Kérdés mi a cél. A gázos nehezen szabályozható, elsősorban olvasztásra való. Edző kemencének minél pontosabb szabályzás kell, az pedig az elektromossal egyszerűbb.
Én már építettem hőkezelő kemencét. Elektromos, 1200c fokig fűthető, könnyű, nagyon jól szabályozható. Azt tudni kell, hogy anyagárban a szigetelőanyag, elektronika ennél a 200x200x450-es kemencénél kb 170e -200e ft közé esik. Cserébe kisebb munkadarabokat 2kw árammal hőkezelek, megersztéssel együtt. Ytong-ot, samottot el kell felejteni.
Kicsit túl is lett méretezve a cekász, ezért hogy ha lesz időm nagyobb térfogatúra átépítem.
Elég nehéz úgy megtervezni, hogy elsőre jó legyen a hőszigetelése. Nagyon könnyű elérni, hogy a külseje túl forró legyen. Azt gondoltam, hogy akkor rakok rá még szigetelést. De akkor meg túlterheltem egy bentebb levőt.
Amikor erről beszéltem a Porcelán utcában egy szakival, odahúzott a kompúteréhez, kérdezett párat, beírta valami tevezőprogijukba, és rögtön mondta, hol lett túl magas a hőfok, és mennyi volt! :Hoppá!
Nehéz megcsinálni jóra az ajtót, hogy biztonságos legyen.
Nem jó akármilyen samott, mert van, ami vörös izzásban vezet. Megbaszott, mint állat, mikor a fém villával vettem ki az anyagot. Még jó, hogy kövezet volt, nem gyújtottam ki semmit az épületben.
Drága hozzá minden.
Lassú, órák kellenek a felmelegedéshez, mert sok a tömeg.
Szóval röhelyes, de ha nem nagy alkatrészekről van szó, akkor egy indukciósat összeszedni akár víz hűtötte rézcsővel sokkal gyorsabb, egyszerűbb, szárazabb érzés.
Vagy meg is lehet venni az ebay-on.
Ha gázbefúvós, akkor sokkal egyszerűbb, csak körbe kell rakni a samottot, alja, teteje, és menjen a gáz!
Úgy vélem a gyári elektromos kis kemencék (talán a nagyobbak is) téglái nincsenek ragasztva habarcsozva. A téglák vannak "megfaragva" a burkolat tartja őket egységben.
Különben nehéz lenne a fűtőbetétet cserélni, ill nincs égéstermék ami miatt zárttá kellene tenni a belső teret.
A szerszám készítőknél a kis edzőben a lehulló reve okozott rendszeresen zárlatot.
A nagy edzőnél a szilit rudakat kellett időnként cserélni. Igaz annak egyszerű volt a cseréje a furatokon keresztül.
Véleményem szerint az elektromosat sokkal könnyebb szabályozni. Az Ytong-ból állítólag sokkal jobb kemencét lehet készíteni. 25e ft körül tudok használtat (230V). Sajnos nem tudtam kimérni hogy jó-e a mágneskapcsolóját nem tudtam benyomni.Ennyiért kár építeni.
Magam azért nem vettem meg mert a belseje inkább hosszú mint magas. Inkább rudakhoz,lapokhoz való. Nekem olvasztáshoz kellene.(zamak ,vagy esetleg aluhoz)
A láng fog csinálni annyi huzatot, hogy a levegő nem probléma.
Az indukcióshoz nem kell samottos körítés.
A téglákat összehabarcsolhatod speckó, erre való zsákos habarccsal, amit lehetett régebben kapni obiban is, vagy ha ott nem, akkor a Porcelán utcában a RATH Hungária kft-nél.
Barátaim most bontják a cserépkályhát, mondtam hogy rakjanak el pár samott téglát. Csinálnék egyszer egy kis edző kemencét. Fel tudnátok vilagositani hogy lenne ez jó? Fujjak bele PB gáz lángot, vagy építsek valami elektronikat es legyen indukcios . Hogyan lesz egyenletes a hő, hol kap a láng oxigént, mi tartsa ossze a teglakat, stb?
Akkor mi van? Pontosan megmondtad, azután cáfolod magad.
Hiába fordít rajta, abból a látószögből és abból a helyzetből a gép képe nem lesz nagyobb, legfeljebb távolabbi részletét is mutatta volna a gépteremnek.
Feri feltételezi, hogy arrébb mehetett volna. Ami nem biztos, hiszen ott is kellett lenni gépnek.
Másrészt a gép felett futódaru pálya van, mert egy ekkora gép munkadarabjait nem targoncával mozgatják, ezért túl széles folyosó sem lehet előtte.
A képet így is nagylátószögű objektívvel készítette a fotós, (máskülönben nem látszana milyen magas a terem) ha középre sétál, 10 m. még ennyire sem lenne jó.
Az objektívnek valóban mindegy, mert valójában kerek képet vetít a képsíkra, a mögötte lévő téglalapforma szenzor az érdekes, pontosabban hogy annak mekkora részére vetül a tulajdonképpeni téma. Ahogy jalpar is írta, célszerű a lefotózni kívánt tárgy hosszabb kiterjedésével párhuzamosra állítani a képkivágást, akkor fog a legkényelmesebben beférni a képbe.
Nem tudom. Mert egy olyan csoportban mutatta, hol ilyenekkel szórakozunk. És mert sorolta az adatokat egy másik képre tromfként, ami szintén nagy masina volt.
De oké, túllépek rajta, csak egyszerűen nem tudom megérteni a függélyesen tartott telefonok problémáját. A szemünkkel is vízszintesen látunk nagyobb látószögben...
Videónál meg még kevésbé. A tipikus "ne is gondolkodjunk, mert azt minek" kategória nekem.
A többiek már elmondták: ezen a mondatodon lehetne finomítani:
,,A k. telefon k. objektívének kurvára mindegy, hogy az illető hogyan tartja a telefont.''
A vízszintesen tartotta volna, nem kellett volna a szoba sarkába mennie, hogy beleférjen az egész gép, szóval nem ilyen hülyén oldalról kellett volna elkészíteni a képet.
,,Egyébként meg hívjál fel, van egy ajánlatom számodra.''
Szia! A nicknév alapján elsőre nem azonosítottalak be.
Ha elfordította volna a telót, azonnal rájött volna, hogy arrébb mehet jobbra vagy öt métert, meg közelebb a géphez vagy kettőt, és még akkor is belefér hosszában az egész. :DDDDDDDDD Mi meg jól megnézhettük volna ezt a masinát.
puffogok egy kicsit, elnézést, de muszáj kiadnom magamból
nézzétek ezt a képet:
Le akar fényképezni egy olyan esztergagépet, amin elforog 6 láb 6 inch 60 láb hosszon, és annyi esze van, hogy portré módban tartja azt a ká telefont a kezében. Emiatt persze majdnem éléből fotózza szegény masinát, mi meg nem látunk belőle jóformán semmit, nem úgy, mint a padlóból, meg a csarnok falából.