. Te mégis ezt próbálod bemesélni. Ráadásul valamiféle kioktató pózban tetszelegve, mint aki logikai alapműveleteket magyaráz itt az értetlen nebulóknak. Az érveimre pedig rendszeresen "elfelejtesz" válaszolni.

 

Pusztán azon igyekszel, hogy eltereld a figyelmet a covid időszerű problémájáról. Ugyan miért? Nem akarsz  tudomást venni róla? Amit saját magad előtt igazolni próbálsz? És minket is arról győzködsz,

hogy ez a világjárvány, csak "a közösségi médiában túllihegett" "nyavalyás influenza",

hogy az orvosok, és a járványszakértők, csak "feltűnést hajszoló celebek",

hogy a vakcinákat kifejlesztő tudósok és intézetek csak "kormányok felett álló pénzéhes szuperhatalmak".

 

Azt mondod, foglalkozzunk inkább az olyan hosszú távon is alig-alig megoldható társadalmi kérdésekkel, mint pl. a szenvedélybetegségek, az egészségtelen életmódok, a mentális betegségek, a rendszeres gazdasági válságok, vagy akár a tunya elkényelmesedett mozgásszegény élet.

 

Ha már voltál szíves a világ szakembereit celebkedéssel, szuperhatalmi összeesküvéssel, a gazdaság tönkretételével, az emberiség mentális megnyomorításával s egyéb szörnyű bűnökkel vádolni, akkor megkérdezhetem, hogy neked ugyan mi érdeked fűződik ahhoz a folyamatos inszinuációhoz, amit itt művelsz? Melyik vírustagadó, oltásellenes szekta követe vagy? Mit akartok ezzel elérni?

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (9611)
Törölt nick Creative Commons License 2021.12.05 0 1 9615

(Jogász ismerősöm egyszer úgy fogalmazott: a törvényhozó nem akarhat valamit és annak az ellenkezőjét egyidőben.)

 

Sajnos nem lehet mindent akarni. Illetve akarni lehet, csak nem fog teljesülni.

Tudomásul kell venni, hogy ez a világ nem a mi kedvünkért és a kényelmünkre jött létre. Az ember persze sokat változtatott rajta az őskor óta, valamennyire az elvárásainak és az igényeinek megfelelően. De azt tudomásul kell venni, hogy nem csodaországban élünk.

 

A járványt akkor lett volna legegyszerűbb megfékezni, amikor az kitört. A saját szakmámban van is egy ilyen szabály. Egy tévedést akkor a legegyszerűbb (legolcsóbb) kijavítani, ha azonnal felfedezik és hozzákezdenek a helyrehozáshoz. Ha későbbre halasztjuk, többe fog kerülni és nagyobb áldozatot is igényel.

 

Továbbá a járvány nem lett volna ilyen mértékű, ha az emberek kevesebbet utaznának. Sok ember él, és túl sokat utaznak. Talán a szabadságjogok korlátozása lenne, hogy ne utazzanak annyit? Ugyan már! Hát a Holdra sem utazhatnak, hogy a távoli bolygókról ne is beszéljünk. De még senki nem lett emiatt depressziós. Az viszont már a szabadság korlátozása, ha az emberek be vannak zárva egy szobába, vagy a gazdagabbak 4-5 szobába, és nem találkozhatnak az ismerőseikkel. Viszont évszázadokon át a karantén volt az egyetlen módszer a járványok megfékezésére. És még a közelmúltban is a "békefenntartó" katonák egyszerűen lelőtték azokat, akik megpróbáltak a vesztegzár alól kiszökni. És amíg nem volt oltás, számunkra is csak ez az eszköz állt rendelkezésre.

Természetesen a járvány nem 100%-ban halálos azonnal. Viszont a túlélők is elszenvednek maradandó károsodásokat, ami megrövidíti az életüket. Ez persze mérhetetlen. Nem tudni, hogy szövődmények nélkül meddig éltek volna.

 

Ami pedig a mutációkat illeti, matematikailag modellezhető elég jól. Minél több fertőzött van, és minél hosszabb ideig fertőzöttek az emberek, annál több mutáció fog kialakulni. Éppen ezért fontos, hogy az emberek be legyenek oltva. Nem csak a közvetlen halálozás és a megbetegedés kockázatát lehet ezzel csökkenteni, hanem a járvány terjedését és a mutációk kialakulását is lehet korlátozni. Pusztán azzal, hogy a beoltottak esetében a betegség rövidebb ideig tart. (Persze az meg egy hátránya, hogy tünetmentesebben esetleg többeket megfertőznek, mert nem tudnak róla.)

