Én Zakopanéban élek - ez csak azért mondom, mert a turizmus miatt benne van az ország legdrágább városaiban. Ennek ellenére szerintem olcsóbb, mint Magyarország, már ha a kaját nézzük. (Persze nekem Budapest a viszonyítás, ott laktam előtte.)
Szóval: 1l tej 2,05-2,55 plz között zsírtartalomtól függően. 1kg kenyér: Nem jellemző az 1kg-s kenyér, sokkal tömörebb kenyereket sütnek mint mi, így általában 6-900 grammos között mindent találsz. Jellemzően szeletelve. Szerintem ez is olcsóbb, mint otthon, de pontos árak nem lesznek, mert magam sütöm otthon, hogy kicsit magyaros hangulata legyen... 1 üveg sör boltban 2,2-3,0 plz között már jó söröket kapsz. Persze bolt, és márkafüggő.
Szeretném a segítségéeteket kérni: Lengyelországban kb mennyibe kerül 1 kg kenyér, 1 liter tej? Szóval az alapvető dolgok nyaralás alatt... Köszönöm! (Ja, zlotyiban persze.)
Helló! Minden városban 2 napot dekkol a busz, így ha jól számolom, akkor 12-én és 13-án vannak Debrecenben. Amúgy én is csak annyit tudok, amennyi az alábbi linkeken olvasható:
Lengyel és angol nyelvtudással multinacionális vállalat szolgáltató központjába fiatal munkatársakat keresünk, pályakezdők jelentkezését is örömmel fogadjuk.
Némi kiegészítés a lenti hangulatos útbaigazításhoz :)
1. Meg lehet spórolni a sztrádamatrica díjat (és pár csepp üzemanyagot) ha Zólyomnál átmész a városközponton és aztán a városból kiérve se mész rá a gyorsforgalmira hanem a teljesen nyugis párhuzamos úton a Sliac nevű falut érintve mész Besztercebányáig (lézerkedős policiára vigyázni ahol lassítani kell!). 2. A Sucha Hora-Chocholów határátkelő valóban praktikus rövidítés Zakopane felé, de nem Tvrdosinban hanem Trstenában (vagy még inkább a Trstenát elkerülő új gyorsforgalmiról) kell jobbra venni az útirányt. 3. Ami a chocholówi T-elágazást illeti: ha valaki Zakopanéba (de csak akkor ha ide) tart akkor jobbra menjen, emígyen elkerülve a gyakran bedugoló Nowy Targ-Zakopane útszakaszt. 4. Ha valaki nem frissített térképes navigációval megy, az figyelje az útirány-táblákat is az új útszakaszok miatt. Ezek: Oravsky Podzamok (Árva vár) elkerülő, Trstena elkerülő, és Lengyelországban most éppen Lubien előtt kezdődik a krakkói gyorsforgalmi. Valami überfontos csomópont-építés folyik a Besztercebányából kivezető úton is de a végeredmény szerintem nem lesz befolyással a tranzitra.
Budapest , Solymár , Pilisvörösvár , Leányvár . A falu után vagy 2--3 km-re lámpa . Ott NEM Dorognak menni , hanem jobbra letér a hol 117-esnek , hol pedig 111-esnek megjelölt útra . Ezen vagy 5km , és az ÖMV-kútnál nem előre , hanem jobbra .
Vagy 5km , T-elágazás , ott balra be Esztergom belvárosa felé , nézi a Párkányba átmenő Mária Valéria-hídra történő feljutást .
