Keresés

Részletes keresés

DavidZaunerfan Creative Commons License 2010.04.20 0 0 504
Körülmények nélkül nem beszélhetünk utánpotlásról. Magyarországon is van síugró élet, de ha nem lesznek megfelelő körülmények, akkor jó ha 2030-ban lesz ebből VK.
Előzmény: hoppaaa (503)
hoppaaa Creative Commons License 2010.04.20 0 0 503
Már van török utánpótlás, most a körülmények lettek adottak hozzá :)
Előzmény: DavidZaunerfan (502)
DavidZaunerfan Creative Commons License 2010.04.20 0 0 502
Így már érthető a dolog.
Azért 84-es magyar válogatott nagyon jó volt, 85-ben a NSZK-t, és Hollandiát is vertük VB selejtőzökön, ami nem kis fegyvertény.
Amúgy az első nagy eredménynek én a Galata UEFA kupa győzelmét mondanám, és utána jöttek válogatottbeli eredmények is.
Azért a síugrásba tehetség is kell, hiába van jó edző, ha pocsék ugróról beszélünk.
De a törökök is eljuthatnak magas szintre, de erre szerintem kell egy jó évtized.
Hisz most megépítették a sáncot, elkezdik az utánpotlást, onnan kikerül egy-két tehetségesebb ugró, az idő. De sok sikert nekik.
Amúgy a magyar síugrás is nagy ütemű fejlődést vehetne, ha itt lennénk ahol a törökök. Mert minden sporthoz is az kell, mint háborúhoz: pénz, pénz és pénz.
Ha az meg van, már csak tehetséges vezetők és gyalogok kellenek.
Előzmény: zbigniew (501)
zbigniew Creative Commons License 2010.04.20 0 0 501

A "két évtizedet" a török foci fellendülésének kezdetére gondoltam, a 8 évvel ezelőtti vb bronz már ennek a folyamatnak volt a csúcspontja! Emlékszem a '84-es török-magyar 0-6-ra, azokban az időkben a törökök örültek, ha tisztes, 1-2 gólos vereségeket szenvednek. A futballjukba invesztált rengeteg pénz és külföldi edzők hada megtette a hatását. Mint ahogy írtam a pénz és sikeredző a síugrásukban is megvan, az erzurumi síugróközpont által pedig már ideális körülmények mellett tréningezhetnek ugróik, csak rajtuk múlik, hogy pár év múlva hova fejlődnek!

Előzmény: DavidZaunerfan (499)
DavidZaunerfan Creative Commons License 2010.04.20 0 0 500
Nane :((((
Arttu hiányozni fogsz. Sok sikert a civil életben.
Előzmény: zbigniew (490)
DavidZaunerfan Creative Commons License 2010.04.20 0 0 499
Bocsánat, de ebben a cikkben van egy nagy butaság. Törökök mindössze 8 éve tündököltek a fociban először, akkor vb bronz lett a jutalmak, de két éve EB bronzot értek el. Szóval ne kell annyit visszamenni.
zbigniew Creative Commons License 2010.04.18 0 0 498

Egykori VK sáncok: Szarajevó (BIH)

 

Mindkét sáncot (K112 és K90) a Szarajevóhoz közeli Malo Polje településen található Igman-hegy oldalára építették 1982-ben, melyeket a '84-es téli olimpiai játékok számára létesítettek! A háború következményei miatt az olimpiai területet és a sáncokat sem lehetett már többé rendbe hozni, így hanyatlásnak indult! A normálsáncon Jens Weißflog lett az olimpiai bajnok, míg a nagysáncon az a Matti Nykänen lett a győztes, aki mindkét sáncon a legnagyobb távolságot érte el, a nagysáncon 116 m.-rel tartja a rekordot, míg a normálsáncon 91 m.-t ért el,

ennek ellenére a hazaiak kiválósága, Primoz Ulaga tartja a rekordot 95 m.-rel, melyet az olimpiát megelőző évben szerzett! Alighanem már ők is maradnak ott a sáncrekorderek, hiszen a polgárháború okozta sérülések miatt már nem rendeznek itt síugró versenyeket! Érdekes, hogy a Vk történetében először és utoljára fordult elő, hogy az olimpia síugrószámainak végeredménye is beleszámítson az összetettbe! Szarajevó csak itt az olimpián tudott szerepet vállalni a nemzetközi síugróéletben, ugyanis se előtte, se azután nem rendezett több nemzetközi versenyt! Ezek a sáncok jelenleg is a legnagyobbak Bosznia-Hercegovina területén! Az Igman-hegy egyébként kedvelt célpontja a hegymászóknak és síelőknek, a sáncok Szarajevó egyik vezető turisztikai vonzereje, melyeken az 1992 és '95 között dúló háború golyólyugatta nyomai még ma is fellelhetők! A háború alatt sajnos még kivégzések helyszínéül is szolgált! :(

