Azok kardoskodnak a vasárnapi nyitvatartás mellet akik általában hétvégén nem dolgoznak! Hála Istennek az én munkhelyem azon kevés kereskedelmi egység közé tartozik amelyik nincs nyitva vasárnap,remélem ez így is marad.Ami azt illeti az emberek régen is betudtak vásárolni és most is betudnának hétköznap meló után vagy szombaton!Bemész bárhová vasárnap és tele van uantkozó emberekkel a pláza,nem azért,mert máskor nem tudnának bevásárolni,hanem mert az a hátvégi progi.Ehelyett csinálhatnának más,értelmesebb programot is!Az,hogy azért mennek vasárnap,"mert akkor van együtt a család" ezzel pont az előző érveidnek adsz egy pofont.Mert ahol valaki a családból a kereskedelemben dolgozik ott mikor van együtt a család??Úgyhogy szombat oké,vasárnap baromság!
Köszönöm a kioktatásod. Én nyugodt vagyok. Ha valaki felkapta a vizet, vagy ideges volt, az te lehettél (2336-os hozzászólásod) A témát részemről lezártam.
Egy kérdés: A Gábor-Gábor stúdió az csak díszlet, vagy úgy volt kialakítva, hogy akkor már a szereplők fazonigazításához is használják? (Sminkszobának.)
"Te sejtesz valamit. Pár év múlva az MTV archívum nem lesz sehol.A kereskedelmi csatornák versengeni fognak az első igazi és utolérhetetlen légkörű magyar szappanoperáért"
Mielőtt bárkiben megragadna, hogy én vagyok az, aki a BK-t védi a Szomszával szemben, szeretném leszögezni, hogy én BK-t sose néztem, és utálom mint a sz*rt. De attól még profibb produkciónak tartom, mint amilyen a maga korában a Szomszédok volt. És nem a pénz vagy a technikai fejlődés miatt. Ez a kategória ("profibb") nem értékmérő, csak egy vélemény. Annyit fejez ki, hogy az egyikben pl. ügyelnek arra, hogy ne látszódjon a kamera árnyéka a felvételen.
A vita (ha ez vita) abból indult ki, hogy valaki elkezdte magyarázni, hogy a Szomsza az milyen király, csináljon jobbat aki tud, meg aki beszól rá az sznob. Én ezeket a dolgokat nem keverném össze. Szeretem nézni a Szomszédokat, mert van benne 1-2 jó színész, lehet rá nosztalgiázni, és - főleg - sokat lehet röhögni (pl. a gondos nagyapó vodkát ad a lábadozó betegnek, utána a rokonok félmosollyal "megfeddik", hogy micsoda csibész dolog ez - mintha egy gyógyszereket szedő, gyógyulófélben lévő embernek a pia nem is árthatna komolyan!). De ettől még nem fogom azt mondani róla, hogy milyen magas színvonalú, pompás és eredeti csoda. Igenis meg lehetett volna csinálni sokkal jobban is.
A Barátok Közt meg egy importált, művies f*s, de ez nem menti fel HÁ-t és barátait. Részemről lezártam a témát.
Mint már írtam a BK-val való összehasonlításnak semmi értelme. De attól még ez nem felmentés a szakmai balf*szságokra, mondjatok bármit. Nem kerül semmibe újra felvenni egy jelenetet, ha valaki bakizik, márpedig a Szomszédokban gyakran erre sem ügyeltek. És a többi hibára sem feltétlenül kifogás, hogy régen készült a sorozat (A Tenkes Kapitánya még régebben készült, mégsem volt fakezű a kameramann), vagy kevés volt a pénz (az egyik jelenetben Frajt Edit majdnem elütötte az orra előtt hátráló kamerát, mibe került volna ezt újra felvenni vagy másképp megoldani?!).
A Szomszédok valóban SOROZAT, de hogy realista lenne?! Megpróbált életszerű lenni, de talán nem kell sorolnom a példákat, hogy mennyire sikerült. Életszerűbb talán a BK hipózott világánál, de azért nem annyival. Kevésbé tűnik művinek, de a szereplők viselkedése és az események marhára messze vannak a valóságostól. Ezért nem szoktak külföldön az átlagember életéről sorozatot csinálni, mert nem igazán érdekes. Ha pedig azzá akarják tenni, akkor már nem olyan reális. A világ legsikeresebb sorozata sem éppen átlagemberekről szól: DALLAS.
A várfalon kívül, a váralján a hét meghatározott napján vásárt, hetipiacot tartottak. Kezdetben ez a vasárnap (vásárnap) volt. A kereszténység elterjedésével azonban ez a nap ünneppé vált - vasárnap tilos volt dolgozni, templomba ment ekkor a falu népe -, így a vásár napját a hét más napjaira tették át. Ennek emlékét a falunevek is megõrizték: Vásárhely, Hetvehely (azaz Hétfõhely), Kéthely (a keddi vásárnapból), Szerdahely, Csütörtökhely, Szombathely
Meg, ahogy írtátok..van egy csomó foglalkozás, ahol nemis lehet betiltani a hétvégi munkát ill. ez a tiltás nem vonatkozna rá (pl. ügyfélszolgálat, egészségügy, étterem, tömegközlekedés)... De, dolgoztam én 1986-ban hétévégén, karácsonykor, január 1-én, nem kell ehhez rendszerváltás... Akinek nem tetszik, ne menjen vasárnap boltba (persze, baj, hogy vannak családok, akiknek EZ a szórakozás a hétvégén, de a tiltással nem töltenék értelmesebben az időt, meg együtt, csak épp nem vásárolnának), akinek meg gond a hétvégi meló, az menjen olyan helyre, ahol nincsenek nyitva... De tényleg nem ide tartozik ...
Korábban felmerült itt, hogy mi lett az aradi tábornokok emlékére ültetett fákkal az iskolában. 199899-ben végzős főiskolásként oda jártam gyakorlótanításra, akkor még megvoltak. Ott tartották az okt.6-i ünnepséget.
Olvasgatom a másik topic-ot, és érdekes dolgokat olvasok belőle :-)
"S az milyen rohejes, amikor a mentoorvos inkabb a jol meno maganklinikat hagyta ott a nyomorgasert. Mert hogy az szenvedely. Ha-ha."
Az még röhejesebb, hogy a barátom is mentős, és a hülye otthagyta a jól menő állását az egyik nagy cégnél, és visszament mentőzni, mert ez a szenvedélye :-)
"A Baratok koztrol annyit, hogy abban egy elonyos dolog van, a Hoffer Eszter melle, a tobbi nulla."
A taxis, az ügyfélszolgálatos, a rendőr, a tűzoltó, az útjavító, az újságíró, a pincér, a buszvezető - csak néhány példa - mind, mind dolgozik szombaton, vasárnap. Miért pont a kereskedelem lenne kivétel?
Haveroméknál aki egy tanácsadó cégnél dolgozik, elvben 9-17-ig, ehhez képest szombat délután 5-kor vagy vasárnap délután 3-kor egy értekezlet lazán megszokott.
Igaz, hogy megy a szomszédok, de a 80-as éveknek már vége!
Időröl időre felröppen ez a tiltsuk be a hétvégi....szóval ennél nagyobb baromságot már régen találtak ki azt hiszem. Egyrészt nézz körül: a hétvégi nyitvatartásra itthon igény van. Nem tudom észrevetetted-e, hogy az emberek ma már nem 8-16.00 között dolgoznak, ami után kényelmesen (vagy még jobb: munkaidőben) vásárolgathatnak. A munkaidő mára teljesen rugalmassá vált, sokan dolgoznak délután, éjszaka, stb.
És ma már nincs az, hogy "kiszaladok két órára" ezt meg azt elintézni...tudod Te, hogy néznek rád, ha ilyet mondjuk egy közepesen nagy cégnél benyögsz? Pláne egy multinál?
Én mondjuk dolgozom 9-18 között, hova is menjek utána hétköznapon vásárolni? Az ABC-be? Mire odaérek a, nincs semmi b, rég bezárt. Ugyanez igaz a városi nem plaza üzletekre. Másrészt sokan szeretnek együtt vásárolni, és a hétvége az egyetlen lehetséges időpont, amikor együtt tudnak lenni.
További kérdésem: Te majd foglalkoztatod azokat, akik elvesztik a munkájukat a hétvégi nyitvatartás betiltása miatt? Tudsz arról, hogy sokaknak kb. az egyetlen pénzkereseti lehetőség a közelben lévő hipermarket? Velük mit csinálnál?
Könyörgöm, térjünk vissza a Szomszédokhoz, és ezt a nyitvatartásos baromságot felejtsük el végre örökre...
Viszont ha belegondolsz, 1990-ben nem mentél el nagybevásárlást intézni, hiszen nem voltak multik. 1997-ben az akkor frissen megnyilt áruházba azért ment a házastársam, mert ott nem kellett vasárnap is dolgozni. 1 évig nem kellett neki, mert ugye a következő kormány mindent megengedett a multiknak, és azt csinákhattak amit akartak.
A te üzleteddel azt csinálsz amit akarsz. De nézd meg pl ausztriában, németországban minden nagyobb bolt zárva van vasárnap, és szombaton is 2-ig vannak nyitva. Én nem a pici boltokról beszélek, hanem az olyan multikról, amik nyitva vannak vasárnap is, nem élelmiszerek, hanem pl barkácsáruház. Neked pl jólesne, ha ugy tud együtt lenni a család hétvégén, hogy 1 hónapban 1x, mert a másik 3 hétvégén dolgozik a házastársad. Erről beszélek, de ugylátszik nem fogalmaztam meg korrekten.
Az emberek többsége,hétvégén ér rá nagy bevásárlást tartani.Ugyanis hétköznap dolgozik.Tehát szombaton,mindenképp jó a nyitva az üzlet!A vasárnapon el lehet gondolkodni!
Azért valljuk be az is tény, hogy a Szomszédoknak nagyon nagy nosztalgiája van, ezért szeretik sokan. És helyes nosztalgiája, mivel nem a szocializmust lopja be a lakásunkba, hanem a rendszerváltás utáni időket, amikor még volt tisztelet az emberekben, amikor még nem fogyasztói társadalom voltunk, amikor még nem volt mobil, igy az emberek elmentek látogatóba másokhoz, elmentek nyaralni, és nem Plazakba jártak, hanem a sarki ABC-be. És hétvégén kirándultak, nem elmentek a barkácsboltba nézelődni, és azt a szerencsétlen eladót idegesiteni, aki hétvégén is ott kell hogy legyen. Betiltanám a hétvégi nyitvatartást MO-on. Nincs magánélete az embereknek.
Azért fura, ott a helyszínen a stábból csak feltűnhetett volna valakinek, akkora betűkkel virít ott. Lehet, hogy ez akkoriban olyan mindennapos volt, hogy észre sem vették..
És milyen igaz is, amit irtál, ha jól emlékszem a BK-ban valamelyiket kicserélték egy másik szereplőre. Lassan olyan lesz mint a Dallas, valamelyik szereplő, aki régebben meghalt, egyszer csak ott lesz a zuhany alatt :-)
Figyelj, a BK-t és a Szomszédokat összehasonlítani nincs értelme. Azóta eltelt 10-15 év, rengeteget fejlődött a technika. A BK-ban külöföldről importált storylinerek és további szövegírók dolgoznak, kidolgozott nyugati recept szerint megy minden. (Lásd még: Gute Zeiten, Schlechte Zeiten).
A Szomszédok meg úgy készült, hogy a MAHIR eladogatta benne a hirdetési felületeket, volt egy nem túl szupertechnikával rendelkező stáb, és hajrá. Talán már írtam, hogy olyan szinten voltak az elején, hogy az MTV1 adásvezérlőben egyszerre két tekercsről ment a Szomszédok, ha az egyik megadja magát, mehessen tovább a másikról.
