"tudományos magyarázat" helyett. Némi ténymegállapítás.
Fogalmaim szerint az eredeti sorozat és pályaszám tábla oldaltáblák tekintetében részemre a következőt jelenti. A MÁV előírásai szerint a gőzmozdonyokat ás a hozzájuk tartozó szerkocsikat sorozat- és pályaszám táblákkal kell megjelölni. A táblákon fel kell tüntetni a tulajdonos vasút cégjelzését, a tulajdonos állam hivatalos címerét, a jármű sorozat- és pályaszámát, sorozatszámot nagyobb mérető számsorral, a pályaszámot pedig a sorozatszámtól eltérő kisebb méretű számsorral. A sorozat- és pályaszámot vesszővel kell egymástól elválasztani. Ez a rendelkezés érvényben volt mindaddig amíg a gőzmozdonyokat ilyen táblákkal jelölték meg. Igenis volt a MÁV-nál utángyártott pályaszám tábla.
Magam is részt vettem tanulóként az Északi Járműjavítóban olyan munkában amikor is pályaszám tábla alapöntvényre amelyen a címer már ki volt öntve rá kellett szegecselni számokat. Ezeket akkor általában az állomásokon kiállított mozdonyokra szerelték fel pótlásként. (azaz ilyen táblával pótolták a hiányzó táblákat) Tehát ezek nem eredeti készítésű gyári készítésű pályaszám táblák voltak. Után gyártott táblák lehetnek olyanok amin nincs vessző, de ez a korábbi rendelkezések szerint elméletileg üzemi mozdonyokon nem volna használható. A nosztalgia gépeken 1990 után milyen táblákat használtak, vagy milyen rendelkezés alapján nem kellett a vesszőt használni, azt nem tudom. Arra konkrétan emlékszem, hogy amikor a 424 287 p. sz. mozdony a Landlerból fővizsgáról visszakerült a Hámán Kató fűtőházba, akkor azon a rendes vesszős pályaszám tábla volt.
Véleményem szerint a Gépgyárban gyártott táblákat kell eredetinek tekinteni. Egyébként több után gyártott táblát is láttam amelyről lesírt, hogy nem eredetiek, illetve mozdonyon nem voltak.
Tavaly tavasszal a laptoppom akkumulátora tönkre ment, Vettem egy utángyártott a gépbe illő akkumulátort. A gép azóta is müködik rendesen, nincs vele problémán, de nem nem mondhatom azt el, hogy eredeti akkumulátor van benne.
Egy mozdonyt "pl Trumant"57-ben feltábláztak Kádár címeresre, Mávag által gyártott táblával és valamikor a 60-as évek végén összetört az oldaltábla.(pl, horzsolodott). Nem vesszős került rá és volt rajta a selejtezésig, az hamis mert nem "gyárban" öntötték.Vagy én értelmezek rosszul?
Minden tábla, amelyet a gyár gyártott (gőzmozdonyok esetében) a sorozatszám és a pályaszám közt vesszővel elválasztva került a mozdonyra.
A többi tábla utángyártott. Azt nem tudom, hogy mikor, és hol lopták le a mozdonyokról a különböző táblákat mert üzemi ideje alatt is történtek ilyenek, sőt tábla sérülések is, ezáltal táblát újból gyártottak. De azt nem a Mávag-ban, (ezért nem is nevezhetőek gyári táblának, mert nem a gyárban készültek) és ezek utángyártott táblák, függetlenül attól, hogy egyesek hamisitványnak is nevezik.
Tessék elolvasni a Vasúthistoria könyv 1993-as könyv 169. oldalától kezdödően a pályaszámról való irást
A gyár a gyártások alatt ezen előirások alatt gyártotta le a mozdonyok tábláit (Sajnos a rendeleti utasitást nem találtam meg a leirásban, lehet, hogy átsiklottam felette)
A gyár utolsó legyártott gőzmozdonyának az ünnepélyes átadása
A konyhán látható ea pályaszám tábla, alatta a kis alakú emléktábla, majd az alatt a súlytábla
Amikor a mozdonyt leselejtezték, a ismeretlen aktivista gyüjtők a táblákat ellopták, de a mozdony nosztalgia mozdony lett, tábla nélkül. Ezért azt után gyártották. Ilyenre sikerült..
Magam nem vagyok mozdonyrajongó, de szeretnék értékesíteni egy 424- es eredeti táblát. Nem bánnám, ha jó kezekbe kerülne, tudom, hogy a "rajongóknak" mit jelent ez a mozdony.
A táblán szereplő szám:424,292
Amennyiben jól tudom, a mozdonyt 1956 -ban gyártották.