 

zbigniew Creative Commons License 2010.04.18 0 0 497

Erzurum a téli sportok mekkája Törökországban!

 

Történelmi jelentőségű síugró versenyekre kerül sor idén közvetlen karácsony előtt, dec. 18-19.-én! Ugyanis első nemzetközi versenyét rendezi Törökország, egészen pontosan Erzurum, ahol a Kontinentális Kupa keretén belül - köszönhetően a jövő évi Universiade rendezésnek - idén bekerült a téli COC-naptárba, közvetlenül Rovaniemi és Vikersund után 3. verseny helyszínként!

Törökország azon kevés országok egyike, mely két kontinensen fekszik. Mivel Erzurum már ázsiai területen található, így a japán Sapporo, Hakuba, Zao, a koreai Muju, Pyongchang, a kínai Harbin, valamint a szintén idén (szept.25) debütáló kazah Almaty után a 8. ázsiai helyszín lesz majd télen, mely nemzetközi versenyt rendezhet! A tengerszint fölött 1850 m.-en fekvő Erzurum egyébként az ország keleti régiójában helyezkedik el, észak-keleti irányban mindössze 150 km-re a grúz határtól, 200 km-re keletre az örmények, 250 km-re délen Irak és Irán, míg tőlük dél-nyugati irányban 300 km-re Szíria övezi. A város éghajlata szélsőséges kontinentális, télen gyakran bukik -30 fok alá és gyakori az erős havazás!

Kb. 6 km-re Erzurumtól, 2000 m. fölötti magasságon terül el a Palandöken síközpont, mely az Universiade snowboard, freestyle és alpesi sí számainak ad majd otthont (az Universiadén egyébként ugyanazon téli sportágak szerepelnek versenyszámként, mint a téli olimpián, csak itt egyetemista sportolók küzdenek az érmekért)! Itt a síszezon okt.-től egészen máj.-ig tart, Törökország leghosszabb és legszélesebb lesíklópályáival büszkélkedhet, melyet bő 5 hónapon át hó takar, hó hiányában pedig egy víztározó és több hóágyú is rendelkezésre áll! A sípályák egyébként összesen 28 km hosszúak, a leghosszabb közülük pedig 12 km!

A török síugrás az utóbbi pár évben indult nagy fejlődésnek! 2007-től pl. az a szlovén Vasja Bajc áll a nemzeti csapat élén, aki 1997 és '99 között a japánokkal szinte mindent megnyert, amit csak lehetett (olimpia, vb, négysánc stb.), legutóbb pedig a cseh Jandát repítette a csúcsra még 2006-ban (összetett vk, újabb négysánc siker... stb.)! A törököknél nem számít a pénz, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a téli sportok, többek között a síugrás élvonalába kerüljenek (gondolják, ami közel két évtizede a futballban sikerült az itt is sikerülhet...). A pénz, sikeredző tehát már megvan!

Hamarosan elkészül egy minden igényt kielégítő síugró centrum is! A Kiremitliktepe Ski Jump építési munkálatai - melyet a 2011-es 25. téli Universiade számára készítenek - a tavaly nyári nagy esőzések miatt pár hónapot csúsznak, így az idén tervezett aug. helyett okt.-ben lesz kész! Az Universiade infrastruktúrájára szánt mintegy 30 millió eurós beruházás többek közt egy K95-ös és K125-ös sánc építési költségeit is magában foglalja, mely utóbbinak futurisztikus lesíklótornya a legmagasabb lesz a világon! Becslések szerint 60 m. magasan lesz a torony felső része a talajtól, kb. 5 m.-rel lesz magasabb, mint az innsbrucki Bergisel-torony! A síugró centrumban továbbá sílift, világító berendezés, kiszolgáló épületek, valamint a kifutó végén ellenlejtő, míg amelletti területen közvetlenül egy szálloda is helyet kap! A központban gondolnak majd az utánpótlásra is, hiszen a nagy- és normálsáncok mellett egy K65-ös, K40-es és K20-as tréningsáncok is a projekt részei lesznek! Bajc tanítványai így minden igényt kielégítő sportközpontban gyakorolhatnak majd ezentúl a szlovén és nyugat-európai síugró bázisok helyett!

