Keresés

Részletes keresés

Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2017.03.15 0 0 5902
barkasarja Creative Commons License 2017.03.15 0 0 5901

Sajnos ez így van!

Nem nagyon lehetünk büszkék erre a csodálatos a "nemzeti" kormányunkra!...

Előzmény: Laja73 (5900)
Laja73 Creative Commons License 2017.03.15 0 0 5900

Megállapítja továbbá, hogy a hatóságok akadályozzák a kisebbségek szimbólumainak, köztük a székely zászlónak a használatát, a meglévő törvények ellenére problémákba ütközik az anyanyelvhasználat a közigazgatásban és az igazságszolgáltatásban

 

 

...és számtalan tiltakozó jegyzéket mellékelt a magyar kormány részéről. Ja, nem. A magyar kormány egyetért a janicsár Iohannisszal: Romániában minden rendben van.

Előzmény: barkasarja (5899)
barkasarja Creative Commons License 2017.03.15 0 0 5899

"Sógor Csaba az EP-ben: bírálja az USA a román kisebbségvédelmet

2017.03.14.

 

Komoly kritikákat fogalmaz meg Romániával szemben a magyar kisebbségek helyzete kapcsán az Egyesült Államok Külügyminisztériumának éves emberi jogi jelentése – erre hívta fel a strasbourgi plénum figyelmét Sógor Csaba. Az RMDSZ-es képviselő szerint megerősítést nyert az a tény, hogy Klaus Johannis román államfő állítása, miszerint Romániában modellértékű a nemzeti kisebbségek védelme, nem felel meg a valóságnak.

 

Sógor Csaba beszédében ismertette a washingtoni jelentés részleteit, amely kitér arra, hogy az egyházi javak visszaszolgáltatása tulajdonképpen leállt, sőt, egyes esetekben visszaállamosítás is történt. „Megállapítja továbbá, hogy a hatóságok akadályozzák a kisebbségek szimbólumainak, köztük a székely zászlónak a használatát, a meglévő törvények ellenére problémákba ütközik az anyanyelvhasználat a közigazgatásban és az igazságszolgáltatásban, de az egészségügyi ellátás során is, valamint kifogásolja, hogy egy egyesületet azért nem jegyzett be a bíróság, mert nevében tartalmazza a jogilag nem létező Székelyföld szót” – fogalmazott Sógor Csaba.

 

Az EP-képviselő elmondta, számos egyéb bírálat is azt támasztja alá: a Romániában élő nemzeti kisebbségek, az 1 millió 200 ezres magyar közösség gondjai továbbra is figyelmet érdemelnek, mivel a román hatóságok nem partnerként, sokkal inkább potenciális veszélyforrásként tekintenek a közösségre."

 

Közlemény

 

http://erdely.ma/unio.php?id=206140&cim=s%C3%B3gor_csaba_az_ep_ben_b%C3%ADr%C3%A1lja_az_usa_a_rom%C3%A1n_kisebbsegvedelmet

 

barkasarja Creative Commons License 2017.03.15 0 0 5898

"Zajlik a tüntetés-sorozatot a marosvásárhelyi katolikus iskoláért

2017.03.14.

 

Tüntetés-sorozatot kezdtek hétfőn Marosvásárhelyen a Római Katolikus Teológiai Líceum diákjainak szülei.

 

Hétfőtől március 17-ig délelőtt 10 és 11 óra között Marosvásárhelyen, a Prefektúra előtti téren állnak sztrájkőrséget. A szülők emlékeztetnek: tavaly novemberben és decemberben közérdekű adatigényléseket nyújtottak be az iskolát érintően a Maros Megyei Tanfelügyelőségre, a Polgármesteri Hivatalhoz, a Maros Megyei Főispánsághoz.

 

A rendelkezésre álló információk alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal felelősséggel tartozik a jelenleg kialakult helyzetért. A tüntetéssorozattal felszólítják Marosvásárhely Megyei Jogú város önkormányzati testületét, a Polgármestert, az Iskolákért Felelős Szakosztályt, hogy a törvényeket tartsák be! Hétfőn délelőtt öten-öten tiltakoztak a prefektúra és a tanfelügyelőség előtt.

 

Az RMDSZ támogatja a civilek kezdeményezését a Római Katolikus Teológiai Líceum ügyében – nyilatkozta a szövetség Maros megyei elnöke, Péter Ferenc."

