Keresés

Részletes keresés

menut Creative Commons License 2020.12.12 0 0 82834

Gyakorlatilag már szinte mindenhol megterem. Balaton-part tele van vele. Most még csak kertekben látni, de pár év, és afféle invaziv gyomként magától is terjedni fog. Almádiban a domboldali utcákban már a keritések tövében is nő. Birja a fagyot, és szinte rögtön termést hoz. Szeretem én is.

Előzmény: Hepci (82829)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.12 0 0 82833

A füge zseniális cucc. Mondjuk mi simán le szoktuk legelni úgy frissében :) De a Somlón sokaknál láttam/ettem különféle megoldásokkal.

Én egy időben sokat jártam olyan országokba ahol az aszalt füge alapélelmiszer :) Ott megszerettem.

Előzmény: altimus (82832)
altimus Creative Commons License 2020.12.12 0 0 82832

A friss fuge kibir egy par perces hokezelest, teflon serpenyoben, max kozepes homerseklet mellett, mez + akarmilyen balzsamecetet ala. Kacsahoz ... prima valasztas. A teljesen erett fugenek a hokezeles sok, az szetfolyik egy pillanat alatt, de a felkemeny, de mar majdnem erett fuge az jo erre a celra.

 

Gyerekkoromban a szuleim a szaritott fugevel uldoztek, amit utaltam. Par eve lehet normalis, erett fuget kapni Budapesten, azota szezonban par alkalommal futok vele egy kort.

Előzmény: BZoltan (82830)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.12 0 0 82831

Nagyon köszönöm. Legközelebb ha szezonja lesz akkor kipróbálom.

 

A tartósítószerekkel én középutas vagyok. Az aszkorbinsav és citromsav teljesen ártalmatlan cuccok. Főleg ugyebár az aszkorbinsav :) A pektinnel sincsen igazán komoly probléma, de ha valaki full natúrban nyomja akkor almahéjjal érdemes kísérletezni, mert az abban (az alatt) van pektin.

 

Az üvegek sterilizálására én is ezt a módszert alkalmazom... de amúgy egy laza törzsoldatos öblítés is jó megoldás.

Előzmény: altimus (82826)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.12 0 0 82830

A Somlón valóban terem füge. Nekem is van a kisház előtt egy fügefa (bokor). Receptet örömmel veszek :)

Előzmény: Hepci (82829)
Hepci Creative Commons License 2020.12.12 0 0 82829

Gondolom, Somlón akad füge is - a fügés narancslekvár igen fasza tud lenni.

A barátom, Balu (aki vette a sok Küképet) küldhet receptet, ha érdekel.

Előzmény: BZoltan (82824)
Hepci Creative Commons License 2020.12.12 0 0 82828

Ez micsoda?

Én ebben (is) végtelenül sznob vagyok, megvehetőből olyan szokott tetszeni, amiből 20 deka kerül 1500 forintba.

Mivel a jó lekvár jellemzően gyümölcsből készül, viszont eddig irtózatos haszonkulcsot alkalmaztak rajta, kíváncsi vagyok, hogy az idei gyümölcsből készült lekvárok mennyibe fognak kerülni.

Attól szerintem nem kell tartani, hogy ne lenne érdemes 10-15% cukortartalmú lekvárt főzni otthon...

Előzmény: menut (82815)
altimus Creative Commons License 2020.12.12 0 0 82827

Ha mar a fozesnel tartunk jopar eve kiserletezek borzsele keszitesevel, ami edes szamorodni alapu es zselatinnal keszul. Elmeletem szerint ez priman nezne ki pl. kacsamell, kacsacomb melle. Dragabb borokig, aszu ... meg nem mereszkedtem el, es a szamorodnival is csak felsikernel jarok, de erzem, hogy egyszer meglesz a modus operandi.

