Nem egészen tudom, pontosan a GABA kérdésre, vagy a hirtelen letételre gondolsz, @Kismolotov.
Ahogyan az Ashton kézikönyvben is olvasható, GABA-ban egyáltalán nincs hiány benzodiazepin elvonásban, hanem a receptorokat érinti a probléma. Hiába szednek tehát ilyen kiegészítőt, és ahogy én tudom ezek a szájon át szedett kiegészítők nem is jutnak át a vér-agy gáton.
A hirtelen letételt illetően, mint ahogy korábban többször elmondtam, és a The Maudsley Deprescribing Guidelines (de az Ashton kézikönyv, és az FDA is utal erre) is írja, a hirtelen letétellel nemcsak az életveszélyes elvonást kockáztatod (pl epilepsziás roham), hanem hosszú használat után az emberek 10-15%-ban kialakul az elhúzódó elvonási szindróma is. Ha rá akarsz keresni, ez a "protracted withdrawal syndrome". Így jártam én, ez tart nálam már 20 hónapja, és ezért szoktam itt a lassú, biztonságos csökkentés fontosságáról beszélni.
Nem a kötekedés miatt, de ha ez igaz lenne, akkor mi már rég nem lennénk itt, és ez az oldal sem létezne. Kb. annyit érhet, mint teherbeesés ellen a kalmopyrin, térd közé szorítva.
1,5 mg.-mal küszködök, és vannak itt nálam jóval hozzáértőbbek a témában. Pont legutóbb kérdeztem meg poénból a cihiáteremet, hogy mi lenne ha csak úgy egyszerűen letenném, mint a napi másfél doboz cigit 50 év után. A válasza az volt, hogy meg lehet csinálni, még sürgősségire sem biztos, hogy visznek, de nem ajánlja. Gondolom csak ért egy kicsit hozzá. Reu, Gombóc és a többiek vajon mit szólnak hozzá?
Ja utólag gondoltam csak, hogy hogyis lesz az a 2-3 hónap, mikor azt mondta, hogy kb. egy hónap múlva váltjuk le a reggeli 0,5-ös SR-t két simára felezve. Na majd kb egy hónap múlva felhívom, mert a kettő így ellentmondásban van. Vagy én nem figyeltem eléggé, nem jegyeztem meg az időpontokat, keverem az időpontokat.
Arra csak annyit mondott a cihiáter, hogy "azon most nem emelünk majd később látjuk". Ezek szerint nem kizárt annak az emelési lehetősége sem. Viszont arról azt mondta korábban, hogy azt délután illtve estefelé nem ajánlatos szedni, mert felpörgök tőle. Ezt nem taglaltuk korábban, mikor szó volt róla, mert viszont olvastam olyat, aki napi 3x1-et szed. Én meg reggel kettő, délben egy. Ezt a részét nem értem, majd rákérdezek.
Viszont most nem adott időpontot, azt mondta, hogy 2-3 hónap múlva jelentkezzek, illetve ha bármi probléma, vagy változás van azonnal menjek, szóljak. Ha elfogyna valemelyik gyógyszer szóljak az asszisztenciának és felteszik a felhőbe, majd szól nekik.
Nos ma megvolt a cihiáter. Megdícsért, hogy nem emeltem vissza. Maradtunk a régiben azzal, hogy ha gondolom felezzem le a déli sima 0,5-öst, ahogy érzem, vagy minden másnap felezzem le. Kb. egy hónap múlva a reggeli 0,5-ös SR.-t kiváltjuk két sima 0, 25-össel, amiből egy felkelés után (hajnali 5-6 óra) egy délelőtt 9 körül.
Alapvetően jól viselem, nincsenek durva jelenségek, néha kicsit nem találom a helyem, de különösebb újság nincs. Igyekszem nem is gondolni rá, hogy "elvonás" alatt vagyok. Ha belebuzulok a munkába fel sem tűnik, hogy mennyire elröpül az idő. Tegnap este is belebonyolódtam egy melóba és 17 óra helyett 19-kor jutott eszembe, hogy jé, be kéne venni az esti adagomat.