 

Egyszerűen azzal nem értek egyet, hogy szabadon kellett volna engedni a járvány terjedését. De ez szintén egy "mi lett volna ha" elképzelés, ami nem bizonyítható. Viszont matematikailag modellezhető. És a matematikai modell paramétereit a különböző kultúrájú országokban mérhető fertőzöttségi és halálozási adatokhoz lehet igazítani. A tudomány jelenlegi állása szerint ez nagyjából bizonyító erejű, mert sok "kísérlet" alátámasztja.

Tehát egy matematikai modell alapján megjósolhatjuk, hogy mi lett volna, ha a járványt szabadjára engedjük. Nem is kell sokat számolni. Ugyanaz lenne az eredmény, mint azokban az országokban, ahol szabadabb utat engedtek a járvány terjedésének. Sokkal több beteg, túlterhelt kórházak. És sokkal több halott. Három okból.

Egyrészt, mert több betegre több haláleset jut átlagosan. Másrészt, mert mégnagyobb a halálozás azok között, akiknek nem jut kórházi kezelés a túlzsúfoltság miatt. Harmadrészt pedig eleve a magyar lakosság átlagoshoz képest egészségtelenebb életmódja miatt.

Előzmény: Törölt nick (9613)
Törölt nick Creative Commons License 2021.12.05 0 0 9614

Mert a valóság ezzel szemben az, hogy ez a 26 ezer ember nem halt volna meg idén, ha nincs covid.

 

Próbálom oldani a feszültséget. Mi lenne a helyes logika?

https://youtu.be/qLi76ummTwM?t=291

... Azt mondja a néni: 4*7 = 32, megtettem ezt a számot is.

Mondják neki, hogy dehát az nem 32, hanem 28.

Mire a néni azt feleli: Már hogyne lenne 32, hiszen nyertem vele!?

Előzmény: JimmyQ (9610)
Törölt nick Creative Commons License 2021.12.05 -1 0 9613

Az ember alapvető igénye a szabadság, a szociális élet, az utazás. A szabadságvesztés másnéven börtön. Nem véletlenül találták ki ezt a büntetési formát mint elrettentés, ennél csak a halálbüntetés a keményebb.

 

Persze sok ember sosem érezte mi az hogy szabadság az életében, így nem is vágyik rá, nekik az a felelősségteljes élet ha otthon ül az emberr és semmit nem csinál. Mindenki más felelőtlen.

 

Ha az embertől megvonják hosszabb időre az alapvető igényeit, az eléggé destabilizálni tudja az egész társadalmat, szerencsére ezzel az őrülettel felhagytak, most már csak rövid karanténok vannak, és kötelező tesztek ha az ember elkapja a náthát. Szegény gyerekeket sajnálom a legjobban akik covid alatt születtek, egy tanulmány szerint 20 IQ ponttal csökkent az intelligencia szintük (3 hónap-3 éves korcsoport) a kontrollcsoporthoz viszonyítva, akik korábban nőttek fel. így is már  elcseszett egy generáció aki az online világban nő fel, és erre még ezek az értelmetlen korlátozások az óvodákban is.

Előzmény: Törölt nick (9612)
Törölt nick Creative Commons License 2021.12.05 0 0 9612

Értem a vitátokat. De sajnos ez eldönthetetlen, hogy mi lett volna, ha a nagymamám lett volna a 4-es villamos, meg ilyenek. A pragmatikus kérdés az, hogy melyiken tudunk változtatni? Nagyjából egyiken sem.

Az emberek nem akarnak más életmódot élni. Nem akarnak másképp táplálkozni. (Pedig Virág Árpád is megmondta, hogy nem kell mindig zabálni.) De nem akarják az oltást sem, a maszkot sem, a karantént sem. Nem akarják csökkenteni a külföldi nyaralások számát, hogy ne hurcolják be a járványt. Ez van.

(Közben pedig egy másik topikban azon törpölök, hogy egy lehetséges nukleáris balesetet megelőzzek. Azt sem értik.)

Előzmény: Törölt nick (9611)
Törölt nick Creative Commons License 2021.12.05 0 0 9611

Mert a valóság ezzel szemben az, hogy ez a 26 ezer ember nem halt volna meg idén, ha nincs covid.

