Keresés

Részletes keresés

lucz13 Creative Commons License 2019.02.04 0 0 925

Köszönöm a sok információt, tanácsot! :)

ZX8 mellett döntöttem a későbbi bővítési lehetőségek miatt, a PGM4-es modult valószínű kiváltom GSM nyitóval(találtam olyat ami nem veszi fel, hanem rögtön elutasítja a hívást, így költséghatékony). Kb. egy árban is van.

A vezetékelésben is tanultam, nem gondoltam, hogy BLK vez.-re is kötni az érzékelőt - ahogy írtad is - sehol nem találtam róla így leírást.

 

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.02.04 0 0 924

Ahol gyorsan változó intenzív termikus áramlatok/változások fordulhatnak elő (pl gázkonvektor, fatüzeléses kályha/kandalló, stb), oda kizárólag mikrohullámú radarral kombinált infra mozgásérzékelőt tennék.

Lehet, hogy létezik annyira okos hagyományos (tehát nem radaros) infra és  a szobádban olyan sarok és olyan nézési irány, hogy a hagyományos infra sem jelezne betörőt ahányszor bekapcsolódik a konvektor, de én már sok éve leszoktam a kísérletezésről, szeretek biztosra menni, ezért ilyen helyeken régóta kizárólag radaros infrákat használok.

A Paradox vezeték nélküli mozgásérzékelői között tudtommal nincs radaros infra, tehát vagy veszel ami van és reménykedsz, hogy nem lesz gond a (radar nélküli) vezeték nélküli infrájukkal, de én vezetékes (radaros) infrát tennék abba a szobába.

 

Egy konvektor annyira durva dolgokat tud csinálni maga felett (pl hirtelen felfelé meginduló forró légáram ÉS ebben csapkodó meleg sötétítő függöny), hogy talán még egy profi radaros infránál se mindegy, hogy mi van a látószögében. Lehet, hogy a konvektort és a felette lévő légtért le kell majd takarni a mozgásérzékelő lencséjén.

Előzmény: vacak007 (923)
vacak007 Creative Commons License 2019.02.04 0 0 923

Sziasztok,

 

gazkonvektorral futott helyisegbe milyen mozgas erzekelot ajanlotok? (Paradox-5000 kozpont + K37 kezelo melle)

Olvastam tobb helyen, hogy az erzekelo "direktbe ne nezzen" a konvektorra.

A baj az, hogy a konvektor eppen az ablak alatt van, amit vedeni szeretnek. Ilyenkor mi a teendo?

MG-PMD2 rádiós infra jo valasztas lehet lehet?

 

Koszonom a valaszokat!

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.02.04 0 0 922

"A meglévő riasztómhoz tartozó távirányítót(REM15), csak élesítéshez, hatástalanításhoz használom."

 

Miért nem jó neked a riasztó kezelő billentyűzete? A távirányító léte biztonsági rés szerintem, pl gyakorlatilag bárki könnyedén bemehet hozzád, aki elég ügyes ahhoz, hogy ellopja tőled. Olyan ez, mintha elköltenél egy rakás pénzt csúcstechnikás ajtózárra, azután a kulcsot a lábtörlő alatt tartanád :)

 

"Jelenleg ip150 modulon lévő kimenet vezérli a bejárati kaput, de ezt is csak dnydns-el keresztül"

 

Ezek szerint a riasztódat az Internet felől is ki lehet iktatni... (rajtad kívül pl a riasztó gyártója, bármelyik okosabb hacker és még ki tudja kicsoda)

Minek neked egyáltalán drága riasztó? Vannak helyette olcsó matricák "riasztóval védett terület" meg "harapós kutya" felirattal :)

Az internet modul rohadt hasznos kiegészítő lehetne a riasztóknak, ha én határozhatnám meg a paramétereit. De az ilyesmiről nem a hozzám hasonló hülyegyerekeket szokták megkérdezni a kanadaiak, hanem a sokdipilomás "képzett" haverjaikat :)

 

"ha jön valaki stb. akkor is kitudom nyitni, ha nem tartózkodom itthon"

 

15 ezer forintétól lehet kapni GSM távkapcsolókat, azzal is tudsz kaput nyitni akár távolról is és ez nem gyengíti a riasztó rendszered  biztonságát, mert teljesen független tőle.