Mármint miért lett munkahely váltás? Nem használt az urológiai gyógyszer és nem tűrték a sűrű wc-re járást? Van már gyógyszer is erre ahogy én tudom, azt nem próbáltátok?
A cihiáterhez kb. egy hónap múlva kell menni, az urológushoz két hónap múlva. Természetesen kíváncsi leszek a cihiáter arcára, ha benyügöm, hogy maradtam az eredeti csökkentett dózison. Mint már írtam gondolom nem ró meg érte.
Viszont az urológiai gyógyszer nem hiszem, hogy életfogytigos lesz, mert tavaly ugyanezt mással ütötték ki és egy évig nem volt probléma. Igaz, akkor hólyaghurutom is volt, most meg nem. Na no problem, ha sokáig, vagy életfogytig kell ezt, vagy hasonlót szedni, egye fene, lényeg, hogy tudjak jól aludni, na meg napközben sem kell sűrűn rohangálni a kis helyiségbe.
Minden esetre bármi érdemleges van, jelentkezem és megosztom veletek. Néha még azt is, hogy nincs változás, mert az is jó. Bár ha rövidesen 1-2 hónap lesz egy kics csökkentés majd írok hogyan reagál becses szervezetem. Addig is mindenkinek javulást!!!!!!!!!!!
Ha nincs is semmi változás nálam 2-3 naponta azért bekukkantok az oldalra, mert hátha nektek van és beszámoltok.
Ahogy én olvasom @Kismolotov, ez a gyógyszer szedhető hosszabb távon. Örülök, hogy ilyen jól megy az alvás. Remélem majd beszámolsz a "lélekdoki"-nak is az igen jó fejleményekről:)
Reu! Talált elsüllyedt. Én meg se tudom jegyezni a gyógyszer nevét, de most megnéztem, az. Jelen elmúlt éjszaka fél 11-től reggel fél 5-ig aludtam egy megébredéssel és azonnali viszaalvással. Úgyhogy komfortosan érzem magamat.
Én hülye még azt se kérdeztem a dokitól, hogy meddig kell szedni, csak remélem nem életfogytig, bár ha addig, akkor az is kibírható.
Nem akarsz felcsapni titokban gyógyítónak? Nagyon toppon vagy! Tényleg meddig kell szedni? Tünetmentességig?
A pszichiártiaia gyógyóket illetően maradok az eredeti adagon és folytatom majd a csökkentést.
Ez esetlen alfuzosin SR tabletta @Kismolotov? Onnan gondolom, mert egyszer nekem is szednem kellett hasonlót. Ezek nagyon jó hírek és pozitív fejlemények, akkor a gyógyszerekkel egyelőre gondolom maradsz a régiben.
Tegnap este vettem be az első szemet. Az urológus mondta, hogy lehet 2-3 napra szükség lesz, mire hatni fog, mert az is SR. Nos nem kellett addig várni. Már az első éjszaka az első szemtől rendbe tett. Olyan este 10 körül elaludtam, hajnali kettőkor megébredtem, kimentem, öt perc múlva visszaaludtam és reggek fél hatig aludtam. És nem arra ébredtem, hogy WC-re kell mennem. Még negyed órát henteregtem mjad utána mentem ki. Szóval hét és fél órát aludtam, hosszú idő óta ennyi egy kis megszakítással. Egész nap rendben voltam, tán ha 5-6 alkalommal voltam felkeléstől most este ötig Wc-n Mondjam, hogy madarat lehetne velem fogatni? Így kihagyom a visszaemelés lehetőségét, majd szólok a pszichiáternek is, vagy nem is szólok, majd csak ha megyek kontrollra. Gondolom rosszat nem teszek ezzel a szabályszegéssel.
