Keresés

Részletes keresés

Lora1213 Creative Commons License 2015.06.28 0 0 16169

Valóban, de a Vinca rosea (rózsás meténg ) pont ilyen . A képen az látható.

Újabban Catharanthus roseus-nak hívják.

Előzmény: Silvan (16168)
Silvan Creative Commons License 2015.06.28 0 0 16168

A kis meténg(Vinca minor) futó növény.

Előzmény: platz (16167)
platz Creative Commons License 2015.06.27 0 0 16167

Szervusz! Taormina001 szerint meténg féle.- Én kertemben van kis meténg nevű takaró növény, szegélyként a virágágyás egy részén. Épp ilyen a növény és a virágja is. Valószinűleg az.

Előzmény: skoda130rs (16152)
janijani Creative Commons License 2015.06.27 0 0 16166

Amennyi gombaölőszert már kiszórt abban a sátorban szerintem az idén már nem használhat Trifendert. Ha majd kikerülnek a növények és felásta a földet jövőre lehet Trifenderrel indulni. 

Előzmény: eeddie (16164)
skoda130rs Creative Commons License 2015.06.27 0 0 16165

Köszi. 

Előzmény: vassorsi (16160)
eeddie Creative Commons License 2015.06.27 0 0 16164

Előbb próbáld meg a Trifendert!

Előzmény: Pillanatragasz (16162)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.27 0 0 16163
Sajnálom! :(
Előzmény: Pillanatragasz (16162)
Pillanatragasz Creative Commons License 2015.06.27 0 0 16162

Ma kisűtött a nap  úgy tűnik hogy  afertőzés nem terjedt tovább egyelőre a beteg  tövet gyökerestől kidobtam a szemétre ...igaz a sok permetszertől mindjárt nem zöld hanem kék lett a levelűk . Nem akarom elkiabálni csak reménykedek hogy hátha meguszom ...utánnaolvastam hogy a gomba át tud telelni akár gyökérzeten is ...jövőbe mivel az űvegházat nem tudom mozgatni a földet kicserélem benne  :)

taormina001 Creative Commons License 2015.06.27 0 0 16161

Köszönöm!

Előzmény: öreg_néne_b (16159)
vassorsi Creative Commons License 2015.06.27 0 0 16160

Ez a virág szerintem a Vinca ,Rózsameténg.A temetőbe szoktuk venni,nem olcsó 200-250 ft darabja a piacon.Nagyon szép,szárasságtűrő egynyári virág.

Előzmény: skoda130rs (16152)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.06.27 0 0 16159

Tegnapelőtt volt ez itt téma:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=135408451&t=9096652

 

Lényeg, hogy ezért nem kell aggódni. :)

Előzmény: taormina001 (16155)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.26 0 0 16158

(Ja igen, persze, amit janijani írt, azt is fontold meg, egészséges növényről szedj, nagyon figyelj a vírusokra. Minél később szedsz, a fertőzöttség esélye annál nagyobb, ilyen szempontból a korábbi szedés jobb. Én csak a genetikai eshetőségre gondoltam.)

Előzmény: Törölt nick (16157)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.26 0 0 16157

Szerintem nincs, a legszebb, legfinomabb termésből szedj. Ja, és bár a paradicsom önbeporzó és a kereszteződés esélye kicsi, azért a zöldségtermesztők kézikönyvének izolációs távolság ajánlását (4 m) érdemes megtartani azon fajták közt, amelyekből magot akarsz fogni.

Előzmény: panaszvonal (16153)
janijani Creative Commons License 2015.06.26 0 0 16156

Szerintem inkább az elejéből szedj magot de ne a legelsőket mert amikor ezek porzódtak akkor még kevés a virág, előfordulhat a tökéletlen beporzódás miatt csiraképtelen mag. Az utolsók meg fertőzöttek lehetnek, őszre a leggondosabb kezelés ellenére is eléri ilyen-olyan betegség a paradicsomot. 

Előzmény: panaszvonal (16153)
taormina001 Creative Commons License 2015.06.26 0 0 16155

Meg tudnátok mondani, hogy mi okozza a paradicsom levelének kanalasodását?

A probléma csak a fölsö leveleken jelentkezik; egyéb tünet , kártevö nem látható; szép zöld a levél. A növények cserépben élnek a balkonon, esö nem éri öket, viszont itt elég hideg van.

taormina001 Creative Commons License 2015.06.26 0 0 16154

Meténgfélének tünik...

Előzmény: skoda130rs (16152)
panaszvonal Creative Commons License 2015.06.26 0 0 16153

Köszi a magos válaszokat!

