Én így nevelem a palántákat, még a petrezselymet, babot is. Tavaly volt a korai fehér és a gigant óriás. Sikerült, szépen biztonságosan fejlődtek. Erős palántaként kerül ki, kártevő kevesebb. '1 pohár - 1 palánta, csak ki kell emelni, nem sérül a gyökér. A sűrű vetésből is lehet palántázni, de ezek elfekszenek, leveleiket elvesztik, de nem kell megijedni, mert újra hajtanak, életre kelnek. Minden palántám gumósodott.
Mindent lehet palántázni, még a babot is. Van olyan növény, aminek sérülékeny a gyökere, meg van olyan is, aminek nem annyira. Véleményem szerint ezt a káposztához hasonló tápkockába érdemes vetni, majd ezek után kiültetni.
érdemes beleolvasni: Terebbes konyhakert - zeller, halványítózeller fejezetébe. Csodálatos kulturtörténetet ír le a zeller hódításáról. Megemlítik a könyv szerzőjét is. Én nagyon szeretem Terebbest, pontos növényismertetői vannak, akár kulturtörténet, akár növényfejlődés szempontjából.
Én sajnos, családon belül is sokat küszködöm oltásellenességgel, konteókkal, meg egyéb kortárs tévtanokkal. Bele szoktam hallgatni/olvasni, és vannak olyan közös jellemzők, amik visszatérően szerepelnek. De már az is gyanús, ha csak egy valaki a forrás. Ha az ember tisztában van a gyógyhatású termékek tesztelésével, akkor tudja, hogy lejárt a magányos felfedezők ideje. A "próféták" általában hamisak.
A zeller egy nagyon egészséges növény, én szeretem is. (A lépréselést pocsékolásnak tartom, inkább megeszem mindenestől.) Rendszeres fogyasztása a benne levő vitaminok, ásványi anyagok miatt lehet egészségjavító hatású. De kórokozók elleni csodahatást ne várjunk tőle.
Egy eset még akár más miatt is lehet, akár véletlen egybeesés valami más tényezővel. Ha többeknél kimutatható, van valami statisztikai adat, el lehet gondolkodni. De ennek alapján talán nem kellene az egész kertet beültetni zellerrel. Lehet egy kicsit többet, egy sor helyett kettőt vagy hármat, de csak úgy, hogy maradjon elég hely annak is, amit szeretsz.
....igen, ezért írtam, ismerkedjen meg az író "munkásságával." Szerintem a lényeget egy mondattal össze lehet foglalni : a szervezet méregtelenítése, de ezt mindennap minden gyümölccsel, zöldséggel, meg lehet tenni. Ezért a korábbiak között is említettem, hogy a félév mindennap túl egyoldalú. ...A könyvvel kapcsolatos információkat próbáltam összeszedni. Juditunk döntésén, lehetőségein múlik.
Nem akarok ünnepröntó lenni, de ez a könyv teljesen az áltudományok szokásos stílusában íródott. Én nem bíznék benne. De ez mindenkinek a saját döntése.
Érdeklődnék, tök ügyben: van valaki, aki ismeri a -- f ü l e s d i esthajnal róza, - mives pirka, - szatmári rózsika, - hajnal - néven emlegetett kerek, szinte r ó z s a s z i n héjú, mézédes sütőtököt? Kerek, inkább laposabb termésekkel? / Gondolom az ősi szatmáriak gyerekkorukban találkozhattak vele.../
Letöltöttem a zeller könyvet, de nagyon rövid, kevés információt tartalmaz, inkább olyan érdeklődés felkeltő. Csodálkoztam volna is, hogy az édesvíz kiadó ingyen közkinccsé teszi azt amiét egyébként árul.
Idén még karalábét tettem el így, de már régen nem néztem, hogy bírja ezt a tárolást.
A festékes vödör kiváló tárolóedény, és univerzális, a kertben is használom mindenféle célra, termény betakarításnál, komposzt gyűjtésére és hordására, palánták szállítására, esővíz és hulladék gyűjtésre, unoka játékainak tárolására, jól lehet egymásra rakni őket.
A rokonságban van szobafestő, úgy, hogy korlátlan az utánpótlás...
Én meg most az apróbb fokhagymafejeket tisztogatom. Olyan, mint valamikor a masina mellett a kukoricamorzsolás. Olyan diónyi maradványok, de mind kemény, egészséges. Mennek a fagyasztóba, mert macerás nagyon. Így csak kivesszük, készen. Szeretném, az idei termés legalább így sikerüljön.