 

"Sajnos a több ér nem kivitelezhető, mivel a mostani központtól már bent van a csőben a 2*05+4*022,"

 

Egy lehetséges megoldás:

- központon bekapcsolva az ATZ

- 2x0,5 = tápfeszültség

- zöld+sárga = kommunikációs busz GRN+YEL

- maradék két ér rákötve a központ két zónabemenetére

Ezután a garázsban

- van tápfeszültséged

- van adatbuszod (pl kezelő billentyűzet, központ kiegészítő modulok számára)

- és van négy ATZ zónád úgy, hogy a két távoli zóna-érpár másik pontját a negatív tápra (BLK) kötöd.

Ez a megoldás nem hivatalos, de ettől még működik (ki van próbálva).

 

És akkor még meg sem említettem, hogy végszükség esetén több érzékelőt is lehet (sorba kötni) egy zónára, vagy pl azt, hogy a riasztó kábel árnyékolását is tekinthetjük egy plusz érnek ;)

 

"A kezelő eszembe sem jutott a melléképületben(mondván, hogy eddig sem volt, ezután se lesz), most véstem be a kezelőnek a csövet :) Köszönet érte"

 

Nem az első eset a történelem során, hogy

egy laikus évekig gondolkodik egy műszaki probléma megoldásán,

aztán odahív egy igazi profit, aki két perc alatt kitalál háromféle megoldást a problémájára és ráadásul mindegyik sokkal jobb az övénél :)

Előzmény: lucz13 (921)
lucz13 Creative Commons License 2019.02.03 0 0 921

Bocsánat, nem írtam le eléggé pontosan a történetet :D :(

 

A motoros garázskapuhoz jár a hozzátartozó távirányító, amivel vezérlem a 2 db garázskapumat. (Ezt legfőképpen a hétköznapokban, egy táv.iron van a céges, a bejárati kapu, illetve majd  a garázskapuk, így nem kell külön külön távirt cipelnem)
A meglévő riasztómhoz tartozó távirányítót(REM15), csak élesítéshez, hatástalanításhoz használom.(Erre a távirra semmmiképpen nem programoznám fel a kapuvezérléseket)

Jelenleg ip150 modulon lévő kimenet vezérli a bejárati kaput, de ezt is csak dnydns-el keresztül, ha jön valaki stb. akkor is kitudom nyitni, ha nem tartózkodom itthon.(közben kamerán nézem)

 

A garázskapu motorokon van kézi nyomógomb bemenet, amire én kötném a PGM4 modul kimeneteit(Nyilván közben kell még relé mert a garázskapu motoron lévő kézi nyomógomb bemenet impulzus kell hogy legyen.) A másik két kimenetet pedig felhasználnám valami másra.

 

A PGM kimenet nekem azért lenne jó, mert ha már úgyis csinálok riasztót a melléképületben, akkor kényelmest a hasznossal, nem kell még pluszban "kütyü" amivel a garázskapu nyitását zárását megtudnám oldani.

 

Sajnos a több ér nem kivitelezhető, mivel a mostani központtól már bent van a csőben a 2*05+4*022, így azt nem tudom már cserélni, bővíteni, csak ha festés lesz. Ebből kifolyólag gondoltam a ZX8-at is, így később ha bővülne a rendszer, akkor van lehetőségem ATZ-re, CO, füst érzékelő bekötésére stb. Jelenleg minden kábel csillagpontszerűen érkezik a központhoz.

 

UPDATE: A kezelő eszembe sem jutott a melléképületben(mondván, hogy eddig sem volt, ezután se lesz), most véstem be a kezelőnek a csövet :) Köszönet érte :) 

Szép estét! :)

 

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.02.03 0 0 920

"garázskapu működtetést, ha azt nem távirányítóról vezérelném?"

