Vettem néhány fűszernövényt és ezek közül a majoranna és a rozmaring (utóbbi kevésbé) 3-4 nap alatt eléggé hervatag állapotba került. Szeretném megmenteni őket, de nem tudom mit kellene tennem most átültettem egy nagyobb edénybe, remélem lesz változás.
Ha valaki tudna adni néhány jó tanácsot, megköszönném. Erkélyre kitehetem-e vagy maradjon az ablakban ezt sem tudom. Köszönettel
Gyakorlott fűszertermesztőktől kérdeznék: olyan helyre tudnék egy pár féle növénymagot elszórni, ahonnan ősszel lettek kivágva a 10 éves fenyőfák. Jó sok tűlevél pergett le az évek alatt, tehát valamennyire savanyú a talaj. Megmaradnak ott "hétköznapi konyhakerti és fűszernövények? Elsősorban metélőpetrezselymet, kaprot, spenótot, hagyma, fokhagyma, esetleg néhány paradicsom és paprikapalánta... ilyeneket gondoltam oda. Érdemes?
Az egzotikus fűszernövényt kedvelők számára van egy eladó piper nigrum (fekete bors) anyanövényem, amely egylaki kultúrtermő változat. A képen látható növényről van szó, amely kb. 120 cm magas, szép egészséges példány, ősztől- tavaszig szobahőmérsékleten jól tartható a lakásban, nyáron pedig szabadban félárnyékos helyen.
A levendula magjának fagyhatásra van szüksége ahhoz hogy kikeljen mint pl. a medvehagyma magjának, úgyhogy be a fagyasztóba vele egy hétre vetés előtt.
Nálam is mindig kikelt befedve is. A levendula viszont sosem kelt ki. Állítólag az viszont tényleg csak fényre csírázik. A tasakon persze nem ez van...
Apropó, a macskamentát hajtásdugványozással lehet szaporítani? Ha igen, mi a módja? Vízbe kell tenni vagy földbe kell dugni? És mikor? Most is lehet vagy csak nyáron?
A bazsalikomnak először is jó vízmegtartású, de ugyanakkor laza közeg kell, én tőzegbe vetem. Csak a föld tetejére kell szórni nem szabad takarni földdel, mert fényre csírázik. A cserép tetejétől kb 1 cm-rel legyen alacsonyabb a föld, és ha elvetetted és meglocsoltad a magokat, egy darabka folpackkal takard le míg meg nem jelennek a sziklevelek. Nagyon világos helyre tedd de ne tűző napra, és ha kibújtak a növények távolítsd el a fóliát. A további nevelésüknél használhatsz tápoldatként komposztteát, csalánázalékot, esetleg bolti tápoldatot, de a növény levelére ne menjen ha fogyasztani is akarod.
Korainak tartom még. Csírának zsázsát szoktam fogyasztani, persze itt fontos hogy ne a vetőmagnak árultat csíráztassa az ember mert az még akár csávázott mag is lehet. :) Márciusban már talán lesznek olyan világosak a nappalok, hogy lehessen ládába vetni.
Nekem még nagyon megtetszett tavaly a japán mustár is (a Mizuna), ha hozzá tudsz jutni érdemes kipróbálni. Kicsit "vadabb" íze van a rukkolánál, változatosságnak jó. Elég csak egy 1méter hosszú sort vetni belőle, mert jó szapora.
Szia, a magam tapasztalatait tudom leírni. Május elején szoktam vetőtálcába, virágföldbe vetni és fólia alatt, lehetőség szerint a földet mindig nedvesen tartva "kikeleszteni". Ha már átültethetőek, nagyobb cserepekbe, egybe több tövet is téve átültetem. Az vettem észre, hogy félárnyékos helyet kedveli, száraz nyári napokon érdemes kicsit a leveleit is vízzel priccolni, mert a párás levegőt szereti. Nem fagytűrő, télen be kell hozni.
Jövőre tervezem, hogy a kertben kialakítok egy kis fűszernövényes részt. Szerintetek mit lenne érdemes elsőként kipróbálnom, ami télálló lenne, kissé igénytelen, vagy egy nyári de alapjában egyszerűen gondozható fajtákra gondolok itt, melyek a mindennapokban, vagy a konyhában jól felhasználhatóak lennének. Kérlek adjatok ötleteket. Mit gondoltok a levenduláról, a teleket hogy bírja, és hogyan szaporítható?
Elnézésedet kérem, elkerülte a figyelmemet, hogy jelentkeztél a babér fámra, már nem emlékszem, de biztos azért nem jöttem vissza, mert nagyon hamar akadt jelentkező, aki elvitte.
Most csak azért tévedtem ide, mert van néhány fűszernövényem ládába, és érdeklődéssel olvasom, ki miként gondozza, mikor takarítja be
Sziasztok! Télálló rozmaringot szeretnék már régóta a sziklakertünkbe (elég jól védett) és ezért a pécsi botanikus kertben gyűjtöttem most magokat. Mikor és hogyan ültessem el őket? Köszi!