A Szomszédok a kisemberek napi problémáit mutatta be - és az emberek bizony a saját dolgaikról szeretnek legjobban hallani. Igazi korlenyomat: nézd meg milyen ruhákban jártak az iskolások akkor, és milyenben ma, milyen autók közlekedtek, mik számítottak "bűnügynek": valuta, stb...ma már ez senkit nem érdekel. Évekig tartó várakozás az autóra, telekre...ma már ez nem így van.
A BK egy üres valami. Bármelyik szereplő behelyettesíthető, nincsenek karakterek, nincsenek valós élethelyzetek. A Szomszédok pedig az emberek között játszódott, ebben volt a nagysága.
A kamera nem időzött rajta, mert körbejárt. Videóval persze könnyen kiszúrható. De egy sorozatnál kevesebb energiát fordítanak az utómunkálatokra, mint egy filmnél, vagy egy olyan sorozatnál, ahol több hétre-hónapra előre dolgoznak.
Az első néhány részben (amiket még igazi írok írtak, nem Etus férje) volt valami történet-szerűség.
Először álltólag egy 6 részes sorozatot terveztek.
Amúgy meg ez egy realista sorozat, és egy átlagember élete nem annyira változatos. Sőt itt még sűrűbb is, mint máshol, mert minden jó vagy rossz a szereplőkkel történik, és nem a ház többi lakójával.
Az a kép egy kicsit talán túlzás volt reklámilag, hogy Bandi a teherautónyi kamera felé fordított feliratú Persil közül egyet kivett és Jutka Adidas felsőjéig vitte.
Végülis már megszokhattuk,hogy Etus mindenre jóságosan reagál.Rájött,hogy ez nem az ő dolga,meg aztán nem utasíthatja rendre Mágent,hogy ne kacsingasson félre a lánya mellett,amikor tudja/látta,hogy az is azt teszi az orvossal!
Gyula esése fantasztikus volt. De azért a gyümölcsöt sajnáltam. Végül is, lekvár lett belőle, nem veszett kárba.
Viszont Janka valami fantasztikusabbnál is jobb volt. :)) Annyira nevettem, annyira, még a könny is jött a szememből. Hihetetlen volt, ahogy ott állt az üvegajtó mögött, mint ha Zsuzsáék nem láthatták volna őt. Szegény Janka, olyan naív... :)) Iszonyat jó szereplő, komolyan!
A mai részben az tűnt fel, hogy Etus mennyire nem is aggódik Magen miatt. Jó, a végén egy mondatában talán, de amikor a fagyizó előtt találkoztak Esztivel, nem aggódott, hogy mi lesz a családi békével. Haragosabb is lehetett volna, vagy megvonja a kosztpént Magenéktől.
A BK-s összehasonlítástól tekintsünk el, annak semmi értelme. Engem a Szomszédok "szakmai" részében pl. az zavar, hogy a mellékszereplők, akiket te is említesz (vagy az amatőr-félamatőr statiszták) néha egy-az-egybe belenéznek a kamerába, de nem volt ott se egy kameramann, se egy rendező, aki azt mondta volna, hogy "Álljunk le, vegyük újra, és most ne nézz a kamerába!". :) Te jó ég, a tegnapi részben még Malek Andrea is félrenézett a rendezőre (?), amikor felvették a jelenetét. (És akkor a folytonos vigyorgását már nem is említem.) A nyavajgással kacsolatban igazad van, de azért ne felejtsük el, hogy VÉGIGsírják még az egész kilencvenes éveket! A rendszerváltás miatti bizonytalanság nyilvánvaló, de ez a siránkozás később sem fog abbamaradni. Zenthe viszont nekem is kedvencem. Talán a legjobb színész a sorozatban, és azon kevesek egyike, akik tényleg át tudták venni a sorozatbeli figura szerepét. Kulka is jó színész például, de sztem ő nem lett annyira azonos a Nagy Fehérrel. Zenthével ilyen szempontból csak Koltay "Gábor Gábor" vetekedhet, ő is nagyon tehetséges.
Sokmindenben igazad van, de ha emlékszel, 1990-ben, mindenki a pénz miatt sirt, mivel az árak akár 100%-al is mentek fel, lassan jön a taxisblokád, szóval ez a kor erről szólt. Az is tény hogy a mellékszereplők itt is gyengék, dehát az ember a főszereplők miatt is nézi. Én inkább azt vettem észre, hogy próbálnak kevesebb szálon lavirozni a sorozatban, mert igy ha kihagy valaki 1-2 részt, akkor még mindig érti mi is történik, ellentétben a többi sorozattal. Ott ugye a gyors cselekmény, a sok szál mind azt követeli meg, hogy valaki nézze, nézze a sorozatot. Bevallom én pl imádom Tenthe Ferenc-et, volt szerencsém személyesen is találkozni vele, és miatta is nézem.
Nem értitek, hogy mi a gondom... Én arra a bejegyzésre válaszoltam, amelyik beszólt valakinek azért, hogy "sznob" és nagyképű, ha nem tud olyan jót csinálni, mint a Szomszédok, sőt, még valahogy a Spektrum is belekeveredett a történetbe. A BK egy nagy kalap szar, ez kétségtelen, de attól még a Szomszédok sem jobb, legfeljebb nosztalgia-értéke van. Ez volt a maga korának Barátok Köztje. Nem azért szeretjük (a magam nevében beszélek), mert jobb, hanem mert a sajátunk, és voltak pozitívumai (pl. 1-2 tehetséges színész). Az viszont, hogy egy operatőr statívra rakja a kamerát, amikor panorámázik, vagy hogy egy forgatókönyvíró emlékszik a szereplők nevére és nem felejt el rokonokat (hová tűnt Vágási Feri apja és huga?!) nem a gyártási körülményekről és a pénzről szól. Ennyiben a BK szerintem jobb a Szomszánál, de ezen lehet vitatkozni. A főszereplők viszont jobbak az utóbbiban, azt én is elismerem.
Még valami, valamelyikőtök írta:
"gagyi párbeszédek, az állandó belső studiófelvételek, az életszerűség teljes hiánya, a steril kihipozott mindennapok unalmassága, amit mesterséges konfliktusokkal próbálnak igénytelenül megtörni"
Mi nem igaz ebből a "belső stúdiófelvételek"-en kívül a Szomszédokra? :)
Az első néhány részben (amiket még igazi írok írtak, nem Etus férje) volt valami történet-szerűség. Most már attól megy csak előre a sorozat, hogy néha megverik Ferit, rátámadnak Julcsira, vagy a szerző megpróbálja megakadályozni, hogy a nyilvánvaló lehetőségek ellenére elköltözzenek a kulcs-szereplők (ld. ellopják Feriék pénzét). És persze mindenki folyton sír a politika meg a pénz és az árak miatt...
boorman: Attól, hogy a BK technikailag sokkal jobb, az semmit nem von le abból, hogy a gagyi párbeszédek, az állandó belső studiófelvételek, az életszerűség teljes hiánya, a steril kihipozott mindennapok unalmassága, amit mesterséges konfliktusokkal próbálnak igénytelenül megtörni, az nagyon sok ember számára nézhetetlenné teszi a BK-t. Érdekes, hogy a szomszédok mindjárt felvállalta Frajt Edit kislányát, és nem eltünt Párizsban, mint a BK-ban. A technika, a pénz nem minden. Itt nem a sznobizmusról van szó szerintem.
Nyilván,hogy veri technikailag,márcsak az azóta eltelt jónény év miatt is!Ráadásul a Retek klubnak és Kalamár Tamásnak,jóval több a lóvéja is,mint az MTV-nek és Horváth Ádámnak....
Nem tisztem senkit megvédeni, de szerintem a Szomszédokról kijelenteni az "igazságot", azaz egy tényekkel jól alátámasztható véleményt (vagyis hogy majdnem minden szempontból rossz) nem sznob dolog. És Horváth Ádámnál tehetségesebb írót-rendezőt találni sem nagy vaszisztdasz. Ezen az sem változtat, hogy a BK is egy borzalom (de akkor már tegyük azt is hozzá, hogy technikailag százszor veri a Szomszát). Namindegy.
Nekem is feltűnt a felirat. De mivel a Szomszédokat majdnemhogy sponmtán veszik fel, ezért gondolom nem tűnt fel senkinek a forgatás előtt, vagy nem volt idő lemeszelni. (Amit amúgy is megtesznek néhanapján az ilyen feliratokkal.)
Az volt az érdekes, hogy azon panaszkodtak, hogy az MTV miért nem közvetíti műsort? Közben meg az MTV forgatta a Szomszédokat a helyszínen, és az adást is fel kellett, hogy vegye. (Ha már egyszer ott voltak, akkor remélhetőleg nemcsak a Szomszédokba kerülő részt vették fel.) Persze lehet, hogy felvették, de önálló valószínűleg műsorként nem adták le. De a számlaszámot mutatták, bár kissé rövid ideig ahhoz, hogy valaki felírhassa. (Bár lehet, hogy ez pl. a Híradóban vagy a Gazdagréti Közösségi televizióban is szerepelt.
AMikor a nyomdában hero "mentora" (az öreg nyomdász nemtom a nevét) panaszkodott a főnöknek, hogy hero milyen búvalb*szott :) szóval ott jobb oldalon nem egy defrag ment éppen dos alatt? :)
Csak apró pontosítás amúgy: nem két, hanem majdnem két és fél évtizedig volt miniszter ez a jóember, 1960-tól 1984-ig... majdnem negyedszázad.... félelmetes.
Ezt hirdették az egyik legkisebb NMT telefonnak, igau a mai telcsikhez képest óriási volt, ennél már csak a Benefon Exion kisebb, de azt hazánkban sajna már nem tudták bevezetni, addigra a Matáv, a tulaj megszüntette a 0660-at...
Igen, olvastam a könyvet, nekem is megvan, elég érdekes.
Akkoriban valóban elég nagy port vert fel az ügy, a könyv nyomán meg -hogy ha már tv-sorozatos topicban vagyunk, éljünk tv-sorozatos zsargonnal- született pár spin-off könyv is (Czinege Lajos mundér nélkül, Mit tesznek a kiskirályok pánikban)...
Nagyon OFF megjegyzés, de a fiatalabbak kedvéért, íme egy kép Czinegéről. (A nyugalmazott és néhai miniszter a fénykép bal oldalán ülő, kissé görnyedt és erőteljesen korpulens férfi.)
Adalék a Czinege-villa és Czinege Lajos elvtárs két évtizedes honvédelmi miniszteri, és hároméves miniszterelnök-helyettesi tevékenységének történetéhez:
BOKOR IMRE: Kiskirályok mundérban, h. n. [Budapest?], é. n. [1989?]
Valószínűleg a szerző magánkiadásában jelent meg. A kiadványszervező az Új Idő Kft. (Aki türelmes és kíváncsi, utánanézhetne a cégjegyzékben, vajon létezik-e ez a gazdasági társaság?) A kötet ötvenezer példányben jelent meg. Ha jól emlékszem, olyannyira sikeres volt, hogy több utánnyomást is kiadtak, sőt, az "utolsó rendi országgyűlés" (értsd: pártállami parlament) végnapjaiban még vizsgálóbizottságot is felállított a Czinege család viselt dolgainak kivizsgálására.
És milyen telefonod volt, ha nem titok? Én tavaly vettem egy Motorola Associate 2000-et, technikatörténeti érdekességnek.. Használva nem volt, mert valami kereskedőnek maradt a nyakán...
Aki nem tudná, hogy néz ki: http://levas.vabolis.com/stuff/20050530a.jpg
Talán azért nem off, mert János is fogja majd a rendőrséget hívni mobilról, amikor tettenéri a fatolvajokat... "Akkor én most hívom a rendőrséget! " -mondja, mire az egyik fatolvaj leüti egy baltával....