 

A garázskapu azért motoros, hogy ne keljen "odamenni" sehová azért, hogy kinyisd. Ha autóval szakadó esőben hazaérve a motoros garázsajtót csak az autóból kiszállva,  egy falon lévő kezelő billentyűzet nyomkodásával tudod csak működtetni, akkor eléggé kicsesztél magaddal :)

 

"Abban az esetben, ha PGM4-et nem rakok, csak ZX8-at"

 

A ZX8-ason is van egy PGM kimenet.

 

"akkor csak maximum 4 db 476-os érzékelő lenne,"

 

A 476-os érzékelő meglehetősen butácska egy garázsba. Terrmikusan instabil (pláne huzatos) környezetbe csakis radar+infra mozgáséezékelőt tennék.

 

"Vagy inkább építsem ki és mérjek feszültséget, ha kevés akkor indokolt a külön táp?!"

 

40 méter végén lesz egy ZX8, egy egyszerű kezelő és 4 db mozgásérzékelő? Ha a tápfesz 2x05-ösön megy, akkor szinte biztos, hogy megspórolhatod a plusz tápegységet.

 

"Központon az ATZ jelenleg aktív, de ha megépül a ZX8 akkor már nem lesz jelentősége."

 

Ha elég sok eres kábel megy a garázsba, akkor mehet minden érzékelő közvetlenül a központból és nem kell a ZX8 sem (persze ha magán a központon van elég szabad zóna). Ha a garázsban csak 4 érzékelő lesz meg egy kezelő, akkor (bekapcsolt ATZ mellett) elég lehet oda a központból egy 2+6 eres riasztó kábel (persze okos dolog mindenhova a szükségesnél több eret vinni).

Előzmény: lucz13 (919)
lucz13 Creative Commons License 2019.02.03 0 0 919

Nagyon nagyon hálás vagyok neked az infókért, köszönöm még egyszer! :)

 

Akkor sem javasolnád, a PGM4-re való garázskapu működtetést, ha azt nem távirányítóról vezérelném? Csak a távoli nyitás/zárás miatt szeretném ezt megoldani. (csak vezetékes megoldás)

 

Abban az esetben, ha PGM4-et nem rakok, csak ZX8-at, akkor ezt ugye a központtól jövő vezetékre pakolnám a javaslásodra való tekintettel, a ZX8-on, akkor csak maximum 4 db 476-os érzékelő lenne, ebben az esetben érdemes külön tápegységet rakni az érzékelőknek? A központtól lévő távolság, kb 40m, a vezeték 2*0,5 a táp része. Vagy inkább építsem ki és mérjek feszültséget, ha kevés akkor indokolt a külön táp?!

 

Központon az ATZ jelenleg aktív, de ha megépül a ZX8 akkor már nem lesz jelentősége.

 

Köszönöm előre is! Szép napot kívánok! :)

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.02.02 0 0 918

"PGM4 modulon lévő relé kimeneteket az IP150, modulon keresztül tudom majd távolról vezérelni?(Garázskapuk, világítás menne róla)"

 

Szerintem lakás/ház riasztóra épeszű ember nem tesz (elveszíthető, ellopható) távirányítót,

ezért ezeket a dolgokat riasztótól teljesen független rádiós rendszerrel oldanám meg,

amelynek maximum csak annyi köze lehet a riasztóhoz, hogy onnan kapja a 12 voltot a működéshez.

Előzmény: lucz13 (914)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.02.02 0 0 917

"ZX8-on lévő zónákat hol fogom majd "látni"?"

 

Amikor a rendszer először feléled, akkor a központ bekiabál a buszba, hogy "kik vannak jelen?"  A többi buszos modul és kezelő között ekkor "iratkoznak fel" a ZX8-asok is (ha csak egy van, akkor persze csak egy ZX8-as).