 

 

altimus Creative Commons License 2020.12.12 0 0 82826

Abszolut semmi kulonleges, ha lesz legkozelebb akkor postazok neked egy kis uveggel. Evente parszor kapni megfelelo minosegu, vastag heju bio narancsot, amirol eles kessel pillanatok alatt levagom a hejat, negyedelem, azoknak is kivagom a kozepso membranos reszet (ennek mi a neve magyarul?). Nem vacakolok a kis membranok kivagasaval a szegmensek kozul. Ez mehet a fazekba. A narancshej egy resze is mehet a fazekba, kisebb csikokra vagva, es a belso feher szovet nagyreszenek kivagasaval. Ez macereas muvelet, de par uveg eseten nem tart sokaig. Meglehet bolonditani par szelet meyer citrommal, amit evente par napig lehet kapni Budapesten. (olyankor minden alkalommal felvasarolom a fel termest.) Alkalmasint 1-1 negyedelt kumkvat is johet bele, de tenyleg csak mutatoba, kellemesen kesernyes aromat ad a narancsekvarhoz. Van aki gyombert is tesz bele, csak ovatosan persze, mert az igen intenziv, de en nem vagyok a gyombernek nagy baratja.

 

Elegge el nem itelheto modon en az oetker dzsemmfix-et hasznalom, plusz cukrot, az eloirt minimalis mennyisegnel is kevesebbet. most megneztem a dzsemmfi-ben van tartositoszer, citromsav, szorbinsav, ugyhogy az nagyon bio haztartasban gondolom nem jatszik, de helyettesitheto valami zselesito anyaggal, pektin ..., ehhez nem ertek, es meg soha nem probaltam. nekem az oetker dzsemmfiz tokeletesen mukodik minden esetben.

 

Az uvegek sterilizalasahoz ... en siman berakom az uvegeket a sutobe 110-120 fokra huzamosabb ideig, amig keszul a lekvar.

 

Szofisztikalt, delikat emberek probalkozhatnak par csepp campari hozzaadasaval, esetleg gran marnier, az nem olcso, de nalam egy uveg evekig kitart ha csak sutemenyekbe ... hasznalom.

Előzmény: BZoltan (82824)
altimus Creative Commons License 2020.12.12 0 0 82825

nezd meg a kaldeneker termekeit, https://lekvaroshaz.hu/ eleg dragak, de a minoseguk igen jo. megneztem most itthon 4 felet, es egyik se irja, hogy barmifele tartositoszert tartalmazna. a cukortartalom is minimalis, annyi amennyi szerintem is minimum kell ahhoz, hogy lekvarrol beszeljunk. pl a malnas kajszibaracknal 17%-os cukortartalmat irnak.

 

Előzmény: BZoltan (82820)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.12 0 0 82824

Erről a narancslekvárról mesélnél kérlek? Úgy érzem, hogy a saját készítésű croissanton sokat tudna dobni :)

Előzmény: altimus (82822)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.12 0 0 82823

Most írtam, hogy az egész hegyen elfagyott a sárgabarack. Idén nem is tudtam baracklekvárt főzni. Szerencsére tavaly jól termett és van még abból az évjáratból. Ezért főzök barackból mindig 3-4 szeresét a szükségesnek, mert ritka az, hogy 5 évből kettőnél több jó termés van.

 

Amúgy nem kell megkérdezni engem, a google a te legjobb barátod. Van jópár weboldal ami összegyűjti dátummal, címmel, telefonszámmal a "szedd magad" helyeket.

 

Te írtad, hogy 1800Ft/kg volt a legolcsóbb eper. Persze... ha neked egy kiskereskedő megveszi a nagybanin egy nagykertől aki meg megveszi a termelőtől aki leszedeti ukrán munkásokkal akkor az ennyibe kerül. Ebből 1300Ft/kg megspórolható ha rászánsz 3-4 órát, hogy megszedd magadnak az epret. 20-30 kilónál már tud jelentős összeg lenni.

 

De nemcsak az ára miatt, hanem egyszerűen frissebb, jobb minőségű az amit magadnak szedsz... és nem utolsó sorban ez is kiváló családterápiás tevékenység ez is.  

Előzmény: menut (82821)
altimus Creative Commons License 2020.12.12 0 0 82822

> Hanem az alapanyag költségéről.

