Keresés

Részletes keresés

kentaur01 Creative Commons License 2020.12.07 0 0 99037

A bejgli élesgztővel készül.

Előzmény: homerx (99035)
sátortábor Creative Commons License 2020.12.07 0 0 99036

aKKOR BIZTOS FINOM VOLT :)

Előzmény: kentaur01 (99030)
homerx Creative Commons License 2020.12.07 0 0 99035

nem vagyok a sutemenyek spillere, elismerem. ezek alapjan ez egy linzerteszta?

en a keltet preferalom, nekem az jobban bejon. hova keszitesz amugy ilyen mennyisegben? csalad, vagy eladod?

Előzmény: kentaur01 (99034)
kentaur01 Creative Commons License 2020.12.07 0 0 99034

Előzmény: kentaur01 (99033)
kentaur01 Creative Commons License 2020.12.07 0 0 99033

Ma 18 rúddal készül. Lesz meló bőven. Mákos is diós is...

Előzmény: kentaur01 (99030)
55judit Creative Commons License 2020.12.07 0 1 99032

Nem bonyolult. Köszönöm hogy megmutattad a receptet. Ha többet ismerünk, eldönthetjük melyik a szimpatikusabb. Az is lehet hogy marad az enyém, vagy azt is megsütöm mert nagyon finom. csak nem tudtam megoldani hogy ne repedjen. Most megtudtam nem csak a recepten múlik, a módszeren is. Jót tett nekem a videó. :)

Előzmény: kentaur01 (99031)
kentaur01 Creative Commons License 2020.12.06 0 0 99031

Nem értem. Ha soknak találod arányosan csökkented. Ha ezt harmadolod 2 rúd bejglid lesz. De te tudod...

Előzmény: 55judit (99029)
kentaur01 Creative Commons License 2020.12.06 0 0 99030

Nem is lesz kép. Mert már megettük😂 most készül a következő széria

Előzmény: sátortábor (99028)
55judit Creative Commons License 2020.12.06 0 0 99029

Köszi még egyszer, de találtam egy kisebb adagosat és azt sütöm. 2 bejgli jön ki belőle, ha duplázom, még akkor is kevesebb mint a tied. :) Mutat minden lépést, és most már azt  is megtudtam mi óvja meg a repedéstől. Nekem eddig csak ez volt a bajom.

https://www.youtube.com/watch?v=5k44pzW_53w

Kis rövid videó, nézzétek meg.

 

Előzmény: kentaur01 (99022)
sátortábor Creative Commons License 2020.12.06 0 0 99028

Jól néz ki :) , de hiányolom a felvágott szeletekről a képet . 

MI idén   még nem sütöttünk bejglit.

Előzmény: kentaur01 (99026)
joy Creative Commons License 2020.12.04 0 0 99027

Igen.
Is, is.
Ha nincs kéznél más zsiradék, akkor kiváló a tejföl is.
:o)

Előzmény: Boszorka (99011)
kentaur01 Creative Commons License 2020.12.03 0 0 99026

Mi így csináljuk. Nyilván lehet másképp is. Amúgy így néz ki..

Előzmény: dulci_nea (99025)
dulci_nea Creative Commons License 2020.12.03 0 0 99025

Majdnem ugyanez a recept, amit készíteni szoktam. Az is, hogy a margarin mellett zsír is kell hozzá. 

Érdekes. Még soha nem hallottam vizet tenni bele. Beismerem, néha nehéz kigyúrni. Gondolom, annyival lágyabb a tészta. Merjek e változtatni a 40 éves szokáson. A só engedi megkelni az élesztőt, ha szárazon teszed bele?

Ezen a pihentetésen gondolkodom. Tetszene az ötlet. De vagy hűtőbe teszem, vagy a konyhában hagyom. 

A mákot tejjel szoktuk felfőzni, a diót vízzel. A többi azonos. 

Előzmény: kentaur01 (99022)
55judit Creative Commons License 2020.12.03 0 0 99024

Köszönöm. Ez elég nagy adag.