Természetesen a nem bezoomolás kellett volna az állvány mellett, de az egész snitt arra volt kihegyezve, hogy a derék (és ma már néhai) Czinege Lajos ny.honvédelmi miniszter úr villája eltakarja a kilátást.... ha nincs bezoomolva, akkor a villa csak a kép alsó felében látszódik valahol... :))
Mondjuk a rádiótelefonnal kapcsolatban érdekes volt, hogy álnéven szerepelt a cég benne, valami Komtel vagy hasonlót mondott a Deziré. Biztos nem fizettek a reklámért!:)
Egyébként ez valóban a 0660 volt, 1989-2003 között működött és én voltam szerencsés az utolsó egy évben az ügyfelük lenni.:) Érdemes még tudni, hogy nem Westel, hanem EMART(Első Magyar-Amerikai Rádiótelefon Társaság)néven indult és csak később vették fel a Westel, majd a 0660 nevet.
A kilátó a József-hegyi kilátó, vagyis a Szemlő-hegyi. :-) Tudtommal a két elnevezés ugyanazt a dombot takarja, a különböző korok mindig adtak valami spéci nevet a hegyeknek (lásd még Szabadság-hegy - Sváb-hegy). A nem pestiek kedvéért: nagyjából a Rózsadomb és Óbuda között található, a Dunától légvonalban kb. 1 km-re. Érdekesség, hogy magassága pontosan megegyezik a Gellérthegyével. Az alatta található barlangrendszer miatt építési tilalom volt érvényben az egész hegyen, bár ma azt is láthattuk, hogy ez nem mindenkit zavart.
Leif, a Hero körül legyeskedő nyomdászcsaj Naszladi Éva.
A körbesvenk nagyon gázos volt, dehát istenem fújt a szél, közben valószínűleg körbe-körbe mászkáltak a szereplők...hát az ódon technika, meg a gyenge operatőr.
Gyula az ócskás miután majdnem infarktusba kergette Szikszai művésznőt, meg akarja mutatni, hogy korától függetlenül azért ő még legény a gáton, és kb. 3 kosarat, meg ládát próbál bevinni a lakásba... Az eredmény a képen látható.........
Gyula továbbra sem tett le arról, hogy ezt a stilizált kost ábrázoló kerámiát megvásárolja.
Megkéri Etust, ha már nem adja el, legalább gyártson neki egy ugyanilyet. Etus megtagadja, de azt megigéri, hogy valami hasonlót készít az ószeresnek....
Lillácska frizurája is Oli úr kezei által újul meg... Amikor Sümeghy belép, hogy megnézze, hogy áll az átváltozás, Lillácska durván leugatja, "Férfi engem így nem láthat" felkiálltással. Mire Oli: "Nyugodjon meg asszonyom, ilyen itt nem fordulhat elő!!"
Sümeghy szeretne egy példányt a jótékonysági koncert videófelvételéből. Gábor Gábor persze nem adja ingyen, ezért Juli felajánlja, hogy akkor majd Ő kifizeti...
A végén kiderül, hogy művészünknek nincs is videója, így nincs, amin megnézhetné...
Janka kikéri magának, hogy ő bármikor is hallgatózott volna.....
A mentőszolgálat címere ott volt rajta oldalt azért. Úgy emlékszem a félresikerült randi miatt,mostmár nem lesz semmi Mágenék között.Ma is inkább a csaj pedálozott már.
A múltheti részben a Toyotákat mutatták be újként. Merci volt korábban is, ugyanis a mentőknél kétféle kocsi van: az egyik az ún. esetkocsi (Korábban Nysa, később Toyota), amiben mentőstiszt teljesít szolgálatot. A másik pedig a rohamkocsi (Mercedes), amelyben mindig orvos van, és komolyabb a felszereltsége... Az nekem is fura volt, hogy az oldalán semmilyen felirat nem szerepelt...
Ja persze mobil. Kb 200.000 a készülék, meg akkor is fizetsz, ha téged hívnak. Havi átlagkereset meg 8-10.000 Ft. Ez akkor még csak a milliomosok számára volt elérhető. A lefedettségről meg ne is beszéljünk.
Nekem bejött, mert sosem volt ennyire valódi a Szomszédok, mint a koncert idején. A nézők igazi nézők voltak, nem fizetett statiszták, még a diszkréten belengetett számlaszám is valódi volt... Nagyon komoly! Pár percre koncertközvetítéssé változott a sorozat, ez a rész mára dokumentumfilmmé változott... :-)))
Sümeghy nevét meg sem említették a jótékonysági koncert előtt! Annyit mondtak, hogy szerepel Pitti Katalin, Begányi Ferenc, Simándy József, Melis György, meg valami Palócz László... De Sümeghy Oszkár neve el sem hangzott!! :->
De milyen jó, hogy te ilyen ügyes, okos ember vagy, aki ennél biztosan jobban alakít szerepeket, jobb forgatókönyveket ír, ennél biztosan jobbat tud csinálni...
Jó sznobkodni, jó mindent leszarozni? Mennyé aztán nézd a Spektrumodat!
Más:
EchoTv-n minden kedden 22:30-kor László Atya, aki a tegnapi részben is szerepelt és aki szerintem Magyarország legjófejebb és legmodernebb gondolkodású papja!
Anno én is néztem, és egyik nap is egy epizódot. Jól szórakoztam egyrészt azon, mennyire gány volt a nyolcvanas évek, másrészt pedig magán a szereplőkön, akik egyszerűen katasztrófálisak. 3/4-ük tipikus kétmimikás "színész".
János nem szerepelt egyáltalán. Biztos szabin volt Trokán
Ez nekem is feltűnt, annál is inkább, mivel a főszereplőket mindig szerepeltetni szokták, ha csak néhány mondat erejéig akkor is, ha éppen nem történik velük semmi különös.
ezen én is elgondolkodtam, aztán úgy intéztem el magamban, hogy legutóbb a Gyulaúr víkendházába készültek (azt a részt nem láttam az elejétől), most pedig a Gyuláriumba, ami Pesten van :)
Lecseszte elég rendesen, hogy hiába várt másfél órát. Mágen meg azzal védekezett, hogy bedobott neki egy levelet. Milyen érdekes, pont mindig kéthetente találkoznak... :->
Ja, és lecserélték a kiszolgált Nysát egy új Toyotára.
János nem szerepelt egyáltalán. Biztos szabin volt Trokán...
Ja, és ma is elhangzott a "fagylalt" szó Julcsi szájából!! Mióta itt valaki emlegette a fórumon, hogy mennyire erőltetett szóhasználat ez egy 15 éves csajtól, azóta még inkább zavaró, pedig előtte sem volt semmi!
Ma nosztalgia-rohamom volt, amikor Mágen így szólt: "Ismét jót nevettünk", mert akkortájt az általános iskolában az volt a mindent vivő tromf egy harmatos poénkodási kísérletre, hogy "Ismét jót nevettünk vidéki versenyzőnk humorán. Kap egy köcsögöt a köcsögfára", ami persze az érintett totális megsemmisülésével járt... És ez nekem egy évtizede eszembe se jutott, amíg el nem érkezett a mai epizód! :-)))
Nem tűnt fel senkinek, hogy a Gyulárium a múltkor még vidékenm volt ahova kocsival kellett menni, most pedig mindketten ittak, és Gyula haza akarta kísérni Etust?
Megvolt a nagy Koncert,Bőhm elégedett volt.Zsuzsát kirabolták,elvitték az összes pénzt.Taki Bácsi bemutatta a várost a Felvonulási teret,ami pont a "Rendszerváltás"változásain megy keresztűl.Julcsi a karateedzés után összetalálkozik szerelmével aki a nyílt utszán meg akarja csókolni,amiért Julcsi le is tólja.a háttérbe Vágásiék ülnek a padon akik ezt ott végre is hajtják.Etus meglátogatja Gyulát a Gyuláriumban.Mágen kiskedvence megbukott a vizsgán,szerintem őt már nem is látjuk a sorozatba.
Sajna a mai részről lemaradtam, megszánna vki egy összefoglalóval?:))
A másik, aki ismerős volt, az az a fickó, aki csempész kozmetikumokat árult Gáboréknak, ő játszotta a Keménykalap és Krumpliorrban a majomtolvajt. Naná, hogy ő is benne van a táblázatban, Tímár Béla.
Köszi!!! Egy csomót gondolkoztam, honnan ismerős...
A kereszt a Taki bácsi által szintén említett Regnum Marianum templom helyén van (a kettő közt, meg, ha jól tudom, ott állt a Sztálin szobor).
Nekem a Julcsis jelenetben az tünt fel, hogy, mikor a srác le akarta smárolni, azt mondta, neki úgy tanították, hogy azt utcán nem illik... Mikor tanították neki, a huszas években? És, ha be is tartotta, amit tanítottak neki, akkor hol csókolódzott az aktuális fiúival: a suliban vagy otthon????
Tulajdonképpen semmi nincsen a helyén van egy kereszt,meg kicsit odébb az időkerék de lényegében elég üres a tér(a parkoló autókat leszámítva) Nekem a BKV busz fel sem tűnt,de lehet,hogy garázs-menet volt:)
Hűű,de jó volt a Felvonulási tér,még ott volt az integető emelvény,meg az állványzat Lenin helyén:)))
Tényleg! Mi van azoknak a helyén? Van egyáltalán valami? Egyébként mi lett a sorsuk, lebontották, elszállították(a szoborparkba)?
Más:
Nem volt semmi a mai rész végén mikor a Julcsiék smároltak a felettük lévő úton kivilágítatlanul elsuhanó BKV busz!:) Sem a belső, sem a külső lámpa nem világított rajta, csak a helyzetjelző fény! Azaz balesetveszélyesen közlekedett! Szerintem ez egy "kellék" lehetett csak a forgatáshoz, mert egyéb esetben az a sofőr másnap már nem dolgozott volna a BKVnál!
A mai részben jó volt az1990-es utazás kiállítási plakát,viszont Julcsi hónaljszőre nem tetszett!Hogy mennyit iszik ez a Tyúkanyó!Ma is:magyar kisüstit (de valamit minden részben)
Annak idején ezt a megnyító ünnepséget leadta teljes egészében a tv? Kár, hogy Palócz Lászlót nem mutatták énekelni. Kiváncsi voltam, Sümeghy beszél-e arról, hogy "máshogy" olvasták fel a nevét. :-)
Elkezdtem letöltögetni a Szomszédokat az itt korábban említett szájtról (maximális reszpekt érte!), és elkezdtem nézegetni az epizódokat. Észrevételeim:
-Eddig azt hittem, hogy mindig úgy kezdődik a szomsza, hogy a Széchenyi hegyi adót mutatják, és onnan fordul a kamera a Lantos utcára, ehhez képest mindig máshogy kezdődik. Mikortól áll be a megszokott kezdés
-A szilveszteri részben Julcsi, Taki, és Bumm apó tényleg a Csiki-hegyek utca 1 számból jön ki, de határozottan emlékszem, hogy volt olyan rész, hogy a 2-ből jöttek ki. Volt egy buszmegállós jelenet is, amit egy megállóval feljebb vettek fel, mint kellett volna.
-Döbbenten láttam, hogy Vizi András a Keleti pályaudvar előtt lopott órát árul, de most nézem, hogy természetesen benne van az excel táblában ez is. :-)
A másik, aki ismerős volt, az az a fickó, aki csempész kozmetikumokat árult Gáboréknak, ő játszotta a Keménykalap és Krumpliorrban a majomtolvajt. Naná, hogy ő is benne van a táblázatban, Tímár Béla.
Én azt sajnálom, hogy mióta Usztics ilyen nyíltan felvállalta politikai hovatartozását, már nem lehet kabarékban látni/hallani. Pedig régen milyen jó dolgokat művelt a Rádiókabaréban!
