Keresés

Részletes keresés

kaviat Creative Commons License 2004.06.14 0 0 26
a fene tudja mi ez a csúcs dolog.. pl itt van az ELP, hihetetlen gyenge lemezeket csináltak a vége felé [illetve a visszatérésükkor pl. black moon], viszont másrészt a yes épp érdekes példa, mert ugyan a kezdeti nagy dobások után csinált néhány vékonyabb lemezt, de azért egy abwh, egy Talk egy Magnifications igencsak jó muzsika

.kav]4t reneofittnesspop spacegéza

Moonlord Creative Commons License 2004.06.14 0 0 25
Igen bizony, annyit viszont hozzá(d)fűznék, hogy ők - ellentétben más zenekarokkal - tudták, mikor kell abbahagyni! A csúcson! Ez is elgondolkodtató, nem?
Előzmény: Törölt nick (24)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.14 0 0 24
Jaj, es hogy nem volt az enekes olyan karizmatikus? :))) Hat, a Shulmman testverek kb annyira nem karizmatikusak, mint Ian Anderson a Jethro Tull-ban... :D Lattal valaha Gentle Giant koncertfelvetelt?
Annyiban igazad lehet, hogy amikor az On Reflection 4-szolamu fugajat eneklik, nehez eldonteni, hogy ki a legjobb enekes a csapatban, mert mind TOKELETESEK! :) Tenyleg, ezen meg nem is gondolkodtam, talan a GG-nek nem is volt frontembere? Mindig cserelodnek a szerepek, inkabb egy nagy kozos jateknak erzekeltem amit muvelnek. Tenyleg, talan nincs is frontember a GG-ben, de tudja csoda, nekem nem is hianyzik... :)
Előzmény: eref (21)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.14 0 0 23
Kedves Eref, ez eleg meredek kijelentes volt... :) A Yes-szel valo ilyen osszehasonlitas teljesen irrelevansnak tunik, olyan, mintha a Crimson-t es a Yes-t probalnank osszehasonlitani... Teljesen mas vilag a GG zeneje. Nem az egyseges zenen tuli mondanivalot akartak felmutatni, amennyire en ismerem oket (es a probatermi demoiktol az utolso bootlegekig szinte minden megvan), ez egy oromzeneles erdekeben osszegyult tarsasag, sok helyen olvastam roluk, hogy bizonyos dobasok tudatos fintorral szulettek, hogy meghokkentsenek. De ez sem altalanos, mert aztan mashol teljesen mas oldalukat villantjak fel. Szerintem a 70-es evek egyik legsokszinubb zenekara, s emellett az egyik legsokoldalubb is. A Yes-t mas miatt imadjuk. A Yes emelkedett, a GG pedig vicces, emberszagu, nyers es szokimondo. Mindegyiket mas miatt szeretjuk.
A zseniket (GG) nem mindig erti meg a kora... a GG ennek az aldozata szerintem. Es az, hogy nem tettek szert akkora rajongotaborra, az meg semmit sem von le erdemeikbol! A mai vezeto prog-csapatok mind-mind hozzajuk kanyarodnak vissza, rajuk utalgatnak. Eleg meghallgatni a spock's beard-tol a "thoughts"-ot, vagy az Echolyn-tol az "As the world"-ot, es meg sorolhatnam.... ram is oriasi hatassal vannak... mindig tud ujat mutatni nekem! :)
Előzmény: eref (21)
eref Creative Commons License 2004.06.14 0 0 22
A progresszív zene csúcsa mellesleg a Canterbury-irányzat: Soft Machine, Hatfield and the North, National Health, Caravan, Henry Cow valamint ezek zenészeinek különféle permutációi, variációi és kombinációi.
eref Creative Commons License 2004.06.14 0 0 21
Kedvencekben Ok.

Gentle Giant kapcsán indult a Yes-topikban a diszkusszió. A G.G.-t zeneileg rendkívül értékes csapatnak tartom, csak hát nem volt olyan karizmatikus énekes-frontemeberük, mint a Yes-nek, nem tudtak olyan egységes zenén túli mondanivalót felmutatni, mint a Yes, ezért nem kerültek az őket megillető helyre.