 

Ahogy a Zoli is irja nagy csalad, nagyobb mennyiseg eseten lehetoseg a szedd magad, illetve a helyi termelonel torteno beszerzes. En alapban hobbibol fozok be, egyresz neha karacsonyi ajandek lesz belole, masreszt ha latok valami erdekes gyumolcsot ... akkor abbol keszitek 3-4 kis uveg lekvart, dzsemet ... ami masfel liter osszesen. a kivetel a sargabarack termeszetesen, abbol nagyobb mennyiseg fogy es az utobbi idoben a narancs es az eper. amiota befozok (5-6 eve) a sargabarack azota kritikus termek. soha nincs megfelelo minosegu, mindig draga, ... olyan mint egykoron a radio kabare, miszerint a tavalyi jobb volt.

 

ellenben narancslekvart pl. olyan keszitek amitol mindenki odavan, es egyontetu a velemeny, hogy uzletben megcsak hasonlo minoseget se latott soha senki.

Előzmény: menut (82816)
menut Creative Commons License 2020.12.12 0 0 82821

Akkor majd jövőre téged kérdezlek, hol van hatszázért sárgabarack. Szerintem a megyében csak nálatok nem fagyott idén el. Csoda hely az a Somló.

Előzmény: BZoltan (82820)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.12 0 0 82820

A "szedd magad" epe ára idén 500Ft/kg körül volt. A sárgabarack valóban a legtöbb helyen lefagyott (nálunk is a egész hegyen), de még így is voltak helyek ahol 600-700Ft/kg (de alacsonyabb árakat is láttam a szezonban) áron lehetett szedni.

 

A lekvárnál az egyetlen fontos faktor az idő...amit vagy rászánsz vagy nem. Minél kevesebbet szánsz rá annál drágább lesz az eredmény.

 

Epertermeléssel én nem bajlódok (gyerekkoromban mocskos sokat gyomláltam, hajtás válogattam és szedtem mert piacra vittük) de ha van pár sárgabarack fa a családban akkor mázsaszám lehet főzni a lekvárt.  Pucolni és főzni persze mindig meló, de nálunk ez családterápiás tevékenység. 40-50kg sárgabarack kimagzása közben tök jókat lehet egy amúgy nehezebben szóra fogható gyerekkel is beszélgetni.

 

Amúgy meg kereskedelmi forgalomban én még tartósítószer és cukor nélkül készült szertifikáltan (nem bemondásra, hogy bijó az kedves uram) organikus lekvárt én még nem láttam.  A boltokban kapható lekvárok 99%-a  max 60% de jellemzően még kevesebb gyümölcsöt tartalmaz és fixen fel van tolva tartósítószerekkel.

Előzmény: menut (82807)
originalqszi Creative Commons License 2020.12.12 0 0 82819

Még 20 l-em van:)))) Majd csak elviszik az unokáim:))))

BZoltan Creative Commons License 2020.12.12 0 0 82818

Érdekes a cikkben, hogy a Kreinbacher Józsefet mint jelentős nagykereskedőt sorolják fel a BT után:
https://telex.hu/gazdasag/2020/12/11/szaraz-istvan-az-italnagykereskedelemben-es-a-csucsgasztroban-terjeszkedik


"Italpiac
[...]
A legnagyobb szereplők, így a Bortársaság, Kreinbacher József, Szárazék, a Raiker, a vietnami hátterű Vimpex, Zwackék, az Italguru mellett a magyar üzleti top legnagyobb kutyái is készülődnek. [...]"

Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2020.12.11 0 0 82817
menut Creative Commons License 2020.12.11 0 0 82816

Nyilván. Bár 30 kiló sárgabarck pucolását nem nevezém kellemesnek. Bár faék egyszerű.

Nem a technológia a kérdés, meg a munka költsége, nem arról beszélgetünk, csak szólok. Hanem az alapanyag költségéről.

Előzmény: altimus (82813)
menut Creative Commons License 2020.12.11 0 0 82815

Megnéztem. 324 ml kerül 1600 ft-ba. Vidéken.

Előzmény: Hepci (82812)
Hepci Creative Commons License 2020.12.11 0 0 82814

Annyira azért nem egyszerű - amikor körtelekvárt főzünk, én pucolom a körtét.