Az SP600-es központod 8 vezetékes zónás, ha bekapcsoltad az ATZ-t (=zóna-duplázást), akkor 16 zónás.

A ZX8-ason van egy "ZONES" nevű jumper-rész, amire háromféle módon lehet rátenni a rövidzárt:

- ha ez a rövidzár az "A" pozícióban van, akkor a ZX8 az első feliratkozás pillanatában ezt mondja a központnak: "mostantól én vagyok a 9-16 zóna, de ha központon be van kapcsolva az ATZ, akkor én vagyok a 17-24. zóna"

- ha ez a rövidzár a "B" pozícióban van, akkor a ZX8 az első feliratkozás pillanatában ezt mondja a központnak: "mostantól én vagyok a 17-24 zóna, de ha központon be van kapcsolva az ATZ, akkor én vagyok a 25-32. zóna"

- ha ez a rövidzár a "C" pozícióban van, akkor a ZX8 az első feliratkozás pillanatában ezt mondja a központnak: "mostantól én vagyok a 25-32 zóna, de ha központon be van kapcsolva az ATZ, akkor én egyetlen zónát sem biztosítok, mert ez a riasztóközpont 32 zónánál többet nem kezel"

https://www.lineelectronic.hu/content_downloads/SPZX8-TI00hun.pdf

 

"ZX8 és ZX8SP között mi a különbség?"

 

Sp6000 központ kapcsán: mindkettő egyfomán jó az összes spektrához,

A sima ZX8 viszont szóba áll még a Digiplex meg az EVO központokkal is, a ZX8SP viszont nem áll szóba (de kb fele annyiba kerül)

 

"PS817-es segédtápegységnek a kimeneti feszültsége teljesen megegyező a központ tápfesz kimenetével?Ha igen, akkor összeköthető?"

 

Én nem kötnék párhuzamosan tápegységeket.

Szerintem

- a különféle központ-bővítő modulok és kezelők a saját működésükhöz szükséges energiát magáról a rendszer gerincről (a buszról) kapják meg, tehát nagy távolságok esetén a busz RED és BLK vezetéke vagy vastag legyen (ezért léteznek két vastag eret is tartalmazó riasztó kábelek), vagy több párhuzamosan kötött éren fusson, hogy a rendszer legtávolabbi moduljának/kezelőjének is jusson bőven elegendő feszültség közvetlenül a riasztó központból

- viszont minden más egység (érzékelők, hangjelzők, stb) energiaellátása mehet külön tápegységről, akár többről is.

 

Tehát pl nálad

- a sufniba/garázsba/hangárba/istállóba kerülő kezelő billentyűzet és az ottani zónabővítő egység BLK+RED pontjainak energiaellátása közvetlenül a központból történjen (lehetőleg vastag, vagy többszörös vezeték éren)

- viszont a sufniban lévő minden egyéb ketyere (érzékelők energiaellátása, helyi sziréna töltése, stb) már mehet külön helyi (természeten szintén akkumulátoros) tápegységről.

Így a központ tápegysége és a segéd-tápegység(ek) nincs párhuzamosan kötve, ezért nem is tudják szívatni egymást.

Előzmény: lucz13 (914)
lucz13 Creative Commons License 2019.02.01 0 0 916

Köszönöm a segítséget, ezzel is segítettél. :)

Többi kérdésre is várok esetleg hozzászólást. Köszönöm mégegyszer! :)

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.02.01 0 0 915

"Ha jól értelmezem a leírást, akkor tulajdonképpen, BUS vezetékre kell ráültetnem mindkét modult, mintha IP150 vagy RX1 lenne?!"

 

Paradox kommunikációs busz (kombusz, combus): az egész rendszer összes RED+BLK+GRN+YEL pontját össze kell kötni egymással (természetesen azonos nevűt az azonos nevű ponttal). Tehát pl a rendszerben szereplő összes modul összes "YEL" pontja legyen összekötve az összes többi YEL ponttal és így tovább mind a négy érnél.  Magyarul ez a négy ér párhuzamosan elmegy minden modulhoz és kezelőhöz a központtól, ahol ezt a négy jelű bekötést megtalálod, tehát a PGM4 és a ZX8 modulhoz is.

