Ez a topik kötetlen beszélgetések okán nyílt - régi és új Bulgária fanoknak, akik nem csak kifejezetten a "hol találok szállást", "mivel menjek", "hova menjek" kérdésekre szeretnének választ kapni - persze arra is kapnak - hanem társalogni vágynak salátákról, borokról, lányokról, fiúkról... mindenről ami BULGÁRIA....
Igen, ezért szokták azt mondani a bolgárok viccesen, hogy hagyjuk hogy a macedónok elfoglaljanak minket és akkor újra egyesülhetünk. A másik probléma ott a nagy ütemben szaporodó albán kisebbség. Lehet, hogy még mi is szemtanúi lehetünk majd egy Nagy-Albán állam létrejöttének (de az unokáink bizonyára). Hogy milyen konfliktusok árán, az a jövő titka.
Én a bolgár benzinkutas esetét példáztam és dehogynem vagyok megkárosítva, ha vagyok olyan hülye, hogy azon az árfolyamon számíttatom be az €.-mat. A magyar benzinkutas meg miért károsítaná meg a cégét? Te írtad, hogy többletköltsége van(lenne)! Megkíméli a többletköltségtől és cserébe a hasznot kiveszi. A cég forintban megkapja a tankolás összegét, hol van a kár? Ha érvként azt írtad volna, hogy az extra profitért cserébe vállalja az €.-s fizetést, nem szólok egy szót se mert ez az igazság. De Teréz anyát ne csináljunk már az ŐMV-ből, stb. Meg a Tescoból mert megadják a lehetőséget! Jókora haszonért teszik amit tesznek.
Így van csak ott nem a lakosság felhígítását csinálták a komcsik mint Ceausescu Erdélyben, hanem Titó kitalálta a szláv makedón identitást a bolgár ellenében és nem is talált süket fülekre.
Én úgy tudom a bolgárok úgy vannak MK-val kb. mint mi Erdéllyel. Régen a Nagy-Bolgár birodalom része volt az a terület, a nyelvük is kb. ugyanaz, csak kiejtésbeli különbségek vannak. A történelem úgy alakította, hogy a délszláv államhoz csatolták MK-t ( Bulgária is a rossz oldalon volt az I. világháborúban). Sok bolgár ma is úgy tekinti MK-ra, mint Bulgáriától elcsatolt területre, ezért lehet ott ez egy kicsit érzékeny téma .
Köszi, vannak mínuszolók, oda se neki a plusszt köszönöm de hogy adsz egy nickkel 2 +? Én azt hittem csak egy tetszik nem tetszik lehet! De nem is ez a fontos. Elmondom, hogy mi 30 év kamionozás tapasztalata a tárgyalt ügyben. Meg az € elfogadásának többletköltségét. Plovdivban szoktam tankolni Görögország felé, 850 literes a tank, 700 liter körül szokott belemenni. Számoljuk az egyszerűség kedvéért 2lev./liter áron. 1400lev. de nincs, fizetek €-val. 716€. Ja nem mert ő kifizeti zsebből levában nekem megszámolja 1,2-ben és fizetek 1166€-t. 450€ a pozitívum amit ő zsebre tesz boldogan. Hol a többletköltség és kinek? Természetesen a turisták személykocsival jönnek de sokkal többen és 50-60 literenként is szép pénz jön össze műszakonként ha meg lehet venni a madarat. Én javaslom, hogy azt a pénzt költsék magukra, családra, étteremre, stb. Az itthoni helyzet tényleg más annyiban, hogy ki van írva a ráta. Mivel volt életem során benzinkutas nővel kapcsolatom, biztosíthatlak, hogy ott is zsebbe megy a haszon. Nyomok én is 2 +t de csodálkozni fogok, ha nem csak 1 jelenik meg.
Miért lenne átverés! Korrektül kiírja, hogy mennyiért hajlandó elfogadni. Az átverés az amit lentebb írtad félreérthetően írja ki az árfolyamot. Egyébként ha bemész egy boltba ott egy adott árúcikk x forintba kerül, tovább sétálsz két sarkot és egy másik üzletbe ugyanazt fele annyiért kapod meg akkor az micsoda. Köszi a minuszt nem viszonzom.