Annak nincs jelentősége, hogy a beérett elsők, vagy utolsók valamelyikéből szedem ki a magokat?

skoda130rs Creative Commons License 2015.06.26 0 0 16152

Üdv ! Kicsit off, Csípős paprikának vettem a magot a praktikerbe már nem tudom mi a neve. De most inkább virágnak tűnik.

Ismerős valakinek?

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.26 0 0 16151

Schott paradicsom fura. Hetente kb. 30-40 centit nő, ilyen iramban tényleg kinőheti a négy métert. A bogyói viszont elég lassan fejlődnek. Tőle pár méterre a Lugas F1-en más lassan a végleges méretet érik el az első termések.

Törölt nick Creative Commons License 2015.06.26 0 0 16150
Üdv Babette! Én is eléggé levagdostam a leveleit, ezzel szerintem választ is adtál nekünk problémánkra. Köszi a segítséget!
Előzmény: Törölt nick (16148)
gregg71 Creative Commons License 2015.06.26 0 0 16149

Köszi a gyors választ!

 

A második ötlet tényleg lehet gond nálam is. Annyira elburjánzott, hogy eléggé megmetszettem. Azért figyeltem rá, hogy maradjanak takarólevelek is. Az alsó leveleket csak módjával, fokozatosan távolítottam el kb. 50 cm magasságig. Már nem emlékszem pontosan, de szerintem ez a pöndörödés a kacsolástól függetlenül is megvolt.

Előzmény: Törölt nick (16148)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.26 0 0 16148

Attol o meg vedekezhet a tulzott parolgas ellen eros napsutesben

 

Illetve, egyik even itt a topicban racsodalkoztunk arra, hogy pondorodessel reagal arra is, ha egyszerre tul sok levelet szedunk le rola

Nem kacsoztad meg elotte es szedted le az also leveleket elotte?

Előzmény: gregg71 (16146)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.26 0 0 16147

Szivesen

Előzmény: csedege (16145)
gregg71 Creative Commons License 2015.06.26 0 0 16146

Sziasztok!

 

Néhány hozzászólással ezelőtt volt szó a levél pöndörödéséről. Nálam is hasonló a helyzet, de nem tudom eldönteni, hogy tartáshiba, vagy egyéb oka van. Tippem szerint inkább túltápláltam/öntöztem.

 

 

Előre is köszönöm a segítséget!

 

 

csedege Creative Commons License 2015.06.26 0 0 16145

Köszönöm, a kép alapján úgy tűnik . Megyek, bekeverem a Dithane-t. Köszönöm szépen

Előzmény: Törölt nick (16140)
Rhéman Creative Commons License 2015.06.26 0 0 16144

Mivel én sok fajtát tartok, a keveredések elkerülésére mindig zacskót használok.

Előzmény: janijani (16143)
janijani Creative Commons License 2015.06.26 0 0 16143

Így szoktam csinálni és soha nem volt problémám a paradicsommagok kelésével.

De ha valaki nagyon szép tiszta magokat akar lehet áztatni, de akkor nem biztos hogy felragad a papírra, zacskót kell használni.

Előzmény: Rhéman (16142)
Rhéman Creative Commons License 2015.06.26 0 0 16142

A paradicsom tartalmaz egy csírásodást gátló anyagot. Ezért nem csírázik ki a bogyóban.

Ez az anyag lebomlik, ha a magokat is tartalmazó paradicsomrészeket 2 - 4 napig vízzel kb. a duplájára hígítva tárolod, és utána szűröd ki a magokat. ( Rendszeresen kicsit penészes lesz ilyenkor. Én egy tea szűrőt használok erre a célra. És folyóvíz alatt rendesen leöblítem.)

Ha ezt nem csinálod meg, akkor vontatottabban kelnek a magok. 

Előzmény: janijani (16141)
janijani Creative Commons License 2015.06.26 0 0 16141

Egyszerű dolog a magfogás: kiválasztasz egy jó érett paradicsomot (ha nem elég érett pl piaci vagy áruházi érlelni kell, amikor jól megpuhul akkor elég érett), a magját kipiszkálod, nagyjából megmosod. Egy papírra ráírod a fajtáját és a dátumot és egymástól 1 cm-re rárakod a magokat, hagyod rászáradni. Szobahőmérsékleten lehet tárolni, kb 5 évig csiraképes. Vetéskor meg lehet szórni valami gombaölő szerrel, pl Dithane. Vagy még jobb a Trifender, ez egy jó gomba ami a káros gombákat megöli. Ezzel együtt természetesen nem szabad más gombaölő szereket használni.

Előzmény: panaszvonal (16136)
Törölt nick Creative Commons License 2015.06.26 0 0 16140
Előzmény: csedege (16139)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!