Érdekes. A SZomszédokban semmi gond nincs azzal, hogy valaki bal avagy jobboldali nézetű, hisz mindkettőre látunk példát. A baj akkor van, amikor ezt már rád akarják eröltetni. Ilyen pl ez a hetihetes is. Nem szeretem nézni. Nem szeretem, amikor a politikai rendezvényeken nyiltan elkötelezik magukat. Megértem, hogy van politikai nézete, de ezt tartsa meg magának. Ezt most a jobb és a baloldalra is irom. Ne az legyen, hogy azért nem szeretünk egy szinészt, mert ott pózol egy pártrendezvényen.
Nem találok benne kivetnivalót, csak gúnyolódtam, végülis Pécsi Ildikó, hajdan szebb napokat látott színművésznőnk is mosóport népszerűsít. "Sic transit gloria mundi." (Leginkább talán siratnom illene őket.)
Egy köztársaságban mindenkinek szíve joga azt a pártot támogatni, amelyik közel áll világnézetéhez, értékrendjéhez. Ugyanakkor mindenkit megillet a ius murmurandi, a morgolódás, sőt, a gúnyolódás joga is. Ebben viszont Te nem találhatsz kivetnivalót, remélem.
Valóban ott voltak, csak a nevükben voltam bizonytalan.
Impozáns a lista. Rögtön az élén ott áll Ábrahám Edit neve. Ő játszik a Barátok köztben is, ugye? (Nem nézem a sorozatot, azért kérdezem.) Annyi bizonyos, hogy 1988-ben bírónőt játszott a Somszédokban.
Nem olvastam Hacser Józsa nevét, de lehet, hogy puszta figyelmetlenség, ezért nem tűnt fel. Ha nem tévedek, ő volt Vágási Feri édesanyja, Vágási Marika.
Az az Excel-táblázat már itt is be volt linkelve korábban, nem? De, bocsi nem néztem meg.
Az 1-es szám volt pedig, valóban kisebbnek meg jelentéktelennek tűnik élőben a helyszín mint a filmben, de ez általában így szokott lenni. Csak azért kérdeztem, mert ottjártunkkor beugrott egy kép, hogy amikor a szereplők kijönnek a házból, baloldalt hosszan végig ilyen üvegezett üzletsor jellegű izé van. Nomost az 1 mellett nincs ilyen, csak egy kis bolt. Egyébként mi arra a következtetésre jutottunk, hogy valószínűleg az 1. számban voltak a lakások, de előfordult, hogy épp valami miatt nem tudtak ott forgatni, ezért másik lépcsőházból jöttek ki, vagy nem a ház elötti buszmegállóban szálltak le a buszról.
Az az Excel-táblázat már itt is be volt linkelve korábban, nem? Az 1-es szám volt pedig, valóban kisebbnek meg jelentéktelennek tűnik élőben a helyszín mint a filmben, de ez általában így szokott lenni.
Épp most fedeztem fel, hogy másodszor is törölte a tar.hu előzetes emlékeztető nélkül, a helyszínek nem voltak még kész, arról egy sajtcédulám van vhol. Ha sikerül újra regisztrálnom visszatöltöm...
Jól emlékszem, hogy neked volt egy szomszédokos oldalad, nemde? Most miért nem elérhető, nagy kincsek voltak rajta. Pölö most jól jönne az az excel, amiben a szereplők vannak felsorolva. Vagy az a táblázat, ahol a forgatás helyszínei vannak benne. Ma Szegecs bácsival elnéztünk a Lantos/Csiki hegyek utcába, egy kis szomsza fííílinget magunkba szívni. Eddig azt hittem, hogy a Csiki hegyek utca 1 szám volt a Lantos utca 8, de a helyszínen úgy tünt, mintha a 2-es szám lett volna az.
Én veszem DVD-re SEP sebességgel (ráadásul legtöbbször szobaantennával), így 0,2 gigára jön ki egy rész, viszont kétségbeesetten keresek egy pop-up-os első részt, hogy ki tudjam már őket írni. Akinek megvan, legjobb lenne VHS-en, írjon, plz!
Még 1 kérdés: Van mód arra, hogy esetleg kiirod egy DVD-re, vagyis ha jól látom 4-re és postán megkapjam? Mert azért 40 rész x 300 megával az 12 giga :-) Természetesen állom a költségeidet és a fáradozásod.
Ezen az FTP-címen megtaláljátok a Szomszédok részeit nagyjából a tizediktől az ötvenedik részig. Nekem is hiányzik jónéhány, de alapnak azért talán jó lesz. (A minőség miatt előre is bocs, az MTV elég szarul jön nálunk, meg az elején a film minősége amúgy is gyalázatos volt. :( )
Viszont a lényeg most jön: Van egy Uploads-könyvtár. Ide feltölthetitek a hiányzó részeket, és akkor ha darabonként is, de talán össze tudjuk szedni egy helyre az eddig leadott részeket.
Szerintem jó ötlet! :)
Viszont az FTP a kollégiumi gépemen megy, szóval éjszaka 3 óra körül általában kikapcsoljuk és csak dél körül kapcsoljuk vissza... Bocs érte.
Majd a jövőben Julcsi pasija Kristóf aki Németh Kristóf!
De lássuk a főbb szereplőket a vége főcímből:
Kulka János-Ádám Frajt Edit-Juli Ábel Anita-Julcsi Zenthe Ferenc-István Komlós Juci-Lenke Trokán Péter-János Fehér Anna-Alma Nemcsák Károly-Feri Ivancsics Ilona-Jutka Csűrös Karola-Etus Koltay János-Gábor Palócz László- Sümeghi Oszkár és az egyetlen ellenpélda Máriáss József-Bőhm József
Lényegében ez annyit jelent szerintem,hogy mindekinek más a neve a főszereplőknél,mindössze a kevésbé fontos szereplőknél nem vették a fáradtságot,hogy kitaláljanak nekik egy nevet,hanem maradt az eredeti.
Hihetetlen,hogy ennyi nagy színész szerepel még mellékszereplőként.Nembeszélve arról hogy még a legelején néhány nagy tévés ill rádiós is megjelenik.Pl:
-láthattuk Petress Istvánt,a Csúcsforgalom és megannyi más rádióműsor megálmodóját
-Szegvári Katit az akkori Stúdió/az MTV1 en volt ez a műsor a kedd esti filmek után/ műsorvezetőjét
-Sándor Erszi rádiósfőszerkesztőt.
Létezik még egy mai sorozat amibe hasonló nagy nevek szerepelnek?
Ha már nevekről van szó, titeket nem zavar, hogy egyes szereplőknek nem adnak nevet? Pl. a Zsurzs Kati játszotta erdélyi nőt Etus mindig "a barátnőm"-ként emlegeti, a neve még sosem hangzott el. De ugyanígy nincs neve az összes főnöknek: a nyomdai művezetőnek, az erdészet igazgatójának, a mentős-főorvosnak...
Ez komoly?? Fehér Annának mostanában születik gyereke? Azt hiszem 1958-as születésű. Nem semmi, ebben a korban a nők már klimaxolni szoktak, nem szülni.
Mekkora egy rühes ribanc társaság ez a Mágenheim család!
Juli félrekúrt Gáborral, most meg Karesz a szeretője; Ádám a gyakornoknővel smárol, Julcsi pedig a múltkor vallotta be Etusnak, hogy ugyan Bandival jár, de más fiút is megcsókolt mellette. Ekkora gerinctelen társaságot! Atomot kellene robbantani a májukban! :->
Legalább Etus meg Flóra tartja a frontot? :-)
És mi a helyzet Bandival? Én nem emlékszem, hogy szakítottak volna. Hogy tűnt el?
(Julcsi korábbi lovagja meg azért lett persona non grata, mert egy buliban 14-15 évesen alkoholt mert inni!) :->
Aztán megszólalt Juli lelkiismerete. Szerintem akkor meg is ilyedt rendesen, amikor Mágen ajánlotta, hogy lemegy a zsűritaghoz, és beszél vele, hogy Juli nem tud menni a versenyre. Szegény Magen, mekkorát csalódott volna.
f-b
Oli úr rengeti a poénokat, sajnos elfelejtettem leírni. De azóta figyelem, és beírom a legszellemesebbeket.
Fehér Annáról volt néhány hete cikk a Nők Lapjában, miszerint mostanában fog megszületni az első gyereke. Kerestem a cikket a neten, nlc.hu, de sajnos, nem találtam. Nem tudom a címet, és Fehér Anna nevére nem ad ki semmit az oldal.
Nemrég valaki belinkelte a funlista.funpic.hu/attach.php?message=249&attach=1 oldalt, ahol a sorozatban valaha (a kár a legkisebb epizódszerepben) megfordult színészek neve volt olvasható, e szerint Lesznek Tibor nyomozó volt az első részekben...
A sok találgatást, és bizonytalanságot a szereplőkkel kapcsolatban: hogy élnek-e még, vagy meghaltak, véget kellene vetni, és 1 korrekt, tényszerű összeállítást illene készíteni: kronologikusan vagy a sorozatbeli (meghatározóbb) szerepük sorrendje alapján: pntosan mikor halt meg, mi volt az eredeti neve ill. a sorozatbeli neve!
Szerintem ennyit igazán megérdemelnének! Így könnyeben beazonosítható adatokat kapnánk, nekem pl. nem mond semmit pl. a Maki név sajnos, ill. pl. Lesznek Tibor neve, aki tavaly márciusában halt meg az imdb szerint, nem tudom beazonosítani, hogy milyen szerepe volt.
Nincs már Józsi a zöldséges sem köztünk. Faragó Verát (Hermin) 2004 szeptemberében temették, egy távoli rokonomnak rokona volt :( Jellemző az egész szomszédokra hogy a színészek jó része saját néven szerepel, Hermin pl Faragó Hermin a sorozatban.
Halványan dereng, mintha Máriáss József szerepelt volna a Vivát Benyovszky-ban is, amikor Kamcsatkán voltak, a hajó kapitányát játszotta, ha jól emlékszem.
Na ma sikerült megnéznem a tegnapi részt, mert felvettem. Egyébként megnéztem, SLP módban 350 mega-t vesz fel a DVD. Valaki vesz fel az eddigieket, vagy elkezdjem felvenni? Szivesen beszálok akár lemezzel, vagy akár felvétellel is.
Más:
Érdekes volt ez a rész, kellemes nosztalgiával gondoltam vissza a rendszerváltás utáni napokra, micsoda lelkesedés, optimizmus is volt az emberekben, sorra nyiltak a boltok, mindenki vállalkozott, mindenki akart vaalmit csinálni, ha mást nem, hát kinlzett nyugatra, végre szabadabban. Még nem voltak multik, nem volt tele minden plázákkal, nem voltak irreálisan gazdag emberek, bevallom, még a kormányon lévőkkel is szolidáris voltam, még olcsó volt a benzin is :-) Mindenki vehetett nyugati cuccokat, és tulajdonképpen akkor nem is értettem az egészet, nem is mertem megkérdezni, hogy most vége a szocializmusnak és egy kapitalista ország lettünk? Még 1 év és szabadon lehet kimenni nyugatra autóért, de a haza üzletek már kezdenek feltöltödni a nyugati árukkal, tv-kkel video-val, stb. Várom mások észrevételeit is erről.
Más:
A Juli a mostani részben szerintem a sebésszel akart lemenni vidékre :-)
Hermin és szép Ilonka ha jól emlékszem tavaly haltak meg. Hermin haláláról alig lehetett hallani, szép Ilonkáról inkább, bár nem tudom miben halt meg, de hát egyik sem volt már fiatal.
