Olyan kérdésem lenne, hogy kiültettem 30 tő paradicsomot. Rengeteg termés van rajta, de már jó pár hete nem pirosodik. Ez lehet a melegtől? Amúgy olvasgatom, hogy ilyen permet, olyan permet ... én 60 forintért vettem a LIDL-ben magokat, csak vizet adok. Inkább rohadjon le, de én semmi permetet nem adok, nem is fogok. Nincs semmi baja, de lehet csak szerencsém van. Uborkánál se permetezek. 12 tőből 7 meghalt, de a maradék 5 ontja a termést.
Hiába írja azt az okosság hogy a paradicsom nem utó érő, nekem akkor a legfinomabb, ha 2-3 napot a konyhában pihen. Bizony hogy érik tovább, és ízesedik. Van olyan fajta is, ami direkt utó érlelve jó. Szomszédasszony pedig azt vallja, a paradicsomot akkor kell levenni, mikor már pár napja elérte a teljes színét, és ha megfogod, kicsit puhás. Ízlések és pofonok. Az a legjobb, ha kitapasztalod neked milyen érési fázisában ízlik a legjobban.
Az nekem se jön be ha kemény, zöld részek is vannak benne. Az még éretlen.
Ebben lehet valami:) Talán türelmetlen voltam és teljes bepirulást követő 2. napon nem kellett volna még leszedni. De akkor szerintetek a teljes pirosságot követően mennyit kell még várni?
Köszi a kimerítő választ. Ezt a Phantasiat jövőre kipróbálom. Bár elég húzós az ára, de majd adok belőle a fateréknak is.
Közben felvetődött bennem az ötlet hogy kilocsolok a földre egy kis rezes szert, talajfertőtlenítés gyanánt. Úgy is most akartam venni egy 200 grammos Championt az elég 100 literhez. 50 litert kilocsolok belőle a másik 50 liter meg még elég lesz erre az évre a permetezésekhez.
Ma a 2,5 éves unokámmal "szüreteltünk". Az első 4db érett parit ünnepélyes keretek között megfosztottuk a többiek társaságától és vacsorára mély áhítattal és kéjes élvezettel elfogyasztottuk őket.
Tapasztalat:
- az íz kiváló, tetszik!
- a héj már kevésbé, vastag és nehezen szétrágható
- ketté vágva ugyan úgy megvan bennük a szár alatt az a zöld izé, amit a boltinál is ki szoktam vágni, mert nem szeretem
Összegzés:
saját ültetés és nevelés ide vagy oda, unokám továbbra sem fog paradicsomot enni. Egyetlen falatot hősiesen leküzdött, de a többi rám várt. S valószínűleg a további néhány kiló is.
Év közben mindig csak ismételtem, nem tudom, hogy betegség közben milyen hatása lenne. Biztos jobb a semminél, de nem helyettesíti a kémiai védekezést. A Trifender azt akadályozza meg, hogy a talajban fennmaradó gombák alulról fertőzzenek, meg hogy a talaj penészesedjen, és állítólag javítja a tápanyagok felvételét is, miközben kedvező feltételeket teremt a gyökérzónában. Palántaneveléskor a kötelező föld-megsütésen kívül semmi egyébben nem kezelem a palántaföldet, mint ezzel, és soha egy darab palántadőlés nincs.
Nincs igazán sok ellenálló fajtám, de azok vannak többségben, a többi csak tessék-lássék, mert szereti a család. Erdélyi marhaszív, fóti óriás paradicsom, meg egy CBNorától kapott koktélparadicsom valamint közepes ellenállósága van egy, a helyi piacon "holland korai törpe" néven vesztegetett jószágnak, amiből magot fogtam. Nem forgalmazzák ezeket, én tudok küldeni, vagy mint korábban említettem, Pesten a Gozsdu Udvarban megtalálható vagyok hétvégente, akkor bárkinek tudok adni néhányat.