Hogy a török síugrás jó úton halad, arra bizonyíték a csapat FIS Cup szereplése, mely az elmúlt szezonban 26 pontot szerzett fiatal ugróik, a 16 éves Samet Karta (16 pont) és a 15 éves Faik Yuksel (10 p.) révén! A nemzeti rekordot egyébként a 2006 óta versenyző 24 éves Baris Demirci tartja 123 m.-es (!) ugrásával, melyet egy courcheveli tréningen ért el pár éve!

zbigniew Creative Commons License 2010.04.18 0 0 496

A PALANDÖKEN SÍKÖZPONT
ERZURUM KÖZELÉBEN

(A 2011-es téli Universiade
egyik helyszíne)

zbigniew Creative Commons License 2010.04.18 0 0 495

AZ ERZURUMI SÍUGRÓSÁNCOK
ÉPÍTÉSI FÁZISBAN

zbigniew Creative Commons License 2010.04.17 0 0 494

2010/11-es GP/VK/COC menetrendek

 

Grand Prix    Nyári COC/FIS Cup (férfiak) + Nyári COC (nők)

 

                Téli COC (férfiak/nők)      Világkupa

 

Új helyszínként debütálnak:

- Almaty (KAZ, Nyári COC), - Erzurum (TUR, Téli COC)

 

Egyedül a FIS Cup téli szezonjának menetrendje nics még meg, melyet a jún.-i antalya-i FIS kongresszuson állítanak majd össze, miképpen akkor véglegesítik a többi menetrendet is!

zbigniew Creative Commons License 2010.04.16 0 0 493

Egykori Vk helyszínek: Gstaad (SUI)

 

Sajnos sok olyan sánc van ma már, melyek rég eltűntek a Vk-térképről, ilyen többek között a svájci Gstaad K88-as sánca! A fölső képen egy korabeli kép látható a sáncról, az alsó képen jóformán egy kis dombocska látható, no meg a sáncasztal, mely messziről egy kis pince bejáratának néz ki! Hogy ott egykor sánc állt mementóként már csak egy roskadt pontozóépület (a kép bal oldalán) és a libegő jelzi! Az összes eddigi Vk helyszínek közül Gstaad és Murau azok, melyeknek egykori sáncaik már nincsenek meg!

Az 1916-ban épült Mattenschanze nevével ellentétben sohasem tartalmazott műanyag borítást! Több módosítást is végrehajtottak a sáncon az elmúlt évtizedekben, az utolsót 1972-ben, akkor nagyobbították ugyanis K-pontját 88-asra. 1945 és '66 között évente rendeztek itt versenyeket ún. Montgomery-Cup néven, melynek nevét Bernard Montgomery tábornagyról kapta, aki szívesen töltötte itt szabadságát. Gstaad 1980 és '90 között összesen 7 Vk versenynek adott otthont, a sánc rekordja pedig az osztrák Ernst Vettori nevéhez fűződik, aki '86-ban állított föl érvényes rekordot (92 m.)! Az utolsó versenyt 1992-ben rendezték a sáncon, azóta a létesítmény erős pusztulásnak indult és már síugrásra nem alkalmas! Ugyan 2000-ben erőfeszítéseket tettek a sánc újjáépítése érdekében, ám annak tervét elutasították, s ehelyett a sánc maradványát 2008 tavaszán végleg lebontották!

 

zbigniew Creative Commons License 2010.04.16 0 0 492

Eddigi Vk verseny helyszínek

 

Az összetett Vk 1979-es bevezetése óta 16 nemzet 53 helyszínének 69 különböző méretű sáncán rendezték az eddigi Vk versenyeket!

3 kontinensen, Európában (660 verseny), Ázsiában (63) és Észak-Amerikában (58) összesen 732 egyéni és 49 csapatversenyt rendeztek eddig az összetett Vk során (ebből 78 egyéni és 9 csapat sírepülő verseny).

