Van, amelyiknek egy sorban van kevés, nagyobb gerezdje, van, amelyiknek zsúfoltabban több kicsi. Igazából az érdekelt volna, hogy ez az egysoros, kevés gerezdű, vagy a zsúfoltabb fajta.
(Az albumban sokféle zöldség van, ezek közül sokat már nem termesztek, de a képet megtartom. A fokhagymák megvannak, de a jelöléseket egyszer elhagytam, így már a legtöbbet nem tudom azonosítani.)
A 91 éves nagymamám minden évben termeszt sütni való tököt. Az egyik növény talán elfajzott, mert más formája lett a termésnek és sokkal nagyobb is lett. 5 kiló 80 deka, tehát szedéskor megvolt 6 kiló is.
Megsütöttem, ízre, színre és állagra ugyanolyan volt, mint a kis sonkatök. Csináltam sütőtök-narancs-banán turmixot is vízzel, mézzel.
A spárgasalátához találtam itthoni vetőmagforrást. Érdekel, jó lenne kipróbálni. Én szeretek többfélét tartani, mindenből néhány db-t. Csak a rendelést kell költséghatékonyan összehozni. /mindig ez a probléma- magyarul, még valamit hozzá kell csapni, hogy legyen értelme.../....Az igazság az, hogy nálam az idén teljesen megváltoznak a kerti zöldségek, a régiek mennek, az újak kipróbálásra jönnek. ....A patkányfarokra azt írja a termékismertető, hogy a szemfejlődés előtt, kb 1 cm átmérőjű terméseket kell leszedni. Persze, majd akkor kiderül.....
Nekem egyszer volt ilyen patkányfarkam. Nem sikerült időben leszednem, nagyon rövid az az időszak, mikor éppen jó. Nekem nem lesz többet.
Mondjuk okrát se ültetek. Egyszer ettem Görögországban, nem nyűgözött le. Enyhén nyálkás, és nem volt sok íze. Talán ételek sűrítésére jó.
Amit szívesen kipróbálnék egyszer, az a szársaláta vagy spárgasaláta. A rendes salátának is szeretem a szárát, míg nem nagyon vén, csak éppen elkezdett virágzás előtt megnyúlni, de még nem jelentek meg a fölső, szívós, kisebb levelek. Még jobban szeretem, mint a leveleit.
Tegnap beáztattam a salátamagokat. Érdekes volt reggel, már a vízben lehetett látni, néhány csirázik. Törlőpapírokra kiborítottam, 3-4 órát "szikkadtak"- még jobban megindult a csirázás. A szemeket ecsettel söpörtem a vetőládába, fóliával letakartam, s az ablakba tettem. Úgy tűnik, jó, csiraképes magokat kaptam. ......A retkekre keresgélek, s találtam egy érdekes fajtát: " Patkányfarok "- Radish Rat s Tail - érdekessége, hogy nem gumóra nő, hanem a lombozata neveli a használható termését. /találó az elnevezése./ Talán ami a lényege, bírja a meleget, 1-1 tő kb. 4o termést nevel. A hűvelyeket magfejlődés előtt kell leszedni. Lehet savanyitani, olajon párolni, kirántani, fermentálni, szószokkal hús mellé stb...Szeretném beállítani az okrával együtt. ....Az okrát tavaly tanulmányoztam, nekem jobban sikerült a pohárban nevelés, mint a helybevetése.
Kellett nekem elmenni a boltba... Vettem mindenféle filrefrancot. Cékla: Detroit. Sárgarépa: Nanti. Zöldség: fertődi félhosszú. Paradicsom: San Marzano. Goba(alma)parika: Kinizsi. Kapor. Uborka: Mohikán F1. Kettő zacskó Vitéz vöröshagyma, magról még úgy sem vetettem, csak dughagymának... Levélzeller, nem levélzeller. Három zacsek hónaposretek, kettő vajretek. Anyám meg letolt, hogy mire b***tam el annyi pénzt. De sebaj, ha már csak enni kell, akkor majd megbékül. :D
Egy működő kertes házban rengeteg olyan eszköz van, amit nem lehet a ház mellékhelységeiben tárolni. Zöldségek-kerti termények- befőttek- háztartási eszközök egy része, kerti gépek-szerszámok-létrák- g.kocsihoz tartozó kellékek - Papa megközelíthetetlen műszaki dolgai - mint egy műtéthez kipakolt szikék, - ezek a magjaimat,dobozaimat mind szorították egyre hátrább.
