Házilag lehet valahogy resetelni és újratanítani kulcsokat? A kocsiban központi zár van távirányítóval, plusz immobiliser, de riasztó nincs.
Csak azért érdekes ez, mert van némi félelmem azzal kapcsolatban, hogy esetleg létezik valakinél egy másolt kulcs.. A vásárláskor az eladó nem tudta átadni a kulcs kódjait amivel lehet gyártatni új kulcsot, viszont ha neki megvan akkor lehet kulcsa hozza, tudja a címünket is, szóval ha valakinek jó pénzért eladja a kulcsot még gyanuba sem kerül..
A márkaszervízben megcsinálják, de arra hivatkozva hogy ez műszeres meg minden el akarnak ezért kérni 10-15e Ft-ot.. mármint azért hogy csak a mi két kulcsunkat fogadja el az autó, de ezt picit sokallom..
Újabb kérdés 2010-es 1.6 kombi ügyben :) Nem vagyok képben hogy az izzók mennyire szabványosak, a kézikönyvben csak a teljesítmény van megadva, a Kia vevőszolgálattól meg annyi jött visszainfóként emailben hogy "Sajnos nem tudunk több információt adni az izzók típusára vonatkozóan".
Én a sima rádiós fejegységet cseréltettem ilyenre és ott nem volt semmi probléma, minden passzolt. Nem hittem volna, hogy nálad kompatibilátási gondok lesznek.
Sajnálom, mert jó kis eszköz és nagyon szeretem. Custom ROM is van hozzá, így teljesen testreszabható.
Felvettem a kapcsolatot. Nagyon szolgálatkészek voltak, de óriási átalakítást igényelne, és sok funkció elveszne. Még a csavarok helye is máshol van. Tapasztalatból tudták, mert nem én vagyok az első, aki ki szeretné dobni az eredeti fejegységet. Ez kissé megnyugtatott, hogy nem bennem van a hiba az esetleges túlzott igényességgel.
Teljesen igazad van. De mentségemre legyen mondva, olyan felszereltséggel vettem az autót, ami automatikusan tartalmazta a Navit. Nem lehetett volna kivenni a csomagból. Persze nem is akartam, mert nagyon idegenkedem a kütyüktől és a hozzájuk tartozó és mindenhol lógó kábelektől. Csak hát álmomban sem gondoltam, hogy egy ennyire használhatatlan szerkezettel lep meg a KIA.
Nem használom túl sokat, mert nincs (még) Kiám. :) De ahogy sokan írták, nem érdemes kifizetni a beépített navigáció brutál felárát, amikor egy 20 ezres okostelefon jobbat tud. Ugyanez a rádióval: sok éve én is kifizettem a gyári rádióért a negyedmilliót a Volvóban, mert hogy oda van tervezve, aztán pár év múlva kidobtam egy 30 ezres MP3 lejátszós SD kártyás változatért. Azóta is itt rohad a garázsban egy polcon.
Dettó :-) Egy iGo-s NAVON navigáció a kesztyűtartóban - legalább 3 éves térképekkel - , egy még régebbi cucc a fiókban, és a Waze-val járok. Most, hogy az EU-ban nem kerül külön sok pénzbe a netes adat, még jobb lesz ez.
Ha már offfffffolunk, én még mindig szeretem kiteríteni az 1 négyzetméter részleles térképet az adott országról/területről, és azon átnézni a bonyolultabb utazást, mondjuk egy körutazásos nyaralást.Ha ilyenem nincs, néha rajzolok térképet :-)
Azon látszanak a célpontok, azok iránya és távolsága egymáshoz képest. Ezt számítógépen nem lehet, mert vagy egyben látom a tájat (és akkor a kisebb helyek és utak nincsenek a képen), vagy áttekintésem nincs.
nekem is van egy igo-s készülék az autóban, de már évek óta nem vettem elő a telefonos gugli maps-sal járok ha kell az figyeli a közlekedési szituációt is, és van hogy menet közben is elküld egy alternatív útvonalra ha előttem valami dugó támadna
Az a baj/helyzet az autókba épített általános elektronikai szolgáltatásokkal, berendezésekkel, hogy 10-20 évvel le vannak maradva az aktuális, önálló készülékek által biztosított szolgáltatásoktól. Ilyen az autóipar, ez van, lehet mormogni, de ez a helyzet.
Gondoljatok vissza, mióta tud mp3-at lejátszani az autórádió? CD-ről, DVD-ről, USB-ről? Külső audió bemenet (jack dugóval) sincs 40 éve, pedig ez az otthoni cuccokban minimum ennyi ideje elterjedt. Na jó, 30.
