Húúúú,micsoda indulatok szabadultak el,pedig tök egyszerű a helyzet.Az OKT egy nyílt kiírású túramozgalom,vagyis annyi az előfeltétele,hogy legyen igazolófüzet és onnantól hajrá!Követni kell a kék jelzést és pecséteket kell gyűjtögetni,tehát nem kellenek fényképek,kódok vagy szemtanúk elérhetőségei.:)Ha végigjárja a túrázó,akkor elbírálásra elég postán beküldeni és ugyanígy küldik ki a jelvényt.
Többen írtátok,hogy miért ne tudna bemenni a túrázó a beszélgetésre?Nekem ez oda-vissza kb. egy 10-esbe fájna és este 7 körül jönne vissza az utolsó vonat,amivel még haza tudnék jönni.Nem biztos,hogy megér 10-15 perc beszélgetést,nem?:)
De a kiesőbb helyekre rakott pecséteket én is támogatom!:)
Ez a hsz most olyan gyönge volt hogy vitatkozni sem érdemes vele.
Annyi csupán hogy Csuhás ezt hogy "öreg turista vezetők" a hozzáértés miatt mondta.
Plusz a lentebbi dolgokhoz:
Ha nem fontos a jelvény akkor miért olyan fontos mégis hogy a kéktúra keretein belül túrázhasson az aki nem hajlandó annak szabályait betartani? Egyáltalán minek vesz füzetet akinek első dolga belekötni a szabályokba? Hogy bosszantsa magát?
Lehet menni füzet nélkül is, és akkor nem kell hisztizni a szabályok miatt. Az erdő, meg a nyugalom ott van füzet nélkül is.
A jelzések nagyon jók lettek és nemcsak a kék mentén sok helyen.
A turista szállások nagy része is végre rendbe jött és a kilátópontoknak is nagyon örülök.
Én itt látom a panaszok igazi gyökerét:
"kékre költik el öreg turista vezetők irányításával"
Vagyis fordítok magyarról magyarra - nem mi öregek kaptuk kezünkbe a gyeplőt és a pénzt.
Erre csak azt tudom mondani, hogy hogy is nézett ki a jelzettség állapota akkor, amikor a régiek kezében volt a gyeplő és a pénz is?
A narancssárgázás külön tetszett. Dobok rá egy piros szegfűt és ráeresztek három galambot.
Ami pedig a jelvényezést illeti - Brezsnyev elvtárs volt mindenidők legtöbbet minősült túrázója. Bár tény, hogy a Kisvasút 50 bilétáját hiányoltam a gallérjáról, de lehet, hogy csak a könyöke alatt hordta.
Sajna a beletolt közpénz csekély része jutott jelzésfelújításra ( bár az nagyon jól sikerült ), és új bélyegzőkre, több ment el felesleges ( mert hibás ) táblákra, máig nem működő honlapokra, térképekre. Még több a jutott baráti wellness szálláskiadóknak, akik csak elvétve látnak bakancsos turistákat. Magam jobban örültem volna tizedannyi pénznek ha azt kékre költik el öreg turista vezetők irányításával.
Úgy gondolod ne kössük a jelvény egy rém nehézkes gyalogláshoz, járjon mindenkinek alapból kéktúra jelvény?
A szűk profi kör pedig vizsgázhasson megkülönböztető jelvényért? Azután jön az utódod itt a fórumon, aki azt követeli hogy ne kelljen már vizsgázni az elit jelvényért, kapja meg azt is mindenki. Nem érzed a dolog értelmetlenségét?
Miért nem csinálnak az isnta fb stb rajongók egy országos narancssárga jelvény amit mindenki megkaphat ha többször kéri?
Ha már ennyi közpénzt beletoltak ne akarjátok, hogy "élsport" legyen belőle. Inkább indítványozzátok, hogy a szűk profi kör vizsgázhasson valami megkülönböztető jelvényért vagy címért. A tömeg pedig megkapja normál jelvényt.
Van erre valami kimutatás, hogy szinte igényli (...)
