A Fiumei úti temetőben a Gajzágó Simon-féle síron fel lettek tüntetve az Állami Számvevőszék elnökei (elnökségük idejével) és az 1990-től elhunyt ÁSZ tagok, évekre lebontva. Az elnökök gondolom nem ide lettek eltemetve. A tagoknál viszont bizonytalan vagyok. Esetleg ti tudjátok?
Geri2016: A kisújszállási anyakönyveknél még az 50-es évek közepéig nem túl részletesek a halotti bejegyzések. Többnyire a bejegyzés, halál és temetés időpontjait, az elhunyt családi állapotát, életkorát, a halál okát, valamint a lakhelyét (a tizedet) írták az anyakönyvbe. (Úgy emlékszem, hogy ekkoriban még a lelkészek és káplánok monogramjait sem jegyezték le.) Már nem adták meg, hogy tanítással vagy énekléssel temettek. Az 50-es évek végén váltanak tizedről számra a lakhelyeknél. A 70-es évek elején egy ideig megadták a születés évét is.
Ha több Mészárost Istvánt találsz a halotti anyakönyvben, nézd meg Mészáros azon lányainak esküvőit, amiről biztosan tudod, hogy rokonok voltak. Ha az esküvőnél mint Mészáros István á. h. l.-ként (árva hajadon lányaként) hivatkoznak az menyasszonyra, akkor a házasság előtt halt meg az apa, ha pedig h. l.-kén, akkor az után.
God:Boy: Pellérd, Baranya megye
Botchla: Én is arra gondolnék, amire Tremi86, de nagyon sok benne a rövidítés, talán azt írták le, hogy a veszprémi püspök és a pannonhalmi (szentmártoni) apát felmentése mellett. Abban egyáltalán nem vagyok biztos, hogy tényleg a veszprémi püspök rövidítése a harmadik és negyedik szó.
Cs.k. Zsanett: Ha van rá lehetőséged, menj el a tiszaszőlősi állami anyakönyvek másodpéldányait őrző levéltárba (ami szerintem a JNSZ megyei, nem a hevesi), és ott próbáld megnézni. A házassági és halotti anyakönyvekből kivonatot is lehet kérni, de szerintem a helyben való kutatás eredményesebb lenne.
OKés, az első kérdésemre meg is találtam a választ, nem Esztergom, hanem Esztergár, ma Nagyesztergár Veszprém megyében és rákeresve az FS ki is dobta az ősöm pontos születéssel.
A másik kérdés viszont mindig áll, hátha valaki tudna segíteni:)
Ismét felteszek egy kérést, hátha tud valaki segíteni. :)
Keresek egy bizonyos Mucza Mátyás - Gál Mária házasságot, Ők a dédszüleim.
Első gyermekük tiszaszőlősi születésű, így reménykedem hogy ott házasodtak össze.
Mucza Mátyás 1960.01.09-én elhunyt Zaránkon, ott is van eltemetve. A halottiban az az információ szerepel hogy házasságuk helye és ideje Egyek, 1916.
Sajnos ez téves, mert FS alapján 1914-1920 között végiglapoztam a házasságokat és nem találtam meg Őket.
Fiúgyermek születése:Mucza József, Tiszaszőlős 1918. szept. 28. Ez alapján gondolom hogy ha az év jó, akkor talán Szőlős ahol keresnem kellene.
Minden segítséget megköszönök, mert Dédanyámról semmi adatom nincs. Sem születési hely, idő, sem a szülei neve. Róla annyit tudok csak hogy 1978-1980 között hunyt el Tiszafüreden és ott is van eltemetve.
Nagyon köszönöm a gyors válaszokat! Akkor első körben megnézem, hogy az 1806-ban kötött házasságnál kik voltak a tanúk. Ha a tanúk személye azonos a két Mészáros István egyikének keresztszüleivel, akkor az már elég erős indok lehet az adott személy mellett. De azt hiszem, biztos-ami biztos alapon kikeresem a halotti anyakönyvét is. (Remélem akkoriban már tényleg részletesebben vezették, mert az a gyanúm, hogy nem csak egy Mészáros Istvánt fogok találni...)
Nem kell annyira pontosan hagyatkozni a beírásokra nálam volt olyan, hogy 6 év volt a különbség a beírás és a valódi születés között. Sajnos ha több jelölt van akkor bizony végig kell menni az összes lehetőségen. Én egyszer leálltam a 16 évben és mellé fogtam, mivel az illető 18 évesen meghalt. Tehát jó 2 hónapos munkámat kellet kidobnom. Esetleg még próbáld megkeresni mikor halt meg az illető 1850 években már elég pontosak voltak az anyakönyvek és ott szokott lenni a szülők neve is, ha szerencséd van.
végigbogarászni az anyakönyveket - nem halt-e meg az egyik gyerek fiatalon, kik voltak a keresztszülők, esküvői tanuk (gyakran a keresztszülőket kérték tanunak), testvéreik voltak-e, mi történt velük
Nemrégiben kezdtem kutatni a családfámat és az alábbi problémával kapcsolatban kérném a segítségeteket:
Mészáros István és Nagy Erzsébet 1806. 12. 10-én kötött házasságot Kisújszálláson. A férj ekkor ( a bejegyzés szerint) 22 éves volt, tehát elvileg 1784-ben kellett születnie. Mivel az apai vonalat kutatom, a következő lépés, Mészáros István keresztelésének kikeresése. És itt ütköztem problémába.
Kisújszálláson ugyanis1784-ben nem született Mészáros István, viszont született egy 1783-ban (Mészáros István apától) és egy másik ugyanilyen nevű 1785-ben is (Mészáros György apától).
Jelenleg tehát nem tudok továbblépni, mivel a két Mészáros István közül kellene "választanom"...
A kérdésem az lenne, hogy mit lehet tenni ilyen esetben, milyen egyéb adatokból lehetne kideríteni, hogy melyik a valódi felmenőm?
Örülök, hogy segíthettem csak a saját tapasztalatomat osztottam meg. Szintén sok ősöm származik Felvidékről 1750 és 1850 között települtek le Szarvas és környékére. És az a jó, hogy a felvidéki anyakönyvek ha megvannak akkor fenn is vannak a Familyn.
Az ötlet nem volt rossz, néztem az egri halottikat a két születési dátum között, és megtaláltam az anya anyját, a törvénytelen gyermekek nagyanyját, aki ugyan azon a címen lakott halálának évében. Még nézem tovább 1885 környékéig, hátha meglesz így az apa ugyan azon lakcím alapján.
Közben találtam Tv(e)rdi személyeket Felvidéken, Galgócon, Zsolnán, Harmatoson - az egykori Roszinán, az az erős feltételezésem, hogy nem a törökszentmiklósi "Rosina"-ra gondol az anyakönyv, hanem a felvidékire. És a foglalkozásuk kőmíves, ahogy a törökszentmiklósiaknak.