Párlányba érvést azonnal jobbra az első adandó alkalommal , ezen végig Garamkövesdnek ( kamenica nad hronom vagy mi a pénisz ma a neve ). A hídon megáll , körülnéz , mert nyáron a kozmosz egyik legjobb fürdési lehetősége mindkét oldalon , odáig bevállalva , hogy minden hétvégén : én tudom , nékem arra 2 telkem is van). Garamkövesd centrumában az Y alakú elágazásnál BALRA FÖL . A további falvakat csak kivonatosan írom , mert nem fog kell letérni erről a főútszerűségről : Ipolyszalka ( itt veszel autósztráda-matricát magyarul ), Ipolybél , Ipolyszakálos , Ipolypásztó , Százd ( lehet , hogy nem ebben a sorrendben ), Deménd (= demendice ). A faluközpontban T-elágazás , ott JOBBRA . Azt hiszem Nagykürtös van kiírva , de az is le7 , hogy Kassa . Ezen az úton menni vagy 3 falunyit , és az embereccercsak kiér arra a észak--dél főútvonalra , amin ment volna , ha most itt nem nyökörögtem volna közbe . Ez a kereszteződés jelöletlen , ha innejt megyünk , ahogy írtam volt , akkor van jobbra a túloldalon egy benzinkút . A helyet jól bememórizálni mert mikor viszafelé gyün haza az ember , könnyen túl le7 szaladni rajta .
Zólyom , Besztercebánya , Rózsahegy , Alsó-Kubin . És most jön a 3. fontos dolog : Tvurdossin vagy hogy hívják azt a kisvárost ( jegyzem meg , lenyűgözően szép belvárosú városaink rekedtek ott , amiket érdemes látni , szemben a ráépített lakótelepekkel ), ahol nagyon kell figyelni .It meg kell találni tudni a Sucha Horá nevű volt határátkelőt . Arra megy , túlmegy , és lesz egy olyan difi közte meg a már lengyel Chohotów nevű falucska között , mint Észak-- és Dél-Korea között . Chochotówban bár a T-elágazásnál jobbra kell menni , de nem javallt , hanem kell tégy egy tiszteletkört balra , és csak utána Zakopane , Krakkó , tudomisén . A Balti-tenger , mondjuk .
Utánanéztem - Lengyelországban csak a táblákkal jelölt helyeken, teherautók számára kötelező. Terepjáródnak nem. De a szlovákok miatt mindenképpen hozz!
Ha van hó, akkor téli gumi a kocsin, és hólánc a csomagtartóban. Ez Szlovákiában kötelező, még ha az út le is van takarítva, de mellette van hó. És élvezettel bűntetnek vastag eurókra, ha nincs. Legyen nálatok!
Itt már nem kötelező tudtommal, csak ajánlott. (Én tartok a kocsiban, igaz az nem terepjáró...)
Sziasztok! Karácsonykor mennénk Zakopane-ba és az lenne a kérdésem, hogy a hólánc kötelező egy Mitsubishi L200-as összkerekes terepjáróra is? Előre is köszönöm a választ.
Új vagyok errefelé, de lenne pár kérdésem Lengyelországot ismerő emberekhez.
Épp pályázok egy Wroclaw-i állást, és most jön az a rész, hogy a képességi teszt megvolt, s most jön az, hogy meg kell alkudjak velük a bérben. Azt hallomásból tudom, hogy az élet nagyjából az itthonihoz hasonló (bár ebben is lehet szükséges a kiigazítás), de a fő kérdésem az lenne, hogy mennyibe állna egy kisebb albérlet (1 főre, mondjuk 2 szobával), nem annyira belvárosi részen, hosszú távra (1-3 év) havi szinten rezsivel? Azért lenne ez fontos, mert ezt bele kell számolnom a bérbe, amit kérek. Csütörtökön lesz amúgy ez a megbeszélésem.
Az indulás márciusra van időzítve, addigra kéne valamit felhajtsak.
A másik kérdésem, hogy merre indúljak el azügyben, hogy találjak addigra albérletet? Ebben annyika nehézségem lesz, hogy első kiutazásom alkalmával erre már szükségem lenne.
Decemberben 29-én megyünk Krakkóba, a neten most nézegetem a látnivalókat, Auschwitz és a sóbánya már biztos pont, az útikönyvet megrendeltem így talán minden fontos dolgot megtudok belőle, de örülnék, ha adnál tippet, hogy mit érdemes megnézni a városban ami esetleg nincs benne az útikönyvben. Továbbá, ha tudnál segíteni egy jó szilveszteri zenés-táncos étterem vagy szálloda keresésében, mert sajnos a szállodánkban nem lesz szilveszter est.