Az hogy a maiak imádják megosztani az élményeket a FB-on, Instán stb
Nekem bizonyítékként az elismerés igényére, a második mondat elég jól megteszi.
Erre írtam be azt, amit te magad is észrevettél, hogy a beszámoltatás és a beszámolás nem ugyanaz.
Minek van nagyobb haszna? Ha becitálod és "elbeszélgetsz" vele, vagy ha lehetővé teszed számára, hogy az élményeit széles körben ossza meg? Nekem nincs kimutatásom, de amit látok az az, hogy a széles körben megosztott élménynek van ma keletje. Kapcsoljuk össze a divatot a hasznossal.
Olyan, ahol az érte kapott oklevél, osztályzat neked is, és a tanárnak is lehet hogy másodlagos, mert a fő cél az, hogy te jól érezzed magad, és kapjál pozitív megerősítéseket, aki pedig tartja, átadhasson neked szemléletet, ismeretet, bármit.
Látod, pont ezzel van a bajom. Osztályzat. Tanár. Megerősítés, oktatás...
Ez az intézményesítés. Ez a régi kor szelleme - simán meg lehet oldani a megerősítést, mentorálást és a kommunikációt úgy is, hogy nem teszed KÖTELEZŐVÉ, hanem rávezeted, hogy önként örömmel legyen aktív tag.
erősődjön a bizalom az MTSz irányába
Nos, ahogy elnézem, itt még mindig inkább ott tartunk, hogy az MTSZ illetve egyes őstúrázóknak kellene megtanulnia bíznia az új kirándulókban.Vizsgáztatni akartok, mert hogy akkor nem csal. Ez bizalom?
dehogy vagyok én kíváncsi odabenn a vén csocseszekre..."
A helyzet az, hogy a csocsesznek kellene lefelé nyitnia. Na most ezt ma már nem fogod tudni úgy megcsinálni, mint 80ban is akár, hogy magad elé citáltatod. Keressétek meg azt a platformot, ahol a régi és az új tud találkozni. Nem is nagyon kell keresni, mert már megvan és alkalmazzátok is. Nagyon jó és népszerű a FB oldal, a Turista Magazin FB oldala, nem tudom, Instagrammal hogy vagytok, csak szólok, hogy a FB már kezd kifutni.
Vannak-e FB eseményeitek, ahol meglengetnétek a soha vissza nem térő lehetőséget arra, hogy az MTSZ kiérdemesült tagjaival lehet találkozni, akik valami előadást tartanának túrázáshoz kapcsolódó bármilyen témakörben.
Szádeczky-Kardoss Géza például nagyon ügyesen tolja az információt szórakoztató és kedvcsináló módon a túratárskeresőn.
Programmal, élménnyel hozzátok össze az öreget a fiatallal, ne pedig azzal, hogy berángatjátok kötelező jelleggel az elefántcsont toronyba.
Van erre valami kimutatás, hogy szinte igényli (...)
Az hogy a maiak imádják megosztani az élményeket a FB-on, Instán stb
Nekem bizonyítékként az elismerés igényére, a második mondat elég jól megteszi.
ne keverjük a fogalmakat, alapvető különbség van a beszámolni és a beszámoltatni
Ezt elfogadom, de szerintem messze nincs szó arról, hogy a topic közönsége egyöntetűen kiállna a mellett, hogy az MTSz székház pincéjében, túrabottal felfegyverzett vallatótisztek várják a beérkezett füzetek tulajdonosait. :)
Amire szerintem a dolog nagyon hasonlít, az egy fakultatív tanfolyam, vagy egy egyetemi speciálkollégium. Olyan, ahol az érte kapott oklevél, osztályzat neked is, és a tanárnak is lehet hogy másodlagos, mert a fő cél az, hogy te jól érezzed magad, és kapjál pozitív megerősítéseket, aki pedig tartja, átadhasson neked szemléletet, ismeretet, bármit.