Gyulladásom nincs a prosztatában, PSA-ra sem küldött, mivel tapintásra rendben van, ultrahangal is megnézte a prosztatát, húgyhólyagot, veséket, vesevezetéket és nem lett nagyobb térfogata egy év alatt. Azt mondta - mivel tavaly is így tél közepe táján volt hasonló probléma - hogy érzékeny a hidegre, mondjuk hideg kocsi ülés, hiába van ülésfűtés, mire az melegedni kezd, már meg is csapta a hideg és az átlagnál érzékenyebb, még be sem gyullad. Az urológus egyébként azt mondta, hogy ez amit adott már egy ősrégi gyógyszer mármint az alapanyagot illetően. Nem veszélyes, nem csinál ki más szervet. Az a hatása, hogy ellazítja a prosztatát és az akörüli izmokat, a hólyagot, gátolja az ingerület átvivést, csak akkor jelez az agynak, ha már legalább három deciliter van a hólyagban, tehát telítettnek mondható. Szóval egy felesre nem reagál. (egyébként sosem iszom alkoholt, és ugye két és fél éve nem cigizek, pedig előtte 50 évig gyárkémény voltam, de ezt már említettem)
Remélem, jó hatással lesz az alvásodra, ha nem ébredsz fel az éjszaka alatt @Kismolotov, bízzunk benne, működni fog a gyógyszer. Feltétlenül számolj be róla!
Nos gyerekek most voltam az urológusnál. Kaptam olyan valami ütősebb gyógyszert ami csökkenti a nappali és éjszakai vizelések számát. Az urológus azt mondta, hogy ha ez működik akkor szerinte nem kell este dupla adag az esti SR.-ből.
Szóval lehet, hogy nem kell növelnem az esti SR. adagot, az alvás miatt hanem maradok az eddigi fenntartói adagon. Akkor meg folytatható az ütemes lassú csökkentés, és nem nem lesz még 0,25-ös visszaemelés sem. Ámen, úgy legyen, majd referálok.
Fogadd részvétem! csúnya időszak ez, nekem is tegnap halt meg egy ismerősöm,vagyis annál kicsit több, ..ültünk mi bizony többször is egy asztalnál. Egész nap csak rá gondoltam.
Amit leírtál nekem nagyon magas. De becsülöm a türelmedet.
Ja az Ashton féle könyvvel és az újjal, amit említesz a dokim biztos tisztában van, mert az Ashtonról beszéltünk. Arról nem lekezelően, de annyit mondott, hogy alapjában jó, de már több területen is meghaladottá vált. A keletkezése óta újabb kutatási terültek miatt módosításra szorulnak egyes megállapításai. Majd utána megyek.
Köszönöm a megértést REU! Bár azzal nyugtatgatom magamat, hogy lényegében csak megálltam a csökkentéssel és stagnálok. Lehet, hogy a dokinak igaza van, hogy ha 0,25-öt visszaemelnénk az nem lenne tragédia. Ha azt nézem, hogy 2-2,5-ről indultunk három-négy hónapja és most vagyunk 1,5-nél, akkor tán nem rossz arány. Minden esetre igaz az, amit annak idején a Gombóccal kapcsolatban tárgyaltunk: Van az a helyzet, amikor a visszaemelés nem szégyen, akár azért, mert a csökkentésre éppen nem alkalmas az ember lelki világa. Ugye ez sokminden miatt lehet.
Bár amilyen kemény fejű vagyok lehet megtartom ezt a szintet, melőzöm a déli felezést és az esti duplázást. Hátha sikerül. Meglepem vele a dokimat. Szerintem nem venné zokon, hogy a saját javamra (mármint csökkentésügyileg a javamra) dönteném el a kérdést.
Lehet kivárom a holnap utáni urológus vizsgálatot és ha ott kapnék olyan szert ami csökkentené az éjszakai megébredések számát, nem lenne szükség az esti emelésre. Ugyanis a dokim azért javasolta az esti SR duplázását, hogy csökkentse az ébredések számát. Mi a francért kell nekünk férfiaknak prosztata? Főleg közeledve a hetven évhez. Dilemma! Megoldom és majd referálok.
