Nálunk most nagyon nyomul a Soudal, és drágábbak is a most használt Fischer-nél, és természetesen szerintük jobbak is, valamint 30%-al több hab jön ki az övékből (marketingszöveg), de lehet elgondolkodok rajta. Kicsit drágább, de hátha tényleg jobb is.
Egy panelházban a gyári ajtó kicserélése kb milyen nagyságrendű? A jelenlegi ajtó az a két bútorhátlap közötti hullámpapír verzió, és van rajta 1 kilincses zár, meg egy utólag felgányolt hevederzár. A nyitást is megfordítanám, hogy ne a fal felé lépjen be az ember szatyrokkal megpakolva, hanem a konyha felé, mivel a beépített szekrény is ki lett onnan dobva, így van hely. Csiricsáréra, ablakdizájnra nincs szükség, csak normálisan záródó hangszigeteltebb ajtóra amit azért nem lehet csak úgy belökni.
Akkor az a szárnyosztós verzió, az is megoldható, de ha a bukó funkció sűrün lesz használva, akkor Én a tokosztott verziót preferálnám a későbbi használatot figyelembe véve..
Köszönöm válaszát! És ha csak úgy osztjuk ketté a tokosztóval, hogy "egy" ablak marad? Magyarul az alsó és felső rész együtt mozog? Mert árban azért elég lényeges különbség volna...
Tokosztott szerkezetben alul bukó-nyíló, felül bukó-nyíló lenne a jó megoldás szerintem ezesetben. Függőleges osztást nem tennék bele. A fix felülvilágítót nem javasolnám.
ő a két ablak. Az első képen közvetlenül "egymás mellett" van a két darab 200x100-as ablak. Itt is látszik, hogy az eredeti "tokosztás" nagyjából 150+50 arányban van. Amúgy a házban több lakásban is úgy csinálták meg, hogy hasonló arányban osztották ketté, de a felső része fix volt. (Viszont azt hogy takarítja az ember 5-6 méterrel az udvar szintje felett? :) tériszonyosok előnyben...) Függőlegesen viszont senki se osztotta már ketté az ablakokat.
hogy - ha régi, polgári lakás, akkor - most is van vízszintes osztás az ablaknál. Én mindig igyexem azt az osztást tartani, már csak a homlokzat képe miatt is. Aztán, hogy azok az ablakelemek milyen funkcionalitással bírnak, már más kérdés.
Szerintem most sokat segítene, ha látnánk, miről adunk tanácsot.
a teraszajtókba bizony szoktunk javasolni szárnyosztót 850 mm-es szélesség fölött, amit úgy képzelj el, hogy alulról 900, vagy 950 mm-en van beépítve az osztó. Nem a súly miatt kell megosztani ( az ugyanis nem igazán változik meg ettől), hanem a szerkezet merevsége, kezelhetősége miatt.