"A masik:elhitettetek az emberekkel a tomegkommunikacio utjan,hogy semmi gond,biztonsagban van mindenki,duborog a gazdasag,a pannon puma epp felfalja a tatrai tigrist(emlekszel ezekre a dumakra?)-persze,hogy nyomorult nep raharapott!"
Aki hitt a táncosbohócnak az meg is érdemelte.
Annak az embernek és haveri körének azt sem hiszem el, amit kérdez...
Ja és jellemzően kik hittek nekik, hát a tősgyökeres maszop szavazótábor.
Ebben természetesen van logika. De ha ezt elfogadjuk, akkor az élet minden más területén is precedensként fog szolgálni. Ez nem mást jelentene, mint a szoldiaritás alapú társadalmi rendszerek széles körben való kiterjesztését,ami nem más lenne, mint a Kádár rendszer filozófiája és napi gyakorlata.
Ezzel szemben meggyőződésem szerint azt az elvet kellene helyette érvényesíteni a távhőrendszerek ártámogatása kapcsán, hogy nem az egész társadalom vállaljon felelősséget a lakóközösségek fűtéséért, hanem maguk a lakóközösségek. Így az ő érdekközösségi választott vezetőik a társasházak egyes lakástulajdonosait közösségi érdek mentén győzzék meg, hogy fizessenek, vagy ha ez megítélésük szerint nem lehetséges, (pl. ténylegesen nem rendelkezik jövedelemmel) akkor fizessék ki helyettük és terheljék rá az adott lakásokra a jelzálogjogot. Így kvázi meghitelezik ugyan lakótársaiknak a fűtésköltséget kár hosszú időn keresztül, miközben minden törvényes eszközzel nyomást gyakorolnak azokra, akik ugyan képesek lennének rá, de nem hajlandóak.
A lényeg: a felelősséget a közösség vállalja, mert nekik vannak hatékonyabb eszközeik a megoldásra és a rosszhiszeműség kiszűrésére.
Nyomatekosan szeretnem veled kozolni,hogy en nem vettem fel hitelt.Vilageletemben odzkodtam a kolcsonoktol,inkabb takarekoskodtam,aztan vettem meg,amit akartam.
A masik:elhitettetek az emberekkel a tomegkommunikacio utjan,hogy semmi gond,biztonsagban van mindenki,duborog a gazdasag,a pannon puma epp felfalja a tatrai tigrist(emlekszel ezekre a dumakra?)-persze,hogy nyomorult nep raharapott!
Ne az ecceru embert okold,hanem akik jatszanak vele!Politikus,bank,lakasmaffia:ebbol egy is eleg lenne a csodhoz......
ne rinyaljatok azon,hogy miert vettek fel az emberek a hiteleket!
Hóhahó. hátrébb az agarakkal ! Egyenlőre ti nyivákoltok itt, hogy minek vettetek, vettek fel devizában denominált kölcsönt, amit nem a bankok forszíroztak, sőt évekig ellenálltak, és egy szívós küzdelemben elbuktak a tömegnyomás hatására voltak kénytelenek engedni, lévén a törvényi szabályozás ( sem a fidesz, sem a maszop érában ) nem állított egységes, mindenire érvényes kereteket.
Így az egyetlen szabályozóerő az maradt, ami csak kis közösségekben működik, de nem tömegkultúrákban: minden felnőtt ember képes a saját maga által élvezett előnyöket és az érte vállalandó kockázatokat arányba állítani és a szerint meghozni a saját életét meghatározó döntéseket.
Az minden átlagembertől elvárható, hogy megértse: a kamatok is és az árfolyamok is előre megítélhetelen időpontban és mértékben változhatnak, aminek eredményeként a törlesztőrészletek a megszokott havi/ éves jövedelem nagy résézt, vagy akár egésézt is kitehetik ezáltal.
Azt természetesen nem kell egy átlagembernek tudni és érteni, hogy milyen gazdasági események, folyamatok és döntések eredményeként történet ez meg, de az előbbi fő gondolatot igen.
Nem túlzás párhuzamba állítani azzal a példával, amikor vezeti az átlagpolgár az autóját, motorját, biciklijét és a vasúti sorompó lezáródik. tudja, hgy ha ennek ellenére áthajt a sineken, akkor a conat elgázolhatja. Ha mégis átmegy, akkor még életben maradhat és hamarabb eljut ugyan az anyóspajtáshoz, deha mégsem, akkor nem a vonatvezető a hibás.