De a többi paradicsomom (Korall, Manó, Harzfeuer, Lugas, ezek kaphatóak, a Schott-félét és a Brazil csodát csak idén tesztelem először) is egészen ellenállóan viselkedik, amióta Trifendert használok. (A Lugasnak ugyan nem fitoftórával szemben, de egyebekkel szemben van jó toleranciája, az sem utolsó.) Július közepe-vége előtt sohasem jelennek meg betegségek, bármilyen időjárás legyen is. A genetikailag kódolt ellenállóság tehát a nagy fertőzési nyomás alatt hasznos: mert ha mégis felüti a fejét a járvány, például mert a szomszéd egész paradicsomosa már tök elszáradt, akkor az ellenállókon még mindig van fagyokig bogyó akkor is, ha slendriánul permetezek, vagy ha az időjárás miatt nem tudok permetezni. A fóti óriás pl. még akkor sem lett fitoftórás, amikor gyakorlatilag összefonódott vele egy egészen elrohadt Perun sárga koktélpari, és más baja sem nagyon volt, hacsak az nem, hogy a kecskék belecsipkedtek és nem tudtam lemérni a legnagyobb termését, csak 1,1 kiló maradt belőle :) (Nem teljesen rezisztens az sem, mert októberben azért megjelent egy-két levelén egy-két foltocska.)
Próbáltam még drága profi magokat is, a Phantasia F1 70 forint volt magonként, ma már 80 (ha magunknak nevelünk palántát, akkor még mindig olcsóbb, mint a piaci), és egy sor vírusra és betegségre rezisztens hivatalosan, fitoftórára is. Na azzal aztán tényleg semmit nem kellett tenni, elpusztíthatatlan, az íze ugyan nem kiemelkedő, de nem is rossz. De nekem kissé drága, úgyhogy három évig volt, amíg kitartott a 100 db. mag, aztán többet nem vettem.
A Trifender egy gomba-kultúra, amit kiöntözve, és felszaporodva időlegesen el tud nyomni más, fertőző gombatörzseket.
Nyilván jobb lenne szezon elején már ezzel kezelni a területet, mielőtt pl a fitoftóra aktív lesz a talajban.
Persze meg lehet próbálni most is. Viszont arra vigyázni kellene, hogy kánikulában kijuttatva nehogy előbb elpárologjon a talajfelszínről, mintsem hatni tudjon, azaz lejusson olyan mélységig, ahol már megvannak az életfeltételei. (nedvesség, ideális talajhőmérséklet)
Milyen fajtákat tartasz, amelyek nem érzékenyek, jövőre akkor azokban fogok gondolkodni. Nekem is van egy két fajta ami érzékenyebb és az alsó leveleken kezdenek megjelenni a foltok. Úgy tapasztaltam hogy a heirloom fajták jobban érzékenyek a gombabetegségekre. Bár biztos itt is vannak kivételek. A Trifender-t akkor ha jól értelmezem mint egy fajta talajfertőtlenítő lehet használni a gombák bacik ellen. Az a kérdésem hogy ha még most kezelem a talajt ezzel a Trifenderrel sikerülhet megállítani a betegség tovább terjedését?
Azt gondoltam hogy vékonyan felkapálom a talajt és utána apró lyuku kis kannával végig locsolom ezzel a vízben feloldott Triff.-el a sorokat.
Én is a biológiai védelemre esküszöm Az EM-Bio-4 használom már évek óta, nem növényvédő szer, de erősíti a növény állományt így nehezebben támadják meg a különféle gombák és állatlikártevők, jobban tudja hasznosítani a talajban lévő tápanyagot, és a szélsőséges időjárást is jobban viseli.
Küldhetek is magot, ha gondolod, vagy ha az év bármely hétvégéjén Pesten jársz, ott mindig megtalálhatsz egész nap a Király utca környékén, a Gozsdu Udvarban.
Ilyet sehol, mert ez az erdélyi marhaszív/ökörszív (egyik változata, ami nekem épp van), nem forgalmazzák sehol, csak génbankban meg házikertekben maradt fenn, meg itt néhányaknak küldtem már magot. Úgy, ahogy a fóti óriást meg még nagyon sok tök jó fajtát sem forgalmaznak. Nekem a második szomszédtól van, neki valamely távoli ismerősétől.
Különben valóban nem terem sok bogyót, de azok nagyobbak és a termések összsúlya hozza az elvárhatót. Ah, és valóban magasra nő. :)