 

Ha nincs covid? De hát van covid. Ha a múltbéli eseményeket tetszőlegesen alakíthatod, akkor nem csak a covidot lehet feltételes módba helyezni, hanem az alapbetegséget is.

A halál oka nem a covid, és nem az alapbetegségek, hanem a kettő EGYÜTT. A kettő közt ÉS kapcsolat van. Érted ezt a logikai kapcsolatot? Csak akkor teljesül HA mindkettő igaz.

26 ezer ember nem hal meg idén ha nincs alapbetegségük VAGY ha nincs covid. Ha mindkettő egyszerre fennáll. Nem mondhatod azt hogy egyik vagy a másik az ok. MINDKETTŐ az oka.

Nagy betűkkel írtam azt amit olvass el és mindenképp értelmezd is. Persze ezután is ugyanígy meg fogod ismételni hogy de hát nem haltak volna meg ha nincs covid.

 

Próbálom valahogy megértettni veled az összesfüggéseket, miért ilyen rosszak magyarország számai, a 60% oltott ellenére, de ez már egy magasabb szint, ami az alapokra épül amit az imént írtam. A probléma gyökereit ha megérted, sokkal könnyebb utána tisztán látni.

Előzmény: JimmyQ (9610)
JimmyQ Creative Commons License 2021.12.05 0 1 9610

"Ha nincs alapbetegsége nem hal meg."

Megint egy teljesen alaptalan kijelentés.

Mert a valóság ezzel szemben az, hogy ez a 26 ezer ember nem halt volna meg idén, ha nincs covid.

Mint ahogy nem halt meg tavaly, meg tavaly előtt, meg azelőtt, meg azelőtt, meg azelőtt se.

Csak épp ebben az évben, amikor elkapták a covidot.

Te egyszerűen nem érted a magyar szavak és mondatok jelentését.

Az elmúlt 5 évhez képesti többlethalálozás éppen azt jelenti, hogy ebben az évben ennyivel többen haltak meg, mint tavaly, meg tavalyelőtt, meg azelőtt, meg azelőtt, meg azelőtt átlagosan. Vagyis idén meghaltak olyanok is, akik ugyanezekkel az alapbetegségekkel, ugyanilyen egészségi állapot mellett, ugyanilyen egészségügyi ellátás mellett nem haltak meg az előző öt évben. Több mint 26 ezren.

 

Az egészséges táplálkozás persze fontos, csak hát egy egész társadalom ízlését nem lehet parancsszóra megváltoztatni. És nem is volna értelme, mert ennek nincs akkora közvetlen társadalmi veszélye, meg lehetetlen is volna a dolgot valamiféle gasztronómiai rendőrséggel betartatni. Miközben egyszerű törvénykezéssel be lehet, és be kell tiltani a kábítószereket, mert ezeknek sokkal nagyobb az azonnali veszélyük, és reálisabb cél is valamennyire érvényt szerezni a tiltásnak.

 

Te elejétől fogva azt sugalmazod, hogy a covid csak egy "nyavalyás influenza".

Miközben ebben az országban egy év alatt 35 ezren belehaltak. Hiába is próbálod relativizálni és  bagatellizálni a dolgot azzal, hogy te csak idézőjelbe téve vagy hajlandó leírni: "covid halott".

 

 

Előzmény: Törölt nick (9609)
Törölt nick Creative Commons License 2021.12.05 0 0 9609

Ez mondatod is csak egy felelőtlen hiedelemkeltés, ami minden alapot nélkülöz, s rég megcáfoltam már. Pontosan tudjuk, hogy az elmúlt szűk egy évben minden haláloki besorolástól függetlenül is több mint 26000 többlethalálozás történt  a korábbi ötéves átlaghoz képest.

Annyira azért nem mondasz elgondolkodtató dolgokat, nem olvastam vissza a hozzászólásaidat, lehet hogy megcáfoltad a magad módján.

Nem azt mondtam hogy nem volt 35ezer covid áldozat, és azt sem hogy nem volt 26ezer többlethalálozás az elmúlt évben. Azt írtam hogy a covid áldozatok döntő többsége nem kizárólag a covid vírusba halt bele, hanem az alapbetegségébe és a covidba együttesen. Ha nincs alapbetegsége nem hal meg. És pontosan ezt mondtam hogy akik kizárólag a covidba haltak bele, mert egészségesek voltak, azok kevesen voltak. Erre meg jössz azzal hogy igen, de a betegeket nem számoltam bele, mert 26 ezer volt a többlethalálozás. Érted amit írok egyáltalán? Mert egyáltalán nem úgy tűnik.

