Gyárilag úgy készül, hogy a kacsafarokkal ugyanazt tudja mint az anélküli de kicsit hosszabb. Természetesen a profitmaximalizálás, csomagolhatóság és a dizájn a fő vezérvonal, nem a használhatóság. (de még a dizájn is elbaszottul gagyi tud lenni.)
Ha éppen nincs a bringán, de nagyon kell akkor egy darab szatyorból is eszkábálható rá ideiglenesen. A nagy mosószeres fekete flakon tökéletes alapanyag, ha barkácsolni szeretnél. Első kerékre a lényeges, az fog védeni téged és a lánckereked.
Alkatrészekben, vázakban, kerekekben gondolkodva írtam, hogy nem létezett fogyasztói társadalom. Egy akkori Deore, XT, LX, 105SC, alkatrészek, acélvázak, stb. a mai napig működnek. Egy Record lánc elment 15-20000 km-et, az agyak elpusztíthatatlanok voltak. Ma már a Dura Ace is tartalmaz műanyagot, a láncok, bowdenek sokkal kevesebbet bírnak, stb.
A gépem egy 2000-es évek elei Cannondale. Fogysztói társadalom vagy sem, nem tudom, ellenben azt igen hogy ez egy olyan váz fajta amit sosem kellett utólagosan javítani.
Ahogy nézem az általános állapotokat a dán használt bringákon ami nem bevonatolt (lánc, csavarok, stb.) azt eszi a rozsda rendesen. Majd alakul menet közben, hogyha a csavarok elkezdenek rozsdásodni akkor szerzek rozsdamenteseket.
Ez a vázvédő matrica, főleg a tekercses szimpi.
Csak hogy egy kis szó (kép) érje a technikát is, egy korábbi kép, azóta a hajtókar, a stucni és a nyereg lecserélésre került.
Majd egy ilyen sárvédő szettet fogok venni rá, mert elől nem sok a hézag a gumi és a villa között radiális irányban.
20-25 éve nem létezett fogyasztói társadalom, illetve az időzített amortizáció kifejezést sem találták még fel a gyártók. Ráadásul a sózás hiánya kifejezetten elősegíti az állagmegóvást, nálunk ugye ezért is létezik a "téli bicikli" fogalma.
Mellesleg én 20-25 éve Finnországban élve használtam egy natúr (csak lakkozott) aluvázas bringát 4 éven át, télen is jártam vele, amennyire lehetett (azért a -25 fokra nehéz jól felöltözni, meg télen reggel-este sötét van), de ugye hó és latyak ott októbertől áprilisig bármikor előfordulhatott. Nem igazán szenvedte meg az ottani körülményeket, az eredeti alkatrészeket csak pár éve, már itthon kellett rajta lecserélgetni. Az egyetlen problémás alkatrész az alu vázba begyógyult acél csészés középcsapágy volt, azzal megküzdöttem, amikor ki kellett cserélni. Persze Finnországban nem sózták az utakat egyáltalán, csak kőzúzalékkal szórták már akkor is.
Külföldre költöznük (Dánia) és szeretném elvinni magammal a régi aluvázas Cannondale bringámat.
Mivel volna érdemes felkészíteni a bringát hogy minél kevesebb negatív hatása legyen a természeti erőknek (eső, hó, só) a bringára?
Arra gondoltam hogy valami átlátszó fóliával leragasztanám a vázat hogy ahol közvetlenül éri a szenny ott ne a festésre menjen hanem legyen egy plusz védőréteg.
Hol lehet ilyen fóliát venni? Van bármilyennel tapasztalatotok?
Általános szervíz, tehát lánc kenés (wax-al?), váltók kenése sűrűbben lesz mint amennyire itthon szükség volt rá.
Ezt én nem tartom egy egetverő problémának. Mert amikor elindulsz, bekapcsolod (és utána húzod fel a kesztyűt, amikor megérkezel, lehúzod a kesztyűt és kikapcsolod.
De azt nem látom be, hogy miért ne lehetne alul a kapcsoló. Nem kerülne semmivel sem többe. Persze, hogy lehet vízhatlan kapcsolót készíteni. A búvárlámpához egészen vízhatlant is. De ezek a szemetek mégis beáznak!
Nem rossz az, csak egyszer már megkérdezhetnének egy biciklist a húgyagyú gyártók, hogy nézzen már ki egy kapcsoló. Pl. kesztyűben is lehessen használni. Merthogy valamiféle csodálatos összefüggés folytán elsősorban télen használunk lámpát. Minekutána nyáron ritkán bringázunk este tíz és reggel négy között....
Nálam beázás okozott már olyan jelenséget, hogy nem reagált a kapcsolgatásra, magától világított, váltott fényt stb.. Kikapcsolni se tudtam. Ezért is merülhet le ilyenkor teljesen. Kiszáradás után még működött, úgy emlékszem. Ha akarsz vele foglalkozni, jól szárítsd ki és ha reagál a kapcsolóra, akkor van benne még pár száraz hónap :) szerintem ;)
Program (Classic): végig aszfalton kirándulás a balatonvilágosi Panoráma kilátóhoz.
Program (Special): a balatonvilágosi Panoráma kilátó megközelítése autópályán (matrica kötelező!).
Program (Extrém): Közlekedés céljára a Balaton felületének igénybe vétele(vitorlások előnyben, de a dombra cipeléshez külső segítség nem vehető igénybe).
Ajánlott felszerelés: bicikli, bukósisak, első-hátsó lámpa, strandpapucs, fürdőlepedő, napszemüveg, strandlabda, jókedv, kacaj, meleg tea, stb.
Találkozó: Batthyány tér Duna felőli oldala, a HÉV feljáró mellett
Program (Classic): szokásos útvonalon fel a HHH-ra, majd vissza (a szokásos útvonal aszfaltot jelöl, mégpedig Batthyány tér - rakpart kerékpárút - Kolossy tér - Szépvölgyi út - Fenyőgyöngye - HHH). Alternatív útvonalak egyénileg választhatók.
Program (Extra): Visszaúton Pálvölgyi-barlangnál opcionális büfézés, üdítő, miazmás.
Kötelező kiegészítők: lámpa előre, hátra!!
Ajánlott kiegészítők: bukó, pulóver, bundabugyi, stb.
Mindenkit szeretettel vár a "Rendezőség"!
Értelmi szerző: robi
Szervező: esetleges, alapjáraton Pinyo(?)
251. Sijófoki Telihold Túra
Hely: Siófok
Dátum: 2024. november 15. (péntek)
Időpont: 18:30
Találkozó: a Víztorony melletti parkolóban
Program (Classic): végig aszfalton kirándulás a balatonvilágosi Panoráma kilátóhoz.
Program (Special): a balatonvilágosi Panoráma kilátó megközelítése autópályán (matrica kötelező!).
Program (Extrém): Közlekedés céljára a Balaton felületének igénybe vétele(vitorlások előnyben, de a dombra cipeléshez külső segítség nem vehető igénybe).
Ajánlott felszerelés: bicikli, bukósisak, első-hátsó lámpa, strandpapucs, fürdőlepedő, napszemüveg, strandlabda, jókedv, kacaj, meleg tea, stb.
Szóval az OSM-en a Tétényi fennsíkos sötétzöld utat 7 hónapja szerkesztették: "biciklizés tilos", azaz foot=yes, bicycle=no megjegyzések kerültek az ösvényre.
Igen, azt a szakaszt néztem, ahová az elkülönített kerékpársáv mutatott. És igen, elég nagy hülyeség. Ez az infó biztos nem az OSM-ből (OpenStreetMaps) jön.