Ja, értem, ilyesmi nekünk is van. Csak a vetőmagokat nem lehet ott tartani, mert az egerek megeszik.
Most az egyik helyiségben viszonylag rendet kellett csináljak, mert oda zártam be két macskát ivartalanítás miatt. 3 helyiség van a melléképületben, + az ólban is három, és mind használatban van. Tulajdonképpen jobban kihasználható a nagy melléképület, mint a nagy ház.
...= kertészeti sufni.,...meg a ki nem égetett kerámiák sufnija. Itt vannak pelletek, alginites-tőzeges zsákok, ládák-vödrök, csiráztató dobozok, palántázópoharak, stb. No meg a vetőmaggyűjtemény. Maradt a nyári-őszi rendetlenséggel. A vetőmagos dobozokat már jó lenne igazán szelektálni. Kb. 4-5 éves beszerzések rétegződése.
Facélia egy részen volt, kevés, most van mustármagom is. Most összel kb. 30 cm magas takaróréteget terítettem szét. Ehhez szükséges egy kis mennyiség...Van vadszőlő a ház oldaláról, gyümölcsfa nincs, csak egy 5 éves Frisson sárgabarack, meg 4 öreg mandula.Szomszédoktól kapok leveleket, füvet. Összel sikerült kb.2000 l. ágdarálékot szerezni-venni. 10 zsákot töltöttem meg a 200 l-esekből. Ennek egy része lett elterítve, zölddel borítva. Erre ment a konyhai zöldhulladék. Már összeesett, szerettem volna, ha egy jó hótakaró is kerül rá, eddig ez nem sikerült. Ez a megoldás a kerítés mellett U alakban van, kb 60cm-es csíkban. 3 sor palántahely. Ennyit tudok a kisszékről, ülve be - átfogni.
Tavasz végén- nyár elején volt egy hullám, fahamuval megszórtam vékonyan, utána nem volt ilyen probléma. Volt büdöske, zeller, kakkukfű, kömény, virágzó zsályatövek , mint védőnövény. Viszont a káposztás részben volt bajom-- NEM IS lesz több a kertben. Nem fejesedtek, csak az eszméletlen magas törzsek nőttek, nagy levelekkel, hihetetlen, de volt vagy 3 olyan törzs, mint egy-egy gyerekkar.Térdemig felértek. Mostanában került elém takarmánykáposztáról foto, ahhoz hasonlítottak. Ilyennel én eddig nem találkoztam. A fehérkáposzta közepén almányi képződmény ha volt, szept-október végén. A vöröskáposztáról 3 kicsi fejet tudtam menekíteni- 1 kg nem volt együtt. ...Na itt volt minden, káposztalepke hernyója, bogarak lepkék. Szerencsére a kert hátulsó sarkában elkülönítve voltak, kezelve.
Zöld fodrosból van egy fajtám, most hirtelen nem tudom a nevét, magja kint van a kertészetibe. A vil.zöld levélzete sűrű fodrozott, rövid levélnyél, a telet fagyokkal bírja. Természetesen a felső levelei gyengébbek, az alsó ha nincs időben alulról szedve beöregszik, keményebb, erősebb lesz. Inkább olyan 35-40 cm-esek voltak.
Magával a maggal nem volt gond, eltekintve attól, hogy rossz képet nyomtattak a zacskóra (Rédei Kertimag). Prímán csírázott.
Szerintem zöld takarónak se ideális a keskeny leveleivel, kevés a lombtömeg. Arra is jobb lenne az a fodros.
De túl nagy luxusnak érzem ilyesmire használni, annyira nem nő gyorsan. Nem fogja pótolni a fűnyesedéket. Akkor már inkább retket vetnék, vagy mustárt, valami gyorsan növő fajt.
Ilyen lassabban fejlődő káposztaféléket a földibolhák miatt sem termesztenék csak mulcsnak. Bőven elég ott kivédeni a bolhásodást, ahol étkezésre szánt növény van, nem még szaporítani a takaróanyagon.
Köszönöm...Akkor remek lesz a neki szánt hely. Az igaz, hogy a kinti piacokon levélkötegekbe árulják, de lényeges lenne a jófajta mag is. Nem is annyira a konyha ellátása a fő célom, inkább a zöld takaró összehozása a száraz darálékhoz, mert a fű kevés. Kóstolót azért 1 x 2 megpróbáljuk.
A nagyon magas nálam se a pálmakáposzta, azt portugál káposzta néven kaptam egy barátunktól. Valószínűleg ugyanaz, mint amit sétabot káposztaként is emlegetnek.