 

Marosvásárhelyi Rádió

Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2017.03.12 0 0 5897
barkasarja Creative Commons License 2017.03.11 0 0 5896

A románok 1918. december 1-i gyulafehérvári, írásba foglalt nyilatkozata, amit máig nem tartanak be:

 

"Teljes nemzeti szabadság az együttlakó népek számára. Mindenik népnek joga van a maga neveléséhez és kormányzásához saját anyanyelvén, saját közigazgatással, saját kebeléből választott egyének által. A törvényhozó testületekben és az ország kormányzásában való részvételre minden nép népességének számarányában nyer jogot."

 

E nyilatkozattal szemben, sajnos ez a 601. általam feljegyzett olyan dokumentum, ami a mélységesen primitív, sovénfasiszta, magyarellenes román megnyilvánulásokról tájékoztat...


"Az utolsó két, közterületen lobogó székely zászlót is le kell venni Csíkszeredában

2017.03.09.
 

Újabb zászlópert vesztett a csíkszeredai polgármesteri hivatal a Dan Tanasă vezette egyesülettel szemben: ezúttal a Csíki Játékszín mellett található rúdakra felvont székely és városzászlókat kell levenni, döntött a csíkszeredai bíróság – számol be Kovács Attila a

kronika.ro-n.

 

Amennyiben a most meghozott ítélet jogerőre emelkedik, és végre kell hajtani, Csíkszeredában nem marad közterületen vagy közhivatali épület homlokzatán, illetve tanácsteremben kitűzött székely zászló. A Dan Tanasă vezette egyesület által indított perek nyomán ugyanis a zászlókat el kellett távolítani már a megyeháza tetejéről, bejáratától, valamint a nagy tanácsteremből, a városháza tanácsterméből, a Szabadság térről, és nemsokára a városháza homlokzatáról is le kell venni a lobogót egy immár jogerős döntés alapján."

 

kronika.ro

 

http://erdely.ma/kozeletunk.php?id=206098&cim=az_utols%C3%B3_ket_k%C3%B6zteruleten_lobog%C3%B3_szekely_z%C3%A1szl%C3%B3t_is_le_kell_venni_cs%C3%ADkszered%C3%A1ban

 

egy hazafi Creative Commons License 2017.03.11 0 0 5895

Látod, mit csináltál megint, cselák? Most miattad ennek a hülye oláhnak a barom ábrázatát kell bámulnunk.

Előzmény: JAWA-CZ/SK (5891)
barkasarja Creative Commons License 2017.03.10 0 0 5894

Mindent el akar lopni ez a sunyi, tolvaj, román állam!

A magyar iskolák visszaállamosítása mellett, most az erdélyi magyarság legértékesebb ingatlanát, a felbecsülhetetlen értékű könyvritkasággyűjteményével, a Batthyáneumot próbálják elkobozni mindenféle ürügyekkel, jogi csűrcsavarokkal. Egyszerűen felháborító, amit ez az alattomos, terror állam megenged magának!...

 

"Fordításkritikát kér a bíró a Batthyáneum-perben

2017.03.09.

 

A gyulafehérvári táblabíróság arra kérte a Batthyáneum könyvtár tulajdonjogát tisztázó latin végrendelet román fordításainak a készítőit, hogy fűzzenek kritikai megjegyzéseket egymás fordításaihoz.

 

A Batthyáneum restitúciós perének szerdai tárgyalásáról az Agerpres hírügynökség számolt be. A táblabíróságnak az ügyészség jelezte, hogy súlyos ellentmondások vannak a két szakértő történész: a román állam képviselői által felkért Ioan Aurel Pop, és a római katolikus egyház által felkért Buzogány Dezső fordítása között.

 

Batthyányi Ignác gyulafehérvári püspök 1798-as keltezésű latin nyelvű kézírásos végrendeletének a pontos fordítása azért fontos, mert a román állam erre hivatkozva nem akarja visszaszolgáltatni a római katolikus egyháznak Románia legértékesebb könyvtárát, amelyet az 1948-as államosításkor a római katolikus egyháztól vettek el. Az állam képviselői ugyanis úgy értelmezik, hogy a püspök végrendeletében a katolikus egyház mellett Erdély provinciára is hagyta a gyűjteményt, és Erdély jogutódjaként a román állam is jogosult a gyűjtemény tulajdonjogára. A szerdai tárgyaláson az egyház jogi képviselője egy tudományos dolgozatot is iktatott a latin „provinciae” szó jelentésének a tisztázására.

