Keresés

Részletes keresés

Szebényi Tibor Creative Commons License 2017.06.08 0 0 5434

Ja és a bírók is mindenféle stílusokból jönnek, van barantás, HEMA-s, stb, akik mind kicsit máshogy viszonyulnak ahhoz, hogy mi a tiszta találat. Szerintem kiegyensúlyozott rendszer, és tükrözi a vívótudást, még ha 2-3 helyezésnyi távolságban lehetne is vitatkozni.

Előzmény: dezsoKE (5432)
Szebényi Tibor Creative Commons License 2017.06.08 0 1 5433

Három bíró áll körben, okostelefonokkal. Ha tiszta találatot látnak (az ellenfél nem vág közbe, vagy után), megnyomják a találatot bevivő versenyző gombját. Ha látványos és tiszta a találat, mindhárom bíró megnyomja a gombot, így 3 pontot kapsz. Ha csak valami maszatoló karvágás sikerül, amit 2 bíró nem is lát, akkor csak egy nyomja meg a gombot, és 1 pontot kapsz. A látványos, de értelmetlen cséphadarásoknál, mikor mindkét fél püföli a másik fejét, egyik bíró se nyom semmit. (de baromi jó élőben nézni :D )

Nincs büntetés, ha elejti a kardot, de amíg nem állítják le a meccset, utána lehet menni és ütni. Én személy szerint lovagiasságból nem megyek fegyvertelen, vagy elbotló/eleső ellenfél után. Viszonylag gyakran kiverem a kardot az ellenfél kezéből, de ha nem találom el rögtön a következő ütemben, akkor már nem kezdem el kergetni. Ezért meg szoktuk tapsolni egymást, ami tök jól esik. Az egész rendezvény baráti és bajtársias jellege nekem fontosabb, mint a pontok és helyezések.

Az "alkarral védés" tiszta találatnak minősül, az, hogy valaki pajzshoz szokott, az ő baja. Remélem a bírok is így tekintették. :)

De ne hasonlítsd össze direkt a kendoval, ez a rendszer direkt a látványosságra, élvezhetőségre koncentrál, és arra, hogy idegenek nyílt versenyben biztonságosan összemérhessék a tudásukat, legyen is bármilyen vívótudásuk vagy stílusuk.

Előzmény: dezsoKE (5432)
dezsoKE Creative Commons License 2017.06.08 0 0 5432

Ha jol gondolom, az ellenfeled gyozott, ha o nyerte a tornat. Igazabol nem erzekeltem, ki nyerte a meccset. Vannak kulonbozo ponterteku talalatok? Van valami buntetes, ha elejti a kardot? Ha alkarral ved? Ha kifordul? Szamoljak a birok a talalatokat, vagy csak szavaznak a gyoztesre? Hogy mukodik? Mik a szabalyok?

Előzmény: Szebényi Tibor (5428)
Sch.... Creative Commons License 2017.06.06 0 0 5431

Köszi a feltöltést, jó kis küzdelem volt! :-) A védekezéssel egyiktőtök sem sokat foglalkozott, de pont ezért eléggé látványosra sikerült!

Előzmény: Szebényi Tibor (5428)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.06.05 -1 0 5430

Egy apró, történelmi adatmorzsa a vívásbiztonsággal kapcsolatban.

http://szablyavivas.blogspot.hu/2017/06/fechtirozas-1821.html

Ui.:

Lehet, hogy idővel össze kellene gyűjteni ezeket a történeteket?

Bela_Vak Creative Commons License 2017.06.04 0 0 5429

Nem hiszm, hogy sok kozuk lenne egymashoz, guglizas alapjan. Amilyen battodo videokat talaltam rola, azok teljesen korrektek voltak, nem bujutsus izek.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (5427)
Szebényi Tibor Creative Commons License 2017.06.04 0 0 5428

Itt a videó arról a menetről, amit legjobban élveztem a győri HEMAjális Szablyaharc versenyén:

https://drive.google.com/file/d/0B6axQnJG4wHpVGlPVHNGYmw5dnc/view?usp=sharing

Kétségtelen, hogy elég püfölős (újabb nagy horpadások a fejvéden...), de roppant élvezetes volt. Ha nem is a vívás művészi, vagy harcművészeti része domborodott ki, testmozgásként/sportként ez a legmozgalmasabb és legélvezetesebb versenyrendszer, amit eddig próbáltam.