Az egészségesebb táplálkozás divatba hozásai is csak nagyon lassan fog előre haladni.

 

 

Persze, mert sosem volt igazán fontos, végülis csak a magyar egészségügy roppant bele a magyar emberek életmódjába. És még én vagyok a felelőtlen, aki rá mer világítani arra hogy a covid áldozatok nagy száma és a magyar emberek egészségi állapta között igen nagy összefüggés van. Nem véletlenül haltak meg nálunk a világon a legtöbben lakosságarányosan, a 60%-os átoltottság ellenére. Persze én vagyok a felelőtlen hogy meg merem említeni hogy a covidnak voltak előzményei a halálozáskor, és a felelősség elsősorban az életmódból fakad, ha egy nyavajás influenza ellen is már aggódni kell, ott már gondok vannak az immunrendszerrel, amiről többnyire egy egyén tehet, és az életmódja. 

Előzmény: JimmyQ (9605)
Törölt nick Creative Commons License 2021.12.05 0 0 9608

Etikátlan tanácsot nem áll módomban adni.

De ha holnap reggel besétálsz, papírokkal a kezedben, hogy elsőáldozó vagy, valószínűleg megkapod a szurit és csak napokkal később jönnek majd rá. Szóval vedd úgy, hogy ezt nem mondtam. ;)

Előzmény: hobby 66 (9607)
hobby 66 Creative Commons License 2021.12.05 0 0 9607

Én felvenném, de mindenhol azt olvasom, hogy 4 hónap után lehet csak felvenni.

Előzmény: JimmyQ (9606)
JimmyQ Creative Commons License 2021.12.05 0 1 9606

"Nem jól tudom, vagy ők irkálnak összevissza?"

 

Összevissza irkálnak, mert csak ezen a hallgatólagos módon képesek elismerni, hogy a kínai vakcina eleve kevésbé hatásos, ráadásul az idővel gyorsabban gyengül, különösen a 60 év felettieknél, mint a Pfizer, a Moderna, vagy az AstraZeneca. Úgyhogy 2 kínai után jobban jársz, ha már 3 hónap után felveszel egy emlékeztető oltást.

Előzmény: hobby 66 (9603)
JimmyQ Creative Commons License 2021.12.05 0 2 9605

"nem látom azt hogy korlátozni fogják az elfogyasztható alkohol mennyiségét per fő, vagy a szerencsejátékot, vagy a dohányzást, és senkit sem fognak kirúgni a munkahelyéről csak azért mert szándékosan egészségtelenül táplálkozik, orvosi ajánlás ellenére."

 

A dohányzást évtizedek alatt sikerült meglehetősen visszaszorítani. Persze időközben nagyon megnőtt a kábítószer fogyasztás, ami ellen elég nagy erőkkel küzd a legtöbb kormányzat. Az alkoholtilalomba viszont száz évvel ezelőtt látványosan beletört az amerikai kormány bicskája. A Svéd megoldás, hogy piát csak a korlátozott nyitvatartási idejű állami alkoholüzletekben lehet kapni, ráadásul brutális áron, oda vezetett, hogy az emberek külföldre repülnek lerészegedni. Az egészségesebb táplálkozás divatba hozásai is csak nagyon lassan fog előre haladni.

 

De ezek a kudarcok és félsikerek semmiben se indokolják, hogy egy járvány ellen ne kelljen védekezni. Ezen a területen eddig is sokkal több sikert ért el az emberiség, mint az ártalmas életmódok és ártalmas szenvedélyek ellen. Főleg, mert a vírusok és baktériumok egyedül csak pusztítanak, miközben nem kínálnak semmiféle élvezetet.

 

"35 ezer áldozat helyett 2-3 ezer lenne talán, aki tényleg covid áldozat, mert kizárólag a covidba halt bele, amúgy egészséges volt."

Ez mondatod is csak egy felelőtlen hiedelemkeltés, ami minden alapot nélkülöz, s rég megcáfoltam már. Pontosan tudjuk, hogy az elmúlt szűk egy évben minden haláloki besorolástól függetlenül is több mint 26000 többlethalálozás történt  a korábbi ötéves átlaghoz képest.