 

Amint korábban Buzogány Dezső a Krónikának adott interjúban elmondta: hibás latin átiratból készültek mindazok a fordítások, amelyek alapján korábban próbálták tisztázni a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár tulajdonjogát. Az egyház szakértője a kézírásos végrendelet latin átiratának az elkészítésével kezdte a munkát, és ez után fordította románra a latin szöveget. A szakértő nyomatékosította: értelmezése szerint „az egyetemes római katolikus egyház erdélyi provinciája kapta az adományt”. Elismerte azonban, hogy a provincia szó használata lehetőséget ad más értelmezésre is: vannak, akik ezen Erdélyt mint politikai egységet értik.

 

A gyulafehérvári Batthyáneum a legnagyobb értékű ingatlan és gyűjtemény, amelyet az erdélyi magyar egyházak visszaigényeltek a román államtól. A 65 ezer kötetes, 1650 középkori kéziratot magában foglaló könyvtárban őrzik a Romániában fellelhető kódexek és ősnyomtatványok háromnegyed részét. A kódexek egyikét, a 810-ből származó Codex Aureust 25 millió dollárra biztosították, amikor 2002-ben rövid időre Németországba szállították.

 

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2012 szeptemberében 25 ezer euró kifizetésére kötelezte a román államot, amiért 14 év pereskedés után sem értesítette a római katolikus egyházat arról, hogy milyen döntést hozott a Batthyáneum visszaszolgáltatása ügyében. A jelenleg folyamatban levő elsőfokú peres eljárás 2015 novemberében indult."

 

MTI

 

http://erdely.ma/hitvilag.php?id=206096&cim=ford%C3%ADt%C3%A1skritik%C3%A1t_ker_a_b%C3%ADr%C3%B3_a_batthy%C3%A1neum_perben

 

barkasarja Creative Commons License 2017.03.08 0 0 5893

"Brüsszelben számolt be a romániai magyarok helyzetéről Kelemen Hunor

2017.03.08.

 

Kelemen Hunor, az RMDSZ S szövetségi elnöke azt nyilatkozta kedden Brüsszelben, hogy Európának nem szabad elfogadnia az olyan intézkedéseket, amelyek kisebbségellenesek, amelyek a jogállamiságot akarják felszámolni.

 

„Amikor azt kérdezik, hogy mit tehet az Európai Unió, mit tehet Brüsszel a kisebbségekért, én mindig azt mondom, hogy a jogállamisághoz kell ragaszkodnia, azokhoz az értékekhez, amelyek Európát gazdagítják. Nem szabad elfogadnunk az olyan eljárásokat, intézkedéseket, amelyek első látásra ugyan tetszetősek, de gyakorlatilag kisebbségellenesek, az emberi jogok, a tulajdonjog és a vallásszabadság ellen irányulnak, amelyek a jogállamiságot akarják felszámolni" – hangsúlyozta az elnök. (...)

 

Kelemen Hunor tájékoztatójában kiemelt helyet kapott a Marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum ügye is, amely ellen 2016 novemberében indított eljárást a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA), és amely kapcsán azzal vádolják az intézmény igazgatóját és a főtanfelügyelőt, hogy visszaélt hatalmával az iskola elindításakor. (...)

 

'2015-ben a történelmi magyar egyházak megállapodást írtak alá a tanügyi minisztériummal, amely előírja: az Alkotmány és a törvényes rendelkezéseknek megfelelően konzultálni kell a beiskolázási számokról, illetve tantervekről. Ezt a protokollumot is felrúgva indított eljárást az ügyészség, amely az elmúlt hetekben kihallgatásra hívta az iskolába járó gyermekek szüleit. A DNA rákérdezett arra is, hogy milyen vallásúak ők és gyermekeik, az iskolaválasztás apropójáról is érdeklődött, illetve azzal fenyegetett, hogy a gyermekek tanulmányait nem ismerik el a továbbiakban' – részletezte az RMDSZ elnöke.

 

Mint hangsúlyozta: a kommunizmusban a Securitate nem engedett meg magának hasonló eszközöket, olyanokat, amelyekkel nyomást gyakorolhatott egy egész közösségre. (...)

 

Kelemen Hunor szerint az eset arról is árulkodik, hogy a politikai szándékon, előrelépéseken túl milyen eszközöket képes használni egy hatalom akkor, amikor az anyanyelv használatát, az anyanyelvű oktatást akarja korlátozni. Egy politikus pedig nem szólhat bele abba, hogy mit tesz az ügyészség, a bíróság, nem is kereshet megoldásokat.