Minden szavaddal egyetértek. Én 1988-ban kezdtem elemista tanulmányaimat, és abban az időben is néztük a Szomszédokat. Valóban, a szüleim is megbotránkoztak a sorozatban látottakon: valóban nem volt oly mértékű a szegénység Gazdagréten sem, mint a film sugallja.
Hú, az ember kihagy 4 napot, és órákig olvashat itt :-)
Sajnos lemaradtam szerdán, pont nem láttam Oli úr első érkezését. Volt valami poén a húgos történeten kívül?
Egyébként a 331 részt szerintem 13 DVD-csomagban lehetne kiadni, mint a többi megjelengető sorozatot. Mindegyik évad 26 részt tartalmazna, és mondjuk jan.1-dec.31-ig levő részek lennének benne, így évszámozni lehetne. Az első évad rövidsége miatt (mint pl. Rém rendes család) extrákkal lehetne kipótolni a teret. A 13 borító az adott évad legemlékezetesebb 2-3 képét is tartalmazhatná. Pl. azokat az akciójeleneteket, amiket kigyűjtöttetek :-).
A Trabit a 98. rész végén törik totálosra, egy Lada beleszáguld oldalról és cserbenhagyja a bent ülő Julit, aki megússza, de Mágen szerint "10 centin múlott az élete". Erre 1991-ből emlékszem.
Böhm nekem is a kedvencem a sorozatból, de szerintem ezzel majdnem mindenki így van :-) (Kemény Feri csak a 2. helyre szorult a kedvencek listáján). Csodálkozom, hogy nem említettétek az Égigérő fű c. klasszikust, ahol az egyik szomszédot :-) alakította, emlékeim szerint szakáll és szemüveg nélkül.
Deziré a Pogány Madonnában z a bűnőző volt, aki ellopa mr. P. Smith sárga Mercijét és beleszaladt egy fehér Nagy Polskiba. S ezt valóban iszonyú jól felvették. mármint a balesetet.
Azért, hogy Kulka a fiukat szereti egy kicsit erős. A mai bulvármédia mindenkiből buzit akar csinálni, ha már kifogyott a témából. Én kb. 10 éve hallottam róla először, hogy meleg lenne. Akkoriben viszont elég mások (figyelem, áthallás! :-)) voltak a médiaviszonyok.
Ja, meg, hogy Gyula nem cigizik, aztán ott hevert az asztalon a piros Marlboro...
Meg én sem értem, hogy miért nem mentek el. pl a Józsi kocsijával segíteni az Etuson.
Azért, hogy Kulka a fiukat szereti egy kicsit erős. A mai bulvármédia mindenkiből buzit akar csinálni, ha már kifogyott a témából. Az valóban igaz, hogy Jaguárja van, de miért ne lehetne neki?! De tegyük fel ha meleg lenne, kellett volna csinálni az Oli úrral egy közös jelenetet, ahol nagy fehér megy megmenteni Oli urat, először mesterséges légzést alkalmaz nála, majd a mentőben kezelésbe veszi a végbelét:)
Egyébként Oli Úr szerepeltetése talán az eddig legjobb kisérlet volt a melegek elfogadtatására Magyarországon!
hát,az a magázódás tényleg nevetséges volt!És valóban ez az erőltetett fagylaltos párbeszéd Julcsi és a barátnője között.
Szegény Bőhm bácsi,mindig olyan megalázkodó!Azért ennyire nem kéne,akármilyen nagy művészekkel is találkozik.Nekem amúgy ő a kedvencem!
Még valami!folyton azzal jönnek,hogy ez egy nem egy gazdag környék,meg ilyenek.Szerintem ez azért nem teljesen volt így.Én 1990-ben kezdtem az általánost egy kb.hasonló környéken(sőt talán Gazdagrét még gazdagabb is) .Voltak szegényebb gyerekek is pl.iskolai takarítónő gyerekei (egyedül nevelt 3at)de még ők is kitudták fizetni az ebédpénzt(pedig ők valóban szegények voltak) Az átlagosoknak pedig nem okozott gondot egy osztálykirándulás befizetése.Persze lehet,h. én emlékszem rosszul.
Egyébként vigyorogtam most egy nagyot, mert karácsony előtt néhány nappal volt itt egy ausztrál ismerősöm, elvittem Visegrádra is, pont ott álltunk fent a teraszon, mint a mai részben Almáék, és próbáltam neki valahogy elmagyarázni, hogy ott lent a kanyarban volt egyszer egy ilyen körgát, amit a nagy testvéri szocialista őrületben felépítettünk, aztán szerencsére lebontottunk, mielőtt az erőmű működni kezdhetett volna... szegény nem nagyon értette....
Pedig esküszöm, tényleg igen jól tudok angolul... :))
Begányi Ferencre gondolsz? Akkor saját maga... Nekem leginkább Mephisto-ként rémlik, azt énekelte sokszor ("eladó az egész világ"), mint Simándy József a hazám, hazámat..
Almáék Visegrádon voltak, a Gabcikovo-Nagymaros vízmű maradványait látták.
A templom megvan, volt is róla szó korábbanróla szó korábban itt a topikban is.
Ha jól emlékszem, Jutkáék utolsó nyaralásán vetélt el Jutka, szilvaszedés közben.
75 m2 már eddig is nem sok Jutkáéknak? Tényleg akkor az a lakás? Mintha eddig nem láttuk volna a 2-3 szobát. Mert a pici konyha, plusz fürdőszoba, WC-hez a 75 m2-hez járna még vagy 3 szoba.
Melyik volt Jutkáék legutóbbi "emlékezetes" nyaralása? Nem emlékszem.
Janka úgy tudja húzni a száját, hogy komolyan mondom, érzem a hatását a képernyőn túl. Ha nekem lenne ilyen rokonom, biztos, hogy félve közelítenék hozzá...
Almáék melyik nevezetességet látták?
Ha én lennék az utazók helyében - akiket Taki bá kísérget -, hát nem tudom. Nem hiszem, hogy annak örülnék, hogy csak a rondaságot, a pusztulást mutatják nekem, hogy mennyi minden rossza lett Magyarországon. Ha így lenne, hazamennék, és azt mondanám, hogy Magyarország a harmadik világhoz tartozik.
Ki volt Feri művészúr? Olyan ismerős, nem tudom.
Az nem tetszik, hogy folyton - gyerek, gyereket, gyereknek. Van ezeknek a gyerekeknek neve is.
Megépült végre a templom, amire szervezi Bőhm bácsi - Bumm apó, hogy Lillácska szavaival éljek - a hangversenyt?
Nézzétek el nekem ezt a sok kérdést, de én a film alatt jegyzetelek, hogy nehogy elfelejtsem megkérdezni.
Most mondjátok meg, hol van két olyan 15 éves gimnazista csaj (akár 1990-ben is), aki úgy dumál egymással, hogy "Kérsz fagylaltot?" "Oké, mehetünk fagylaltozni"
A srác meg azt mondja, hogy nem szereti a fagylaltot.
Én nem az elejétől láttam, ott kapcsolódtam be, hogy Bujákit cikizik, de azért picitt meg isdicsérik - talán a jó könyvrendelés miatt? - a tanáriban. Ekkor hangzott el Béla bá szájából a lejjebb idézett remek poén is: " Maga Rákosi Mátyás is gyűlölte a göthös, szikár embereket. Hízzál meg és legyél boldog. ":))))
Gyümölcs, férje és a nagyszülők kimennek a telekre, ahol már elkezdődött az építkezés. Nagyon viccesen eljátsszák, mintha már kész lenne a nagy ház, emeletestül, konyhástul - szagelszívóra nincs pénz, mondja Gyümölcs. A nagyszülők leülnek a konyha helyére, és Alma mintegy gyakorolva későbbi munkáját, felszolgálja az elképzelt reggelit. Persze sót elfelejt hozni, hiszen azt a panelban is mindig elfelejti. Nagy móka és kacagás van, amikor az idillt megzavarja főerdészünk:
ellopták a tegnap hozott tíz zsák cementet. Taki bácsi szerint ez a tipikus magyar anyagbeszerzés, ha kell valami, lopd el... Gyümölcs ideges, mert János is az. Különben is, mindig van valami baj ezzel az építkezéssel. Jobb lenne inkább eladni a telket úgy ahogy van, és beöltözni a szolgálati lakásba - szól Alma dühösen.
A család elmegy, Taki a braziliai magyarokért , Lenke néni az abc-be, hogy enyelegjen egy kicsit a vevőkkel, ugráltassa a dolgozókat és kioktassa Bandikámot.
Délután jönnek Kalmárék, úgyhogy még főznie is kell.
Bakonyi elvtárs, akiből már baromira elegem van:) ismét feltűnik, és feljelenti Mágünhájm doktort, mert a fiának kimosta a gyomrát, és még be is vitte a kórházba, pedig tudta, hogy nem is akart öngyilkos lenni. Természetesen jött a szokásos dumájával a kapcsolatairól, meg hogy micsoda botrány lesz itt...NagyFehér főnöke megvédte Mágünt, Bakonyi et. pedig, aki névjegyét mutogatva újságolta el, hogy most a FAKER Rt. vezetője, felháborodva távozott.
János még mindig az építkezésen. Megjelenik a kispolskis csaj, akit nem várt, mert ő a főnökkel akart beszélni a szigetelésről. Végülis egy salgótarjáni cég reklámanyagát megkapja, hogy majd kiválaszthassák az anyagot, amit megrendel, ha van rá elég pénze. Majd lezárja a beszélgetést, hogy más nincs, köszöni a látogatást. Következő jelenetben ugyanő a telefonfülkében beszél a mérnöknő főnökével, akinek azt mondja, hogy a csaj nagyon csini, de modortalan, mert úgy ott hagyta, hogy csuda... Érdekes.
Etusnál megjelenik Gyula és Józsi. Józsi az árut hozta. Amíg ő kipakol a szatyorból, Etus bekapcsolja a porszívót, és miközben takarít, Gyulával arról beszélgetnek, hogy mikor megy el megtekinteni a Gyuláriumot - Julcsival.
Julcsi és Panni (ugye?:) megnéznek egy kungfu edzést, de Pannit ez a balettra emlékezteti, és nem érti, hogyan fogják magukat megvédeni, ha ezt tanulják...Meg hát ugye pénz sincsen rá...A záróképben aztán Julcsi mégis azt mondja, hogy szép leszek - ugyanis az edzés után felkeresi édesanyját, aki kezelésbe veszi...erről jut eszébe az a zseniális terv arkangyalnak, hogy ezentúl külön bérletet fognak árulni kamaszlányoknak, és be is indít egy reklámot, hogy ide jöjjenek a fiatal csajok szépítkezni - és erős, mert beiratkozik a tanfolyamra. Ja, Julcsi a rendőrséget is
meglátogatja, ahol nagyon régiek a gépek és korszerűtlenek - gondolom nincs pénz újra -, de azért elkészítik a támadója fantomképét.
Juli randizik Karesszal, aki már nagyon türelmetlen, mert neki nem a lelkizésre van szüksége, meg nem kamaszfiú már, hogy beérje egy-két délutánnal a cukrászdában...Gyorsabb tempót akar, de a NagyFehérrel nem akar konfliktust és a gyerekekre sincs szüksége...Julinak ez túl gyors, és különben is?! Végül azzal hagyja ott Kareszt, hogy ha akarja, akkor hívja, de ha nem hiányzik neki, akkor neki úgy is jó, most pedig mennie kell a gyerekért, mert az fontosabb, mint ő.
Hermin megtudja, hogy Arkangyalt elhagyta a Kicsilány, úgyhogy felajánlja, legyenek ezúttal társak. Gazdagság, boldogság, siker - és ehhez hasonló bíztató szavak kiséretében próbálja becserkészni Gábort. Ebben a pillanatban érkezik Oli úr - Csóközön! -, aki elijeszti Hermint. Hermin csalódottan távozik, mert azt hiszi, hogy Gábor legalább férfi..de fúúúúj! és elviharzik. Gábor felveszi Oli urat.