Egy budaörsi védett kertből kaptam a magot, ott áttelel és magot is érlel. Náluk a babér is ki van ültetve a kertbe, csak nagyon hideg teleken fagy vissza.
Bár lehet, hogy pálma közt is van, amelyik magasabb egy méternél, nem mértem.
Az a télálló fodros se nagy szám, de ha nincs más, zöldséglevesbe tényleg bele lehet főzni. Én elsősorban téli dísznek szerettem volna a kertbe, de nem jött össze.
Nekem is volt ez a pálmakáposzta. Én se ezt akartam, de a másik fajtából csak régi magom volt és nem kelt ki. Eddig bírta a telet, most ez a tartós fagy betett neki. Nem sok mindenre tudtam használni, néha belefőztem zöldséglevesbe. Leginkább a tyúkoknak volt hasznos, mindig volt honnan zöld levelet szedni nekik. De már nincsenek tyúkjaim. Nálam nem nőtt egy méter fölé, de itt homok van.
A magas káposzták 2 m fölöttiek, jóval magasabbak voltak nálam, míg össze nem roskadtak a fagytól. Talán a háttérben lévő fákhoz és a 1,5 méteres kerítéshez viszonyítva meg tudod saccolni, mekkorák.
Egyik sincs túl jó állapotban, nem is ezt a fajtát akartam, csak a kép megtévesztő volt a zacskón. Az az erősen fodros fajta, aminek gondoltam, megbízhatóan télálló. Ez nem, a portugál káposzta (a magas) meg pláne nem.
Nálunk étkezési célból egyiket se érdemes ültetni. Csak télen főznék belőlük, arra ezek nem valók. Most a ház közelében mért legalacsonyabb hőmérséklet -11°C volt, a káposztáknál pár fokkal hidegebb lehetett. Ennél sokkal hidegebb is szokott lenni, ez eddig egy enyhe tél, és már ezt se bírták.
Ha pontosabb méret kell, majd viszek ki mérőszalagot.
Nóra! Szeretném megkérdezni,hogy a Nero di Toscana egy közepes minőségű földben /ilyen részre kerülne/ kb milyen magasra nőhet? Mekkora levelek nőnek rajta? Képeken elég terjedelmes formákat lehet látni. Emlékezetem szerint nálad volt. ...Az "orosz kék" vetőmagját még nem tudtam beszerezni. Talán az a legfínomabb ...
Én egyszerüen nagyívben kerülök mindent, ami bio, ha a sikeres termeléshez nem is, ahhoz túl tapasztalt vagyok, hogy ezt lenyomják a torkomon. Bioboltba a lábam be nem tenném.
...a hús, az más kérdés; azon érdemes elgondolkozni.
A hosszabb növekedési fázis. Ezeket nem újhagymának számon, arra nekem ott vannak az emeletes hagyma léghagymái, az bőven elég, még sok is.
Nálunk az is előny, hogy ha fejlettebben ültetem ki, kevesebbet rágnak-túrnak ki a talajlakók, jobban tartható a megfelelő tőtávolság.
A férjem nem eszik sok újhagymát, nem bírja a gyomra. Én jobban szeretem a vastag húsú fejeset. Így nem annyira hajtok az újhagymára. Tavasszal van, míg nem ültetem el a helyére a fóliába a paprikát, aztán már nem is hiányzik.
Egyébként tavaly nekem kísérlet volt a palántázott lila hagyma. Kihúzott, szárastul a falnak támasztott hagymák érleltek magot, és kíváncsi voltam, hogy ezek csíraképesek-e. Remekül kikeltek, úgyhogy így is lehet magot termeszteni.
A pórét videók hatására ültettem. Amiket néztem, azokban mindenki pórét palántázott. Kedvet kaptam.
Mi az előnye ennek a nagyon korán vetett, bent előnevelt hagymának?
Lehet ebből hamarabb fogyasztható zöldhagyma, mint a dughagymából?
Vagy csak az az előnye, hogy hosszabb lesz a növekedési fázisa a szezonban, mint a szabadföldbe vetettnek, és nagyobbra nő meg téli tárolásra?
Nálam az alapvető szempont a zöldhagyma, tárolásra szinte alig marad meg egy kevés, mert mindent megeszünk szezon közben.
Erre viszont tökéletes a sarjadékhagyma - dughagyma - magról vetett hagyma sorozat, amely ellát bennünket zöldhagymával kora tavasztól a nyári aszály idejéig, plusz a sarjadék még ősszel is.