Én is köszi :) Az utolsó leárazott darabot vettem meg és szerencsére pont a méretemben volt... :) Ez a mázli.
Tegnap teszteltem 1,5 óra futással 0 környéki hőmérsékleten nyári aláöltözettel. Jó volt, s egész jó a szellőzése! Szerintem minuszba is jó lesz téli aláöltözettel...
Aszem én meg veszek egy narancssárgát mert vékony vagyok mint a nád. Ja egyébként ha valaki nem követte volna az eseményeket akkor a Lowe Alpine Pitch Jacket-röl van szó.
Sok éve vettem meg PRO - 70-es zsákom, rögtön rékérdeztem, van-e valami "turpisság" benne. Az eladó meg is mutatta az ismert gyenge pontot, ott helyben beállítottuk a támaszt a magasságomra és soha többet nem nyúltam hozzá. Nem is volt vele soha bajom. Azóta eladtam, mert nem használtam ki, de az új tulaj sem panaszkodott. Nyugodtan megveheted, ha az kell. Kérdés persze mire használsz egy ekkora monstrumot ? A súlya kb: 2,5 kiló, úgyhogy üresen is "teli zsákot" cipelsz :-O
Az Adventure Free kabátot amikor zuhany alatt teszteltem ( elég intenzíven ) akkor a víz el sem jutott a membránig, a külső felületről lepergett, pedig a víznyomás a csempéhez préselte. Ugyanitt a Sandstone Rainbow dzseki felülete pillanatok alatt átnedvesedett, de a membrán itt is bírta. Én persze csak egy kis felületre nyomattam a vizet ( varrásra persze ) hogy a belsejébe ne jusson a permet. Szerintem nem lesz bajod vele. ( javaslom ne gyűrd össze a dzsekit ) Ami nagyon tetszett benne a nejemnek az a súlya: 0,4 kg. ( A Minipack 0,35 , a Sandstone Rainbow 0,5 )
Azt viszont nem értem 5 perc sétától hogy ázhatott be a másik új dzsekid, ennál még a sima vízlepergető anyagú Adidas dzsekim is többet bír. Hol ázott be: Kapucninál, vállaknál vagy az ujjak külső részénél?
Nemrég olvastam egy cikket a témáról, egy másik gyártó is így teszteli a héjkabátjait. Szerintük nem a membrán minőségével van a gond, a Gore membrán az ismert technológia alapján ma már könnyen másolható. Szerintük a legtöbb gyártó a laminálásnál teszi tönkre az 5 - 25 mikron vastagságú membránt vagy utána a varrásnál. Valószinűleg a Gore minőségellenőrzése a döntő.
Visszavittem a kabátot. Elküldték vizsgálatra a cég "főhadiszállására" . Azt mondták , hogy ha akarom levásárolhatom az árát ( persze ha úgy találják h beázik , már pedig beázik). De az eredmény csak január elején lesz meg mert most szünet van az ünnepek miatt. Már választottam ( félretetettem ) egy másik hélyat ( RP Adventure , ez már "10000mm" vízálló ) meg bele egy polárt. Szerintem ez a héj nagyságrendekkel jobb mint az előző. Legalábbis remélem. Megnéztem az RP Pro 70-es hátizsákot : ez már nem a híres "letörős" műanyag vállhevederállítóval készült, sokkal jobb, strapabíróbb. És csak 25000ft . Szerintem ez nem sok érte és eddig csak a műanyag vállhevederá-ról hallottam rosszat, az pedig így kiküszöbölve. Na ha majd meglesz az új dzseki akkor majd beszámolok róla addig is mindenkinek Kellemes Karácsonyi Ünnepekt és Boldog Újévet!!!
Köszi én is ezt akartam berakni. A tavalyi Ispo látogatáskor a Motel One-ban szálltunk meg, a szomszédban volt a Gore egyik épülete. Sajnos nem maradt idő kideriteni, hogy mi van odabent. Na majd jövöre. Tényleg nincs kedve valakinek velem tartani az Ispo-ra februárban? Nem garantálom, hogy tudok szerezni újságíró belépöt (a magamén kivül persze ) de megprobálom.
Reklámnak jó, de nem jó a külső réteg vízlepergető bevonatát idő előtt lekoptni, mert vizes és nehéz lesz és az átázott réteggel küzvetlenül érintkezve már a Gore-text vízhatlansága sem biztos.
Biztosan tesztelésnél ráraktak az anyagra egy tízméteres csövet vízzel tele, az anyag alá meg egy papírzsepit. Látták ám, hogy száraz maradt a papírzsepi.
Kíváncsi vagyok, hogy ez a 2000, 5000, 10000 mm hogy viszonyul az esőhöz, szélfútta esőhöz, viharhoz... :-)))
Egyetértek. Egy kereskedelmi-gyártó cégnél dolgozom. A termék amit eladunk és a márkanév "ugyanaz" csak az anyagot rendeljük nyugat helyett keletről. Rengeteg a reklamáció, a régi ügyfelek viszont még elégedettek.
"No, utánajártam ennek a Polartec és Malden dolognak. Nok nem a neten bogarásztam, hanem felhívtam egay barátomat, aki termékmenedzser egy cégnél. Nos, ő Neked adott igazat, és elmondta, hogy én miért nem mondtam hülyeséget - olyan nagyon. A polartecet használó cégek feltüntetik (fel is kell tüntesség) a termékeiken textil matricával, és papír cimkével az anyagot. Polártec név alatt fut, aztán meg az anyag típusa. És vannak olyan termékek, amelyek nem tüntetnek fel semmit, hanem a gyártó cimkéjén az anyag leírásánál szerepel pl: az, hogy: Malden Persian P-970 Polartec . Ennyi. Semmi embléma, semmi "háromszöges" cetli, csak ennyi. Hirtelen két példát tudok mondani: Marmot, aminek a címkéjét igértem, csak még nem akadt a kezembe, illetve a Salewa, bár régebben, az újabbakat nem néztem. A régebbi alatt monjuk 6-8 évvel ezelőttit értek. Mikor ezek az anyagok megjelentek, vele együtt a silány utánzatok, akkor az első olyan előadáson ahol erről beszéltek, ez hangzott el: vagy a Polartec, vagy a Malden megjelölést kell keresni. Előbbi látványos, az utóbbi a gyártó címkéjén. Én ez alapján mondtam, amit mondtam, vagyis Neked volt igazad: a kettő egy és ugyanaz. Hogy miért van így, a barátom sem tuta megmondani,vagy nem akart beleenni a részletekbe."
Én sok AKU Taiga tulajdonost ismerek, akik meg vannak elégedve, de találkoztam olyannal, akinek szintén beázott. Összességében a visszajelzések pozitívak. Azért a modell viszonylag régen a piacon van, a Zenith viszont egy újabb modellnek számít.
"most nincs energiám másolgatni" Kijelöl, Ctrl+c, Ctrl+v. Vagy újra akartad gépelni? Szerintem kevesebb energia bemásolni, mint ideírni hogy nincs energiám bemásolni.
Én már szívtam meg AKU-val is - kettőből kettő túrán ázott be úgy, hogy gore tex-es volt.... (Utolsó made in italy gyártmány, ami esélyt kapott tőlem.)
a) a polartec kérdését megírtam Csanyának, szerintem akár ide is másolhatja, most nincs energiám másolgatni. A féligazságaimból a végén Neki lett igaza.
B) van-e valakinek közvetlen vagy közvetett tapasztalata az Aku Zenith bakancsról, mert többen kérezik, érdemes-e megvenni. Én megnéztem, szimpatikus meg nem is, jónak néz ki, de túl könnyű, a fene tudja, milyen és mennyi anyag rejlik a bőr mötött, és azért 40 ezer táján mozog eléggé.
:) a zuhanyos módszernek a továbbfejlesztett tökéletesebb változata - bár kissé kényelmetlen - ha az ember felveszi, beáll a zuhany alá, és a feje fölül hagyja egy jó darabig, hogy ömöljön rá a víz. Így nem egy helyen, hanem kissé életszerűen mérhető, mennyire vízálló az anyag, mennyire szellőzik ki közben, illetve kiderül, kényes helyeken mennyire van heggesztve rendesen (zseb, mandzsetta, gallér, derék, váll...)
Nekem síelésre bevált a Decathlon gazdaságos "kék termék" télikabát, eddig semmi bajom nem volt vele. Mondjuk ez a szokottnál lazább példány, a kelleténél egy mérettel nagyobbnak vágtuk le az ujja végét :-)
Van szellőző a kanyarban :) a nyaka meg olyan magas, hogy az államig ér, és nincs kimondottan rövid gigám. Én külön használom, vagyishogy szétcippzáraztam. A polárpulcsit felhúzom állig, a külsőt csak nagyon ritkán, osz jöhet eső, szél ;-) Nagyon meg vagyok elégedve vele, az egyetlen hátránya hogy könnyen összekoszolom a színe miatt. De hát mégsem az operába használom :DD
14 ezerért nem sok ha valóban szélálló, vízhatlan és lélegző. Ami fontos a síeléshez , hogy szélálló legyen , legyen rajta hónaljszellőző ( nem tudom ezen van , mert nem írta a link?)és hószoknya( esésnél jól jön) meg jó nagy legyen a nyaka ( helyettesíti a sálat).
A belsejeben a hombar nagy cetllin ez van: "RP tech vizallo lelegzo laminalt szovet. A funkcioreteg mikroporusos poliuretan film. Vizallosaga nagyobb mint 10.000mm vizoszlop nyomasanak felel meg, lelegzokepessege 9.000g/m2/24h. Vizlepergeto kepesseget a teflon impregnalas biztositja. A termek kivaloan ved a legmostohabb idojaras ellen." Es ugyanez a dumag meg masik 3 nyelven, szep szines abraval illusztralva. Lefotozom ha erdekel. Az anyagon nyegyzet minta van, ha az jelent valami a kulso oldalon.
Vicces ez a dolog az RP kabátokkal. Úgy alakult, hogy nálunk a családban 3 Blueland Parka típusú kabát van:
Az öcsémé 3 éves, párszor már bizonyított és még mindig vízálló.
Az enyém 2 éves, szemmel láthatólag más anyagból készült, mint öcsémé. Rengeteget használom, eddig bajom nem volt vele (a befülledésen kívül, de ennyiért nem is vártam el a membránt :)) De 2 év után már valahogy nem érzem olyan strapabírónak, mint az öcsémét, ráadásul valószínűleg az impregnáló megmarta a bélését és néhány helyet átütött annak feketéje.
Anyu tavasszal vett egy ugyanilyet magának, keveset használja, az igényeinek (kisebb, sétálós kirándulások, esőben elmenni benne a boltba stb.) bőven megfelel. Az anyaga viszont ennek is ugyanolyan, talán még vékonyabb fajta, mint az enyém.
14 rugó. Síelésre nem tudom, nem ismerem az ottani követelményeket. Mindenesetre vízálló, és bár nem ripstop, elég tartósnak tűnik az anyaga. Hószoknyája nincs, viszont könnyű mozogni benne, nem merev. Ha nem fúj, nem esik, a belsejét hordom csak, a 330 grammos polár elég brutális.