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (9601)
JimmyQ Creative Commons License 2021.12.05 0 3 9604

"Ha engedik az omikron variánst elterjedni, talán már jövőre vége az egésznek. Bár még jobb lett volna a legelső variánst engedni terjedni, ami a deltánál kevésbé volt veszélyes."

 

"Persze hogy ellenőrizhetetlen, nem állítottam hogy ellenőrizhető"

 

Csak épp hamis illúziókat terjesztesz.

Az egy dolog, hogy magadat ilyesmikben ringatod, de másokat is félrevezetsz:

Azt állítva, hogy ha a világ semmit se tett volna a vuhanból terjedő eredeti vírus ellen, akkor az nem mutálódott volna, se Indiában, se Brazíliában, se Afrikában.

A tények pedig ennek az ellenkezőjét támasztják alá: A mutánsok éppen ott alakultak ki, ahol nem sokat védekeztek, mert fejletlen az egészségügy, s nagy népsűrűség mellett nagyon rossz a lakosság higiéniás kultúrája, a kormányzat mégis tömegrendezvényeket engedélyezett annak megünneplésére, hogy milyen sikeresen kezelte a járványt (India). Vagy Brazíliában, aminek elnöke egy vírustagadó szélhámos. Vagy az elmaradott, koldusszegény Afrikában.

 

Előzmény: Törölt nick (9602)
hobby 66 Creative Commons License 2021.12.05 0 1 9603

Kapom az értesítést:

 

"Nyilvántartásunk szerint Ön még nem igényelte a 3. megerősítő oltást. Saját maga és családtagjai egészségének védelme érdekében arra kérjük, hogy ezt tegye meg! A megerősítő oltás újból magas szintre emeli a védettséget."

 

Kínait kértem, a másodikat szeptember 2.-án adták be. Az három hónapja volt, tudtommal csak 4 hónap után lehet a harmadikat felvenni.

Nem jól tudom, vagy ők irkálnak összevissza?

Törölt nick Creative Commons License 2021.12.05 -1 0 9602

Amikor rámutatok a tételes önellentmondásaidra, akkor jössz ezekkel a teljesen ellenőrizhetetlen és felelőtlen képzelgésekkel.

 

Már hogy lehetne ellenőrizni egy állítást ami azon alapszik hogy mi lett volna ha másképp történt volna a múltban. Persze hogy ellenőrizhetetlen, nem állítottam hogy ellenőrizhető. De azért csak le szabad írnom, nem? Mesélj már mitől felelőtlen? Csak hogy én is tanuljak tőled valamit. Ha valaki feltalálja az időgépet, visszamegy a múltba, és kipróbálja mi történik ha nem a delta variáns terjed el? Vállalom a kockázatot, ha ez megtörténik, felelőtlen voltam. Az égadta világon semmi nem változik hogy ezt az eszmefuttatést leírtam.

 

Előzmény: JimmyQ (9599)
Törölt nick Creative Commons License 2021.12.05 -1 0 9601

Ez a te alapvető tévedésed:

Hiszen 2020-21-ben Magyarországon a covid volt a 3 leggyakoribb halálok egyike

 

Igen fej-fej mellett állt 2 évig a daganatos betegségek okozta halállal. Viszont ezt megelezően nem volt covid, ezt követően pedig már sokkal kevesebb áldozattal fog járni.

 

De még azt is el tudnám fogadni hogy oké, megijedtek az emberek, hirtelen fontos lett az emberi élet, de én nem látom azt a jövőt hogy ezen felbuzdulva akkor  mostantól a többi megelőzhető betegséget, sőt szándékos önpusztító életmód ellen is ilyen nagy erőket megmozgatva fognak fellépni a vezetők. Például nem látom azt hogy korlátozni fogják az elfogyasztható alkohol mennyiségét per fő, vagy a szerencsejátékot, vagy a dohányzást, és senkit sem fognak kirúgni a munkahelyéről csak azért mert szándékosan egészségtelenül táplálkozik, orvosi ajánlás ellenére.

 

Így pedig ez rámutat arra hogy pont mindenki leszarja saját és mások egészségét, kivéve ha covidról van szó, akkor fontos. Színjáték az egész az emberek részéről.