Ezeket nézegesd:

https://www.lineelectronic.hu/content_downloads/SPZX8-TI00hun.pdf

http://www.paradox-riaszto.hu/letoltesek/telepitoknek123/APR3PGM4D_EI04_hun.pdf

 

A többi 99 kérdésre sajnos most nincs időm válaszolni :)

Előzmény: lucz13 (914)
lucz13 Creative Commons License 2019.01.31 0 0 914

Sziasztok, szeretnék segítséget kérni pár dologban:

van egy sp6000 központ, 476-os infrákkal, rx1(egyenlőre távir. megy róla), ip150 kiegészítőkkel.

Most épülőben van egy melléképület amiben terveztem egy PS817-es segédtápegységet, illetve PGM4 és ZX8 bővítőmodulokat.

Ha jól értelmezem a leírást, akkor tulajdonképpen, BUS vezetékre kell ráültetnem mindkét modult, mintha IP150 vagy RX1 lenne?!

Kezelők egy K32LCD és egy sima K32. A ZX8-on lévő zónákat hol fogom majd "látni"?

ZX8 és ZX8SP között mi a különbség? Értelmezésem szerint az SP az direkt a SPectra szériához lett kitalálva?

PS817-es segédtápegységnek a kimeneti feszültsége teljesen megegyező a központ tápfesz kimenetével?Ha igen, akkor összeköthető?Van egyáltalán értelme összekötni?

PGM4 modulon lévő relé kimeneteket az IP150, modulon keresztül tudom majd távolról vezérelni?(Garázskapuk, világítás menne róla)

 

Előre is köszönöm a segítséget mindenkinek!

 

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.01.17 0 0 913

Tipp:

vásárolj elektronikai boltban 12 voltos zümmert, vagy riasztós boltban vásárolj kis teljesítményű 12 voltos piezó szirénát (ha nagy a ház, akkor kettőt), de olyat, amelyiknél a hang csak egy kis lyukon jön ki.

Ezeknek a kicsiknek is rettenetes hangja van, de ha ezt a kerek lyukat leragasztod pl szigszalaggal, attól a hangerejük kb a huszadára csökken (ez két-három réteggel leragasztva még tovább csendesíthető).

És a kapu nyomógombja egyszerűen ráadja a 12 voltot erre a zümmerre amíg nyomják.

 

Én még csinálnék neki olyan védelmet is, hogy ha esetleg valaki folyamatosan nyomja a kapucsengőt, akkor se szóljon tovább pár másodpercnél. Ez egyrészt kíméli az idegeket, másrészt kíméli a riasztó akkumulátorát.

Előzmény: laca151 (911)
laca151 Creative Commons License 2019.01.17 0 0 912

Ja, és néha azért hoznak pénzt is, amikor az asszony elad vmi használt babacuccot :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (910)
laca151 Creative Commons License 2019.01.17 0 0 911

Köszi a választ. Én úgy gondoltam, hogy ha találok olyan csengőt, ami ráköthető, akkor nem kellene külön táp/reduktor/elem a csengőnek, tehát összességében nem feltétlenül lenne pluszköltség. Vezetéknélküli csengőt sem akarok, azzal ép eleget sz..tam az elmúlt 10 évben, ráadásul asszem pont itt olvasgattam, hogy a grafitos szigetelés nem túl jó párosítás a vezetéknélküli eszközökkel. Még olyanra is gondoltam, hogy csengetéskor a kezelő(ke)t is meg tudnám csipogtatni (asszem chime-nek hívják :) ), így többé-kevésbé az egész házban lehetne vmilyen formában hallani, ha vki csenget.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (910)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.01.17 0 0 910

Nincs semmi technikai akadálya annak, hogy a riasztó akkumulátoráról menjen a kapucsengőd is (van, ahol pl vészvilágítást kötöttem rá).