Majdnem biztos vagyok benne, hogy nincs olyan anyag ami RP Tech. Valószinűleg a különböző anyagú és származású termékeket azonos logóval látják el az egységesítés végett, ezért is lehet olyan nagy minőségi szórás köztük. Az RP egy ideje már inkább kereskedelmi márka lehet.
A halalan levo gyakorlatilag mar csak szelallo, vizet atengedo RPm '04 oktoberi, megkerestem a blokkjat. 2 telet ment ugy, hogy hasznaltam mas kabatot is mellette. A polarjaikkal: contrast classic (polartech 200) es mello windbloc semmi gond. Kesztyum (pittards windb.) es a sapkam (rando windb.) is birja. Ennek ellenere RP tech anyagu kabatot soha tobbet, akarhany retegu. Nekem nem valt be.
Nem lehet bele cipzározni polárt ( nem is érdemes ) és nincs hószoknyája sem. Van ellenben stretch betéte, hónaljcipzárja és elég jól néz ki. ( ezzel le is fedtem a használati területét ) Ja és nálam eddig beváltak az RP-k, máSnál nem. Lehet, hogy fél év múlva én is szidom őket.
Nem hiszem. Tegnap e vita hatására előszedtem a nejem RP Adventure Free 2,5 girl dzsekijét és negyed órán át verettem a zuhany legerősebb sugarával. Jelentem gyönyörűen lepergett róla a víz, átázásnak semmi nyoma. Ugyanez a helyzet a többi dzsekinkkel is, egyedül a softshell ázott be fél perc után, de annál belefér...
( nejem hülyének nézett kicsit, de már hozzászokott )
Azt álmodtam, hogy nyertem a lottón és nyitottam egy túraboltot. A bolt közepén volt egy zuhanykabin amiben lehetett tesztelni a cuccok vízállóságát. Lehet, hogy orvoshoz kéne fordulnom?-)
A kenőanyagok általában nem olyan kikezdősek, hacsak nincs a botod valami egészen furcsa anyagból. Kérdés hogy mozgó alkatrészek nyikorognak benne, vagy egymásnak feszülö alkatrészek. Ha mozgó, szinte bármilyen zsír, vagy olaj segíthet, pláne ha teflonos. Ha két összeszorított alkatrész apró izgésmozgása, akkor ez nem olyan hatékony, mert a szoros kapcsolat kipréseli, kidolgozza a kenést. Akkor jobb valami szilárd köztes anyag.
Húúhaaaa úgylátom az általam elindított kabát témából galaktikus vita kerekedett. :) Na szóval majd szombaton viszem vissza a kabátot és ha levásárolhatom az árát akkor 1 másikat próbálok ki. Még aznap letesztelem és beszámolok az eredményről nektek. rEMÉLEM AZÉRT EMIATT NEM VESZIK ÖSSZE SENKI. Vazze 1 napig nem voltam fönn és 20 percig olvastam a hozzászólásokat.
""Van valakinek 5lete, hol lehet (legalább) 5 mm vastag neoprénből készült térdvédőt venni?"" Ezt most találtam:http://www.american-football.hu/index.php?s0=all&BRAND=McDavid
Ha agyon akarod szellőztetni a hátad, arra speciális hálós felfüggesztések vannak kitalálva. Minden gyártó más-más néven, de foglalkozik vele. A deuter a futura sorozatban, az osprey az atmosban, találsz ilyet az RP-nél is transalp néven, de egy barátom vaude zsákkal jár, az is hálós. Amúgy nem az a fontos hogy évente hányszor, hanem hogy hány napos. Attól függ, mekkorára lesz szükséged. Leginkább arra figyelj, hogy kényelmes legyen. Azt úgysem tudod kipróbálni hogy milyen lesz 10 óra után, de a legtöbb boltban szívesen beletesznek neked pár kötelet, és úgy már mond valamit.
Hátizsákot szeretnék venni. Ttúrákra (30-100 km) és egyéb magyarországi kirándulásokra kb 10-15 alkalom/év. Milyet lenne érdemes vennem? Mire figyeljek? A mai túrazsákok mindegyike lehetővé teszi már a hát szellőzését vagy ez extra szolgáltatás?
Uj Peter eszmefuttatasa hasonlo temaban, csak itt szamitegeprol van szo. :) http://www.nol.hu/cikk/428800/
"A szerző rutinos póverjúzer tehát, felkészülve minden lehetséges berhelésre, ami csak adódhat, de az utóbbi években már kinőtte a sufnituningos, csillagcsavarhúzós korszakát, csak dolgozni szeretne, internetezni, írni, fényképeket buzerálni, ilyesmiket, nagyjából úgy, mint a számítógép-használók kilencvennyolc százaléka.
Éppen ezért csak laptopban hajlandó gondolkodni egy ideje, mert a rendes, asztali számítógépek többnyire összegányolt, megbízhatatlan szemétládák, kínai bölcsődések hegesztik és fröccsöntik őket füstös pincékben heroinért, és a nagy gyártók gépei, az úgynevezett branded gépek sem sokkal jobbak, ugyanazokban a pincékben hegesztik és fröccsöntik őket, de nem bölcsődések, hanem óvodások, és a végén minden gépre rányomnak egy plecsnit is, attól épp háromszoros lesz az ára. Laptopot viszont nehezebb gyártani, ahhoz nem elég a pincébe zárt bölcsődés rabszolga, ahhoz már fejlettebb gyártástechnológia kell, tehát legalább általános iskolások ülnek a futószalagok mellett.
Tehát laptopot kellett volna venni. De normális teljesítményű laptopot Magyarországon csak olajozókból borhamisítón át szemétbizniszmenné alakult maffiózók bírnak vásárolni, mert az itteni árak éppen kétszer magasabbak a világpiacinál, tehát egy igazán jó és kellően erős laptopért itthon minimum öt-hatszázezret kell kicsengetni (az Amerikában ezerötszáz dolláros gépért), ráadásul jó egyéves késessel kerülnek ide az új modellek.
A szerző a piac hosszas tanulmányozása után mégis egy asztali gép mellett döntött, mégpedig "A" gyártó gépei tűntek a legjobb vételnek, minőséginek látszó hardver normális áron, és erről a gyártóról feltételezhető, hogy többé-kevésbé teszteli, összecsiszolja gépeit. Viszont ez az a gyártó, amelyik karizmatikus újkeresztény szekták pszichológiai módszereit alkalmazva teszi zombivá vásárlóit, bedumálja nekik, hogy különlegesek, másképpen gondolkodnak, magasabb rendű esztétikai és etikai elveket vallanak, természetesen csakis azért, mert a többséggel ellentétben ők "A" gyártó gépeit használják.
Ezt a jelenséget, ahogy "A" gyártó vallási fundamentalistákhoz és kampánytréningről frissen érkezett pártidiótákhoz teszi hasonlatossá a vásárlóit, a szerző természetesen aggodalommal figyeli..."
Ja, és nem arra akartam kilyukani, hogy az enyém volt a jobb, vagy arra, hogy a nagy márka rosszabb. Nekem van jópár nagy nevű termékem, amihez foggal-körömmel ragaszkodom:)
Nos, az első emilt elküldtem már Csanyának. Amit írt, egy részére kötelességemnek érzem, hogy itt is reagáljak:
Nem, nem hiszem, hogy bárki is csak és csupán a netről ismeri a felszereléseket. Én viszont onnan a legkevésbé. Ha valaki ezen kijelentésemet így értelmezte, attól bocsánatot kérek.Csak egy példát engedjetek meg, Csanya, hátha jobban fogsz érteni:
Juliai-Alpok; gyalogtúra, reggel óta szakad az eső, megyünk. Rajtam egy Gore kabát, egyik srácon szintén Gore kabát. Csak a melkasán egy világcég emblémája. Nagyjából mindkettő fél éves. Az ebnyémet megúsztam 50 000 Ft-ból, az övé talán 80, bélés nélkül. Aztán dél magasságában az övé kezdett beázni. Szépen. Mondja, hogy a gore ennyit bír. Az enyém estig sem. Szerintem a Gore nem tehetett róla, az egyik rendesen, precízen össze volt rakva, kevesebb díszítő betéttel, varással, himzéssel. A márkás nem. Amiről nem biztos, hogy a márka tehet. Lehet, hogy hibás darab, széria, tipus volt. No, ez tapasztalat. Az, hogy a márkás termékről fél oldalon áradoztak a katalogusban, meg a neten, az enyémről, ami csak egy kis cég terméke, szinte semmi info, amire hivatkozni lehetne. Nem lehet. Csak tapasztalat.
No, és most két választásom van. Vagy nem írom le, melyik márka volt, mert nem ezt akartam kihozni, hanem a tapasztalatra egy példát, vagy leírom, akkor a márka kedvelői esetleg darabokra szednek, én meg nem tudom bizonyítani.
Hogy tiszta víz legyen a pohárban elmondom mi a bajom veled. Elhintesz itt egy-két hir morzsát utalsz valamire de alátámasztani nem tudod őket. Ez a bajom.
"Mindenesetre én nem a netről ismerem ezeket a termékeket. Hanem használatból, "
Meg pl ez a bajom. Az ilyen mondatokkal van bajom. Mit gondolsz mi itt a topikon vagy csak én honnan ismerjük/ ismerem ezeket a termékeket? Gondolod hogy ülök a légkondis irodámban és nézegetem a neten milyen csodálatos átdór termékek vannak?
"anno egy ismerősömmel, a '90-es évek elején hoztunk is mint importőrök, persze nem ipari mennyiségben, tehát nem egy gyárban jártunk. Igaz, akkor még alig egy-két nagy cég gyártatott néhány apróságot ott."
Megint egy hir morzsa. Na de mit hoztatok? Szerintem olvasd vissza a hozzászólásaim van még kb 10-15 kérdés amire nem feleltél csak hintetted a rizsát. Léci válaszolj rájuk a csanya@yahoo.com cimre.
Antishock-os Vaude botom elkezdett kicsit nyikorogni? Jól gondolom, hogy akármilyen kenőanyag megoldja a problémámat vagy van ami kikezdi a bot anyagát stb?
Mielött még az a kép alakulna ki rólam (ha még nem történt meg....) hogy én utálom a magyar cégeket kijelentem, hogy nem utálom őket. Az RP témát mélben folytatom hegyi Zalánnal.
Bocsánat mindenkitől, azt hiszem, hogy itt egy parttalan szócsata kezd kibontakozni. Csanyát megkövetem, nem akarom kitéríteni RP nemszerető hitéből. Csanya, szerintem fejezzük be, aztán egyszer valami hegyen összefutunk, beülünk valami jó kiskocsmába, legurítunk valami lélekmelengetőt, és megbeszéljük:)
Mindenesetre én nem a netről ismerem ezeket a termékeket. Hanem használatból, anno egy ismerősömmel, a '90-es évek elején hoztunk is mint importőrök, persze nem ipari mennyiségben, tehát nem egy gyárban jártunk. Igaz, akkor még alig egy-két nagy cég gyártatott néhány apróságot ott.
Hogy pontosan hogy írják, nem emlékszem, a nevét kiejtés alapján jegyeztem meg. Mindenesetre begyűjtök olyan "polár" termékcimkét, amin le van írva.