scan_dal Creative Commons License 2004.06.13 0 0 20
Cactus lesz, ha érdekel a dolog.A van der Linden nélküli Ekseption-től is van néhány lemezem, de sajnos nem mind, pedig ők is igen érdekes zenét csináltak. A Focus híres Hamburger concerto-ja megjelent DVD-n , az efféle muzsikát kedvelők biztosan kifeküdnek tőle. Egyébként kitűnő lemezbolt van a Bécsi úton, a régi Sipos mögötti részen , hétfő kivételével nyitva , délutánonként, és a tulaj, Várszegi Péter hatalmas fazon, progresszivből talán neki van a legjobb választéka a városban. (nem reklámnak szánom :-))
LP-t is árul rendesen.....
És ne feledkezzünk meg a "fuzionáriusok"-ról pl. If vagy a magyarok közül a Syrius !!!!!
Előzmény: Varus (19)
Varus Creative Commons License 2004.06.13 0 0 19
Na majd akkor azt a TIME-ot megoldjuk valahogyan, egyik ismerősöm említette hogy van neki. Out Of Focus-tól van pár lemez, talán a Wake Up a csúcs ott. Az első Trace-n meg szerintem az egyik legjobb Hammond-os téma van amít ember valaha alkotott.
Egy kérdés: Hogy álltok a másodvonalas hard -dal
(pl.Budgie, Cactus). Szerintem nagyon klassz zene.
Megvan valamelyikőtöknek a Beck,Bogert,&Appice?
Én zeneileg nem ismerem őket, de nagyon pozitív dolgokat hallottam róluk. Szóval tényleg brilliáns?
Előzmény: scan_dal (18)
scan_dal Creative Commons License 2004.06.12 0 0 18
A kraut-tól nincsenek messze a finn elvtársak, Jukka Tolonen, a Tassavalan Presidenti és egyéb zenekarok, a holandusoktól a Focus , Ekseption , Trace és a tagok későbbi albumai ugyancsak kötelező darabok.
Krautból még nem hagynám említés nélkül az Out of Focus és az Amon Düül nevű bandákat....:-))))
A déliek akiket voltam bátor sorba venni megvannak hiánytalanul, de a Time érdekelne valahogyan.......
Előzmény: Varus (13)
kaviat Creative Commons License 2004.06.12 0 0 17
szerintem tök felesleges izléseken nyefegni, meg reagálni ilyen "szerintem xy műfaj szar" hozzászólásokra

.kav]4t reneofittnesspop spacegéza

Varus Creative Commons License 2004.06.12 0 0 16
Szerintem meg ez a beírás nem volt szép tőled...
De valahol mégis igazad van, mert a progresszív techno tényleg egy szarrakás.
Előzmény: Walkmann (14)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.12 0 0 15
Az elozo beirasra: szerintem a progressziv zene altalaban a legjobb, mi ezert irunk ide, mert szeretjuk. Es te?

Amikor roman progresszivekrol beszelunk, nem szabad kifelejteni a Sfinx "Zalmoxe" c. lemezet. Yes rajongoknak kulonosen ajanlott lemez, csodas alkotas, koncept album, egy elkepzelt roman os-istensegrol. Csodas Yes-es hangulata van!!! Sajnos az atkosban a ZSENIALIS Dan Andrei Aldea gitaros ki kellett menekuljon Nemetorszagba, ma ott alkot, van egy studioja, de sajnos inkabb segit masoknak, kozremukodik, nekem azt irta, hogy nincs ideje a sajat zeneire.... kar!

Walkmann Creative Commons License 2004.06.12 0 0 14
Szerintem a progresszív zene általában szar, ne hallgassatok ilyet.
Varus Creative Commons License 2004.06.12 0 0 13
A déli srácokhoz még tegyük gyorsan oda a TAKO-t meg a TIME-ot is. Scan_dal a szivemből szóltál, nekem épp a kraut a gyagyám. Tényleg jó lenne olvasni olyanokról mint RUFUS ZUPHALL, ASH RA TEMPEL, JUD'S GALLERY, TRIUMVIRAT, BIRTH'S CONTROL. De talán a "káposztás" szekciónak nem lenne szükséges új fórum, ezek a zenék (jórészt) beleférnek a progiba.
Előzmény: scan_dal (12)
scan_dal Creative Commons License 2004.06.11 0 0 12
Üdv progresszívek, ha már a tábor zenekarai szóba kerültek , ne feledkezzünk meg a déli (ex- Yugo) csapatokról, úgymint Smak, Leb i Sol és Buldozer, de a Bjelo Dugme sem megvetendő.

Egyébként itthon is érdemes körülnézni amit hajdanában a Pantha Rhei zenélt Debrecenben a hetvenes években , vagy mostanában az After Crying szintén nem semmi.
És a német "krautrock" hullám is megérne akár egy külön fórumot

Végül , ha Niemenről beszélünk , tegyük azt múlt időben, ez év januárjában elhalálozott.

Előzmény: GrandS (8)
badblock Creative Commons License 2004.06.11 0 0 11
Üdv Mindenkinek!
"Ezek a volt 'volt' szocialista államok együttesei (Collegium Musicum, Fermáta, Czeslaw Niemen, Stern Combo Meissen" régi kedvenceim:)
NDK meg lengyel meg csehszlovák kultúra házakban 50 FT volt egy bakelit még az átkosban!
Meg is vannak még:)
GrandS!
Nem ismerjük mi egymást valahonnan...?:)
Varus Creative Commons License 2004.06.11 0 0 10
Na végre, itt egy király fórum!!!