A németek adták eddig a legtöbb (9) verseny helyszínt a Vk-nak (Oberstdorf HS137, HS213, Garmisch-P., Titisee-Neustadt, Willingen, Klingenthal, Oberhof, Oberwiesenthal, Ruhpolding).

A legtöbb sírepülő versenyt Planicán rendezték, összesen 31 Vk versenyt (24 egyéni+7 csapat). Sáncméret szerint a legtöbb Vk versenyt a sapporói HS134-esen bonyolították le, összesen 41-szer (a 2. legtöbb: Lahti HS130 és Engelberg HS137 39-39-szer).

Település szerint Planica az első 61 versennyel (2. Lahti 58, míg 3. Sapporo 56 versennyel). Planica az egyetlen Vk helyszín, mely 3 különböző méretű sáncán rendezhetett Vk versenyeket: a K90-esen 1995-ig, a K130-ason '98-ig, míg a HS215-ösön 1987-tőlnapjainkig! Egyedül az 1993/94-es szezonban fordult elő, hogy Planica mindhárom sánca szerepelhetett a Vk szezonban verseny helyszínként.

Nemzet szerint pedig Németországban rendezték a legtöbb Vk versenyt, szám szerint 128-at (2. a finnek 97, míg 3. az osztrákok és norvégok 91-91).

Megjegyzés: A sáncméret, település és nemzet szerinti csoportosításnál az egyéni és csapatversenyek együtt lettek számlálva!

zbigniew Creative Commons License 2010.04.16 0 0 491

Egy kicsit megkésett olimpiai humor! :)

zbigniew Creative Commons License 2010.04.16 0 0 490

Arttu Lappi "szögre akasztotta" leceit!

 

Ljökelsöy után a többszörös finn bajnok, Lappi is úgy döntött, hogy befejezi aktív pályafutását! Döntését a Rovaniemiben rendezett finn bajnokság után hozta meg, ahol nem igazán nyújtott kiemelkedőt, a Top10-ben sem volt benn! Feltételezhetően nem a sikertelen bajnoki szereplés áll döntése hátterében, hiszen az elmúlt két Vk szezont is kihagyta, formahanyatlása az utóbbi időben tartós volt. Lényegébevéve csak két komolynak mondható eredményt ért el 8 éves pályafutása alatt: A 2003-as val di fiemme-i VB-n csapatvilágbajnok lett Ahonen, Kiuru és M. Hautamäki oldalán, míg 2006 nov.-ében szerezte máig egyetlen győzelmét, melyet az egykörössé vált szezonnyitó Vk versenyen a rossz időjárási körülményeknek köszönhetett. Az elmúlt szezont a COC-ban töltötte, kevésbé jó eredményekkel, utolsó versenye idén a sapporói Vk kvalin volt, melyen nem tudta magát a versenyre kvalifikálni, csak 44. volt. Az elmúlt években a kemény edzések mellett sikerült időt szakítania a tanulásra. Szorgalmának köszönhetően a finn fővárosban, Helsinkiben folytatja majd civil karrierjét, ügyvédként!

zbigniew Creative Commons License 2010.04.11 0 0 489

Kulm és Vikersund Planica nyomdokain...!

 

A korábbi világklasszis ugró, Hubert Neuper, aki jelenleg a sírepülő versenyek főnöke mindenképpen szeretné lehetővé tenni a bad mitterndorfi sánc megfelelő átalakítását, hogy azon 2012-re már új rekordtávolság, akár 250 m. is születhessen! "Itt az ideje, hogy a sírepülésben változás történjen" - mondta Neuper, de hangsúlyozta, hogy a fejlesztés nem szabad, hogy problémákat okozzon a biztonság terén! Az átépítés során a nekifutóba épített hűtőrendszert, valamint további munkákat terveznek a kifutóban, mely 1,9 millió euróba fog kerülni!

Jelenleg a planicai sánc a legnagyobb a világon, ahol utoljára 2005-ben állítottak föl érvényes világrekordot (239 m.)! Hogy Kulmon a sáncrekordot (215,5 m.) felülmúlják, ahhoz az átépítés során elengedhetetlenül szükséges a hegy profiljának módosítása, mely akár még ezen a nyáron megtörténhet!