Előzmény: kentaur01 (99023)
kentaur01 Creative Commons License 2020.12.03 0 0 99023

 

Éjszaka hűvös helyen, de nem hűtőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva, akkor túlkel. És csak reggel szabad sütni!
Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni több helyen középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni.
Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30 percig kell sütni.

kentaur01 Creative Commons License 2020.12.03 0 0 99022

BEJGLI

 

Hozzávalók:

90 dkg liszt 

25 dkg vaj vagy margarin 

12.5 dkg zsír 

10 dkg porcukor 

2.5 dkg élesztő (egy csomag száraz élesztőt használtam)

2 db tojássárgája 

1 dkg só

1 dl hideg tejszín  

2 dl hideg víz 

+ 1 tojás a lekenéshez

Mák vagy dió töltelék 6 db bejglihez :

 70 dkg mák vagy dió (85 dkg is lehet)

50 dkg kristálycukor 

15 dkg zsemlemorzsa 

5 dl víz

mazsola, 

őrölt fahéj, 

sok reszelt citromhéj, 

késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg 

A vizet a cukorral jól fel kell forralni, utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni. 

 

A receptből 6 db fél kilós bejgli lesz. A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie. A tölteléknek ugyanannyi dkg-nak kell lennie mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.

Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. 

A tészta készítése: A lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt alaposan elkeverem. Elmorzsolom benne a vajat és a zsírt, majd hozzáadom a tejszínt, a tojások sárgáját és a vizet. Összegyúrom a tésztát, pihentetem. 

Végül kinyújtom (kb 20*25 cm téglalap formára), megkenem a töltelékkel és feltekerem. Ezután teszem éjszakára hűvös helyre.

 

A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a bejgli, akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni, este le kell kenni tojásfehérjével.

Csimpolya Creative Commons License 2020.11.30 0 0 99021

Köszönöm! A megvett fél kilóból már csak negyven deka van meg, de annak gondját fogom viselni!

Előzmény: krnemarika (99018)
krnemarika Creative Commons License 2020.11.30 0 0 99020

Több, mint egy évig, míg el nem fogyott.

Tisztítás után zacskókban került a fagyóba. Amikor kivettem, szétterítettem , hogy az "izzadtságtól" megszáradjon, majd száraz, nagy csavaros tetejű befőttesüvegbe tettem, s úgy a kamrába. Mindig annyit vettem ki belőle, amire szükségem volt. Nem avasodott meg.

Előzmény: yüz karasi (99019)
yüz karasi Creative Commons License 2020.11.30 0 0 99019

Nem tudom mi számít nálad hosszú időnek, de a dió megavasodik ha nem  a mélyhűtőben tartod.

Előzmény: krnemarika (99018)
krnemarika Creative Commons License 2020.11.29 0 1 99018

A pucolt diót tedd a fagyasztóba néhány napra. Ha kivetted, megszárítod az "izzadtságtól", s egy csavaros tetejű üvegben minden gond nélkül tárolhatod a kamrában nagyon hosszú ideig.

Előzmény: Csimpolya (99014)
Csimpolya Creative Commons License 2020.11.29 0 0 99017

Mindkettőtöknek köszönöm a tanácsot, meg is fogadom őket. A napraforgómagot szerencsére gyorsan megeszik a madarak, úgyhogy ez nem gond, de a többinél ezt fogom tenni.

dulci_nea Creative Commons License 2020.11.29 0 0 99016

Én is a fagyasztóba szoktam tenni 1-2 napra, ami molyosodik. A madáreleséget jól záródó dobozba, pl. a tejfölös kis vödör. A molycsapda is bevált, mikor kellett. Anyósom a lisztet és rizst is kifagyasztotta. Dióval jártam már úgy, a pucolatlan diót kifagyasztottam. De, ha nem használtuk el addig, tavasszal újra bemolyosodott. Boszi tippje jobb, pucolva a hűtőben tárolni, nem sok hely kell. 

Boszorka Creative Commons License 2020.11.29 0 0 99015

Hosszan eltartandó dolgokat, beteszem a mélyhűtőbe néhány napra. Minden elpusztul és nem lesz molyos később se. Ezt azóta csinálom, mióta egyszer egy több hónapos távollét után az egész konyhaszekrény tele lett molyokkal, pedig minden lezárt dobozban volt.