Na ja. A svájciak képesek voltak elérni azt, hogy nemzeti devizájuk a világ más tájain élő emberek, intézmények arra úgy gondoljanak, menekülő pénznem, tartalékdeviza, mert megbízhatónak és értékállónak tartják.
A hatalmas Euroövezet kutyafüle ehhez a kis országhoz képest, a svájciak nem süllyednének le odáig, hogy csatlakozzanak ehhez a (relatív) rossz Eurozónához. Ahová mi csak vágyunk, de bejutni esélyünk sincs.
Pedig még olajuk sincs, mint az Arab-öbölbeli államoknak, ásványkincsekben sem bővelkednek, csak hatékony gazdaságot működtetnek, következetesek, és megbízhatóak.
Ég és Föld.
A zemberek tudatába be kéne már ültetni sok oktatással, hogy nem a svájci frank erős, hanem a mi forintunk ér kalap szart. És miért ér ennyit ? Mert a magyar munka relatív értéke, a magyarokba vetett bizalom a béka alatt tölti ideje nagy részét.
A forint más devizákhoz viszonyított értéke nem más, mint annak tükre, hogy mire értékelik a magyar gazdaságban működő szereplők tevékenységét.
Éjjel- nappal járnom kellett volna a bankokat és kiráncigálni a delikvenseket? Ismerősi körömben, akik beszámoltak róla, hogy vesznek fel hitelt és úgy láttam, hogy baj lehet, azoknak szóltam, hogy baj lehet én nem mennék bele. Ha hiszed, ha nem, autóhitel esetén még komoly diplomás emberek is tudod mit válaszoltak? -Ha nem tudom fizetni, visszaadom az autót...Kb ennyit a pénzügyi kultúráról. Volt olyan, aki lakáshitelt szeretett volna felvenni, és elhajtotta az első bank, ha tudnád, hogy milyen válogatott szitkokat szórt a bankra az ismerős? Mocskos zsi...k stb...
Én már rájöttem, az embereket nem lehet a saját hülyeségüktől megmenteni. Te mikor jössz erre rá?
A távfűtéseseknek adott évi 100 milliárdból sok mindenre futna .
Paks bővítése 10 év távfűtés támogatásból kijönne .
Feléből mennyi devizahitelest lehetne megmenteni az utcára kerüléstől ?
Ha a vagyoni helyzettől független támogatási rendszerből a 1/3-ad lenne a rászoruló,aki a továbbiakban is támogatással kapná a távfűtést,akkor is megmaradna évente minimum 70 milliárd nagyjából .
A távfűtéseseknek adott évi 100 milliárdból sok mindenre futna .
Paks bővítése 10 év távfűtés támogatásból kijönne .
Feléből mennyi devizahitelest lehetne megmenteni az utcára kerüléstől ?
Ha a vagyoni helyzettől független támogatási rendszerből a 1/3-ad lenne a rászoruló,aki a továbbiakban is támogatással kapná a távfűtést,akkor is megmaradna évente minimum 70 milliárd nagyjából .
A távfűtéssel feltalálták a perpetuum mobile-t? Talán a központi hőerőmű nem terheli a környezetet?
Ha hőszigetelésre, nyílászáró cserére, fűtésrendszer korszerűsítésre, és a távfűtés technológiai korszerűsítésére, a geotermikus energia hasznosítására fordítanának pénzt, és nem az energiapazarlást támogatnák, sokkal többre mennénk.
Amit hitelkiváltásról feltétlen tudni kell, hogy: A korábbi, igen nagymértékű árfolyam-ingadozások után most sokan gondolkodnak rajta, hogy meglévő deviza alapú hitelüket lecseréljék forint alapúra. Ezt a hitelkiváltási megoldást mi semmi esetre sem javasoljuk, hiszen így az árfolyamveszteség véglegesen realizálódik. Devizahitelnél a forint alapú hitelkiváltás után az Ön új tőketartozása jelentősen magasabb lehet, mint az eredetileg felvett hitelösszeg!Ahhoz, hogy az árfolyamveszteséget ne fixálja, deviza alapú hitelét egy másik deviza alapú hitelre érdemes váltania, így később, a forint erősödésével tovább csökkenthetnek a havi törlesztő részletek.Euróban történő kiváltás eseténmegszűnik az árfolyamkockázat,miután rövidesen bevezetésre kerül az euró, mint fizetőeszköz."