Ja, azok a régi Lynx zsákok, ha VauDe koppintások lettek volna::: milyen szép lett volna. Nem sok köze volt házzá. Aztán már lehet, bár a mostaniak sem azok.
Természetesen eszembe sem jut, hogy az RP-től bárki is koppintana. Nem is feltételezem. Csak arra akartam utalni, hogy másolni ebben az iparágban, pláne jót, nem főben járó vétek. Sőt, elég gyakori jelenség. Ha egy-egy jó konstrukció megjelenik, hamar rákapnak a többiek is.
Pl a Karrimor is több apróságot kitalált, aztán pár év múlva alig lehetett olyan zsákot látni, amin nem volt ott. Nem eget verő dolgok, csak hasznosak. De ugyanígy a Deuternek, meg másoknak is voltak ilyen ötletei. Sátraknál is.
Hát, aki meg nem szereti az olasz cuccokat, annak jelzem, pár éve a Lowe Alpine céget megvette egy olasz cég.
Egy biztos: szerintem nem mindegy, hogy valami kevés pénzért nem jó, nem tökéletes, vagy drága pénzért rosszabb. Egy RP Kagera zsák, amivel minőségi kifogás alg van, gakorlatilag semmi, azért 19000 Ft-ért megvehető. És aki nem nagy igényű, nem kellenek zsebek, de menni akar, azért megfelel. És tudni, hogy nem hagyja cserben. De mondjuk egy más cég 30000 Ft-ért gyárt egy olyat, ami legfeljebb koleszbajárásra jó, egyébként semmi másra, de tuti hegymászó zsáknak hirdeti... akkor inkább RP.
"Én tudomásul veszem, amit a weblapok, katalógusok írnak. Nem biztos azonban, hogy el is hiszem. Én is swokáig úgy tudtam, hogy a Malden gyárja a Polartecet. Te most az én igazságomat támasztod alá, mindenesetre a Te hasonlatod áll közel leginkább az igazsághoz: GM és Opel: egy cég, két gyár,l két termék. Mostmár. És két termékmegnevezés: Polartec, vagy MaldenFlice."
A Polartec-et a Malden Mills Inc gyártja bárhogy is tudod te. A Polartec a MaldenMills Inc ejegyzett védjegye.
Képzavarban vagy. A GM és az Opel nem egy cég. Az egyik egy cég ,a másik egy gyártmánycsoport neve. Tehát a GM nem termék. Esetleg nem az MG-vel kevered? Ez egy régi Brit autó márka.....
Google keresés MaldenFlice 0 találat. Malden Flice 66 találat ezek között nem találtam olyat ami polar anyagról szólna...... Malden Fleece 95400 találat. Bocs nem olvastam végig. Kérhetnék egy linket vagy valami infot az álltalad emlitett MaldenFlice-röl?
"A z RP tulajdonos cége (lévén, az RP egy márkavédjegy) éveken át gyártotta a Vaude termékeket. Bérmunkában. Amíg a Vaude át nem települt Kínába, vagy valamely más távolisztáni államba. Mikor ment, hagyta a gépeket, és a technológiát, gyakorlatilag hallgatólagosan hagyta, hogy egyes termékeit kis módosítással gyártsa a cég tovább, saját logója alatt. Az hogy az USA-ban lett bejegyezve, számunkra lényegtelen, csak megemlítettem."
Persze. Ezért lett a Lynx tökéletes Vaude koppintás. Mivel RP bérmunkában vart a VauDe-nek megvoltak neki a szabásminták. Na fogta az amúgy rettenet szinü maradék anyagokat és varrt belöle zsákokat. Ezek még jók is voltak amúgy hiszen VauDe anyagból, szabásmintából készültek ugyanott ahol addig VauDe zsákok készültek. Mondhatjuk VauDe zsákok voltak más logoval. Mikor ment a VauDe persze, hogy hagyta a gépeket hiszen azok RP tulajdonában voltak. Miért vitte volna el?
Abban igazad van, hogy az RP az USA-ban van bejegyezve. Deleware-ban. Ennek mi értelme? Ird be a keressöbe OFF SHORE.....
"Hogy ki kiről másol, ez néha kibogozhatatlan. Akár a sátrakat nézzük, ha egy-egy új konstrukció megjelenik, hamarosan a legtöbb cég utánozza, feltéve, hogy be is válik. Anno kezdte a Salewa a Sierra Leone-vel, aztán sorba jött a Vaude Campo, meg az RP is mittomén most milyen név alatt, de az összes többi is gyárt már ilyen típust. Csak egy példa volt!"
Ja igen kibogozhatatlan. Azért azt nem gondolod komolyan, hogy a Lowe Alpine koppintott az RP-ról? Elég hihetetlen lenne pláne annak tükrében, hogy volt egy Lynx nevü márka........
"Igen, Ott van a tájékoztatókban, hogy élettartam garancia. A szép kis formacetlin.l Majdnem mindenen. Ám mikor megveszem, közlik, hogy csak ennyi, meg ennyi idő. Nem csak itthoh, hanem Németországban is. Mondjuk érdekes, hogy ott már más cetli van a terméken. Például ugyanaz a 80 literes könnyű zsákon, ami itthon kb 60000 Ft volt, az volt, hogy élettartam garancia, Hamburgban ugyanazon a zsákon máshogy nézett ki a címke, és már csak három év garit adtak. Ja, és 119 Euro volt. Minden paramétere, a neve, stb megfelelt. Itt benne vannak az importőrök is. Amit említettem, egy TNF zsák. De az itthon kinézett "örökgarancáiás" sátor is akciósan megvéve Münchenben, a címkén pedig a nfelirat, hogy 24 felállításig van rá garancia. Nem az, hogy a 25. után szétesik, csak utána már nem garantálják, hogy nem. Hogy miképp állapítják meg, nem tudom, biztosan van rám módszerük. Melle3sleg ez egy magashegyi sátor, három szemnélyes, és két kiló sincs. A típusnevét ne kérdezd, tavalyelőtt volt a kezemben, itthon kb 120 ezerért mérték."
Azt azért ne várd, hogy a földgolyó minden szegletében pont ugyanannyiba kerüljön egy zsák. Már megint ez a felállitási garancia. Ezt honnan veszed? Én ilyet egyszer hallottam eddig. Még a nyolcvanas években mondta egy "lány" a kocsisoron a haveromnak: Gyere csak én garantáltan felállítom.... De ha már szóba került München. Februárban úgyis megyek oda az ISPO-ra.
Itt nem nagykereskedök hanem gyártók állitanak ki. Megfogom kérdezni a TNF standján ezt a felállítási garanciát. Remélem nem röhögnek majd ki....
"Jut eszembe, egy konkurens cég képviselője mondta, hogy az RP-től a Gore használatát valószínűáleg azért is visszavonhatták, mert van egy mennyiségi alsó határ, amit nem tudott teljesíteni. Lehet. Mindenesetre én arra utaltam, hogy a termékeit Kínában gyártatja. Nem gyártja! Ha ő viszi a gyárat, valószínűleg a Gore nem szól bele. De egy kínai gyárnak nem adja át a gépeket, technológiát, stb."
Minö véletlen. A Lowe Alpine Gore-Paclite kabátom pont kinában gyártották. Ha gondolod lefotozom a cimkét a kabáttal és felrakom.
off, bocs érte. De a kínaiak le tudnak gyártani egy űrhajót. A Sencsou 5 és 6 is járt az űrben. "A Sencsou űrhajó és hordozórakétája teljes egészében kínai fejlesztés, bár főleg a mára kissé elavult Szojuz űrhajón alapul."
Én se tegnap szereztem az információt. ;) Mindenesetre -emlékeim szerint- ha teljesíted a minőségi követelményeiket, akár egy darab GTX-es terméket is készíthetsz, és jogosult leszel a név használatára. Csak borzalmas összegbe fog kerülni.
Kína, stb. Ma már szinte bármelyik ország képes csúcstechnológiát produkálni magas minőségi szinten. Csak nem biztos, hogy megéri. Amennyiben valaki kifizeti, az adott kínai "ruhafaragó manufaktúra" ugyanazt a minőséget tudja hozni, mint bármelyik német cég. Ami a trükk, hogy innen a nulla színvonalig is le tudnak menni fillérekért, míg Európában már nem éri meg/nem lehet ezt produkálni, ebből nem lesz bevétel.
Vagy 13 éve egy kolozsvári srác adott egy hátizsákot, hogy ugyan próbáljam már ki, meg mutogassam, mert occsó, jó, és ő csinálja. Elég egyszerű "Atta" felirat virított rajta. Átpakoltam a cuccomat, lévén, ez a Nyugati aluljáróban volt, és éppen mentünk a Bükkbe. nem mondom, volt vagy 35 kg a cuccom. A barátnőmnek odaadtam az akkori zsákomat, vigye hazal. Aztán mikor felvettem a zsákot, gyors egymásutánban kiszakadt mindkét vállpántja. Nos, harag, szitkozódás, hogy nem tudom, hogyan kell felvenni egy zsákot, meg nem tudom használni. Aztán egy-két év múlva is láttam egyet, ami a -15 fokban annyira ledermedt, hogy hasadt az anyaga.
Most, ahányszor kezembe kerül egy Atta zsák, meg kell állapítsam, hogy kiváló minőségű. Sok ertdélyi barátom használja, dicsérik, meg vannak vele elégedve. Hát, eddig fejlődött.
A Gore-nál nincs mennyiségi korlát, hacsak valaki be nem vállalja a kedvezőbb alapanyag árért cserébe. Az egyetlen mennyiség, amit teljesíteni kell, az a tesztlaborba visszaküldött első mintadarabok (előzetes teszt), illetve a már gyártott sorozatokból kivett ellenőrző példányok száma.
Morcsi, ez így butaság ;-) Egszerűen arról van szó, hogy az RP egy alacsonyabb kategória, ami a minőségén is látszik, és az árfekvésén is. A belvárosban nincs túl nagy igénybevétel egy zsákon, és akkor sem dől össze a világ, ha valami törik benne. A hegyekben viszont nem érdemes kockáztatni, mert ölben nem viszel fel egy 30 kilós zsákot a Moldoveanu-ra. Az, hogy történetesen magyar a cég, nem számít. A Meindl és a Deuter sem attól jó hogy német, hanem mert ezer éve csinálnak cipőt meg zsákot.
Én tudomásul veszem, amit a weblapok, katalógusok írnak. Nem biztos azonban, hogy el is hiszem. Én is swokáig úgy tudtam, hogy a Malden gyárja a Polartecet. Te most az én igazságomat támasztod alá, mindenesetre a Te hasonlatod áll közel leginkább az igazsághoz: GM és Opel: egy cég, két gyár,l két termék. Mostmár. És két termékmegnevezés: Polartec, vagy MaldenFlice.
A z RP tulajdonos cége (lévén, az RP egy márkavédjegy) éveken át gyártotta a Vaude termékeket. Bérmunkában. Amíg a Vaude át nem települt Kínába, vagy valamely más távolisztáni államba. Mikor ment, hagyta a gépeket, és a technológiát, gyakorlatilag hallgatólagosan hagyta, hogy egyes termékeit kis módosítással gyártsa a cég tovább, saját logója alatt. Az hogy az USA-ban lett bejegyezve, számunkra lényegtelen, csak megemlítettem.