 

Másik pedig hogy a halál oka az bonyolultabb annál mint amit a papírra írnak. Többnyire a keringés leállása az oka, a keringés leállása az alacsony oxigén szint miatt, ami a tudő gyulladására visszavezethető, az pedig számos tényező együttes állása okozza, nem önmagában a covid. Ha csak a covid miatt lenne, akkor egy egészséges ember ugyanolyan eséllyel halna bele mint egy beteg. A halálnak mindig több oka van, ha az okok közül az egyiket kiveszed, pl. covid + cukorbetegség, önmagában bármelyik betegség túlélhető, a kettő együtt a probléma. De a legtöbb elhunytnál számos betegség egyidejűleg fennált, amik együttesen okozták a halált, de valamit csak kell írni a papírra, így egyszerű azt ráírni hogy covid mint időrendben az utolsó ok.

 

Ha levonnánk a súlyos alapbetegségekben szenvedőket, 35 ezer áldozat helyett 2-3 ezer lenne talán, aki tényleg covid áldozat, mert kizárólag a covidba halt bele, amúgy egészséges volt.

Előzmény: JimmyQ (9598)
Törölt nick Creative Commons License 2021.12.05 0 0 9600

Ha csak arról lenne szó, hogy az alkoholizmus terjed. Ezen felül a (szub)kultúra részeként szándékosan terjesztik is. Megünnepelni valamit sokak szerint csak úgy lehet, ha jól leisszák magukat. És ez családtagokra, kollégákra kvázi kötelező. Hallottam olyan esetről, hogy névsorolvasást tartottak a kötelező bulin. És a hiányzókat közösségellenesnek nyilvánították, szankcionálták. Orvosi igazolást sem fogadtak el.

Előzmény: Törölt nick (9597)
JimmyQ Creative Commons License 2021.12.04 0 1 9599

"Bár még jobb lett volna a legelső variánst engedni terjedni"

Amikor rámutatok a tételes önellentmondásaidra, akkor jössz ezekkel a teljesen ellenőrizhetetlen és felelőtlen képzelgésekkel.

Előzmény: Törölt nick (9597)
JimmyQ Creative Commons License 2021.12.04 0 1 9598

"a covidot csak más súlyos problémákhoz tartom kicsinek"

Ez a te alapvető tévedésed:

Hiszen 2020-21-ben Magyarországon a covid volt a 3 leggyakoribb halálok egyike, a daganatos betegségek, meg a szív és érrendszeri betegségek mellett.

Persze te megkérdőjelezheted ezt az adatot is. Ám annak semmivel se lesz több alapja, mint ennek a háttérhatalmi összeesküvési képzelgésednek:

 

"a kormányok felett álló szuperhatalmak egyike, . . . a BioNTech vezérigazgatója."

 

A BioNTech egyáltalán nem valami óriáscég, hanem egy nagy kockázatú (rák elleni mRNS alapú gyógyszer) fejlesztésekre alapított közepes nagyságú innovatív vállalkozás, amit 2008-ban alapított egy Törökországból Németországba települt házaspár. Karikó Katalint meg is mosolyogták az addigi munkahelyén, a Pennsylvania Egyetemen, amikor az mRNS körüli ottani sok éves szélmalomharcát megelégelve, 2013-ban inkább elment egy ennyire jelentéktelen vállalkozáshoz alelnöknek. 2021-ig gyakorlatilag nem is volt bevétele a cégnek, a kiadásaikat csak néhány újabb kockázati tőke befektetőnek köszönhetően tudták finanszírozni. Ezek között volt pl. 2018-ban a nagy amerikai gyógyszergyár, a Pfizer 120 millió dollárral, amit egy influenza elleni mRNS oltóanyag kifejlesztésére és tesztelésére adtak. Üzleti mérlegük először 2021-ben fordult pozitívba, a covid vakcina világsikerével.

Előzmény: Törölt nick (9588)
Törölt nick Creative Commons License 2021.12.04 0 0 9597

Az önpusztító életmód egyszerre magánügy és nem is. Magánügy, mert nem megyek át a szomszédba és nem kérek számon Pistát hogy mennyi alkoholt iszik, és nem oktatom egészséges életmódra, mert semmi közöm hozzá, mégis milyen alapon tenném? A társadalom szempontjából viszont már nem magánügy, kezded érteni?

