Szervusz! Taormina001 szerint meténg féle.- Én kertemben van kis meténg nevű takaró növény, szegélyként a virágágyás egy részén. Épp ilyen a növény és a virágja is. Valószinűleg az.
Amennyi gombaölőszert már kiszórt abban a sátorban szerintem az idén már nem használhat Trifendert. Ha majd kikerülnek a növények és felásta a földet jövőre lehet Trifenderrel indulni.
Ma kisűtött a nap úgy tűnik hogy afertőzés nem terjedt tovább egyelőre a beteg tövet gyökerestől kidobtam a szemétre ...igaz a sok permetszertől mindjárt nem zöld hanem kék lett a levelűk . Nem akarom elkiabálni csak reménykedek hogy hátha meguszom ...utánnaolvastam hogy a gomba át tud telelni akár gyökérzeten is ...jövőbe mivel az űvegházat nem tudom mozgatni a földet kicserélem benne :)
(Ja igen, persze, amit janijani írt, azt is fontold meg, egészséges növényről szedj, nagyon figyelj a vírusokra. Minél később szedsz, a fertőzöttség esélye annál nagyobb, ilyen szempontból a korábbi szedés jobb. Én csak a genetikai eshetőségre gondoltam.)
Szerintem nincs, a legszebb, legfinomabb termésből szedj. Ja, és bár a paradicsom önbeporzó és a kereszteződés esélye kicsi, azért a zöldségtermesztők kézikönyvének izolációs távolság ajánlását (4 m) érdemes megtartani azon fajták közt, amelyekből magot akarsz fogni.
Szerintem inkább az elejéből szedj magot de ne a legelsőket mert amikor ezek porzódtak akkor még kevés a virág, előfordulhat a tökéletlen beporzódás miatt csiraképtelen mag. Az utolsók meg fertőzöttek lehetnek, őszre a leggondosabb kezelés ellenére is eléri ilyen-olyan betegség a paradicsomot.
Meg tudnátok mondani, hogy mi okozza a paradicsom levelének kanalasodását?
A probléma csak a fölsö leveleken jelentkezik; egyéb tünet , kártevö nem látható; szép zöld a levél. A növények cserépben élnek a balkonon, esö nem éri öket, viszont itt elég hideg van.
Schott paradicsom fura. Hetente kb. 30-40 centit nő, ilyen iramban tényleg kinőheti a négy métert. A bogyói viszont elég lassan fejlődnek. Tőle pár méterre a Lugas F1-en más lassan a végleges méretet érik el az első termések.
A második ötlet tényleg lehet gond nálam is. Annyira elburjánzott, hogy eléggé megmetszettem. Azért figyeltem rá, hogy maradjanak takarólevelek is. Az alsó leveleket csak módjával, fokozatosan távolítottam el kb. 50 cm magasságig. Már nem emlékszem pontosan, de szerintem ez a pöndörödés a kacsolástól függetlenül is megvolt.
Néhány hozzászólással ezelőtt volt szó a levél pöndörödéséről. Nálam is hasonló a helyzet, de nem tudom eldönteni, hogy tartáshiba, vagy egyéb oka van. Tippem szerint inkább túltápláltam/öntöztem.
A paradicsom tartalmaz egy csírásodást gátló anyagot. Ezért nem csírázik ki a bogyóban.
Ez az anyag lebomlik, ha a magokat is tartalmazó paradicsomrészeket 2 - 4 napig vízzel kb. a duplájára hígítva tárolod, és utána szűröd ki a magokat. ( Rendszeresen kicsit penészes lesz ilyenkor. Én egy tea szűrőt használok erre a célra. És folyóvíz alatt rendesen leöblítem.)
Ha ezt nem csinálod meg, akkor vontatottabban kelnek a magok.
Egyszerű dolog a magfogás: kiválasztasz egy jó érett paradicsomot (ha nem elég érett pl piaci vagy áruházi érlelni kell, amikor jól megpuhul akkor elég érett), a magját kipiszkálod, nagyjából megmosod. Egy papírra ráírod a fajtáját és a dátumot és egymástól 1 cm-re rárakod a magokat, hagyod rászáradni. Szobahőmérsékleten lehet tárolni, kb 5 évig csiraképes. Vetéskor meg lehet szórni valami gombaölő szerrel, pl Dithane. Vagy még jobb a Trifender, ez egy jó gomba ami a káros gombákat megöli. Ezzel együtt természetesen nem szabad más gombaölő szereket használni.