Hogy ki kiről másol, ez néha kibogozhatatlan. Akár a sátrakat nézzük, ha egy-egy új konstrukció megjelenik, hamarosan a legtöbb cég utánozza, feltéve, hogy be is válik. Anno kezdte a Salewa a Sierra Leone-vel, aztán sorba jött a Vaude Campo, meg az RP is mittomén most milyen név alatt, de az összes többi is gyárt már ilyen típust. Csak egy példa volt!
Igen, Ott van a tájékoztatókban, hogy élettartam garancia. A szép kis formacetlin.l Majdnem mindenen. Ám mikor megveszem, közlik, hogy csak ennyi, meg ennyi idő. Nem csak itthoh, hanem Németországban is. Mondjuk érdekes, hogy ott már más cetli van a terméken. Például ugyanaz a 80 literes könnyű zsákon, ami itthon kb 60000 Ft volt, az volt, hogy élettartam garancia, Hamburgban ugyanazon a zsákon máshogy nézett ki a címke, és már csak három év garit adtak. Ja, és 119 Euro volt. Minden paramétere, a neve, stb megfelelt. Itt benne vannak az importőrök is. Amit említettem, egy TNF zsák. De az itthon kinézett "örökgarancáiás" sátor is akciósan megvéve Münchenben, a címkén pedig a nfelirat, hogy 24 felállításig van rá garancia. Nem az, hogy a 25. után szétesik, csak utána már nem garantálják, hogy nem. Hogy miképp állapítják meg, nem tudom, biztosan van rám módszerük. Melle3sleg ez egy magashegyi sátor, három szemnélyes, és két kiló sincs. A típusnevét ne kérdezd, tavalyelőtt volt a kezemben, itthon kb 120 ezerért mérték.
Nem vagyok fogadott prókátora egyetlen cégnek sem. Az átvágásokat azért nem szeretem, és ha tehetem, óvva intek tőle mindenkit. Ezért mondtam, hogy ez az RP.Tex kamu, szerintem.
Jut eszembe, egy konkurens cég képviselője mondta, hogy az RP-től a Gore használatát valószínűáleg azért is visszavonhatták, mert van egy mennyiségi alsó határ, amit nem tudott teljesíteni. Lehet. Mindenesetre én arra utaltam, hogy a termékeit Kínában gyártatja. Nem gyártja! Ha ő viszi a gyárat, valószínűleg a Gore nem szól bele. De egy kínai gyárnak nem adja át a gépeket, technológiát, stb.
Mindenesetre két ünnep küözött téli egyhetes túra, kipróbálok egy Vaude könnyű sátrat. Majde elmesélem, milyen volt:)
Téli tátrába sokkal kevésbé kell jó vízállóságú kabát. Nekem egy Tatonka esőkabátom van télire, alá egy windstopper Lafuma + SubZero kombináció és tökéletes. A hó nem annyira rossz, mint egy tavaszi v. őszi eső, amikor egész nap szakad és szétáztatja a legjobb cuccodat is.
Minden ceg gyartat Azsiban, Afrikaban cuccokat. Egyszeruen azert mert csak igy versenykepes. Azert egy turacucc meg nem urhajo, hogy a kinaiak ne tudnak legyartani. A magyar aruk vasarlasahoz raadasul mintha tapadna egyfajta (sztem zavaros) ideologia is. Hiszen ilyen aruk vasarlasaval ugyanugy hozzajarulsz a magyar vallalkozo bevetelehez (ahogy csanya is irta). A masik, hogy Mo-n keszulnek pl Audi motorok, Electrolux hutok, Nokia telefonok stb stb stb.
Lehet, hogy régóta foglalkozol a témával de, hogy sok mindent rosszul tudsz az biztos.
"Igazad van, sok rosszat írtam az RP-ről, ezzel együtt, ha a sok sok tapasztalatot nézem, egy-egy tíypushiba előfordul. Az utóbbi időpben főleg a ruházatuknál sok a panasz."
Szóval az utóbbi időben a ruházatra volt panasz az RP-nál. Mit mondjak? Két termékcsoportjuk van a ruházat és a hátizsákok. A kabátok beáznak mire a buszmegállóig érsz, a hátizsák meg eltörik a hátadon.
"Én még a kezdetek óta, a Lynx korszakából ismerem."
Na és? Én is. De ha már Lynx akkor inkább VauDe-t irjunk már. Ugyanis a Lynx cuccok mind VauDe koppintások voltak.
" Adalék, hogy mikor megszerezték a Gore-tex és a Polartec használatának a jogát, akkor váltottak nevet - speciel az RP márkavédjegyet az USa-ban jegyeztették be"
Na és ha az USA-ban jegyezték be akkor mi van? Egyébként mi értelme lenne bejegyezni az RP védjegyet az USA-ban?
"Gondolom, hogy ezen márkák használatának jogát elvesztették, az is közrejátszott, hogy átvitték a gyártást Kínába. Ismereteim szerint nem kínai katalógusáruházból rendelik és logózzák, hanem gyártatják a meguk tervezte terméket, és engedik, hogy logo nélkül olcsón árulják, persze garancia nélkül, a bizonyos katalógusáruházban is."
Ezt remélem nem gondolod komolyan? Gondold már végig. Gondolod, hogy a gyártás helyéhez ragaszkodik a Gore vagy a Polartec? Ne viccelj már! Nincs olyan márka amelynek ne lenne kinában gyártott terméke. A Gore egyébként akkoriban vonta vissza a használati jogot amikor az RP termékek még itthon készültek. Mind két márka magas minőségi követelményeket támaszt és sajnos ennek nem tudtak megfelelni. Maguk tervezik? Nézd már meg az RP Drinksystem és a Lowe Alpine Wadi zsákok és az RP Diablo és a Lowe Alpine Double Dipper övtáskák közti különös hasonloságot! Ennyit a saját tervezésröl..... Persze logo nélkül olcsóbban. Ja tegnap vettem egy Jaguárt amin nem volt jaguár az elején. Képzeld tök olcsó volt. Te ezt elhinnéd?
"tegyük fel, a mostaniból, előzőből, meg az előzőből nem maradt meg a polartec belső, nos keresnék egy olyan "kardigánt", ami polartec. Vagy malden, de ilyen kevés van, meg ami van, most elég drága."
Malden kevés van mert az egy cég. Malden Mills Inc. A Polartec gyártója.
Malden Mills Industries, Inc., the developers, marketers and manufacturers of Polartec® performance fabrics,
http://www.polartec.com/about/corporate.php
A fenti mondatodnak annyi értelme van mintha azt mondanám: Vegyél egy Opelt vagy egy General Motors-t de ilyen kevés van meg ami van, most elég drága
"Az északi arcot azért ne hasonlítsuk az RP-hez. Az rárt pláne ne. Egy 80 000 Ft-os zsák, fix hátrésszel, zsebek nélkül, 3 év garival, azért menedzser ár"
Nem én hasonlitottam össze az északi arcot az RP-val hanem te. Azt meg, hogy 3 év a garancia a zsákra nem tudom honnan veszed de:
A. What is The North Face Warranty Policy? The North Face products are fully warranted to the original owner against defects in materials and workmanship for the lifetime of the product. If a product ever fails due to a manufacturing defect, even after extended use, we will repair the product, without charge, or replace it, at our discretion. This warranty does not cover damage caused by accident, improper care, negligence, normal wear and tear, or the natural breakdown of colors and materials over extended time and use. Damage not covered under warranty will be repaired for a reasonable rate and a fee will be charged for return shipping.
Én itt valami lájftájmgaranciát olvasok-)
Ha te is akarod olvasni itt találod:
http://www.thenorthface.com/na/contact-us.html
"Mert nem árt tueni, hogy az ultrakönnyű sátraknak a tartóssága kicsi. Ugyanis ki vannak könnyítve az anyagok, túl vannak terhelve, és hamarabb is fáradnak. Nem egy olyan, főleg magashegyi ultra, aminek a garanciája felállításokra vonatkozik. Ez az, amit az importőrök elfelejtenek közölni. Aztán javítgatnak, vagy cserélnek. Meg reménykednek. Hogy a felállitási limit miért van?"
Egyre blődebb dolgokat irsz! Felállitási limit? 12-szer felállitom még jó de a 13.-tól már megszünik a lájftájmgarantí? Ne viccelj már!
"Én speciel szeretem támogatni a hazai termékeket. Igaz, az RP jellemzően nem itthon készül. Viszont a cég magyar."
Ja meg a Tengerszem, a Mountex, a Hegyisport, a....melyik túrabolt külföldi?
M Sz Szifon
"Tudsz olyan középkategóriás márkát mutatni amelyik kabátja nem "made in china" ?"
Nem tudok. De ilyet nem is állitottam. Azt mondtam, hogy az RP egy kinai katalogus áruházból rendel RP logoval ellátott cuccokat. Remélem érted a különbséget?!
Morcsi
"Kicsit unalmas, hogy bármilyen kérdés merül fel, a vége az, hogy az RP-t fikázza valaki, meg hogy magyar cég, de Kínában gyártat stb.
Az persze nem tűnik fel senkinek, hogy pl. a Vaude, Deuter, Salewa stb. márkák bizonyos termékeihez (pl. beülő!!!) való hevedereket itt gyártja Magyarországon egy kis noname kft, aminek ráadásul olasz a tulajdonosa??? És ezeket mindeki agyondícséri és beülő esetén akár az életét is rábízza. Ha tudnátok, hogy nálunk gyártják, nem használnátok, mert akkor csak xar lehet???
Azt hiszem, le kéne már szállni a magyar, kínai, német és USA gyártás témákról, mert ma már senkinek sincs fogalma sem arról, valójában hol is készül az adott termék..."
Bocs, hogy nem dícsértem meg egy olyan kabátot ami a buszmegállóig majdnem vizálló volt. Mint írtam nem az a baj, hogy valaki kinában,tajvanon,magyarországon,bárhol gyártat. Az adott termék minőségével van bajom. Magasról teszek rá hol készül.
Na ennyit mára a tudomány világából a technika újdonságaiból. A holnapi napom azzal fogom tölteni, hogy megkeresem azokat a cuccokat amiröl az RP koppintott.....
Szerintem az normális, ha valakinek vannak babonái.
Bárkivel előfordulhat, hogy sorozatosan rossz tapasztalatai vannak egy egy náció termékeivel, és akkor bizony bekövetkezik a hitel vesztés. Még akkor is, ha ez általánosítás. Én pl így vagyok az olaszokkal. Pedig biztosan össze tudnak ők is rakni rendesen egy cipőt... de elég sokan vannak még széles-e világon, akik még szavaznak nekik bizalmat eleget, én már nem.
Igazad van. Azért van egy különbség: mondjuk az, hogy egy cég épít kínában egy céget, és ott gyárt, vagy megbíz egy kínai gyárat, hogy gyártson. Ez olyan, mint ha elmegyek kínába nászútra, vagy elküldöm a feleségemet, aztán majd ott megoldják a nászéjszakánkat...
Viccen kívűl, azért igazad van.