 

De ez csak egy példa volt a covidon kívül lenne még pár téma amiről nincs vita meg diskurzus, ha már életekről és veszélyről van szó. Persze ez elég sok embert sértene aki tudja magáról hogy nagyon is felelőssége van az életmódjával kapcsolatban, a covid ilyen szempontból hálás téma, addig is háttérbe lehet szorítani komolyabb problémákat (Nem mintha nagyon előtérben lett volna eddig)

 

Te mondtad hogy az alkoholizmus magánügy, és hogy nem terjed. Mindkettőben részben igazad van, csakhogy az igazság mindig a részletek kibontása után lesz látható, hogy hát nem annyira magánügy talán, meg azért terjed csak máshogy, és sokkal hosszabban tartó, sokkal súlyasabb következményei vannak, az alkoholizmus nem fog lecsengeni pár éven belül, a covid járvány viszont igen. Ha engedik az omikron variánst elterjedni, talán már jövőre vége az egésznek. Bár még jobb lett volna a legelső variánst engedni terjedni, ami a deltánál kevésbé volt veszélyes.

Előzmény: JimmyQ (9594)
kétlambos Creative Commons License 2021.12.04 0 1 9596

Ne erőlködj! Még mindig benne vagy. :o)

Előzmény: Törölt nick (9595)
Törölt nick Creative Commons License 2021.12.04 -1 0 9595

Nyugi. Saját véleménybuborékodat most sem sértetted meg.

 

Imádom ezeket a semmitmondó hozzászólásokat, amiből az égvilágon semmi nem derül ki. De azért muszáj volt ideröffentened valamit, professzor úr :)

Előzmény: kétlambos (9591)
JimmyQ Creative Commons License 2021.12.04 0 1 9594

"Ha zavar hogy eltérő véleményem van tőled, tiltsd le"

A probléma az, hogy te saját magadnak mondasz ellent:

 

Egyik nap pirosakat mondasz:

"Én azt mondom nincs olyan hogy magánügy"

"ha valaki iszik, dohányzik, . . . rohadtul nem magángyü ha valaki szétcseszi az egészségét, és utána élete végéig a társadalom többi tagja fizeti az ellátását, és tönkreteszik az egészségyi rendszert."

"2.5 millió alkoholista, akik nagy károkat okoznak, . . . ami nem magánügy."

 

Másik nap, épp az ellenkezőjét, zöldeket:

"Mindenki azzal járna a legjobban ha mások életmódjába nem szólna bele, mindenki a saját életét irányítsa és uralja (ha tudja), ne másokét, így lesz béke."

"nem lehet tiltani az alkoholt sem a dohányzást, és nem is kell, az ember úgy pusztítja saját magát és környezetét ahogy a társadalomban megszokott."

"senki ne oktasson más embereket hogy kéne élni, meg hogy mi a felelős hozzállás, meg mi a felelőtlen. Vagy hogy mi a normális meg a nem normális."

 

El kéne döntened, hogy mit is akarsz állítani, "A"-t vagy "nemA"-t.

Addig kicsit mulatságos az önértékelésed:

"Nem törekszek tökéletes objektivitásra, de azért nálad nagyságrendekkel objektívebben látom a világot . . . te covidon kívül nem tudsz gondolkozni, én meg igen."

Előzmény: Törölt nick (9588)
Törölt nick Creative Commons License 2021.12.04 0 0 9593

Na de minden hiába, amíg az egész világ nincs beoltva

 

Egy folyamatosan mutálódó vírust nem lehet kiirtani oltással, ha egy nap alatt beoltod az egész világot, akkor sem fog eltűnni, egyszerre több mutáció van jelen, és nem is feltétlen ismerjük az összeset. Egyrészt az oltás nem véd meg a fertőzéstől, se a továbbadástól, se a haláltól. Csak csökkenti az esélyeket, kevésbé fertőződsz meg, kevésbé adod tovább, kissebb eséllyel halsz bele.

 

Akkor fog ez a vírus eltűnni ha olyan mutáció alakul ki ami kinyírja magát, mert nem képes hatékonyan terjedni tovább. Az influenzavírusokat sem fogjuk tudni kiiírtani soha.

 

És mivel nem lehet kiirtani, legfeljebb arra lehet törekedni hogy bizonyos veszélyes mutációk ne tudjanak elterjedni, mint például a delta. Megjegyzem már szinte csak a delta fertőz a világban, így sikerült megállítani. Van az új omikron variáns ami ha minden igaz sokkal kevésbé veszélyes vírus, még egyetlen halálesetet sem okozott, logikusnak tűnik engedni elterjedni, hogy mihamarabb szorítsa ki a fertőző delta variánst.