Csoda, hogy a blutooth ilyen viszonylag hamar megjelent. Az még csak 17 éves technológia a telefonokban :-)
Nem tudom, hogy milyen sokat használod a KIA navigációt. Nekem a legnagyobb problémám a navigációs szoftverrel van. A térképet már meg sem említettem, mert az esetleg pillanatok alatt javítható lenne a KIA által. Bizonyára nem olvastad az első, bejelentkező beírásomat. A KIA évente egyszer ad ki frissítést, általában az év elején. Még decemberben is azt frissítik az autókra. Ennél az IGO csak jobb lehet.
Én nem sokat használom a navigációt, de eddig a térképpel kapcsolatban is rettenetes állapotokkal találkoztam. Csak néhány példa:
- Évek óta járok egy meghatározott úton. Az IGO tökéletesen tervezte az útvonalat. Csak egy alkalommal próbáltam ki, mivel szinte minden nap arra járok. A KIA megvásárlása után természetesen navigációval mentem, hogy ismerkedjek vele. Egy kb. 20 km-es kerülőt tervezett, mert a már elég régi útnak egy nagyon rövid szakaszát nem ismerte. (Mondanom sem kell, hogy az utat teljes hosszában egyidőben építették). Érthetetlen, hogy miért nem ismert fel belőle néhány métert. Mivel ismertem az utat, nem a navigáció alapján mentem, hanem a bevált úton. Folyamatosan ismételgette, hogy forduljak meg. A kérdéses útszakaszon átjutva már tökéletesen navigált.
- Két éve mentünk Bulgáriába Románián keresztül. Az IGO egy frissen átadott pályaszakaszt kivéve tökéletesen működött. Most a KIA navigáció frissítését követően ide is beprogramoztam az utat. Úgy látom (de még tüzetesebben kell ellenőriznem), hogy annak az autópályának egy rövid szakaszát még mindig nem ismeri, amelyen két éve már az IGO útmutatása lapján jártam. Nem egy bekötőútról van szó, hanem egy autópályáról. Nem akarok ismételgetni, de egy hete lett frissítve a térkép.
- Most próbáltam betervezni néhány tankolást is. A POI adatbázisában a kiválasztott kutak közül szinte egyet sem találtam. A 2 éves IGO és a naprakész Google is mutatja ezeket a kutakat. Úgy tudom csak beprogramozni, hogy az IGO-ból kinézem a koordinátákat, és azok alapján illesztem be a megállási pontokat.
Tudom, hogy tökéletes térkép nem létezik, de ismerve a KIA adatbázist az IGO egy felüdülés hozzá képest. Az IGO-nak van még egy óriási előnye, ami nem a KIA hibája, hogy a kis 5"-os készüléken a lakásban kényelmesen eljátszadozom a lehetőségekkel, és amikor kialakítottam a végleges útvonalat, akkor a kész tervet programoznám be az autóba fixen beépített készülékbe. Nem kell órákig görnyedni az autóban járó motorral (mert ha csak a gyújtást adod rá, akkor 7-8 percenként megszakítja az autó az áramellátást, és kezdheted elölről).
Csak még egy adalék. Én azért választottam a KIA-t, mert a csúcsváltozatba be volt építve a táblafelismerő rendszer. Ha jól működne, akkor ezzel kiküszöbölhető lenne a térképen hibásan feltüntetett sebességkorlát. Csak az a baj, hogy a rendszer teljesen megbízhatatlan/használhatatlan az esetek egy jelentős részében. A valóság ismeretében tudomásul kell vennem, hogy rosszul döntöttem. De már késő bánat.
Nekem egyre több ismerősöm szokik le az iGo-ról. A szoftver jó, de a térképek nagyon lassan frissülnek, van, hogy 1 éve megszűnt útépítések 30-as tábláiért még nyavalyog.
Sokkal jobbnak tartják a Waze-t, főleg aki sokat jár Pestre. Az azonnali forgalmi adatok alapján történő tervezés nagyon sokat segít a dugók elkerülésében. És mivel ez más felhasználók adataiból jön, sokkal naprakészebb, mint amikor az Útinformos bepötyögi és majd 10-15 perc múlva megérkezik a telefonodra az infó.
Bár nem biztos, hogy ide illik, de nekem a kormányon felülről jön valami nyiszogás, ropogás újabban... jellemzően kanyarban tapasztalható. Nemrég volt kormánymű felújításon. Találkozott már valaki hasonlóval?
Kösz a gyors reakciót. Az ésszerűség határain belül én mindenre hajlandó lennék, hogy megszabaduljak ettől szerkezettől. A múltban már nézegettem az utángyártott Androidos fejegységeket is. A probléma az, hogy az autóm full extrás, és az utángyártott fejegységgel funkciókat vesztenék (pl: táblafelismerő rendszer) az biztos. De még az is lehetséges, hogy más egységek működésébe is bezavarna a csere. Leveleztem egy komolyabbnak tűnő forgalmazóval, aki nagyon becsületesen azt javasolta, hogy ne próbálkozzak vele. Ezeket a szerkezeteket logikusan fejegység nélkül gyártott autókba tervezték.