Azért az számít, hogy néhány nagy cég fél év után visszahozta a gyártást európába, mondjuk Erdélybe, vagy Magyarországra.
Kicsit unalmas, hogy bármilyen kérdés merül fel, a vége az, hogy az RP-t fikázza valaki, meg hogy magyar cég, de Kínában gyártat stb.
Az persze nem tűnik fel senkinek, hogy pl. a Vaude, Deuter, Salewa stb. márkák bizonyos termékeihez (pl. beülő!!!) való hevedereket itt gyártja Magyarországon egy kis noname kft, aminek ráadásul olasz a tulajdonosa??? És ezeket mindeki agyondícséri és beülő esetén akár az életét is rábízza. Ha tudnátok, hogy nálunk gyártják, nem használnátok, mert akkor csak xar lehet???
Azt hiszem, le kéne már szállni a magyar, kínai, német és USA gyártás témákról, mert ma már senkinek sincs fogalma sem arról, valójában hol is készül az adott termék...
Igen, az ultrakönnyű manapság sokmindent jelent. Azért egy 210x210-es sátornál minimum 2,5-3 kb az, ami még valóban a könnyűt jelenti. Ami már két kiló, vagy annyi sincs, az prostituált drága, és valóban kikönnyített, és gyenge.
A hószoknyához én nem ragaszkodom igazán sielésnél jó. Persze, ha az ember nagyon belehempereg a hóba, nem árt, egyébként a kabát természetes átszellőzését lefogja.
Az meg örök igazság, hogy a mókus is patkány, csak jobb a marketingje - a váza is köcsög, de jobb a reklámja:)
A tátrába szeretnék menni (ketten). Az időpont még nem tisztázott , de ami biztos , hogy nem a télen.
Ami a kabátot illeti nézegettem a túraképeiket és ott ilyenben másztak meg síeltek , persze lehet , hogy közben leizzadtak vagy megfagytak csak a marketing miatt . Már nem tudom , hogy mit gondoljak . De ha azt mondják , hogy le lehet vásárolni az előző árát akkor megpróbálom ezt. Csak annyi , hogy lehet ,hogy nincs benne hószoknya meg nem biztos ,hogy bele lehet cipzárazni egy polárt hanem csak úgy rá a héjat. De ez tűnik a legjobb héjuknak.
Az ultrakönnyű nem igazán azt jelenti, hogy ugyanannak a könnyített változata és a tartósságban, funkcióban sem jelent kompromisszumot. Persze lehet kényelmetlenebb, spártaibb, de ha alkalmas és pl. ötöde (!) a súlya (de biztosan a töredéke) az már megéri. Természetesen ez nem autóskempinges használatot céloz.
Hát, nem egy extrém kabát, a nevével ellentétben. Ez az RP.tech sem meggyőző. Szóval, olyan kamu szaga van. Ahogy így végignéztem, ismerős az egész marketingelés, a Sherpa ilyen. Hááát, nem ezzel mennék a Tátrába télen.
Mert vagy ennyire vízálló, akkor nem hiszem el a lélegzését. Vagy ennyire lélegzik akkor nem hiszem el a vízállóságát. Ha mindkettő igaz, akkor az ára nem stimmel. Vagy sok nagy, fejlesztésre millió dollárokat költő cég lehúzhatja a rolót.
Itt egy link arról h milyet szeretnék légyszi ha van időtök nézzétek meg. Én egy EXTREME TREKKER RP.TECH 3.0 DZSEKIt szeretnék. Ez csak egy héj ,és ez alá egy polárt. Szerintetek ez már jó lenne?
Én az alábbit csinálnám, ha most kellene vennem kabátot - jövőre kell, a mostani a negyedik telét húzza, a következőt nem merem kockáztatni:
tegyük fel, a mostaniból, előzőből, meg az előzőből nem maradt meg a polartec belső, nos keresnék egy olyan "kardigánt", ami polartec. Vagy malden, de ilyen kevés van, meg ami van, most elég drága.
Aztán kajtatnék olyan héj után, ami jó anyagból van, mondjuk én ragaszkodom a gore-txhez, de ez az én mániám kabátnál. No, ez a nehezebb ügy. Ha nem ragaszkodnék, most speciel vennék egy jó Heavitools kabit, mert occsó, jó (az osztrákok nagyon dicsérték, akin láttam az Alpokban, sé sokan használkják, lévén osztrák termék). Egyébként ami a kezemben volt, abban az volt, hogy made in austria. Érdekes, nekik megéri.
Ezzel a megoldással azért van néhány gond: nem biztos, hogy a szabása a két cuccnak passzolni fog egymáshoz, ezért nem biztos, hogy kényelmes lesz. Aztán, ebben az esetben nem lehet egymásba zippelni őket. A belső zippes héjak meg drágák, azok általában tchnikai kabátok. És emiatt drágák.
Én speciel szeretem támogatni a hazai termékeket. Igaz, az RP jellemzően nem itthon készül. Viszont a cég magyar. Az viszont igaz, hogy az ember igyekszik jó és megbízható terméket venni, ahol nem a hazai márkát nézi először.
Szoktam ajánlani én is a Deutert, bár én nem szeretem, ám ez teljesen szubjektív. Nekem nem jött be, ám ettől tényleg jó.
Mikor venni akarok valamit, az alábbi szempontokat veszem sorra - persze, a technikai paraméterek után:
- ár-minőség arány
- információk
- valós tesztek, amelyeket nem cég végez, hanem független emberek, mondjuk hegymászók
Tudsz olyan középkategóriás márkát mutatni amelyik kabátja nem "made in china" ? De van manufaktúrájuk nekik is pl: az aláöltözet, a sapkák,kamáslik és egyéb dolgok kis hazánkban készülnek és inkább menjen a pénz egy magyar tulaj zsebébe mint egy külföldiébe! Persze ez csak az én véleményem , ezzel nem kell egyetérteni . De nem hiszem el , hogy nincs nekik jó vízálló kabátjuk, az nem létezik. A zsákjaik nekem jónak tűntek. Eddig is csak 1 rosszat hallottam róluk ( a pro szériáról) : azt a bizonyos műanyag vállheveder magasság állítót. Ismerőseim közül is van néhánynak RP kabátja ( nem olyan mint az enyém ) és még soha nem panaszkodtak rá!
Igen, a kézkrémdobozos waxot használtam. Egyébként speciel ezt ajánlják is. Most már nem használok semmilyen gyári terméket a bakikhoz, mert tele vannak vegyszerrel. Nem mondom, hogy ne használjátok, én bevállaltam a kényelmetlenséget. Fényes bőrhöz marhafaggyú, nubukhoz meg parafinolaj.
Igazad van, sok rosszat írtam az RP-ről, ezzel együtt, ha a sok sok tapasztalatot nézem, egy-egy tíypushiba előfordul. Az utóbbi időpben főleg a ruházatuknál sok a panasz. Én még a kezdetek óta, a Lynx korszakából ismerem. Adalék, hogy mikor megszerezték a Gore-tex és a Polartec használatának a jogát, akkor váltottak nevet - speciel az RP márkavédjegyet az USa-ban jegyeztették be. Gondolom, hogy ezen márkák használatának jogát elvesztették, az is közrejátszott, hogy átvitték a gyártást Kínába. Ismereteim szerint nem kínai katalógusáruházból rendelik és logózzák, hanem gyártatják a meguk tervezte terméket, és engedik, hogy logo nélkül olcsón árulják, persze garancia nélkül, a bizonyos katalógusáruházban is.
Ez a sátor ennyiért normális. A súly adóik abból is, hogy üvegszálas. Az üvegszálból meg adódik, hogy olcsó. Valóban lehet gyenge pont. Ebben a méretben egyébként esetleg fél kilót lehetne spórólni. Ami ennél könnyebb, az valóban ultralight, ami manapság nagyon divatos. De használ valaki ilyet tartósan? Mert nem árt tueni, hogy az ultrakönnyű sátraknak a tartóssága kicsi. Ugyanis ki vannak könnyítve az anyagok, túl vannak terhelve, és hamarabb is fáradnak. Nem egy olyan, főleg magashegyi ultra, aminek a garanciája felállításokra vonatkozik. Ez az, amit az importőrök elfelejtenek közölni. Aztán javítgatnak, vagy cserélnek. Meg reménykednek. Hogy a felállítási limit miért van? Mert ezeket eredendően expedíciókra viszik ahonnan nem hozzák haza, lévén, a szállítás a legdrágább tétel egy-egy ilyen úton. És ezért van, hogy egyes 7-8000-es csúcson most már rendszeresen takarító szezonokat iktatnak be. Ezt a rengeteg holmit le kell hozni a hegyről.
Az északi arcot azért ne hasonlítsuk az RP-hez. Az rárt pláne ne. Egy 80 000 Ft-os zsák, fix hátrésszel, zsebek nélkül, 3 év garival, azért menedzser ár. Ezt a menedzsermárkát egy coloradoban élő ismerősom mondta. 62 éves, 16 éves kora óta mászik, túrázik, barlangászik. Éppen egy Kárpátok gerinctúra közben ismerkedtüónk meg. Illetve Ő járta éppen végig, én meg csak túrázgattam. A kapcsolat azóta is él, bár nem járt erre. Én meg ott nem:(
Szerintem aki a magyar termékre bukik, azért mégiscsak maradjon a krumplinál, meg a bornál. Sokat ér a nemzeti öntudat, ha sárba hull a leszakadó zsákkal együtt. Iszony pénzért vettem Deuter-t, azért mert az nem kitalálás, hogy megbízhatok benne, és ez nem az a műfaj, ahol törölgetni kell a könnyet a szememből egy "made in hungary" felirat miatt. Fogarasin úgysem tudják elolvasni ;-)
A felarazomlearazom nevu kereskedelemben gyakran alkalmazott mokara gondolsz? Kb 40e HUF. Persze nem muszaly mindet elkolteni, ha tobb a cucc kibirom azt is. Waterproof legyen sokaig, ez a lenyeg.
Már csak azért érdemes kivárni az ünnepek elmúltát mert akkor kezdödnek majd a leárazások. Mindazonáltal figyelni kell az árakat nehogy a jómagyartrükkösleárazás áldozatai legyünk. Januárban körülnézek neked. Mi a közepes árkategoria neked?
Lehet, hogy félre inforlmáltak téged de az RP annyiban magyar, hogy a tulaj Árpi=RP ééérteeeed magyar. Ennyi. Az RP termékek nagy része egy kinai katalogus áruház terméke RP logoval.
Re! Amint lecseng az evvegi bolondokhaza kellene vennem a R(amaty)P(oncso) beazos helyett valami hejkabatot. Utca es qtyazas felhaszalasi teruletre. Egyszinu feketeben es legalabb 3 evet birjon ki. Te mint sokat latott user mit ajanlanal kozepes arkategoriaban? Mastol is szivesen vennek valaszt, ha van valami bevalt tippje. Thx.
Lehet hogy hülyeség de a remény hal meg utoljára. Nekem fontos hogy magyar terméket vegyek ! Egyébként láttam náluk jó dzsekit is csak nincs benne polár és ezért nem vettem meg , akkor még azt hittem ez a szövet szerű külső borítás is megteszi. Nagyon remélem ,hogy vissza veszik és választhatok egy másikat mert én ilyet már nem szeretnék az tuti.