Etus kezdi szervezni a nyaralást, már csak azt kell megbeszélni, hogy Juli és Ádám mikor veszik majd ki a szabadságukat.
Jutka a félretett pénzükből vesz egy Nokia tv-t. Épp akkor van nála Janka - aki azért jön, hogy drága Jutkáááááááámat figyelmeztesse, Zsuzsa otthon tartja az összes pénzét -, amikor jönnek a szállítók. Miután beszerelik a tévét, Jutka egy levelet tesz rá valami ilyen szöveggel: hogy a szegény állami gondozott fiú tudja nézni a meccset. (az előző részben meg ugye lelencnek hívta az újságíró spnaja Ferit...jut eszembe, hova tűnt az állítólagos apuka?)
Feri nagyon örül neki, miután hazatért az új másodállásából, ahova a
bértollnok barátja vitte. Persze ahogy bekapcsolja a tévét meccs megy, és pont akkor rúgnak gólt!
Bőhm szervezi a koncertet a templom javára. Ott volt Pitti Katalin, Simándy József, Melis György és persze Sümeghy. Csak zongorakiséret lesz, mert zenekarra nincs pénz. Bőhm végezetül - annyira aranyos volt!!! - autogramot kért. Sümeghy rögtön kezdte is volna írni, de Bőhm leállította. Neki abból már van elég - vagy valami hasonló dumával...nem emléxem potnosan, de nagyon jó volt:)) Bírom a párosukat...
A külhonba szakadt magyarok megnézik a várost, szörnyülködnek, mert be akarják építeni a Vár környékét. Irány a Gellérthegy. Ott a sok szovjet emlékművön szönryülködnek, amit Taki bácsi szerint addig nem bontanak le, míg itt vannak...Taki bácsi egyébként nem szereti a szobordöntést, és szeretné, ha legalább egy megmaradna, hogy tudjuk, ilyen is volt....Este vacsi. Lenke néni és az idegesítő nő receptet cserélnek, a férj pedig (magyarhangja:Képessy József:)) elhatározza, hogy beszáll Deziré üzletébe, és még több nyugdíjas sofőrt vesznek fel, mert ez így csodás volt.
Nagyjából ez történt. Szerintem feltünően kevésszer hangzott el a "nincs pénz". De azért jó kis rész volt:)))
Koltai János múlt vasárnap szép évfordulót ünnepelhetett: a Volt egyszer egy csapat előadás végén köszöntötték őt abból az alkalomból, hogy 40 éve tagja a társulatnak. Nagyon szép jelenet volt, ahogy Szirtes Tamás és Dunai Tamás méltató szavai után csak ennyit mondott meghatott, szinte elcsukló hangon: "Annyi szépet mondtatok itt rólam, hogy én már csak egyet tehetek: hallgatok, s így bölcs maradok..."
Viszont egyszer Lenke néniék bekapcsolták, és éppen kezdődött a szomszédok. Legyintett egyet Lenke néni, hogy itt sincs semmi jó műsor, aztán kikapcsolta.
Szerinted ez nem erotikus film volt, amiből a képek voltak? Ha egy férfi egy nő mellét csókolgatja, majd egymáson fekszenek igen félreérthetetlen arckifejezéssel, az még csak nem is erotikus? Más: mikor Feri bekapcsolta a TV-t, hogy hogy nem, de véletlenül éppen meccs ment benne.
János hazudott a tegnapi rész végén a telefonba, miszerint a mérnöknő úgy faképnál hagyta, mint a sicc. Pedig ő zárta le a kissé akadozóvá vált beszélgetést azzal, hogyha nincs más megbeszélni valójuk, akkor köszöni hogy eljött. A tévériporter szerimtem Knézy Jenő volt. Nagyon figyeltem, hogy be tudjam azonosítani a meccset, de nem sikerült. Etus kedélyesen porszívózott egy jót, míg vendégek voltak nála...
Érdekes volt, hogy szinte egyszerre kezdtem el Vágási Ferivel belemélyedni a tördelésbe. Kb ekkor keztem el használni az 1.0-ás Ventura-t, DOS-os GEM alapokon. Akkoriban azt hitték, hogy ezeké az A/4-es monitoroké a jövő. De elég hamar bebizonyosodott, hogy semmire nem jók. Sőt voltak elforgatható monitorok is. 1990-ben már bőven volt AT is, voltak EGA monitorok, lézernyomtatók is.
Frajt Edit-nél semmi gond nincs a fotókkal, Ő egy szinésznő, méghozzá nagyon jó szinésznő, és ha jó teste van, márpedig az volt, akkor természetes, hogy szerepelhet meztelenül is. Én nem láttam semmi kivetnivalót benne, nem erotikus film volt, hanem egy film kiragadott jelenete.
"A tegnapi részben vajon angolos szóvicc volt, hogy Vetró elvtárs a FAKER Kft. képviseletében bukkant fel? :-)" Szerintem csak véletlen, ez nem a sztoriírók stílusa. De azért vicces:)
Kihagytad a Bajor Showt, ami a karrierje legnagyobb ballépése volt. (Szvsz a Heti Hetesben nem annyira rossz). A tegnapi rész ismét meggyőzött arról, hogy Koltay János mekkora színész és sokkal több főszerepet kaphatott volna filmen. Örültem, hogy láttam az imdb-n, hogy a Tízezer napban is szerepelt, ami az egyik kedvencem. Jól emlékszek, hogy már meghalt? (az imdb szerint nem). A tegnapi részben vajon angolos szóvicc volt, hogy Vetró elvtárs a FAKER Kft. képviseletében bukkant fel? :-)
Frajt Edit: régen volt egy királyról szóló mesesorozat is, amit ő mesélt. De mi volt a király neve, emlékszik valaki? Mindig úgy kezdődött, hogy "Hajdanában-danában..." Akkor szerettem a hangját, de a Szomszédok óta nem tudok nem Julira gondolni, ha hallom.
Veri az ördög a feleségét. Zseniális film, András Ferenc első rendezése, Koltai Lajos fényképezte. A főelvtársat a kiváló román színész, Anatol Constantin játszotta. (Láthattátok őt Fábry Zoltán filmjében, a Plusz-mínusz egy napban. Huszonöt esztendő után szabadult nyilas háborús bűnöst alakított; az erdélyi Bencze Ferenc és Pécsi Ildikó volt a partnere ebben a filmben. Visszatérnek egykori vérengzéseik színhelyére, egy kis eldugott faluba, ahol a helybéliek felismerik őket. Felejthetetlen figura!)
Pásztor Erzsi szinkronizálta a Csengetett, Milord? szakácsnőjét Mrs Liptont. Nagyszerű komika és karakterszínész.
A 80-as évek első felében jártam nyomdába, üzemlátogatáson. általános iskolás koromban. Úgy rémlik, hogy már akkor voltka ott zövegszerkesztő gépek, pedig nem egy Bp-i nagy nyomda volt, hanem egy közepes nagyságú cég, egy megyeszékhelyen. Akkoriban még nemigazán voltak IBM PC-k. Speciális nyomdai szövegszerkesztőgépek lehettek.
Egy darabig a Land Stúdióban volt érdekelt, ahonnan valaha az MTV üzleti műsorainak egy részét, meg az A3-at sugározták, később a DANUBIUS rádió vezetője volt. Egyébként kérdezz régi MTV-séket, és csak annyit mondj nekik, 6-os stúdió, biztos nagyon érdekes történeteik lesznek...
Egyetértek, felejthetetlen az a film meg a szerepe is:)))))) De az Angi Verában is nagyon rendben van...
Tegnap v azelőtt már megint azt mondta Etus, hogy nagy megrenedelése van, pedig amúgy mindig arról beszél, hogy csak akkor adja el a kerámiákat, ha neki már nem kell/csak akkor tud alkotni, ha kedve van...
Egyébként hiányolom Flower dokit:)))) Tudom, hogy megnősült, de akkor is..nagyon bírom az örökös elégedetlenségét:))))))
Még valami beugrott: Mintha a Sláger Rádiónál is lett volna egy ideig, de ha jól tudom, onnan is eljött már. Nos, valaki tud az elmúlt 15 évéről és a jelenlegi foglalkozásáról valamit?
Igen abba, de sajnos még nem láttam. Pedgi hányszor adták már, de vhogy sosem tudtam megnézni.
Janka annyira jól játsza az utálatost, hogy én gyerekkoromban el is hittem róla, hogy ő ilyen. :) Persze, nem ismerem közelebbről, nem tudom, hogy valójában milyen. Mindenesetre hitelesen játsza az utálatost, az biztos. Díjat érdemelne! :))
Jó volt látni Melis Györgyöt és Pitti Katalint. Tetszik, amikor ismert emberek is megjelennek a sorozatban. Pl. Sümeghyt sem ismertem előtte - Palócz Lászlót -, de aki ismerte, biztos furcsának találta, hogy egy sorozatban játszik.
Ma megjelent a sorozatban (és emlékeim szerint nem utoljára) Sándor István, az egykori neves újságíró, aki a rendszerváltás hajnalán az akkori menő Híradó egyik bemondója volt (Kaplár F., Aczél E., és mások mellett). A Híradó ezen csapatának feloszlása után ennek a lapnak - amit most Feri fog majd szedni (talán 7Lap volt a neve) - volt a valóságban is a főszekesztője. A lap viszonylag hamar befuccsolt, és bevallom, lehet, hogy ez az Én hibám, de számomra Ő ezt követően úgy eltűnt, mint a kámfor. Tud valaki valamit róla, hogy 1991-92-től mit csinált, és mivel foglalkozik mostanában? Azért jutott eszembe, mert éppen a nyolcvanas évek végének újságíróiról gyűjtök háttéranyagot, és hasznos lenne, ha rőla is tudnék valamit. Szóval, kinek milyen infó van birtokában vele kapcsolatban??? Előre is köszi a válaszokat.
Megjelent a majdan János csábító kis polskis hölgyemény (ezek szerint a csábítás sincs messze, én valahogy tartósabb házasságra emlékszem, bár, tény, hogy most,a napi adások miatt felgyorsult a dolog) + mellé volt még kis szigetelőanyag reklám, direktben, úgy, ahogy kell. Egy pillanatig azt hittem, János el fogja utasítani (oda a reklám!!!), de csak nem akart azonnal rendelni ;o)
Ki volt Juli zárómondatánál a falon lévő fotón? Nem tudom most hirtelen, hogy vagy Molnár Csilla, vagy a Tasnádi felesége. Sajnos, csak egy pillanatig mutatták, így, hogy már hiába is agyalok, csak nagyon ismerős volt.
Ezt már kitárgyaltuk ;o) Mondjuk, nem szedtem ilyen részletesen és pontosan össze, de igen ;o)
"sun007 válasz | megnéz | könyvjelző 2006.01.10 21:46:28 (1898) Tudom, de, ha jól számolom, akkor "real time"-ban cca két éve megy a sorozat, ezalatt egy és ugyanazon lépcsőházban történtek a már említett bűncselekmények. Nos, feltételezve, hogy a többi lépcsőház lakói is hasonló esetkbe botlanak, a gazdagréti 1 főre eső bűnök rátája elég magas lehet ;o) De, természetesen, tudom, hogy ez egy sorozat, kell valami "érdekes" stb. ;o)
Ugyanúgy van ez, mint, hogy Mágen megy az összes balesethez, amiben a sorozat egyéb szereplői érintettek... Vagy, ahogy ugyanabba a kocsmába, szerelőhöz, fodrászhoz (Gábor-Juli szalon) jár mindenki (még az is, akiről azt se tuduk, hol lakik, lehet, a város másik felén) Szóval, ne vegyél teljesen komolyan...