 

Egy másik tapasztalatként Kelemen Hunor kiemelte: abban az időszakban, amikor Románia az európai uniós integráció előtt állt, a román társadalom és politikai osztály könnyebben, a kényszernek is engedve fogadott el kompromisszumos javaslatokat. Ezt követően viszont egyre inkább megpróbálta az oktatási intézményekben az anyanyelvhasználatot, az anyanyelvű oktatást korlátozni. (...)

 

Összegzésként rámutatott: ma egy olyan helyzettel szembesülnek Romániában, amely megmagyarázhatatlan és elfogadhatatlan egy jogállamban."

 

Közlemény

 

http://erdely.ma/kozeletunk.php?id=206085&cim=brusszelben_sz%C3%A1molt_be_a_rom%C3%A1niai_magyarok_helyzeterol_kelemen_hunor

 

barkasarja Creative Commons License 2017.03.07 0 0 5892

Elmagyaráznád ütődöttkém, hogy ezzel most mire is akartál válaszolni?...

Előzmény: JAWA-CZ/SK (5891)
JAWA-CZ/SK Creative Commons License 2017.03.06 0 0 5891

Traian Băsescu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke azt nyilatkozta vasárnap, hogy véleménye szerint Romániának az Európai Bizottság március 25-i római csúcstalálkozóján be kellene jelentenie, hogy 2019. január 1-jétől csatlakozik az euróövezethez, és ezáltal a Jean-Claude Juncker bizottsági elnök által felvázolt lehetőségek közül a harmadikat választja, amely szerint 'akik többet akarnak, azok többet valósítanak meg'.

Előzmény: barkasarja (5889)
barkasarja Creative Commons License 2017.03.06 0 0 5890

A románok 1918. december 1-i gyulafehérvári, írásba foglalt nyilatkozata, amit máig nem tartanak be:

 

"Teljes nemzeti szabadság az együttlakó népek számára. Mindenik népnek joga van a maga neveléséhez és kormányzásához saját anyanyelvén, saját közigazgatással, saját kebeléből választott egyének által. A törvényhozó testületekben és az ország kormányzásában való részvételre minden nép népességének számarányában nyer jogot."

 

E nyilatkozattal szemben, sajnos ez a 600. általam feljegyzett olyan dokumentum, ami a mélységesen primitív, sovénfasiszta, magyarellenes román megnyilvánulásokról tájékoztat...


"Kovászna Megye Tanácsának ülésterméből is mennie kell a székely zászlónak

2017.03.06.

 

A Brassói Táblabíróság elutasította a legutóbbi zászlóperben benyújtott fellebbezéseket, és végzésében arra kötelezi Kovászna Megye Tanácsát, valamint annak elnökét, hogy távolítsa el a megyeháza ülésterméből azt a székely zászlót, amelyet Kulcsár-Terza József adományozott egy évvel ezelőtt. (...)

 

Ezek után Kulcsár-Terza József – aki vérlázítónak tartja a Kovászna Megyei Törvényszék határozatát és annak indoklását – Kovászna Megye Tanácsának tavaly novemberi soros ülésén újabb adománnyal állt elő. Ezúttal öt zászlót állított ki a tanácsteremben: az Amerikai Egyesült Államok, Németország, Izrael, Magyarország és Székelyföld zászlaját. A román tanácstagok szószólói akkor is, utóbb is helytelennek tartották a lépést.

 

Kulcsár-Terza József az adományozással párhuzamosan emberiesség elleni bűncselekmény gyanújával bűnügyi feljelentést tett a legfőbb ügyészségen a kormánymegbízotti hivatal ellen. Kifejtette, a prefektúra által kezdeményezett perek révén a romániai magyarság alapvető emberi jogait korlátozzák. A székely zászlóról szóló adományozási szerződés és tanácsi határozat megtámadásán kívül a Községháza feliratok ellen indított hadjáratot, a magyar himnusz eléneklése miatt folytatott eljárást. A képviselő kész arra, hogy végigjárja az igazságszolgáltatás lépcsőfokait, ha elutasítják beadványát, az emberi jogok strasbourgi bíróságához kíván fordulni, ugyanis meggyőződése, hogy a jogsérelmeket nemzetközi fórumokon is be kell mutatni.