De

- a csengő felé menő vezetékben legyen közbeiktatva egy (minél alacsonyabb amperszámú) lengő biztosíték

- csakis olyan csengőt alkalmaznék, aminek nagyon alacsony az áramfelvétele, nehogymá a csengő zabálása miatt X órával előbb merüljön le a riasztó aksija egy hosszabb áramszünet esetén.

 

Én mondjuk nem költenék ilyesmire egy extra fillért sem, örülnék, ha évente párszor pár órán át nem zavarnak a kapucsengővel. A kapun csengetők úgyse pénzt hoznak, a többi pedig jöjjön vissza holnap.

Előzmény: laca151 (909)
laca151 Creative Commons License 2019.01.17 0 0 909

Sziasztok, idén épülő új házunkba fogok riasztót is beépíteni, ezzel kapcsolatban merült fel egy ötletem: megoldható-e olyan, hogy a riasztóra valamilyen módon rákössem a kapuhoz menő csengővezetéket, majd a riasztó szólaltatna meg valamiféle hangjelzőt csengő gyanánt? Így még akkor is lenne csengőnk a riasztó akkujáról, ha épp áramszünet van (néha-néha megesik, évente 1-2 alkalommal max. 2-3 óra az eddigi tapasztalat).

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.01.17 0 0 908

"Segítséget kértem nem oktatást!  Okos tojás."

 

Olvasd el újra: minden mondatomban ott van a segítség, csak nem vetted észre mert dulifuli lettél, mert megköveteled az alázatos stílust (a humort meg nem látod meg még akkor sem, ha reflektorral van megvilágítva).

Pedig sajnos ilyen az élet: aki ingyenes segítséget kér, az nem követelheti meg még azt is, hogy azt ezüsttálcán, földre borulva nyújtsák át neki :)

Előzmény: Napraforgó50 (907)
Napraforgó50 Creative Commons License 2019.01.16 0 0 907

Nem tudom mit nem értettél kristály tisztán?  Segítséget kértem nem oktatást!  Okos tojás.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (905)
Boszorka Creative Commons License 2019.01.15 0 0 906

DDDD

 

Mellesleg nem tudom melyik cég ez. Nálunk ha bármi van jönnek a hozzáértő szerelők és csinálják. Akkumulátor csere általában évente egyszer. A régiek jobbak voltak, akkor akár 3 évig is ment, de az elmult 4-5 évben már csak 1 évet bírnak az akkumulátorok.:-(

Előzmény: Mekk Elek ezermester (905)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.01.15 0 0 905

"Én cserélhetek e benne aksit?"

 

Ha van belevaló aksid és képes vagy kicserélni és nem zavar, hogy lőttek a garanciának, vagy hogy  a szerelőd mostantól mindenért kétszeres árat fog kérni, akkor cserélhetsz te is.

 

"Tudom ha hozzáérek a szirénához szabotázsnak veszi és meg fog szólalni. "

 

Tegyél be füldugókat akkucsere előtt.

 

"Ő kiérkezéskor mindig beütött 1 kódot és így néma  maradt a rendszer. Hogyan lehetne ezt megoldani?"

 

Kérdezd meg tőle ezt a kódot. Ha elárulja neked, akkor hülye a szakmájához, ezért sürgősen keress egy másik riasztószerelőt.

Előzmény: Napraforgó50 (904)
Napraforgó50 Creative Commons License 2019.01.14 0 0 904

Sziasztok!

 

 Segítséget szeretnék kérni amennyiben lehet ilyet kérnem. Van 1 vezeték nélküli rendszerem. Kb fél éve beadott 1 hiba kódot és 1 akkuhibát. Szóltam a mesternek aki megállapította, hogy a sziréna aksija cserés. Rendel a szaküzletből. Azóta többször hívtam azt mondta holnap érkezem. Tegnap volt 1 hálózatkimaradás és természetesen villyogás is. A kérdésem az lenne. Én cserélhetek e benne aksit? Ha kitudnám szerelni biztosan rendelhető ugyan ilyen

  Tudom ha hozzáérek a szirénához szabotázsnak veszi és meg fog szólalni. 