Fogadd részvétem kismolotov, természetesen vannak olyan időszakok, amikor a csökkentés nem aktuális. A hasonló helyzetek feldolgozásához idő kell. Valószínűleg emiatt történt az ideiglenes emelés is.
Kitartást és mihamarabbi vigasztalódást kívánok!
Amíg újra elkezdesz csökkenteni, nagyon ajánlom figyelmedbe a 2024-es év egyik (szerintem) fontos kiadványát, a The Maudsley Depescribing Guidelinest. A Maudsley könyvsorozatot bizonyára ismeri a pszichiátered is. Ebben a könyben gyógyszercsoportonként, majd gyógyszerenként tárgyalja a könyv az egyes elvonási sémákat táblázatokkal, grafikonokkal, javaslatokkal, stb., és természetsen az alprazolam is szerepel benne.
Te is meg tudod vásárolni a kiadványt, Kindle formátumban is letölthető, és nekem is megvan, ha esetleg úgy gondolod, érdemes volna a vonatkozó részt átolvasni - angol nyelvű, de könnyen értelmezhető. Sok értelemben korszerűbb az Ashton kézikönyvnél.
Ja azt nem akartam a nyilvánosság elé tárni (de sajnos hozzá tartozik) hogy a múlt héten a családban, szűkebb családban mindenkit megrendítő (engem is) haláleset történt. Ezt is fel kell dolgozni. A dokinak is mondtam.
Nos ígéretemhez híven jelentkezek. Ma voltam a dokinál. Hát nem azt mondom, hogy lehidaltam, de meglepődtem. Reggel marad a 0,5 SR. délben másnaponként felezzem le a hagyományos 0,5-öt, este duplázzam meg az SR 0,5-öt. Szóval ez végül is ha így csinálom másnaponként 0,25 emelés, 24 órára vetítve. Látta is, hogy meglepődtem, céloztam is rá, hogy ez akor egyik nap emelés, másnap emelés helyett csökkentés. Szóval hirtelen követni sem lehet.
Azt mondta ne aggódjak, nem olyan sok ez, (naponkénti 0,25 játszadozás) de jelenleg cél az alvás biztosítása ami már két hónapja kevés. Először az alvást kell stabilizálni, utána majd az SR helyett napszakonként viszamegyünk a hagyományosra és azt csökkentgetjük.
Illetve azt javasolta, hogy az esti két SR helyett néha próbáljam meg az esti egy SR-t, hogy hogy viselem. Ha bármelyik nem esik jól, akkor inkább összességében a 0,25 emeltet szedjem.
Bízom benne tudja mit csinál, bár nyilván kíváncsi rám hogy viselem, mert megadta a maszek telefonját, hogy azonnal szóljak ha valami van, és nem két, hanem egy hónap múlva rendelt vissza.
Az alvás szempontjából biztos igaza van, mert az nem normális, hogy hajnali kettőkor való megébredés (WC) után nem tudok visszaludni. Bár kíváncsi vagyok, hogy szerdán mit lép az urológus. (Halmozom az élvezeteket)Az urológusra azt mondta, hogy bármit is lép, vagy ad, az minket nem ronthat le, legfeljebb nem segít. Ha meg segít azt egy hónap alatt úgyis megtapasztalom, és akkor ahhoz képest módosítunk a pszichiátriai gyógyszereken. Hát ennyi.
Köszi Reu, így volt, és én is azt gondolom amit írtál, hátha elhagyhatom majd az altatót, de nem sietek, az első, hogy a gyomoridegem tünjön el és a nyugató is.
Remélem azóta újra tudtál pihenni, gombóc63, és újra jobban telt talán az éjszaka.
Szerintem nyugodtan meséld el a tapasztalataidat a doktornőnek, az is elképzelhető hogy a Teperinep önmagában sokat segít, és az altatóra idővel kevesebb szükség lesz.