Köszönöm a tanácsokat ezért írtam , ez még csak készülőfélben van. Bőven lehet rajta változtatni. Néhány növény lett ültetve ha jön a tavasz valami mégis legyen benne mutatóba.
egyetértek alsotekeressel és Flavelle. Én kertépítő tanonc vagyok de jópár sziklakertet építettem eddig.
A kövek egyneműsége úgymond alapkövetelmény, hiszen mit is szeretnénk mi tulajdonképpen csinálni?
ez a legfontosabb amit tisztázni kell!
Az én és sok más kerttervező, kertépítő a természet utánzására törekszik. Azaz szeretnénk elhitetni, hogy ez nem emberi kéz formálta kőkupac hanem egy sziklai növénytársulás.
A kövek sok dolgot kifejeznek, érdemes ezzel is eljátszani.
pár alapötlet: a nagyobb kövek a hegy lábánál vannak a kisebbek felette.
A kövek 1/3 álljon ki a földből! A kő a megrendíthetetlenséget és erőt sogároz.
Milyen nevetségesen hatna ha 1 kézmozdulattal el tudnám mozdítani ezeket.
a nagyobb kőnek van kisugárzása a kisebbek felé. azaz érdemes 1 nagyobb kő köré 1 kis csoportba pár kisebbet tenni. Tyúkanyó hatást kell összefogja a kis csibéket 1 egysébbé összeállva.
a köveknek van elejük végük aljuk és tetejük. A szebbik részét mutassák felént.
A kövek taszíthatják és vonzhatják egymást. Rakosgassd egymás mellé és érezzd hogy milyen hatásokat vállt ki.
sok sok ilyen apró kis fogás van amivel igazán szép lehet a sziklakerted.
csak még valami:
hogy jobban nyomatékosítsam az előzőeket.
lényegéba két féle sziklakert van. a szórványköves és a rétegkibúvásos.(ezek lehetnek terészethűk vagy geometrikusak)
A szórványköves az amikor a gyepbe hatalmas sziklákat helyezünk. ez most nem is annyira érdekes.
a másik(a tiéd) rétegkibúvásos. ez a szó nagyon jól érzékelteti miről is beszéltem eddig.
azt a hatást kell elérned ,hogy ezek a kis kövek egyetlen nagy szikla földből kiálló részei. Minél inkább efelé haladsz annál nagyobb tömegűnek hat.
Én nagy túrátó is vagyok a Dolomitok Kárpátok Alpok megannyi részén jártam már(szombathelyi vagyok Alpokalja)
gondold végig ez nem kritika csupán 1 látásmód.
tedd azt (ezeket végiggondolva) ami igazán Te vagy. hiszen ha te csinálod akkor ez a sziklakert magadból a Te világodból egy darab. Hogyan is látod ezeket a köveket és hegyi növényeket Te?
Szia!
Valóban szerencsésebb, ha egyféle köből lehet kialakítani a kertet, de ezekkel is biztosan lehet szép kertet készíteni. Amit én másként tennék a helyedben az, hogy a köveket inkább fektetném és nem beállítanám a földbe. Ez főleg a kert hátsó részén, a nagy köveknél látható. Általában kb 1/3-2/3 arányban van kő a föld felett illetve alatta (persze ez nem kötelező érvényű, csak iránymutató) valamint az elhelyezése kb olyan legyen, mintha természetes úton került volna a helyére. Azaz ált. a laposabb oldalán, a legstabilabb helyzetben kell beültetni a főldbe. Lehet, hogy én a köveket is másként csoportosítanám. Ahova az alacsonyabb, törpe növényeket ültetném, oda a kisebb köveket tenném. A nagyobbak mellé pedig termetesebb növényeket keresnék. Ha van rá lehetőség, jól mutat, ha tudsz valamilyen takarást teríteni a kövek és növények között a födre (pl. múrva, fenyőkéreg)
Nincs sziklakertem, csak régebben gondolkodtam rajta, és utánanéztem. De úgy láttam, szépet nagyon nehéz csinálni, aztán végül sajnáltam rá az időt, a munkát, meg főleg a helyet. :)
Tudod ez úgy kezdődőt először helyem nem volt. Mikor ezen túljutottam a föld hiányzott. A köveket megkell becsülni mert amennyibe van azért nem lehetett válogatni. Neked van sziklakerted szívesen megnézném ötlet képen. Egyébként ezért kérdeztem több szem többet lát. De ezt már ebből kell alakítani.