"Mivel elhangzott az RP márkanév, én is pozitívan tudok nyilatkozni róla. A hátizsákok kapcsán egy figyelmeztetés: a Pro széria (itt leginkább a 70 és 90 l-esekre gondolok, azokat a méretüknél fogva nehezebbre is pakolhatja az ember), azoknál a szériáknál, amelyeknél a hátrész magasságállítási bekötése műanyaglapos, elég kényes pont Idén négy (!) alkalommal adta fel olyan túrán, amit én vezettem: Egyszer a Karni-Alpokban, egyszer a Kelemen -havasokban, kétszer OKT-n. Egyszerűen eltört a műanyaglap. Gyakorlatilag kínkeservvel lehetett továbbvinni. Régóta hallottam több ilyen esetet, de idén sikerült kifognom. A cégtől beépített kapcsolataim szerint ez típushiba, orvosolni nem tudták, ezért tártek át (talán tavaly?) az elterjedtebb heveder-tépőzáras megoldáshoz."
Nos én nem nyilatkoznék pozitivan egy olyan márkáról aminek Pro termékei ezt tudják produkálni.
Érdekes, hogy pozitivan nyilatkozol róluk miközben te is szenvedö alanya voltál a gyenge minöségü terméküknek, közben az "északi arc csak egy manager márka"......
Ketten használnánk a sátrat = fejenként 2.15kg , így az egy főre jutó kezdősúly a hátizsákkal együtt 4.85kg.
A könnyebb sátrak drágábbak vagy kisebb bennük a hely. És ennél kisebbet nem tudunk magunknak elképzelni. De én inkább arra lennék kíváncsi h milyenek a tulajdonságai : eléggé vízálló-e , jó-e az anyaga , megfelelő-e az üvegszálas rudazat stb. ?
Majd meglátjuk hogy nekem mennyire lesz szerencsém az állító lappal. Remélem sok. Bár elvileg örök garanciás szóval kicserélik akármikor. ELVILEG.
Más: Mit szóltok ehhez a sátorhoz? Coleman Oregon
Egyszerû kivitelû, de igen tartós háromszemélyes sátor két bejárattal, melyek egyaránt szolgálják a könnyû bejárást és a jó szellõztethetõséget, leegyszerûsítve az egyik legvitatottabb kérdést: merre nézzen a sátor bejárata.
Férőhely:3 Súly:4,3 kg
Előtér: 100 cm Belső alapterület: 210x210 cm Magasság: 127 cm Külsô sátor anyag: 100% poliészter Külső sátor vízállóság: 3000 mm Belső sátor anyag: lélegzô poliészter Padló anyag: 100% nejlon Padló vízállóság:5000 mm Rudazat: 8,5 mm átmérôjû Durawrap üvegszálas Ár :27990 Ft Ha nem jön elő a kép akkor itt a link:http://www.mountex.hu/index.php?ac=prod&value=223397&catalog=16
köszi az infót a baki nem fényes hanem hasított bőr(beszívta rendesen + a fórumon is ezt ajánlották). bár nem tudom, hogy a nikwax szilikon vagy méhviasz alapú.
Voltam már "jermak"-kao is a Tátrában, annál nincs sokkal rosszabb:))
A Pro szériából, ha nem elfekvő készlet, akkor elméletileg már az újabb szériát lehet venni, ami hevederes. Az a műanyag valóban bizalomgerjesztő, de sajna az élet az ellentetjét bizonyította. A Pro széria a felsoroltakon kívűl többbet tud a Kagera és Kibo szériáknál. Pl: oldalzseb, jobb váll és háttömés...
Amire érdemes figyelni, hogy egy ideig az "új" szériákat rövid komressziós heveerekkel gyártották. Vagyis, ha tele van pakolva a zsák, éppen a visszavarrásokig kell nyitni a heveereket. Így a zsebekbe nehéz pakolni, mert már nem lehet rajtuk engedni.
Az alu váz elméletileg minden zsákban hajlítható, csak ovatosan, mert van, aki nagy buzgalmában eltöri. A legtöbb zsákban formára van hajlítva, a Pro sorozatban eleve egyenes, esetleg érdemes párban, a szimetria miatt, kissé ívelni, csak megfelelő hejen. Esetleg egy olyan zsákot kéne alapul venni, ami eleve hajlított vázú, és annak a formája után menni. Persze, a felépítése legyen hasonló.
Utánanéztem a Cordurának, vagyis a vízhatlan változatának. Mert a Cordura is már régóta egy termékcsalá. A vízhatlan változat igen könnyen hasad, rideg, leginkább vizes témában használják, például búvárkoáshoz, "jacket" készül belőle. Ez az, amit levegővel felfújva, gyakorlatilag egyensúlyban tartja a felhajtóerőt, így tuja a vízben a mélységét szabályozni a búvár. Az ólomöv lehúzza, a levegő felhajtja. A Cordurából készült vízhatlan vizitúrazsákok a vízállóságukat a belső felületen található kenésnek köszönhetik.
Szerinted inkább megérné egy kibo 70-es vagy egy kagera 70-es mint egy pro 70-es? A műanyag miatt. Nem tudom h mennyivel nyújtanak kevesebbet a kagera és a kibo hátizsákok mint a prok. Ahogy néztem a prok azért jobbak.
- hajlítható belső alu váz - párnázottabb szíj - Cordura (!)
De kiváncsi lennék egy tapasztaltabb véleményére ! Mondjuk te elmennél a Magas Tátrába egy Pro 70-essel 1 hétre?
A márkáról nem tuok nyilatkozni, nem ismerem, az ápolásról:
Úgy vettem ki a szavaidból, hogy "fényes" bőr a baki. A lehető legkevesebbet ápold Nikwaxal, mert nem a legjobb. Egyébként sem kell túlápolni a fényesbőrt.
Régen erre a célra szarvasfaggyút használtam, de mivel nem lehet beszerezni, csak szalicilsavast, ami azonban puhítja a bőrt, ezért kénytelen voltam áttérni a gyári termékekre. A legrosszabb az említett Nikwax volt. Egyik bakimat próba képpen egy évig ezzel, a másik felét marhafaggyúval kentem. Nos, lárványos volt, hogy szó szerint összerogyott a bőr, a Nikwaxal kezelt. Gyakorlatilag azóta marhafaggyút használok.
Jobb hentesnél adnak szívesen.
Állítólag a vadászboltokban kapható fókabőr is jó, nem találtam szimpatikusnak. Nagyon hígító szaguk volt, amit néztem. Szerintem annyi köze van a fókához, mint nekem az aktív holdutazáshoz. Ha nem így van, bocs. Láttam ereeti fókazsírt, és az nem ugyanaz volt.
sziasztok! Vettem egy Lomer bolero bakit(le impregnáltam nikwax szilikonos wax-al)mit lehet erről a márkáról tudni ill. mennyire tartós cuccokat gyárt? Ja, és milyen gyakran kell waxolni(olvastam, hogy a bőr betöredezhet tőle)ez igaz? előre is köszi a választ! Tori
A hátizsákba meg 6-szor annyi fér, 3-szor szebb, 16-szor könnyebben tisztítható, mint a hernyóselyem, 9-szer gyorsabban visz fel a hegyre, mint a döglött öszvér...:)))
Kedvencem az a Cho-oyu kabát (akkor volt akciósan 49 000 Ft, most már "csak" 45 000 Ft), aminek egy hét alatt szétszakadt a hónaljszellőzője, városban. Két hónap ügyintézés után a cég garanciáls szervízében nemes egyszerűséggel bevarták a nyílást:)
Van két sherpa nadrágom, amket szeretek, mert gyorsan száradnak, meg jó a szabásuk. A zsebük néhány hónap alatt szétfoszlott, tehát nincs. Az egyik színét fél nyár alatt foltosra szívta a nap, elég gáz a kinézet, nem akarom részletezni hogy az 2olive" színből milyen sárgás-zöldes-barnás árnyalatok keletkeztek, foltosan persze. A pintyeket meg hernyókat, zergéket, mormotákat és hollókat nem igazán izgatja:))
Anno engem is meggyőzött az a műanyag, de hát az élet mást bizonyított. Az a legszörnyűbb, hogy nem attól fárad el, hogy valaki esetleg gyakran átállítja. Ráadásul semmi fáradási nyom nem jelentkezik, hanem egyszer csak gondol egyet, és törik. Persze, nem otthon, hanem hegyen, nagy cuccnál.
Az újak, amiket én láttam, hevederesek, nem hallottam semmi rosszat róluk. A Kagera és Kibo szérián is ezt a módszert használják, és bár azok egyszerűább zsákok, ilyen problémáról én nem hallottam. Ha jól emlékszem, a hevederes megoldást valamikor tavaly ősszel? vagy télen küldték ki a boltokba. Szubjektív: ami nekem nem tetszett, hogy a heveder-tépőzár együttest egy külön párnázott, tépőzárral lerögzített párna fedi, ami szerintem(!!!) nyomhatja az ember hátá. De mondom, ez ránézésra a gyanúm, lehet, hogy nincs igazam. Ha valakinek van ilyen, kiváncsi vagyok a véleményére. Használatban nem láttam, ismerőseim nem használják. (Még).
Az utóbbi pár évben én is megfigyeltem, hogyz RP sátrak és kabátok felületi impregnálása leromlott. Hogty minen terméknél, termékcsoportnál, azt nem tudom. A beáztás szerintem lehet a) az átázott anyag miatt már nem tudott hatékonyan szellőzni b) valóban beázott. A bolton múlik, hogy intézik. Ha a cég márkaboltja, akkor lehet mindkettő, amit írtál, esetleg a pénzt is visszadják. Ha más cég boltja, akkor elméletileg lehet a fenti verziók egyike, azonban számíts rá, hogy átveszik garanciális reklamációval, elküldik a gyártónak, 15 munkanap, válasz, aztán kiderül, mi lesz vele. Sajna, a jogszabályok ennyit előírnak, a többi egy-egy cég jóindulatán múlik.
Én pont most akarok venni egy Pro 70-est. Éppen egy jó kis leértékelés van. A mostaniaknak is ilyen műanyag az állítója? Én láttam, szerintem strapabíró,de lehet h én már az újfajtát láttam. Nem tudsz róla valamit?
Más:
Vazze... Most vettem(4 hete, 5 napot használtam) RP Duplex boy dzsekit.
5000mm-ig ellenálló
és láss csodát reggel megyek a buszhoz ( esett), na mondom most letesztelem. Egy ideig szépen legyöngyöződött róla a víz. De egy kis idő múlva (500m a buszmegálló) már nem gyöngyözött , hanem kezdte beszívni, és belül nyirkos lett. Még jó h ez nem a Magas Tátrában derült ki. Hétvégén vissza is viszem. Szerintetek levásárólhatom az árát egy másik dzsekire vagy adnak helyette egy ugyanilyet? Mondjuk nekem már ilyen nem kell. Eddig meg voltam elégedve a termékeikkel ,de ez, na hát szóval. Remélem van másik NORMÁLIS vízálló kabátjuk.