Ha a maiakat be akarja vonni az MTSZ és mellette még a túra tisztaságát is meg akarja őrizni, akkor az első legegyszerűbb megoldás a nehezen megközelíthető helyekre kirakott pecsét. A második pedig az, hogy mindenki regisztrálhasson a kéktúra honlapján, oda töltsön fel túraleírásokat, képeket a túráról és máris megvan az a kontrol, amit úgy hiányoltok, hogy fogalmatok sincs, ki hogy túrázik
Mindkettő támogatható. Az első egyszerű játékszabály-módosítás, amit mindenki elfogad és kész. A második pedig valóban annak a lehetősége, hogy erősődjön a bizalom az MTSz irányába, esetleg javuljon a kommunikáció: máris nem az lesz az alapfelállás, hogy "dehogy vagyok én kíváncsi odabenn a vén csocseszekre..." (bocs, nem én mondtam így...). Itt korosztályokat, szemléleteket is kell egymáshoz közelebb hozni, a nélkül nem megy szerintem a túra formálása, jobbítása, hogy minden csoport ne mozdulna picit a másik felé (és itt most nem csak a korcsoportokra gondolok).
A kirekesztést pedig nem úgy értem, hogy legyen lebetonozva - isten ments - csak abból van már elegem, de nagyon, hogy mindenki, aki nem ilyen-olyan természetjáró, az már biztos csal. Úgyhogy fenyítsük meg.
Szégyenítsük meg.
Pontosan igazad van abban, hogy ez nem kötelező. Éppen ezért jobb, ha a szabadság, a természetesség, a könnyedség marad meg körülötte. Nem pedig az intézményesített fenyítés.
Pláne úgy nem, hogy bár ezt sokan elfelejtik, de mindenki volt kezdő túrázó és mint ilyen csinált olyanokat, amire most mint kiérdemelsült kékeres már fújol.
De csak, hogy tudd sem, Te sem én nem tojtuk a spanyol viaszt :)
Amúgy a kéktúra, és alapvetően a túrázás nem kötelező dolog; gyanítom, hogy akármennyire is "kirekesztő", de nem fogják pl. a Csobáncot sem akadálymentesíteni, csak hogy a kerekesszékesek is fel tudjanak menni rá.
21. század, de azért gondolkodjunk már..nem tilos, még ha bizonyos köröknek z nem is tetszik :)
Mellesleg az is érdekes, hogy milyen sok pozitív értékelést kapnak a hozzászólásaid..pont annyit, amennyit a többiek szoktak kapni...mínuszban :)
Bocsi okt-ről írtam, ott egész sajnálatos módon a kerékpáros teljesítés tiltva van. Persze lehet bringázni a kéken ( ahol lehet ) csak jelvény nem jár érte.
Mondjuk engem bosszant hogy vitatkozol itt a teljesítés igazolásának módjáról miközben el sem olvastad a okt kiírását.
A többieknek pedig: Romhánytól Becskéig nem vagyok kész, mert amikor ott jártam, feltört a talpam, abba kellett hagynom a túra második napján. Ez 2009ben volt. Utána elért a gazdasági válság és egészen 2012ig nem tudtam nemhogy túrázni, de még Pesthidegkútról Budapest belvárosába se bemenni, mert nem volt pénzem.
A másik szakasz-Bakonynána Zirc ugyanez a történet, ott is feltört a lábam és oda se jutottam vissza.
A többi részen viszont végig gyalogoltam és az utolsó években már végig az erdőben aludtam.
Ezt azért tartom fontosnak leírni, mert a szövegösszefüggés arra enged következtetni, hogy én ott csaltam és úgy van nálam a kitűző, hogy nem csináltam meg. Nos nincs.
Ezek után szeretném, ha válaszolnál a kérdésemre.
Olyan szépen tudsz ítélkezni, de amikor az ember emlékeztet arra, hogy te se voltál mindig ilyen nagylegény, ahogy ma előadod, egyből jössz a degradálással.
Elhiszem hogy sokan nem akarnak bemenni beszélgetni, de ugye ők nem is akarnak okt jelvényt? ( Most nincs kéznél a füzetem, de mintha írva volna benne ezen beszélgetés lehetősége. )
De, szabad. Joga vanm indenkinek elkezdeni és joga van menetközben úgy dönteni, hogy eddig csináltam. És joga van úgy dönteni, hogy most eddig csináltam, majd húsz év múlva folytatom.
