Ma már nem teszel, de atyám 4.8m-es limóján ami nagyobb az Audinál, még 14"-os felnik vannak, csak manapság dívik, hogy alsó középkategóriás kocsikra 16"-os felniket tesznek, aztán fizetheti az ember amikor téli gumit akar venni, ez a gumigyártók bosszúja. Mi következik ebből...hát semmi.:)) Mindenesetre az alsó kategóriás Sigma zoomokat kerülni kell.
Az a váz (K20D) már annyira jó, hogy megérdemel jobb optikákat. Zoomokból pl.: Pentax 16-50/2,8; Pentax 55-130/2,8; stb. A fix fókuszosak is szépen rajzolnak.
A héten én is K20D tulajdonos lettem. Nagyon örülök neki. 1.00-ás firmware volt rajta frissítettem 1.01-re kicsit féltem, hogy abban nincs benne a magyar nyelv, de meglepődve tapasztaltam, hogy semmi beállításom nem veszett el és maradt a magyar is, miközben frissült 1.01-re. Sajnos nem találtam olyan leírást ami pl. a pc.alaplapgyártók csinálnak hogy mi változott az új firmware-ben. Így csak bízom, hogy a frissebb jobb. Más Nem árul valaki D-BG2-es markolatot? Vennék még PENTAX smc DA 55-300 mm f/4-5.8 ED objektívet vagy SIGMA (Pentax) 28-300 mm f/3.5 6.3 DG Macro objektívet. Keresek még Pentax F távkioldót és egy jó vakut is. :-) (Mikor megvettem a gépet nem sejtettem hogy a gombot vettem meg a kabátra. De sebaj érdekel a dolog.)
Ha meguntad a Pentaxot, szabadulnál a cuccodtól vagy csak kell a pénz esetleg váltanál, itt a lehetőség irj, és megegyezünk.
Hm ez nekem is új , info. K100D bírta télen az alpokban, K10D is ki lett víve hidegben, de ezekben más érzékelő volt.
Ha az af algoritmus nem is változott, de mégis gyorsabb már a K10D az erősebb AF motor miatt, a K20D meg egy picit mintha még gyorsabb határozottabb lenne, másnak is ez volt az érzése.
"tőletek kérek tanácsot, ugyanis elismerésem nektek sok tehnikai dologban jártasabbak vagytok nálam, így fotó ide, fotó oda..."
fotózás terén viszont sokunknak van tanulnivalója tőled :)
amikor ilyen fotókat nézegetek mint a tieid, mindig az jut eszembe hogy hagyni kéne ezt a sok technobuzulást a francba és inkább a fotózást kéne gyakorolni az mtf-grafikonok és tesztábrák tanulmányozása helyett....
Gratulálok a gépedhez. Ami az autofókuszt illeti, ezen nincs változás az előző vázadhoz képest. Az SDM csak a fókuszmotor elhelyezésében különbözik a régi csavarhúzós megoldástól. Sem sebességben, sem pontosságban nincs változás. Egyedül az új Low-end Km vázban módosítottak a szoftver algoritmusán, ezért kis fényerőnél ez a leggyorsabb Pentax váz ma. Mindenesetre a K20D jelenleg a legjobb váza a Pentaxnak. "...tanács az új k20D-mhez kérlek ne kíméljetek:-)" Nézd meg, hogy tartósan 10 fokos hőmérséklet alatt milyen a képminőség. Sokaknak cserélni kellett az érzékelőt emiatt: http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1036&thread=30027850
Jaj:-) köszönöm a hozzászólásokat! :-) zavarba hoztok:-) a helyzet az hogy Nikonon tanultam, aztán sok-sok éven keresztül Canon-os voltam és mire digitre kellett váltanom, hát ... megtetszett a Pentax ist D :-) és nem bántam meg:-) Igen. tőletek kérek tanácsot, ugyanis elismerésem nektek sok tehnikai dologban jártasabbak vagytok nálam, így fotó ide, fotó oda... soha sem szégyeltem kérdezni! Amúgy meg pl soha nem volt SDM-es optikám, jóformán azt sem tudom mi az, illetve mennyivel jobb... mint írtam az optikáim 99 százaléka manuális régi csoda....én szeretem őket. Mivel nincs lehetőségem kipróbálni egy SDM-es 2,8-as 50-135-öt... ezért szívesen veszek minden infót! Köszi mégegyszer!!! Pinto
Na azt hiszem példát lehet venni! Sokan bújjuk itt a teszteket, de mikor fogunk ilyen képeket készíteni. Persze nem is vagyunk hivatásosak, de az azért nem egyszerű, hogy te kérsz tanácsot objektívekkel kapcsolatban. Gratula!
Gratula a géphez, véletlenül belenéztem a fotóidba:)) hát azokhoz is nagyon gratula. Én két obit vennék a 2.8/16-50SDM, és a 2.8/50-135 SDM obikat.Esteleg még egy 2.8/200SDM-et.
