Oromfal felső éle és a szarufa között purhabbal kifújnám.
A tervezett áthidaló fölött visszabontanám a falat, amennyit éppen kell.
Beöntenék egy vasbeton áthidalót 2-3 szál 12-es betonacéllal, alul-oldalt 20mm betontakarással, a teteje a köv téglasorhoz illleszkedne magasságban.Alá egy réteg fólia, hogy ne kössön oda a téglához, amit majd kiveszek alóla.
Legalább egy hét kötés után visszafalaznám felette, és ott is kifújn@m purhabbal a hézagot. Koronggal elég pontos háromszöget lehet vágni, kis rés marad.
Utána koronggal (nagy sarokcsiszolóval) kivágnám a nyílást, ha kell, akkor két oldalról, visszabontanám a téglákat a lehető legkevesebb ütlegeléssel, és betenném a tokot a nyílásba.
Figyelnék rá, hogy amikor bontok, akkor a fal már teljesen át legyen vágva, és ne döngessem az egész oromfalat.
Persze. Voltunk fent. Ő monta hogy ez a tető az álószékes. A sátortető közepe gerendákkal le van támasztva középen a csúcs alatt a födémre. A ház közepén alatta van egy föfal amire támaszkodil. Sima sátortetö. A szélein meg sárgerendán nyugszik. És 140 magasan fogópárokkal van összefogva.
Szeptemberben vetük a háza. Kivettünk két válaszfalat hogy nagyobb legyen a konyha. Akkor került a padlás feljáró a kamrából a konyhaszekrények fölé. A vásárlás elött kint voltam egy építésszel hogy nézze meg statikai szemmel és a válaszfalak kivétele elött.
Már akkor tervben volt hogy bent rossz helyen van a feljáró. Ö javasolta hogy az oromfalra nyissam meg a padlást. Főleg mivel nem akartam a tetöt megbontani ez miatt. Ahhoz már biztos szakembert kellene hívnom.
Nemtom milyen magass a tűzfal, de mindenképpen a szentlélek tartja, ha nincs rajta koszorú.
Nem is értem, hogy képzelték el ezt, azok akik a házat építették.
Megépítették a tetőt, majd felfalazták a tűzfalat?
80-100 éves házaknál, ha székállásos a tető, a talp, köztes és a csúcszelemen át van eresztve a tűzfalon és a falt jobb és bal odalán van két szarufa, ami kimereviti a falat. Nálad ez így van megoldva?
Elsőként hívjál ki egy építészt, aki körbenézi a házat, és legalább pár alapvető dolgot megnéz, mert lehetnek olyan összefüggő dolgok, amiket te sem veszel észre.
Utána segíthet abban, hogy mit hogyan csináljál.
Nagyon könnyen lehet hatalmas károkat okozni, ha nem vagy elég körültekintő és felkészült, csak bátran nekiesel a saját elképzelésed alapján.
Egy 135×69cm deszkából készített ajtó van erre elkészítve. 18mm deszkából. A keret viszont padlókból készült. Szerintem még az 5×15cm padló is elbírná a falat ami felette lesz
Ok. Értem én hogy kellene a koszorú. De ez a fal már itt áll kb 40 éve koszrú nélkül. Most hogy hozzányulok teszek be egy áthidalót valahogy hogy tartsa az 1m széles 80cm magas háromszög alakú falat a bontásom felett. Az áthidaló azért kell hogy ne döljön le a tégla felülről. Mi fog repedni? Nem igazán értem. Ez a tüzfal vagy oromfal nem is igazán tudom hogy hivják 6m széles 3,5 m magas háromszög alakú nem tartó fal.
Ez elég bonyolultnak tünik. Ennél még az is egyszerübb hogy kibontom a tervezett ajtó feletti részt is. Az se nagy munka. Kb.100×80 cm lenne felette.aztán visszafalazom
Sok helyem nincs a fal tetején. Egy kész tető van felette. A fal felett pont fut egy gerenda. Ha itt visszabontok kb. 20 cm akkor sincs sok hely. Ide gondolsz ferdén beton koszorút? Gondolom betonvassal.
A tűzfal tetejére a ferde síkra kell egy vasbeton koszorú.
Azt bekötöd a vasbeton födémbe. Lefúrsz betonvasakat és beragasztod, onnan inditod a vasalást.
A tűzfalból visszabontassz annyit, hogy férjen be egy 15-18cm magass koszorú.
Akkor a fal meg van kötve és nyugottan ki tudsz bontani egy áthidalónak való rést - jó lesz a előregyártott kerámia is és utánna kivágod az ajtónyilást. Másképp kidől a tűzfal, vagy repedni fog mindig.
Ok értem. Az oromfalat púrhabozzam körbe első lépésként. A fal függőleges. Néztem. Van benne középen a csúcsnál és ettől jobbra és balra kb 2m-re egy egy oszlopszerű pillér is ez is kisméretű téglából van rakva. Egyben van az oromfallal.kb 10cm lóg kijjebb és 20-25 cm szélesek. Az egyik közé tervezem az ajtót. Nem középen lenne a csúcs alatt.