Akkor itt most elsősorban ilyenekről lesz szó:?
Jan Duke De Grey, Arcadium, Still Life, Tako, Blue Effekt, Arzachel, Marsupilami, Khan, Jud's Gallery, Birth Control, Uno, Maxophone, Osanna, Attila, VDGG, Eloy, Camel, Pavlov's Dog? Nagyon csodálatos..

zoli79 Creative Commons License 2004.06.11 0 0 9
Lehet, de akármikor odafordultam nem metál ügyben mindig tudtak segíteni és normálisan hozzászólni.
Előzmény: shaddam (5)
GrandS Creative Commons License 2004.06.11 0 0 8
Niemen olyan a közép-kelet európai progresszív zenének, mint Miles Davis a jazz-rock-nak. Mindkettő tette, amit kellett, nem vett figyelembe senkit, viszont a rá következő generációk rá épültek. Davisnél: McLaughlin, Corea, Zawinul, Shorter, stb. Niemennél: SBB,Exodus,Extra Ball,Krzak meg még mások.
cirrocumulus Creative Commons License 2004.06.11 0 0 7
Ja, igen: és ki ne felejtsem a progresszívek sorából a lengyel EXODUS együttest!
A "The Most Beautiful Day" lemezükön fantasztikusan jó, sodró, de időnként egészen lebegős zene hallható.
Az egész hangzásnak még ráadásul különlegességet kölcsönöz (már legalábbis számunkra), hogy nem angolul, hanem anyanyelvükön énekelnek.

Yes-rajongók, figyelem!
EXODUS: The Most Beautiful Day

Törölt nick Creative Commons License 2004.06.11 0 0 6
Ha mar a spanyol bandaknal tartunk, a Triana nevu formaciot ajanlanam, otvozik (ill otvoztek, mert mar nem letezik a zenekar:() a progrockot a flamencoval, nagyon erdekes zene.
Előzmény: cirrocumulus (3)
shaddam Creative Commons License 2004.06.11 0 0 5
Az már inkább metál az utóbbi időben, nem?
Előzmény: zoli79 (2)
shaddam Creative Commons License 2004.06.11 0 0 4
Szevasztok.

Collegium Musicum - Konvergencie (1971), Live (1973), Marián Varga & Collegium Musicum (1975) kötelező darabok.
M Efekt - Nova Synteza 1 & 2, Benefit of Radim Hladik, Svitanie, Svet Hledacu, 33 kötelező.
Fermáta - Huascaran kötelező (mondjuk a többi is, de azok nekem nem jönnek be annyira).
SBB - kötelező mind.
Niemen - kötelező mind, kultikus zene.
Phoenix - Cantofabule kötelező.

Ezeket ajánlom azok közül, amiket ismerek. Egytől egyig nemzetközi színvonalú, nagy zenék. Remélem, nem voltam túl hosszú.

Előzmény: GrandS (1)
cirrocumulus Creative Commons License 2004.06.11 0 0 3
Nemrég kaptam valakitől egy nagyon érdekes, izgalmas zenét. Egy spanyol együttes (Los Canarios) Ciclos címen feldolgozta Vivaldi Négy évszak-ját! Ismeri valaki?
És tényleg feldolgozták, nemcsak áthangszerelték rockzenére: nagyon egyedi, időnként kissé bizarr, kissé avantgard megoldások is vannak benne - de pont ettől annyira izgalmas! Az avantgard részek még a normális határon belül vannak szerencsére.
Az egészben az a legfantasztikusabb, hogy ének is van benne (a "Négy évszak"-ban nincsen!) - nem semmi, ahogy a tételek dallamai át lettek ültetve énekre! Szöveg pedig azért került a feldolgozásukba, mert egy kissé az emberiség történelmét foglalták bele - a tételcímekből gondolom ezt, hiszen az ő változatukban ez nem tavasz, nyár ősz, tél. Most nem tudom fejből ezt a négy címet, legközelebb majd ezt is törlesztem.

Egyébként a Solaris Fórumba írok nagy erőkkel - ők már 24 éve a kedvenceim !!!!!!!!

zoli79 Creative Commons License 2004.06.11 0 0 2
És a progresszív rock/metál topic-kal mi a gond? Az egy elég látogatott téma. Attól, hogy van benne metál is nem kéne elriasszon.
GrandS Creative Commons License 2004.06.11 0 0 1
Szeretnék olyan, bárki számára csemegének tűnő zenéről információt kapni. Pl. nagyon éerdekesnek találnám a 'volt' szocialista államok együtteseiről (Collegium Musicum, Fermáta, Czeslaw Niemen, Stern Combo Meissen, meg sok minden), illetve a spanyol, olasz, dél-amerikai prog zenekarok (Tiemko,Sagrado, meg minden)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.11 0 0 0
Hahooo, azt hiszem gyakori latogato leszek itt...
Előzmény: GrandS (-)
GrandS Creative Commons License 2004.06.11 0 0 topiknyitó
Minden olyan zenéről szeretnék itten beszélgetni, ami nem közvetlenül Yes, Emerson, King Crimson, hanem olyanok, mint Pentwater, Affinity, Gerard, SBB, Collegium Musicum, Stern Combo Meissen, Colosseum, meg még sok-sok más hasonló jó zenekar, vagy előadó.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!