Ja, az nem tünt fel, hogy Mágen tegnap (vagy még pénteken???) diagnosztizálta a gombamérgezést Böhmnél (apropó, miért ment fel megnéznni a gombát, talán a mentősök végzett gombaszakértők, sőt, még főzve is -mi több, pörköltnek felaprítva- felismerik a gomákat?) aztán, az érkező mentőbe már a kis orvostáskájával együtt beszállt, és ment Böhmmel. Vagy ez az autó csak orvos nélkül jött? Előzmény: v_peti (1897)
Azért nem felejtsük el, hogy most 2 hét az csak egy nap, azaz régen azért nem mindennaposak voltak az ilyen események, hanem el voltak osztva több évre.
Előzmény: sun007 (1885) sun007 válasz | megnéz | könyvjelző 2006.01.10 19:29:28 (1885) Azért ez a lakótelep veszélyesebb volt, mint Bronx. Egy nő nem mehet anélkül haza, hogy ne támadnának rá, boltokat rabolnak, autókat és alkatrészeiket kötnek el... ;o) Most jövök a "bezzeg az én időmben" dumával, de akkoriban -igaz, nem lakótelepen, simán hazagyalogoltam még az utolsó metrótól is egyedül, meg sose történt semmi az egérkamionunkkal sem (ami később az utódjairól már nem volt mondható)
Julcsinak jó kis karikákat varázsolt a sminkes a szeme alá... És Etusnak is milyen helyre takarítónéni kendője volt! Előzmény: GFQ (1883)
Azért az érdekes, ahogy egyből megugrik az életszínvonal a rendszerváltás után, Jutka Adidasban, új TV stb. Előtte meg tábori székek.. Amúgy ez nálunk is így volt a családban. Bár aki veszteséges állami nagyüzemben dolgozott, az biztos megszívta a rendszerváltást.
Bajor szerintem is egy szánalmas ripacs, de ez a szerep jól áll neki. Volt még egy-két vicces alakítása (Ede bácsi, A kultúrház) Ihossal a néhai Ez+Az c. kabaréműsorban, és ennyi.
Ha most nézi a '90-es önmagát, biztos ég a feje. (Bár a Heti Hetes után nem biztos, hogy a ripacs buzi fodrász szerepe égésnek számít...)
Tulajdonképpen az, bár ezt a kifejezést nem használták a sorozatban, de azért egyértelműen látszik. Úgy rémlik, hogy a mai rész végén, miután felvették, előjön a saját ötletével, hogy nyithatnának egy fiúkozmetikát is, amit Gábor Gábor és Juli egyértelműen elutasít. De ez csak egy poénnak szánt zárójelenet a rendező részéről, és nem konfliktusforrás.
De ezután Bajor Imre kap ajánlatokat valódi buziktól, és később jónéhány kabaréjelentben fog megjelenni női ruhában.
Oli Úrnak olyan fényes, zsíros volt az arca, mint egy igazi alkoholistának. Meg valahogy olyan kis pufóknak tűnt nekem. A fogsora is elég ramaty állapotban volt.
Kimondva asszem soha nem volt,hogy buzi,de a viselkedése alapján ez mindekinek egyértelmű volt. Pl. mikor megkérdezte Gábor tegnap,hogy a csaj a felesége vagy a barátnője mit mondott? Fúúúúúúúj,nem a húgom(és mindezt pöszén persze:) De a végén majd összefog jönni valami csajjal ha jól emlékszem.
Csak annyit mondott, hogy a húga gyereke. Jó nagy korkülönbség lehet köztük, ha a húgának ilyen kicsi gyereke van. A pályaudvaron meg milyen meghitten puszilkodott az erdélyi barátnővel, mikor előtt még nem is látta.
a jutka szövege jo volt a tegnapiban mikor a gyereknek be mutata a jánost hogy ö vezeti körben a gyerekeket az erdöben és utána kiábálják éljen .oli úr is jó volt.
A Pityke sorozatban a Kompjúter hangja; A Szaffiban Ahmed volt; A Futrinka utcában Boxer hangját adta. Az Abigélben pedíg a Kokas Pál iskola igazgatója volt.
Zseniális ez a sorozat. Jó érzés újra látni. Mintha egy tükörben másfél évtizeddel korábbi önmagunkat nézegetnénk, s most jókat röhögünk...
Fáradt Vándor;
Máriáss József a Fekete Városban játszotta az egyik idős szenátort, aki Görgei alispán (Bessenyei Ferenc) felmentésére szavazott a városi szenátusban.
Egyik kedvenc karakterem Both Béla, de csupán azért, mert ebben a sorozatban egy tisztes, öreg tanárembert játszik, nem úgy, mint Bacsó Péter filmjeiben. (Tanú, Te rongyos élet - Mindkettőben Farkas Mihály, egykori rákosista honvédelmi minisztert, "Bástya elvtársat" játszotta.)
Mondjuk ez nem a sorozat sikerétől függ,ha az emberek meglátnak egy kamerát ösztönösen szerepelni akarnak.Lásd bármilyen híradó bejátszás,egy olyan helyről ahol sok ember van...
Hogy már akkor mekkora sikere volt ennek a sorozatnak, a napokba érezhető volt.Látni lehetett a háttérbe a bambuló embereket, főleg a maiban a Keletiben.
Jah és egy aktuális téma ami a jelenlegi helyzetbe beleillik: választás,pártok küzdelme,zűrzavar stb, stb.
A tejtartó tényleg komoly volt!!! Ettől támadt rám csak igazán komolyan a nosztalgia... Még egy dolog fáj: angol-magyar orvosi szakszótár 147 forintért! Bárcsak újra! Ebből is látszik, hogy érdemesebb tévét venni, egy tisztesebb darab ma is 40ezer pénz körül van... :-)))
Peugeot 205 tűzpiros. a Rair Peugeotnal veszik az Erzsébet Királyné útján, ez volt az egyik első autószalon az országban. persze már nincs meg. hamarosan totálos lesz a trabi. Mindenki őket fogja irigyelni a nyufati verda (álomkocsi) miatt. aztan ellopják, a vége fele ujból Etus vesz nekik egy bogarat. Szóval az összes kocsijukat Etus veszi :)
Állítólag azért,mert a saját neméhez vonzódik (természetesen ez nem baj,teljesen magánügy)Egy ismerősünk azt mondta látta őt egy arab pasival elég egyértelmű helyzetben valami összejövetelen.De hogy ebből mi igaz azt nem tudom!
Szerintem is inkább a Szomsza.Persze ez nem jelenti azt,hogy nincsenek benne túlzások,meg túltipizált szájbarágósan tanítójellegű jelenetek.Egy kis érdekesség:Az Almát alakító Fehér Anna,itt lakik a közelben (Csillaghegyen)egy kis kertes házban.Biztos észrevettétek,hogy sorozatban elég sűrűn van rajta egy sötétkék melegítő.Nos a való életben is szívesen jár melegítőbe,legalábbis én eddig 2szer vagy 3szor látam és mindig egy világoskék suhogós melegítőt viselt.(na jó,utoljára kb.6éve láttam,de tényleg így volt) A másik egy érdekes ellentmondás a sorozat és a valóélet között.Míg Mágennek csak Trabantra futja és elutasítja a luxust,addig Kulka J.Jaguárral repeszt.
Szerintem akkor még nem nagyon volt más pezsgő a törleyn kívül,esetleg orosz(szovjez)úgyhogy annyira nem kellett reklámozni. Jó sokat írtatok,alig győztem visszaolvasni:) Azért is jobb a Szomsza,mint a BK mert tényleg akkor játszódik és az akkkori dolgokról szól amikor felvették. Így most visszanézve jókat lehet nosztalgiázni,amikor látod a mentőautót,a közértben a termékeket,az aznapi törtéénéseket(választás,Nagy Imre temetése,szöuli olompia stb.)Ellenben a BK-t ha mondjuk 20 év múlva megismétlik semmi ilyen érzést nem ad vissza.És valóban a Szomsza szereplőinek nagyobb része igazi színész,ellenben a BK amatőr gárdájával.
Csűrös Karola viszont tényleg Etusként lett országosan ismert, elötte csak pár mellékszerepe volt jó régen. Viszont a Szabó családban mintha szerepelt volna.
Direkt hagytam ki mindkettőt. Deziré csak mellékszereplő, Gábor pedig később lépett be. Bár ilyen alapon Csűrös Karolát is kihagyhattam volna, mert talán az első részekben nem szerepelt. Arra próbáltam utalni, hogy a főszereplők többsége a sorozat révén vált országosan ismertté, függetlenül attól, mennyire tehetségesek, vagy nem.
Igen. Sokkal kevésbé lógott ki a lóláb. A Familia Kft-t is szerettem az elején, de valahogy ahogy nőttek a Spáh ikrek, ugy laposodott el egy kicsit. Biztos voltak értékei, de ott sem engedték meg, hogy a külvilág belopózzon a szereplők életébe.
Burkolt reklám volt Taki szülinapja is.Lenke súgta reggel Almának,hogy vesz egy üveg Törley pezsgőt,mert azt annyira szereti az Öreg. Viszont ezek a reklámok nem olyan irritálóak,mint pl a Familia Kft-ben.
Igen, ez nagyon igaz. Sajnos mostanában az anyagi javak vannak előtérben, és nem az emberi értékek. Jól mondta Markos György: Felborult a világ, és az alja van fent. De azért a burkolt reklám ide is bejött, nemtudom tegnap láttátok-e a nyilt VICO reklámot :-)
Igazából ami mindig is tetszett a szomszédokban, hogy nem egy stylist által méregdrága cuccokba felöltöztetett emberek a mesterségesen berendezett "luxusabb" lakásaikból mennek le lógni állandóan egy nem éppen olcsó presszóba enni, inni. Ott a lakások olyanok voltak mint az átlagemberé, a kocsik is, sőt ha azt vesszük sokan sokkal jobban éltek mint ők. Az emberek azonosulni tudtak a figurákkal, a szereplőkkel. Szerették őket, emberiek voltak, esendőek, és ugyanakkor nekik is voltak kicsapongásaik. De sokmindenben hasonlitottak hozzánk. Ez volt az egyik varázsa. Nagyon szeretem ezért a szomszédokat.
Máriáss József szerepeiről részletesen:
http://www.imdb.com/name/nm0617263/
Ő nem alakított Eke Mátészerű héroszokat.
Nekem fejből csak az ugrott be, hogy a Fekete városban az egyik lőcsei szenátort játszotta.
igen szerintem is jobb sorozat a szomszédok a barátok közt tul belterjes a története hiszen mindenki egy házban van ugyanott laknak ahhol dolgoznak ilyen a való életben nics is és kezd mostanában inkább a mexikói sorozatokra hasonlitani mindenkinek van egy eltitkolt gyereke stb és forgató könyv irok is egyre nagyobb baromságot találnak ki .a szomszédok talál azért is kedveltebb hiszen egy lakótelepen forgatják és ez sokkal életszerübb.
Jogos a felvetés, a Szomszédok mindenki problémájáról szólt (megint drágább lett a gyógyszer, nem lehet kapni felvágottat, stb), míg a BK személyes konfliktusokoon alapszik...
"1999 december 30-án, 331 epizód után véget ért a Szomszédok. Horváth Ádám rendező, forgatókönyvíró szerint mindvégig arra törekedtek, hogy úgy legyenek aktuálisak, hogy közben kerüljék a politikát. "A Szomszédok annyira rólunk és nekünk szólt, hogy nem is törekedtünk külföldi forgalmazásra. Tizenhárom nagyszerű év volt ez a közös munka. Az utolsó epizódban a szereplők visszakapták civil nevüket, úgy indultak el a fehér kisbuszon a furcsa szilveszteri összejövetelre. Nem lehet tudni, visszajönnek-e vagy sem" - mondta. Nos, a visszatérés még várat magára, bár többször volt már róla szó.