Így van, nekem is a második legtartósabb hátizsákom Cordurából van. Én a lábbeli kapcsán említettem, mert ott a hazai (illetve hasonló adottságú területek, mondjuk inkább azt hogy Kárpát-meence) viszonyok között, ahol sok helyen a túristautak nyílt területen, erős aljnövényzetben vezetnek, nem az eső, hanem a vizes aljnövényzet áztatja át. Hátizsáknál szerintem is úgy van, ahogy írtad.
Mivel elhangzott az RP márkanév, én is pozitívan tudok nyilatkozni róla. A hátizsákok kapcsán egy figyelmeztetés: a Pro széria (itt leginkább a 70 és 90 l-esekre gondolok, azokat a méretüknél fogva nehezebbre is pakolhatja az ember), azoknál a szériáknál, amelyeknél a hátrész magasságállítási bekötése műanyaglapos, elég kényes pont Idén négy (!) alkalommal adta fel olyan túrán, amit én vezettem: Egyszer a Karni-Alpokban, egyszer a Kelemen -havasokban, kétszer OKT-n. Egyszerűen eltört a műanyaglap. Gyakorlatilag kínkeservvel lehetett továbbvinni. Régóta hallottam több ilyen esetet, de idén sikerült kifognom. A cégtől beépített kapcsolataim szerint ez típushiba, orvosolni nem tudták, ezért tártek át (talán tavaly?) az elterjedtebb heveder-tépőzáras megoldáshoz.
Mindenesetre ez méb mindig jobb, mint a Sherpa nagyhátizsákok, amelyek közül egy sem bírt ki egy túráűt sem, amire mentünk (itt értsétek a minimum egyhetes túrákat, minimum 60 literes zsák, kb 20-30 kg). Mindegyik széthasadt, le3szakadt a vállpánt, törtek a csatok. Tavalyelőtt, mkor elterjedtek ezek a zsákok, vagy 15 ilyen esetem volt. Akkor megmondtam, ilyen hátizsákkal velem nem jöhet senki. Ahogy a kínálatot néztem, manapság nem is forszírozza a gyárttató cég ezeknek a gyártását.
Valóban, de ha szemerkélő esőben mész csak, akkor egész nap nem ázik be, ha meg szakad az eső, akkor arra az esetre 1-2000 Ft-ért tudsz venni "esővédőt", bár a legtöbb hátizsákban ez már benne van. Viszont nagyon tartós, nekem RP és Deuter hátizsákom van Cordurából és nagyon strapabíró, erős anyag. Csak ajánlani tudom.
A Mountex, Tengerszem, Hegyisport boltokban szokott lenni, barometrikus. Néhány tíz méter pontosak, elsősorban Alpesi jellegű túrákra készült, ott ez a "pontosság" elég. Néhány tízezer Forintba kerül. A legolcsóbb, amit nemrég láttam, az 12 000 Ft volt.
Ha ennél pontosabbra vágysz: a)barometrikus variométer, amit a siklóernyőzésben (is) használnak, használtan kb 25 000 - 30 000 Ft; b) GPS alapú, ami lehet GPS, vagy GPS alapú magasságmérős karóra. Ebben a két esetben az árak a 15 000 Ft-tól a csillagos égig terjednek; c) barometrikus magasságmérős karóra. Kb 20 000 Ft-tól elérhetőek. Figyelj, mert ezek között vannak gagyik, amelyek gyakorlatilag nem használhatóak, a garanciális reklamációknál meg a forgalmazók hivetkoznak mindenre. Az egyik kedvencem az volt (megvan a túratársamnak írásban), hogy az óra amerikai, ahol lábban mérnek, és az órába beleprogramozott átszámítás méterre azért nem működik tökéletewsen, mert azt amerikában nem használják. Ezzel együtt a láb funkcióban is ugyanolyan pontatlan volt.
A cordurából készült hátizsák is beázik, nem csak a varrások mentén. Speciel van vízálló kordura, amit speciális helyekre használnak, viszont az VISZONYLAG könnyen hasad, ezért terheléses helyeken nem használják, mint hátizsák, stb.
A lábam elég ortopéd, és széles, ezért keskeny formájú nem jöhet szóba.
Eddig Sauconi Hurrikán futócipőben(75km) vagy Merrel (kaméleon?) (450km) túrafélcipőben mentem. Nagy tapasztalatom tehát nincs.
Most hideg vizes-sáros-havas időre akarok venni. Következőleg nyári inkább túrafutó mint túra cipőt. Ha ebben nem tudok majd túrázni, akkor egy nyári túracipőt is szeretnék. Eddig azt tapasztaltam, hogy a futócipőben vastag saucony zokniban nem tudok gyalogolni, ezért még ki fogom próbálni bridgedale zoknival.
Bringánál sokszor használok negyedszázadosnál régebbi cipőt. A nézetem, hogy állásban a polcon alig romlik, így nem drágább a több cipő. Esetleg a fiam 8 éve leselejtezett? iskolatáskáját még 8 évig fogom használni a túrákhoz.
Igazad van, gyakorlatilag az egyik legkorrektebb cég, pláne garanciális ügyben. Az is igaz, hogy az Asolonak vannak az egyik legjobb mutatói az eladott/reklamált viszonylatban. Ám ezen információm helytállóak, és nem csak az Asolo esetében - egyszerűen ez tény. Ezen kívűl a cordura lehet, hogy nem veszi fel a vizet, azonban átengedi, lévén, nem vízálló. Ha az lenne, akkor nem is szellőzne ki. A bőr alatt meg már szabadon (persze viszonylagosan szabadon) járhat a bejutott víz. Azért monom, hogy meiterrán, mert így fogalmazták meg. Vagyis: eső ellen véd, egy két vízbelépésnél is, ami rövid ideig tart. Nedves aljövényzet, amiben tartós a terhelés, időben, ott folyamatosna és akkor energiával kerül a víz a cordurára, hogy azon átmegy, aztán szépen lassan "feltölti" a cipő belsejét, aztán mint írtam, jön a gore-tex...
Azért azt jó tudni, hogy nem mindegy miböl is van a textil betét. A Cordura pláne ha teflonnal kezelt gyakorlatilag nem vesz fel vizet.
Amit az Asolo importöréröl irtál nem tudom hol hallottad. Szerintem korrekten kezelik a vásárlói reklamációkat. Ezt a medditerán szöveget én nem hiszem el, hogy ök mondták Személyesen ismerem az importört ő biztos nem mondanna ilyet. Ha tudnád milyen az arány az általuk forgalmazott bakancsok és a problémás bakancsok közt te sem hinnéd el. Annyira kevés a reklamáció a mennyiséghez képest hogy nem problémáznak.
Egyébként vizállósági problémákkal a Gore-hoz is lehet fordulni.
Azonban ha télen is ebben akarsz túrázni, hóban, esőben, harmatos fűben, akkor a textilbetétes bakit én nem ajánlom. Pl az Asolo importőrénél rengeteg ilyen bakit bírálnak, el, ami beázik, minden esetben az a válasz, hogy ezek a bakancsok mediterán bakik, nem csapadékos, nedves helyre készülnek.
Ennek oka következő:
A textil betéteken keresztül a nedvesség, főleg a nedves aljövényzet hatására, és a latyakos hótól, beszivárog a bakancs azon részeibe, amelyek már bőrrel vannak fevfe, pláne, a talp alá is. Itt a lépésektől, a terheléstől olyan víznyomás alakul ki, ami meghaladja a membrán vízállósági teherbírását, és előbb-utóbb, de inkább utóbb átázik a bélésen található membrán. Ekkor már az egész bakancs szerkezete tele van vízzel. Volt nem egy olyan baki a kezenbem, aminek kézzel lehetett tapintani a talpü alatt "hullámzó" vizet.
Asolonál maradva, az fsn Vertical speciel pont olyan, ami az elvárásaidnak megfelelni.
Ezzel együtt fogadd meg csanya tanácsát, nem a márka a legfontosabb, hanem hogy melyik fazon idomul leginkább a lábformádhoz.
A garmont, a NorthFace, meg még néhány, ami nagyon kényelmes, puha, és pont ez a baja. Valójában könnyű tú
rákra készültek, könnyű terepre, és ha nem is megy szét, amit láttam (nagyon sokat), fél év alatt teljesen megereszkedett, alig fogta a lábat. Ami meg valóban masszív, az viszont hazai terepen már sok - árban is. Nem nagyon lehet itthon ilyet kapni. Nos, az amcsiktól amit behoznak, az inkább egyszeri kirándulásra való, mert amit gyártanak jót, azt nem a távolkeleten, hanem otthon gyártják, és annyira drága, hogy már Európában sem éri meg eladni.
"A szívem nem a bakancs, hanem a hajlékonyabb cipő fele húz."
És miért? Eddig miben mentél? Bakancsban vagy cipőben?
Mi az elönye a bőrbakancsanak? Mi az elönye a Gore membrános magasszárúnak?
Sokan a bőrbakancsra esküsznek mondván, hogy ha azt jól impregnálod biztos vizálló lesz. Biztos igy van én ezzel nem vitázom. De ezek súlya több mint egy Gore membrános bakancsé. Az is igaz, hogy a sima bőrbakancsok élettartama hosszabb mint egy Gore memránosé. Egyrészt vastagabb bőrböl készülnek másrészt kevésbé sérülékenyek. Némelyikre azt irják "négyévszakos". Aki túrázott már 35 fokos melegben, bakancsban az tudja milyen meleg tud lenni odabent. Bármilyen bakancsról legyen is szó.
Én azt gondolom teljesítménytúrázásra jobb egy könnyű, Gore membrános, nem teljes bőr felsörészü bakancsot választani. Ha egy bakancsban gondolkodunk. Mert persze az igazi az lenne ha vennél egy nyári és egy téli bakancsot/cipőt. De ha választanom kéne és egy bakancsot vehetnék valami ilyesmit vennék:
http://www.asolo.com/content.asp?L=3&idMen=327
Gore membrán, cordura (szakadás álló) betétek, gumi boritású orr (nem fogod lerúgni ), fém füző hevederek ( nem törnek ), több rétegü talp ( sarok kopásálló ), be tudod úgy füzni hogy alul és felül másképpen húzzod meg (láb formádnak megfelelöen) 32.900 Ft de ez csak egy példa volt.
Ami elmondható, hogy a német gyártmányok Lowa,Meindl,HanWag szélesebbek mint az olasz társaik La Sportiva,Aku,Asolo. Szóval ne kapkodd el semmiképpen! Fogd a zoknid amiben túrázni szoktál vedd a nyakadba a várost és próbálj minnél többet. Vedd fel a jobbost és a balost is. Járkálj benne, guggolj le néhányszor. 25-35 e Ft közt elég nagy a választék. A legjobb ha olyan helyen próbálsz ahol több márkát is tartanak igy rögtön érezni fogod a különbséget a tipusok/márkák közt.
Mi az, hogy betétes? Mondjuk Gore Windstopperben tényleg nem jó futni. Túl nehéz és bazi nagy a hővisszatartása. Nem futásra tervezték. Persze van megoldás.