"A sigma fényszegény környezetben is élesen rajzol nekem, és nem nagyon tapasztaltam lágyulást a képszéleken."
pont fényben gazdag, ellenfényes szitukban kell lecsekkolni az ilyesmit, mert így hozható ki az ellenfényre előjövő belágyulás és kontrasztvesztés... ezekre a leginkább érzékenyek a szarabbfajta bevonattal ellátott objektívek... meg itt tud durva hatása lenni annak ha sok lencséből van összeácsolva az ojjektív...
Sziasztok!!!! 2 napja boldog tulajdonosa vagyok a K20D-nek:-) (3,5 éve Pentax istD-t használtam...) Elkezdtem visszaolvasgatni a forumon, nagyon sok hasznos infó stb. ezért hála nektek köszi! Viszont lenne pár kérdésem, ha már elhangzott és elkerülte volna a figyelmem...khm elnézést érte. Szóval, eddigi tapasztalatom alapján (ami engem zavart legalábbis...) az az autófokusz minősége volt a Pentaxnál... Ha jól vettem ki az alábbiakból, ezen is javítottak... (SDM?) Melyik obikkal hozható ki a legjobb a K20D-vel autófokusz ügyben? illetve keresek egy markolatot hozzá, ha netán valaki tudna... egy használt de jóállapotú is megtenné. Eddig sokféle obit használtam hozzá, de főleg fix-eket. Most pl egy 180mm-es 2,8-as Sonart próbálgatok(tudjátok a régi Pentacon Six optikája!:-) illetve egy 120mm 2,8-as Carl Zeiss-et. Előre is köszi a segítséget! ja és ha van bármilyen hasznos infó, tanács az új k20D-mhez kérlek ne kíméljetek:-)
Ha valakinek ilyen gépe van, nem rak bele ilyen hitvány lassú kártyákat.
Minimum 4gb extreme III javasolt, ha nem akarsz lemaradni a spontán pillanatokról. És nem akarod elég hamar befelyezni a fotózást egy adott lehetőség közben, mert az a 2gb hamar megtelik ám, a 10-12mb os jpg-el.
Igen. Ebben igazad van, a 2,8-at hamar elhagyja. Gyakorlatilag csak tele állásban használható kb (nálam) 20mm-ig. Azután viszonylag masszívan tartja magát f3,5 nél, 35mm ig. A legjobban az f4 en csodálkoztam 65-68mmig tartja, és csak vég állásban ugrik fel f4,5-re. Nálam többszöri kipróbálás után ezt az eredményt adta. Összehasonlítottam a kit obival, szerintem mindenképpen megéri a kit, főleg most, hogy már egy kis alkudozás után 12-13-ért meg lehet csípni. Kit II felől pedig mostanában nem hallani. A sigma fényszegény környezetben is élesen rajzol nekem, és nem nagyon tapasztaltam lágyulást a képszéleken. Sárgássága..... Hát én szeretem, mert nem olyan rideg színűek a képek.
Sigma 17-70m? Én is gondolkoztam rajta, még a K100D-vel kipróbáltam. Nem volt rossz, de kissé zavart az enyhe Sigma sárgás szín, és persze éles volt, de nem láttam akkora különbséget javár a a kit obival szemben, ráadásul, úgy vettem észre, hogy a 2.8-at hamar elhagyta, és gyorsan zuhant a fényereje. Ugyanez az obi Canon 400D-n sokkal meggyőzőbb volt, hát a fene tudja, lehet a gyártási szórás az oka. Mindenesetre a 16-45-öt nem cserélem le rá.
Egyáltalán nem vagyok elájulva az sdm-től. Nekem nincs szükségem rá. Viszont a K20d hez vett 17-70-es obim, valami fantasztikus. Egyszerűen sohasem téveszt, csak ha én vagyok nagyon béna. Annyira össze van forrva a vázzal, hogy még ha akarnék sem tudnék jobb obit venni. Ezért valószínűleg ezt a szettet sohasem fogom eladni.
tokkal, vonóval, napellenzővel, obisapkával. Mondjuk legyen az ára 30.000.- Ft (Edigitalon újonnan: 50) Email: mulder(@)dstreet.hu Tel: 06 20 38 49 200 Elsősorban a budapesti személyes átvételt támogatom, de ha állod a postát, elküldöm bárhova.
Sigma/Pentax 24-70/F2,8 DC-EX-Macro objektívet használ valaki ezzel a géppel? Érdekelne a véleménye. Kritika, javaslat bárkitől érdekel, esetleg a K200D-vel kapcsolatosan is, ezzel az objektívvel.
Szerintem használható mindenhol, de 17-19 mm. között nagyon torzít (tényleg, keresőben is látszik). Ha nem vonalakat fotózol, azért nem annyira feltűnő. De ha végig 2,8-as alternatí@a kell, akkor a Tamron 17-50 azért jobb ebből a szempontból, viszont az 50-70 mm. tartományod vész el. Nekem hiányozni szokott.