Ennek semmi köze a balkánhoz. Az idegen valuta elfogadása neki többlet költséget jelent, de biztosítja a lehetőséget vagy élsz vele vagy kihagyod. Nem szokásom plusz-minuszolni de lásd, hogy Béke van és nem tőlem kaptad a minuszt most adok kettő pluszt neked.
Semmi probléma nincs. Én leírtam a lehetőséget a normál áron vásárlásra. Te nyugodtan élhetsz a lehetőséggel és vásárolhatsz 1,19bgn/1€ vagy 328ft/1€ áron. Amit írtam azoknak szól akik nem kívánnak élni a lehetőséggel. Béke!
Nem értem mi ezzel a probléma, ők nem pénzváltók és nem veszik az eurót csak egy lehetőséget biztosítanak, hogy azzal is fizethess. Korrektül ki van írva, ha nem tetszik elmész egy pénzváltóhoz és ott váltod át a valutád majd visszajössz és fizetsz forinttal, mivel Magyarországon az a törvényes fizetőeszköz.
Az eddigi legviccesebb árfolyamot egyébként Mo-on láttam egy McDonald`sban. Elfogadták az eurót is, de 250 Ft-nak számolták, amikor az árfolyam bőven 300 felett volt.
Most a járvány miatt nem tudom mi a helyzet, de eddig alapvetően az volt, hogy leghíresebb fekete-tengeri üdülőhelyek alapvetően a nyugati fiatalokat - "angol futballhuligán" típus - tekintik a fő vásárlóerőnek, így arra is vannak felkészülve, azaz sok alkohol és dübörgő zene.
Aki mást szeretne, az a kevésbé ismert helyekre megy, jellemzően a Burgasztól délre fekvő helyek, s ezen belül is a Primorszko és Rezovo közti rész.
Köszi. Matricát online terveztem megvásárolni, már tavaly óta van regisztráció. Kp-t alapból Revolut kártyával szeretném megoldani. Akkor igyekszem még itthon beszerezni a kezdő kp részt. Szozopolról vkinek mostanában vmi tapasztalata?
A szeredőci fórumtárs által említett Shell a legkevésbé. Tavaly felújították de ha a személyzetet nem cserélték le akkor katasztrófa. Náluk jellemző ha nincs levád akkor előjön a szintén említett 1,9553 helyett 1,194 árfolyam €-s fizetés esetén. A 8 €-s matrica 10 náluk, stb. Tehát csak ha elkerülhetetlen akkor használd azt a kagylós kutat! A bolgár útdíjat vedd meg előre, itthon a számítógépedről hogy ne légy kitéve semmilyen átverési kísérletnek! Vinetki.bg. A7 napos 15 leva a 30 napos 30 leva, tehát ha több mint 7 napot leszel kinn már jobb vagy ha havit veszel mert ugyanannyi mint két heti de csak egyszer kell megvenni. Én A Lukoil és az ŐMV kutakat ajánlom a turistáknak. A szófiai kőrgyűrűn már van bőven és ott nincs gond a kártyás fizetéssel, normális a budi és(nekem ez a legfontosabb) van kiszelo moloko:-) Szeredőci fórumtárs Szófiában él, bolgár rendszámú autóval közlekedik, bolgárul beszél, őt nem fogják tudni(akarni) erdőbe vinni. Én kamionnal járok 30 éve Bulgáriába engem sem próbálnak meg átverni. Te se adj okot próbálkozásra! A tanácsom! Vegyél itthon kb. 200 levát, hogy az első bolgár tankolásra akármire ne csak €.-d meg kártyád legyen, aztán majd a tengerparton válts! Én a Crown change pénzváltóit ajánlom! Kártyával is fizethetsz, vehetsz fel pénzt de tisztázd előre a bankoddal, hogy ne legyenek későbbi előugró költségek. Sokkal olcsóbb tankolni mint Szerbiában tehát megéri és van is bőven rendes, tisztességes benzinkút. Ne sajnálj tőlük némi jattot ha elégedett vagy! 1€-2BGN
Ezek után elgondolkodtam, hogy mennyivel lenne drágább egy szervezett repülős út és milyen helyet ajánlanátok, ahol lehet választani csak reggelit és a közelben vannak normális tiszta és friss alapanyagból dolgozó éttermek, vendéglők?
Valamint létezik-e "felnőttbarát" tengerparti szállás, ahol csak nagykorú vendégek vannak?