Polartec Wind Pro: négyszer szélállóbb mint a normál polár anyag. Mackós, izzadékony futóknak kiváló khmm Polartec Windbloc: teljesen szélálló. Futáshoz nem ajánlom. Polartec Windbloc ACT ( Air Control Technology ): A szél 98 %-át blokkolja. A maradék 2 százalék szellözik. Kevésbé izzadékony futóknak, esetleg bazi hideg időre. Polartec Power Shield: olyan mint a Winbloc ACT csak kicsit vizálló a felülete. Polartec Power Stretch: nem szélálló viszont rugalmas anyag.
Na most szerintem a neked való cucc a Wind Pro vagy ha esöben is akarod használni akkor a Power Shield a hónalján Power Stretch betéttel.
Vízálló bakancsot akarok venni. Teljesen süti vagyok a témához, tanácsot szeretnék kérni. Itthonra, nem az Alföldre, inkább "Kinizsis" terepre valót. Sportszerelésben szeretem a jó cuccokat. Az energiámat inkább a távolság, nehézség és időeredményre akarom fordítani, mint rövidtávon könnyű terepen lassan küzdeni az elégtelen ruházatban. Olyan lábbelit szeretnék, amiben esőben, sárban, hóban akár 20-25 órát is lehet menni. 1. kérdésem: Mik az előnyei-hátrányai a bőrbakancsnak, ill.az inkább gore-texes hajlékony magasszárú túracipőknek? 2.Melyik igényel kevesebb karbantartást?
Eddig 3-at próbáltam. AKU TORA. kényelmes volt, de a nyelve felül tört. MENDL "B". típusú, új fajta talpkiképzésű a típusát nem tudom, kb.50 ezerért. El tudom képzelni. MENDL BAKANCS. Ellentétes érzésem volt. Felvételkor komfortos érzés, hosszú távon mégis nehezen tudom elképzelni, hogy belülről kemény a bakancs. Holnap akarok próbálni HANWAG márkát is. A szívem nem a bakancs, hanem a hajlékonyabb cipő fele húz.
Mire figyeljek? Milyen szempont szerint válasszak? A bokámmal nem volt gondom, nem kell, hogy tartsa, 1 számmal nagyobbat válasszak, .... és még mire?
Nem akarlak lebeszélni, de tavasszal vettem egy Garmont GTX-es túracipőt a ráírtak szerint Vibram talppal, és október végére - alig 1000 km volt benne - kettétört teljesen keresztben a balnak a talpa...
Most vettél görgőt a biciklihez télre, tehát kérdésedre a válasz kézenfekvő: futópad :o). Már csak az úszásra kéne valamit kitalálni és akkor 6-8 m²-en letudnád az "ironman"-t :o).
Én valami olyasmit keresek a technikai póló fölé télre, ami betétes a mellkasomon. Mindig ott fázom. :( Szélálló polárral okés a dolog, de abban futni már mégse... Van ötleted? Megveheted nekem karácsonyra is. :)))
Na nekem tartós tapasztalatom egyik márkával sincs. Mindössze annyi, hogy a napokban próbálgattam három, nagyjából egy kategóriában lévő zsákot. Mindhárom hálós, szellőző volt, 35 ill. 38 literes. Az Osprey és a Deuter hihetetlen kényelmes volt, üresen is, súllyal is. Az Rp ugyan látványra igen hasonló, nem igazán találtam a megodást a jelentősen kisebb kényelem növelésére. Hozzátartozik azért, hogy az ára kb. a fele az előbbieknek, sőt, most még akció is van, olyan -2000 Ft még lefigyel.
Nekem egy 30l-es RP zsákom van, utcára, túrára, ttúrára nyúzom lassan 3 éve. Én meg vagyok vele elégedve, remélem gyártanak még ugyanilyet, ha elkopik. Egy ismerősöm 90l-es RP nagyzsákjával sincs baj. Az asszony 25l-es városi kiszsákjávaé sem (ő is túrázni is azt hordja). Persze ettől még neked lehetnek rosszak a tapasztalataid, de az enyémek jók.
150km gyaloglás után berepedt egy picit a felsőrész, szarok rá ez van, majd tíz km múlva a talpa eltört keresztben, és én még rendes áron vettem közel harmincért :o(. Egy évet állt itthon, tartaléknak vettem, lejárt róla a garancia, most vettem elő hogy betegeskedik a lowa-m. Gudluking is megfogadta hogy soha többet, gethe-nek is keresztbe tört, nekik szerencséjük volt garanciális a dolog, visszaadták a pénzt.
Megfogadtam, egy par oram rament, de talan megerte. Igaz, nem ott ahol ajanlottad, hanem videken. Egy Garmont Passo lett a kivalasztott, Wibram talppal, 19900HUF-ert.. Egyelore tetszik, kenyelmesnek talalom, bar meg csak par km-t mentem vele a varosban. Hetvegen majd jol megjaratom terepen is.
Jó lene ntudni, hogy milyen felhasználási területre akarod, mert 5 litertől 90 literig elég nagy a választék! :) Ha csak márkát kell javasolni, akkor szerintem kerüld az RP, Kilimanjaro és Karrimor márkákat, nekem rossz tapasztalatom van velük. Alto, Lowe Alpine, Deuter, Vaude hátizsákokról pedig csak jót tudok mondani.
Hátizsákot szeretnék venni, de olyat, hogy árban és minőségben is korrekt legyen. Szeretném, ha kívül lenne rajta olyan zseb, ahova befér egy fél literes üveg és ne legyen olyan túl nagy. Tud esetleg valaki javasolni valamit?
Felejtsd el a márkát, inkább gondolkozz kategóriában. Nincs olyan, hogy egy márka minden terméke jó és mindenre használható. Azonos kategóriában a Lowa igen jó, de itt lentebb is olvashattad, hogy ebből is lehet drágán venni olyat, ami nem a célnak megfelelő. ( Nekem három különböző bakancsom, két mid szárú cipőm és több nyári cipőm van, így egyik sem megy szét. Szezonon kívül kell vásárolni a tavalyi modellt pl: Mountex Váci út 19.-ben )
köszi, ez mindenesetre jó hír, a honlapon valóban ott a márka, csak a terméklistában nincs egy se, bár elég szegényes a netes bakancskínálatuk. bízom benne, hogy élőben több lesz.
egyébként a löwa-ról, mint márkáról mi a véleményetek?
nem tuja valaki, hol lehet Budapesten Löwa-bakancsot venni?
egyébként most tervezem venni valamit, igényeim szerint totál vízálló, a mi kis középhegységeinkre, esetleg 2000m-ig, főleg télen-tavasszal-ősszel, latyak-sár-hó.
Mivel érdemes próbálkozni, és milyen itt az árkategória?
A Vibram-on, és a Gore-n túl is van élet. A legtöbb komoly gyártónak van saját fejlesztésű talpa, ami nem rosszabb a Vibramnál, miért is lenne? Ezzel foglalkoznak. A Gore-nek is van száz meg ezer klónja, az sem varázslat, legyártható. Ha négy évszakban gondolkodsz, mindenképp jobb a tiszta bőr, a vízállóság miatt, de tavasztól őszig az melegebb is lesz. elsőre könnyebnek tűnik az ápolása, de ha sokáig akarod használni, mindenképp több macera van vele, és azért jelentősen könnyfakasztó az árfekvése. Érzékeny a hőmérséklet változásra, könnyebben merevedik, ha átázik, nehezebben szárad. Ha nem jársz magashegyire, nagy hideggel csak télen találkozol, olcsóbban megúszod valamilyen hibrid cipővel. Jó a Vibram meg a Gore-tex, de nem mindenható. Én speciel inkább egy jó minőségű cipő olcsóbb verzióját vettem meg ezek nélkül, mint hogy egy feltűnően olcsó Vibramos Gore-s cipőt vegyek, ami aztán széthullik a hegyen. Ez viszont teljesen szubjektív, nem feltétlen mérvadó. Mindenesetre erősen túlmisztifikált a jelentőségük. A túrázók jelentős hányada NEM hatezerre mászik, és NEM két hétre. Nem attól fáradsz majd el, hogy nem a NASA fejlesztette a cipőd lélegző membránját :) A legfontosabb, hogy kényelmes legyen. Akármilyen talp lehet alattad, ha kényelmetlen, ha kidörzsöl, ha lötyög, gáz lesz. A legjobb, ha rászánsz egy fél napot, beülsz pl a Dohány utcába, és próbálsz, gyalogolsz, lépcsőzöl, ugrálsz, vékony zokni, vastag zokni, stb. Nyugi, nem dobnak ki, megszokták :)
Bakancsvasarlas elott allok. Atolvastam kb 1000 hozzaszolast. Igenyeim: kb 20-25e Ft koltsegbol, nem hard tura celra. Sokat jarok erdoben, kovek, sar, esetleg ho. Nem cel egesz napos vizallosag. Alltalaban nem is csomagos tura. Ugy gondolom, mint sok masban, az idealis megoldas tobb baki lenne. Anyagi korlatok miatt ez nem jon ossze. Fo szempont a kenyelem, tartossag. Telen nyaron.
Ha jol vettem ki: Torekedjek egy darabbol allo bor felsoreszre, keruljem a sok varrast, kozepkemeny talpat keressek. Meretileg fogja a bokat, de ne erjenek az ujjak a baki elejehez, oldalahoz. Mas figyelnivalo?
Kerdes: Gondolkodjak egy olcsobb kategoria goratexes, wibram talpas modelben, vagy inkabb egy ugyanolyan arban levő, nem goratexes tipusban. Kefas, Garmon esetleg?
A GTX membrán kivülröl nem látszik. Max a felirat a lábbelin: Gore-tex. A kérdésre válaszolva igen a gyöngyvásznas/cordurás részein a bakancs jobban szellözik (ez a Gore membrántól független ) mint ahol bőr van. Ráadásul a teljes bőr bakancsok általában vastagabb börből készülnek mint a bőr/cordura kombináltak.
A gyöngyvászon nem vízhatlan, és úgy tapasztaltam, hogy a tisztán bőr felsőrészhez képest jobban bele rohad a láb mögötte. A kesztyűbőr belsőrészt mikor említetted, azt hittem teljesen bőr bakancsról van szó, de ezek szerint ebben alig van bőr.
aha De ettől a gyöngyvászontól azon területen lélegzőbb lesz nem? Én csak erre vagyok kiváncsi? Ja és hogy az a gyöngyvászon mennyire bírja , mennyire vízálló?
De a gtx membránt ne úgy képzeld el, mint ami fizikai, mechanikai ártalmaknak is ellenáll, amit ott kívül láttál, az valóban gyöngyvászon lehet inkább. A szár felső részán szokás kordurát is "beépíteni".
Na én valami ilyesmire gondoltam amikor a GTX külsőt mondtam , mint ami a képen is látszik , hogy nem teljesen bőr a külseje ,hanem itt ott valami ( szerintem GTX ) szövet.
Nekem Scholl ProSport neoprén térdösszetartó-melegítő bizgerém van (bár szerintem az sincs 5 mm vastag, inkább csak 3 körül), azt egy gyógyszertárban vettem, de szoktam látni a hasonló termékeiket drogériákban, nagyáruházakban is.
Ha javasolhatom, lesd meg a Scholl honlapon hol van hozzád közel boltjuk és nézz be oda.