Te hogy teljesítetted az első alkalommal a gyerekekkel? Végiggyalogoltad vagy volt benne buszozás is, mert féltetted őket?
Van erre valami kimutatás, hogy szinte igényli? Van valami kérdőíves felmérés a mai huszasok-harmincasok között arra, hogy beszámoltassák őket?
Mert ne keverjük a fogalmakat, alapvető különbség van a beszámolni és a beszámoltatni között. Nem is ugyanaz a szó.
Az hogy a maiak imádják megosztani az élményeket a FB-on, Instán stb-n nem ugyanaz, amint amikor be vannak citálva a bizoccság elé, ahol azt kell bizonygatniuk, hogy ja ezt láttam, igen, ezt tudom mi...
Ha a maiakat be akarja vonni az MTSZ és mellette még a túra tisztaságát is meg akarja őrizni, akkor az első legegyszerűbb megoldás a nehezen megközelíthető helyekre kirakott pecsét. A második pedig az, hogy mindenki regisztrálhasson a kéktúra honlapján, oda töltsön fel túraleírásokat, képeket a túráról és máris megvan az a kontrol, amit úgy hiányoltok, hogy fogalmatok sincs, ki hogy túrázik, de biztos a többség csal,. Mindezt úgy, hogy az applikáció a túra befejezésekor generálhatna egy standard videót, amibe automatikusan belekerülhetnének az illető saját feltöltött fotói a megadott pontokra és ezt kitehetné a saját közösségi média oldalára.
Azonkívül ha már mindenáron tesztelgetni akarunk, akkor HeyJoe játéka simán megérdemelné, hogy beemelődjön az OKT oldalra és akkor tovább lehet növelni az ázsiót úgy, hogy a "szakmaiság" már amennyiben egy hobbiból űzött, szabadságról szóló tevékenység esetén erről szó lehet, sem sérül.
Ahhoz hogy valaki legyalogoljon 1160 kilométert 31000 méter szinttel azért bizony kell némi elszántság, ez miért lenne baj? Enélkül nem is szabad belevágni. Csak a reklámok ezt elfelejtik közölni.
És még akkor nem is a jelenleg divatos Kék Körröl beszéltem, ami 2200 km, ami meg aztán szinte beláthatatlanul sok gyalogosan, mégis úgy adják el hogy hipsz-hopsz, vágjunk bele. Aztán meg jön a kopp.
Ha valaki nem szereti a kötöttségeket akkor is ott van neki az egész ország túrázni, nem kell ehhez semmiféle mozgalom. Nincsen kizárva semmiből.
Ha valaminek értéke van (ha van még ) azt nem feltétlenül kell feláldozni a népszerűség oltárán.
Bár történelmi megközelítéssel valóban úgy tűnhet, a beszámoltatás régesrég idejétmúlt, számonkérő jellege miatt taszító, érdemes a generációk hozzáállását is vizsgálni.
A mostani 20-asok, 30-asok közül - aki már eleve úgy dönt, hogy időt és pénzt nem kímélve végigjár egy hosszabb túrát, szinte igényli hogy ezért cserébe egyénként is elismerjék a teljesítményét, elmondhassa hogy mennyire tetszett, nem tetszett. Lehet ugyan hogy a nagyobb büszkeséget belül érzi, de a külvilág felé is meg akarja ezt mutatni.
Szerintem, minél több ember menjen ki a természetbe túrázni. De az okt teljesítésért tényleg csak az a szűk fanatikus réteg kapjon jelvényt, aki valóban végig gyalogolta a távot a kiírás szerint. Nagyon sajnálnám ha az MTSZ nem így gondolná.
Szerintem sokat használna a mozgalomnak ha híre menne hogy "elbeszélgetnek" a teljesítőkkel az útvonalról. Egy korrekt teljesítő számára ez pozitív hiszen ki ne szeretne egy jót beszélgetni egy hasonszőrű bakancsossal, a bliccelők pedig lehet hogy meg sem kockáztatnák a megszégyenülést.