 

De pénzről szól minden, szóval az omikron ellen is lesz oltás, ha 1 a millóhoz a halálozási arány, akkor is. Az alkoholizmus következtében a korai halálozás esélye közel 100%, a máj nem arra van tervezve hogy naponta literszámra bontsa le a mérgeket. De ez is a pénzről szól, az alkoholnak magas az adótartalma, amíg csengeted a pénzt, addig úgy cseszed szét magadat és környezeted, és az ország egészségügyét ahogy csak szeretnéd, sőt még az emberek ezt magánügynek is fogják tekinteni. Hiszen csak az egész országgal cseszik ki az alkoholista, az magánügy nyilván.

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (9590)
kétlambos Creative Commons License 2021.12.04 0 0 9592

Vsz előbb volt influenza, mint írás. Így az is lehet, hogy az átadó állatfaj rég kihalt (vsz nem influenzában).

Előzmény: Törölt nick (9586)
kétlambos Creative Commons License 2021.12.04 0 1 9591

Nyugi. Saját véleménybuborékodat most sem sértetted meg.

Előzmény: Törölt nick (9589)
Törölt nick Creative Commons License 2021.12.04 0 1 9590

Az alkoholistának is több altípusa létezik. Az egyik csak elissza a család pénzét. A másik terrorizálja a családját. Aztán ott vannak a megszállott játékosok. Kártya, lóverseny. Szerencsére a félkarú rablókat az állam bácsi betiltotta. Vannak még megrögzött verekedők?

 

Természetesen sok probléma van a koronán kívül. És el tudom képzelni, hogy nem mindenkinek ez a legnagyobb gondja. Ismerősöm vendéglős rokonát például igen érzékenyen érintette anyagilag a lezárás. Hiába mondja a kormány, hogy mostanra kevesebb az álláskereső, mint előtte. Ha valakinek hónapokon keresztül nincs bevétele, ráadásul a bérleti díjat is fizetnie kell, az még ezzel nincs kint a vízből. Egy másik vállalkozó ismerősömnek az a problémája, hogy akadozik az alkatrész ellátás.

 

Sok olyan probléma van a világon, amelyek most a korona miatt háttérbe szorultak. Például megint felfüggesztették a halasztható orvosi beavatkozásokat. Jó lenne gyorsan túllenni ezen a járványon, hogy a többi dologgal is foglalkozhassunk. Ezért kellene minél hamarabb mindenkinek beolttatnia magát. Habár tisztában vagyok vele, hogy az oltás bizonyos embereken nem segít.

 

Na de minden hiába, amíg az egész világ nincs beoltva. Mérsékelni kellene a külföldi utazásokat is, hogy ne hurcoljuk be a járványt újra és újra. Például nagyon sokat lehetne segíteni azzal, hogy az elcseszett debreceni vakcinagyár termelését átengedjük a fejlődő országok beoltatlan lakosságának - ha már harmadik (negyedik) oltásnak alkalmatlan.

Előzmény: Törölt nick (9588)
Törölt nick Creative Commons License 2021.12.04 -2 0 9589

https://index.hu/techtud/2021/12/04/ugur-sahin-biontech-koronavirus-oltas-vakcina-omikron-varians-szupermutans-jarvany-pandemia-covid-19-korhaz/

 

Új vakcinára van szükség az omikron variáns miatt. Természetesen ezt nem a WHO jelentette be hanem a kormányok felett álló szuperhatalmak egyike, egy cég a sok közül, a BioNTech vezérigazgatója.

 

Másik hír hogy amióta terjed az omikron variáns (pár hete), egyetlen halálesetet sem okozott a fertőzések közül, pedig 3x olyan gyorsan terjed mint a delta. És a tünetek amiket okozott eddig, a legveszélyesebb a fáradtság volt. Egyyelőre ennnyit  lehet tudni kb. az új variánsról, de mindenki úgy fél tőle mint a tűztől, még a végén kiszorítja a jó kis delta variánst, amibe azért ritkán de belehalnak az emberek.

 

Ha jön a kötelező oltás, az omikron ellen is kötelező lesz? Mert fáradtságot okozhat? Én simán el tudom képzelni hogy pár hét múlva az adatok összesítéséből az jön ki hogy az influenzánál is enyhébb tüneteket okoz, és ritkábban lehet belehalni,  és ennek ellenére látom a covid buborékban élő buzgómócsingokat, hogy ennek ellenére sem vetnek véget a járványügyi intézkedéseknek, ha már csak az omikron variáns lesz jelen.

 

Semmit nem tettem idézőjelbe, de biztos megsértettem valakit most is. A tudósokat vagy a WHO-t.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!