Én szokás szerint sárga kaftánban vagyok, ellenfelem pedig Pávlicz Gergő, aki később az első helyezett lett. Ő a Nyugati Gyepű tagjaként komolyan csinálja a X. századi hagyományőrzést, főleg fémfegyver + pajzs kombóval. A pajzshasználat szokása egyből feltűnt, mivel sok vágásomat csak úgy lazán alkarral védte. A vicces az, hogy ezt önkéntelenül egyből átvettem. Azt már észrevettem, hogy túl sok plüsis vívás után hajlamos vagyok csak úgy a szabad kezem tenyerével lecsapni a bejövő vágást, mint valami Darth Vader. Csak hát ez elég rossz szokás. :)

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.06.02 -1 0 5427

Közben próbáltam rákeresni Kovács Andrásra, konkrétan: "Kovács András" bujutsu.
Volt olyan találat - talán 2009 (?) vagy 2011 (?) -, ahol együtt szerepelt a kardkovács és a bujutsus csapat neve egy programfüzetben. Ebből konkrétan nem derült ki, hogy van-e valami kapcsolat közöttük.

Viszont kimondottan érdekes vágásvideót láttam (YT):
Kovács András kardkovács Budofest 2010

A legvégén: 5 bambusz szál; 5 tatami, kardrántás hüvelyből, lentről felfele; 3 tatami, tantóval (!).

Előzmény: Bela_Vak (5426)
Bela_Vak Creative Commons License 2017.06.02 0 0 5426

ok, jó hogy kijavitottal, s

Meleesleg Szabo kardkovacsnak is mondta magát, de jo ha nem keverednek össze

Előzmény: kenva1 (5425)
kenva1 Creative Commons License 2017.06.02 0 0 5425

Hali!

A "kamu samuráj"Szabó András, a Kovács András kardkovács

Előzmény: Bela_Vak (5420)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.06.02 -1 0 5424

+1

Hiszen:

1. A topik a Kultúra rovatban van. Nem véletlenül.

2. Ha nem tévedek, akkor vívóként a vívásról társalgunk. A régi vívók eléggé odafigyelte arra, hogy udvariasak legyenek egymással. Csak két kiragadott példa:

Keresztessy szabályzata (1877): "III. Mind a vívóknak, mind a nézőknek szigorúan tiltva van, az ejtett hibák fölött nevetni, gunyolódni és boszantásra ingerlő megjegyzéseket tenni."

Egy másik szabályzatból: "6. (...) s minden ízléstelen bírálat, vagy felkiáltástól őrizkedni kell. (...) 8. Az ellenfél vímodorát ócsárolni nem szabad..."

Valószínűleg kimondottan előnyös használni a régi viselkedésmintákat. Öröm látni, hogy a többség követi ezeket a mintákat.

3. A normális stílus alkalmazása semmivel sem fárasztóbb, időigényesebb, mint a "finomkodásmentes" változat. Sőt, tömörebb is, mert kihagyható az alpári rész, konkrétan a "b@&..zés" és társai.

4. Továbbá a stílustalan stílus nem tartalmaz több információt, mint a normális társalgási szint.

5. Aki pedig élvezi a "finomkodásmentes" stílus, az bizonyára talál magának olyan topikot, ahol ez nem "tájidegen". ;-))

Előzmény: Szebényi Tibor (5422)
Szebényi Tibor Creative Commons License 2017.06.01 0 0 5423

Fogalmam sincs, nem ismerem ő(ke)t, nem tudom, hogy ki volt benne kamu hazai álszamuráj mutatványokban. ;)

Szakmailag (fémtan, kovácsolás, stb.) teljesen korrekt volt, és ami még szimpatikusabb volt, hogy nem misztifikálta a dolgot. Elmagyarázta, hogy csodák nincsenek, a kemény acélnak vannak előnyei és hátrányai is.

Előzmény: Bela_Vak (5420)
Szebényi Tibor Creative Commons License 2017.06.01 0 0 5422

"Van aki észreveszi magát, van aki nem."

Pontosan.

Előzmény: Simplex-CG (5419)
Bela_Vak Creative Commons License 2017.06.01 0 0 5421

Nézi-nézi az ember, kb. érti is, hogy mi a páros gyakorlat célja

Roszabb: iai elsosorban szoloban kata :)

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (5399)
Bela_Vak Creative Commons License 2017.06.01 0 0 5420

Tisztelettel kerdezem: ez a Kovacs Andras az a Kovacs Andras?

Előzmény: Szebényi Tibor (5397)
Simplex-CG Creative Commons License 2017.06.01 0 0 5419

Tibor,

Azért hangsúlyoztam, hogy a "finomkodásmentes" kritikát.