Én amit bontani akarok a koszorú és a födém felett van. Az épúlet egy szintes betongerendás és betonelemes födémmel készült. Ezem van egy álószékes típusú sátortető. Itt a padlástéren szeretnék bontani.
Ki fogod dönteni az egész tűzfalat a ház mellé a földre.
Nem kell erős áthidaló az ajtó fölé, mert nem kell terhet tartania, (2x12 es betonacél (egy kívül egy belül megfelelő betontakarással) erősítéssel egy VB áthidaló) de az oromfalat stabilizálni kellene, (purhabbal körbefújni?) a téglát nem vésni, hanem koronggal vágni, és akkor talán nem döntöd le az egész falat.
Ha fal nincs pontosan függőlegesre falazva, akkor különösen könnyen leborul. (Láttam már ilyet)
Egy vascső nemigen tartja meg a téglákat, szerintem jobb, ha kívülről felállványozod és rendesen megcsinálod. Az ajtó és a külső feljáró beépítéséhez amúgy is kell egyszer állványozni. Egy régi tűzfal megbontása 75 %-os valószínűséggel egy nagycsomó tégla kiesésével fog járni :-(
Kettes számú lehetőség, hogy a majdani ajtó leendő szélességében raktok egy-egy 12 cm-es pillért a tűzfal téglái mellé a belső oldalra és a két pillér tetejére raktok egy áthidalót, majd az áthidaló tetejére rakva a teljes szélességben folytatva a belső oldalon a 12 cm-es falazást, megerősítitek a tűzfal tégláit. Ekkor már van esély, hogy jelentősebb téglamennyiség lezúdulása nélkül ki tudtok szedni pár sor téglát, hogy még egy áthidalót beépítsetek a régi tűzfal síkjába.
A házunk padlására szeretnék beépíteni egy ajtót hogy kívülről lehessen feljárni. A régi belül a lakásban van de az a kamrából nyílott de mi a kamrát elbontottuk és összenyitotuk a konyhával. Mivel így nagyobb lett. De a feljáró a konyhaszekrény miatt rossz helyen van. Belül amúgy is gipszkarton álmennyezet lessz késöbb.
A tető sátortetős és az ugynevezett "tüzfalra" tervezem az ajtó beépítését. Ez nem tartó fal mert a tető gerenda alatt van kisméretű tömör téglából rakva. És a fal meg a gerenda között a fény is beszürődik több helyen tehát nincs a gerenda ráültetve. Legalábbis gondolom. Egy kb.120 cm áthidalót gondoltam beépíteni az ajtó kivágása elött de nem akarom megvenni a gyárit. Ahhoz ki kellene vennem egy egész sor téglát hogy beépítsem de a ferde tető sik miatt az egyik vége szinte kint van egészen a tetőgerendánál. Az a fele akkor biztosan leszakadna. Az egész felett amúgy is egy 120 magas kb120 széles háromszög alakú fal marad. Nem nagy felület.
Én arra gondoltam hogy megvésem megfelelő magasságban a falat két téglasor között de nem vésném át a falat csak kb a 12cm vastagság feléig. Oda szeretnék bevakolni egy vascsövet. Kiékelve szintezve. Esetleg nem falazó habarcsal hanem betonnal önteném ki. 120 cm széleset gondoltam. Az ajtó keret külső szélesége 80 cm. 20-20 cm-rel szélesebb lenne az áthidaló.
Így lenne egy vascsővel erösített beton a falban két téglasor közötti fugában. Igaz csak a padlás felöli oldalon. A külső feléhez amúgy se lenne könnyű álvány nélkül hozzáférni. Utána ha megkötött kivésem a keret széleségében és a keret beépiéséig a beton megtartaná a felette lévő részt.
Nem tudom kinek mi a véleménye de kiváncsi vagyok rá. Lehet hogy rossz az elkébzelésem?
Ha valakinek van ötlete szívesen veszem a segítségét.
Ha a bérléstest befeszűl, az elég a súlyt osztani.
Nálunk mostanában ez E gerendás födem nem használatos, LEP födémeket szoktunk késziteni, ha könnyű födém szükséges. Kerámia béléstestek és könnyű vasalt elem. Ennek felbetonjára 6 os haló jár.
Végül is ugyan ezt csináltam csak 6 - os hálóval, csak azért gondolom mert ugye ez a vasalt 6-7 cm aljzatbeton szépen egy nagy tálcát képzett ami egy tömbben van a gerendákon és a főfalakon, ennek sincs súly elosztó szerepe?
Mert nagyon melós a szobákat glettelem nem akarok a lépcsővel foglalkozni, nem sima lépcső hanem egy forduló pihenővel, gipszbeton lépcső meg ki jönnek 2-3 nap és kész, korlátnak öntenek fogadó vagy azt is ki öntik, lassan egy éve csinálom a házat kezd elfogyni a türelmem az ilyen munkákhoz :/