A Brassói Táblabíróság végzése értelmében el kell távolítani a tavaly februárban adományozott székely zászlót a megyeháza díszterméből. Ha ez megtörténik, még mindig marad egy székely zászló, az, amelyet négy másik társaságában novemberben adományozott Kulcsár-Terza József."

 

Szekeres Attila

Háromszék

 

http://erdely.ma/kozeletunk.php?id=206059&cim=kov%C3%A1szna_megye_tan%C3%A1cs%C3%A1nak_ulestermebol_is_mennie_kell_a_szekely_z%C3%A1szl%C3%B3nak

 

barkasarja Creative Commons License 2017.03.04 0 0 5889

Mindenki csak önmagát képes adni, így a románok is...

"120 romániai vendég lépett le egy spanyol étteremből

2017.03.03.

 

2000 euróval károsított meg egy spanyol vendéglőst 120 romániai, akik ettek, ittak, majd fizetés nélkül távoztak – írja a Maszol.ro a Digi24 madridi tudósítása alapján.

Az eset Leon tartomány egyik kisebb településén, Bembibrában történt. Az étterem tulajdonosa a hírtelevíziónak elmondta, a romániai vendégek azzal állítottak be, hogy egy keresztelőt ünnepelnének meg.

Ennivalót, ásványvizet, üdítőket és 30 üveg whiskeyt rendeltek. Amikor mindent elfogyasztottak, vezényszóra a vendéglő előtt leparkolt autóikhoz siettek. A megrökönyödött pincérek megpróbálták megakadályozni távozásukat, de azzal fenyegetőztek, hogy elgázolják őket.

 

A vendéglős jelentette az esetet a hatóságoknak, abban reménykedik, hogy az étterem térfigyelő kamerájának felvételei alapján sikerül azonosítani a hirtelen távozó romániaiakat – írja a Maszol."

index.hu

 

http://erdely.ma/mozaik.php?id=206035&cim=120_rom%C3%A1niai_vendeg_lepett_le_egy_spanyol_etterembol

 

Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2017.03.03 0 0 5888

BÖRTÖNNEL BÜNTETNÉ A SZÉKELYFÖLDI AUTONÓMIATÖREKVÉSEKET A ROMÁN KORMÁNYPÁRTI POLITIKUS

http://alfahir.hu/2017/03/03/szekelyfold_autonomia_romania_tudor_ciuhodaru

barkasarja Creative Commons License 2017.03.03 0 0 5887

"A vásárhelyi katolikus iskola ügyében szólalt fel Tőkés László az EP-ben

2017.03.03.

 

A marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnáziumot sújtó „kisebbségellenes diszkrimináció és hatalmi visszaélés” ellen tiltakozott Tőkés László európai parlamenti képviselő szerdai felszólalásában Brüsszelben.

„Jelek szerint a román államhatalom a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumot meg akarja szüntetni. Erre a célra az Országos Korrupcióellenes Ügyészséget (DNA) használja fel, mely korrupció gyanúja ürügyén nem csupán az iskola igazgatóját függesztette fel, hanem jelenleg – teljesen törvényellenesen – a tanulók szüleit is százával zaklatja és kihallgatásra rendeli be” – mondta Tőkés az EP-ben.

Hozzátette, hogy a Maros megyei tanfelügyelőség jogsértő módon letiltatta a gyermekek elemi osztályokba való beíratását, ezzel pedig veszélybe került a tanintézet mintegy 400 tanulójának az őszi beiskolázása, és magának az iskolának a léte.

 

Tőkés az EP elnöke Antonio Tajani közbelépését kérte az iskola, a szülők és a gyerekek védelmében.

Sajtóirodájának közleménye szerint Tőkés László úgy véli: az igazságszolgáltatás a magyarellenes elnyomás eszközének bizonyul Romániában. „Példa rá a magyar szimbólumok és feliratok elleni bírói ítéletek sokasága, magyar közéleti szereplők gyakran alaptalan meghurcolása, vagy a magyar és egyházi tulajdonok jogi úton való elbitorlása.”

Ez esetben a vásárhelyi iskola ellehetetlenítésének főszereplője a DNA, amely „a nemzetközileg támogatott korrupcióellenes küzdelem örve alatt, másfelől a hatalmi ágak szétválasztásának demokratikus elve mentén sajnálatos módon kisebbségellenes, diszkriminatív tevékenységre ragadtatja magát, halvány esélyt sem engedve arra, hogy kisebbségi, közösségi jogaink eme nyilvánvaló sérelmét egykönnyen orvosolni tudjuk. Más szóval: a demokratikus jogrend eszköztárát használja fel az államhatalom a kisebbségi jogok csorbítására, egyházi és anyanyelvi jogaink elnyomására.