Ami egyébként, ahogy Annatar rávilágított, valóban szándékos piszkálódás.

Amolyan "veddmárészremagadbazmeg" jelleggel. Van aki észreveszi magát,

van aki nem.

Én szeretek olyan emberekkel vitázni, akiknek fontosabb a vita, és az elhangzott érvek, mint a stílus.

Nekem is fontosabb, milyen hasznos infókkal próbál érvelni a másik, mint az, hogy amúgy paraszt, vérpistike, foteltudós, vagy mélymagyar szablyanáci :)

Mindenkinek lehetnek konstruktív ötletei, mert mindenki kicsit más szögből látja a témát :)

Az egoizmusos részt nem teljesen értem. Egyszerűen csak ami a szívemen, az a számon, nem szeretem magam visszafogni,

megterhelő (szívem szerint ennél is nyersebb lennék, de akkor végképp besírna mindenki).

Előzmény: Szebényi Tibor (5413)
Sch.... Creative Commons License 2017.05.31 0 0 5418

Csak rajtam keresztül lett rendelve vagy 100 darab Go-Now szablya. Barantások is nagy mennyiségben vesznek már tőlük - mostanában hál' istennek direktbe - úgyhogy terjed a cucc.

Destreza: Videó nincs, és nem valószínű, hogy fog készülni. Ezzel teljesen más céljaim vannak, mint a szablyával. Csak a saját örömünkre és fejlődésünkre gyakoroljuk, semmiféle missziós szándék nincs mögötte, mint ahogy a szablyával volt. Nem mellesleg, ez egy olyan fegyvernem, amit 80 éves kor fölött is lehet jól űzni, mert nem igényel nagy fizikai erőt :-)

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (5415)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.05.31 -1 1 5417

Napi véletlen találat.

http://m.cdn.blog.hu/ri/ritkanlathatotortenelem/image/Napi/86/1913_katonai_vivoverseny_franciaorszag_.jpg

(Katonai felszerelésben)

Megjegyzés a képhez:
"Az a katonai vívás szuronnyal nagyon király! Olimpián lenne nézettsége, azt hiszem... Vajon lehetett a puskatust (csizmát, könyököt, egyebeket) is használni, ha úgy adódott, mint a harctéren, vagy szigorúbb szabályok voltak a versenyen?" (2015)

Korábban a HM topikban is volt egy jó kép.

http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/btv1b6929847c/f1.highres

(Francia szuronyvívás, fehér plasztronban, fejvéd nélkül.)

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.05.31 -1 0 5416

Sch....,

Destreza-projekt:

Kimondottan érdekes lenne látni az erről készült videóitókat.

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.05.31 -1 0 5415

A Hód Baranta csapat által feltöltött képeken 4 db Go-Now szablyát számoltam. A képeket az OBSZ központi FB-oldalán lehet megnézni. A többség olyan gyakorlót használ, aminek puha kereszvasa van. (A BSZ-4 gyakorlónak 6 mm-es kemény hárítólemeze van; lehet, hogy a hódmezővárosi csapat eszközét BSZ-5-nek kellene nevezni; sajnos még nem láttam közelről ezt a gyakorlószablyát.)

Úgy tűnik, igen sok honi csapat használja már ezeket a Go-Now eszközöket (Ars Ensis, Végek Művészete stb.).

Sch.... Creative Commons License 2017.05.31 0 0 5414

Ha elolvasod az eredeti kommentemet, abból szerintem tisztán látszik, hogy a helyi hülyékről szólt.

Egyébként a stílus maga az ember. :-)

Előzmény: Xálfegyver (5410)
Szebényi Tibor Creative Commons License 2017.05.30 0 1 5413

Mondjuk inkább úgy, hogy a stílusodra nem nyitottak. Nem szép dolog úgy beállítani, mintha a kritikát nem bírnák. Tudod te is jól, hogy tartalmilag ugyanazt el lehet mondani úgy is, hogy konstruktív vita kerekedik belőle, és úgy is, hogy az lesz, ami most itt.

Az, hogy de neked ilyen a stílusod és kész, az színtiszta egoizmus. A stílus is formálható, csak akarat kérdése. Ha nem akarod, akkor csak trollkodni akarsz, mert akkor neked nem az a lényeg, hogy értelmes vita legyen, hanem önmagadat akarod csillogtatni.

Előzmény: Simplex-CG (5407)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.05.30 -1 0 5412

"...színtiszta elitizmus..."

Még mielőtt komoly vita alakulna ki, érdemes tisztázni, mit értesz elitizmus alatt.
Korábban már született pár hozzászólás a témában.