Neuper ezügyben találkozott és tárgyalt a FIS elnökével, Gian Franco Kasper-rel, aki pozitívan nyilatkozott minderről, de döntés csak az ápr.-i zürichi síugró-konferencián illetve a jún.-ban sorra kerülő antalya-i FIS-kongresszuson születhet majd!

A távolságrekordok tekintetében Planica uralmi hegemóniáját nem csak az osztrákok, hanem a finnek Ylitornio, míg a norvégok Vikersund révén is megakarják dönteni! A norvégok már most ápr. elején elkezdték a HS207-es Vikersundbakken profiljának bővítését HS215-ösre! A FIS engedélyezte nekik a maximális magasságkülönbséget (130 m.) a sáncasztal és a felugródomb legmélyebb pontja között és remélhetőleg még további 2,5 m.-t hagynak jóvá számukra. Hogy mindez lehetséges legyen 6 m.-rel mélyebbre ássák a földterületet, a sáncasztal így pedig 6 m.-rel feljebb kerül! A sáncot déli irányban fordítják majd el (alsó kép), az építési munkák költségeit így kb. 7 millió euróra becsülik! Mindenekelőtt az 50 éves lesíklótornyot kell eltávolítaniuk, ezután a felugródombot helyezik át, majd így a leszakított rész által egy jó szélfogó területet is kapnak. Az új sírepülősáncot a norvégok már a következő, 2010/11-es szezonban debütáltatni akarják!

 

A sírepülő rajongók a következő szezonban ismét örülhetnek majd, hiszen a 2008/09-es idényhez hasonlóan ismét lesz bőven repülő verseny, számszerint kilencet (ebből 7 egyénit!) rendeznek! A jelenleg 5 működő repülősánc közül csak a bad mitterndorfi sánc nincs a Vk-naptárban, elképzelhetően a már idén elkezdődő nagyszabású átépítések miatt!

zbigniew Creative Commons License 2010.04.11 0 0 488

2010/11-es Vk menetrend

A Vk naptár még változhat, a júniusi antalya-i FIS kongresszuson válik majd hivatalossá!

zbigniew Creative Commons License 2010.04.11 0 0 487

Larinto: 20!

 

Ma ünnepli születésnapját Ville, méghozzá a 20.-at!

A nemrég Ahonen elől bajnoki címet elorozó finn reménységnek az elmúlt szezon nem igazán sikerült jól, remélhetőleg idén beindul a szekér és a tavalyelőtti formáját tudja nyújtani! Egy jó formában versenyző Larintóra igen nagy szüksége lenne most ennek a finn csapatnak...

 

Boldog születésnapot Ville! :)

hoppaaa Creative Commons License 2010.04.11 0 0 486
Malysz honlapján is.
Előzmény: greeny manó (483)
CSom81 Creative Commons License 2010.04.10 0 0 485
Már a Fisskijumping.com-on is ez van
Előzmény: greeny manó (483)
zbigniew Creative Commons License 2010.04.10 0 0 484

Elhunyt a lengyel államfő!

 

Lezuhant a Lech Kaczynski lengyel államfőt szállító repülőgép az oroszországi Szmolenszk közelében, túlélők nincsenek! Az elnökkel tartott felesége, Maria, továbbá Peter Nurowski, a Lengyel Olimpiai Bizottság elnöke (2. képen), számos állami és kormányzati tisztviselő, valamint a szovjetek által 1940-ben kivégzett lengyelek több hozzátartozója is, köztük gyerekek, összesen 96-an vesztették életüket!

Mindnyájan a Szmolenszk melletti katyn-i erdőbe tartottak, hogy leróják kegyeletüket a 70 éve kivégzett közel 20 ezer lengyel emléke előtt. A gép a szmolenszki katonai reptértől nem messze, leszállás közben zuhant le. Bár a repülőgépet sűrű köd miatt Minszkbe v. Moszkvába irányították, a gép pilótája mégis úgy döntött Szmolenszkben teszi le a gépet. Az utolsó, negyedik próbálkozásnál a gép közvetlenül a kifutópálya előtt beleakadt a fák koronájába, emiatt lezuhant, majd darabokra tört! Bővebben a tragédiáról: itt!