1987 februárjára készült el a teleregény próbaadása, elsőre csak hat epizódra szólt a megrendelés. A műfaj itthon újnak számított, ebbe a furcsa kísérletbe tizenhárom alapszereplővel fogtak bele: Palócz László és Csűrös Karola később csatlakoztak. A kortörténeti dokumentumként is használható sorozat 331 részében közel kétezer színész és statiszta fordult meg, úgyhogy biztos van olyan tata, aki minimális epizódszerepéről így mesél majd unokáinak: "Egyszer régen, nagyon régen, amikor még rövid, ám fontos szerepet játszottam a Szomszédokban, volt egyszer egy postás, aki nagyot köszönt. Na, az voltam én!" Finom társadalomkritika, sok bődületes közhely, jobb és gyalázatos színészi produkciókkal vegyítve - már homályosak az emlékek."
A BK az számomra nagyon gagyi. Igénytelen párbeszédek, szépség és nem tehetség alapján válogatott "szinészek", borzalmas párbeszédek, és állandó studiómunka, szinte semmi külsős forgatás, steril világ, ha 30 év mulva megismétlik, akkor sem mond semmit, állandó konfliktusgerjesztés stb. A szomszédok messze felette áll.
Pedig a többiek közül is sokan voltak, akik már jó szinészek voltak akkor, mint pl a Kulka, a Virág doktort alakitó szinész, Aztán ottvan Frajt Edit, Fehér Anna, Kállay Ilona stb.
Neked ez csak most tűnt föl? Engem mindig idegesített a mesterkélt hanghordozása, a ropogtatott betűi, a hatalmas levegővételei. Látszik mennyire odafigyel arra(túlságosan is) hogy artikuláljon. Borzasztó!
Olvastam róla és szerintem ez a rossz beidegződés abból fakadhat, hogy ő egy nagyon szegény családból származik, Mocsolyás-telepen élt kb.13-14 éves koráig.
Többször is nyilatkozta hogy ő parasztgyerek volt. Talán ezt próbálja levetkőzni, csak hát érződik rajta erősen. Horváth Ádám nem véletlenűl választhatta Hero Feri szerepére.
Nem értek azzal egyet, hogy a Szomszédok a jó karakterek és a kimagasló színészi alakítások miatt nőne a Barátok közt fölé. Szerintem itt van a legkisebb különbség a két sorozat között, a BK-ban is vannak nagyon jó, nem feltétlenül pozitív karakterek és jó alakítások , mint ahogy a Szomszédokban is gyengék és hiteltelenek. Engem például Ivancsics Ilona kifejezetten idegesít. És főleg az, hogy nem tudom csak a szerep rossz-e, vagy a megformálás is. Segítsetek! A Szomszédok indulásánál Zenthe Ferenc, Komlós Juci, Máriáss József és Csűrös Karola kivételével a többiek ismeretlen színészek voltak, akik itt futottak be. A különbség talán annyi, hogy akkor még nem épült fel egy külön iparág arra, hogy gagyi műsorok tehetségtelen pojácáit elismert, tehetséges, népszerű embereknek tüntesse fel, hanem nagyobb szerepe volt a valós teljesítménynek.
Azon én is csodálkoztam, hogy Mágen elment a mentőautóval, ráadásul még civil ruhában volt. 2 lehetőség van: amúgy is dolgozni indult és megvolt az ingyenfuvar (végülis nincs közel Gazdagrét a Markó utcához) vagy simán elkísérte az öreget.
Teljesen igazad van, nézd csak meg a két sorozatban szereplő színészek munkásságát és máris egyértelművé válik, miért tetszik nekünk jobban a Szomszédok karaktereinek alakítása.
Bőhm gombamizériájához hozzátenném,hogy nem készítette el az összeset,tehát a nyersről is be lehet azonosítani,emellett a tünetek is sokat segítenek.Mágen simán végezhetett egy gombatanfolyamot még az egyetemen,a francia felsőfokúja mellé. ---
Juli és Mara diskurzusa elég tanulságos volt.Két ribanc...
---
Etus idegesítő,de szerintem ez nem Csűrös Karola hibája.Ilyen a karakter,melyet rá osztottak.
Ez igaz, hogy mindig a sorozat szereplőivel kell, hogy történjen valami. Amúgy meg a mérges gombát gondolom be kell vinni a mentősöknek, aztán a laborvizsgálat könnyen eldöntheti, hogy milyen gombáról van szó.
index.hu az 50 legirritálóbb magyar listáján Etus is rajta van!tudtátok?
Csűrös Karola
Elsőre nem hangzik túl vonzó karriernek, ha az ember orrhangon kénytelen osztani az észt Ábel Anitának, ám Csűrös Karola erre életművet tudott építeni. Na jó, a sorozat elején még tombolt a vörösterror, így a Szomszédok Etusának nem volt konkurenciája, és a monopolhelyzet olyan figurákat is tévésztárrá tudott emelni, mint Bajor Nagy Ernő vagy Pomezansky György. Karola halálos trükkje az volt, hogy a legváratlanabb helyzetekben ráfordult a kamerára és előadott egy felvizezett R. Székely Julianna-publicisztikára emlékeztető kis értekezést a kenyér áráról, a kutyaszaros utcákról vagy a hányózacskók elviselhetetlen minőségéről. A Magyar Keramikusok Szövetsége később hivatalosan is tiltakozott, mert Karola miatt az ősi mesterség művelőit több inzultus érte a nyílt utcán. Az egyik epizód felvétele közben elszabadult a stáb kamionja, és gyorsulva gurult a szerepe szerint vasúti sínekhez kötözött Kutya úr felé. Karola közbeugrott, és a közelítő járműnek előadást rögtönzött arról, hogy a szocialista erkölcsbe ütköző-e gmk-ban Matchbox-alvázakat fröccsönteni. A kamion a beszéd hatására spontán elhamvadt, pont úgy, mint a hardcore Szomszédok-nézők homloklebenye. Csűrös művésznő manapság is látható az Életképek című sorozatban. Kíváncsian várjuk, hogy az emlékek megédesítik-e a demagóg keramikust.
Tudom, de, ha jól számolom, akkor "real time"-ban cca két éve megy a sorozat, ezalatt egy és ugyanazon lépcsőházban történtek a már említett bűncselekmények. Nos, feltételezve, hogy a többi lépcsőház lakói is hasonló esetkbe botlanak, a gazdagréti 1 főre eső bűnök rátája elég magas lehet ;o) De, természetesen, tudom, hogy ez egy sorozat, kell valami "érdekes" stb. ;o)
Ugyanúgy van ez, mint, hogy Mágen megy az összes balesethez, amiben a sorozat egyéb szereplői érintettek... Vagy, ahogy ugyanabba a kocsmába, szerelőhöz, fodrászhoz (Gábor-Juli szalon) jár mindenki (még az is, akiről azt se tuduk, hol lakik, lehet, a város másik felén) Szóval, ne vegyél teljesen komolyan...
Ja, az nem tünt fel, hogy Mágen tegnap (vagy még pénteken???) diagnosztizálta a gombamérgezést Böhmnél (apropó, miért ment fel megnéznni a gombát, talán a mentősök végzett gombaszakértők, sőt, még főzve is -mi több, pörköltnek felaprítva- felismerik a gomákat?) aztán, az érkező mentőbe már a kis orvostáskájával együtt beszállt, és ment Böhmmel. Vagy ez az autó csak orvos nélkül jött?
Azért nem felejtsük el, hogy most 2 hét az csak egy nap, azaz régen azért nem mindennaposak voltak az ilyen események, hanem el voltak osztva több évre.
Gyulában az is jó volt,hogy bevallása szerint nem iszik és nem dohányzik.Erre rácáfol a hangja,illetve szerintem maga a színész is ittas volt a felvételkor.Nem?
Gyula, az ócskás debütálása hatalmas volt a mai részben... És a fekete ing, fekete zakó, fehér nyakkendő kombó is nagyon ütős volt, amikor már Etusnál voltak...
Szerintem a héten Oli úr is színre lép...
Egy korábbi hozzászólásra reagálva: szerintem Janka néni alakítását nem lehet egyetlen BK-s szereplő játékához sem hasonlítani :))
Csodáltam,hogy a mai részben nem Hero a megmentő lovag.Bár az már kissé sok lett volna. Szegény Julcsira rájár a rúd,múlthéten lázas beteg ma gazfickók karmaiba kerül,de volt már pedofilok ártatlan áldozata (igaz csak majdnem) Persze közben pasizik ezerrel....:-)
Nekem is. Szerintem Janka a ketőjük közül inkább tenyérbemászó, talán pont azért, mert abszolút élethű a karakter is, meg az alakítás is...(ez,ami a BK-ban nem igazán szokott összejönni)
Most is elhangzott a fenyegetés, ami azt sejteti, hogy látjuk még a rosszfiúkat. Mint ahogy a Hero megmenti Almát jelenetnél "cigány" jelzővel tarkítva megfenyegették Ferit, hogy egyszer még elkapják, ugyanúgy most Julcsi is kapott "találkozunk még" fenyegetést. Ugye jól tudom, hogy a pedofilos epizód óta most először élt ált megrázó élményt?
Azért ez a lakótelep veszélyesebb volt, mint Bronx. Egy nő nem mehet anélkül haza, hogy ne támadnának rá, boltokat rabolnak, autókat és alkatrészeiket kötnek el... ;o) Most jövök a "bezzeg az én időmben" dumával, de akkoriban -igaz, nem lakótelepen, simán hazagyalogoltam még az utolsó metrótól is egyedül, meg sose történt semmi az egérkamionunkkal sem (ami később az utódjairól már nem volt mondható)
Julcsinak jó kis karikákat varázsolt a sminkes a szeme alá... És Etusnak is milyen helyre takarítónéni kendője volt!
Felkaptam a fejem Desiré szervízbe érkezési jelenetére! Taki bácsi hátranéz, és köszön: "Jónapot, Desiré" Mire Desiré: "Jónapot, Takács úr, megismer még?" Mire kórusban feleltünk a férjemmel Taki bá helyett: "Nem, csak minden idegent Desirének szólítok, az úgy is olyan gyakori név...."
Nem csak mentőből van egy Budapesten,hanem autószervizből is:Veres úré.Azt hittem különben,hogy Taxi bácsi azok után,ahogy Veres bánt vele,megszakítja a kapcsolatot,de nem.
Tegnap kiderült, mentő lehet, hogy csak egy van a fővárosban, de taxi minimum kettő. Szinte akciófilmeket idézett az a jelenet, mikor Almáék meglátták Takibácsit a bolt mögött és János szólt a sofőrnek, hajtson tovább a főbejárathoz, ahová épp akkor érkezett Marika az öreg szülinapi tortájával.
Nem volt időm annyira visszaolvasni, nem tudom volt-e már: milyen kis "nyikhaj" kölyökképű orvos volt még Laktóth Aladár, most meg a Barátok köztben Ő játsza a gengsztert. :-)
Julcsi mögött a falon, felfedeztem egy Milli Vanilli pósztert.
Ahhoz képest, hogy a házassági évfordulón az egész ház ott nyomorgott Takiéknál, a szülinapjáról csak a "szűk" családja emlékezett meg. Pedig az fontosabb esemény (szerintem). Mi lesz Almáék házával? Mert végig ott fognak lakni a lakótelepen. Jól kiszemelték ezt a telket, alig pár méterre a 10 emeletes házaktól, isteni!
"Zenekara" van, amúgy Vukán György nem karmester, hanem elismert jazz zongorista, akinek eredeti szakmája fogorvos (!!!) és a mai napig is gyakorolja hivatását!