„Tiltakozom a magyar egyházi iskolánkat sújtó kisebbségellenes diszkrimináció és hatalmi visszaélés, valamint a szülők megfélemlítése ellen!” – zárta beszédét Tőkés."

Közlemény

 

http://erdely.ma/kozeletunk.php?id=206034&cim=a_v%C3%A1s%C3%A1rhelyi_katolikus_iskola_ugyeben_sz%C3%B3lalt_fel_tokes_l%C3%A1szl%C3%B3_az_ep_ben

 

barkasarja Creative Commons License 2017.03.03 0 0 5886

Tiltakozást tartanak pénteken Csíkszeredában a magyar feliratok tiltása miatt

2017.03.03.

 

Figyelemfelkeltő felvonulást szervez a Magyarok Világszövetsége képviseletében András Mihály Csíkszeredában pénteken 17 és 19 óra között a magyar feliratok védelmére.

A civil kezdeményezésű megmozdulást az hívta életre, hogy a bíróság arra kötelezte a csíkszeredai polgármesteri hivatalt, hogy az épület homlokzatáról vegyék le a Városháza feliratot. A városházát a székelyek pénzéből építették, ez az épület a miénk” – indokolta felháborodását a döntés ellen a tiltakozás szervezője.

A felvonulás a Mikó-vár térről indul, érintik az Igazságügyi Palotát, majd a csíkszeredai városháza előtt egy perces néma csenddel fejezik ki tiltakozásukat, innen tovább a járdán haladva érkeznek meg a Szabadság térig. A résztvevőknek többek között András Mihály, a tüntetés szervezője tart beszédet – írja a szekelyhon.ro.

Korábban az önkormányzati testület is tiltakozó állásfoglalást fogadott el soros havi ülésén melyben felháborodásuknak adnak hangot amiatt, hogy le kell venni a városháza feliratot a polgármesteri hivatal homlokzatáról.

szekelyfold.ma

barkasarja Creative Commons License 2017.03.03 0 0 5885

Ütődöttkém!

Mindig nagy érdeklődéssel olvasom ezeket a filozófiai magasságokban szárnyló "bölcs" és "magvas" gondolataid az "államnyelvekről", de tudod van egy magyar közmondás, miszerint - nem tudom képes vagy-e felfogni az értelmét - a jóból is megárt a sok... :)

Előzmény: JAWA-CZ/SK (5878)
az isteni Higgs bozon Creative Commons License 2017.03.02 0 0 5884

Nem én írtam, de tetszik. A forrás az alján látható...

Előzmény: S mint Borenzen (5880)
egy hazafi Creative Commons License 2017.03.02 0 0 5883

"nagyon irigyelném tőlük a 3-as metrót és a 6-szoros áron felújított Margit hidat is!"

 

Ez a főváros problémája, nem Erdélyé meg a többi országrészé.

Összefogással - beleértve az elszakított magyarságot is - el tudnánk végre zavarni valamely választásokon ezt az álhazafi bandát, és lehetne végre olyan kormányunk, amelynek valóban az összmagyarság ügyei a fontosak.

Előzmény: S mint Borenzen (5880)
egy hazafi Creative Commons License 2017.03.02 0 0 5882

Látod, Jawa, ezért is kellene az erdélyi románoknak is érteni magyarul, hogy ne fordulhasson elő ilyesmi, hogy a magyar szót gúnyolódásnak véljék. Másrészt meg hogy ha visszakerül Erdély a magyar anyaországhoz, ők is beszéljék-értsék az államnyelvet: a magyart, hogy ezáltal is nagyobb esélyük legyen a boldogulásra. Igaz?

Előzmény: JAWA-CZ/SK (5878)
egy hazafi Creative Commons License 2017.03.02 0 0 5881

Hát igen, mindannyian tudjuk, hogy magyarként mindig is milyen "jó" volt és "jó" a Románia által megszállt Erdélyben élni - ettől a kolozsvári összetűzéstől eltekintve is.

Előzmény: barkasarja (5877)
S mint Borenzen Creative Commons License 2017.03.02 0 0 5880

Ha én most román állampolgár lennék megenne a penész, hogy milyen jó lenni magyarnak!