Nem vagyoxakértő, de nekem túlságosan szabályosnak tűnik. Hasonló távolságokra vannak egymástól a kövek, középen a nagyok, szélén a kicsik, egy kő, egy szünet, egy kő, egy szünet. Úgy kellene elhelyezni, hogy egyik helyen alig látszik ki a föld, másik helyen alig látszik ki egy kő. Jó lett volna egy színből az egész, de tarkának semmiképpen nem szabad lenni, hanem egy csomóban pl. a szürke kövek, és melléjük valami fehér levelű. Egy másik részlegben a fehér kövek, mellé az élénk zöldek. Szóval, nagyon mesterkélt, a természetben nem fordul elő ennyiféle kő összekeveredve. És nem kell minden kőnek ennyire kiállni. Bocs.
A nárciszt nem kellett volna kiásni, de ha már kiástad, nem kellett volna bevinni. Biztos van valami meleg, fagyvédett zug a ház mellett, vagy valahol. Oda tedd őket, mert a szobában egész jó esélyük van a kipusztulásra. Esetleg ha lesz még komolyabb fagy, akkor vidd be őket éjszakára.
Szia,igen! De tegnap kiástam,és földdel együtt kaspóba tettem és bevittem.Tegnap óta már szárai is vannak a bimbóknak:) Onnan gondolom,hogy nem kellett volna takarnom,mert az eredeti helyükön bennmaradt pár hagyma,és azok levelei csak kb.másfél centire bújtak ki,bimbó nélkül.
Viszont a kövirőzsák és a varjúháj ridegtartásban nevelődnek!:)
Mit takartál tujaágakkal?A nárciszokat?Azt jól tetted, én is szoktam a hagymásokra tenni. Azért hajtanak, mert nincs igazán tél.Csalóka volt számukra ez az időjárás, megtévesztette a koratavasziakat.
Sziasztok! Annyit nézegettem ezt a topikot,rengeteg ötletet találtam,már papíron van a sziklakert sk.:),alig várom a tavaszt,hogy nekiálljak.Szinte mindenem van hozzá,kövek,növények (ezek bővítésre szorulnak),csak a lelkesedés és ötlethiány hiányzott.
Olvasom,hogy sokaknál kihajtottak a növénykék,nálam is tavasz volt a kertben,a nárciszaim csupa bimbó lett,kiástam,és bevittem őket,legalább a virágok ne fagyjanak el.Kezdőként én is letakartam a földet tujaágakkal,lehet hogy nem kellett volna?
Várhatott volna még egy kicsit a Crocus, most jön a hideg.Nálam a téltemető, hóvirág ,télijázmin virágzik, és a Bergenia hatalmas bimbója látszik a levelek alatt.De még betakartam, aludjon még.
Persze hogy meg tudod csinálni!:) Remélem nem off.
L alakban ásnám ki a medret. Az L szára lenne a ház előtt, az ösvényt bele komponálnám a sziklakert és a sziklás partba. Házsaroktól kecses híd, vagy lépőkövek vezetnének a tavacskán keresztül. A tó szélén egy kifelé lejtő min. 40cm széles padkát hagyj, ide helyezd a sziklákat. Még látványosabb, ha a sziklakert félsziget szerűen ékelődik a vese alakú tórészbe.
A tavat a sziklakert mellé tervezem,ahol a nagy fenyő áll(nem tudom mennyire látszik a képen).A fenyőt kivágom,a törzsére egy nádtetős madárházat szeretnék építeni.A tó pedig a madárház előtt lenne,valami formátlan alakban.Bysz kösz a tanácsot,én is gondoltam már erre,csak még abban nem vagyok biztos,hogy meg tudom e úgy csinálni,hogy ne látszon a fólia
A sörrel én is beszálnék,csak messze lakom sajnos.Nálunk még a növények beszerzése is problémás:(
Ami pedig a kertemet illeti Aalsotekeres,tényleg sok a fenyőféle.Szeretem őket.A gyepszőnyeget tavasszal fogom ujraültetni.De az első haditerv az a kertitó.A sziklakertemben levő nagy kőtömegbe már bele van építve a cső,onnan szeretném kifolyatni a vizet a tóba(ha emlékeztek a képekre)Szerintetek?