Előzmény: Xálfegyver (5410)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.05.30 -1 0 5411

Olyan leszek, mint a visszhang. :-)

"...annak bizony számolnia kell azzal, hogy megzavarhatják."
Számolunk.

"...és láthatóan koncentrál, abban csak úgy megzavarni szerintem is illetlenség..."
Illetlenség.

"Ahogy eddig láttam, azért a legtöbben képesek kivárni ezt a részt a kérdésekkel." ;-)))

Szerencsére ez tényleg így van, és képesek várni. Bár az emberek többsége már 4-5 perc után megunja az egészet és továbbmegy. Általában a gyerekek még maradnának, de őket szelíden elráncigálják.

Előzmény: Annatar (5409)
Xálfegyver Creative Commons License 2017.05.30 -1 1 5410

Nyílván Simplexnek van egy "stílusa", de amit tartalmilag leírt azzal egyet kell hogy értsek.
Amit te felvázoltál az a színtiszta elitizmus.
Az ilyen hozzáállásból alakulnak ki a HM szekták.
Nem csodálom hogy felkapta vizet, én is egy cifrát mondtam amikor elolvastam a kommented...

A lokális imbecilliseket ( helyi hülye ) meg hagyjuk ki ebből a történetből mert azokat sehogy se lehet kivédeni.
A legnagyobb városokban is lehet eldugott helyeket találni, akit ez zavar az kicsit kutakodjon és járjon oda :)

Azzal kezdtem hogy engem bármikor megzavarhatnak, de már látom hogy itt egy komolyabb téma van mint a parkban edzés.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (5406)
Annatar Creative Commons License 2017.05.30 0 0 5409

A témához: aki kültéren gyakorol, bármilyen okból (nincs pénz teremre, túl meleg van nyáron, ezzel is be akarja mutatni az iskolája létezését, akármi) annak bizony számolnia kell azzal, hogy megzavarhatják.

Más részről ha valaki valamit csinál, és láthatóan koncentrál, abban csak úgy megzavarni szerintem is illetlenség (különösen ha nagy izékkel püfölik egymást az illetők).

Az ember pár tíz perc alatt rájön, hogy milyen ritmusa van egy tevékenységnek és hogy mikor tud közbekérdezni. Ahogy eddig láttam, azért a legtöbben képesek kivárni ezt a részt a kérdésekkel.

Annatar Creative Commons License 2017.05.30 0 0 5408

Én ezt inkább szándékos piszkálódásnak látom, van olyan ismerősöm aki hasonló stílusban kommunikál és nem érti, miért tiltotta le egy csomó ember facebookon.

Előzmény: Simplex-CG (5407)
Simplex-CG Creative Commons License 2017.05.30 0 0 5407

Mert nem nyitottak a finomkodásmentes kritikára ;)

Teli is sírom miatta a párnámat, minden egyes este ;)

Szerencsére vannak elegen, akikkel tudok normális keretek között szakmai vitát, társalgást folytatni,

sőt, egyikük szombaton le is nézett edzésre ;)

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (5406)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2017.05.30 -1 3 5406

Most már sokkal, de sokkal jobban értem, hogy miért nem akar társalogni veled az egyik topiktárs vagy miért nem reagál - általában - a hozzászólásaidra egy másik vívókollega.

Előzmény: Simplex-CG (5405)
Simplex-CG Creative Commons License 2017.05.29 0 0 5405

Ulrich,

"Részemről szó sincs elitizmusról, hanem az a történet lényege, hogy: 
a) nekem nincs szükségem a kérdezőre, 
b) valami olyan tudás birtokában vagyok, ami láthatóan érdekli az illetőt, 
c) joggal elvárható, hogy az érdeklődő legyen - egy kicsit - türelmes és udvarias,
d) ha neki ez nem tetszik, akkor még mindig megkereshet titeket ;-))"

Ezzel így nagyjából körülírtad az elitista, lekezelő, magát felsőbbrendűnek képzelő seggfej definícióját, de ne zavarjon :) 

Ha egy közparkban csinálsz valami nem túl szokványos dolgot, nem kell meglepődni azon, hogy

néha odatéblábol valaki, és megkérdezi mi az.

Valamilyen szinten a bajtársiasság része, hogy a kezdőket, érdeklődőket segítjük, és türelmesek vagyunk

velük, akkor is, ha nem feltétlenül toborzunk (ami amúgy nem árt, mert vérfrissítés és újoncok nélkül

elég hamar inflálódik a vívótudás).

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (5402)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!