Nyugodjanak békében! R.I.P.

greeny manó Creative Commons License 2010.04.10 0 0 483
greeny manó Creative Commons License 2010.04.10 0 0 482
Előzmény: CSom81 (481)
CSom81 Creative Commons License 2010.04.10 0 0 481
A FIS honlapján lévő kalendárium szerint Zakopane. http://www.fis-ski.com/data/document/gp_calendar_jpgp10.pdf

Remélem nem döntenek másképp, mert nagy kibukás lesz itt, bár a mai nap után...
Előzmény: greeny manó (479)
hoppaaa Creative Commons License 2010.04.10 0 0 480
Óóóóóó :(((((
Előzmény: greeny manó (479)
greeny manó Creative Commons License 2010.04.10 0 0 479

Az előzetes versenynaptár szerint, amelyet Zürichben nemrég fogadtak el, Zakopane helyett tényleg Wisla szerepel a helyszínek között. Zakopane nem lesz augusztusban. És ez már nem áprilisi tréfa.

Előzmény: greeny manó (475)
zbigniew Creative Commons License 2010.04.07 0 0 478

Két év múlva ifjúsági olimpia lesz Innsbruckban!

 

1964 és '76 után újabb olimpiának ad helyszínt a tiroli síparadicsom, Innsbruck! 2012 jan. 12 és 23 között rendezik majd meg a játékokat, melyen 50 ország több mint 1000 sportolója vehet majd részt! 2008 dec. 12.-én választották meg Innsbruckot az I. téli ifjúsági olimpia házigazdájaként a NOB székhelyén, Lausanne-ban. A szavazást 84:15 arányban nyerte Kuopióval szemben. Az első ifj. olimpia egyébként idén aug. 14.-én fog kezdődni Szingapúrban. Természetesen az ifj. olimpia téli és nyári változata két évenként váltja majd egymást a nagy olimpiai játékokhoz hasonlóan és mindig két évvel később kerül megrendezésre, mint a "nagy testvéré"!

Az ifj. olimpián 6 versenyszám lesz: alpesi sí, sífutás, síugrás, északi összetett, szabadstilusú síelés és snowboard. A síugró számokat az innsbruckhoz közeli Seefelden rendezik majd, mivel ott van legközelebb versenyre alkalmas normálsánc (HS100). 3 versenyt rendeznek, a férfi és női egyéni számok mellett először rendeznek majd a síugrás történetében vegyes csapatversenyt, melyet egy férfi és női síugró mellett egy északi összetettes versenyző is alkot!

Az olimpián 45 síugró (25 férfi és 20 nő) vehet majd részt, akik 1995 jan. 1 és '96 dec. 31 között születtek és FIS versenyen már szerepeltek.

A kvalifikációs időszak 2010 okt. 1 és 2011 dec. 11 között lesz. Az olimpián induló nemzetek kvótaszerzését a jövő évi otepää-i junior VB-n bevezetésre kerülő Marc Hodler trófea határozza meg, melynek az egykori FIS elnök lett a névadója, aki 2006-ban hunyt el. A 2011-es junior VB-n egy csapatból a két legjobb Top10-ben végzett ugrók kapnak pontokat (1.hely: 10 pont, 2.hely: 9 pont ...stb, 10.hely: 1 pont). Ha a Top10-en kívül végez egy adott nemzet ugrója (ugrói), akkor max. 1 kvótát bíztosít számára a FIS. A trófeát egyébként az a nemzet nyeri, amelyik a legtöbb pontot szerzi.

 

 

 

zbigniew Creative Commons License 2010.04.04 0 0 477

Francia bajnokság, Lestuffes HS81

  

1. V.D. Sevoie          270,2 p. (82,0 és 86,0 m.)

2. E. Chedal               255,4 p. (80,5 és 83,5 m.)

3. J.L. Chappuis         248,4 p. (81,0 és 80,5 m.)

 

Bővebben: http://www.skichrono.com/file/skicourse/pre1.pdf

 

Ezen a versenyen rendezték a junior bajnokságot is, ahol a sorrend:

1. A. Mabboux  236,0 p.  2. N. Mayer  227,2 p.  3. N. Gonthier 220,3 p.

zbigniew Creative Commons License 2010.04.04 0 0 476

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok minden síugrást szerető topiktársnak! :)

greeny manó Creative Commons License 2010.04.02 0 0 475
Én teljesen elhittem, hogy nem Zakopanéban lesz:-(
Előzmény: zbigniew (473)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!