De elég nehéz lenne olyat csinálni otthon, hogy ne érje meg, ugyanis amit kereskedelmi forgalomban kaphatóból hajlandó vagyok megenni, még az olcsóbb gyümölcsökből is 5-6000 forintba kerül egy kilóra átszámítva.

Előzmény: altimus (82813)
altimus Creative Commons License 2020.12.11 0 0 82813

a lekvar az a termek amibol otthon lenyegesen jobbat lehet a legjobb bolti arunal is kesziteni. raadasul faek egyszerusegu a lekvar keszites. talan az egyetlen kivetel a bolti kaldeneker lekvar, amibol tenyleg vannak igen jok, de annak olyan is az ara.

Előzmény: Hepci (82812)
Hepci Creative Commons License 2020.12.11 0 0 82812

Hümmm... esetleg nem tudod, de a szakmám elvileg kertész, és hát - nagy vonalakban - figyelem a történéseket azóta is. Vásárolni is szoktam.

Azt esetleg tudod, hogy a házival összevethető beltartalmú kistermelői gyártású lekvár mibe kerül?

Előzmény: menut (82807)
altimus Creative Commons License 2020.12.11 0 0 82811

az elvezeti erteket es a beltartalmat celszeru a targyalasban szetvalasztani. az vilagos, hogy elvezeti ertek oldalrol jo alapanyagbol is lehet szart csinalni, es akar nem olyan jo (nem annyira egeszseges) alapanyagbol is lehet elvezheto, sot finom dolgot osszehozni.

 

az is erdekes kerdes, hogy a vegyszermentesseg valoban "egeszseges" etelt jelent-e? errol azert nem vagyok meggyozodve. a "genmanipulalt" ugyekrol nem is szolva, ami sok embernel abszolut szitokszo lett es  amit egyertelmuen az egeszsegtelen szarral azonositanak, noha epp ellenkezoleg kellene lennie.

 

Előzmény: shiraz2 (82806)
menut Creative Commons License 2020.12.11 0 0 82810

oké, legyen. még spórolok.

Előzmény: syntaxerror (82809)
syntaxerror Creative Commons License 2020.12.11 0 0 82809

A 2HA listázott borainak évek óta ennyi az ára. Tabunellot ittam már, az szerintem megéri a pénzt ha nem is gyakran. A Courage-tól meg egyöntetűen vannak asztal alá ájulva a borbuzik, hogy mekkora királyság, tehát elképzelhető hogy valid, de arról nincs tapasztalatom.

Előzmény: menut (82808)
menut Creative Commons License 2020.12.11 0 0 82808

This is a shit! :)

 

És ezt a 2HA tényleg igy gondolja? 

https://aborbolt.com/

 

 

Előzmény: joskabacsi (82786)
menut Creative Commons License 2020.12.11 0 0 82807

Nem csinálod meg olcsóbban a minőségi lekvárt, egyszerűen fogalmad sincs pl. az idei eper és barack árakról, ha ilyet leirsz. Idén az eper megfizethetetlenül drága volt lekvárnak, 1800 volt a legolcsóbb, még úgy is, h a zöldségesem nagytételben hozta volna. Baracklekvár is csak azért készült, mert valami mégiscsak kell, és azt mindenki szereti. De az se éri meg már, kertben szinte mindenhol elfagyott idén. És ez nem a makksimogatástól függ, mint alternativ elfoglaltság. Pláne, h nem helyettesitő termékei egymásnak.

Előzmény: Hepci (82779)
shiraz2 Creative Commons License 2020.12.11 0 0 82806

én nem állítottam ilyet. szó sem esett tőlem a kicsik és nagyok közötti összehasonlításról. a kicsit is tudnak szart előállítani és nagyban is lehet vegyszermentesen jót termelni. 

kinevetni pedig jogodban áll. 

 

Előzmény: altimus (82803)
shiraz2 Creative Commons License 2020.12.11 0 0 82805

jó dolog az egyetértés

Előzmény: altimus (82800)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!