Most a szervízben rákérdeztem, hogy ha az új gyári, magyarul is tudó fejegység tökéletes lenne (amire nagyon kicsi az esély), akkor megoldható lenne-e a csere. Igazából nem tudtak válaszolni, mert ilyen autó egyrészt még nem is érkezett a szalonba, másrészt pedig nincs ilyen irányú tapasztalatuk. De azzal elrémisztettek, hogy a költség az egymillió körül lenne becslésük szerint. Tehát ez az út járhatatlan.
Persze örömmel venném, ha lenne bármilyen konkrét tapasztalatod/javaslatod a megoldására. Gondolom, a levelemből kitűnik, hogy nem csak az IGO iránti vonzódásom motiválja a csere gondolatát.
Ismét lenne egy kérdésem :) Az egyes világítások izzó tipusai mennyire szabványosak? Csak mert a kézikönyvben csak az izzók teljesítménye van megadva a tipusa nem :/
Én csak most regisztráltam a fórumra, de mivel érintett vagyok a témában - eddigi kívülállóként - le tudom írni a tapasztalataimat az általad feltett kérdésekre, mivel az én navigációmat pár nappal ezelőtt frissítették.
Látom, hogy az autód hasonló évjáratú (az enyém 2016 májusi gyártású). Mikor bejelentkeztem a szervízbe, az volt az első kérdésük, hogy az autóba SD kártyán, vagy USB-n keresztül lehet-e frissíteni. Az SD kártyás megoldásra kb. 30 percet, míg az USB megoldásra kb. 2 órát mondtak. 4 óráról szó sem volt. Szerintem kérdezz rá mégegyszer. Lehet, hogy akivel te beszéltél, az nem értett hozzá, és csak az USB-s verziót ismerte a gyakorlatból, és rutinból vágta rá ezt a hosszú időtartamot. Az én autóm SD kártyás, tehát rövid időn belül megtörtént a frissítés. (A pontos időt nem tudom, mert közben mást intéztem, ami 30 percnél többet vett igénybe). Azt még elmondták, hogy évente egy frissítést kapnak az év elején, és a következő frissítés megjelenéséig (kb. 1 évig) azzal dolgoznak. Lelkileg felkészítettek, hogy tekintettel a múlt májusi gyártásra, elképzelhető, hogy a mostani frissítés nem fog újdonságot tartalmazni. De azért valami mégis frissült.
Kérés nélkül megadták az új verzió adatait:
System S/W: JD.EU.SOP.20 - 1.6.6
Firmware: JD.EU.SOP - 1.0.9
Navi. App JD.EU.SOP -094947
A magyarításról szóló álmaidat felejtsd el. Az autóm megrendelésekor a kereskedő a pofámba hazudta, hogy a magyar nyelv megjelenése esetén a térkép frissítésekor a magyar nyelvet automatikusan feltelepítik, és mindezt díjmentesen. Most az a válasz, hogy a nyelv telepítése nem megoldható.
A KIA-nál meg kell szoknod, hogy a hivatalos válasz mindig az általad leírt "forduljon Márkakereskedőjéhez." Ők meg visszairányítanak ahhoz, aki hozzájuk küldött téged. Én ezt már többször végigjátszottam. Még Korea-val is leveleztem. Gyakorlatilag mindenhonnan elhajtottak.
Nem tudom, hogy mi az általános vélemény a gyári navigációról. Szerintem elég gyenge. Ha meg lehetne oldani az IGO Primo-ra való cserét, még érezhető anyagiaktól sem rettennék vissza, azonnal cserélném. De sajnos nem megoldható. Legalább is én nem találtam meg azt, aki képes megoldani.
Pöpec verda, főleg ha kifogsz egy megkímélt darabot. EX felszereltséggel már olyanok is vannak benne, amik nagyon kevés ilyen kategóriájú autóban (USB, DIGIT KLÍMA, 10 légzsák), olyanok meg nincsenek amik keseríthetik az ember életét (dpf, kettős tömegű). Egy-két apróság típushiba (rádió elhallgat, tankrögzítő pántok rozsdálása, ezeket gariban cserélték. Gyengéje a kutyacsontnak becézett futómű alkatrész, ezeket évente kell cserélni, de legalább gyorsan ki lehet és olcsó! Egyébként dinamikus, keveset eszik, nem elromlós nem rohadós (ha még gyári festésű)! Mi nagyon kedveljük. Apró idegesítő hiányosság (nem is értem a koreai gondolkodást), hogy az üzemanyag visszaszámláló 50km alatt már nem mutatja mennyi km-re elég a gázolaj... 5.-ben 140km/h-val megy, ott is kijön 6,5-6,7-ből