 

Ő kiérkezéskor mindig beütött 1 kódot és így néma  maradt a rendszer. Hogyan lehetne ezt megoldani?

Dobo77 Creative Commons License 2019.01.11 0 0 903

Ha DSC központ is érdekelhet, itt nézz körül: https://www.hobbielektronika.hu/forum/dsc-riaszto

 

Én DSC 1404 központot vettem (csomagban), annak ellenére, hogy nem ajánlják, mert "bonyolult" a zónák programozása. De ez volt a legolcsóbb akkor. Laikusként is meg tudtam csinálni -zónaduplázósan- az összes bekötést és a programozást is, minden ellenállást megkapsz hozzá a csomagban, ami kell. A telepítői leírás mindenre kiterjed, és letölthető. Az infrák beállításával szenvedtem a legtöbbet amúgy.

Előzmény: stevemegane (902)
stevemegane Creative Commons License 2019.01.11 0 0 902

Várok. :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (901)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.01.11 0 0 901

Én leírtam, hogy szerintem csak az év eleji áru-ínség miatt próbál a kereskedőd a meglévő raktárkészlete felé terelgetni valamilyen homályos dumával. És szinte biztos, hogy néhány hét múlva minden szaküzletben újra dúskálhatsz a Paradox központokban.

 

Valaki más pedig azt írta itt, hogy szerinte törvény tiltja, hogy te magadnak riasztót szerelj, ezért magánszemély nemsokára sehol sem vásárolhat Paradox központot.

 

Szerintem várj néhány hetet és akkor könnyedén eldöntheted, hogy én néztelek hülyének téged (én vezettelek félre), vagy az a másik "segítő".

Előzmény: stevemegane (900)
stevemegane Creative Commons License 2019.01.10 0 0 900

Ha ennyi időtök van egymást b*szogatni, akkor segítenétek nekem még egy kicsit? :)

 

Ha nem paradox, akkor a DSC márkából tudnátok nekem egy komplett összeállítást ajánlani?

A korábbi hozzászólásomban az általam összeválogatott Paradox rendszer alkatrészeit feltüntettem.

Ugyanilyen műszaki tartalommal keresnék más megbízható márkát, ha már a Paradoxot nem fogják mezei embernek eladni.

Előzmény: bcslaci (899)
bcslaci Creative Commons License 2019.01.10 0 0 899

Hát ezt megint buktad, ismét bebizonyítottad, hogy mennyit ér a "tudásod". 

 

http://ps128.hu/files/2018-4.pdf

 

Tudom ez tűz kültéri és bele tudod magyarázni, hogy csak a neve ugyanaz mint a riasztósnak, de ennyi örömöt meghagyok neked. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (897)
bcslaci Creative Commons License 2019.01.10 0 0 898

Mert a jogszabály szerint aki vagyonvédelemmel foglalkozik annak rendőrségi engedély szükséges a tevékenység végzéséhez. 

És jó lenne ha egyszer eljutnánk oda, hogy normális minőségű részegységeket csak telepítői igazolványra adnának a nagykerek, mint ahogy a Paradox importőre már elkezdte.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (896)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.01.09 0 0 897

"A PS128 kültéri hang- fényjelző mióta nem magyar? "

 

Ha magyar lenne, arról tudnék, mert számos helyen ki lenne írva, pl hogy "magyar termék" vagy "hazai gyártmány". De nincs odaírva SEHOL.

Előzmény: bcslaci (894)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.01.09 0 0 896

"a zug boltok készlete lassan kifogy újat meg nem kapnak"

 

Az miért lenne jó, ha egyszerű ember nem vásárolhatna Paradox termékeket?

Előzmény: bcslaci (895)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!