 

Nagyon irigyelném a magyarokat, akiknek olyan min.elnökük van, aki a polgárok érdekeit védi...  hm és nem a helyi "kiskirályokét...

-meg nagyon irigyelném tőlük a 3-as metrót és a 6-szoros áron felújított Margit hidat is!

 

Te mond. Nem szakadt rád a plafon amikor ezeket írtad?

Előzmény: az isteni Higgs bozon (5879)
az isteni Higgs bozon Creative Commons License 2017.03.02 0 1 5879

1. Ha például Kolozsváron lakna, 27 helyett 3 óra alatt eljuthatna a fővárosba.

2. Lenne olyan útlevele, amellyel vízum nélkül mehetne az Egyesült Államokba.

3. Bárhova utazhatna a Schengen-övezetben anélkül, hogy a rendőrség megállítana, ujjlenyomat-vétel okán.

4. Olyan miniszterelnökük lenne, aki az EU-ban a polgárok érdekeit védené, nem a helyi kiskirályokét.

5. Lennének autópályák, amelyek Párizs, Róma és egyéb fővárosok felé haladnak ahelyett, hogy a mező közepén végződnének.

6. Noha kőolajtartalékokkal nem rendelkező országban laknának, a benzin annyiba kerülne, mint a szomszédos Romániában, amely a harmadik helyen áll az EU-ban, ami a kőolajtartalékokat illeti.

7. Egyetlen nemzeti ünnep helyett (az is télen) három lenne: egy tavasszal (március 15.), egy nyáron (augusztus 20.) és egy ősszel (október 23.).

8. Budapesten 1896 óta van metró. Figyelem! Metró, nem megvalósíthatósági tanulmány.

9. Egy olyan országban lakhatna, ahol egyetlen városban több Duna-híd van, mint egész Romániában.

10. Ha Ausztriába menne sízni, nem kellene bolgárnak kiadnia magát, hogy elkerülje a közröhejt.

(Forrás: www.fesztnyitva.ro)

JAWA-CZ/SK Creative Commons License 2017.03.02 0 0 5878

Ez nagyon szep dolog hogy igy kibekulnek,mert hat csak nagy szegyen volna hogy ilyen fiatalok,nem ismernek szulohazajuk nyelvet,ugy mindt a multkori videon a neni is,hogy nem beszelte hazaja nyelvet,aztan csak a problemak vannak belole:),pedig a nyelv ismerete folytan nincs problema,Puntik.

Előzmény: barkasarja (5877)
barkasarja Creative Commons License 2017.03.02 0 0 5877

Sajnos nem tévedtem.

Előre tudható volt, hogy az esetnek "természetesen" nem volt etnikai színezete. Ez van, ilyen egyszerű ez románéknál... :(

 

"Rendeződött a kolozsvári incidens

2017.02.27.

 

Kibékültek a szombat hajnalban egy kolozsvári belvárosi utcán történt összetűzés érintettjei, és a fejbe vert székelyföldi fiatal visszavonta a vasárnap tett feljelentését – közölte Carmen Jucan rendőrségi szóvivő a kronika.ro-n közölt beszámoló szerint.

 

A szóvivő a lapnak elmondta: a rendőrség azonosította az agresszió elkövetésével gyanúsított két fiatalt, és ki is hallgatták őket. A megyei rendőrkapitányságon a felek tisztázták, hogy nem etnikai színezetű volt a konfliktus, kibékülték, és ennek következményeként a sértett Hargita megyei fiatalember visszavonta a feljelentését. (...)

 

Vasárnap este a rendőrségi szóvivő az MTI-nek elmondta: a konfliktus abból pattant ki, hogy a magyar fiatalok hangosan nevettek az utcán, és a két román fiatal úgy vélte: velük csúfolódnak."

 

http://erdely.ma/kozeletunk.php?id=206008&cim=rendezod%C3%B6tt_a_kolozsv%C3%A1ri_incidens

 

Előzmény: egy hazafi (5874)
barkasarja Creative Commons License 2017.02.28 0 0 5876

A románok 1918. december 1-i gyulafehérvári, írásba foglalt nyilatkozata, amit máig nem tartanak be:

 

"Teljes nemzeti szabadság az együttlakó népek számára. Mindenik népnek joga van a maga neveléséhez és kormányzásához saját anyanyelvén, saját közigazgatással, saját kebeléből választott egyének által. A törvényhozó testületekben és az ország kormányzásában való részvételre minden nép népességének számarányában nyer jogot."