Ha egyszer már volt moly, érdemes a DM-ben kapható ételmoly csapdát felragasztani a konyhaszekrény ajtajára belül. Semmi szaga nincs, de nagyon hatásos.

Előzmény: Csimpolya (99014)
Csimpolya Creative Commons License 2020.11.29 0 0 99014

Úgy veszem észre, az ételmolyok nagyon el vannak pofátlanodva mostanság. Tavasszal egy befőttesüvegbe raktam egy fél zacskó natúr napraforgómagot, madáretetési célzattal vettem elő tegnap, hát egy összeragadt, szörnyen gusztustalan, pókhálós massza volt benne, üvegestül kidobtam. Vettem fél kiló pucolt diót, ezt egy barátnőm tanácsára szorosan záró edényben tartom a hütőben, remélem, beválik. Kinek milyen tapasztalata van ez ügyben?

dulci_nea Creative Commons License 2020.11.28 0 0 99013

Disznótoros. Ha kínlódtatok már vele. Kidurran, összeesik, szétsül...

 

Kerestem a neten. Hibátlan. Vagyis egyszer kidurrant a véreshurka, de az a hurka hibája volt.

 

Bíró Lajostól az ötlet. A hurkát fél órára vízben áztatom. A kolbásszal egyidejűleg mehet a tepsibe. Kicsit megszurkálom. Fél óra sütés 140-150°-on. Jó és szép is. 

dulci_nea Creative Commons License 2020.11.28 0 0 99012

De jó! Mi valami kis zsiradékra szoktuk, hogy ne ragadjon össze.

Előzmény: Boszorka (99011)
Boszorka Creative Commons License 2020.11.28 0 0 99011

Ma a paprikás csirkéhez csináltam nokedlit. Hirtelen eszembe jutott, hogy anyám ilyenkor a nokedlit tejfőlbe szedte ki, rögtön ki is próbáltam, siker volt. Csinálja ezt más is, vagy csak anyám kreativ ötlete volt?

joy Creative Commons License 2020.11.14 -1 1 99010

Ne várd a csodát, jönnek majd az unokák.
Dumál az utódod-szüle: így Bio-úgy gasztro..., óbégatnak a kölkök, miközben minden ilyen-olyan érzékenységre legyintve kétmarokkal tömik magukba a hűtő aljáról kicsent, sima lisztből-tojásból-tejből-élesztős-cukorral édesített, daráltdiós Édes-féle aranygaluskát, amit még Nagyitól tanult ő is, mi örököltük a mit-miből-hogyanját.

Asztma, allergia, egyebek... 5-6%.
Divat-hóbortosság...94-95%.

Előzmény: jégkirálynő (99009)
jégkirálynő Creative Commons License 2020.11.07 0 0 99009

Mélységes főhajtásom és tiszteletem:)))))

 

Mióta megszülettek a Kölkek, napi szinten főztem a családnak meló után, minden egyes nap. A "mitfőzzek" c. társasjáték nálunk is ment. Onnantól vált igazán komollyá, mikor elváltként egy nagykamasz fiú és a 3 évvel fiatalabb huga felnőtt, és nem értettek teljesen egyet abban, hogy mit szeretnek. Az is nehezítés volt, hogy az egyiknek ilyen allergiája lett, a másiknak meg amolyan (tejfehérje, tejcukor, tojás...) Nos, nem volt könnyű.

 

Mára már mindketten kirepültek, és már amikor a Fiam elköltözött, már éreztem a könnyebbséget, hogy nem kell minden nap főznöm hihetetlen nagy adagokat, mert a Leány feltalálta magát, egyre ügyesebben sürgött a konyhában a saját ételei elkészítése terén.

 

A Kiscsaj elköltözése után már csak inkább hétvégén van főzés. Beleuntam már:(

Előzmény: Boszorka (99006)
joy Creative Commons License 2020.11.07 0 0 99008

No, megvan a hétvége:
Marhahúsleves, rémespalacsinta.
Halovány a remény, hogy nekem is jut, de kész a bosszú: tejfölöstúrós csusza pörccel.
Látnátok az orrokat! :o)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!