"August 1953 (T). Auf der Hannover-Messe stellt Telefunken mit dem "Bajazzo U" den ersten deutschen Kofferempfänger mit UKW-Teil vor."
A Telefunken céget alapították 1903. május 27-én. Ez a rádió - a "bajazzo U" - ennek az alapítási dátumnak az 50. évfordulójára készült. Rajta van egy ilyen embléma.
A fõtûtelepet szokták helyettesíteni NiFe akkumulátorral (épp ezért a telepes csövek fûtõfeszültsége 1.2 V), de az anódtelepet nem, az sima galvánelemek sora.
én úgy tudom - de majd nálam járatosabbak kijavítanak -, hogy ezek a telepek bizony nem akkumulátorok, hanem kutyaközönséges szárazelemek, csak mondjuk sok cella van belőlük összekapcsolva, hogy az anódfeszhez kellő 90 V-ot kiadják. a fűtőtelep az meg mondjuk 2-3 góliát elem. ami anódpótlókat ezekhez a rádiókhoz adtak annak idején (pl. az Orion BR701-hez az AA701), az NEM töltő volt, ha azt csatlakoztattad a rádióra, az lekapcsolta a belső telepeket.
Vizet szivattyuzni konnyu vele, mert a munkavegzo dugattyu maga a viz amit szivornyazol.
A gozgep osenek tekintett atmoszferikus gozgepes es szivattyuk valami atmenetek a gozgep es a stirling motor kozott.
Egyszeruen a vizter fole gozt eresztesz, akar nyomas nelkul. Utanna a gozteret lehutod, a goz lecsapodik, felszivja a vizet. (talpszelepen keresztul) Raereszted a legnyomast, es a kifolyo(visszacsapo) szelepen kifolyik a viz szepen.
A stirling annyiban kulonbozik, hogy nem gozzel es lecsapatassal jatszol, hanem egy fix gazzal, ami nem cserelodik. A gazter olyan alaku, hogy pl egy belso nagy mozgathato ballaszttal (a gazter terfogatanak valtozasa nelkul!) a gaz az egyik vagy masik reszebe kenyszeritheto. Az egyiket hutod, a masikat melegited. Ha a gazt a hideg reszre tolod, ott lehul, felszivja a vizet, (itt vegez munkat, tkp itt valtozik a gazter terfogata). Aztan attolod a meleg oldalra, ott kitagul es kinyomja a vizet.
Ez úgy tűnik, hogy egy marógép. Vékony szerszám fogható be az orsójába, gondolom jó magas fordulatszámon dolgozik.
A tárgyasztalon két tokmányt látok, amiket együtt lehet elfordítani (ha igaz). Hosszú hengeres anyagokat fognak be, mert a tokmányokkal szemben csúcsok is vannak.
El tudom képelni, hogy a hengeres felületekre spirális hornyot marnak. De minek? És miért van két együttforgó tokmány?
Furcsa lenne hogy stirling mert azt meg ma is nehez epiteni mukodore, munkavegzesre fogni meg meg annal is nehezebb, kozben meg az okorban ilyenekkel szivattyuztak volna?
őőőő, hát ami benne van alul a két szép döbözke, az a fűtőtelep ("Heizbatterie", rája is van írva), meg az anódtelep. szóval akkor telepes, hm?
de, nem zárom ki, hogy modern korunk vívmányait felhasználva, ravaszdi módon át lett alakítva akkumulátorossá, azaz a lent látható telepek valójában csak papírdobozok, amiben pl. NiMH akksik lapulnak... szóval akkor akkumulátoros, hm?
Szigorúan véve azt hívják szextánsnak, amelynek egy hatod kör terjedelmű a skálája. A negyedkörös műszer a kvadráns, a teljeskörűnek nem is tudom, mi lenne a neve ilyen alapon.
Sört mértek mindenhol de fene dörágán, ez évente 1* van valamikor május elején: ezért majális. Érdekes Dolgokat lehet látni meg hallani. Az én kedvencem egy férfi bányászkórus, ahol a legfiatalabb tag beceneve az Öcskös és Ő is közelebb van a 80-hoz mint a 70-hez. Jóbuli és kész.
Az idei múzeumok majálisán volt kint egy ketyere, ami kísértetiesen hasonlított a gőzgép és a varrógép keverékéhez. Valami azért nem volt vele teljesen tuti. Kb 1/2 óra fejvakargatás után rájöttem: hiányoztak róla a biztonsági ketyerék (tanult szakmám szerint ezeket kennem vágnom kellene), akkor ért oda a muzeológus bácsi és ő mondta, hogy ez egy Sterling motoros varrógép. Aztat is mondta, hogy M.o.-n baromira kevés ilyen szerkezet maradt meg, mert nem volt akkora teljesítménye mint a gőzgépnek és rosszab volt a reklámja. Sajna a múzeumot nem tudom melyik volt, de ha az segít akkor a lépcső jobvb oldali során volt, a kajás sátrakkörnyékén.
Miután megfejtettem a stirlinget, már nem is érdekes? :-)
Dehogynem! Dehogynem!
Akár hiszed, akár nem, ma több órán át tanulmányoztam mindenféle leírást a stirling-motorokról, és nem tudnék semmit szólni az ellen, hogy ez a piacon fényképezett kacat nem az.
Kerestem a hűtőfelületet, meg még néhány olyan körülményt, amitől tökéletesen összeáll a kép. Arra jutottam, hogy ez vízzel lehetett hűtve....
Egyébként kösz a tippet, szerintem is ez lesz a megfejtés. Szombaton megpróbálok még több bizonyosságot szerezni.
(Kissé szarul érzem magam amiatt, hogy válasz nélkül hagytam a megfejtésedet. Komolyan! Nem szoktam ilyen bunkó lenni. Vagyis nem szeretek ilyen lenni.)
hát nekem az égvilágon nem jelenik meg semmise:S és sajnos nem tudok a németnek a szivéhezszólni mivel mindösszesen annyit tudok németül: Der Kater Geht nach Hause.