 

E nyilatkozattal szemben, sajnos ez a 599. általam feljegyzett olyan dokumentum, ami a mélységesen primitív, sovénfasiszta, magyarellenes román megnyilvánulásokról tájékoztat...

 

"Marosvásárhelyi iskolaügy: egyenként idézi be a szülőket a DNA

2017.02.24.

 

A Korrupcióellenes Ügyészség egyenként idézi be kihallgatásra a Marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum diákjainak szüleit. Az elmúlt három napban több tíz szülőt hívtak be, azokat, akik ezelőtt két évvel átíratták gyermekeiket a római katolikus gimnáziumba. A portálnak egy név nélkül nyilatkozó szülő elpanaszolta: két rendőr hozta a házukhoz a felszólítást, hogy jelenjen meg a korrupcióellenes ügyészségnél. Hozzátette: az eljárás az egykori Securitate kommunista politikai rendőrség módszereire emlékeztette.

 

A Maszol.ro portál szerint egy-egy szülő kihallgatása egy-másfél órát tart, és a beidézetteket titoktartásra kötelezik: nem mondhatják el, hogy mit válaszoltak az ügyészek kérdéseire. A vádhatóságot többek között az érdekelte, hogy mit tudnak a katolikus iskola alapításáról, hogy miért íratták a katolikus gimnáziumba a gyerekeiket, önként vagy mások sugallatára döntöttek erről.

 

Csíky Csengele, a szülői bizottság tagja a portálnak elmondta: nem tudja, mi a szándéka az ügyészségnek, de az eljárás óriási riadalmat keltett, és nagyon megviselte a szülőket. A szülők közösségi oldalt hoztak létre, ahol tájékoztatják egymást az újabb fejleményekről. Ugyanakkor jogi segítséget is kértek. Tudni akarják, mivel jár egy ilyen kihallgatás, mik lehetnek a jogi következményei.

 

Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd a Maszol.ro-nak adott nyilatkozatában kimondottan zaklatásnak tartotta a szülők ügyészségi kihallgatását. Szerinte semmi sem indokolja ezt a lépést. Emlékeztetett, hogy a szülőnek jogában áll ügyvéd és tolmács jelenlétét kérni a kihallgatáson. Azt is hozzátette azonban, hogy a beidézetteknek kötelességük megjelenni az ügyészségen, mert ha nem tesznek eleget a felszólításnak, rendőr kíséri be őket.

 

Pénteken az RMDSZ közleményben ítélte el, hogy a római katolikus gimnázium működését bírói döntés hiányában megpróbálják ellehetetleníteni, és lelkileg gyakorolnak nyomást a szülőkre, meghátrálásra kényszerítve őket.

 

„Arra kérjük a szülőket, hogy ne engedjenek a nyomásnak, félnivalójuk nincs, hiszen ők jóhiszeműen íratták be gyermekeiket az iskolába. Ez a folyamat a DNA hatalommal való visszaélése" – írja közleményében az RMDSZ."

 

Az MTI nyomán

 

http://erdely.ma/kozeletunk.php?id=206001&cim=marosvasarhelyi_iskolaugy_egyenkent_idezi_be_a_szuloket_a_dna

 

barkasarja Creative Commons License 2017.02.28 0 0 5875

Szokásához híven, el fogja síkálni az ügyet a román hatóság, és "ki fogja deríteni", hogy "csak" egy utcai verekedés történt, aminek semmi "etnikai" indíttatása nem volt...

Előzmény: egy hazafi (5874)
egy hazafi Creative Commons License 2017.02.27 0 0 5874

http://index.hu/kulfold/2017/02/26/magyarul_beszeltek_rajuk_lottek_kolozsvaron/

 

"Bántalmaztak három fiatalt szombat hajnalban Kolozsvár belvárosában, az utcán. A Stiridecluj.ro hírportál arról számolt be, hogy a fiatalokra azért támadtak rá, mert magyarul beszéltek. Az összetűzés tényét a rendőrség megerősítette, de az okokat még vizsgálják."

Laja73 Creative Commons License 2017.02.26 0 0 5873

"adott körülmények között"

 

Ez ott azt jelenti, hogy románosítja a nevét, még a vécére is válltól pöcsig érő román trikolórban jár, december eljsején zokog a meghatottságtól és alkalmasint hadat üzen Budapestnek. Na, ezek az adott körülmények.

Előzmény: az isteni Higgs bozon (5872)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!